Gips sculpturen – geschiedenis

De geschiedenis van sculpturale composities en individuele gipsen bustes gaat terug tot de oudheid. Al millennia lang hebben mensen hun huizen uitgerust met fragmenten van decoratief stucwerk – nu vinden archeologen bizarre beelden in de Egyptische piramides, oude Romeinse en oude Griekse bouwwerken. De mode voor het inrichten van de ruimte is Rusland ook niet omzeild – gipsen sculpturen als onderdeel van het interieur verschenen al in de twaalfde eeuw in het land. Ze dienden als decoratie van de koninklijke kamers en boyar-landgoederen..

De veelzijdigheid van stucdecoratie verklaart zijn populariteit in de moderne tijd. Laconische composities kunnen het gebouw van elke stijl verfraaien – van klassiek (imperium, barok, rococo) tot modern (hightech, art deco). Hele sculpturen, kleine bustes benadrukken de verfijnde smaak van de eigenaar van het huis en drukken ook zijn originaliteit en creatieve benadering uit. De ontwerpers van onze stucwerkfabriek staan ​​klaar om een ​​uniek project te ontwikkelen voor uw herenhuis, appartement, zodat de ruimte schittert met felle kleuren en gaat afsteken tegen de achtergrond van andere kamers! We kunnen kamers in dezelfde stijl inrichten of nadenken over organische insluitsels van klassiekers in een modern interieur.

Waarom zijn gipsen sculpturen nodig?

Doe-het-zelf gipsen sculpturen: uitvoeringstechniek, vormen en aanbevelingen

Doe-het-zelf gipsen sculpturen: uitvoeringstechniek, vormen en aanbevelingen

Het toepassingsgebied van monumenten gemaakt van hoogwaardig gips is zeer breed:

Transformatie van de buitenkant van een landhuis. Uw huis zal goed opvallen tussen de omliggende gebouwen als u een beeldengroep bij de ingang installeert. Of bestel kolommen in de vorm van Atlantiërs die het balkon en uitstekende delen van de bovenste verdiepingen ondersteunen. Kenners van laconiek landschapsontwerp zullen genieten van tuinsculpturen, fonteinen, kleine architecturale vormen, kleine antieke figuren aan de zijkanten van de hoofdingang.

Interieurdecoratie van een appartement of een privéhuisje. Sculpturale elementen van gips worden veel gebruikt in de interieurdecoratie van gebouwen: het plafond, de muren zijn bedekt met stucwerk, stucwerkpanelen en bas-reliëfs worden geaccentueerd. Deze antieke stijl zal het standbeeld van een oude Griekse held perfect aanvullen. Modern suggereert een meer gedurfd ontwerp – plaats een fantasievol gedecoreerd beeld in het midden van de kamer.

Uitvoering van een landschapsontwerpproject voor een buitenwijk. Als de eigenaar een grote oppervlakte heeft, ontwikkelen onze ontwerpers een origineel project voor u. Figuren van oude goden of helden zullen worden geïnstalleerd tussen opengewerkte paviljoens, struikgewas van bloemen en kronkelende paden.

Welke gipsen sculpturen worden gemaakt?

In de loop van de jaren van productief werk van de werkplaats hebben medewerkers met succes veel bestellingen verwerkt, waaronder ongebruikelijke projecten en sculpturale composities van de auteur. We beperken ons niet tot enkele gipsen figuren, maar maken ook stucdecoraties van een foto op bestelling.

Om voorkeuren nauwkeurig te specificeren alvorens een bestelling te plaatsen, kan de eigenaar van de woonruimte zich op de portfoliopagina vertrouwd maken met de soorten monumenten. Het bedrijf houdt zich bezig met de creatie en verkoop van verschillende soorten beeldhouwkunst van de auteur:

 • Hele figuren (volledige lengte, kleine kopieën (minisculpturen) of grootschalige objecten). Eerst wordt de vorm ontworpen, een plastic gipsoplossing wordt naar binnen gegoten en vult de uitsparingen. Experts installeren de voltooide compositie in uw buitenwijk, in een luxueus herenhuis of verschillende niet-residentiële gebouwen. Esthetische figuren worden gekocht bij het decoreren van winkelcentra, restaurants, cafés, maar ook voor kunstacademies en hogescholen. Toekomstige ontwerpers, kunstenaars, architecten leren levende mensen op doek af te beelden met behulp van hoogwaardige monumenten. Onderwijsinstellingen werken met ons samen, want in de werkplaats ontstaan ​​echte architectonische hoogstandjes. De figuren van de Atlantiërs zijn zo zorgvuldig gemaakt dat elke spier van het lichaam te zien is..
 • Bustes of hoofden van beroemde historische figuren, echte mensen of fictieve personages. Dergelijke objecten van sculpturale kunst nemen veel minder ruimte in beslag, waardoor klanten meerdere portretbustes tegelijk bestellen. Een stuk gips dat de schouders met het hoofd van een bepaalde persoon voorstelt, is ook een origineel cadeau voor een goede vriend, familielid of baas..
 • Sokkels, sculpturale composities. We zijn niet bang om zelfs extravagante bestellingen op ons te nemen. De portfolio van met succes voltooide werken omvat de oprichting van een groep monumenten voor het decoreren van fonteinen, antieke vazen ​​van grotere afmetingen, monumenten voor beroemde dichters en schrijvers. De ambachtslieden werken ook met de richting van rituele beeldhouwkunst. De details van de productie bespreken we vooraf met de klant, zodat de grafsteen het imago van een overleden familielid behoudt..

