Mirtusz növény

A mirtusz (Myrtus) növény a Myrtle család örökzöld cserjék és fák nemzetségébe tartozik, amely több tucat különböző fajt tartalmaz. Észak -Afrikában, Nyugat -Ázsiában, a Karib -térségben, Floridában, az Azori -szigeteken és Európában nő, a legmelegebb sarkokat részesíti előnyben. A mirtusz görögül lefordítva balzsamot jelent.

A mirtusz leírása

A mirtusz leírása

A mirtusz általában egy rövid örökzöld fa vagy bokor. Bőrös lombja az ágakkal szemben helyezkedik el. Minden lemez egy sor mirigyet tartalmaz, amelyek aromás illóolajokat választanak ki. Illatos virágok jelenhetnek meg a levélüregekből, amelyekből néha rövid virágzat-ecset képződik. Később ehető bogyók jelennek meg a helyükön..

A mirtuszt nemcsak a virágtermesztők értékelik: az ilyen növények sok hasznos tulajdonsággal rendelkeznek. Az ilyen bokor szárában és levelében található illóolajat használják a gyógyászatban, valamint füstölő- és parfümkészítmények gyártásához. Még magának a nemzetségnek a nevét is balzsamnak fordítják. A mirtusz szárított levelei vagy gyümölcsei néha fűszerként hatnak.

A Myrtle -t sok országban tisztelik a béke, a szeretet és a boldogság szimbólumaként. Koszorúkat és csokrokat készítenek belőle. A mirtusz ajándékot kapnak a menyasszonyok, ezért a növényt „Menyasszonyfának” nevezték el. A mirtuszfát „Családi jólét és boldogság fájának” is nevezik, amely egy barátságos és erős családot testesít meg..

A mirtuszfa jellemzői

A mirtusz jellemzői

A mirtusz vásárlásakor meg kell értenie, hogy a növénynek kifejezett nyugalmi időszaka van. Ez azt jelenti, hogy nyáron és télen másképpen kell vigyázni. Ennek a tulajdonságnak köszönhetően a mirtusz különböző helyeken található, a ház hőmérsékletétől és az évszaktól függően. A növény számára a legkedvezőbb időszak a nyár. A mirtusz nagyon szereti a friss levegőt, így a növényt akár a földbe is bele lehet ásni az edénnyel, például a kertben. Mielőtt belemélyedne, gondolkodnia kell, és el kell döntenie, hogy hol fog nőni.

A mirtuszra nagy a kereslet a virág szerelmeseinek körében. De gyakran, amikor otthon növekszik, különféle problémák merülnek fel. Például egy növény lehullja leveleit. Ennek oka lehet a helytelen tartalom. A beltéri mirtusz gondozása meglehetősen egyszerű, de mégis megvannak a maga árnyalatai..

Myrtle. A mirtuszfa gondozásának jellemzőiMyrtle. A mirtuszfa gondozásának jellemzői

Rövid szabályok a mirtusz termesztésére

A táblázat bemutatja a mirtusz otthoni gondozásának rövid szabályait..

Világítási szint Mérsékelten világos, szórt fényt igényel.
Tartalom hőmérséklete A meleg évszakban kb 18-20 fok. Télen a hűvös telelés előnyösebb – nem több, mint 10-12 fok.
Öntözési mód A növekedés kezdetétől a nyár végéig, mivel a talaj felső rétege kiszárad. Ha a mirtusz hideg helyiségben hibernál, ritkán és apránként kell öntözni. Ugyanakkor lehetetlen túlszárítani a földet..
Levegő páratartalma Szükséges rendszeresen nedvesíteni a lombozatot langyos vízzel. Télen a bokrot nem permetezik.
A talaj Az optimális talaj a tőzeg, agyag, humusz, gyep és a homok keveréke. Használhat homok, humusz, gyep és tőzeg egyenlő arányú keverékét is.
Felső öltözködés Hetente a meleg évszakban. Ásványi készítményeket használnak. Télen az etetés nem történik.
Átruházás A fiatal bokrokat évente, a felnőtt növényeket 2-3 évente ültetik át.
Metszés Kora tavasszal koronaképzéssel foglalkoznak..
Virágzás A virágzás nyár elején következik be.
Nyugalmi időszak A nyugalmi időszak télen következik be, de az időtartam a növény elhelyezésétől függ. Az északi oldalon körülbelül 3 hónapig, délen – körülbelül 1,5 hónapig tarthat..
Reprodukció Mag, dugványok.
Kártevők Pókatka, whitefly, tripszek, pikkelyrovarok, pikkelyrovarok.
Betegségek A betegségeket leggyakrabban a helytelen öntözés vagy az elégtelen nedvességszint okozza.

