A padlizsán palántákkal és megoldásokkal kapcsolatos leggyakoribb problémák

Ezt a zöldségnövényt nagyon szeszélyesnek tartják, és különös gondosságot igényel. Maga is termesztheti, de ehhez sok erő és türelem kell. Aztán hirtelen a palánták megállnak a növekedésben, majd elszáradnak, majd néhány folt jelent meg a leveleken. Miért és miért történik mindez, próbáljuk meg együtt kitalálni. Több probléma is felmerülhet, és mindegyiknek saját egyéni okai vannak..

A padlizsán palánták nem nőnek

A padlizsán palánták nem nőnek

Leggyakrabban ez merülés után történik. Talán, miután a növényeket egy közös edényből egyes edényekbe ültették át, a finom fiatal gyökerek megsérültek. Ennek elkerülése érdekében a jövőben használja az átrakási módszert, hogy a földi csomó a növény gyökereivel együtt ne sérüljön. A magvak ültetésének legmegbízhatóbb módja pedig az, ha minden vetőmagot azonnal külön csészébe vetünk, akkor a szedés egyáltalán nem szükséges.

Ha már felnőtt palánták leálltak külön tartályokban való növekedéssel, akkor ellenőrizni kell a gyökérzet állapotát. A barna gyökerek helyhiányra utalnak a tartályban. A növényt a lehető leghamarabb át kell ültetni egy nagyobb cserépbe, egy csomó földdel és tápanyaggal..

A padlizsán palántái elszáradnak

Ha a palánták megfelelő öntözéssel és normál időjárással hervadtak el, akkor ennek egyik gyakori oka lehet.

A nappali lassú padlizsánlevél este általánossá válik – ez egyáltalán nem probléma. A növény így reagál a napfényre és a magas levegő hőmérsékletére..

Ha a palánták megfelelő öntözéssel és normál időjárással hervadtak el, akkor ennek egyik gyakori oka lehet:

A talaj vizesedése

Például a talaj vizesedésétől, ami savasodáshoz vezet. Ezt megerősítheti a talaj sajátos szaga. Az ilyen palántákat meg lehet menteni, ha sürgősen átültetik a nagyobb cserépbe, és megváltoztatják az öntözőrendszert. A palántákat gyakran, de kis adagokban kell öntözni..

Egyensúlyhiány a levegő és a talaj hőmérsékletében

A levegő és a talaj hőmérsékletének egyensúlyhiánya nagy kárt okozhat a palántáknak. A rosszul szigetelt ablakpárkányon lévő palántákat huzat teszi ki, a talaj lehűl, és a növények felső része ugyanakkor napfény és meleg van.

Ezt a problémát úgy lehet megoldani, hogy a palántákkal ellátott edényeket legalább 15 centiméterrel az ablakpárkány szintje fölé emelik és az ablakot jól szigetelik..

Rossz légcsere

A rossz légcsere ilyen módon is befolyásolhatja a palánták állapotát. Ennek oka a bőséges öntözés, a sűrű talaj, a vízelvezető lyukak hiánya és a növények megvastagodása. A növényi lovaknak nincs elég levegőjük.

Szükség van a talaj tetejének állandó lazítására, vízelvezető lyukak kialakítására vagy növelésére, valamint az öntözés mennyiségének csökkentésére..

Túlzott nedvesség

A túlzott nedvesség kedvező feltételeket teremt a fekete láb fertőzéséhez. A palánták először elsorvadnak, majd a földre esnek és meghalnak.

Az ilyen ültetéseket gondosan ellenőrizni kell, és sürgősen meg kell szabadulni az összes fertőzött növénytől. Ezután végezzen megelőző munkát – szórja meg a talajt a maradék palánták alatt fahamuval. A hamu képes lesz felszívni a felesleges nedvességet a talajból. Ezt követően a gombás betegségek elleni speciális készítményekkel (például “Previkur”) történő permetezést az utasítások szigorú betartása mellett végezzük..

Hypothermia

A keményedési időszakban a padlizsánpalántákat általában loggiába vagy erkélyre viszik ki. Ha hidegben túlexponált, akkor a hipotermiától elszáradhat..

A növények megmentésére szolgáló intézkedésként elegendő, ha bőségesen öntözzük őket 30 fokra felmelegített vízzel.

A padlizsán palánták alsó levelei sárgulnak

A padlizsán palánták alsó levelei sárgulnak

Ez annak köszönhető, hogy a talajban nincsenek jelentős anyagok. A növények nem találnak táplálékot maguknak a talajban, ezért tovább fejlődnek és nőnek leveleik rovására. Először világoszöld, majd fehéres színűvé válnak, majd sárgulnak és kiszáradnak.

