Hoe kies je de juiste irrigatieslang?

Hoogwaardige bewatering van planten is de sleutel tot een goede oogst en een prachtig landschapsontwerp op uw site. Een hoogwaardige slang zal een goede hulp zijn bij het besproeien van de bedden het hele seizoen, maar bij het kiezen van apparatuur voor irrigatie moet u de kenmerken en typen kennen. Overweeg enkele van de nuances waarmee rekening moet worden gehouden bij het kopen van een slang voor het besproeien van een tuin of moestuin.

Soorten slangen voor irrigatie

Slangen kunnen van verschillende materialen zijn gemaakt, zoals rubber of PVC, en ook verschillende structuren hebben..

Rubberen slangen zijn de meest voorkomende en gevraagde optie bij kopers. Zo’n product heeft de nodige flexibiliteit, voldoende sterkte, het is niet bang voor mechanische schade en temperatuurschommelingen. Tijdens bedrijf buigt het niet, wat het water geven aanzienlijk vergemakkelijkt. De dikte van zijn vlecht kan uit 4 lagen bestaan, wat hem extra stevigheid geeft, maar helaas ook zwaarder maakt. Dergelijke slangen zijn bestand tegen hoge druk van watertoevoernetwerken en hebben een lange levensduur (meer dan 20 jaar). De garantieperiode is één jaar..

Rubberen slangen zijn de meest voorkomende en gevraagde optie bij kopers. Zo'n product heeft de nodige flexibiliteit, voldoende sterkte, het is niet bang voor mechanische schade en temperatuurschommelingen.

Kunststof slangen. Polyvinylchloride is een modern materiaal met plasticiteit, lichtgewicht en transparantie. Deze slangen zijn vaak enkellaags en daardoor niet sterk genoeg. Tijdens bedrijf wordt de slang gemakkelijk gedraaid, waardoor de waterstraal wordt geblokkeerd en er op deze plaats microscheuren kunnen ontstaan. De zon en kou hebben een negatief effect op dergelijke producten. Bij significante veranderingen in temperatuuromstandigheden kan vervorming van het product optreden. Ook op de wanden van zo’n slang worden vaak kalkafzettingen gevormd. Bovendien is het niet bestand tegen hoge druk..

Kunststof slangen. Polyvinylchloride is een modern materiaal met plasticiteit, lichtgewicht en transparantie. Deze slangen zijn vaak enkellaags en daardoor niet sterk genoeg.

Hoewel producten van gegolfd plastic niet draaien, zijn ze niet sterk genoeg en zijn ze bang voor mechanische belasting. De levensduur van dergelijke slangen is kort, ongeveer twee jaar.

Er zijn slangen die zijn vervaardigd met een stoffen basis (Tricotline). Een dergelijke basis geeft flexibiliteit aan het product, verhoogt de slijtvastheid, zodat een dergelijke slang niet breekt bij temperaturen onder het vriespunt. Meestal heeft het drie lagen. De binnenlaag van zwart PVC geeft het product een hoge weerstand tegen zonnestraling en laat het niet toe om overgroeid te raken met algen, die vrij vaak kunnen groeien tijdens het gebruik.

Er zijn slangen die zijn vervaardigd met een stoffen basis (Tricotline). Een dergelijke basis geeft flexibiliteit aan het product, verhoogt de slijtvastheid, zodat een dergelijke slang niet breekt bij temperaturen onder het vriespunt.

Handig artikel: Hoe zorg je voor frambozen in de herfst?

Nylon gaas wordt meestal in dergelijke apparatuur tussen lagen PVC geïnstalleerd. Bovenop de coating van dergelijke slangen bevindt zich een zachte PVC-laag in verschillende kleuren. Kenmerkend voor dit soort producten is de gelijkmatige verdeling van de straaldruk. Zo’n slang breekt niet, maar “dubt” slechts licht in de kou. De duurzaamheid van de met stof beklede kunststof slangen is hoog, evenals de kosten..

