A paradicsomlevél göndör: mit kell tenni?

A paradicsom bokrokon lévő levelek “viselkedésének” több oka is lehet. A levelek göndörödnek, bármilyen betegség vagy kártevő jelenléte vagy a nem megfelelő növényápolás miatt. Azonnal foglalkozni kell ezzel a problémával, mivel a növény elveszíti erejét és hiányzik a tápanyag. Ez minden bizonnyal befolyásolja a termést, a jövőbeli betakarítást, és általában fejlődését és életét..

Amikor egy fertőző betegség megjelenik a paradicsom bokrokon, lehetetlen megmenteni a növényeket. Egy olyan betegség, mint a bakteriózis minden növényt elpusztíthat, ezért sürgősen meg kell szabadítani az ágyakat a sérült bokroktól. Az érintett paradicsomállományok egészséges növényeket is megfertőzhetnek. Ezért eltávolításuk után a fennmaradó növények megelőző kezelését kell elvégezni..

Leggyakrabban a fertőző betegségek fertőzése a mag stádiumában fordul elő. Ha nem megfelelően vagy nem megfelelően dolgozzák fel őket az ültetés előtt, ilyen siralmas eredmény várható. A fertőzés másik forrása a rovarok – kártevők (például levéltetvek, pillangó – fehér legyek vagy gombócok) lehetnek. Könnyen továbbítják a fertőzést növényről növényre..

Annak érdekében, hogy teljesen megszabaduljon a fertőzés kórokozójától, meg kell öntöznie az összes ágyat a Farmayod oldattal.

Ha ez nem betegség, akkor megmentheti a paradicsom bokrokat. A lényeg az, hogy megértsük, mi az oka. Miután megtudta az okot, haladéktalanul folytatnia kell annak megszüntetését és a jövő termésének mentését..

A levelek göndörödnek a nedvesség hiánya miatt

A levelek göndörödnek a nedvesség hiánya miatt

A paradicsom aszálya nagy kihívás. Vízhiány miatt a növények elkezdik megmenteni magukat – csavarják a leveleket, hogy a folyadék a lehető legkevesebben elpárologjon.

Megfelelő öntözéssel ez a probléma könnyen megoldható. A paradicsom bokrokat bőségesen öntözzük, de nem gyakran. Minden bokornak hetente körülbelül egy vödör vízre van szüksége. Nem azonnal öntik ki, hanem napközben két -három adagban. Ezzel az öntözéssel a víz mélyen a talajba kerül, és sokáig a gyökerek közelében marad. Ha az időjárás nagyon forró és száraz, akkor hetente további öntözést adhat hozzá..

A levelek a túlzott nedvesség miatt göndörödnek

Ha nedvesség hiányában a levelek befelé görbülnek, akkor felesleges nedvességgel, éppen ellenkezőleg, kifelé. Ez akkor fordul elő, ha a bőséges és időben történő öntözéshez hosszú és elhúzódó esőket adnak..

Elsősegélyként ajánlott az öntözés leállítása. És a jövőben érdemes gondoskodni arról, hogy az ágyak talaja laza legyen. Ez lehetővé teszi, hogy a víz gyorsan felszívódjon a talajba, és ne zavarja a levegőcserét..

Gördülő levelek a magas levegőhőmérséklet miatt

A levelek csövekbe göndörödése megfigyelhető azokon a növényeken, amelyeket üvegházban, magasabb léghőmérsékleten (több mint 35 Celsius fok felett) nevelnek. Bár éjszaka a levelek visszatérnek normális helyzetükbe. A leveleknek ez a viselkedése a nap folyamán megerősíti a hőmérsékleti rendszer megsértését..

Ennek a problémának több módja van:

  • Végezzen napi szellőztetést.
  • Használjon szerves hulladék talajtakarást paradicsomágyban.
  • Vigyen fel fedőanyagokat, hogy árnyékolja a növényeket a tűző naptól.
  • Végezze el a növények megelőző permetezését napnyugta után mangán vagy karbamid oldatokkal.

Gördülő levelek a nitrogén műtrágyák feleslege miatt

Gördülő levelek a nitrogén műtrágyák feleslege miatt

A nitrogén túladagolása a paradicsom bokrok megjelenésével határozható meg:

  • Nagyon vastag szár.
  • A levelek vizesek és törékenyek.
  • A levelek gyűrűkké görbülnek.

Valószínűleg túl sok madárürüléket, friss mullein -t és gyógynövény -infúziót adtak hozzá.

A probléma megoldódik a nitrogén műtrágyák eltörlése után. A növények vitalitását összetett kötszerek segítségével tarthatja fenn. A gyümölcsök kialakulásának és érésének időszakában ajánlott csak káliumot és foszfort tartalmazó műtrágyákat használni..

A levél göndörödése a mikroelemek hiánya miatt

Elégtelen mennyiségű kálium és foszfor esetén a növények a leveleket is göndöríthetik..

Ha a növény táplálékában nincs kálium, akkor a levelek felfelé görbülnek vagy göndörnek tűnnek, és az érett gyümölcsökön világos foltok jelennek meg. Ha a levelek észrevehetően elsötétülnek, sőt lila árnyalatot kapnak, és ugyanakkor lefelé görbülnek, akkor ez a foszfor hiányára utal.

A helyes és időben történő etetés képes megoldani ezt a problémát. Azok számára, akik a szerves anyagokat részesítik előnyben, a szokásos fahamu segít. Mindenki más számára – ásványi kiegészítők (például szuperfoszfát).

Gördülő levelek a nem megfelelő csípés miatt

Gördülő levelek a nem megfelelő csípés miatt

A csípési eljárás valódi stressz a növény számára. Nagyon óvatosan és fokozatosan kell elvégezni, egyszerre csak a minimális számú felesleges oldalhajtást eltávolítva. Nem szabad ezt a folyamatot sokáig elkezdeni és elhalasztani. Szükséges időben eltávolítani a felesleges mostohafiakat és laptömeget. Ha egyszerre túllépik az eltávolított mostohagyermekek megengedett számát, a tenyészet úgy reagál, hogy leveleket gördít, sőt rügyeket és kinyílt virágokat ejt..

További komplex trágyázás és különféle biostimulánsok segítenek enyhíteni a növények “szenvedését”.

A levelek göndörödnek a kártevők miatt

Azok a kártevő rovarok, amelyek inkább paradicsomlevéllel táplálkoznak, általában az alsó oldalukra telepednek, és kiszívják belőlük az összes nedvességet (ezek levéltetvek, pók atkák és fehér legyek). A levelek, amelyekből az összes levet vették, természetesen kiszáradnak, miközben még mindig sárgulnak és göndörödnek. Bizonyos esetekben a leveleket is foltok borítják..

Ezzel az üggyel csak a kártevők elpusztításával lehet harcolni. A permetezéshez célszerű csak természetes szerves oldatokat és infúziókat használni. Más gyógyszereket szigorúan az utasításoknak megfelelően kell használni, hogy ne károsítsák az egészséget a gyümölcsök fogyasztásakor.

A palánták ültetésének kezdetétől kissé lehajló levelei e fajta egyedi jellemzőiről beszélnek. A cseresznyeparadicsom ok nélkül kaphatja ezeket a leveleket.

Videó – miért göndörödnek a levelek a paradicsomban?

MIÉRT GOMBOLNAK A LEVELEK A paradicsomban. Webhely "Kerti világ"MIÉRT GOMBOLNAK A LEVELEK A paradicsomban. Webhely