Bodzabogyó növény

A bodza növény (Sambucus) egy cserje az Adoksov családból. Egy ideig a Mézeskalácsnak tulajdonították, és az azonos nevű családhoz is hozzárendelték. A bodza latin neve – Sambucus – állítólag “vörös festék”, és a bodza gyümölcs festékként való használatára utal. Az eredet egy másik változata a vonós hangszerre, a sambuca -ra való utalás, amely bodzából készült..

A nemzetség mintegy 40 fajt tartalmaz, amelyek különböző kontinensek szubtrópusi és mérsékelt éghajlati övezetében élnek. Ezt a növényt már az ókorban is ismerték az emberek: Plinius megemlítette műveiben a bokrot. Manapság a bodza különböző fajtáit és fajtáit gyakran használják a kerti parcellák díszítésére..

Elderberry leírása

A bodza leírása

A bodza általában egy kicsi fa vagy cserje, bár az évelő gyógynövények is ebbe a nemzetségbe tartoznak. Sok bodzafaj a meleget részesíti előnyben, ennek a növénynek azonban több mint 10 faja termeszthető a szélességi körök közepén, amelyek közül a legnépszerűbb a fekete bodza..

A legtöbb rokonhoz hasonlóan ez a faj cserje vagy közepes méretű fa alakú. A Sambucus nigra példányok magassága 2-6 m. A fekete bodza természetes élőhelyei közé tartozik az aljnövényzet, ahol teljes bozótosokat képes kialakítani. A hajtások jól ágaznak, vékony kéregük és puha, könnyű magjuk van. A friss hajtások zöld színűek, de később szürkék, és kis lencsék borítják. Az ágakon nagy, körülbelül 20 cm hosszú levéllemezek találhatók, páratlan-hegyes szerkezetűek, hosszúkás, hegyes levelekből állnak, amelyek kicsi levélnyélben kapaszkodnak. A nagy virágzat-pajzsok átmérője eléri a 25 cm-t, illatos, krémszínű vagy barnás-sárga színű kis virágokat tartalmaznak. Egyetlen virág mérete körülbelül 5-8 mm. A növény mézes növénynek számít. A bodza nyár elején virágzik. Ezt követően szinte 7 mm méretű csonthéjak szinte fekete „bogyói” képződnek az ágakon. Édes-savanyú sötétvörös pépet és 2-4 magot tartalmaznak. A gyümölcsök szeptemberhez közelebb érnek.

Ez a fajta bodza dekoratív hatása mellett számos gyógyhatással rendelkezik. De a bokor minden része, kivéve a virágokat, az érett bogyók héját és pépét, mérgezőnek tekinthető.

Növényápolás: fekete bodza. Típusok, leszállás, ápolás // FORUMHOUSENövényápolás: fekete bodza. Típusok, leszállás, ápolás // FORUMHOUSE

A bodza termesztésének rövid szabályai

A táblázat bemutatja a bodza termesztésének nyílt szabályait..

Leszállás Tavasszal vagy ősszel elkezdik ültetni a bodzát nyílt talajra..
Világítási szint Általában a mérsékelten napos keleti vagy mérsékelten nyitott északi oldalon próbálják elhelyezni a növényt..
Öntözési mód Esős ​​nyáron a bokrot egyáltalán nem kell öntözni, de száraz nyáron az ültetéseket hetente öntözik.
A talaj A szódapodzolos talaj vagy vályog kiválóan alkalmas termesztésre. A túl savas talaj mész, dolomitlisztet ad hozzá. A nehéz talajt homok vagy tőzeg hozzáadásával lehet fellazítani.
Felső öltözködés A tápanyagtartalmú talajban termő bodza nem igényel külön etetést. Ha a talaj a helyszínen elég szegény, tavasszal és nyáron a bokrokat nitrogéntartalmú vegyületekkel trágyázzák.
Virágzás A virágzás nyár elején következik be. Ezt követően “bogyók” képződnek az ágakon.
Metszés A cserje természeténél fogva meglehetősen tiszta koronával rendelkezik, így szinte nincs szüksége formálásra.
Reprodukció Magok, rétegezés, dugványok, a bokor megosztása.
Kártevők Zöld levéltetű, pókatka.
Betegségek Néha a bokrok vírusos vagy gombás fertőzéseket fertőznek.

