ranonkel buiten kweken

Ranunculus is een plant die tegenwoordig steeds populairder wordt. Veel tuinders noemen zo’n bloem – tuinboterbloem. In zijn ongeopende vorm lijkt deze bloem erg op een pioenroos of een kleine roos. En wanneer ranonkel bloeit, wordt het als klaprozen. Het belangrijkste kenmerk van de plant is dat deze vrij in de tuin kan worden gekweekt. Je kunt ook binnen in potten kweken. In dit artikel hebben we besloten je te vertellen hoe je een mooie ranonkel kweekt, waarvan je hier een foto zult zien. In dit geval zijn echter competente aanplant en passende zorg in het open veld noodzakelijk. En natuurlijk zullen we hier vandaag in meer detail over praten..

Rassen van een bloem en de beschrijving ervan

Het is vermeldenswaard dat niet iedereen zo’n naam als “ranunculus” kent. En dat allemaal omdat veel zomerbewoners deze bloem “tuinboterbloem” noemen. De wilde variëteit van deze bloem is overal te zien. Deze bloemen hebben kleine gele knoppen. Tuinkleuren hebben een rijk kleurenpalet. Ze hebben grote en opeengepakte aroma’s en een zeer delicaat aroma..

ranonkel planten en verzorgen in het open veld foto

Herkomst van bloemen.

De geboorteplaats van de “tuinboterbloem” is Klein-Azië. In de 16e eeuw werden deze bloemen van daaruit naar Europa gebracht. Vertaald uit het Latijn betekent deze plant “kikker”. Dit is geen toeval. Het blijkt dat veel van deze boterbloemen graag in de buurt van moerassen groeien. In veel bekende landen worden hele velden van deze plant gekweekt om verder te snijden..

Ranunculus wordt beschouwd als een overblijvend kruid. De bloem kan hebben: dubbele, semi-dubbele en dicht dubbele bloeiwijzen van verschillende kleuren en tinten. In de regel zijn de bloeiwijzen van de plant erg helder. Boterbloem bloeit in mei en eindigt eind juli. Maar als het buiten koel weer is, kan dit de voortzetting van de bloei beïnvloeden. Daardoor kan het tot half augustus duren..

Tuinboterbloemen hebben bolvormige bloeiwijzen. Hun diameter kan 8-10 cm zijn.De stengels van de plant zijn sterk, maar kort. De bladeren zijn diep ingesneden. Het wortelstelsel lijkt qua uiterlijk op dahliaknollen. De hoogte van de ranonkel kan variëren van 25 tot 80 cm.

op een notitie! Vergeet niet dat tuinboterbloemen giftige planten zijn. Hun sap bevat veel giftige stoffen die kunnen leiden tot de dood van de mens..

Groepen soorten boterbloemen.

Het is de moeite waard om 4 hoofdgroepen van ranonkelvariëteiten te benadrukken:

  • Aziatisch;
  • Chalmoïde;
  • Frans;
  • Perzisch.

groeiomstandigheden voor ranonkels

Boterbloemen van de Aziatische variëteit kunnen een hoogte bereiken van 40 cm en kunnen mooie dubbele of eenvoudige bloeiwijzen hebben. Het kleurenpalet kan volledig worden gevarieerd. Veel vertegenwoordigers van ranonkels worden vertegenwoordigd door de Aziatische groep. Deze bloemen worden voornamelijk gebruikt om te snijden..

Ranonkels van het Franse type werden lange tijd door fokkers gefokt. Deze planten onderscheiden zich door hun unieke schoonheid. Ze onderscheiden zich door een breed palet aan tinten. Ze hebben ook een bolvormige bloeiwijze. Er zijn veel semi-dubbele en dubbele bloembladen in de bloeiwijze..

Turkoois of Afrikaanse boterbloemen onderscheiden zich door grotere bladeren. Hun bloeiwijzen worden omlijst door ongebruikelijke naar binnen gebogen bloembladen. Ze lijken erg op pioenrozen. Afrikaanse boterbloemen zijn groter dan Franse. Hun bloemen kunnen semi-dubbel of dubbel zijn.

