Thuis bonsai kweken uit zaden. Foto en video

Bonsai zijn dwergachtige, maar absoluut gezonde en zeer mooie bomen, die in Japan worden gekweekt. Het is niet zo eenvoudig om bonsai volgens alle regels te kweken, omdat deze planten speciale aandacht en zorg nodig hebben. Als je thuis bonsai uit zaden wilt gaan kweken, gebruik dan de tips uit dit artikel..

Aanvankelijk vond bonsai zijn oorsprong in China, waar het “pencai” werd genoemd, en pas later ging deze oude kunst over naar Japan en ontwikkelde zich daar. Volgens de legende wilde een van de keizers een miniatuurkopie van zijn rijk bouwen, en voor haar werden deze dwergbomen gekweekt. Tegenwoordig worden deze dwergbomen steeds vaker gebruikt om het interieur met hun eigen handen te versieren, wat niet elke huisvrouw met eigen handen kan laten groeien..

Bonsai-boomvorming

Om de juiste bonsai te kweken, moet je de nodige vaardigheden en kennis verwerven. Dit is een zeer complexe kunst, maar desalniettemin is het op zijn eigen manier fascinerend en mysterieus. Voor het planten kunnen zaden, stekken en stekken worden gebruikt. Neem voor hun teelt wilde bomen van kleine afmetingen, die groeien in strikte omstandigheden van de wilde omgeving. Ernstige vorst, harde wind en lange droogtes stoppen of vertragen de groei van de boom. Ongeveer dezelfde tactiek van invloeden wordt gebruikt in de kunst van bonsai..

valse kunst, maar niettemin op zijn eigen manier fascinerend en mysterieus op een oosterse manier. Voor de landing zou kunnen

De wortels en takken van dwergbomen worden gesnoeid volgens een speciaal systeem, en ook de takken worden gedraaid en vastgebonden met koperdraad. Onnodige knoppen, scheuten en bladeren worden verwijderd en boomstammen kunnen worden teruggetrokken of gebogen zodat ze de door de eigenaren gekozen vorm hebben. De groei van bonsai wordt afgeremd door de volgende invloeden:

  1. Zijn wortels krimpen.
  2. Minimaal volume potten.
  3. Grove grond met bijna geen micronutriënten.
  4. Gebrek aan essentiële stikstofhoudende stoffen.
  5. Impact door de wind.
  6. Blootstelling aan warmte.
  7. Blootstelling aan plotselinge afkoeling.

Bij een teveel aan licht en een onvoldoende hoeveelheid stikstofhoudende stoffen bij planten in het wild plakken chlorofylkorrels aan elkaar en sterven ze af. Planten die in moerassen leven, met een hoge luchtvochtigheid, worden beschermd tegen overmatige zonnestraling – ze hebben kleine leerachtige bladeren en een vrij dikke cuticula gevormd.

Bij een teveel aan licht en een onvoldoende hoeveelheid stikstofhoudende stoffen bij planten in het wild plakken chlorofylkorrels aan elkaar en sterven ze af. Planten die in wetlands met een hoge luchtvochtigheid leven, worden beschermd tegen vocht

Naast groeibeperkingen heeft bonsai andere regels die van toepassing zijn op de vorm die voor de boom wordt gekozen. Natuurlijkheid en de juiste vorm zijn twee componenten van het uiterlijk van een dwergboom. Er zijn veel voorkomende soorten bonsai die van elkaar verschillen in vorm en soms ook in grootte. En hoewel volgens de algemene wet de hoogte van een boom niet meer dan dertig centimeter mag zijn, zijn nu experts op dit gebied begonnen met het kweken van bomen en grotere.

De gebruikte houtsoort zal ook het algehele uiterlijk van de resulterende bonsaiboom beïnvloeden. Een naaldsoort zal bijvoorbeeld het hele jaar door een lust voor het oog zijn, omdat hij geen bladeren heeft om af te vallen. Bons

De gebruikte houtsoort zal ook het algehele uiterlijk van de resulterende bonsaiboom beïnvloeden. Een naaldsoort zal bijvoorbeeld het hele jaar door een lust voor het oog zijn, omdat hij geen bladeren heeft om af te vallen. Bonsai met prachtige vruchten of bloemen zal zich op bepaalde tijden van het jaar in al zijn glorie laten zien. Er zijn zelfs soorten die in de herfst de helderste bladkleur hebben..

Soorten bonsai om thuis te kweken

Zoals hierboven vermeld, verschillen de soorten bonsaibomen van elkaar in vorm en plaatsing in de pot. Er zijn er veel, en dit zijn de meest voorkomende:

1. “Symmetrisch” (tekkan) – een boom die rechtop groeit en sterke wortels heeft. Het verschilt daarin dat het ook een brede loop heeft. De rassen die ervoor worden gebruikt, zijn heel verschillend, je kunt berken, dennen en iepen vinden.