A bodza ültetése nyílt talajra

A bodza ültetése nyílt talajra

A legjobb idő és hely a felszálláshoz

A bodza tavasszal vagy ősszel kezdi el az ültetést. Ez a növény szerénységével vonz, de még mindig megvannak a saját termesztési jellemzői. Az ültetéshez ajánlott csak 1-3 éves fiatal palántákat használni. Az ilyen növények könnyebben gyökeret vernek egy új helyen, és a termesztés 2-3 évében virágoznak. Az ültetéshez világos helyet kell tápláló talajjal kiválasztani. Árnyékban és szegény földön a bokrok lelassítják növekedésüket és elveszítik dekoratív hatásukat, de nem javasolják erős napsütésben történő ültetést sem. A szódapodzolos talaj vagy vályog kiválóan alkalmas termesztésre. A túl savas talaj mész, dolomitlisztet ad hozzá. A nehéz talajt homok vagy tőzeg hozzáadásával lehet fellazítani. Célszerű az ilyen feldolgozást néhány évvel vagy legalább hat hónappal a bokrok ültetése előtt elvégezni..

Általában az ilyen növényeket a mérsékelten napos keleti vagy mérsékelten nyitott északi oldalon próbálják elhelyezni. Kívánatos, hogy délután a bokor árnyékban legyen. A bokor elhelyezkedését fajtatulajdonságai is befolyásolhatják. Tehát a tarka bodzaformáknak aktívabb megvilágításra lesz szükségük. A növény ültetését gyakorlati szempontból is megközelítheti. A fiatal bokorágak kellemetlen szagot árasztanak, amely elűzi a legyeket, ezért használják ki a növény tulajdonságait, és WC, kukák vagy komposzthalmok mellé ültetik.

Ültetés tavasszal

A bodza fekete. Ültetési utasítások. GardenOwn kezekA bodza fekete. Ültetési utasítások. GardenOwn kezek

A tavaszi ültetés előkészítése körülbelül egy hónappal a palánta végső helyre történő áthelyezése előtt kezdődik. Ehhez körülbelül 80 cm mély és körülbelül fél méter széles gödröt készítenek. Ha a bodzát faként termesztik, akkor rögtön egy csapszeg-tartó kerül a gödörbe. Körülbelül 50 cm -rel kell kinyúlnia a talaj felett.Az alacsony magasságú cserjefajták nem igényelnek támogatást. A lyuk ásása után megmaradt talajt műtrágyákkal keverik össze. Körülbelül 7,5 kg humuszt adnak hozzá, valamint ásványi adalékanyagokat: káliumvegyületeket (30 g) és foszfátokat (50 g). A kapott keveréket alaposan összekeverjük, és visszaöntjük a gödörbe úgy, hogy 2/3 -át töltse ki.

A bodza átültetéséhez válasszon egy meleg napot. A gödör talaját ismét meglazítják – az előkészítési időszakban lesz ideje csomagolni. A palántát lyukba helyezzük, gyökereit meglazított földdel megszórjuk, és a maradék talajt ráöntjük. Az ültetés után a gyökérnyaknak kissé fel kell emelkednie a talaj felett. A csemete közelében lévő talajt tömörítik, majd körülbelül 1-1,5 vödör vizet öntenek oda. Öntözés után, amikor a talaj felszívja a vizet és zsugorodik, a bokor gyökérnyakának meg kell egyeznie a talaj szintjével. Ha a gödörbe támaszt telepítettek, a palántát utoljára kötik hozzá. Annak megakadályozása érdekében, hogy a bodza engedély nélkül elterjedjen a kertben, ajánlott a növényt korlátokkal körülvenni. A növénytől 1,5 m -re körülbelül fél méter mélységig pala vagy más kellően sűrű anyagot ásnak.

Ültetés ősszel

A bodza átültetésének folyamata az őszi időszakban nem különbözik a tavasziól, de ebben az esetben a gödröt is előzetesen előkészítik annak érdekében, hogy legyen ideje a talajt a növényhez szükséges összes tápanyaggal kiegészíteni..

Bodzaápolás

Bodzaápolás

Tavaszi ápolás

A ragyogó márciusi nap éghet a bodza kéregével. Ez a jelenség annak köszönhető, hogy nappal a növények kérge túlságosan felmelegszik a napfénytől, és az éjszakai hideg kézzelfogható hőmérsékleti kontrasztot teremt a bokrok számára. Az erős felmelegedés elkerülése érdekében a csontváz ágait és a bodza szárát mésszel festik. A fehér összetétel segít visszaverni a napsugarakat.

Ha a tél folyamán a bodzát egerek rágták, az általuk károsított területeket fertőtlenítik úgy, hogy telített kálium -permanganát -oldattal kezelik és kerti lakkal fedik le. A bodza egyes fajai maguk is képesek rágcsálókat elriasztani szagukkal..

A bodza metszése meleg, száraz napon történik. Ha a téli időszakban a bodza fagyott volt, tavasszal az ilyen bokrok aktívan kezdik fejleszteni a bazális hajtásokat. Az ilyen növekedést is meg kell szakítani – magára húzza a bokor erőit, és gyorsan megelőzi a növekedés fő koronáját.