Perzische ranonkels kunnen halfdubbele en dubbele knoppen hebben. Ze kunnen qua vorm op tulbanden lijken. Dit type bloem heeft hoge stelen. De kleur kan anders zijn. Ook onderscheidt de variëteit zich door vroege bloei..

We planten ranonkels in de volle grond

Je hebt begrepen dat ranonkels een mooie bloem zijn. Maar een juiste beplanting en een goede buitenverzorging zijn hierbij belangrijk. Allereerst moet worden gezegd dat er twee manieren zijn om een ​​plant te planten. Je kunt zaden of knollen gebruiken. Zaadplanttechnologie is niet erg populair. Veel zomerbewoners geven er de voorkeur aan een plant met knollen te planten. Natuurlijk zijn er veel punten om rekening mee te houden..

Allereerst is het de moeite waard om een ​​goede landingsplaats te kiezen. Bedenk in dit geval dat de plant van halfschaduw houdt. Maar ze groeien ook goed in direct zonlicht. In halfschaduw ziet de bloei er echter helderder uit. Tuinboterbloemen verdragen geen tocht. Ze staan ​​op een warme en goed beschutte plek tegen de wind. Als er geen vorstgevaar is, kunt u de plant veilig in de volle grond planten.

De plant geeft de voorkeur aan vruchtbare en lichte grond. Het moet neutraal van samenstelling zijn. Voor dit doel kan een mengsel van zwarte aarde met zand en humus geschikt zijn. Leemachtige grond is in dit geval niet geschikt..

De grond waar de plant zal groeien, moet goed water opnemen. Planten zijn voorzien van een goede drainage voor groei. Hierdoor zullen de wortels niet rotten. U kunt zand gebruiken, dat in de bodem van de plantkuil wordt gegoten. Voordat de planten worden geplant, wordt de grond afgegraven en bemest met compost. Het wordt ook behandeld met een oplossing van foundation.

Boterbloem planten en verzorgen in het open veld

Hoe zaden correct te zaaien??

Als u besluit ranonkelbloemen te planten, zoek dan uit hoe u op de juiste manier plant en goed verzorgt. Hierdoor worden de planten mooi en dat zie je op de foto..

Het moet meteen gezegd worden dat het buitengewoon moeilijk is om ranonkels in de volle grond met zaden te kweken. En dat allemaal omdat de zaden een lage kiemkracht hebben. En de eerste knoppen kunnen pas een jaar na het planten verschijnen. En als u snel resultaat wilt, is deze methode onaanvaardbaar..

De zaden kunnen alleen worden geoogst of in gespecialiseerde winkels worden gekocht. Plantgoed moet half februari worden gezaaid. Hiervoor worden ruime containers of dozen gebruikt. De zaden worden bestrooid met een laag aarde. De laag moet 2 cm zijn, dek af met glas. Als er geen glas is, kunt u transparante film gebruiken. De containers staan ​​op een geheiligde en warme plaats. De kamertemperatuur moet 15-17 graden zijn. Het wordt aanbevolen om de aarde periodiek te bevochtigen..

De eerste scheuten verschijnen binnen 2-3 weken. Op dit moment wordt het deksel van de container verwijderd. En wanneer 2-3 bladeren verschijnen, duiken de bloemen. Met andere woorden, ze zitten in aparte potten. Het wordt aanbevolen om bij warm weer in de volle grond te landen, wanneer de kans op vorst kleiner is. Tuinders bedekken de plant met een afdekmateriaal, dat stro kan zijn. Hierdoor kunt u de plant beschermen tegen temperatuurschommelingen..

Boterbloem planten en verzorgen in het open veld

Knollen planten.

De makkelijkste manier om een ​​plant te planten is door hem met knollen te planten. U kunt plantmateriaal kopen of zelf ophalen. Tuinders raden aan om in februari of maart knollen te kopen. In dit geval kunt u materiaal van betere kwaliteit kopen. Als u in de herfst materiaal koopt, zijn de knollen als gevolg van onjuiste opslag niet levensvatbaar. Ook boterbloemen zullen met grote vertraging kunnen ontkiemen..

