A ház elektromos fűtése. Előnyök és hátrányok

Ma megvizsgáljuk a magánház vagy lakás elektromos fűtésének fő rendszereit. Ezenkívül számos módja van az elektromos fűtésnek, amelyeket mindenképpen megfontolunk..

Az elektromos fűtés előnyei

Tehát, ha elektromos háztartási fűtési rendszert választ magánházához, számos előnnyel jár:

 • Könnyű tervezni és telepíteni. Az elektromos rendszert sokkal könnyebb megszervezni, mint egy ház gázosítását vagy kályhafűtési rendszer építését. Az ilyen rendszer telepítésének jogi nyilvántartásba vétele sokszor könnyebb, mint a gázkazán beszereléséhez szükséges engedélyek megszerzése, vagy számítások elvégzése a szellőzés kialakításához és a kemencében lévő huzat problémáinak megoldása..
 • A legalacsonyabb telepítési költségek. Ha a gázkazán beszereléséhez fizetnie kell a projekt fejlesztéséért, és fel kell hívnia a szabályozó hatóságokat, akkor az elektromos rendszer telepítésekor elegendő egy kazánt vagy más berendezést vásárolni, egyszer fizetnie a szerelőknek. majd sok éven át élvezze a meleget. Ezenkívül nincs szüksége külön helyiségre a kazánház számára..
 • Az elektromos rendszereket könnyű kezelni, elegendő egyszerűen beállítani a kívánt üzemmódot vagy beállítani a kívánt fűtési rendszert.
 • Az elektromos fűtés biztonsága tagadhatatlan – nem termel szén -monoxidot; az elektromos kazánok nem robbannak fel az üzemi feltételek megsértésekor, mint a gáz.

Kétségtelenül a legbölcsebb döntés az elektromos fűtési rendszer magánházba történő telepítése – egyszerű, biztonságos és környezetbarát..

Egyszerűség és könnyű telepítés

Az önszerelés nem igényel drága szerszámokat és speciális ismereteket. Minden berendezés kicsi, gyorsan és minimális költséggel felszerelhető..

Minden eszköz könnyen szállítható és különböző helyiségekbe szállítható. Külön kazánház és kémény sem szükséges..

Biztonság

Az elektromos rendszerek nem képeznek szén -monoxid -gázokat, az égéstermékek teljesen hiányoznak. Még a rendszer meghibásodása vagy szétszerelése esetén sem bocsát ki káros károsanyag -kibocsátást.

Alacsony kezdeti költségek

Nincs szükség a projektdokumentáció elkészítésére a speciális szolgálatok meghívásával. Nincs szükség engedélyekre.

Megbízhatóság és zajtalanság

Az elektromos fűtés nem igényel rendszeres szervizt szakemberek segítségével. Minden egység teljesen csendesen működik, mivel nincs ventilátor és keringető szivattyú a rendszerben.

Könnyű működés

Nincsenek olyan elemek a rendszerben, amelyek gyorsan meghibásodhatnak. Nem kell folyamatosan figyelni az érzékelőket és az üzemanyagszintet.

Magas szintű hatékonyság

Lehetővé teszi a magánház gyors fűtését a legsúlyosabb fagyok esetén is. Az elektromos fűtés mindig speciális rendszerrel van felszerelve, amely lehetővé teszi az egyes helyiségek hőmérsékletének szabályozását, ami lehetővé teszi a pénzügyi költségek jelentős megtakarítását a fűtési szezonban.

Az egyéni elektromos fűtés fő előnyei

Az elektromos fűtés összes előnyének megértéséhez össze kell hasonlítani a magánház más meglévő fűtési lehetőségeivel. Például mit kell tenni a gázfűtési rendszer telepítéséhez? Legalább elég komoly összeget fordítson a szükséges egységek megvásárlására, és szánjon néhány hetet a különböző hatóságok megkerülésére és a szükséges engedélyek beszerzésére.

Az elektromos fűtés nem igényel előzetes jóváhagyást. Csak felszerelést kell vásárolnia, telepítenie kell magát vagy a szerelők segítségével, és csatlakoztatnia kell a hálózathoz. Minden munka egy napot vesz igénybe, ritkán kettőt.

Elektromos fűtés telepítése magánházban

Minden körülmények között kevesebb pénzt költ az elektromos fűtés vásárlására és beállítására, mint a kazánház elrendezésére, gázvezetékek fektetésére és kazán vásárlására.

Az elektromos fűtőkészülékekhez nincs szükség külön kazánházra. Meleg padlók, konvektorok, ventilátoros fűtők, infravörös fűtők – mindezt egy kényelmes helyre telepítve, a padló esztrich alá helyezve vagy a falra akasztva.