Ezt követően a bokrokat Bordeaux keverék vagy nitrafen oldatával permetezik – az ilyen intézkedések megelőzésként szolgálnak a betegségek kialakulása és a kártevők megjelenése ellen. Más tavaszi eljárások a törzs körének szigetelésből és lehullott levelektől való megtisztítását foglalják magukban. Ha a tavasz száraz a télen, kevés hóban, száraz, akkor a növényeket öntözik, hogy helyreállítsák a nedvesség egyensúlyát..

Hogyan törődjünk a nyárral

Hogyan kell ápolni egy bodzát nyáron

Virágzás után a bokrokat a lisztharmattól, valamint a kártevők megjelenésétől kezelik.

A nyár elején a bodza bokrok elkezdenek petefészket és új hajtásokat képezni. Ebben az időben különösen szükségük van elegendő mennyiségű nedvességre és mikroelemre. Öntözze az ültetvényeket szükség szerint, próbálja meg a bokrok körüli talajt mindig nedvesen és meglazítani.

Augusztusban egyes fajták már elkezdik érni a gyümölcsöket, a betakarítás után a növények felkészülnek a télre. Ha a nyár esős volt, a bokrok fiatal oldalhajtásokat képezhetnek. Annak érdekében, hogy ezek a hajtások fagy előtt érjenek, a szárközeli kört megtisztítják a talajtakarótól, és az ilyen szárak tetejét megcsípik.

Őszi gondozás

Ősszel folytatódik az üzem előkészítése a közelgő telelésre. Augusztus-szeptember végén az érett bogyókat eltávolítják a bokorból, és egészségügyi metszést végeznek. Az összegyűjtött bogyókat legfeljebb 10 napig tárolják a hűtőszekrényben, vagy hagyják őket feldolgozni. A vágatlan gyümölcskefék egész télen lóghatnak az ágakon, néha ott hagyják őket a kert díszítésére vagy a madarak etetésére..

Szeptember végéig a bokrok közelében lévő földet felássák és ott megtermékenyítik. Ha ősszel alig esik, akkor a bodzát jól kell öntözni telelés előtt. Ha jövő tavasszal terveznek eljárást új bodza bokrok ültetésére, akkor szeptemberben gödröket is készítenek számukra..

Októberben a bodzát kéreg és szárközeli terület permetezésével kezelik betegségek és kártevők ellen. A fő ágak és törzs azonnal meszelhető mésszel vagy krétával, réz -szulfát és kazein ragasztó hozzáadásával. Így tavasszal a növényeket megvédik az égési sérülésektől, ráadásul az ilyen intézkedések elriasztják tőlük a kártevőket. A téli bodza melletti talajt száraz lombozat, humusz vagy tőzeg mulcsozza, és a hótakaró létrehozása után hófúvás keletkezik a bokor alatt.

Megelőző kezelés

A bodza megelőző kezelése

A betegségek kialakulásának megelőzése és a kártevők megjelenése részeként a bodzát szezononként kétszer – tavasszal és ősszel – kezelik. A tavaszi feldolgozást a lombozat virágzása előtt, és ősszel – az ősz után hajtják végre. Ebből a célból Bordeaux folyadék (1%), réz-szulfát (1%) vagy nitrafen (2-3%) oldatát használják. Más hasonló eszközök használata megengedett. Tavasszal a bodza 7% -os karbamid oldattal permetezhető. Az ilyen kezelés fertőtleníti a talajt, és a bokor időben történő nitrogén -kiegészítőjeként is szolgál..

Locsolás

Esős ​​nyáron a bodzát egyáltalán nem kell öntözni, de száraz nyáron az ültetéseket hetente öntözik, minden bokorra 1-1,5 vödör vizet költenek. A bodza képes ellenállni a rövid szárazságnak, de csak nedves talajon éri el maximális dekoratív hatását. A fiatal palántáknak különösen nagy szükségük van nedvességre – az ilyen bokrok közelében lévő talajnak nem szabad kiszáradnia, de nem szabad megengedni a nedvesség stagnálását a gyökereknél. Csapadék vagy öntözés után a törzskör területe meglazul, onnan minden gyomot kihúz.

Ezenkívül a törzskör mulcsozása segít a talaj nedves tartásában. A talajtakaró réteg megtartja a nedvességet a talajban, megakadályozva annak gyors elpárolgását, lelassítja a gyomnövények növekedését és megakadályozza, hogy a föld felső rétege kéreggé váljon. Erre alkalmas a komposzt vagy trágya, amelyet sikerült megforgatni..

