Bilbergia - thuiszorg. Bilbergia teelt, transplantatie en reproductie. Beschrijving, foto

Bilbergia (Billbergia) is een groenblijvende epifytische en terrestrische plant, behoort tot de Bromelia-familie. Een droog klimaat is geschikt voor Bilbergia en plotselinge temperatuurdalingen. De bladeren zijn bont, hard en hebben het uiterlijk van een buis, waardoor ze vocht in zichzelf ophopen. Het blad heeft doornen langs de randen en de rest van het oppervlak is bedekt met eigenaardige schilferige elementen. De bloemen zijn felgekleurd en spiraalvormig, ze kunnen worden opgerold als een pijp. De plant draagt ​​ook vruchten in de vorm van bessen..

Aan de zijkanten verschijnen periodiek scheuten, hierdoor worden grote struiken gevormd, die afzonderlijke rozetten hebben, een dergelijke plant kan een hoogte hebben van maximaal 60 centimeter. Voor het eerst verschijnen er na drie jaar gekleurde eierstokken. In de toekomst, nadat de plant is vervaagd, sterven de rozetten en in plaats daarvan verschijnen nieuwe scheuten, die het volgende seizoen kunnen bloeien. Een meerjarige struik kan veel scheuten hebben die tegelijkertijd bloemen kunnen produceren. Na een paar maanden van de bloei moeten de oude scheuten worden afgesneden, waardoor de struik wordt bijgewerkt.

Thuiszorg voor Bilbergia

Thuiszorg voor Bilbergia

Locatie en verlichting

De verlichting moet helder en diffuus zijn, maar als de zon in de zomer te actief is, moeten de struiken voor schaduw zorgen, hiervoor worden de potten op de ramen aan de oost- en westkant geplaatst. De plant kan aan de noordkant staan, maar bloeit niet. In de zomer kunnen de potten naar buiten worden verplaatst omdat de struik buitenlucht nodig heeft. Maar tegelijkertijd is het noodzakelijk om het te beschermen tegen de actieve zon en neerslag.

Temperatuur

Bij koud weer, in de herfst en winter, voor bilbergia, moet de temperatuur op ongeveer 18-20 graden worden gehouden. Om de bloei snel te laten plaatsvinden, wordt de temperatuur iets verlaagd, maar niet lager dan 13 graden. De plant mag niet constant op een lage temperatuur staan, dit kan leiden tot ziektes. In de zomer moet de optimale temperatuur 20-25 graden zijn..

Lucht vochtigheid

De plant kan gunstig leven met een lage luchtvochtigheid in de kamer.

De plant kan gunstig leven met een lage luchtvochtigheid in de kamer, maar als de temperatuur hoger is dan 22 graden, wordt besproeid met water van een bezonken soort, omdat het zachter is. Wanneer bloemen zich vormen, wordt de pot op een speciale steun van nat mos of geëxpandeerde klei geplaatst, maar de bodem van de container zelf mag niet in water staan.

Water geven

Vanaf de lente en gedurende de hele zomerperiode moet de aarde in de container worden bevochtigd, maar mag deze niet in de standaard stagneren. In de winter wordt een beperkt aantal gietbeurten uitgevoerd, ongeveer één keer per week, terwijl de grond enigszins kan uitdrogen, dit wordt als zeer acceptabel beschouwd. Voor dergelijke procedures wordt het water verdedigd, het moet ook op kamertemperatuur zijn..

Als de temperatuur in de kamer boven de 20 graden is, wordt water rechtstreeks in de bladeren gegoten. Maar bij lage temperaturen of als de struiken zijn vervaagd, kunnen dergelijke acties niet worden uitgevoerd, anders leidt dit tot verval.

De grond

Bilbergia is niet kieskeurig over de samenstelling van de aarde

Bilbergia is niet kieskeurig over de samenstelling van de aarde, je kunt bladaarde, turf en humus gebruiken met gemalen mos. Dit mengsel is gunstig en gunstig voor de struiken..

Topdressing en meststoffen

Tijdens het groeiseizoen, dat om de 14 dagen wordt gehouden, voeren ze speciale bemesting uit voor bromyliumplanten, dit gebeurt op vochtige grond. Je kunt voor elke kamerplant ook andere producten gebruiken die voor de helft verdund zijn. In dergelijke producten moet het stikstofgehalte minimaal zijn, anders sterft de plant..