U moet zich wenden tot de diensten van een beeldhouwwerkplaats als zelfs het meest ongewone en gedurfde idee in u opkomt. Experts ondersteunen elk voorstel, verduidelijken de details, ontwikkelen een project en creëren een echt kunstmeesterwerk. Klanten bestellen bij ons zowel losse figuren als hele sculpturale composities bestaande uit meerdere personages en verenigd door een gemeenschappelijk plot. Architecturale kunst zal de individualiteit van een zomerhuisje, een ruim appartement of een tuin op uw site gunstig benadrukken.

Kenmerken van bouwmateriaal

Stucwerk sculpturen

Gemodelleerd sculpturaal hoog reliëf, productie van “Phoenix-Group”, Moskou

Verschillende bouwmaterialen worden gebruikt om de gevel, het interieur of het persoonlijke perceel te transformeren. Maar een van hen was vooral geliefd bij de eigenaren van particuliere huizen – veilig en milieuvriendelijk gips. Natuursteen wordt actief gebruikt voor de vervaardiging van decoratieve artikelen. Accumuleert geen schadelijke stoffen, heeft geen invloed op de gezondheid.

Ontwerpers met architecten werken het liefst met dit materiaal vanwege de plasticiteit. Gipsmortel dringt door in alle uitsparingen van de mal, die is ontwikkeld na goedkeuring van het project door de klant, zodat de ambachtslieden erin slagen om exact aan het plan te voldoen.

Meisje beeldje, sculptuur

Kant-en-klare composities uit natuursteen zijn oogverblindend wit, wat het mogelijk maakt om ze verder aan te passen. Op verzoek van de opdrachtgever verwerken technologen bouwkundige werken met duurzame verf of een speciale oplossing om meer verfijnde stenen en mineralen te imiteren. Medewerkers van het bedrijf zullen ook in staat zijn om producten te coaten met een samenstelling die de prestaties verbetert – verschillende externe factoren zullen geen negatief effect hebben.

Correct geprepareerd gips zal duurzaam zijn, tientallen jaren meegaan en de eigenaren van een privéhuis, huisje, appartement verrukken. Soms wordt tijdens de installatie de integriteit van het object geschonden, maar het gipsoppervlak is eenvoudig te herstellen met behulp van bouwgereedschap.

Wat gipsen sculpturen kunnen zijn

Je kunt een kantoor, een privéwoning of een ruim appartement inrichten door de volgende kunstwerken te installeren:

 • Cijfers – vaker bestellen klanten volumetrische figuren met Atlantiërs, andere mythologische personages of dieren. De kenmerken van de productie maken het mogelijk om zowel een volwaardig sculpturaal object te maken met een van alle kanten zichtbaar reliëf, als een bas-reliëf met één vooruitstekend vlak. Als de schaal van de kamer groot is, kan de figuur in een speciaal voorbereide nis worden geïnstalleerd – zodat deze er origineler uitziet en uitzicht trekt.
 • Bustes – meestal worden compactere werken gemaakt in de vorm van het bovenlichaam van beroemde historische figuren (schrijvers, componisten), mythologische personages. Dergelijke decoraties zullen een semantische lading van het interieur creëren of de opvattingen en voorkeuren van de eigenaar van het gebouw weerspiegelen. De bustes zijn geproduceerd met de gezichten van beroemde filosofen, muzikanten of dichters, dus de klant zal zeker iets geschikts vinden, dichtbij in de geest.
 • Hoofden – in vergelijking met de buste, de schouders en het hoofd van een persoon gemaakt van gips, zal alleen het hoofd van het personage een beknoptere versie van het decor zijn. Gereduceerde variaties passen perfect bij klassieke afwerkingen en vormen een aanvulling op een ruimte in barok-, rococo- of Empire-stijl.
 • Sokkels – door de manier waarop ze zijn gemaakt, lijken sokkels op kolommen, maar deze decoratieve details vervullen een ondersteunende functie en fungeren als een standaard voor een afzonderlijk gipsen figuur of een hele compositie. De sokkel kan een ronde of vierkante basis hebben en is versierd met fancy stucwerk met bloemmotieven of geometrische patronen. Bezoekers van de online winkel van stucco molding phoenix-group.ru bestellen vaak monumentale funderingen voor het plaatsen van grote planten of bloempotten.

Door je huis te transformeren met echte kunstwerken, creëer je een unieke look voor een huisje of appartement. Uw gasten zullen het ontwerp, versierd met stucversieringen, sculpturen, bas-reliëfs of gipsen figuren, niet kunnen vergeten.

Elk designobject van gips, waarvan de productie volgens alle eisen en normen plaatsvond, zal een goed cadeau zijn voor een kenner van stucdecoraties. Onze managers staan ​​klaar om u te adviseren over producten in de prijsklasse van uw voorkeur – we kunnen ook een portretbuste van een auteur in één nummer maken. Je vrienden of geliefden zullen dit cadeau nog lang onthouden..

Voor welke stijlen zijn gipssculpturen geschikt?