Felső öltözködés

A tápanyagtartalmú talajban termő bodza nem igényel külön etetést. Ha a talaj a helyszínen elég szegény, tavasszal és nyáron a bokrokat nitrogéntartalmú vegyületekkel trágyázzák. Ehhez használhat organikus és ásványi kötszereket. Ültetéshez jól alkalmazható a hígtrágya vagy a csirketrágya infúziója, valamint a karbamid vagy az ásványi elemek összetett összetétele száraz formában. A karbamid oldat nemcsak a talaj tulajdonságainak javításában segít, hanem védi is a növényt a káros rovaroktól és mikroorganizmusoktól. Ősszel, amikor a növénynek le kell lassítania a fejlődést, nem szabad nitrogén műtrágyákkal etetni..

A bodza metszése

A bodza metszése

A bodza természeténél fogva meglehetősen tiszta koronája van, így szinte nincs szüksége formálásra. Egészségügyi okokból a bokrokat évente metszik, eltávolítva a sérült ágakat. 3 évente egyszer a bokrok megfiatalodnak, és csak a hajtások hosszának negyedét hagyják meg. Az ilyen metszés különösen fontos a termő bokrok számára – a 6 éves és idősebb ágak nem képeznek petefészket. A fő metszést tavasszal, a rügyek felébredése előtt végzik, míg a bodza még szunnyad. Az egészségügyi metszést ősszel hajtják végre a betakarítás és a levélhullás után.

Tavaszi metszés

Az ültetés utáni első évben a bodzát általában nem metszik, de néhány kertész, miután a palántát a földre helyezte, körülbelül 10 cm -rel lerövidíti az ágait, így a nagy külső rügy felett vágást végez. A jövőben csak olyan vastagodó ágakat kell eltávolítani a növényből, amelyek a korona belsejében nőnek, vagy megsértik a bodza dekoratív hatását. A törött, fagyott vagy túl legyengült hajtásokat szintén eltávolítják. Még akkor is, ha a bokor túlságosan fagyott, vághatja a növényt a gyökérhez – gyorsan helyreáll. A bodza felesleges gyökérhajtásait eltávolítják.

Annak megakadályozása érdekében, hogy a bokor ilyen gyorsan elöregedjen, a régi ágak mintegy negyede eltávolítható évente. Az alján vágják, a vágásokat kerti szurokkal kenik be..

ELDER BLACK Nyári korrekciós metszés (2. rész)ELDER BLACK Nyári korrekciós metszés (2. rész)

Metszés ősszel

Az őszi metszési eljárást nem tartják kötelezőnek – csak akkor hajtják végre, ha szükséges, ha törött, beteg vagy megvastagodó ágak vannak a növényen. Betakarítás után eltávolítják őket. Az öregedésgátló metszés az esésre is átvihető.

A bodza szaporítása

Bodzabogyó -szaporítás

A bodza szaporításához használhat magot és dugványt vagy rétegezést. Lehetőség van új bokrok beszerzésére is a régiek felosztásával. Tekintettel arra, hogy a magvakból termesztett bodza nem őrzi meg a fajta jellemzőit, és a palánta megjelenése bármilyen lehet, a vegetatív szaporítási módszereket tartják a legnépszerűbbnek. A dekoratív formák esetében ez az egyetlen lehetséges lehetőség..

Magvakból termesztve

A magokat az ősz közepén távolítják el az érett gyümölcsökről úgy, hogy a termést szitán dörzsölik. Feldolgozás után azonnal sorokba vetik, körülbelül 25 cm távolságot tartva a sorok között. Ugyanakkor minden magot körülbelül 2-3 cm-rel eltemetnek. A következő őszi palánták 50-60 cm-es magasságot érnek el. A héj előzetes hegesedése segít javítani a mag csírázását. Például ehhez őrölheti a magokat durva homokkal..

A palántáknak rendszeres öntözésre, talajtakarásra és menedékre van szükségük télen. Az ilyen bodzát egy év alatt ültetik át a kiválasztott helyre..

Vágások

Fekete bodza. Három tenyésztési módszer. 100% -os eredmény.Fekete bodza. Három tenyésztési módszer. 100% -os eredmény.

