Cryptantus - thuiszorg. Teelt van cryptanthus, transplantatie en reproductie. Beschrijving. Foto

Cryptanthus wordt in de volksmond de “aarden ster” genoemd en in het Grieks betekent deze naam “verborgen bloem”. Deze vaste plant verschilt van andere planten doordat hij geen stengel heeft en de bloemen lijken te zijn verborgen in de diepten van dicht gebladerte, en het is erg moeilijk om ze te zien. De plant komt veel voor in Oost-Brazilië en behoort tot de Bromelia-familie.

Criptanthus is een sierplant met dichte lange bladeren die monochromatisch of veelkleurig kunnen zijn, bestaande uit verschillende strepen van verschillende tinten – groen, lichtbruin, geel, roodachtig en wit. In het midden van de bladrozet bevindt zich een steel, waarop een bloeiwijze van verschillende witte bloemen verschijnt..

Thuiszorg voor cryptantus

Thuiszorg voor cryptantus

Locatie en verlichting

Om thuis te kweken, is cryptantus geschikt voor elke vorm van verlichting, behalve voor direct zonlicht, dat brandwonden aan de bladeren kan veroorzaken. Tijdens een korte daglichturen is het noodzakelijk om extra verlichting voor de plant te creëren met behulp van fluorescentielampen. Trouwens, felle verlichting helpt om het ongewone patroon op de bladeren van de cryptantus te zien..

Temperatuur

Cryptanthus voelt goed bij een temperatuur van 22-24 graden in de zomer en 18-20 graden in de herfst- en wintermaanden. Een temperatuurdaling tot 15 graden en onder de bloem kan slechts korte tijd standhouden, maar dit wordt niet aanbevolen. Extreme temperaturen en tocht zijn ongewenst voor dit kruid..

Lucht vochtigheid

De hoge luchtvochtigheid die ontstaat in een kas of terrarium is ideaal voor het kweken van cryptantus.

De hoge luchtvochtigheid die ontstaat in een kas of terrarium is ideaal voor het kweken van cryptantus. Deze luchtvochtigheid kan worden gehandhaafd met behulp van dagelijkse waterprocedures in de vorm van nat afvegen van het bladgedeelte van de plant en overvloedig sproeien uit een spuitfles. Als extra maatregel kunt u een bak voor een bloempot gebruiken, die wordt gevuld met vochtige geëxpandeerde klei. De bodem van de bloembak mag het water niet raken..

Onvoldoende vochtigheid in de lucht kan het uiterlijk van de cryptantus beïnvloeden – de toppen van de bladeren zullen geleidelijk beginnen uit te drogen. Ze moeten worden gesneden en de luchtvochtigheid in de kamer moet worden verhoogd..

Water geven

De cryptantus water geven moet overvloedig zijn, maar pas nadat de bovenste laag van de grond is opgedroogd. Van maart tot september wordt regelmatig en in grote hoeveelheden water gegeven, en in de resterende maanden neemt de overvloed aan water aanzienlijk af en wordt dit slechts een paar dagen nadat de bovengrond is opgedroogd uitgevoerd. Het wordt niet aanbevolen om wateroverlast of uitdroging van het grondmengsel toe te staan. De cryptantus water geven is alleen nodig met bezonken of gezuiverd water met een temperatuur die dicht bij kamertemperatuur ligt. Water van de pallet moet regelmatig worden afgevoerd, om stagnatie te voorkomen (ongeveer 20-30 minuten na het water geven).

De grond

Voor het kweken van cryptanthus kun je een kant-en-klaar mengsel kopen of zelf bereiden

Om cryptanthus te kweken, kun je een kant-en-klaar mengsel kopen of het zelf bereiden van humus (de helft van een deel), mos, bladaarde en topveen (elk een deel) en gehakte pijnboomschors (drie delen). In een bloempot is het noodzakelijk om een ​​derde van het volume van de container een drainagelaag en twee derde van het grondmengsel te gieten, dat los moet zijn en de lucht goed moet doorlaten..

Topdressing en meststoffen

Het wordt aanbevolen om cryptantus alleen in het warme seizoen te voeren – van april tot september. Elke twee weken wordt de plant gevoed met meststoffen met een laag stikstofgehalte, voor bloeiende kamerplanten.

Overdracht

Er zijn geen specifieke aanbevelingen voor het tijdstip van cryptantustransplantatie. De transplantatie wordt uitgevoerd terwijl de plant groeit of indien nodig.

Reproductie van cryptantus

Reproductie van cryptantus

Voortplanting door laterale processen

Aan de basis van de cryptantus is na het einde van de bloei een groot aantal uitlopers te vinden. Binnen anderhalve tot twee maanden hebben ze 3-4 jonge bladeren en een worteldeel. Het is noodzakelijk om de kinderen zorgvuldig te scheiden en in aparte containers te plaatsen. De grond voor jonge planten moet bestaan ​​uit drie delen bladaarde en elk een deel uit rivierzand en gemalen pijnboomschors. Je kunt scheuten planten in een bak met veenmos.

Bloempotten met takken moeten worden bewaard in een ruimte met een luchttemperatuur van minimaal 25-28 graden Celsius en uit de buurt van direct zonlicht. Bovenste containers zijn bedekt met folie of glas. Elke dag moet je de hoes ongeveer een kwartier openen om te luchten..

Zaadvoortplanting

Het wordt aanbevolen om alleen verse zaden in de grond te zaaien, bestaande uit zand en turf, en deze te bewaren totdat spruiten verschijnen in kasomstandigheden in een kamer met een luchttemperatuur van ten minste zesentwintig graden Celsius..

Ziekten en plagen

Ziekten en plagen

Met de juiste zorg wordt cryptantus zelden aangevallen door ongedierte en wordt het ook niet ziek..

Groeiende moeilijkheden

Plantproblemen ontstaan ​​​​alleen als de zorgregels worden overtreden..

  • Bij overmatig vocht – rotting van de wortel en bladeren.
  • In direct zonlicht – brandwonden.
  • Bij gebrek aan vocht – verwelking van bladeren.
  • Bij lage luchtvochtigheid – uitdroging van de bladtoppen.

Als u alle regels en tips voor zorg volgt, zal de cryptantus u het hele jaar door verrassen met zijn ongewone uiterlijk.