Hogyan kell megfelelően ápolni a polikarbonát üvegházat

Manapság sok kertész üvegházi módszerrel termeszt zöldségeket és virágokat. A kedvező mikroklíma megteremtése miatt a termés mennyisége jelentősen megnő. Sajnos az üvegházakban a megnövekedett páratartalom miatt a növények különféle kártevőknek vannak kitéve. Annak érdekében, hogy csökkentse a különböző baktériumok zöldségkárosodásának kockázatát, rendszeresen meg kell tennie a megelőző intézkedéseket, és saját kezével gondosan elő kell készítenie egy polikarbonát üvegházat az új szezonra..

A tavaszi munka szakaszai a polikarbonát üvegház előkészítéséhez

Az üvegház feldolgozását a következő lépések végrehajtásával végezzük:

– megtisztítjuk az üvegházat a növényi maradványoktól;

– minden szerkezetet feldolgozunk;

– talajfertőtlenítést végzünk;

– füstöl;

– üvegházak feldolgozását végezzük évelő növényekkel.

A tavalyi törmelék eltávolítása az üvegházból

A takarítást az üvegházban kezdjük, eltávolítva az összes fennmaradó növényi összetevőt: a tetejét, a rothadt gyümölcsöket, a gyökereket, a gyomokat. A betegségek egyértelmű hiánya ellenére minden növényi részt eltávolítanak..

Kórokozó mikroorganizmusok is jelen lehetnek a harisnyakötőn, cöveken, zsinegen, így azokat is elégetjük.

A takarítást az üvegházban kezdjük, eltávolítva az összes fennmaradó növényi összetevőt: a tetejét, a rothadt gyümölcsöket, a gyökereket, a gyomokat. A betegségek egyértelmű hiánya ellenére minden növényi részt eltávolítanak.

Olvassa el még: DIY polikarbonát zuhany

Úgy tartják, hogy az üvegházhatású növények teteje kiválóan alkalmas komposztálásra. De a tapasztalt kertészek ezt a módszert javasolják bizonyos tényezők esetén:

  1. Kifejezett betegségek hiánya és a kártevők számának növekedése a nyaralószezonban.
  2. Rendelkezésre álló idő – körülbelül 4 év a mikroorganizmusok komposzttal történő feldolgozására.
  3. A komposzt használata más növények termesztésére.

Ezek az egyszerű szabályok tápláló, biztonságos komposztot hoznak létre.

Az üvegház és részeinek öblítése

Mind az üvegház alapja – a keret, mind maga a polikarbonát feldolgozást igényel. Annak érdekében, hogy ne sértse meg a polikarbonát bevonatot, és ugyanakkor újra átlátszóvá tegye, szappanos vízzel vagy bármilyen más, csak csiszolóanyagon alapuló vízzel mossuk. Ezután öblítse le tiszta vízzel.

Mind az üvegház alapja - a keret, mind maga a polikarbonát feldolgozást igényel. Annak érdekében, hogy ne sértse meg a polikarbonát bevonatot, és ugyanakkor újra átlátszóvá tegye, szappanos vízzel vagy bármilyen más, csak csiszolóanyagon alapuló vízzel mossuk. Ezután öblítse le tiszta vízzel.

Egy kis tipp: dolgozza fel a fedőanyagot puha szivaccsal és ecsettel. Kerülje el a keményfém kefék használatát, amelyek könnyen karcolják a polikarbonátot.

A szezon előtti tisztítás magában foglalja az üvegház minden felületének tisztítását, beleértve az állványt, polcokat, kellékeket, berendezéseket, tartályokat, mechanikusan vagy fertőtlenítéssel. A tisztítást forrásban lévő vízzel és bizonyos anyagokkal, például rézzel, vas -vitriollal, formalinnal, fehérítővel végezzük.