Nylon gaas wordt meestal in dergelijke apparatuur tussen lagen PVC geïnstalleerd. Bovenop de coating van dergelijke slangen bevindt zich een zachte PVC-laag in verschillende kleuren.Nylon slang

Druppelbevloeiingsslangen

Er zijn druppelslangen, druppel- en spatslangen. Het apparaat van het eerste type slang heeft een multiporeus oppervlak, dat zorgt voor een uniforme en correcte bewatering van tuingewassen. Om te werken, moet u een slang aansluiten op het hoofdirrigatieapparaat. Een goede bewatering vindt plaats als de druppelbevloeiingsslang over de gehele gewenste lengte wordt getrokken en enigszins in de grond wordt verzonken.

Er zijn druppelslangen, druppel- en spatslangen. Het apparaat van het eerste type slang heeft een multiporeus oppervlak, dat zorgt voor een uniforme en correcte bewatering van tuingewassen.

Interessant artikel: Meststof voor aardbeien in het voorjaar

Het tweede type slang is spray. Het heeft kleine gaatjes in zijn samenstelling, die zich in drie rijen bevinden. Het is stevig genoeg op een lage steun bevestigd om gemakkelijk grote gebieden te besproeien.

Het tweede type slang is spray. Het heeft kleine gaatjes in zijn samenstelling, die zich in drie rijen bevinden. Het is stevig genoeg op een lage steun bevestigd om gemakkelijk grote gebieden te kunnen besproeien.

Bekijk de video: Beoordeling van lekkende poreuze slangen

Houd bij het kopen van slangen voor een persoonlijk perceel rekening met hun doorvoer en de druk van de jet die u gaat gebruiken.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een slang

Let bij het kiezen van irrigatieapparatuur op:

  1. De aanwezigheid van meerlagen bij de productie van vlechten voor irrigatieproducten. Het is beter om de voorkeur te geven aan versterkte slangen met synthetische draden in de samenstelling van de lagen.
  2. Voldoende dure en licht zware slangen kunnen een lange levensduur garanderen en de aanschafkosten terugbetalen..Voldoende dure en licht zware slangen kunnen een lange levensduur garanderen en de aanschafkosten terugbetalen.
  3. Denk aan de doorvoer van irrigatieapparatuur, die u altijd kunt vinden op het etiket van de fabrikant of vraag een verkoopadviseur bij de aankoop van een product. Het is wenselijk dat met een marge rekening wordt gehouden met de criteria voor het doorlaten van het watervolume.
  4. De slangen moeten hoogwaardige eigenschappen hebben die hun levensduur verlengen en het werk op het tuinperceel vergemakkelijken.
  5. Laat u bij het kiezen van de vereiste slangdiameter leiden door de normen en normen die zijn vastgesteld door de kraanfabrikanten (meestal 1/2 “, 3/4” en 1 “). Indien nodig kunt u altijd adapterapparaten gebruiken en de gewenste doorsnede van het product bereiken..

Bekijk de video: Irrigatieslangen

Houd bij de aanschaf van een tuinslang rekening met de lengte van het product. Denk ook aan slangen op haspels, die handmatig of traag kunnen zijn. Zo’n apparaat zal vele soorten irrigatiewerk vergemakkelijken en zal zomerbewoners ook helpen om de slang gemakkelijk op te bergen en na het einde van het seizoen op te vouwen..

Prijzen voor irrigatieslangen

De kosten van in Rusland gemaakte irrigatieslangen zijn afhankelijk van de kwaliteit van de materialen en van de meerlagige producten. Kant-en-klare gegolfde slangen met een doorsnede van maximaal 20 mm, een lengte van niet meer dan 20 meter, uitgerust met mondstukken, kosten ongeveer 320 roebel.

Kunststof slangen, bestaande uit één laag, tot 25 meter lang en tot 20 mm in doorsnede, zijn iets hoger. Hun prijs bereikt 750 roebel.

Slangen van geïmporteerde fabrikanten, zoals

Slangen van geïmporteerde fabrikanten, zoals “GARDENA” (Duitsland), “Claber” (Italië), Karcher (Duitsland), zijn in grote vraag van de consument..

Lees ook: Doe-het-zelf automatische bewatering van een zomerhuisje

Moderne materialen en de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de productie van irrigatieslangen zullen het irrigatiewerk vergemakkelijken en lang meegaan. Gezien de eigenschappen van de slangen, kunt u zelf beslissen, welke slang is beter om te kiezen? voor uw tuinperceel. U kunt druppelirrigatie ook met uw eigen handen organiseren, dan zijn de arbeidskosten tijdens het irrigatieseizoen veel minder.