Wat is origami

De kunst van het vouwen van papieren figuren, die vele eeuwen geleden in het oude China ontstond, had in die tijd een rituele betekenis. Papieren sculpturen werden gebruikt bij rituelen, en het beheersen van de papiervouwtechniek was een teken van behoren tot de elite klassen van de samenleving..

Er waren ook klassieke origami-regels, waar niet van mocht worden afgeweken. Een sculptuur bestond bijvoorbeeld altijd alleen uit een vierkant vel papier dat niet gesneden kon worden. Het was verboden lijm en andere hulpmiddelen te gebruiken..

Na verloop van tijd, dankzij de uitwisseling van culturele kenmerken tussen volkeren, verspreidde het ongebruikelijke oosterse ambacht van papiersculptuur zich over de hele wereld, waarbij het zijn oorspronkelijke strikte regels en zijn doel verloor..

Tegenwoordig zijn er veel schema’s met papier van verschillende vormen, in sommige situaties wordt lijm gebruikt en sommige kunstenaars gebruiken papieren figuren bedekt met verf om driedimensionale schilderijen te maken. Europeanen waardeerden snel het decoratieve en creatieve potentieel van origami, dus buiten China werd het snel wijdverbreid in design, interieurdecoratie en ook in educatieve programma’s voor kinderen..

Psychologie van de middelbare voorschoolse leeftijd

In de periode tussen 4 en 5 jaar bepaalt het kind zichzelf, ontwikkelt een gedragslijn in relatie tot de wereld om hem heen en verzamelt een maximum aan informatie. Zijn capaciteiten groeien, hij beheerst al veel artistieke gereedschappen: een penseel, potlood, kleurpotloden, hij weet hoe hij de eenvoudigste applicaties op de basis moet knippen en lijmen.

Een klein persoon wil onafhankelijk zijn, zijn individualiteit tonen, maar tegelijkertijd heeft hij constant contact nodig met zijn ouders, hun steun, goedkeuring van hun acties. Met origami kan aan beide behoeften worden voldaan. Papieren figuren kunnen met het hele gezin worden gevouwen, samen de diagrammen uitzoeken en blij zijn met het resultaat. Daarna regelen ze thuisvoorstellingen met de modellen, wat het kind nog dichter bij de ouders brengt, wat helpt om warme, vriendschappelijke relaties op te bouwen..

Hoe maak je origami beeldjes voor kinderen

Welke kenmerken ontwikkelt deze kunst??

Origami is een creatief proces dat voor beginners heel gemakkelijk te beheersen is, maar dat tegelijkertijd een enorm ontwikkelingspotentieel heeft in de richting van de complicatie ervan voor ervaren origamiisten. Eenvoudige figuren, die worden verkregen door slechts een paar opeenvolgende manipulaties met een vel papier, vereisen geen speciale vaardigheden van een persoon en zijn zelfs voor de kleinste kinderen toegankelijk, maar het maken van complexere sculpturen is een goede manier om de volgende kwaliteiten te testen van een menselijk karakter:

 • nauwkeurigheid;
 • het vermogen om een ​​strikt plan te volgen;
 • doorzettingsvermogen, concentratie;
 • behendigheid, fijne motoriek van de vingers;
 • anticiperend kunnen werken op het resultaat.

Papier is een zeer grillig materiaal, en het binnendringen van zelfs een kleine druppel vocht zal het uiterlijk onherroepelijk verpesten, en een vouw die op de verkeerde plaats is gemaakt, zal voor altijd een merkbare indruk achterlaten in het geheugen van jezelf. Daarom ontwikkelt zich tijdens origami-lessen zo’n nuttige kwaliteit als nauwkeurigheid geleidelijk bij elke persoon, want om een ​​mooi en kwalitatief hoogstaand figuur te creëren, moet je alle manipulaties met het werkstuk doen zodat het geen onnodige schade oploopt en is niet bevlekt.

De meest complexe origami-schema’s vereisen meer dan honderd manipulaties met een vel papier om het resultaat te krijgen. Als we het hebben over de meest complexe modulaire sculpturen, samengesteld uit veel eenvoudigere figuren, dan kan het aantal stappen dat nodig is om het uiteindelijke ontwerp te bereiken in de duizenden lopen.