Talajfertőtlenítési intézkedések végrehajtása

Valószínűleg a talajfelület fertőtlenítése az üvegházhatású feldolgozás legnehezebb és legigényesebb szakasza. Egy kis földterület tisztításához több vödör forrásban lévő vízzel öntözik, ami lehetővé teszi elegendő számú mikroorganizmus elpusztítását.

Valószínűleg a talajfelület fertőtlenítése az üvegházhatású feldolgozás legnehezebb és legigényesebb szakasza. Egy kis földterület megtisztításához több vödör forrásban lévő vízzel öntözik, amely lehetővé teszi elegendő számú mikroorganizmus elpusztítását.

Oroszország déli régiójában az üvegház lezárásának módszerét alkalmazzák, amikor a burkolóanyag mosása, a talaj kiömlése után becsukják az ajtót, ablakokat, bevonják az összes repedést, és így hagyják el az üvegházat egy hétig. Egy hét érlelés után kinyitják az üvegházat.

Valószínűleg a talajfelület fertőtlenítése az üvegházhatású feldolgozás legnehezebb és legigényesebb szakasza. Egy kis földterület megtisztításához több vödör forrásban lévő vízzel öntözik, amely lehetővé teszi elegendő számú mikroorganizmus elpusztítását.

Érdekes cikk: Jácintok: ültetés és gondozás nyílt terepen

Az agronómusok azt tanácsolják, hogy távolítsák el a felszíni réteget a talaj fertőtlenítésére, szórják szét a helyszínen, vagy használják komposzthalomba. A talaj, a felső réteg nélkül, szerves anyaggal megtermékenyítve, feltárt.

A föld kémiai feldolgozása fertőtlenítő oldatok használatával ajánlott nyár végén, amikor a teljes termést betakarítják.

A polikarbonát üvegház füstölési munkái tavasszal

A füstölés az egyik legnépszerűbb fertőtlenítési módszer a tavaszi üvegházi kezeléseknél. Mi ez a folyamat? Füstös tűz meggyújtása után az üvegház minden nyílása éjszakára szorosan le van zárva.

A füstölés az egyik legnépszerűbb fertőtlenítési módszer a tavaszi üvegházi kezeléseknél. Mi ez a folyamat? Füstös tűz meggyújtása után az üvegház minden nyílása éjjel szorosan zárva van.

A polikarbonát üvegház alaposabb füstölését csomós kén, kénellenőrzők segítségével végzik. Az üvegházban végzett minden tisztítási munka után a kén egy fém felületre kerül, az ablakok és ajtók zárva vannak, a repedéseket lezárják és 5 napig feldolgozásra hagyják. Legyen óvatos, használjon védőfelszerelést, mivel a kéngáz veszélyes! Az ilyen füstölés után az üvegházat szellőztetik.

Egészségügyi intézkedések üvegházban évelő növényekkel

Általában a polikarbonát üvegház tisztítására vonatkozó egészségügyi intézkedéseket tavasszal hajtják végre, amikor a területet még nem foglalják el a növények. És mit kell tenni egy üvegházban, növekvő évelő növényekkel? Ebben az esetben ajánlatos megtisztítani a gyümölcstermő hajtásokat, a lehullott leveleket, elvégezni a szükséges metszést, valamint a felületek mechanikus tisztítását, a talajra jóváhagyott fertőtlenítő oldatok használatát..

És mit kell tenni egy üvegházban, növekvő évelő növényekkel? Ebben az esetben ajánlatos megtisztítani a gyümölcstermő hajtásokat, a lehullott leveleket, elvégezni a szükséges metszést, valamint a felületek mechanikus tisztítását, a talajra jóváhagyott fertőtlenítő oldatok alkalmazását.

Végezetül szeretném még egyszer megjegyezni, hogy az üvegház éves egészségügyi tisztítása mindenképpen befolyásolja a termést. Valóban, alapos fertőtlenítés után a növényei kevésbé fogékonyak a rothadásra és más kártevőkre.. A polikarbonát üvegház megfelelő gondozása meghosszabbítja élettartamát és esztétikai vonzerejét.