A mirtusz növény számos értékes tulajdonsággal rendelkezik, és tökéletesen fertőtleníti a levegőt..

A mirtusz gondozása otthon

A mirtusz gondozása otthon

A mirtusz otthoni termesztése nem túl nehéz, bár a növénynek meg kell teremtenie bizonyos feltételeket. Ha megfelelően gondoskodik a mirtuszról, akkor nemcsak elegánsnak tűnik, hanem értékes fitoncidekkel is megtölti a levegőt..

Világítás

A Myrth -nek nagy mennyiségű fényre van szüksége, ugyanakkor szükségszerűen szórt. A növényt a forró évszakban árnyékolni kell a közvetlen napfénytől. Ha virágot szeretne kapni egy növényből, akkor figyelembe kell vennie, hogy a mirtusznak jól megvilágított helyen kell lennie..

Ha mirtusz nő az ablakpárkányon lévő szobában, akkor a nyugati és a keleti ablak lesz a legjobb megoldás. A déli oldalon a növény leéghet. Az északi oldal ritkábbá teszi a virágzást: a virágok elhalványulnak és gyorsan leesnek. Azt is megjegyezhetjük, hogy a fény hat a mirtuszra, jelezve az ébredést..

Télen a lehető legtöbb fényt kell adnia a növénynek. Ha a mirtusz a déli oldalon áll, akkor a nyugalmi időszak csak egy hónapig tart, ha északon – 3 hónap. Ha állandó helyet kellett megváltoztatnia, akkor ezt fokozatosan kell elvégezni. Valójában egy másik helyen a fényszint más lesz. A mirtusz elveszítheti fényét, vagy éppen ellenkezőleg, megkaphatja többletét, ezért óvatosan és fokozatosan kell megközelíteni a fa átrendezését. A növény nem szereti az éles helyváltoztatást. Érdemes azzal kezdeni, hogy a mirtusz apránként elhelyezhető egy kicsit távolabb az ablaktól, így gyorsan megszokja az új fogva tartási körülményeket.

Nyáron a mirtusz edényt kint vagy az erkélyen viheti. Néha a növényt az edénnyel együtt a kertbe ejtik, és a perzselő déli napsütéstől védett helyet választanak. Ugyanakkor meg kell tanítani az üzemet a világítási mód fokozatos megváltoztatására..

Hőfok

Mirtusz

Tavasztól nyár végéig a mirtusz mérsékelten meleg szobahőmérsékletet igényel. Általában a növény szereti a hűvösséget, és nem szereti a meleget. A legkedvezőbb léghőmérséklet 18-20 fok. Annak érdekében, hogy a virág otthoni tartózkodása kényelmesebb legyen, a vele ellátott szobát rendszeresen szellőztetni kell..

Télen jobb, ha a mirtuszfát hűvös helyiségbe helyezzük. Az optimális hőmérséklet körülbelül 6-8 fok, de melegedés 10-12 fokig is megengedett. Ilyen körülmények között a mirtusz nyáron bőségesen virágzik. Természetesen rendezheti a növény telelését szobahőmérsékleten, de ebben az esetben bőséges öntözésre és állandó permetezésre lesz szüksége..

Télen meleg és száraz levegővel a mirtusz levelek gyakran leesnek, bár nem szabad kétségbe esni. Ha továbbra is mérsékelten öntözi a fát, tavasszal ismét zöld lesz, de a mirtusz nagy valószínűséggel nem virágzik a meleg tél után..

Locsolás

Myrtle fa

A mirtusz csak lágy vízzel öntözhető, amely legalább egy napig áll. Tavasztól a nyugalmi időszak kezdetéig öntözze a növényt, mivel a felső talajréteg kiszárad. Ha a mirtusz hűvös szobában tölti a telet, az öntözési rendszer jelentősen megváltozik. Sokkal ritkábban kell nedvesíteni az aljzatot. Ugyanakkor lehetetlen a föld túlszárítása ugyanúgy, mint a folyadék stagnálásának lehetővé tétele a talajban. Ha a talajcsomó még száraz, akkor a mirtusz edényét vízbe kell meríteni, és meg kell várni, amíg helyreáll a szükséges folyadék egyensúly..