Sculpturale en stuccomposities op de gevel

Stuccomposities op de gevel, productie en installatie “Phoenix-Group”, Moskou

Stucwerk, bas-reliëfs, panelen en sculpturale composities van gips worden beschouwd als een karakteristiek kenmerk van de klassieke stijl. De ontwerpers van ons atelier weten dit soort decor in het interieur in te passen. We hebben vaak gewerkt met spaties in de volgende stijlen:

 • Klassiekers – Empire, Barok, Rococo. Herenhuizen of huisjes in de klassieke stijl zullen er voordeliger uitzien als u nadenkt over de locatie van de figuren van gespierde Atlantiërs, bustes van beroemde filosofen of sokkels met stucwerk. Elementen van stucwerkdecoraties benadrukken de verfijnde smaak van de eigenaren, hun esthetische opvattingen en creëren ook een verborgen semantische laag van de hele ruimte..
 • Moderne trends – minimalisme, hi-tech, art deco. Met behulp van gipsen figuren, bas-reliëfs, kun je het laconieke interieur gemakkelijk diversifiëren en semantische accenten plaatsen. We raden aan om afbeeldingen van mythologische personages of dieren te kiezen voor deze stijlen. Om de elementen in de algehele look te passen, kunt u het materiaal kunstmatig verouderen of het object met felle kleuren schilderen, waardoor een contrast ontstaat met de rest van de achtergrond. Moderne stijl omvat visuele accentuering van fragmenten – omring de sculpturen met lichtbronnen om het reliëf te benadrukken.

Sommige klanten zijn niet klaar om grootschalige figuren in hun zomerhuisje of in huis te installeren. Dan stellen we voor om aandacht te besteden aan kleine bustes die geschikt zijn voor uw interieur en deze in alle kamers te plaatsen. Om de belichting te verbeteren, is het beter om sokkels te bestellen zodat de gipskoppen visueel opvallen tussen de ruimte..

Elk interieur versierd met gipsen beeldjes, bas-reliëfs wordt origineel en gedenkwaardig. Foto’s van voltooide projecten op de website van Phoenix-groep helpen u een keuze te maken voordat u een bestelling plaatst.

Hoe gipsproducten te verzorgen?

Gipsen beeld in het interieur

Gipsen beeld in het interieur van het huis, vervaardigd door “Phoenix Group”, Moskou

Voor de vervaardiging van stucwerk: monumenten, monumenten, panelen, bas-reliëfs, beelden (buste, handen, hoofden), sokkels, kopen we een hoogwaardig merk architectonisch gips – G16. Dit bouwmateriaal onderscheidt zich door zijn plasticiteit, sterkte, weerstand tegen de manifestatie van verschillende externe factoren (water, vorst, hitte, fysieke impact), wat de duurzaamheid van stucwerkobjecten verklaart. Een bijkomend voordeel van natuursteen is de milieuvriendelijkheid – het materiaal is helemaal niet schadelijk voor de gezondheid van vastgoedeigenaren, dus het kan het hele jaar binnen staan.

Het materiaal van het merk G16 onderscheidt zich naast andere stoffen ook door het gebruiksgemak – het is gemakkelijk te onderhouden voor natuursteen, het behoudt een stijlvolle uitstraling, zelfs de oogverblindende witheid van beelden. Experts die al enkele jaren met verschillende merken gips werken, hebben de volgende eigenschappen ontwikkeld voor de eigenaren van een beeld of buste:

 • Bestel extra bewerking van het product voor installatie. Op het oppervlak van de figuur wordt een chemische samenstelling aangebracht, die de sterkte-eigenschappen van het materiaal verbetert. Deze stap is vooral belangrijk voor degenen die composities voor de tuin bestellen. De beelden zullen worden gebruikt in extreme omstandigheden, dus ze moeten worden beschermd tegen agressieve omgevingsfactoren. Zelfs als je een kleine buste in huis plaatst, moet deze worden verwerkt – op deze manier verleng je de levensduur van het decor..
 • Reinig gipssamenstellingen periodiek als ze na verloop van tijd vuil worden. Het oppervlak van de sculptuur zal vuil worden, de schaduw zal dof en onopvallend zijn, dus je moet een zacht schoonmaakmiddel kopen (er is een instructie voor – volg deze, zodat je het oppervlak niet verstoort).
 • Bestel restauratie van het beeld als het oppervlak beschadigd is en de tintlaag versleten is. De ambachtslieden zullen de coating zorgvuldig herstellen, defecten, gebreken die in de loop van de jaren van gebruik zijn ontstaan, dichten, de lakglans en de gewenste schaduw teruggeven aan de figuur.

Voordat ze een sculptuur van gips bestellen, adviseren experts om het algemene uiterlijk van de ruimte en de temperatuuromstandigheden te evalueren. Als u van plan bent een dure samenstelling voor natuurlijke groei op straat te installeren, overweeg dan de noodzaak om een ​​extra luifel te maken. Er zal een figuur onder staan, zodat u de levensduur kunt verlengen en een esthetische uitstraling kunt behouden.

Artistieke behandeling van gipsen sculptuur

Productietechnologie voor Italiaanse sculpturen

Beelden voor een huis in een oogverblindende witte tint zullen de klassieke afwerking goed aanvullen, originaliteit en volledigheid geven. De moderne stijl houdt echter niet in dat de ruimte wordt versierd met stucwerkelementen, maar zorgt voor de manifestatie van verbeeldingskracht. Onze ontwerpers hebben verschillende methoden ontwikkeld voor het artistiek verwerken van figuren. Deze technieken zullen helpen om decoratieve figuren, bustes, monumenten harmonieus in een modern interieur te passen:

 • Beitsen met felle kleuren. Alleen bijzonder resistente verbindingen – acrylverf op waterbasis kunnen op het oppervlak van het gips worden aangebracht. De buste kan volledig veelkleurig zijn, neonvlekken achterlaten, helder afstoffen. Zo’n kunstobject zal het laconieke interieur aanvullen..
 • Beplating met vergulding of een oplossing die het matte brons imiteert. Gipsbeelden kunnen door hun uiterlijke kenmerken worden vergeleken met duurdere en verfijndere materialen – goud, brons, porselein, marmer. Hiervoor worden de producten gecoat met speciale compounds..
 • Aanbrengen van vernis – de beproefde samenstelling reflecteert de verblindende stralen van de zon, zodat de romp van de Griekse held in de zon lijkt te gloeien. De lak kan een siliconen- of polyurethaanbasis hebben.