Natuurlijk kan het behalen van het gewenste resultaat in dit geval niet zonder het vermogen om een ​​strikt plan te volgen en een goede concentratie van de persoon die met papier werkt. Daarom zullen tijdens origami-lessen karaktereigenschappen als doorzettingsvermogen en het vermogen om zich op zaken te concentreren zich zeker ontwikkelen..

In zeer gedetailleerde papieren sculpturen kan de afstand tussen vouwlijnen zo klein zijn dat een beginner zo’n figuur gewoon niet correct kan maken, omdat we het hebben over perfect gelijkmatige vouwen in millimeters van elkaar. Maar door steeds complexere figuren te maken, kan iedereen uiteindelijk de nodige vaardigheid bereiken. Dit betekent dat de behendigheid van menselijke vingers aanzienlijk zal toenemen dankzij dergelijke activiteiten..

origami-iz-bumagi-dlya-detej-3-4-let-prostye.jpg

Om het resultaat te bereiken en de voltooide papieren sculptuur te krijgen, moet je een bepaald pad overwinnen, waarin je hard moet werken. Stap voor stap overwinnend, nadert de origamist zijn doel stap voor stap, volgens een strikt plan. Dit vermogen om een ​​plan strikt te volgen om een ​​bepaalde taak te volbrengen, zal zeker niet tevergeefs zijn voor iemands karakter, maar zal zijn toepassing vinden in andere levenssituaties..

De educatieve rol van origami

De oude kunst van het vouwen van papieren figuren is niet alleen leuk. Het draagt ​​bij aan de ontwikkeling van zulke belangrijke vaardigheden op de leeftijd van vier tot vijf jaar, zoals:

 1. Nauwkeurigheid. Hoewel het voor ouders moeilijk is om aan kinderen over te brengen hoe belangrijk reinheid van de werkplek, eettafel, servies en kleding is. Maar als je de origami-figuren achteloos vouwt, werken ze misschien helemaal niet. Geleidelijk aan zal het kind begrijpen dat hij zonder nauwkeurigheid geen succes zal kunnen behalen..
 2. Doorzettingsvermogen. Weer een “struikelblok” voor de vijfjarenplannen. Velen van hen kunnen de drang om constant te bewegen niet bedwingen, wat hen op hun oudere leeftijd, wanneer de school begint, verhindert. Dus geduld, het vermogen om jezelf te organiseren en volharden in het behalen van succes, moeten gewoon van tevoren worden geleerd..
 3. Vermogen om wat is begonnen tot het einde te brengen. De situatie dat een kleine maker halverwege een tekening, plasticine of applique beeldje gooit, is bekend bij ouders. Maar in tegenstelling tot andere soorten toegepaste kunst, geeft de Japanse papierproductie pas resultaten nadat alle vouwstadia zijn voltooid, er zijn geen tussenstadia. Dus onvermijdelijk moet je jezelf disciplineren.
 4. Het verlangen om te creëren, niet om te vernietigen. Kinderen met een gemakkelijk prikkelbaar zenuwstelsel kunnen iets bederven en breken, alleen maar om psychisch te ontladen, om een ​​uitlaatklep te geven aan de opgehoopte negatieve energie. Het is al bewezen dat papieren vouwfiguren stress kunnen verlichten en een kalmerend effect kunnen hebben, terwijl creativiteit en verbeeldingskracht worden gesimuleerd..
 5. Communicatie vaardigheden. Eigenlijk leert elke vorm van gezamenlijk handwerken communicatie met zowel leeftijdsgenoten als volwassenen. Origami is geen uitzondering.

Origami voor kinderen van 4 - 5 jaar

Ouders van hun kant moeten niet te veel voor de kleine meester zorgen; het is beter om pas te hulp te komen op zijn verzoek. Op de leeftijd van 4-6 jaar kunnen kinderen zelfstandig een eenvoudig origami-schema bedenken en alle daarin aangegeven stappen volgen.

Benodigde materialen

Zoals hierboven vermeld, hebben de meeste ambachten alleen papier nodig. Om ervoor te zorgen dat het werk helder en van hoge kwaliteit is, is het de moeite waard om kantoorpapier te gebruiken, omdat het sterker is dan gewoon gekleurd kinderpapier. Maar, net als de rest van de wereld, ontwikkelt en verbetert de kunst van origami, dus voor sommige producten heb je een schaar en lijm nodig. Voor modulaire origami is bijvoorbeeld een schaar nodig om het papier in de gewenste stukken te knippen..