Az évszaktól függetlenül – az edényben mindig legyen nedves talaj. Ugyanakkor ügyelni kell arra, hogy a víz ne stagnáljon az edényben..

Páratartalom

A mirtuszt magas páratartalom mellett kell tartani. A meleg évszakban a lombozatot rendszeresen megnedvesítik puha, jól leülepedett vízzel permetezve. Ősz végére, amikor a mirtusz hűvös helyiségbe kerül, a permetezés leáll..

A talaj

Alapozóként többféle keverék is használható. Az első tartalmazhat gyepet, humuszt és agyagot a homok felének hozzáadásával. A másodikhoz egyenlő arányban vesznek homokot, gyepet, tőzeget és humuszt. Az üvegházhatású területek is használhatók.

Felső öltözködés

Felső öltözködési mirtusz

Tavasztól őszig hetente etetni kell a mirtuszt. Attól függően, hogy milyen fát szeretne kapni, és kiválasztja a felső öltözködést. Ha azt szeretné, hogy a növény örüljön a virágzásnak, magas foszfortartalmú műtrágyát kell használnia. Ha szereti a miniatűr dekoratív fát, akkor jobb nitrogén műtrágyákat használni. Általában hagyományos folyékony komplex műtrágyákat használhat a díszítő lombozatú növényekhez..

Átruházás

A mirtusz növekedési üteme lehetővé teszi, hogy az élet második évére teljes erőre tegyen szert. Emiatt a kis növényeket gyakrabban, évente kell újratelepíteni. Az érett bokrokat ritkábban 2-3 alkalommal mozgatják.

Az ültetéshez szükséges edénynek arányosnak kell lennie a növény gyökérzetének térfogatával. A korona szélességében is navigálhat, ha fele akkora edényt választ. Amikor egy bokrot új tartályba helyez, fontos, hogy ugyanazt a behatolási szintet tartsa fenn. Ellenkező esetben a bokor gyökér gallérja elkezd rothadni. A tartály aljára vízelvezető réteget kell fektetni.

Metszés

Metszés mirtusz

A mirtusz gyors növekedési ütemű, ezért rendszeres koronaképződést igényel. A megfelelő metszést tavasszal végzik. Ezen eljárás nélkül a növény piramis alakot kap. Ha levágja a mirtusz oldalhajtásait, akkor kis fát formálhat belőle, és a felső ágak eltávolítása bokorrá változtatja..

A mirtuszfa olyan növényekből készül, amelyek könnyen töredezettségmentesíthetők. Mindig különböző módon vágható, és ezáltal egyedi megjelenést kölcsönöz. De fontos, hogy ne vigyük túlzásba. A fiatal mirtusz oldalágának túl gyakori metszése károsnak tekinthető a növényre. Törzse még nem rendelkezik elegendő erővel a buja korona alátámasztásához. Ezért meg kell várnia, amíg a fa megerősödik, és csak ezután vegyen részt a metszésben és a korona kialakításában.

A fiatal hajtások kis csípései egész évben elvégezhetők. De nem szabad elragadtatni ettől az eljárástól: a túl gyakori csípés rossz hatással lehet a virágzásra.

A MYRTH VÁGÁSA OTTHON KÖNNYEN. MIRTH FORMATION. EXOTIC WINDOWSILLA MYRTH VÁGÁSA OTTHON KÖNNYEN. MIRTH FORMATION. EXOTIC WINDOWSILL

Nyugalmi időszak

A mirtusz nyári és téli gondozása jelentősen eltér. A nyugalmi időszak hűvössége mellett a bokrot elegendő mennyiségű fényt kell biztosítani. A mirtuszfa pihenési ideje közvetlenül függ az edény helyétől. Az északi oldalon lévő sötétebb sarkokban a növény körülbelül 3 hónapig pihenhet. A világos déli ablakokon a nyugalmi időszak majdnem kétszer rövidebb lehet. A megfelelő karbantartás ebben az időben pozitív hatással lesz a növény egészségére és a későbbi virágzás bőségére..