Gipsbeeldhouwwerk maken – details

We accepteren bestellingen, zelfs van een hoge mate van complexiteit – we zullen een ontwerpproject ontwikkelen op basis van de mondelinge beschrijving, foto’s of specifieke voorbeelden van de klant. Ambachtslieden kunnen een exacte kopie maken van een sculpturaal meesterwerk en een ongewoon en origineel monument maken.

Bij het maken van figuren, gipsen bustes, houden ze zich aan de volgende technologieën, die actief worden gebruikt door de toonaangevende werkplaatsen van het land:

 • Directe modelleringsmethode – medewerkers ontwikkelen een project, coördineren dit met de klant en gaan vervolgens verder met het vormen van een solide raamwerk. Vervolgens wordt het poeder gemengd met water in de juiste verhoudingen, stolt, neemt licht toe in volume. Terwijl het mengsel hard aan het uitharden is, brengt de meester het met gereedschap op het frame aan en geeft het de gewenste vorm. Wanneer de natuursteen hard wordt, wordt de laatste hand gelegd en gaat het monument verder met de bewerking. Deze methode is al sinds de oudheid bekend – met zijn hulp zal het mogelijk zijn om atypische, individuele beelden te maken..
 • Fabricage door holle gietstukken te vullen met een oplossing. Na goedkeuring van het project wordt een formulier opgesteld, leeg van binnen. Om de sterkte te vergroten, is de structuur extra versterkt met een metalen frame. Vervolgens wordt gipspoeder gemengd met water naar binnen gegoten – na de toegewezen tijd hardt het figuur uit en wordt de vorm gesneden en verwijderd.

Experts beheersen met vertrouwen alle bekende technologieën, daarom zullen ze snel de optimale methode bepalen voor het vervaardigen van een specifieke bestelling. U kunt met elk idee contact met ons opnemen, zelfs een heel origineel idee – we bespreken graag met u de details van de implementatie ervan!

De laatste fase in de vervaardiging van een gipssculptuur is een beschermende en decoratieve behandeling die wordt uitgevoerd door verschillende chemische samenstellingen toe te passen:

 • Primer – het oppervlak is bedekt met resistente vernissen, olieverf of drogende olie, wat helpt om de gipsdeeltjes te verdichten, waardoor ze duurzamer worden. Deze fase is nodig als het beeld verder in verschillende kleuren wordt geverfd – anders grijpt de verf gewoon niet op het materiaal..
 • Patineren – decoratieve afwerking stelt u in staat om een ​​hoogwaardige imitatie te krijgen van andere natuurstenen, die zich onderscheiden door een hogere prijs. Ambachtslieden gebruiken verschillende poeders (koper, brons), olieverf op vernissen om een ​​mat oppervlak te krijgen met vlekken zoals marmer, glanzende glans zoals porselein of glanzende look zoals goud, zilver, koper.
 • Waxen – in dit stadium worden speciale merken was, paraffine, gebruikt, die de beelden het vermogen geven om water af te stoten. Deze fase is nodig voor landschapsarchitectuur, rituele monumenten in de open lucht..

De fabricagetechnologie moet volledig worden bestudeerd door de ambachtslieden om schendingen te voorkomen die de betrouwbaarheid en duurzaamheid van het gipsen figuur kunnen verslechteren..

Pluspunten van gips als bouwmateriaal

Doe-het-zelf gipsen sculpturen: uitvoeringstechniek, vormen en aanbevelingen

Fragmenten van het interieur zijn gemaakt van het gipsmerk G16, dat populair is bij architecten en ontwerpers. Deze zeer sterke gemalen natuursteen trekt aan met zijn eigenschappen. In de eerste plaats is de hoge treksterkte. Dergelijke beelden en koppen gaan heel lang mee en het oppervlak van het gips zal niet worden verstoord door de invloed van verschillende externe factoren. Dankzij dit kenmerk wordt het merk G16 actief gekozen bij de vervaardiging van sculpturen voor landschapsarchitectuur of rituele monumenten. Dergelijke werken blijven immers het hele jaar op straat en worden blootgesteld aan neerslag, temperatuurschommelingen..

Een andere onderscheidende kwaliteit van architectonisch gips is de plasticiteit ervan. Bij het maken van een beeld van een of meerdere foto’s, is het beter om met een massa te werken die de groeven van de voorbereide vorm vult. Het merk G16 dringt door tot in alle hoeken en de beeldhouwer creëert tot in het kleinste detail een origineel kunstobject.

Ondanks hun goede weerstand tegen de invloed van verschillende externe factoren, zijn soorten bouwgips gemakkelijk vatbaar voor chemische oplossingen die zijn ontworpen om een ​​aantal kenmerken te verbeteren. Op verzoek van de klant zullen technologen het vervaardigde monument bekleden met een speciale samenstelling die de sterkte verhoogt en de levensduur van de goederen verlengt. Bij het schilderen van de buste gebruiken we alleen duurzame acrylverf. Ze zullen na verloop van tijd niet barsten en het prachtige uiterlijk van de gipsen figuur zal lang behouden blijven..