De plant ontkiemt binnen twee maanden. Hieruit volgt dat het planten medio april wordt uitgevoerd. De knollen zelf moeten van tevoren worden voorbereid. Ze worden een paar uur in warm water geweekt. Gedurende deze tijd zullen de knollen in omvang toenemen. Wortels kunnen ontkiemen op een vochtige spons. Ze kunnen ook 2 weken na aankoop worden aangelegd..

op een notitie! Om de kwaliteit van het plantmateriaal te verbeteren wordt aan het water een groeistimulator toegevoegd, evenals enkele druppels mangaan.

De groeiomstandigheden die nodig zijn voor ranonkels zijn minimaal. U moet ze echter zeker volgen..

  • Maak inkepingen in de grond die u hebt voorbereid. Hun diepte voor elke plant moet 5 cm zijn..
  • Plaats de knollen met de wortels naar beneden. De onderlinge afstand moet 10 cm . zijn.
  • Nadat het planten is gedaan, wordt het land bewaterd, maar niet overvloedig.
  • Met deze manier van planten verschijnen bloemen in 3 maanden. Het is echter noodzakelijk om hoogwaardige zorg achter de plant uit te voeren om de plant te plezieren met zijn bloei..

ranonkel planten en verzorgen in het open veld foto

Hoe ranonkel zich vermenigvuldigt. Basismanieren

Ranonkels kunnen vrij groeien in hun zomerhuisje. Maar dit zal gebeuren als je thuis een competente teelt uitvoert. Als je boterbloemzaden verzamelt, kunnen ze worden gebruikt voor reproductie. Plantgoed wordt in de regel verzameld uit gedroogde zaden. Het wordt aanbevolen om tijdens dit proces gaas of een ander stuk stof te gebruiken. Het is vermeldenswaard dat de zaden erg klein zijn. Ze worden gemakkelijk meegesleurd door de wind. Bovendien kunnen ze zomaar omvallen. Daarom kan de stof van pas komen. Om de zaden te verzamelen, wikkelt u de gedroogde bloem in gaas en schudt u goed.

De verzamelde zaden worden ‘s winters in een droge ruimte bewaard, waar de temperatuur op 17-22 graden wordt gehouden met een + teken. Deze omstandigheden zullen de zaden helpen beter te groeien. Zaden voor verdere aanplant worden aanbevolen om te worden verzameld van gezwollen bloeiende bloemen..

Ranunculus wordt beschouwd als een meerjarige plant. In de winter overwintert hij en wordt hij wakker met een temperatuurstijging tot +20. Deze plant verdraagt ​​geen strenge vorst. Daarom wordt aanbevolen om vóór het begin van de winter de knollen uit de grond te verwijderen. Dit gebeurt in september-oktober. Nadat de stengels droog zijn. Ze moeten worden afgesneden en de knollen moeten zorgvuldig worden uitgegraven. Het is beter om de wortels eruit te halen met een kleine tuinschop. De bajonet wordt in dit geval niet gebruikt. Het kan wortelstokken beschadigen.

Het is belangrijk op te merken dat ranonkels een veeleisende plant zijn. Het is de moeite waard om ze uit te graven bij een temperatuur van meer dan 15 graden. Daarna wordt de aarde van de wortels afgeschud en worden ze behandeld met een fungicide oplossing. Verwerking wordt uitgevoerd binnen 15-30 minuten.

Als de wortels nat zijn, worden ze gedurende 3 dagen naar een kleine kas gestuurd. In een kas van folie moet ventilatie aanwezig zijn. Daarna kunnen de knollen in papier of droog mos worden gewikkeld en in een donkere, geventileerde ruimte worden geplaatst. Deze ruimte moet een gemiddelde luchtvochtigheid en temperatuur hebben tot +6. Voor volledige luchtcirculatie worden de knollen eens in de paar dagen omgedraaid..