Sürgősen szükség van egy komplex ásványi műtrágya bevezetésére a talajba, amelyet kifejezetten palánták termesztésére szánnak. Természetesen ez nem menti meg a sárga leveleket, de akkor a palánták normálisan nőnek és fejlődnek.

A padlizsán palántákon világos foltok jelentek meg

A padlizsán palántákon világos foltok jelentek meg

Az első ok a kártevők megjelenése, a második az égés. A kártevőket speciális készítmények segítségével kell kezelni. A levél égési sérülései túlzott megvilágítás vagy közvetlen napfény hatására maradnak.

Mit kell csinálnunk? Az égési sérülések elkerülése érdekében ajánlatos árnyékos körülményeket teremteni a palánták számára az erős napfény megjelenése során.

Ha száraz szegély jelenik meg a leveleken az egész él mentén, akkor ez káliumhiányt jelez. Ez a hiány helyreállítható az öntözés során bevezetett fahamu infúzió segítségével. Adjunk hozzá 1 evőkanál hamut 1 liter vízhez. Bármilyen kálium -kiegészítőt is használhat..

Meglepő módon ugyanazok a foltok jelennek meg a leveleken a káliumot és kalciumot tartalmazó műtrágya feleslegével. Ezután egy rózsaszín mangán oldat jön a segítségre. Öntözésre használják. Az érintett leveleket speciálisan elkészített oldattal is permetezhetjük. Az elkészítéséhez szüksége lesz: 3 liter vízre, 2 gramm vitriolra és ugyanannyi citromsavra.

A levélkárosodás egyik oka lehet az öntözési szabályok be nem tartása. Az öntözéshez ne használjon hideg vizet. Hőmérséklete nem lehet 23-25 ​​fok alatti..

A padlizsán palánták levelein sérülések jelentek meg

A padlizsán palánták levelein sérülések jelentek meg

Általában a padlizsán palánták ilyen károsodását különböző kártevők hagyják, amelyek szabad szemmel észlelhetők a levelek hátoldalán. Előfordulhatnak keszegfélék, levéltetvek, pók atkák, fehér legyek és gombás rágcsálók..

A sciaridok kicsi keszek, amelyek a talaj szerves rétegében élnek. Ennek a kártevőnek a lárvái fiatal növények gyökerével táplálkoznak..

A levéltetvek nagyon kicsi rovarok, amelyek nemcsak a leveleket, hanem a palánták szárát is károsíthatják. Növénynedvből táplálkozik. A padlizsán palántákon való tartózkodását észreveheti a levelek hátoldalán lévő ragadós nyomok miatt..

A takácsatka egy kártevő, amely egy fiatal növény nedvével is táplálkozik. Nemcsak kárt okoz, hanem a padlizsánpalánták egyes részeit is ragadós pókhálóval gubancolja össze..

Whitefly – Ez a rovar kettős veszélyt jelent, mivel a lárvák kártevők is. Mindez a család inkább elpusztítja a palántákat, kezdve a felső fiatal levelekkel..

A kártevők elleni védekezés nem egyszerű, de lehetséges. Természetesen nem szabad elhanyagolni a különböző megelőző intézkedéseket, kezdve a vetőmagok és tartályok kezelésével, valamint a talajkezeléssel és a növények etetésével. Ezután a kártevők megjelenésének valószínűsége minimálisra csökken..

Ha már megvalósult tényről beszélünk (kártevőket találtak a palántákon), akkor sietnie kell és döntő intézkedéseket kell tennie.

A kezdéshez készítsen szappanos oldatot (vízből és mosószappan forgácsból), és törölje le vele a padlizsán palánták összes levelét mindkét oldalon. Az ilyen kezelés elpusztítja a káros gomba spóráit..

Ezután kezelje a növényeket speciális rovarirtó készítményekkel, szigorúan betartva az utasításokban feltüntetett adagot. A palántákat permetezéssel vagy öntözéssel dolgozhatja fel.

Ha a vegyszerek ellenfele vagy, akkor használd a népi tanácsokat. Például kezelje a talaj felületét őrölt pirospaprikával. Ez nemcsak a kártevőket pusztítja el, hanem elriaszt minden más káros rovart is..

Miért hervadnak a padlizsán levelek? A padlizsán betegségei (videó)

Miért hervadnak a padlizsánlevelek? A padlizsán betegségeiMiért hervadnak a padlizsánlevelek? A padlizsán betegségei