Doe-het-zelf gipsen sculpturen: uitvoeringstechniek, vormen en aanbevelingen

Gips sculpturen worden vaak gekocht voor installatie in een landhuis of appartement. Omdat dit bouwmateriaal is gemaakt op basis van natuursteen, stoot het geen schadelijke stoffen uit in de lucht, zodat de eigenaren zich geen zorgen hoeven te maken over hun gezondheid. Deze eigenschap maakt gips tot een van de meest duurzame bouwmaterialen..

De hoge duurzaamheid van het gips verklaart de duurzaamheid van het bouwmateriaal – zelfs jaren na de fabricage zal het beeld zijn oorspronkelijke uiterlijk niet verliezen als het goed wordt verzorgd. In zeldzame gevallen kan het oppervlak van een monument worden verstoord, maar dan zullen de beeldhouwers hun integriteit in de kortst mogelijke tijd gemakkelijk herstellen. Het oppervlak is gecoat met een speciale oplossing, applicatie vereist strikte naleving van de instructies.

De belangrijkste kenmerken van gips

gipsen sculptuur

In elke bouwmarkt vind je gipspoeder of gipspleisters. Het materiaal is gemaakt van sedimentair gesteente – gipssteen. Een dergelijk gevarieerd en wijdverbreid gebruik van gips in bouwwerken is te danken aan de beschikbaarheid ervan in combinatie met de lage kosten. Het is vrij eenvoudig om met dit materiaal te werken. Het is noodzakelijk om het te verdunnen met water, waarna u kunt beginnen met het gieten van vormen of modelleren. Let op: gips hardt zeer snel uit aan de lucht en neemt tegelijkertijd iets in volume toe (niet meer dan 1%). Bereid de oplossing eenmalig voor, net voordat je ermee aan de slag gaat. Het materiaal kan de kleinste details overbrengen. Indien gewenst kunnen gipssculpturen worden versierd met verven en andere afwerkingsmiddelen en een hoogwaardige imitatie van een edele steen of metaal creëren.

Kant-en-klaar of zelfgemaakt?

hoe maak je een sculptuur van gips?

Voor de vervaardiging van gipssculpturen kunt u kant-en-klare vormen gebruiken. Ze worden verkocht in kunstwinkels. Een interessant idee is om kookvormen te gebruiken voor bijvoorbeeld ijs, muffins of snoep. Bij gezamenlijk werk met kinderen kunt u zandvormen gebruiken voor het gieten van gips. Als je niets interessants hebt kunnen vinden, probeer dan zelf het formulier te maken. Eenvoudige sculpturen (bijvoorbeeld binnenkolommen of grote paddenstoelen voor tuindecoratie) kunnen worden gemaakt met huishoudelijke apparaten. Een champignondop kan bijvoorbeeld in een kom of kom van een geschikte maat worden gegoten, en een steel in een afgesneden plastic fles. De gietmallen kunnen van bestaande beeldjes en beeldjes worden verwijderd. Bedek het geselecteerde product met huishoudfolie. Plak het dan met klei of plasticine. Wacht tot het materiaal hard is geworden, snijd dan voorzichtig de mal uit en verwijder het beeldje dat erin verborgen is. Je zelfgemaakte mal is klaar, nu kun je sculpturen maken van gips.

Methoden voor het maken van gipsen sculpturen

hoe maak je met je eigen handen een sculptuur van gips

Als je geen professionele beeldhouwer bent, is het zinvol om met gips aan de slag te gaan door sculpturen te maken met behulp van de gietmethode. Deze technologie omvat de productie van afgewerkte producten door gipsoplossing in mallen te gieten. Shaping is een zeer gemakkelijke manier om sculpturen te maken, die zelfs geschikt zijn voor de creativiteit van kinderen. Bij kinderen onder de 12 jaar moeten creatieve activiteiten worden uitgevoerd door een volwassene. Een alternatieve manier om van gips een sculptuur te maken is om de gewenste vorm uit verdund gips op het frame te boetseren. Het is handig om verschillende spatels en ander gereedschap tijdens het werk te gebruiken. Welke sculpturen kun je zelf van gips maken? Het gestolde materiaal is nogal poreus en bros. Maar desondanks kan het worden gebruikt om straatsculpturen te maken. Gips is ideaal voor het maken van interieurelementen en decoratieve figuren. Als je net begint met dit materiaal, probeer dan voor het eerst iets kleins en eenvoudigs van vorm te doen. Geleidelijk aan het verbeteren van je vaardigheden, leer je hoe je echte meesterwerken van gips kunt maken.

Malvoorbereiding en gipsafgietsel

gipsen tuinbeelden

Het formulier heeft een speciale verwerking nodig voordat het aan het werk gaat. Smeer de binnenwanden grondig in met vaseline, plantaardige olie of paraffine. Let vooral op de kleine onderdelen van het gietstuk. Professionele beeldhouwers maken vaak een speciaal vormvormend smeermiddel. Neem 2 delen grof geraspte zeep, voeg 1 deel plantaardige olie en 7 delen water toe. Roer de ingrediënten tot een gladde massa. Het vet is klaar – u kunt beginnen met het verwerken van het binnenoppervlak van de mal. Sla deze fase in geen geval over, anders kunt u het eindproduct er niet uittrekken nadat het is gestold. Hoe maak je met je eigen handen een sculptuur van gips, hoe verdun je het droge mengsel op de juiste manier? Het is voldoende om het poeder met water te mengen tot de consistentie van zure room. Zorg ervoor dat u het gips een paar minuten laat staan ​​en begin dan, na grondig mengen, met het vullen van de mal. Een kleine hoeveelheid PVA-lijm kan aan het water worden toegevoegd voor de bereiding van gipsmortel – niet meer dan 25% van het totale vloeistofvolume.

