Hogyan készítsünk vályog- vagy agyagtéglát. Fotó és videó

Adobe tégla Méltán elismert környezetbarát építőanyag, mivel csak természetes összetevőket tartalmaz. Az agyag és a szalma a vályogtéglák fő alkotóelemei. Az ilyen tégla megkülönböztető jellemzője az alacsony hővezető képesség és a vízállóság, ezért leggyakrabban a vályogból készült házat forró, száraz helyen építik. A vályogtéglák dekoratív megjelenése nem olyan vonzó, de a ház tele van könnyű friss levegővel, kellemes hűvösséggel. Egy másik előny a megfizethetőség: az anyagköltség alacsony, emellett nem kell fizetni a munkáért, mindenki saját kezűleg készíthet ilyen téglát..

Hogyan készítsünk vályogtéglát

A tégla Adobe-ból való készítésének folyamata meglehetősen egyszerű, amint azt a lépésről lépésre szóló utasítások elolvasásával láthatja:

Lépés: Az anyagok előkészítése.

A tétel elkészítéséhez szükségünk van:

– Agyag. Vásárolhatja vagy áshatja magának, de fontos, hogy tiszta legyen, idegen törmelék nélkül, homokszemek, kavicsok formájában.

– Homok. Kizárólag durván veszik. Szárítva, szitálva, lehetővé teszi a felesleges zárványok eltávolítását gallyak, gyökerek és egyéb törmelékek formájában.

– Szalma. A vályoghoz bármilyen szalma alkalmas: legyen az búza vagy árpa, esetleg rozs. A legfontosabb, hogy száraz, rothadásmentes és ideális esetben friss szalmát vegyünk.

– Víz. A tégla erősségéért a víz a felelős, vagy inkább a tisztasága. Ajánlott vizet venni sók és egyéb vegyszerek, szennyeződések nélkül.

Leggyakrabban ilyen arányú összetevőket használnak: 5 rész agyag, 3 rész homok és szalma, 4 rész víz. A keveréknek kemény tésztára kell hasonlítania..

2. lépés: Készítse elő a téglaformát.

A forma anyaga bármilyen lehet: fa, fém, műanyag. Valójában az alak hasonlít egy dobozra, csak fenék nélkül, több rekeszre osztva. A fogantyúkat az űrlap széleihez rögzítik a mozgatás kényelme érdekében. A felületet, amelyre a szárításhoz használt téglából készült öntőformát telepítik, sík, száraz és szalmával borítják.

A forma anyaga bármilyen lehet: fa, fém, műanyag. Valójában az alak hasonlít egy dobozra, csak fenék nélkül, több rekeszre osztva. A fogantyúkat az űrlap széleihez rögzítik a mozgatás kényelme érdekében. A felületet, amelyre a téglából készült formát szárításra szerelik, sík, száraz és szalmával borítják.

3. lépés: Az Adobe megszerzésének folyamata.

A habarcsot téglákhoz gyúrjuk egy lyukban, amelyet fél méter mélyre ásunk. Nedvességálló anyaggal borítjuk, például ponyvával vagy napellenzővel, így a szövet 50 cm-rel túlnyúlik a gödör szélein.

Hasznos cikkek: Hogyan építsünk vályogházat saját kezünkkel

Töltse fel a lyukat vízzel, harmadával, adjon hozzá homokot és agyagot a kiválasztott arányban. A vályogot általában a lábával gyúrják, miközben alaposan összekeverik az összetevőket. A kijáratnál folyékony oldatot kapunk, homogén állagú, csomók nélkül.

Elkezdjük hozzáadni a szalmát a kapott keverékhez, a keverés leállítása nélkül, amíg műanyag oldatot nem kapunk.

Töltse fel a lyukat vízzel, harmadával, adjon hozzá homokot és agyagot a kiválasztott arányban. A vályogot általában a lábával gyúrják, miközben alaposan összekeverik az összetevőket. A kijáratnál folyékony oldatot kapunk, homogén állagú, csomók nélkül. Elkezdjük hozzáadni a szalmát a kapott keverékhez, a keverés leállítása nélkül, amíg műanyag oldatot nem kapunk.

4. lépés: A forma feltöltése vályoggal.

Villával vagy lapáttal átvisszük a vályogot egy hordágyba, és eljuttatjuk a formák telepítési helyére. A vályogot formába öntjük, eltávolítjuk a felesleget, felülről kiegyenlítjük, majd hagyjuk megszáradni.

Olvassa el még: Adobe house előnyei és hátrányai

5. lépés: A kész tégla eltávolítása.

Miután a vályog kiszáradt, óvatosan ütögesse meg a forma minden falát, majd távolítsa el, egyszerre felemelve mindkét oldalról. Ha a téglák a falakhoz vannak ragasztva, enyhén nyomja meg őket felülről..

Miután a vályog kiszáradt, óvatosan ütögesse meg a forma minden falát, majd távolítsa el, egyszerre felemelve mindkét oldalról. Ha a téglák a falakhoz vannak ragasztva, enyhén nyomja meg őket felülről.

6. lépés: További szárítás

Előkészítjük a nyersdarabot a következő adaghoz: megtisztítjuk a vályogot, megnedvesítjük vízzel. A kész téglákat sorban fektetjük a szabadban történő szárításra. A vályogtéglák átlagosan egy hétig száradnak. A teljesen kész téglákat halomban tárolják a lombkorona alatt.

Hasznos videó: Adobe Bricks

A falazás során a vályogtéglát egy közönséges agyag-homok habarcsra rögzítik, és az első sor alatti alapra vízszigetelő anyagot kell fektetni. Fontos, hogy a vályog jól száradjon, akkor a ház tartós és szép lesz..

A falazás során a vályogtéglát egy közönséges agyag-homok habarcsra rögzítik, és az első sor alatti alapra vízszigetelő anyagot kell fektetni. Fontos, hogy a vályog jól száradjon, akkor a ház tartós és szép lesz.

Ha saját agyag- és szalmatéglát készít, minimális költséggel házat építhet. Az Adobe házak ma ismét népszerűvé válnak, mivel megkülönböztetik őket a környezeti biztonság, a könnyű dekoráció, a jó hang- és hőszigetelő tulajdonságok. A vályogtégla készítésének technológiája egyszerű, így ezt az anyagot megfizethetőbb áron találhatja meg a piacon, mint a hagyományos téglákat..