Piarantus - thuiszorg. Teelt van piarantus, transplantatie en reproductie. Beschrijving, soorten. Foto

De Piaranthus-plant is een meerjarige vertegenwoordiger van de familie Lastovnev. Het thuisland van de bloem is het zuiden en zuidwesten van het Afrikaanse continent. Het behoort tot vetplanten, de stengels zijn lichtgroen en groenachtig bruin van kleur, er zijn tanden aan de randen. De plant heeft spreidende stengels, die bestaan ​​uit kleine segmenten met randen, de lengte van elk segment is 3-5 centimeter, de breedte is 1-1,5 cm.

De piarantus bevalt met kleine bloemen die bovenaan de scheut staan. De bloem bevindt zich op een afgeronde bloemkroon met een platte of klokvormige buis, de bloembladen zijn scherp, in de vorm van een driehoek, sterren of kleine lobben. Bloemen zijn geschilderd in verschillende kleuren met contrasterende vlekken.

Piarantus thuis verzorgen

Piarantus thuis verzorgen

Verlichting

Piarantus houdt van felle verlichting. Direct zonlicht wordt in de herfst en winter goed verdragen, maar in de zomer is het beter om de plant te beschermen tegen deze manier van verlichten, zodat er geen brandwonden op de stengels verschijnen.

Temperatuur

In het voorjaar en de zomer voelt de piarantus comfortabel aan bij een temperatuur van 22-26 graden. In de herfst wordt de temperatuur geleidelijk verlaagd. In de winter is de plant slapend, waarbij hij de voorkeur geeft aan een temperatuur in het bereik van 12-16 graden. Het is belangrijk om de temperatuur niet onder de 12 graden te laten komen zodat de succulent niet bevriest.

Lucht vochtigheid

De piarantus voelt heerlijk aan in droge lucht

De piarantus voelt heerlijk aan in droge lucht, extra bevochtigen of sproeien is helemaal niet nodig.

Water geven

In het voorjaar en de zomer kan piaranthus worden bewaterd met een matige hoeveelheid water, waarbij de watergift wordt aangepast door de grond in de pot te drogen. In het najaar wordt de watergift zoveel mogelijk verminderd en in de winter mag de plant helemaal niet of met een kleine hoeveelheid water worden bewaterd in geval van overmatige uitdroging van de grond. Het belangrijkste is om ervoor te zorgen dat de stelen niet verwelken of uitdrogen..

De grond

U kunt kant-en-klare grond voor cactussen en vetplanten kopen of zelf bereiden uit een mengsel van graszoden en grof zand in een verhouding van 2 op 1.

Topdressing en meststoffen

De piarantus wordt van maart tot augustus om de twee weken bevrucht.

De piarantus wordt van maart tot augustus eens in de twee weken bemest met speciale meststoffen voor cactussen, met inachtneming van de verhoudingen die op de verpakking staan ​​aangegeven.

Overdracht

Het is het beste om piarantus in de lente te transplanteren, vóór het begin van de actieve fase. Jonge planten moeten elk jaar opnieuw worden geplant, volwassen planten om de 2-3 jaar. Potten worden niet diep gekozen en, indien mogelijk, breed. Maar de bodem van de container moet worden aangelegd met een drainagelaag..

Reproductie van piarantus

Reproductie van piarantus

Je kunt piarantus op verschillende manieren vermeerderen: door zaden, een struik te verdelen of stekken.

Bij vermeerdering door stekken is het noodzakelijk om de scheuten van volwassen stengels af te snijden, ze 5-7 dagen op natuurlijke kamertemperatuur te laten staan, uit te drogen en te bewaren. Dan moeten ze worden geplant in de grond gemaakt van grof zand met turfschilfers. De stengel schiet snel wortel, waarna ze in kleine potjes met kant-en-klare vetplantgrond kunnen worden geplant en op een vaste plek kunnen worden gezet.

Bij het vermeerderen van piarantus uit zaden, is het belangrijk om te weten dat bij volwassen cactussen zaden ongeveer 1 jaar rijpen. Na het verzamelen van de zaden worden ze geplant in schotels met zandgrond, waarin ze meestal binnen 3-4 weken bij kamertemperatuur ontkiemen. Na ontkieming worden jonge planten in potten geplant, jaarlijks overgeplant in een grotere container..

Soorten piarantus met foto’s en namen

Populaire soorten piarantus

Gehoornde Piarantus (Piaranthus cornutus)

Succulent is een vaste plant, kruipende stengels, in dwarsdoorsnede zijn niet veelzijdig, maar rond. De kleur van de stelen is blauwgroen. Stengels met ribben, waarop kleine tandjes of knobbeltjes groeien, elk ongeveer 3-5 stuks. De bovenste delen van de stengels zijn versierd met bloemen, wit of lichtgeel, met een felgeel centrum en lila of karmozijnrode strepen op de bloembladen.

Stinkende piarantus (Piaranthus foetidus)

Succulente vaste plant, kruipende stengels, enigszins ruw aanvoelend, 2-5 cm lang en ongeveer 1 cm breed.Ze zijn verdeeld in lage cilindrische delen – wervels met een geribbeld oppervlak, op elke rib zitten 2-4 kleine doornen. De bloemen zijn fluweelachtig, vergelijkbaar met sterren met vijf lobben, hebben dichte bloembladen, lichtbeige van kleur met terracotta of roodachtige stippen en kleine strepen. Straalt een onaangename geur uit tijdens de bloei.

Piaranthus framesii

Meerjarige succulent met vijfvlakkige segmenten. Aan de randen van de scheuten zijn er scherpe knobbeltjes van blauwachtig groene of terracotta kleur. Hij bloeit met lichtgekleurde bloemen met rode vlekken.

Ronde piarantus (Piaranthus globosus)

Succulente vaste plant met kruipende of licht opgaande stengels. Scheuten zijn kaal, met licht geprononceerde randen, rond van vorm. Ongeveer 2 cm lang, 1 cm breed Aan de randen zijn er kleine tanden van een lichtgroene kleur met rode toppen. Hij bloeit met twee bloemen, die zich bovenaan de scheut bevinden. De bloembladen van de bloem zijn eivormig, puntig, sterk open, gelegen op een afgeronde bloemkroon, hebben een citroengele kleur met rode of lila stippen.

Bleke piarantus (Piaranthus pallidus)

Een meerjarige vetplant, vergelijkbaar met andere soorten met spreidende stengels met een ronde doorsnede, lichtgroen van kleur, met stompe randen en knobbeltjes. De bloemen zijn als sterren, beige-geel, fluweel met een gele kern.

Piaranthus pillansii

Een vaste plant met spreidende en licht opgaande stengels met terracotta of rode scheuten met kleine segmenten. Onuitgesproken stompe randen. De bloemen zien eruit als sterren, zitten op een ronde bloemkroon, de diameter van de bloemen is ongeveer 3 cm. De bloem is tot aan de basis gesneden, de bloembladen zijn licht gebogen aan de randen, licht limoen of geel.