A bodza dugványokat nyár közepéig vágják. Erre alkalmasak a körülbelül 10-12 cm hosszú, fiatal zöld ágak szegmensei, 2-3 internódussal és lombozattal a tetején. A levélnyél nem minden lombozatot őriz meg, de csak 2 felső szegmenst. A dugványokat tőzeg-homokos talajba ültetik, és üvegházhatású körülmények között helyezik el, zsákkal vagy üveggel letakarva. A túlélés javítása érdekében az alsó részeket gyökérnövekedést stimuláló szerrel előkezelheti. Az ültetés utáni első napokban a dugványoknak magas páratartalomra van szükségük, ezért a zsákot vagy az üveget rendszeresen permetezni kell belülről, finom permetezéssel. Ugyanakkor a cseppeknek nem szabad a lombozatra esniük – különben a szár rothadhat. Pár hónap múlva az ilyen dugványoknak van idejük gyökeret verni, majd átültethetők a kiválasztott helyre..

Néha az egyéves hajtások vágásait, amelyeknek sikerült megmerevedniük, reprodukcióra is használják. Késő ősszel vágják, és hűvös pincében vagy télen a hóban tárolják. Tavasszal az ilyen dugványokat a kertben ültetik, laza talajt készítve számukra. A nyári ültetéshez hasonlóan a palántákat rögtönzött üvegházba helyezzük, amíg teljesen meg nem gyökereznek..

Reprodukálás rétegezéssel

A bodza szaporítása rétegezéssel

A bodza szaporításának legegyszerűbb módja mindig kiváló eredményeket hoz, az így kapott bokrok 3-4 év után virágoznak. A bokor rétegezéséhez válasszon egy fiatal ágat vagy egy 2-3 éves merev hajtást. A talajhoz van hajlítva, előre elkészített horonyba helyezve és fém kampóval rögzítve. Ezt követően a hajtást eltemetik, csak a teteje marad a tetején..

Ha a rétegződés kialakulásának eljárása május-júniusban kezdődött, akkor lesz ideje gyökeret ereszteni. Lehetőség van arra, hogy elkülönítse a fő bokorról, és ugyanazon szezonban átültesse a végső helyére, de célszerű ezt az eljárást tavaszra halasztani..

A bokor felosztása

A bodza bokor felosztását ősszel hajtják végre. Egy kifejlett növényt eltávolítanak a talajból, és baltával vagy fűrésszel egyenlő részekre osztják, hogy minden részleg erős hajtásokkal és gyökerekkel rendelkezzen. Minden vágást fahamuval megszórnak, majd új bokrokat ültetnek az előkészített gödrökbe vagy tartályokba, amelyekben várják a tavaszi ültetést. Minden fáradságosság mellett ennek a módszernek a fő előnye több nagyüzem egyidejű előállítása..

Kártevők és betegségek

A bodza kártevői és betegségei

A bodza nevezetes a betegségekkel és kártevőkkel szembeni ellenálló képességéről. A növény illata sok rovart elriaszthat. Néha zöld levéltetű vagy pókatka jelenik meg a növény lombozatán, hogy csökkentse azok előfordulásának kockázatát, tavasszal a bokrokat Karbofossal kezelik az utasítások szerint.

Néha a bokrok vírusos vagy gombás fertőzéseket fertőznek. A növény gombás betegségek (például lisztharmat) elleni gyógyítására fungicidekkel kell kezelni. A legtöbb vírus okozta betegség (pl. Mozaik) gyógyíthatatlannak minősül. A megelőző kezelések, a rendszeres gyomlálás, a bodza gondozásának szabályainak való megfelelés, valamint a bokrok kezdeti ültetése, biztosítva a jó légáramlást, elősegítik a növény védelmét és immunitásának támogatását. Az érintett növényi részeket azonnal el kell távolítani és megsemmisíteni..

A bodza típusai és fajtái fotókkal és nevekkel

A fent ismertetett fekete bodza mellett ennek a növénynek számos más faja is megtalálható a kertekben:

Kék bodza (Sambucus coerulea)

Kék vén

Dekoratív észak -amerikai fajok, nem túl szívósak. Természetes környezetében a Sambucus caerulea folyók és patakok közelében, valamint a felvidéki legelőkön él. Ebből a fajból származó fák magassága eléri a 15 m -t, de cserjék is találhatók benne. Vékony hajtásaik vannak, fokozatosan vörösről világos homokosra változnak. A lombozat körülbelül 5-7 kék-zöld levelet tartalmaz, fűrészes szélű, hossza eléri a 15 cm-t. A virágzat-szélek szélessége körülbelül 15 cm, illatos krémes virágokat tartalmaznak. A virágzás körülbelül 3 hétig tart. Utána gömb alakú, kékes virágzással borított gyümölcsöket kötnek bodzára..

Szibériai idősebb (Sambucus sibirica)

Szibériai idősebb

Ez a bodza Oroszországban, valamint a kelet -ázsiai országokban él. A Sambucus sibirica vegyes és sötét tűlevelű erdőkben található, néha lenyűgöző (akár 2,2 km) magasságban nő. A bokor mérete eléri a 4 m -t, fagyállóságának mértéke közepes. Egyes osztályozások az ilyen növényeket a vörös bodza alfajába sorolják..