Voorbereiding van het werkende personeel

De werkende oplossing is zeer eenvoudig te bereiden. De belangrijkste voorwaarde is een voldoende hoeveelheid ervan. Omdat het mengsel snel in vaste toestand verandert (letterlijk na drie minuten), moet je het met een kleine marge koken. Als er veel van is bij het gieten in de mal, kan het overtollige gemakkelijk worden verwijderd met een spatel. Wanneer de oplossing niet voldoende is, kunnen er problemen optreden in het werk, en dit zal het uiterlijk van het beeldje beïnvloeden. Om vloeibaar gips te bereiden, hebt u nodig:

 • Kies een geschikte container zodat het handig is om de inhoud te mengen.
 • Giet 5 liter water (de verhouding wordt meestal 10:7 genomen).
 • Op zo’n volume vloeistof moet je 3,5 liter gips gieten.
 • We kneden de oplossing met een elektrische constructiemixer en brengen deze op de consistentie van zure room. Het moet vrij zijn van klonten en vreemde deeltjes..

Het poeder moet voorzichtig worden uitgegoten, omdat de stofwolk sterk opstijgt. En het is beter om de luchtwegen te beschermen door het gebied van de mond en neus te binden met een sjaal.

Gipsmortel

Formulieren

Mallen voor gipsfiguren zijn het gemakkelijkst te kopen in creatieve winkels, het enige nadeel van een dergelijk product is de prijs. Velen vinden een uitweg uit deze situatie en gebruiken met succes siliconenbases die bedoeld zijn om te bakken. Je kunt alle handige items gebruiken, zoals babycontainers om in het zand te spelen, of een rubberen speeltje doormidden snijden. En als je vindingrijkheid en verbeeldingskracht toont, dan is het heel goed mogelijk om je eigen opties te bedenken, nogmaals, van wat er in huis is. Meestal zijn dit plastic flessen..

Hoe gipsen beeldjes te maken?

Gipspaddestoelen zijn de meest voorkomende gasten op persoonlijke percelen. Dit komt omdat ze perfect passen in elke stijl van tuinontwerp. Onder de elementen in de vorm van hoeden kun je elk gerecht nemen dat geschikt is in grootte en voor de benen – plastic flessen. In dit geval moet het gips dik worden gebruikt. Om de stengel van de paddenstoel hol te maken, wordt een kleinere vorm in de hoofdcontainer gestoken en wordt het mengsel ertussen gegoten. Plastic flessen zijn vooraf gesmeerd met dikke vloeibare zeep. Onderdelen moet je met een mes uit de mal halen..

Je kunt proberen om met je eigen handen gipsen tuinfiguren te maken zonder een mal te gebruiken. Als je iets eenvoudigs beeldhouwt en prachtig schildert, zien dergelijke sculpturen er heel schattig uit. Om bijvoorbeeld een rups te maken, hoef je alleen maar meerdere ballen te vormen en ze met elkaar te verbinden. Schilder het dan helder en ga op een kiezelsteen zitten.

Met een bouwhelm als vorm kun je een verbazingwekkend helder en groot lieveheersbeestje creëren..

Gips mallen

Stap-voor-stap instructie

Als je de vervaardiging van gipsen sculpturen professioneel benadert, dan moeten de vormen nog steeds worden gebruikt in de productie. Eerder wierpen huishoudelijke ambachtslieden ingewikkelde gipsonderdelen met behulp van twee bases. De zachte siliconen werden ingebracht in een behuizing van een hard materiaal, in het bijzonder gips. Het proces bestond uit verschillende opeenvolgende stappen die hieronder worden beschreven:.

Hoe gipsen beeldjes maken?

 • Volgens de oude methode werd de oplossing zeldzamer bereid. Eerst werd het poeder in het water gegoten, 10 minuten aangedrukt en toen was het al geroerd.
 • Het vullen werd met mate uitgevoerd, zonder de mal te vol te vullen, waarna de oplossing met de vingers in de gekrulde basis werd verdeeld. Het vloeibare mengsel vult gehoorzaam alle, zelfs kleine, uitsparingen.
 • De bewegingen met de handen in de mal moesten meerdere keren worden uitgevoerd om de luchtbellen en overtollige oplossing eruit te laten komen. Het mengsel dat uit de gekrulde container stroomde, werd teruggestuurd met een spatel.
 • De volgende stap is vibratie. De randen van de zachte vorm moesten met je vingers worden genomen en een beetje worden weggestopt. Het was dus noodzakelijk om rond de hele omtrek van de basis te lopen en de resterende bubbels te laten ontsnappen..
 • Vervolgens werd de jiva over het oppervlak van de oplossing verspreid en gelijkmatig met de handen verdeeld. Dit is een speciaal materiaal gemaakt van hout op weefgetouwen, dat is een fijn gaas. Hij diende als versterking. Met zijn aanwezigheid barsten de producten niet en bleven ze vele jaren bewaard. In plaats daarvan kunt u de gebruikelijke loodgieter gebruiken. Om ervoor te zorgen dat het wapeningsobject in de mortel komt, moet u het met een spatel rijden en het gereedschap meerdere keren langs het oppervlak in verschillende richtingen leiden.
 • Daarna werd het resterende gips van Parijs een beetje met de hand opgeklopt en bovenop de totale massa gegoten, waardoor de resterende ruimte in de mal werd opgevuld. Vervolgens werd de oplossing goed gladgestreken met een spatel, deze liet men 3-4 minuten drogen. Toen het oppervlak dof werd, was het nodig om opnieuw een aansnijding te maken met hetzelfde gereedschap..

