Organische meststoffen: mest, compost, humus en andere

Zomerbewoners en tuinders met weinig ervaring met het werken op een perceel, en vooral degenen die zich bezighouden met biologische landbouw, moeten de soorten en nuttige eigenschappen van natuurlijke meststoffen kennen. Het is immers onmogelijk om een ​​goede oogst te behalen zonder zeker te weten wat het verschil is tussen compost en humus of vermicompost en vogelpoep. U moet weten waar en in welke hoeveelheden deze meststoffen worden toegepast..

De natuur heeft een grote hoeveelheid organische meststoffen gepresenteerd – houtas, zaagsel, mest, groenbemester, humus en kruidenthee. En dit zijn alleen die soorten verbanden die door onze boeren worden gebruikt. In andere landen is de lijst breder. U kunt visemulsie, meel van verschillende kruidachtige planten of dierlijke resten, voer op basis van algen en vele andere toevoegen..

Laten we de organische meststoffen die onze zomerbewoners gebruiken eens nader bekijken.

Compost

Bijna elk stuk grond heeft een plaats voor een composthoop.

Bijna elk stuk grond heeft een plaats voor een composthoop. Tuinders sturen gedurende het hele zomerseizoen al het onkruid, diverse voedselresten, gevallen bladeren, takken van bomen en struiken, houtkrullen en zaagsel, evenals papierresten naar daar. Hoe meer componenten er in deze hoop zitten, hoe beter de compost zal zijn..

Thuis kan compost worden gemaakt met medicijnen die in winkelketens zijn gekocht met effectieve micro-organismen..

Gunstige omstandigheden voor de rijping van compost zijn voldoende vocht en warmte. Om ze te bewaren en de vereiste hoeveelheid tijd te behouden, moet u de composthoop afdekken met een dichte ondoorzichtige film. Om de processen en de snelste rijping van de compost te versnellen, is het raadzaam om deze af en toe te scheppen of te bewateren met EM-preparaten..

Als de composthoop 12-18 maanden of zelfs langer is gerijpt, wordt de compost in zijn pure vorm aangebracht. Voor gebruik moet een versere meststof worden gemengd met de tuingrond. In pure compost kun je een grote oogst komkommers, courgettes of pompoenen kweken.

Vogel- en konijnenpoep

Deze organische meststof is waardevol vanwege het hoge stikstofgehalte, gemakkelijk op te slaan en zuinig in gebruik. Zomerbewoners hoeven geen tijd te verspillen aan het bereiden van deze natuurlijke dressing; het kan droog worden gekocht in een handige verpakking. Uitwerpselen zijn in veel opzichten superieur aan koemest..

De mest wordt in zijn pure vorm gebruikt om de grond te bemesten tijdens het najaarsgraven van de bedden. Maar vaker wordt het gebruikt voor de bereiding van vloeibare meststoffen. Op strooisel gebaseerde topdressing wordt bereid uit 10 delen water en 1 deel uitwerpselen. Deze infusie moet 24 uur op een warme plaats worden bewaard en daarna wordt water toegevoegd (voor elk deel van de infusie – 5 delen water) en gebruikt bij het besproeien van gewassen.

Zaagsel

Ervaren tuinders raden aan om zaagsel te gebruiken bij het kweken van knoflook, maar voor veel andere groenteplanten zal deze houtmeststof een echte vondst in de bedden zijn. Ze voeden niet alleen de grond, maar maken deze ook los, wat zorgt voor een goede luchtuitwisseling voor planten..

Het wordt aanbevolen om alleen verrot zaagsel te gebruiken. De oververhittingsmethode die werd gebruikt voor compost is hier absoluut ongepast. Als je lange tijd een bosje zaagsel achterlaat, zijn ze niet langer een nuttige topdressing, omdat ze verzuren zonder zuurstof..

Gewoon gras zal bijdragen aan het snelle vervalproces. Al het kruidachtige afval wordt toegevoegd aan zaagsel, grondig gemengd en licht bevochtigd. Het afgewerkte mengsel moet in strakke plastic zakken (ondoorzichtig) worden gedaan en ongeveer een maand worden bewaard om op te warmen..

Overrijp zaagsel is een uitstekende natuurlijke meststof die tijdens het graven aan de bedden wordt toegevoegd en ook wordt gebruikt als mulchlaag in gebieden met groente- en bessengewassen.

Mest

U kunt paarden- of koeienmest gebruiken om mest te bereiden.