Ha a mirtusz télen marad meleg szobában, akkor a bokrot meg kell öntözni, és leveleit ugyanabban a módban meg kell nedvesíteni. Ebben az esetben a növény nagy valószínűséggel elkezdi hullatni a lombozat egy részét. Tavasszal a levéllemezek vissza fognak nőni, de az ilyen telelés utáni virágzás nem jöhet..

A mirtusz mérgező?

A növény nagy haszna ellenére a népi jogorvoslatok elkészítéséhez használt mirtusz lombja bizonyos mennyiségű mérgező anyagot tartalmaz. Érzékeny embereknél vagy gyermekeknél hányingert vagy fejfájást okozhat, és bőrgyulladást vagy irritációt okozhat. Ezen okok miatt az öngyógyítás nem éri meg..

Néha szárított mirtuszleveleket adnak a teához kis mennyiségben. A gyümölcsöket ehetőnek tekintik, de különleges és fanyar ízük van. Ezenkívül nem szabad enni a vegyi anyagokkal kezelt növény bogyóit vagy leveleit..

Myrtle tenyésztési módszerek

Myrtle tenyésztési módszerek

Magvakból termesztve

Tőzeg homokkal vagy más kovászanyaggal készült keverékét használják ültetési szubsztrátumként a vetőmag szaporításához. Vetés előtt vízzel öntözzük, majd gombaölő oldattal megnedvesítjük. A mirtusz magjait felületesen vetik. Csak enyhén megszórhatja őket egy vékony réteggel azonos talajból. A növényeket fóliával borítják, és mérsékelt melegben (kb. 19 fok) helyezik el. Rendszeresen szellőztetni kell őket..

Az első hajtásoknak két héten belül meg kell jelenniük. Az első teljes értékű levelek kialakulása után saját edényeikbe merülnek. Ebben az esetben már tőzeg, gyep és humusz homokkal való keverékét használják talajként. Egy ilyen szedés kissé lelassíthatja a palánták növekedési ütemét, de akkor elkezdenek aktívan zöld tömeget szerezni..

Amint a fiatal bokrok kinövik edényeiket, tágasabb tartályokba kerülnek. Ettől az időponttól kezdve a mirtusz palántáit teljes értékű felnőtt bokrokként gondozzák. Az ilyen növények csak az élet 5. évében kezdenek virágozni. Előfordulhat azonban, hogy nem őrzik meg az anyabokor fajtajellemzőit..

Vágások

A mirtuszot évente kétszer dugványozással szaporíthatja: júliusban és januárban is. Általában ehhez 5-8 cm hosszú, enyhén fás dugványokat választanak, amelyeket a bokor alsó vagy középső részéből kell venni. A dugványok lombozatának nagy részét eltávolítják, és a fennmaradó lemezeket lerövidítik. Ez a módszer lehetővé teszi a nedvesség elpárolgásának csökkentését..

Az ültetés előtt a dugványokat további növekedésserkentővel is kezelhetjük. Az előkészített anyagot homok és leveles talaj keverékével töltött sekély edénybe ültetik. Ezt követően a palántákat fóliával vagy átlátszó üveggel fedjük le, és árnyékos helyre helyezzük, ahol körülbelül 20 fokot tartanak. Az ilyen dugványok gyökereztetése 3 héttől egy hónapig tart. Miután a gyökerek a palántákon kialakultak, átültethetők körülbelül 7 cm átmérőjű edényekbe, és tele vannak szubsztráttal, amely gyepet, homokot, humuszt és tőzeget tartalmaz. Amikor a palánták kinövik ezeket a tartályokat, kissé nagyobbra helyezik őket.

A dugványokból nyert mirtusz az élet 3. vagy 4. évében kezd virágozni. Ennek stimulálásához a növénynek elegendő vizet kell kapnia. A helyes, időben történő csípés is segít.

A MIRTA reprodukálásának legegyszerűbb és legmegbízhatóbb módja.A MIRTA reprodukálásának legegyszerűbb és legmegbízhatóbb módja.

Betegségek és kártevők

Az állandó melegség csökkenti a mirtusz immunitását. Ilyen körülmények között a kártevők letelepedhetnek a bokron. Köztük tripszek, lisztbogarak, fehér legyek, pikkelyes rovarok, száraz levegővel és elégtelen nedvességgel pók atkák.