Wat kan van gips worden gemaakt?

Interessante ideeën

Laten we eens kijken wat je nog meer van gips kunt maken. In de tuin vinden natuurlijk diverse dieren hun plek. Zoals je kunt zien, is de grootste uitdaging in dit proces het bedenken van een geschikte vorm. Als er nog groot rubberen of plastic speelgoed in huis is, dan dienen deze gewoon als basis voor tuindieren.

Maar wat als je al een compositie hebt met de aanwezigheid van gipspaddestoelen? In dit geval ontbreekt er een egel in. Dit idee ziet er bijzonder natuurlijk uit tegen de achtergrond van een herfsttuin..

Een eekhoorn kan op een grote gekapte stronk zitten. Tussen het groen ziet de compositie er levendig en zeer succesvol uit. Je kunt wat eikels op het oppervlak van de stronk leggen.

Dichter bij het huis was het leuk om het bloembed in de vorm van een brede rieten mand met twijgen te rangschikken en een varken in het midden te plaatsen.

Een andere interessante oplossing is een konijn met een mand in zijn handen. Het is beter om zo’n figuur op het gazon te installeren of er gewoon een groen gazon voor te maken..

Gips tuinfiguren

Opengewerkte bal van touwen

Doe-het-zelf gipsen sculpturen: uitvoeringstechniek, vormen en aanbevelingen

Bol van gevlochten touw

Opengewerkte touwenbol Doop een dik touw in het cement. Je kunt oude dingen in reepjes scheuren en de uiteinden aan elkaar naaien. Wikkel ze op een grote ballon, wacht tot de compositie hard wordt en laat de ballon barsten.

Gnovy van gips

Doe-het-zelf gipsen sculpturen: uitvoeringstechniek, vormen en aanbevelingen

Kabouters bewaken de datsja-boom

Gips is een zeer comfortabel materiaal, het is sterk, duurzaam en waterafstotend. De verf past er perfect op. Het is een plezier om met zulke grondstoffen te werken..

Dus het eerste dat u hoeft te doen, is naar een ijzerhandel gaan en de juiste gietvorm kopen. Siliconen zijn het meest geschikt. We zullen de stapsgewijze instructies analyseren aan de hand van het voorbeeld van een gipsen kabouter, maar je bent vrij om elk ander personage te beeldhouwen.

 1. Als u van plan bent een groot standbeeld van meer dan 1 m hoog te maken, moet u een metalen frame maken. Het is beter om niet te storen en een laag figuur tot 0,7 m te creëren.Op deze manier wordt het lichter in gewicht, kan het worden opgetild, herschikt, in de garage worden gezet voor de winter
 2. Verdun de samenstelling met water precies volgens de instructies op de gipsverpakking. De massa wordt goed gemengd tot een homogene pasteuze consistentie. Voor de elasticiteit van het materiaal wordt daar PVA-lijm gegoten. Ongeveer 10 g/kg droog gips
 3. Vul nu de helft van het volume van de vorm met de kant-en-klare mortel en laat deze vastgrijpen. Vul vervolgens de container tot de bovenkant. Tik zachtjes op de zijkanten om de lucht eruit te laten
 4. Het formulier wordt pas verwijderd nadat de kabouter volledig is opgedroogd. Geef hem minimaal twee dagen
 5. Het stadium van schilderen komt. Behandel eerst het gehele oppervlak met een primer. Daarna kunt u gekleurde verven aanbrengen en nadat ze droog zijn, vernis voor een beter behoud van de kleuren.

Cement kabouters

Doe-het-zelf gipsen sculpturen: uitvoeringstechniek, vormen en aanbevelingen

Cement kabouters

Hier zullen we je vertellen hoe je een kabouter maakt zonder een speciale siliconen mal te kopen..

Wat je nodig hebt:

 • Oplossing
 • Metalen pin
 • Touwen
 • Nylon kous

Stadia van het werk:

 1. Giet cement in de kous en steek daar een ijzeren staaf in voor stabiliteit.
 2. Selecteer het gebied van de neus met je handen en draai daar het touw. Het moet een ronde bal blijken te zijn
 3. Maak ronde poten, naar analogie met hoe de tuit is gemaakt
 4. Steek onder je neus een stuk van een dunne doek, eerder ondergedompeld in cement, dubbelgevouwen. Het wordt een baard
 5. Trek de kous over de paal, fixeer en hang het uiteinde opzij om een ​​scherpe dop met een kwastje te maken
 6. Wanneer de structuur volledig droog is, wordt deze bedekt met een cement-gipsmengsel. Hierdoor wordt de verf beter en helderder op het oppervlak.
 7. Kleur je nieuwe landbewoner

Het is noodzakelijk om met handschoenen aan het cementmengsel te werken. Zorg ervoor dat het niet in contact komt met de ogen of slijmvliezen. In geval van contact, het gebied onmiddellijk afspoelen met veel stromend water.