U kunt paarden- of koeienmest gebruiken om mest te bereiden. Koemest gemengd met een kleine hoeveelheid hooi, stro en voerresten wordt mest genoemd. Het bevat een groot aantal nuttige elementen en sporenelementen – stikstof, kalium, magnesium, fosfor, calcium. Het wordt aanbevolen om dergelijke meststoffen op de grond aan te brengen tijdens de periode van actieve groei van verschillende gewassen..

Mest wordt vers en verrot gebruikt. Frambozenstruiken worden gemout met verse mest en toegevoegd aan warme bedden. Er is een mening onder zomerbewoners dat planten kunnen worden “verbrand” met mest, daarom wordt aanbevolen om rotte mest te gebruiken voor bemesting. Van de verrotte toorts worden vloeibare verbanden bereid in de vorm van infusies, en ze worden ook in de herfst in de grond gebracht.

Mest is niet alleen een opslagplaats voor voedingsstoffen die het land verrijken, maar ook een leefgebied voor nuttige regenwormen en vele andere micro-organismen. Ze maken de grond in de bedden poreus, waterig en ademend.

Het is gebruikelijk om de belangrijkste groentegewassen te bemesten met speciaal bereide toortsinfusie. Voeg 2 delen water toe aan een deel van de mest, meng en laat 7-8 dagen trekken. Het afgewerkte concentraat kan enige tijd worden bewaard. Het moet onmiddellijk voor gebruik worden verdund in verschillende verhoudingen, die afhankelijk zijn van het type meststof en het gewas.

Het nadeel van deze topdressing is de hoge aanschafprijs en de verzadiging met zaden van wietplanten die de bedden gaan vervuilen..

Biohumus

De meeste voorstanders van biologische landbouw beschouwen biohumus als het meest waardevolle natuurlijke supplement. Het is dus gebruikelijk om humus te noemen die is behandeld met regenwormen, compost of toorts. De grote hoeveelheid voedingsstoffen bevat een van de belangrijke componenten – humuszuur. Zij is het die bijdraagt ​​aan de snelle vernieuwing en verbetering van de bodemvruchtbaarheid. Deze meststof kan worden gebruikt om bijna alle soorten planten te voeden. Gespecialiseerde winkels bieden aan om vermicompost te kopen in de vorm van een geconcentreerde vloeistof of in droge vorm.

Houtas

Deze natuurlijke meststof bevat een grote hoeveelheid kalium, boor, fosfor en mangaan.

Deze natuurlijke meststof bevat een grote hoeveelheid kalium, boor, fosfor en mangaan. In de biologische landbouw kent hij geen gelijke. Meestal wordt de grond gevoed met houtas, maar de meest waardevolle is de as die wordt verkregen na het verbranden van stro. De kwaliteit en samenstelling van as hangt af van het verbrandingsproduct – het type en de leeftijd.

Door bijvoorbeeld afval van loofbomen te gebruiken, zal de as meer voedingsstoffen bevatten dan het gebruik van coniferen. As van oude rotte boomstammen en takken zal meerdere malen minder nuttige elementen bevatten dan jonge planten.

As wordt zowel in pure vorm als als onderdeel van verschillende biologische dressings gebruikt. In de composthoop wordt aanbevolen om de resten van planten te strooien met houtas. In complexe meststoffen wordt as gemengd met pluimveemest of koemest. As is ook aanwezig in veel recepten voor kruideninfusies voor water geven en sproeien..

Houtas wordt gebruikt om veel groentegewassen te voeden en om planten te beschermen tegen ongedierte en verschillende infectieziekten. Op basis van as worden vloeibare meststoffen bereid, oplossingen voor preventief sproeien en bestuiven van jonge zaailingen en volwassen planten worden uitgevoerd. Gewassen zoals paprika, aardappelen en tomaten reageren actief op asadditieven. Alleen wortelen staan ​​negatief tegenover deze organische mest..

Humus

Compost of koeienmest die twee jaar of langer is gerijpt, wordt humus genoemd. Alle plantenresten verrotten gedurende deze tijd en veranderden in een losse substantie van donkere kleur, ruikend naar verse aarde. Humus is een voorbeeldige natuurlijke aanvulling voor alle planten, het heeft geen negatieve eigenschappen..

Geen enkel grondmengsel is compleet zonder deze meststof in zijn samenstelling. Het wordt gebruikt in open en gesloten bedden, in kassen en binnenshuis. Humus is een belangrijk bestanddeel van de bodem voor kamerbloemen, groenten en bessen..

Meststoffen op basis van kruidachtige planten, evenals talrijke siderates.

Welke meststof is beter: mineraal of organisch (video)

Welke meststof is beter: mineraal of organischWelke meststof is beter: mineraal of organisch