Voor dit soort oosterse kunst zijn er ook speciale sets papier in pasteltinten van een vierkante vorm met een afmeting van 10×10 cm.Maar voordat je zo’n set koopt, moet je eerst het specifieke schema bestuderen: elk vaartuig heeft zijn eigen formaat nodig.

Voor het gemak van vouwen wordt ook een houten stok gebruikt, maar deze kan met succes worden vervangen door een gewoon potlood..

Kies voor baby’s papier in fellere tinten, maar zodanig dat de kleur lijkt op de kleur van een bepaald dier. Zo is oranje papier geschikt voor een vos, grijs papier voor een muis, bruin papier voor een hond en groen papier voor een kikker. Dan wordt de les dubbel interessant..

Eenvoudige origami dierenpatronen voor peuters

Voor de eenvoudigste ambachten hoeft een vel papier slechts een paar keer te worden gevouwen, voor complexere moet het langs gebogen lijnen worden gevouwen, wat volledig buiten de macht van de baby ligt. Daarom hebben we zeer eenvoudige schema’s geselecteerd, volgens welke u een dier in een paar minuten kunt samenstellen..

Voor werk heb je papier van de juiste tint, een stift of kant-en-klare poppenogen nodig (dan heb je meer lijm nodig). We hopen dat je onze ideeën leuk vindt en samen met je kind origami gaat maken..

Origamipapier voor kinderen - de beste doe-het-zelf-ambachten

Origamipapier voor kinderen - de beste doe-het-zelf-ambachten

Origamipapier voor kinderen - de beste doe-het-zelf-ambachten

Origamipapier voor kinderen - de beste doe-het-zelf-ambachten

Origamipapier voor kinderen - de beste doe-het-zelf-ambachten

Origamipapier voor kinderen - de beste doe-het-zelf-ambachten

Origamipapier voor kinderen - de beste doe-het-zelf-ambachten

Origamipapier voor kinderen - de beste doe-het-zelf-ambachten

Origamipapier voor kinderen - de beste doe-het-zelf-ambachten

Origamipapier voor kinderen - de beste doe-het-zelf-ambachten

Origamipapier voor kinderen - de beste doe-het-zelf-ambachten

Origamipapier voor kinderen - de beste doe-het-zelf-ambachten

Origamipapier voor kinderen - de beste doe-het-zelf-ambachten

Origamipapier voor kinderen - de beste doe-het-zelf-ambachten

Hond

Het volgende schema, dat geschikt is voor de eerste lessen met kinderen van 3-4 jaar, is een “hond” (Fig. 2), verkregen uit een vierkant vel papier in 6 stappen. Het voltooide vaartuig volgens dit schema moet de ogen en neus afmaken om het compleet te maken.

Uitvoeringsalgoritme

 • Neem een ​​vierkant stuk papier, vouw het diagonaal.
 • Markeer het midden op de resulterende driehoek.
 • Buig de uiteinden van beide kanten naar beneden.
 • Buig de onderste hoek van de driehoek omhoog.
 • Teken de ogen en neus van de hond.

origami-iz-bumagi-dlya-detej-3-4-let-prostye.jpg

Hondenpatroon in 6 stappen.

Kat

Naar analogie met een hond, kun je in 6 stappen een vaartuig maken volgens het “kat” -schema (Fig. 4). Voor dit vaartuig moet je een vierkant vel papier gebruiken en aan het einde de ogen, neus, mond en snorharen van de resulterende kat tekenen..

Uitvoeringsalgoritme

 • Neem een ​​vierkant stuk papier, vouw het diagonaal dubbel
 • Vouw de resulterende driehoek dubbel om de as te omlijnen en terug te brengen naar de oorspronkelijke positie.
 • Markeer het midden van de zijkanten en buig de uiteinden zoals weergegeven in de afbeelding.
 • Vouw het bovenste uiteinde naar achteren, stop het over de “oren”.
 • Origami omdraaien
 • Teken de ogen, neus en snorharen van de kat.

origami-iz-bumagi-dlya-detej-3-4-let-prostye.jpg

Kattenpatroon in 6 stappen.

Vos

Het volgende origami-beeldje is Cantharel. Dit is ook een eenvoudig plat model geschikt voor 5-jarigen. Als resultaat van het vouwen wordt de kop van een cantharel verkregen, waarmee het kind de ogen en neus moet tekenen..