Deze maatregelen voor het graven van knollen zijn niet vereist voor mensen die in een gebied wonen waar de temperatuur niet onder de 7-10 graden komt.

bloemen ranonkel planten en verzorgen foto's

Hoe zorg je op de juiste manier voor een tuinboterbloem?

Als je van ranonkels houdt, leer ze dan buiten te kweken. Dat lees je in dit artikel hierboven. Nu is het de moeite waard om te praten over de basisregels voor de zorg voor deze plant. Boterbloemen worden niet als een grillige plant beschouwd. Maar toch zullen er enkele regels moeten worden gevolgd.

Goed water geven. De plant heeft een wortelstelsel dat niet goed tegen vocht kan. Overmatig vocht kan leiden tot wortelrot. Als de grond droog is, kan de bloem worden bewaterd. Maar de frequentie van bodembevochtiging moet 1 om de 3 dagen zijn. En als u de drainage uitrust, is het mogelijk om de boterbloemen te beschermen tegen overlopen. De drainage wordt op de bodem van de plantkuil geplaatst. Het kan bestaan ​​uit kiezelstenen of geëxpandeerde klei. U kunt berkenhoutskoolschijfjes gebruiken. Wanneer de bloeiperiode eindigt, moet de watergift geleidelijk worden verminderd..

Bewaak de gezondheid van uw planten. Als er een witte bloei op de bladeren van de plant verschijnt en de knoppen verbrijzeld worden, duidt dit op een teveel aan vocht. Rode vlekken op de bladeren kunnen vertellen over de droogte van de aarde. Ook zwak geopende en snel verwelkte knoppen kunnen dit vertellen..

Onkruid en overgroeide plantenstruiken verwijderen. Dit moet worden gedaan zodat het wortelstelsel niet kan worden beschadigd..

Maak de grond een keer per week los.. Hierdoor zorgt u voor de doorlaatbaarheid en laat u de lucht vrij circuleren bij de wortels van de plant..

Verwijder verwelkte bloeiwijzen. Deze manipulatie zal helpen om ruimte te maken voor nieuwe knoppen. Als dit niet gebeurt, zullen er geen nieuwe bloeiwijzen verschijnen en zullen de bladeren krachtiger groeien. Hierdoor verliest de plant zijn mooie uiterlijk..

bloemen ranonkel planten en verzorgen foto's

Topdressing van ranonkel

Het wordt aanbevolen om de tuinboterbloem regelmatig te voeren. Als gevolg van dergelijke acties geef je de plant een volledige ontwikkeling en verleng je de bloeiperiode. Tijdens de groeiperiode worden stikstofmeststoffen onder de tuinboterbloemen aangebracht. En wanneer de eerste knoppen verschijnen, worden fosfor-kaliummeststoffen gebruikt. Boterbloem bemesting wordt elke twee weken gedaan. De hoeveelheid kunstmest wordt berekend op basis van het plantoppervlak. Per vierkante meter is met name 50 gram van de stof nodig. Een uitstekende plantenvoeding is turf of verdunde compost..

Plagen en ziekten

Ranunculus is niet vatbaar voor ziekten. En allerlei soorten ongedierte zijn er niet in geïnteresseerd. Langdurige regenval kan leiden tot echte meeldauw. Ook kunnen de bladeren interessant zijn voor koolvlinders. Bladluizen, trips of spintmijten kunnen ook op de tuinboterbloem verschijnen. Dit is echter uiterst zeldzaam. Bio-insecticide middelen helpen deze plagen te vernietigen.

ranonkel thuis kweken

Ranonkel in landschapsontwerp.

Deze plant ziet er goed uit in enkele aanplant. Het past ook goed bij andere kleuren. Bloemen kunnen goed overweg met arabieren. Deze bloemen worden gebruikt in tuindecoratie. Bovendien worden er boeketten voor bruiden van gemaakt..

Boterbloemzaad planten en verzorgen

Over het algemeen kost het wat moeite om zo’n mooie plant te laten groeien. Uw inspanningen zullen echter gerechtvaardigd zijn. Binnenkort verschijnen er prachtige planten met heldere toppen op je site..