De behoefte aan schilderen

Ondanks het feit dat gips een zelfvoorzienend materiaal is in termen van kleurenschema, is het beter om ze te schilderen om buitensculpturen te beschermen tegen mechanische schade en klimatologische factoren. Het glanzende oppervlak ziet er ook esthetisch aantrekkelijker en decoratiever uit. Gipsen tuinfiguren die ongeverfd zijn, worden snel vies. Stof vreet de poriën en plooien van producten, ze krijgen een grijze tint en verliezen hun oorspronkelijke uiterlijk. Om ervoor te zorgen dat de verf goed wordt opgenomen, moet u de figuren onmiddellijk afdekken nadat ze volledig droog zijn. Producten moeten worden geschuurd en vervolgens bedekt met een laag primer met hoge hechtende eigenschappen..

Gips van parijs cijfers

Welke composities te gebruiken voor het decoreren van figuren

Natuurlijk moet je voor gipsen tuinfiguren buitenproducten kiezen die goed op dit materiaal zijn aangebracht. Een geschikte primer is TICIANA. Het geconcentreerde product op acrylbasis wordt gelijkmatig over het poreuze oppervlak verdeeld. Wat betreft verven kunt u kiezen voor Astex AKRY-FLEKX. Het is ontwikkeld op een waterige emulsie en is bedoeld voor gevels. Het bevat stoffen die oppervlakken beschermen tegen het verschijnen van mossen en korstmossen, wat belangrijk is voor buitensculpturen. Van de transparante verven wordt Landhausfarbe OSMO als goed beschouwd, het wordt speciaal geproduceerd voor het verwerken van hout en gipsbasis.

Beschermende behandeling van het product

De optimale temperatuur voor het drogen van gipsproducten is 16-25 graden. Sculpturen die door gieten zijn gemaakt, moeten uit de vormen worden verwijderd nadat ze volledig zijn uitgehard. In dit stadium kunt u de oneffenheden schuren met een borstel of een natte spons. Als de vorm van de gipsen sculpturen helemaal bij je past, laat je ze een tijdje volledig drogen. De volgende fase is het voorbereiden van de figuren voor het schilderen. Breng een speciale primer in meerdere lagen aan op het gehele oppervlak van het product. U kunt het vervangen door PVA-lijm verdund met water. Als je een sculptuur hebt gemaakt die op straat zal staan, kun je deze behandelen met lijnolie of schellak voor extra bescherming..

Grote fouten

Bij het maken van gipsproducten moeten de volgende veelvoorkomende fouten worden vermeden:

 1. Water in gips gieten. U krijgt een klonterige oplossing, ongeschikt voor verder werk.
 2. Creatie van grote gipsen figuren zonder een versterkend frame. Hoe groter het gewicht van de mal, hoe groter de kans dat deze breekt..
 3. Meng veel gips tegelijk. Houd er rekening mee dat gips de neiging heeft zeer snel uit te harden, daarom wordt aanbevolen om het in delen te kneden.

Bruikbare tips

sculpturen maken van gips

Neem alle regels voor het werken met gips en de volgorde van technologische stappen in acht. Heel vaak ontstaan ​​er problemen bij het werken met dit eenvoudige materiaal wanneer de technologie voor het vervaardigen van sculpturen wordt geschonden. Zorg ervoor dat u de producten grondig droogt nadat u ze uit de mal hebt gehaald en pas daarna verder gaat met hun verdere ontwerp. Probeer verschillende vormen om sculpturen te maken. Alle kleine beeldjes, kinderspeelgoed en huishoudelijke artikelen zijn geschikt als monsters voor hun vervaardiging. In de beschreven techniek thuis kun je afgietsels van handen maken. Het maken van sculpturen van gips is een interessante en toegankelijke vorm van creativiteit voor iedereen.!

Foto’s van gipsambachten

Doe-het-zelf gipsen sculpturen: uitvoeringstechniek, vormen en aanbevelingen

Doe-het-zelf gipsen sculpturen: uitvoeringstechniek, vormen en aanbevelingen

Doe-het-zelf gipsen sculpturen: uitvoeringstechniek, vormen en aanbevelingen

Doe-het-zelf gipsen sculpturen: uitvoeringstechniek, vormen en aanbevelingen

Doe-het-zelf gipsen sculpturen: uitvoeringstechniek, vormen en aanbevelingen

Doe-het-zelf gipsen sculpturen: uitvoeringstechniek, vormen en aanbevelingen

Doe-het-zelf gipsen sculpturen: uitvoeringstechniek, vormen en aanbevelingen

Doe-het-zelf gipsen sculpturen: uitvoeringstechniek, vormen en aanbevelingen

Doe-het-zelf gipsen sculpturen: uitvoeringstechniek, vormen en aanbevelingen

Doe-het-zelf gipsen sculpturen: uitvoeringstechniek, vormen en aanbevelingen

Doe-het-zelf gipsen sculpturen: uitvoeringstechniek, vormen en aanbevelingen

Doe-het-zelf gipsen sculpturen: uitvoeringstechniek, vormen en aanbevelingen

Doe-het-zelf gipsen sculpturen: uitvoeringstechniek, vormen en aanbevelingen

Doe-het-zelf gipsen sculpturen: uitvoeringstechniek, vormen en aanbevelingen

Doe-het-zelf gipsen sculpturen: uitvoeringstechniek, vormen en aanbevelingen

Video – Beeldjes maken van gips