A pikkelyes rovar korai stádiumban gyakorlatilag láthatatlan, de gyorsan szaporodik, a szárakat és leveleket sötét foltokkal borítja. Távolítsa el a hüvelyet egy nedves törlőkendővel, de még mindig meg kell kezelnie az egész növényt rovarirtóval vagy szappanos vízzel.

A levéltetvek gyakran a levél alsó oldalán telepednek le, és a növény nedvével táplálkoznak, ami miatt a levelek kiszáradnak és feltekerednek. A levéltetveket rovarirtó szerek pusztítják el.

A pók atka megjelenik a levelek alsó oldalán, és vékony fehér pókhálóval borítja be őket. Elpusztul, ha a leveleket, különösen alulról, vízzel vagy gyenge dohány infúzióval permetezik és mossák. Kész, univerzális rovarölő szerekkel is kezelhető..

Nehézségek a mirtusz termesztésében

Nehézségek a mirtusz termesztésében

A mirtusz levelei sárgulnak vagy göndörödnek

Ennek oka lehet a nem megfelelő megvilágítás. Fény hiányában lombja zsugorodni kezd, és a hajtások maguk is megnyúlnak. Ha a bokor túlságosan világít, a lombozat sárgulni kezd és göndörödni kezd. A repülést a túl magas szobahőmérséklet és az elégtelen fény kombinálhatja.

A mirtusz levelei lehullnak

Az aljzat túlszáradása lehet az oka. Ha nem lehetett megakadályozni a talaj teljes kiszáradását, akkor az ilyen növényre különösen gondosan kell vigyázni, gyakrabban kell öntözni, és rendszeresen permetezni is kell. Ugyanakkor egyes termelők körülbelül a felére vágják le a bokor ágait. Pár héten belül friss lombozatnak kell megjelennie rajtuk. Ha a mirtusz megbetegedett a vizesedés miatt, akkor az érintett gyökerek eltávolítása után friss talajba kell ültetni..

A mirtusz típusai és fajtái fényképekkel és nevekkel

Közönséges mirtusz (Myrtus communis)

Közönséges mirtusz

Ezt a fajtát leggyakrabban beltéren termesztik. Van egy kis elágazó törzse. Kéregét réteges vörösesbarna pikkelyek borítják. Az ovális-lándzsás lombozat zöld színű. Fényes fényű és bőrfelületű. A lombozat kellemes illatot áraszt.

Ennek a fajnak a virágai kiálló porzókkal rendelkeznek, fehér vagy halvány rózsaszínűek. Később sötétvörös bogyók képződnek a helyükön. A virágzási időszak szinte egész nyáron tart. A “Tarentina” fajta népszerű. Kompaktabb növény, több bogyót termeszt, mint az eredeti faj. Sőt, méretük kisebb. Van egy tarka forma is, amelynek levelei világos szegéllyel rendelkeznek a széleken..

Buja mirtusz (Myrtus apiculata)

Buja mirtusz

Ez a faj úgy néz ki, mint egy fa vagy cserje, réteges barna kéreggel. A kéregmérleg alatti törzs világos színekben van színezve. A lombozat gazdag zöld színű és matt felületű. Az egyes virágok fehérek. A nyár második felében jelennek meg. A helyükön kialakuló sötét bogyókat ehetőnek tekintik..

Myrtus chequen

Myrtle hakven

Ez egy fényes zöld lombú fa. Minden lemez széle enyhén ráncos. Ezt a típust tartják a legtartósabbnak.

Ralph mirtusz (Myrtus ralfii)

Myrtle Ralph

A faj bokrot képez egyenes törzsével. Rózsaszínű virágai piros bogyókká változnak. Meg lehet enni. Ennek a fajnak van egy változatos formája. Lombja krémszínű szegéllyel rendelkezik a szélek körül..

A mirtusz hasznos tulajdonságai

A mirtusz hasznos tulajdonságai

A mirtusz fitoncid hatása olyan nagy, hogy nemcsak a közönséges baktériumokat vagy mikrobákat képes elpusztítani, hanem akár a tuberkulózisbacilust, a staphylococcust és a streptococcust is. A növény jó segítő lehet a megfázás kezelésében. De az otthoni mirtusz gyógyászati ​​célokra történő felhasználása, lombozatának szabad felhasználása veszélyes lehet az egészségre..