Overdracht

Wanneer de struik groeit en de pot klein voor hem wordt, worden ze overgeplant in een grote container, deze moet een kleine diepte hebben, maar een volumetrische breedte. Ze zorgen voor een hoogwaardige drainage van onderaf voor een goede luchtstroom naar de wortels en een snelle afvoer van overtollig vocht.

Reproductie van Bilbergia

Reproductie van Bilbergia

De plant kan zich voortplanten met behulp van zaden en worteluitlopers (baby’s) die uit de wortel groeien.

Zaadvoortplanting

Voordat u begint met zaaien, moeten de zaden worden gedrenkt in een mangaanoplossing en vervolgens goed worden gedroogd. Ze worden gezaaid in een mengsel van turf en zand of gemalen mos; er ontstaat een vacuüm van polyethyleen of glas bovenop. De temperatuur moet constant blijven, ongeveer 21 graden, terwijl de bodemsamenstelling wordt besproeid en gelucht. Wanneer de bladeren verschijnen, ontstaat er geleidelijk aan de spruiten een droog ogend klimaat. Na de vorming van drie bladeren zit de plant in afzonderlijke containers..

Voortplanting door kinderen

Baby’s worden losgekoppeld van de hoofdplant in de derde maand, wanneer ze worden getransplanteerd. Wanneer de baby’s een lengte van ongeveer 20 centimeter bereiken, worden ze losgemaakt en afgesneden. Alle sneden zijn bedekt met houtskool en een beetje gedroogd op een goed geventileerde plaats..

Voor de voorbereiding van de bodemsamenstelling worden bladaarde, twee delen zand en één humus gebruikt. Ook kan de stek direct in de grond worden geplaatst, die bedoeld is voor een volwassen struik. Om de kinderen goed te laten beginnen, is het noodzakelijk om een ​​temperatuur van 22 graden in acht te nemen, terwijl de verwarming van onderaf moet zijn, de bodemsamenstelling moet minimaal 25 graden zijn. Om de luchtvochtigheid te verhogen, moet u een pot of zak op alle stekken plaatsen. Tegelijkertijd mag het het snijden zelf niet raken, daarom worden er verschillende stokjes in de container gestoken waarop de zak wordt getrokken, de randen zijn verbonden met een elastische band. De ophopende vloeistof zal door de zak of pot naar beneden gaan en niet door de plant, anders kan er bederf optreden.

In dit proces heeft de plant een heldere verlichting van een diffuus type nodig, zonder actieve zonnestralen, warmte, goede luchtvochtigheid en een temperatuur van de bodemsamenstelling van 25 graden.

Bodempotten kunnen worden verwarmd met speciale lampen of conventionele verwarmingsradiatoren. Als de omstandigheden gunstig zijn, vormen zich binnen 30 dagen wortels. Op dit moment is het noodzakelijk om uitdroging of wateroverlast van de bodemsamenstelling te voorkomen, het is noodzakelijk om de processen periodiek te ventileren, dat wil zeggen, het pakket enkele minuten per dag te verwijderen. Als de shoot wordt geaccepteerd, verschijnen er nieuwe groene bladeren in het midden..

Tijdens de transplantatie kunnen oude struiken worden gescheiden, ze zullen volgend seizoen bloeien..

Moeilijkheden bij het kweken van bilbergia

Moeilijkheden bij het kweken van bilbergia

  • Struiken kunnen door de zon worden verbrand en de bladeren worden lichtbruine vlekken – dit betekent dat de plant moet worden verwijderd van de actieve zonnestralen.
  • Wanneer de toppen van de bladeren donkerder worden – het vocht stagneert in de trechters of het water is te hard voor de plant.
  • Als de bodemsamenstelling te drassig is, leidt dit tot verval, de dood van de struik zelf en zijn processen.
  • Bij gebrek aan licht – bladverliezende stopcontacten kunnen naar de zijkanten uiteenvallen.

Ziekten en plagen

Bilbergia kan worden aangetast door ongedierte zoals bladluizen, wolluizen, spintmijten of schildluizen. Dergelijke insecten kunnen zich aan beide kanten op de bladeren vermenigvuldigen, terwijl geelheid op het groen verschijnt en de plant afsterft. Voor preventie is het noodzakelijk om de plant actief te bewaken en te inspecteren. Insecten kunnen worden verwijderd met een zeepachtige spons of doek.

Als de laesie significant is, moet deze met speciale middelen worden verwerkt, dat wil zeggen actellik en karbofos. Om een ​​oplossing te krijgen, worden de fondsen verdund in één liter water met ongeveer 20 druppels. Alle laesies moeten tegelijkertijd worden opgemerkt, anders gaan de struiken dood.