2. “Rock” (sekizhezhu) – een imitatie van een rotsachtig landschap. Heel vaak worden er kersen of eiken voor haar gekweekt..

2.

3. “Gekanteld” (shakan) – in tegenstelling tot de rechte “tekkan”, is een dwergboom van dit type enigszins gekanteld naar de zijkant van de verticale lijn.

4. “Gebogen door de wind” (Kengai) – deze bonsai is vergelijkbaar met de “shakan”, maar hij is nog meer geneigd, alsof de sterkste wind er jarenlang op waaide. Soms kan zo’n boom zelfs onder zijn pot zinken. Takken van dit type komen ook overeen met het effect van een sterke en lange wind – ze hebben dezelfde richting. Tegelijkertijd is het belangrijk dat de kengai-pot stabiel staat, want het is niet verwonderlijk dat het in dit geval belangrijk is om de balans in de compositie te behouden..

Gebogen door de wind

5. “Dode boom” (shalimiki) – een boom zonder schors. Tegelijkertijd lijkt het er echt op dat het stervende is of al levenloos is.

6. “Twee stammen” (kabudati) is een gevorkte stam en een gemeenschappelijke kroon. Er zijn ook twee bomen in één pot, maar die groeien meestal vanuit één punt..

7. “Hiërogliefen” (bunzings) – zo’n boom heeft alleen een kroon van bladeren aan de bovenkant van de takken, die tegelijkertijd bijna verstoken is van de stam. Er wordt aangenomen dat coniferen er in dit geval bijzonder interessant uit zullen zien..

8. “Meerstammige” (ese-ue) – zoals “kabudati”, dit is geen enkele boom, maar meerdere bonsaibomen gecombineerd in één pot. In dit geval verschijnt een imitatie van een miniatuurbos..

9. “Half-cascade” (khan-kengap) – de basis van dit type bonsaiboom groeit recht omhoog, maar dan begint de stam naar beneden te kantelen. In dit geval is ook de stabiliteit van de container waarin de bonsai groeit van belang..

Naast de boom zelf kunnen er kleine huisjes en figuren in de pot staan ​​en is de grond vaak bedekt met kleine steentjes of groen mos. Een bonsaiboom kan worden gebruikt om een ​​hele compositie te creëren die een natuurlijk landschap imiteert..

Naast de boom zelf kunnen er kleine huisjes en figuren in de pot staan ​​en is de grond vaak bedekt met kleine steentjes of groen mos. Een bonsaiboom kan worden gebruikt om een ​​hele compositie te creëren die de natuur nabootst.

Lees ook: Hoe maak je bonsai met kralen

Bonsaiverzorging aan huis

Bij het kopen van een kant-en-klare boom moet u de regels kennen voor de verzorging van deze plant. Bonsai moet immers op tijd worden gesnoeid, goed worden gevoed en van de juiste hoeveelheid water worden voorzien. Het is in de winter dat vooral grote scheuten eruit worden verwijderd en in de gekozen vorm worden gesneden. Voor dergelijke operaties worden alleen schone en scherpe instrumenten gebruikt. Bij herbeplanting is het noodzakelijk om de belangrijkste, dikke wortels van de boom te verwijderen om een ​​langzame groei te garanderen..

Bij het kopen van een kant-en-klare boom moet je de regels kennen voor de verzorging van deze plant, want bonsai moet op tijd worden gesnoeid, goed worden gevoed en van de juiste hoeveelheid water worden voorzien. precies zo

De bonsaiboom water geven komt vaak voor, zij het niet erg overvloedig. Opgemerkt moet worden dat de benodigde hoeveelheid vocht ook afhankelijk is van het ras, omdat, zoals u weet, coniferen een kleinere hoeveelheid water nodig hebben dan bladverliezende. Het sproeien van de boom is zeer wenselijk. Elke week in de zomer moet de dwergboom worden gevoed, en niet met gewone meststoffen, maar met speciale meststoffen die speciaal voor dergelijke bomen zijn ontworpen. In de winter gebeurt dit slechts één keer per maand..

De bonsaiboom water geven komt vaak voor, zij het niet erg overvloedig. Het is onmogelijk om niet op te merken dat de benodigde hoeveelheid vocht ook afhankelijk is van het ras, omdat, zoals u weet, coniferen een kleinere hoeveelheid water nodig hebben dan

Thuis bonsai kweken en ervoor zorgen, vereist naleving van bepaalde regels. In dit geval kunt u prachtige bomen laten groeien voor interieurdecoratie in de stijl van ecologisch minimalisme. Experimenteer en breid je verzameling kamerplanten uit met nieuwe soorten.