Az elektromos fűtőkészülékekhez nincs szükség külön kazánházra

A gázfűtés potenciálisan veszélyes. Ha helytelenül csatlakoztatják és működtetik, a kazán megmérgezheti a ház lakóit, vagy akár fel is robbanhat.

Az elektromos fűtés teljesen biztonságos, csak be kell tartania az alapvető óvintézkedéseket

Az elektromos berendezések sokkal megbízhatóbbak, mint a távfűtési rendszerek. A központi fűtés elutasításával a lakástulajdonos megszabadul a közüzemekkel nem a legjövedelmezőbb és legkényelmesebb együttműködéstől.

Elektromos fűtés telepítése magánházban

A központi fűtés elutasításával a lakástulajdonos megszabadul a közüzemekkel nem a legjövedelmezőbb és legkényelmesebb együttműködéstől

Az elektromos fűtés nem kényszeríti tulajdonosát arra, hogy külön helyet foglaljon el az üzemanyag tárolására, és folyamatosan gondoljon az üzemanyag -készletek rendszeres pótlására..

Elektromos fűtés telepítése magánházban

Az elektromos fűtés nem kényszeríti tulajdonosát arra, hogy külön helyet foglaljon el az üzemanyag tárolására, és folyamatosan gondoljon az üzemanyag -készletek rendszeres pótlására.

Külön figyelmet érdemel a ház villamos energiával történő fűtésének gazdasági előnyeinek kérdése. Korábban azt hitték, hogy az elektromos fűtés a legdrágább lehetőség az egyéni fűtésre. És ez az állítás teljesen helytálló volt. Ma a helyzet drámaian megváltozott..

 1. Először is, a ház tulajdonosa telepíthet egy több tarifás mérőt. Az ország legtöbb régiójában éjjel -nappal eltérően töltik az áramot. Egy ilyen mérőnek köszönhetően a fűtési költségek jelentősen csökkenthetők.
 2. Másodszor, a rendszert fel lehet szerelni hőtároló akkumulátorokkal. Az ilyen eszközök éjszaka csatlakoznak a hálózathoz, amikor a villamos energia a lehető legolcsóbb. Az elektromos hálózathoz való csatlakoztatáskor az ilyen tárolóeszközök csúcstechnológiás magnezitből készült elemei felhalmozzák a hőt, és a hálózatról való leválasztás után visszaadják a felhalmozott áramot a háznak..

Egy kompakt érzékelő felelős a hajtás helyes működéséért. Segít szabályozni a helyiség hőmérsékletét, és lehetővé teszi a kényelmes mikroklíma fenntartását. A meghajtók teljesen biztonságosak, és viszonylag megfizethető áron kerülnek értékesítésre. Természetesen több pénzt kell költenie egy fűtési rendszer telepítésére, de minden költség nagyon gyorsan megtérül, mert a megfontolt eszközök akár 5-7-szeresére csökkenthetik az energiaköltségeket.

Meleg padló

Gyakran használják kiegészítő elektromos fűtésként egy lakásban és egy házban. Lehetővé teszi, hogy teljesen megszabaduljon a radiátoroktól. Egyenletes hőelosztást biztosít a térben. Hagyja fenn a levegőfűtés mértékét egy adott tartományban kazán nélkül.

Meleg padló

Helyes számításokkal gyakran használják fő hőforrásként. Segítségével megszervezheti a fűtést villamos energiából egy tetszőleges méretű magánházban, bármely régióban.

Infravörös fűtők

Újabban modern infravörös fűtőberendezések jelentek meg piacunkon. Leggyakrabban a mennyezet vagy a padló alatt vannak felszerelve, lehet fűtőberendezés vagy speciális infravörös film.

Elektromos fűtés telepítése magánházban

Az ilyen típusú fűtés jellemzője, hogy nem a levegő melegszik fel, hanem a helyiségben található tárgyak, és a levegő már felmelegszik belőlük..

Ez a módszer biztosítja, hogy ez a fűtés gazdaságos és kényelmes legyen..

Jellemzően ezeknek az eszközöknek a telepítési rendszere vezérlők használatát írja elő, amelyek csaknem kétszeresére csökkenthetik az energiaköltségeket..

Az ilyen fűtés hátránya a berendezések és telepítésük magas költsége. Ha nem rendelkezik speciális készségekkel, akkor nem lesz képes saját kezűleg telepíteni egy ilyen rendszert..

A leggazdaságosabb elektromos fűtés

Valójában van egy módja annak, hogy jelentősen megtakarítsa az otthoni elektromos fűtést. És a fogyasztás akár ötször kisebb lesz, mint egy egyszerű fűtési lehetőségnél. Ez a módszer ugyanakkor a legdrágább és nem mindenki számára megfelelő. A legjobb vagy nem a legjobb csak rajtad múlik. De mindenképpen érdemes beszélni róla..