A bodza lágyszárú vagy büdös (Sambucus ebulus)

A bodza lágyszárú vagy büdös

Egy ilyen növény mérete eléri a 1,5 m magasságot. A Sambucus ebulus Európa lombhullató erdeiben, néha erdei pusztákon vagy hegyekben található. A bodza bokrok is gyakran élnek a folyók közelében. Nem bocsátanak ki nagyon kellemes aromát, de nagyon dekoratívak a virágzás és a gyümölcsképződés során. Ennek a fajnak a virág illata hasonlít a mandulára, ezért a szárított virágokat néha alma illatosítására használják a tárolás során. Az ilyen bodza bogyói mérgezőek – hidrogén -cianidot tartalmaznak. A levük kellemetlen szagúak.

A bokorból származó szagot a rovarok taszítására használják. Mivel képes elűzni a káros pillangókat és vese atkákat, az ilyen bokrokat ribizli mellé lehet ültetni. De egy ilyen bodza elterjedését szorosan figyelemmel kell kísérni – kúszó gyökerei gyorsan átterjedhetnek új területekre, ezért a növény könnyen gyomgá változik. A tél beköszöntével teljesen elhal, tavasszal hajtásai már a régi helytől rövid távolságra megjelennek. De ennek a tulajdonságnak köszönhetően nagyon könnyű szaporítani ezt a bodzát – ehhez elegendő a rizóma egy része rügyekkel..

Kanadai idősebb (Sambucus canadensis)

Kanadai idősebb

A faj az észak -amerikai kontinens keleti részén él. A Sambucus canadensis szereti a tápanyagban gazdag nedves talajt. Dekoratív hatásuk miatt az ilyen bokrokat gyakran használják kertek díszítésére. Legfeljebb 4 m magasak, sárgásszürke száraik és nagy leveleik akár 30 cm méretűek is. A virágzat enyhén domború esernyő alakú, mérete eléri a 25 cm-t. A faj virágai sárgásfehér és kellemes illatú. A fényes kerek bogyókat ehetőnek tekintik, és mély lila színűek. A növény minden más része, a virágok és gyümölcsök kivételével, mérgező. A faj a kultúrában a 18. század közepe óta ismert. Bokrai sok tekintetben a fekete bodzához hasonlítanak, de fagyállóbbnak tekinthetők. Alapformák:

 • Acutiloba – kecses alakú bokrok, amelyek levelei erős boncolással rendelkeznek;
 • Aurea – az ilyen bodza zöld lombja ősszel és tavasszal sárga színt kap;
 • Maxima – a formák közül a legnagyobb;
 • Chlorocarp – a bogyók zöldek, a lombozat sárgás.

Bodza racemose vagy vörös (Sambucus racemosa)

Bodza racemose vagy vörös

Az Eurázsiában és Észak -Amerikában egyaránt elterjedt faj a hazája a nyugat -európai hegyvidékeken. Sambucus racemosa – közepes méretű fák, legfeljebb 5 m magas vagy lombhullató cserjék, sűrű ovális koronával és törékeny gallyakkal. Szakadékokban, valamint erdőszéleken is élhetnek. Tüskés leveleik 16 cm hosszúak és halványzöld színűek. Minden összetett lemez 5-7 hosszúkás levélből áll, hegyes csúccsal és fogazott szélekkel. A virágzat hosszúkás és buja, legfeljebb 6 cm átmérőjű. Ezek közé tartoznak a kis zöldessárga virágok. Virágzásuk után apró piros bogyók jelennek meg a bokrokon, amelyek nagyon elegánsnak tűnnek. A fekete bodzától eltérően kellemetlen szagúak, de nagyon népszerűek a madarak körében, amelyek hozzájárulnak a magok elterjedéséhez..

Az ilyen bodza lombjai és ágai is különös illatúak. A kultúrában a fajt a 16. század vége óta használják. Formái között:

 • Sárgás – a sárga bogyóknak narancssárga oldala van;
 • Alacsony – miniatűr, törpe bokor forma;
 • Tollas – fogazott levéllemezek, majdnem felére boncolva, amikor megjelennek, lila színűek;
 • Lila – a virágok rózsaszín vagy lila árnyalatokkal vannak festve;
 • Boncolt – az egyik leghíresebb forma, nagy korai kelő lombozattal rendelkezik, amely 2-3 pár finoman feldarabolt levéllemezt tartalmaz;
 • Vékonylevelű – finom lombozatú, nagyon vékony szegmensekkel. Virágzáskor a lombozat lila színű. A ritka koronának köszönhetően az ilyen bokrok világos részleges árnyékot hoznak létre, lehetővé téve a fénykedvelő fajok ültetését a közelben..

