Brachychiton (flessenboom) - thuiszorg. Teelt, transplantatie en reproductie van brachychiton. Beschrijving, soorten, foto's

Brachychiton is een prominente vertegenwoordiger van de familie Sterkuliev. Deze plant staat in de volksmond bekend als de flessenboom. Deze naam is ontstaan ​​uit de ongebruikelijke structuur van de stam, die verdikt en verstrengeld is en zo een fles vormt.

Australië, Oceanië en Zuidoost-Azië zijn de plekken waar Brachychiton in het wild voorkomt. De ontdekking van deze plant is van Karl Moritz Schumann, een Duitse wetenschapper uit de 19e eeuw. De combinatie van twee Griekse woorden “brachy” (kort) en “chiton” (shirt) gaf de naam aan deze originele flessenboom. En dat allemaal vanwege de ruige zaden van de plant, die erg lijken op een shirt met een gele vacht..

Brachychitonzorg thuis

Brachychitonzorg thuis

Locatie en verlichting

Een boom afkomstig uit droge gebieden reageert goed op directe blootstelling aan de zon. Aan de noordkant zal het slecht groeien vanwege de lage verlichting. Brachychiton kan alleen ‘s middags tegen de brandende zon worden beschermd. In het voorjaar moet je hem niet meteen naar de zuidelijke vensterbank verplaatsen, maar geleidelijk laten wennen aan de zon.

Temperatuur

De warmteminnende boom geeft de voorkeur aan hoge temperaturen in de lente-zomerperiode van 25 tot 28 graden. Zet hem in de winter op een koele plaats van 10-16 graden. Vergeet regelmatige ventilatie niet, want brachychiton verdraagt ​​​​geen muffe lucht..

Lucht vochtigheid

Droge lucht is geen probleem voor de flessenboom. In de winter moet de plant echter uit de buurt van batterijen worden gehouden..

Water geven

De hoeveelheid water is afhankelijk van het seizoen: in de zomer krijgt de boom regelmatig water en in de winter nauwelijks.

De hoeveelheid water is afhankelijk van het seizoen: in de zomer krijgt de boom regelmatig water en in de winter nauwelijks. Het oppervlak van de grond moet een beetje uitdrogen voordat het wordt bevochtigd. Met het begin van de herfst de plant minder vaak water geven..

De grond

Het substraat voor brachychiton moet ademend en niet rijk aan voedingsstoffen worden gemaakt. Zand zou daar een verplicht onderdeel van moeten zijn..

Topdressing en meststoffen

Alleen minerale soorten meststoffen zijn geschikt voor Brachychiton.

Alleen minerale soorten meststoffen zijn geschikt voor Brachychiton. Topdressing wordt uitgevoerd in de lente en de zomer, eenmaal per seizoen, en met het begin van de herfst en tot maart voeden ze helemaal niet.

Overdracht

De flessenboom wordt getransplanteerd naarmate het wortelstelsel groeit. De plantdiepte van de boom in verse grond moet hetzelfde zijn als de vorige keer. Soms, voor meer decorativiteit, wordt het wortelklontje meer blootgelegd, maar dan moet het evenwicht worden gehandhaafd met behulp van een zware aarden pot. Anders zal het gewicht van de top van de boom zwaarder wegen dan het gewicht van de ondergrond.

Snoeien

Met het begin van de lente worden langwerpige takken bij de flessenboom gesnoeid. Ze worden in de winter langer door de lage verlichting. Afgesneden scheuten kunnen de plant voortplanten.

Reproductie van brachychiton

Reproductie van brachychiton

Brachychiton wordt meestal vermeerderd door zaden en apicale stekken. De meest voorkomende reproductie van brachychiton is door de bovenste scheuten die in de lente worden gesneden. Voor een betere beworteling worden stekken van tien centimeter blootgesteld aan een stimulerend middel en vervolgens geplant in een turf- of zandmengsel. Het proces van opkomst van wortels gaat gepaard met een beschutting om de luchtvochtigheid en een hoge temperatuur van minimaal 24-27 graden te behouden.

Problemen met de verzorging van flessenbomen

  • Gebrek aan licht leidt vaak tot ziekten van brachychiton en bladeren die niet aan de zon gewend zijn, kunnen brandwonden oplopen.
  • Wateroverlast is schadelijk voor de wortels van de boom, ze kunnen rotten.
  • Je moet de plant ook beschermen tegen tabaksrook..

Populaire soorten brachychiton

Populaire soorten brachychiton

Esdoornbladige brachychiton (Brachychiton acerifolius)

Onder natuurlijke omstandigheden bereikt deze boom enkele tientallen meters hoog en de stamdiameter is maximaal 12 m. De takken spreiden zich uit en de bladeren hebben een leerachtig glanzend oppervlak en een felgroene kleur die het hele jaar door niet verandert. Er zijn bladeren met een vaste vorm, evenals met de vinger ontleed met het aantal segmenten van 3 tot 5. De boom bloeit met felrode bloemen, die een bloeiwijze vormen in de vorm van een pluim.

Brachychiton-rots (Brachychiton rupestris)

De hoogte van deze boom met groenblijvend blad is minder dan de esdoornbladige brochichiton, daarom wordt deze specifieke variëteit in kamercultuur gekweekt en wordt de flessenboom genoemd. Het verbrede deel van het vat, dat twee meter bereikt, dient om vloeistof op te hopen. Deze eigenschap ontstond in de plant als een defensieve reactie op een droog klimaat..

Brachychiton-varifolia (Brachychiton-populneus)

Bomen van deze variëteit zijn sterk vyatvat en hun hoogte varieert van 6 tot 20 m.Donkergroene bladeren hebben een glanzend oppervlak, hun lengte kan 5 tot 10 cm zijn en bladeren zijn in 3-5 lobben gesneden. De bonte brachychiton bloeit met crème, groene of roze bloemen met een bruin of rood stipje. Ze hebben een gezwollen vorm en zijn verzameld in pluimvormige bloeiwijzen..

Brachychiton veelkleurig (Brachychiton verkleuren)

In tegenstelling tot andere soorten flessenboom, heeft deze gebladerte dat het hele jaar door vernieuwt. De bast op zijn uitgebreide stam is lichtgroen van kleur. De bladeren hebben de vorm van brede ovalen, ontleed in 3-7 lobben, gelegen op langwerpige bladstelen, hebben een ruig oppervlak en bereiken een lengte van 10-20 cm. De bladplaat is bovenaan groen, onderaan wit geschilderd. Bellen van roze of rode bloemen vormen de pluimen van bloeiwijzen in de vorm van schubben.