Origami vos voor 5 jaar

Kinderen moeten worden verteld dat je origami-cantharelogen kunt tekenen: smal, gesloten, met of zonder wimpers. Je kunt geen ogen en neus tekenen, maar knip ze uit gekleurd papier en plak ze op het knutselwerkje.

konijn

Origamipapier voor kinderen - de beste doe-het-zelf-ambachten

Door verschillende vouwen van vierkante blanco’s papier, kunnen we het konijn maken dat in deze masterclass wordt getoond.

Voor het maken van ambachten, zullen we voorbereiden:

 • 2 vierkanten oranje enkelzijdig papier;
 • lijmstift;
 • schaar;
 • decoratieve ogen;
 • zwarte viltstift.

Origamipapier voor kinderen - de beste doe-het-zelf-ambachten

Van het ene vierkant zullen we een hoofd met oren maken en het tweede oranje vierkant is nodig om het lichaam van het konijn te maken. Laten we beginnen met het vierkant diagonaal te vouwen..

Origamipapier voor kinderen - de beste doe-het-zelf-ambachten

Daarna snijden we het langs de vouwlijn. We krijgen 2 driehoeken. Van de ene zullen we een hoofd maken en de tweede driehoek is nodig om konijnenoren te maken..

Origamipapier voor kinderen - de beste doe-het-zelf-ambachten

Laten we beginnen met het hoofd. Om dit te doen, buigt u de bovenkant van een driehoek zodat de witte kant bovenop ligt..

Origamipapier voor kinderen - de beste doe-het-zelf-ambachten

Dan buigen we nog een klein hoekje op het gezicht.

Origamipapier voor kinderen - de beste doe-het-zelf-ambachten

We zullen de zijkanten vormen, hiervoor buigen we de randen van het werkstuk in een kleine hoek.

Origamipapier voor kinderen - de beste doe-het-zelf-ambachten

Daarnaast maken we plooien in het onderste deel..

Origamipapier voor kinderen - de beste doe-het-zelf-ambachten

We nemen de tweede driehoek, we beginnen er oren van te maken. Om dit te doen, vouwen we het hoekpunt als volgt:.

Origamipapier voor kinderen - de beste doe-het-zelf-ambachten

Dan moet je de rechterhoek omhoog buigen.

Origamipapier voor kinderen - de beste doe-het-zelf-ambachten

Buig de linkerhoek symmetrisch. De voltooide vouwen kunnen worden gelijmd. Zulke oren voor een konijn zijn geworden.

Origamipapier voor kinderen - de beste doe-het-zelf-ambachten

We lijmen ze op de achterkant van de snuit.

Origamipapier voor kinderen - de beste doe-het-zelf-ambachten

Laten we beginnen met het maken van de romp. Buig hiervoor het resterende vierkant diagonaal.

Origamipapier voor kinderen - de beste doe-het-zelf-ambachten

Buig de zijhoeken van de resulterende driehoek omhoog.

Origamipapier voor kinderen - de beste doe-het-zelf-ambachten

Dan zullen we kleine hoekjes afpellen. Dit worden de poten van het toekomstige konijn..

Origamipapier voor kinderen - de beste doe-het-zelf-ambachten

Om ze uiteindelijk te vormen, moet je het hele vierkant voorzichtig uitvouwen en vervolgens de kleine hoeken naar de andere kant draaien. Ons konijn heeft zulke witte pootjes..

Origamipapier voor kinderen - de beste doe-het-zelf-ambachten

Het hoofd en de romp bij elkaar brengen.

Origamipapier voor kinderen - de beste doe-het-zelf-ambachten

Het blijft om de snuit te regelen. Dit doen we met een zwarte viltstift, en lijmen ook de ogen. We hebben zo’n papieren konijntje.

Origamipapier voor kinderen - de beste doe-het-zelf-ambachten

Vogel

Je hebt een vierkant vel papier nodig. Omlijn de middelste lijnen voorwaardelijk en vouw ze langs, buig de hoeken naar het midden van de figuur.

Origamipapier voor kinderen - de beste doe-het-zelf-ambachten

Buig nu de hoeken diagonaal.

Origamipapier voor kinderen - de beste doe-het-zelf-ambachten

Het werkstuk moet opnieuw dubbelgevouwen worden..