A vörös bodza egyes fajtái szintén nagyon népszerűek:

 • Plumosa Aurea – áttört lombozatú fajta, amely zöld árnyalatot kap az árnyékban és sárgát a napon;
 • Sutherland Gold – erősen boncolt lombja sárga, ellenáll az égési sérüléseknek.

Siebold idősebb (Sambucus sieboldiana)

Siebold elder

A faj a Távol -Keleten, valamint Japánban és Koreában él, de a Sambucus sieboldiana az európaiak körében is népszerű – ott ezt a bodzát széles körben használják dekoratív ültetésekben. Siebold fajai akár 8 m magas fát vagy terjedő ágakkal rendelkező cserjét is alkothatnak. Megjelenésében a növény vörös bodzára hasonlít (egyes besorolások a Siebold bodzáját tekintik alfajának), de méretben felülmúlja. A lombozat 5-11 lebenyre oszlik, a levéllemezek hossza eléri a 20 cm-t, szélessége körülbelül 6 cm, a virágzat is meghaladja a vörös bodza méretét, de a virágok nem olyan sűrűek. A kultúrában a fajt a 20. század eleje óta használják..

Fekete bodza (Sambucus nigra)

Fekete bodza

A fentebb leírt fekete bodzának több közös díszítő formája is van..

 • Guincho Purple – legfeljebb 2 m magas bokrok, amelyek alakja figyelemre méltó a levelek színváltozása miatt. A növekedés kezdetén zöldek, majd sötétlila színt kapnak, és őszre enyhén pirosra fordulnak. Az ágak lila színűek. A rügyek világos rózsaszínűek, de a virágzó virág fehérré válik, enyhén rózsaszín árnyalattal. Az ilyen színű metamorfózisok csak akkor figyelhetők meg, ha a bodza a napon nő: árnyékban a levelek színe közönséges lesz – zöld.
 • Marginata – 2,5 m magas cserje, gyors növekedéssel. A lombozat szelektív ezüstös-krém szegéllyel rendelkezik.
 • Poros Lassan növő bodza, látványos lombozattal. Világos csíkok, csíkok és foltok borítják..

Az ilyen bodza sok fajtája is elterjedt. Közülük – “Fekete csipke” – bokor faragott sötét lombokkal, rózsaszín árnyalattal és rózsaszín virágzatokkal.

A bodza dekoratív formái jelentősen diverzifikálják a kerti tájat. Gyakran párosítják más gyönyörű cserjékkel, vagy egyetlen ültetésként használják – díszes lombjuk lehetővé teszi, hogy ezek a növények egész szezonban jól nézzenek ki. De az ilyen termesztett fajták fagyállóságukban általában rosszabbak, mint az idősebb fajok..

A bodza tulajdonságai és felhasználása

A bodza tulajdonságai és felhasználása

Az érett fekete bodzát festékként használják mind az élelmiszeriparban, mind a selyemfestésben. Ennek a növénynek a fája jól csiszolható, és órák gyártására használják. A fekete bodza gyümölcsét gyakran használják a főzéshez, zselét és befőttet készítenek belőle, valamint bort. A bodza egy hagyományos angol ital része, hozzáadják az almához is, amelyet pitékbe tesznek. A szárított gyümölcsöket fűszerként használják a zöldségkonzervekhez..

A fekete bodza virágai sok országban népszerűek. Például a németek szirupot készítenek belőlük, amelyet cukorkákhoz és italokhoz adnak, és a románok is bevonják őket a frissítő italok közé. Néha a fiatal virágokat szőlőmusthoz keverik egy különleges csokorhoz..

A bodza ágai segítenek elriasztani a rágcsálókat, friss bogyós gyümölcsökkel tisztítják meg a réz edényeket a sötétedéstől..

A bodza gyümölcsét főzésben és borkészítésben is használják, és festékként használják. Az ilyen növény lombjai és kérge segítenek a káros rovarok elleni küzdelemben..

A fekete bodza gyógyító tulajdonságai

A fekete bodza gyógyító tulajdonságai

Sok fajta bodza gyógyító tulajdonságokkal rendelkezik, de a feketét az egyik leghasznosabbnak tartják. Ennek a bodzának a virágai különféle értékes anyagokban gazdagok. Cukrokat, szerves savakat (valerian és almasav, ecet stb.), Cserzőanyagokat és A -provitamint, illóolajat, kolint és más fontos elemeket tartalmaznak, amelyek igazán egyedivé teszik e növény virágzatát.

