Karfiol: termesztés és szoptatás szabadban magvakból és palántákból

Ma a nyári lakosok a kertben szinte minden zöldséget ültetnek annak érdekében, hogy sokféleséggel kedveskedjenek a családnak, és gyümölcsöket gyűjtsenek be a konzervhez.. Karfiol termesztése a szabadban egyre népszerűbb, mint a hagyományos fehér káposzta ültetése. Ennek oka az ilyen típusú káposzta csodálatos tulajdonságai és a benne található tápanyagok sokfélesége. Ha tudja, hogyan kell megfelelően gondozni a palántákat üvegházban vagy otthon, akkor saját kezével képes káposztát termeszteni az országban..

A karfiol szabadtéri termesztésének szabályai

A káposzta termesztésének két fő módja van: magvakból vagy palántákból. Ebben az esetben az ültetést nyílt talajban vagy üvegházban lehet elvégezni. Ültetés előtt győződjön meg arról, hogy az üvegházban vagy az utcán megfelelő hőmérsékletű körülmények vannak, + 15- + 18 fokon belül, különben a káposztafejek kicsik lesznek és elveszítik ízüket. A palánták gondos ápolást igényelnek, mivel nem tolerálják jól a fagyot. A magas levegő hőmérséklete is veszélyes számára..

A káposzta termesztésének két fő módja van: magvakból vagy palántákból. Ebben az esetben az ültetést nyílt talajban vagy üvegházban lehet elvégezni.

A karfiol szereti a napot, ezért válasszon napos területeket az ültetéshez. Ne felejtse el megvédeni a palántákat a széltől, enyhén árnyékolva más növényekkel. Ugyanakkor ügyeljen arra, hogy a palánták ne nőjenek közel egymáshoz, különben a káposzta magassága megnő, meggyengül és kevésbé lesz ellenálló a különböző betegségek hatásaival szemben..

Olvassa el még: Hogyan merüljön káposzta otthon

A karfiolfej érése és kialakulása közvetlenül függ a nappali órák hosszától. Rövid nappali órákkal a fej sűrűbb lesz, bár a káposzta érése kicsit tovább tart. Ha üvegházban karfiolt termeszt, beállíthatja a világítási időt..

A karfiolfej érése és kialakulása közvetlenül függ a nappali órák hosszától. Rövid nappali órákkal a fej sűrűbb lesz, bár a káposzta érése kicsit tovább tart. Ha teKáposzta palánták ültetése

A fehér káposztától eltérően a karfiol igényes a talajra, amelynek nem savasnak és ugyanakkor termékenynek kell lennie. A föld savasságának semlegesítésére előzetesen meszezést végeznek.

A palánták ültetése előtt adjunk humuszt a talajhoz legfeljebb 2 vödörrel 1 négyzetméterenként. A kertészek véleménye szerint utánpótlást és ásványi műtrágyákat kell végezni, például 2 evőkanál nitrofoszkát 1 négyzetméterenként. m telek. Különös figyelmet kell fordítani a talajra, amikor a karfiolt magvakból termesztik..

A palánták ültetése előtt adjunk humuszt a talajhoz legfeljebb 2 vödörrel 1 négyzetméterenként. A kertészek véleménye szerint költeni kellA karfiol ipari termesztése

Mikor kell ültetni a karfiol magját

Március elején a kertészek a korai karfiolfajták ültetését javasolják, március végére pedig késő vetéseket kezdhet. Ezt otthon kell elvégezni a bejáratokhoz megfelelő hőmérséklet fenntartása érdekében. Már áprilisban vethet magokat a moszkvai régióban közvetlenül a nyílt talajba, azonban ügyeljen arra, hogy fedje le őket fóliával, hogy üvegházhatást okozzon. Ne feledje, hogy a karfiolmag csírázása legalább +2 fokos hőmérsékleten történik.

Március elején a kertészek a korai karfiolfajták ültetését javasolják, március végére pedig késő vetéseket kezdhet. Ezt otthon kell elvégezni a bejáratokhoz megfelelő hőmérséklet fenntartása érdekében.Karfiol ültetési technológia

A csírázás után fontos, hogy az üvegházban körülbelül 10 fokos hőmérsékletet tartsunk, különben a fej kialakulása azonnal elmúlik a rossz gondozásból. Két héttel a csírázás után válogathat, majd néhány napig +21 fokig megemelheti a hőmérsékletet, majd ismét + 10- + 17-re csökkenti.

Szeretné hosszú ideig betakarítani a karfiolt? Ezután használjon bevált technológiát: ültesse a palántákat többnapos időközönként. Ez lehetővé teszi a fejek különböző érési idejének elérését..

Szeretné hosszú ideig betakarítani a karfiolt? Ezután használjon bevált technológiát: ültesse a palántákat többnapos időközönként. Ez lehetővé teszi a fej különböző érési idejének elérését.Hogyan ültessünk karfiolt

Hasznos cikk: Brokkoli palánták termesztése

Nyílt talajon a karfiol palántákat május elején ültetik, amikor az időjárási körülmények stabilizálódtak. Ugyanakkor győződjön meg arról, hogy több mint +15 fok van kint, különben nem éri el a káposztafejek megjelenését, de nyíl lesz a magvakkal.

Ugyanakkor győződjön meg arról, hogy kint több mint +15 fok van, különben nem fogja elérni a káposztafejek megjelenését, de nyíl lesz a magvakkal.Karfiol termesztése magvak számára

Most már ismeri a karfiol szabadtéri termesztésének technológiáját, valamint a talaj előkészítését és a palánták gondozását üvegházban. Kísérletezzen különböző karfiolfajták ültetésével és érett fejek betakarításával.