Origamipapier voor kinderen - de beste doe-het-zelf-ambachten

Buighoek naar binnen.

Origamipapier voor kinderen - de beste doe-het-zelf-ambachten

Origamipapier voor kinderen - de beste doe-het-zelf-ambachten

Nu nemen we potloodstiften en tekenen de ogen en vleugels naar de vogel.

Origamipapier voor kinderen - de beste doe-het-zelf-ambachten

Uil

We nemen een vierkant vel papier, verdelen het voorwaardelijk in twee en vouwen het diagonaal.

Origamipapier voor kinderen - de beste doe-het-zelf-ambachten

Buig de hoeken langs de lijnen.

Origamipapier voor kinderen - de beste doe-het-zelf-ambachten

De bovenhoek moet nu naar voren worden gebogen.

Origamipapier voor kinderen - de beste doe-het-zelf-ambachten

We tekenen grote ogen, je kunt een snavel hebben, de vleugels schilderen. De uil is klaar.

Origamipapier voor kinderen - de beste doe-het-zelf-ambachten

Muis

Een ander eenvoudig origami-ambacht voor kinderen is een papieren muis. Voor de vervaardiging ervan kunt u gekleurd papier van elke tint nemen, het belangrijkste is dat het dubbelzijdig is. Je hebt een vierkant van 10×10 nodig (je kunt een ander formaat nemen, groter – om het gemakkelijker te maken om te vouwen). We doen het volgens het schema:

Origamipapier voor kinderen - de beste doe-het-zelf-ambachten

Aan het einde lijmen we de poppenogen (je kunt tekenen met een stift) en fixeren we de vouwen met lijm.

Houd er rekening mee dat het voor baby’s beter is om lichter papier te gebruiken om het vouwen te vergemakkelijken. Dik papier behoudt zijn vorm beter, maar het kan voor een baby moeilijk zijn om het in meerdere lagen te vouwen.

Krab

Maak een vierkant vel roze of rood papier en een stift klaar. Om het ambacht interessanter te maken, kun je poppenogen gebruiken voor decoratie.

De basisvorm voor dit vaartuig is een waterbom..

Stapsgewijze instructies:

Origamipapier voor kinderen - de beste doe-het-zelf-ambachten

 1. Leg het vel papier binnenstebuiten. Vouw het diagonaal in twee richtingen, en dan met een boek.

  Origamipapier voor kinderen - de beste doe-het-zelf-ambachten

 2. Maak omgekeerde diagonale vouwen, verbind de uiterste punten van de horizontale lijn in het midden, je krijgt een waterbom.
 3. Leg het werkstuk met de basis naar beneden, vouw de onderste hoeken naar binnen langs de stippellijnen in de afbeelding.

  Origamipapier voor kinderen - de beste doe-het-zelf-ambachten

 4. Draai het werkstuk om. Buig het onderste deel omhoog, zoals in de afbeelding, buig de zijdelen en de middelste bovenste driehoek naar beneden langs de stippellijnen in het diagram.

  Origamipapier voor kinderen - de beste doe-het-zelf-ambachten

 5. Draai het product om. Buig de klauwen langs de stippellijnen en strek ze uit.

  Origamipapier voor kinderen - de beste doe-het-zelf-ambachten

 6. Vorm de bovenste klauwen in de punten van de schaar. Om dit te doen, buigt u hun delen terug langs de omlijnde lijnen..

  Origamipapier voor kinderen - de beste doe-het-zelf-ambachten

 7. Lijm of schilder de ogen van de resulterende krab.

Vertel de kinderen interessante, verrassende feiten over krabben. In de les zal het dus mogelijk zijn om een ​​allround ontwikkeling te bereiken – motorische vaardigheden, ruimtelijk denken, cognitie van de wereld om ons heen.

Haai

Deze sierlijke look kan niet worden genegeerd. Door het uiterlijk, gesuggereerd door het gevaar, trekt de vis de ogen van iedereen.

Origamipapier voor kinderen - de beste doe-het-zelf-ambachten

Om het beeldje te implementeren, heb je nodig: gekleurd papier, een zwarte marker, een schaar om ervoor te zorgen dat details goed worden uitgesneden. Een minimum aan accessoires, waarmee je een haai kunt creëren zonder grote investeringen.