A bogyós gyümölcsök karotint és almasavat, valamint glükózt és fruktózt, C -vitamint és hasznos aminosavakat is tartalmaznak..

A növény friss levelei illóolajokat, karotint, gyantákat és tanninokat, valamint aszkorbinsavat és száraz leveleket – A1 provitamint tartalmaznak. Ezen anyagok nagy része megtalálható a fák és bokrok kérgében is..

Az ilyen hasznos elemek a bodzát értékes gyógyszerforrássá teszik a toxicitás ellenére. A bokrok különböző részeit széles körben használják a hagyományos gyógyítók..

Szárított gyümölcsökből gyógyító infúziót készítenek (1:10). Serkenti az epe kiválasztását, javítja a perisztaltikát és a diurézist. A virágokat teához adják, ami segít a torokfájásban és a megfázásban, valamint a neuralgiában. Az ilyen tea hatása G.Kh. Andersen leírta az “Idős Anya” című mesében. Ha ezt a teát nemcsak italként, hanem gargalizálásra szolgáló infúzióként is használja, segít csökkenteni a gyulladást. A virágok főzete vagy infúziója izzadásgátló gyógyszerként is működik..

Az infúzió elkészítéséhez 1 evőkanál. egy kanál szárított virágot adunk hozzá egy pohár forró vízhez, majd a keveréket alacsony lángon körülbelül 15 percig forraljuk. Lehűlés után az infúziót leszűrjük, összenyomjuk, majd naponta 2-3 alkalommal, 100 mg-ot veszünk be. Az infúzió a reuma, az ízületi problémák és a köszvény gyógyítására is szolgál. A kéreg főzete hasonló tulajdonságokkal rendelkezik. Vese- és bőrbetegségek esetén is alkalmazzák..

A növény virágaiból olyan kozmetikai lotion is készíthető, amely pozitív hatással van a bőr egészségére. 5 bodza virágzatot egy pohár forrásban lévő vízbe helyezünk, és körülbelül egy napig ragaszkodunk hozzá. Szűrés után a terméket hűtőszekrényben tárolják..

A bodza levelek enyhítik a hőt, nyugtató, összehúzó, vizelethajtó és hashajtó hatásúak. A gőzölt lombozatot külsőleg égési sérülésekre, forrásokra és pelenkakiütésekre, valamint aranyér kezelésére használják. Ha a lombozatot mézzel forraljuk, akkor orvosságot kaphatunk a székrekedés ellen..

A nyersanyagok beszerzése különböző időpontokban történik. A virágzatot május-júniusban vágják le, amikor a virágok teljesen kinyílnak, majd szellőző helyen szárítják. Ezután a virágokat elválasztják a kocsányoktól, az összegyűjtött nyersanyagokat nagy szitán dörzsölik. A gyümölcsöket a teljes érés után eltávolítják, majd levegőn vagy szárítógépben (60 fokos hőmérsékleten) szárítják. A kérget, a lombozatot és az ágakat sokkal ritkábban szüretelik..

Fekete bodza &# 127793; A kerti veteményes hasznos tulajdonságai és jellemzőiFekete bodza �� A kerti veteményes hasznos tulajdonságai és jellemzői

Ellenjavallatok

Bármilyen hasznosak is a bodzafajták, mérgező növényeknek tekintik őket. A vörös bodza bogyói teljesen ehetetlenek, még az ilyen gyümölcsök megérintése után is alaposan mosson kezet szappannal és vízzel. Léjük érintkezése a nyálkahártyával vagy a bőr sebeivel azonnali orvosi ellátást igényel..

A fekete bodzát ehetőnek tekintik, de néhány embernek nem ajánlott gyümölcsét fogyasztani. A korlátozás terhes nőkre, cukorbetegségben szenvedő betegekre, valamint krónikus gyomor-, Crohn -betegségben vagy vastagbélgyulladásban szenvedőkre vonatkozik. A bodza összetevőivel szembeni azonosított egyéni intolerancia szintén akadályozza a használatot..

Néha nem könnyű pontosan meghatározni a bodza típusát – az érés különböző szakaszaiban a fekete és a vörös faj bogyói nagyon hasonlóak, ezért a biztonságukba vetett bizalom nélkül ne szedje le a gyümölcsöket a bokrokról. Ráadásul éretlen, akár ehető fekete bogyók is gyomorpanaszokat okozhatnak..

A mérgeket nemcsak a gyümölcsök, hanem a virágok és más növényi részek is tartalmazhatják ebből a nemzetségből, az ilyen gyógyszerek ellenőrizetlen használata súlyos mérgezéshez vezethet, ezért ezeken alapuló gyógyszereket csak orvos felügyelete mellett használhat.