Szeptikus tartályok és tisztítóállomások egy magánházhoz. Hogyan válasszunk

A hulladéklerakás problémája a központi csatornarendszer nélküli vidéki házak sok tulajdonosának ismerős. Ma a szokásos üledéket új típusú szennyvízcsatorna -eszköz – szeptikus tartály – váltotta fel. Már sok vállalat foglalkozik szeptikus tartályok gyártásával, de minden kézműves számára nem lesz nehéz egy szeptikus tartályt saját kezűleg felszerelni egy személyes telken. Milyen anyagot mikor kell előnyben részesíteni szeptikus tartály kiválasztása és hogyan kell felszerelni magát? Ezekre a kérdésekre talál választ a cikkünkben..

A szeptikus tartályok típusai nyári rezidenciához és magánházhoz

Az építési típus szerint a szeptikus tartályok a következők:

– Többkamrás. Rendszerint több háztartásban közös szennyvízcsatorna -rendszer kialakítására van felszerelve. Ennek oka a magas ára. Belül a szeptikus tartály több kamrára van osztva, ahol a szennyvíz egyik szakaszból a másikba áramlik, miközben baktériumok bontják. Az ilyen kezelést követően a szennyvíz közvetlenül a tartályba vezethető, vagy felhasználható a gazdaságban..

Többkamrás. Rendszerint több háztartásban közös szennyvízcsatorna -rendszer kialakítására van felszerelve. Ennek oka a magas ára. Belül a szeptikus tartály több kamrára van osztva, ahol a szennyvíz egyik szakaszból a másikba áramlik, miközben baktériumok bontják. Az ilyen kezelést követően a szennyvíz közvetlenül a tartályba vezethető, vagy felhasználható a gazdaságban.

– Kis egykamrás. Háztartások számára készült, amelyek napi vízfogyasztása nem haladja meg az 1 köbmétert. m.

– Kis szeptikus tartály két vagy három kamrával. Az ilyen típusú elrendezés lényege a következő: a szennyvizet az első szakaszba vezetik – egy nagy kamrába, ahol a szilárd részek leülepednek az aljára, majd a baktériumok feldolgozzák őket. Ennek eredménye az iszap, amelyet évente kétszer kell kiszivattyúzni..

A következő kamrát egy válaszfal köti össze a nagy tartállyal. Ennek a kamrának az a feladata, hogy kiszűrje a kicsi szilárd részecskéket, amelyek szintén leülepednek az aljára..

A harmadik szakasz a szűrt víz talajba történő visszavezetését foglalja magában. Ehhez további vízelvezető rendszert használhat..

A harmadik szakasz a szűrt víz talajba történő visszavezetését foglalja magában. Ehhez további vízelvezető rendszert használhat.Háromkamrás szeptikus tartály

Ne feledje, hogy egy kis szeptikus tartályhoz, egy vagy két kamrával, amelyben nincs vízelvezető rendszer, rendszeres szennyvíztisztítást kell végezni..

Anyag kiválasztása szeptikus tartály önálló telepítéséhez

A szennyvíztisztító rendszer telepítésének költsége, az elrendezésével kapcsolatos munka összetettsége közvetlenül függ az építőanyag típusától.

A szennyvíztisztító rendszer telepítésének költsége, az elrendezésével kapcsolatos munka összetettsége közvetlenül függ az építőanyag típusától.Szeptikus tartály

A szeptikus tartály a következők felhasználásával készül:

– előregyártott beton;

– műanyag;

– tégla;

– monolit beton.

Ha összehasonlítjuk a szeptikus tartály elrendezéséhez használt építőanyagokat, akkor a következő következtetésekre juthatunk:

  1. Az egykamrás szeptikus tartályt előregyártott vasbetonból ajánlott készíteni, mivel nagyon erős, sűrű, nulla vízállóságú és tartós. A vasbeton szennyvízrendszer könnyen és gyorsan előállítható egy napon belül.
  2. A monolit beton és a tégla összehasonlításakor az utóbbi mindenképpen nyer. A téglából készült szeptikus tartály építésének folyamata sokkal gyorsabb és egyszerűbb, míg a betonból történő építés technológiája sok időt és erőfeszítést igényel.