Origamipapier voor kinderen - de beste doe-het-zelf-ambachten

Bekijk het diagram van deze origami-vis in de functiebeschrijving.

 1. Een beeldje in de vorm van een vierkant moet door toevoeging in twee delen worden verdeeld. De hoeken in verschillende delen zijn uitgelijnd. Er moet een driehoek uitkomen;
 2. Alle delen van het laken strekken zich uit naar het midden. Ga verder door uw papierwerk te vergelijken met een foto van een origamivis;
 3. De uiteinden aan de boven- en onderkant worden door elkaar aangetrokken. Het is noodzakelijk om de plaatsen van bochten zorgvuldig te strijken;
 4. Zet de toekomstige haai in. De onderste hoek moet worden gebogen;
 5. Het werkstuk gaat open. Vervolgens wordt een schaar gebruikt om de lijn in de richting van de bocht te knippen;
 6. Evalueer de ondernomen acties. Als je de juiste stappen in acht hebt genomen, ga dan verder met het ontleden van het vismodel..
 7. Twee bochten die evenwijdig aan elkaar zijn, moeten op origami worden gevonden. Hun locatie staat centraal. De hoek strekt zich uit in de tegenovergestelde richting;
 8. Het element moet in twee worden gevouwen, afhankelijk van de locatie van de vouw;
 9. Zoek de paardenstaart. Het moet worden rechtgetrokken. Het vat is netjes opgevouwen. Verder is de staart van de haai in twee delen gevouwen;
 10. Trek aan een van de twee helften. De hoek in het model is binnenstebuiten gekeerd;
 11. Draai de haai weer om en voeg de kenmerkende kenmerken van de vis toe met een viltstift: hoektanden, ogen, kieuwen.

Origamipapier voor kinderen - de beste doe-het-zelf-ambachten

Het product is eindelijk klaar. Geniet van de haaienlook!

Origamipapier voor kinderen - de beste doe-het-zelf-ambachten

Kleine vis

Vraag de kinderen om zichzelf te bewijzen in het proces. Voor hen is een speciale methode gekozen.

Origamipapier voor kinderen - de beste doe-het-zelf-ambachten

Al op jonge leeftijd kunnen kinderen kennis maken met papiervouwopties. Het zal hen inspireren om creatief te zijn..

Origamipapier voor kinderen - de beste doe-het-zelf-ambachten

Origamipapier voor kinderen - de beste doe-het-zelf-ambachten

Origamipapier voor kinderen - de beste doe-het-zelf-ambachten

Origamipapier voor kinderen - de beste doe-het-zelf-ambachten

Origamipapier voor kinderen - de beste doe-het-zelf-ambachten

Origamipapier voor kinderen - de beste doe-het-zelf-ambachten

Origamipapier voor kinderen - de beste doe-het-zelf-ambachten

Origamipapier voor kinderen - de beste doe-het-zelf-ambachten

Origamipapier voor kinderen - de beste doe-het-zelf-ambachten

Origamipapier voor kinderen - de beste doe-het-zelf-ambachten

Ook het doorzettingsvermogen en de fijne motoriek van jonge talenten zullen toenemen..

 1. Geef ze een stuk papier. Je wilt het in tweeën vouwen in de diagonale richting.
 2. Laat de baby het werkstuk zelf uitvouwen. Kijk naar de foto links.
 3. Houd het materiaal vast zoals aangegeven door de identificatiepunten in de afbeeldingen..
 4. De stukken worden in het midden geplaatst. Zo wordt een driehoek verkregen. De hoek rechtsonder loopt door in de basis van het model.
 5. Je zou de vouw moeten bereiken. Dezelfde acties zijn van toepassing op een andere hoek..
 6. Voila, de vis heeft de staart die hij nodig heeft.

Het vaartuig wordt aangevuld met ogen die met de hand kunnen worden getekend of op kant-en-klare onderdelen kunnen worden gelijmd. Het product is succesvol afgerond. Het kan op een plank worden geplaatst of in een frame aan de muur worden gehangen.

Origamipapier voor kinderen - de beste doe-het-zelf-ambachten

Kikker

Origamipapier voor kinderen - de beste doe-het-zelf-ambachten

Deze springkikker van origami is erg leuk voor peuters. Kleuters (vooral jongens) zijn dol op dergelijk amusement. Vooral als het vaartuig is gemaakt van helder papier..

Net als bij veel andere knutsels heb je hiervoor een vierkant nodig met een zijde van 10×10 cm (je mag er meer nemen).

Het diagram toont elke stap, dus het vaartuig zou u geen verwarring moeten veroorzaken. De pijlen geven aan hoe en waar het papier moet worden gevouwen, en de stippellijn geeft de vouw weer..

Origamipapier voor kinderen - de beste doe-het-zelf-ambachten

Origamipapier voor kinderen - de beste doe-het-zelf-ambachten

Deze kikker blijkt klein te zijn "staart", door op de rand te klikken, kun je de kikker vooruit laten bewegen – spring.

Schildpad

Nog een vertegenwoordiger van de dierenwereld, die gemakkelijk en leuk is om te vouwen met behulp van de origami-techniek. Maar eerst een paar interessante feiten:

 1. De grootste ter wereld is de lederschildpad. Het gewicht bereikt 900 kg en de lengte is 2,5 m.
 2. De schaal van het dier is bestand tegen een gewicht van 200 keer het gewicht van de eigenaar van zo’n “wonderhuis”.
 3. Sommige schildpadden kunnen wel 180 jaar oud worden. En het eerste reptiel van deze soort verscheen 22 miljoen jaar geleden op aarde..
 4. 23 mei is Wereldschildpaddendag.
 5. Huisdieren reageren op intonatie en wanneer ze worden uitgescholden, trekken ze hun kop in de schaal.

Als er geen levende schildpad in de buurt is, kun je het origami-model vouwen. Het is gebaseerd op de basis “dubbele vierkante” vorm.

Je hebt een vierkant vel nodig met een zijde van 21 cm Het model heeft een eigenaardigheid – aan het einde van het vouwen moet je een snede maken om het gewenste figuur te krijgen.

Werk algoritme:

 1. We plaatsen het vierkant op tafel, een van de zijkanten naar ons toe.
 2. We vouwen het in een “driehoek”.
 3. Buig de buitenste hoeken omhoog.
 4. We krijgen een “dubbel vierkant”.

Origami schildpad: vouwstappen 1-4

 1. Vouw de rechterkant van de bovenste laag dubbel van boven naar beneden..
 2. We doen hetzelfde met de linkerkant..
 3. Buig de klep rechtsonder zoals weergegeven in de afbeelding.
 4. We doen hetzelfde met links.

Origami schildpad: vouwstappen 5-8

 1. Draai de vorm 180 °. Voor de driehoek aan de onderkant, scheidt u de eerste laag en snijdt u van de bovenkant naar het midden..
 2. Beide helften kunnen nu naar wens worden gevouwen..
 3. We vouwen de onderste kleppen op dezelfde manier als de bovenste.
 4. We buigen de zijkanten naar binnen, maar brengen niet naar het midden.

Origami schildpad: vouwstappen 9-12

 1. Verplaats een van de bovenkanten van de figuur naar beneden.
 2. Maak een dubbele vouw en keer terug naar de oorspronkelijke positie..
 3. We draaien het werkstuk om. Vouw in de lengte om het extra volume te geven.

Origami schildpad: vouwstappen 13-15

De schildpad is klaar.

Origami schildpad

Vliegtuig

Zoals eerder vermeld, is het voor de eerste origami-lessen beter om de lichtste schema’s te kiezen. Met het “vliegtuig”-schema (Fig. 1) in 7 stappen kun je een vaartuig maken, waarmee je vervolgens kunt spelen, waarbij het resulterende vliegtuig naar elkaar wordt gelanceerd. Je kunt een vliegtuig maken volgens dit schema van een gewoon rechthoekig A4-blad..

Uitvoeringsalgoritme

 • vouw een rechthoekig vel papier in de lengte doormidden. Breng het blad terug naar zijn oorspronkelijke positie. Buig dezelfde hoeken in de as van het vel papier.
 • Buig een deel van het laken met gebogen hoeken naar beneden, verplaats de vouwlijn 1-2 cm onder de plaats waar de hoeken eindigen.
 • Buig de hoeken in de plaatas opnieuw.
 • Draai de glurende punt van het papier over de hoeken.
 • Draai het vel in de tegenovergestelde richting langs de as.
 • Buig de randen zodat je de vleugels krijgt.

origami-iz-bumagi-dlya-detej-3-4-let-prostye.jpg

7-stappen vliegtuigschema.