    A monolit beton és a tégla összehasonlításakor az utóbbi mindenképpen nyer. A téglából készült szeptikus tartály építésének folyamata sokkal gyorsabb, egyszerűbb, míg a betonból történő építés technológiája sok időt és erőfeszítést igényel.Tégla szeptikus tartály

  3. A műanyag modul szinte kész szeptikus tartálynak nevezhető – csak helyesen kell telepítenie. A műanyag szennyvízrendszert megbízhatósága és hosszú élettartama jellemzi. A műanyag hátránya, hogy falai néha nem bírják a nagy talajnyomást. Néha a műanyag szeptikus tartály falai rezgéseknek vannak kitéve. Ez akkor fordul elő, ha műanyag tartályt telepítenek a talajvíz előfordulásának helyére..A műanyag modul szinte kész szeptikus tartálynak nevezhető - csak helyesen kell telepítenie. A műanyag szennyvízrendszert megbízhatósága és hosszú élettartama jellemzi. A műanyag hátránya, hogy falai néha nem bírják a nagy talajnyomást. Néha a műanyag szeptikus tartály falai rezgéseknek vannak kitéve. Ez akkor fordul elő, ha műanyag tartályt telepítenek a talajvíz előfordulásának helyére.Műanyag szeptikus tartály

    Az oszcillációs folyamatok azt eredményezik, hogy az ízületek nyomásmentesek, és a csatornacsövek lejtése zavart okoz. Ebben a tekintetben leggyakrabban műanyagból készült szeptikus tartályt betonoznak, vagy megerősített vasbetonból készült padlókat építenek fel tartókkal. Mindezek miatt a műanyag drága módja a medence elrendezésének..

  4. Kétkamrás szennyvízcsatornák telepítése esetén a szakértők azt tanácsolják, hogy forduljanak tégla vagy monolit betonhoz, amelyek árban és könnyű használatban különböznek egymástól..

Hasznos cikk: Vízellátó szivattyútelepek magánházhoz

Két kamrás vasbeton szeptikus tartály telepítésekor általában két külön kút elvégzésére van szükség, és ez nagyban befolyásolja a munka költségeit.

szeptikus tartály otthonra

Kezelő állomások

Miután kiválasztották az anyagot, telepítették a szeptikus tartályt, sokan szembesülnek azzal a kérdéssel, hogyan kell tovább feldolgozni és ártalmatlanítani a hulladékot és a székletet. Egyesek úgy vélik, hogy a legjobb megoldás – egy csatornagödör létrehozásához szerelje fel aljzat nélküli betongyűrűkkel.

Miután kiválasztották az anyagot, telepítették a szeptikus tartályt, sokan szembesülnek azzal a kérdéssel, hogyan kell tovább feldolgozni és ártalmatlanítani a hulladékot és a székletet. Egyesek úgy vélik, hogy a legjobb megoldás - egy csatornagödör létrehozásához szerelje fel aljzat nélküli betongyűrűkkel.Topas

De ez az ivóvíz szennyeződéséhez és a kellemetlen szag megjelenéséhez vezethet. A közelmúltban megjelent a piacon egy új megoldás a helyi szennyvízrendszer elrendezésére – egy önálló tisztítóállomás, amely több, egymással összekapcsolt szakaszból áll, és egy további beszűrő rendszerrel, amely ökoszűrővel van felszerelve. A tisztítóberendezést külön modulok képviselik, így lehetőség van a szeptikus tartály térfogatának egyéni kiválasztására, a modulok számának növelésével.

A tisztítóberendezést külön modulok képviselik, ezért lehetőség van a szeptikus tartály térfogatának egyéni kiválasztására a modulok számának növelésével.Tank és beszivárgó

Olvassa el még: Szeptikus tartályok nyaralókhoz: melyik a jobb ?

Amint láthatja, a vidéki házak tulajdonosai ma rengeteg választási lehetőség közül választhatnak: felszerelhetik maguk a csatornagödröt, sokféle anyag felhasználásával, vagy bízhatnak a gyártóban egy teljesen kész tisztítóberendezés vagy szeptikus tartály megvásárlásával..