Kleine pinguïn

We buigen het vierkante vel diagonaal, stappen er dan een beetje vanaf en buigen de hoek, buigen het naar voren.

Origamipapier voor kinderen - de beste doe-het-zelf-ambachten

Draai de figuur om, buig de hoeken langs de getekende lijnen.

Origamipapier voor kinderen - de beste doe-het-zelf-ambachten

Buig de hoeken opnieuw en draai het werkstuk weer om.

Origamipapier voor kinderen - de beste doe-het-zelf-ambachten

We buigen de hoeken aan de zijkanten en buigen de bovenhoek naar beneden.

Origamipapier voor kinderen - de beste doe-het-zelf-ambachten

We tekenen ogen, je kunt het lichaam schilderen. De pinguïn is klaar.

Origamipapier voor kinderen - de beste doe-het-zelf-ambachten

Eenvoudige ambachten zullen uw kinderen zeker plezieren, en origami zal een nieuwe familietraditie worden!

Origami is een geweldige kans om uw kind te leren hoe het moet. Het kind zal de fijne motoriek van zijn handen ontwikkelen, heel lichte schema’s leren lezen en ook bijna elk speelgoed voor zichzelf kunnen maken.

Om te spelen heb je nodig:

 1. Goed papier, zelfs gekleurd papier.
 2. Schaar.
 3. Heerser.
 4. Potlood.
 5. Goed gezind.

Voor de eerste keer opvouwbare origami voor kinderen van 6 jaar, kies en implementeer alleen zeer lichte schema’s. Naarmate je de stof onder de knie hebt, kun je de taak ingewikkelder maken..

De visgraat verwijst naar eenvoudige papiervouwschema’s. Ze heeft alleen papier, verlangen en bekwame pennen nodig. Het onderstaande diagram is vereenvoudigd zodat kinderen zelf kunnen vouwen.

Origamipapier voor kinderen - de beste doe-het-zelf-ambachten

 1. Neem een ​​vierkant vel en vouw het dubbel om 4 gemarkeerde gelijke delen te maken.
 2. Leg het laken voor je zodat het een ruit vormt, en buig de rechter- en linkerkop naar het midden.
 3. Maak een vouw vanaf de onderkant van het vaartuig.
 4. Draai het vaartuig om met de rug naar u toe.
 5. Vouw over de randen aan de bovenkant van de vouw.
 6. Vouw naar het midden van de zijkant van de bodem, rekening houdend met punt 5.
 7. Til de randen van de hoeken op de vouw op en stop ze op.
 8. Buig de hoek van de basis omhoog.
 9. Draai het vaartuig om.
 10. Buig het vaartuig iets naar voren in het midden.

Verschillende video-tutorials over origami voor kinderen:

En een eenvoudig origami-katje:

Je kunt veel meer origami-schema’s geven voor kinderen van 5 jaar oud, maar de hoeveelheid is niet zo belangrijk als de vreugde van de creativiteit van jonge studenten. Maak je lessen met peuters het leukst en lonendst met origamikunst.

In plaats van een conclusie

Origami is een kunst voor alle leeftijden. Omdat er alleen papier nodig is om te oefenen met papier uit verbruiksartikelen, is deze kunst voor iedereen beschikbaar en vereist geen financiële kosten. Volwassenen zullen er de nodige complexiteit, meditatie en diepgang in vinden, en kinderen zullen de eenvoud en het gemak ervan waarderen om tot een resultaat te komen..

Voor een kind is het beoefenen van deze kunstnijverheid een zeer goede manier om een ​​verscheidenheid aan vaardigheden en nuttige karaktereigenschappen te ontwikkelen. Origami doen met kinderen van 3-4 jaar moet in de vorm van een spel zijn, en ze moeten motiveren om het te proberen door de ambachten met betekenis te vullen: je kunt een “bloem voor mama”, “een kat thuis”, enz. ..

Door andere soorten activiteiten te verdunnen door periodiek papierambachten te maken, moet je kinderen geleidelijk complexere schema’s geven, zodat hun vaardigheden niet stil blijven staan, maar zich snel en zonder problemen ontwikkelen. Nadat hij zijn eigen vooruitgang heeft opgemerkt, zal het kind verrast en blij zijn dat het hem alleen maar nog meer positieve emoties van deze nuttige activiteit zal opleveren..