Képzeljük el, hogy mennyi erőforrást ad nekünk a föld, és mennyi hőt vehetünk el a használatból a mélyéből. Minden, aminek pozitív hőmérséklete van, meleget adhat nekünk.

Most képzeljünk el egy eszközt, amely képes átalakítani a föld energiáját hőenergiává. Nagyon futurisztikusan hangzik, de egy ilyen eszköz már régóta létezik, és hőszivattyúnak hívják..

Hő pumpa

A hőszivattyú hasznos hőt vehet fel a levegőből, a talajból, a vízből, és hőenergiává alakíthatja a ház fűtésére. Egy ilyen eszköz elektromos áramból működik, és 1 kW villamos energiát fogyasztva 5-6 kW hőenergiát képes előállítani.

Lényegében lecseréli a hőszivattyút, a kazánt és ellátja fő funkcióját. És a fő hátránya, mint valószínűleg sejtette, az ára..

A szivattyú költségei miatt a megtérülés meglehetősen hosszú, és bizonyos feltételek mellett a szivattyú nem is térül meg, hanem egyszerűen meghibásodik idő előtt. De a közeljövőben erre az egységre nagy lesz a kereslet. Végül is a villamos energia drágul, és a hőszivattyúkat minden évben olcsóbban telepítik..

A hőszivattyúk előnyei:

 • Az energiaköltségek drámai csökkenése. Ez szinte a legfontosabb tényező a hőszivattyú kiválasztásakor.
 • Modern környezetbarát berendezés
 • Tudd, hogy a szomszédod irigyelni fogja

A szivattyúnak hátrányai is vannak:

 • Magas berendezés ára
 • Hosszú megtérülés annak a ténynek köszönhetően, hogy a FÁK -országok hatalmas területein az áram még mindig nem olyan drága
 • Összetett berendezés, amelynek javítása szép fillérbe kerülhet

Hogyan fűtsük otthonunkat elektromos árammal

Tekintsük a vidéki ház elektromos fűtésének legnépszerűbb lehetőségeit.

 • Vízmelegítés elektromos kazánnal.
 • Fűtés elektromos konvektorokkal.

A fűtési rendszer szerelési rajza

Az első lehetőség egy fűtőkör létrehozása, amelyben csöveket használnak a hűtőfolyadék szállítására, radiátorokat a hőenergia helyiségbe történő továbbítására, valamint a rendszer működéséhez szükséges eszközöket és mechanizmusokat (tágulási tartály, keringető szivattyú, elzáró- és szabályozószelepek, biztonsági és vezérlőberendezések).

Ezenkívül szüksége van a ház megfelelő CO -rendszerére, az épület architektúrájának, a tervezési jellemzőknek és más tényezőknek megfelelően..

A második lehetőség magában foglalja a szükséges számú elektromos konvektor telepítését minden helyiségben. Az előnyök nyilvánvalóak: nincs szükség fűtőkörök létrehozására, tervezésre és komplex berendezések telepítésére. Minden munka önállóan elvégezhető anélkül, hogy túlfizetne a drága szakembereknek.

Vegye figyelembe az egyes fűtési lehetőségek tervezési jellemzőit és működési elvét, amelyek lehetővé teszik annak megállapítását, hogy az elektromos áram felhasználható -e magán- és vidéki házak fűtésére.

Fűtés elektromos árammal: előnyök, költségek, következtetések

Annak érdekében, hogy megválaszolhassuk azt a kérdést, hogy lehetséges -e magánház fűtése villamos energiával, néhány számítást el kell végezni..

Kezdeti adatok: egy téglaház, a padlás és a padló alapszigetelésével, 150 m2. Moszkva régió. Az adatokból indulunk ki, hogy 10 m2 fűtéséhez 1 kW hőteljesítmény szükséges. Egy ilyen ingatlan fűtése óránként 15 kW áramot igényel. A gyakorlatban a fűtési szezonban az ilyen napok körülbelül fele van, amikor nincs szükség ilyen teljesítményre. Elfogadjuk az átlagos értéket – 7,5 kW / h az eredeti vidéki ház fűtésére.

Tehát: 7,5 kWh, szorozva 24 órával és 30 nappal. 5400 kW -ot kapunk. Mivel az ország központi régiójában a fűtési szezon átlagos időtartama 5 hónap, a kapott értéket megszorozzuk 5 -tel és 1 kW / h moszkvai költséggel (5,03); 5400 x 5 x 5,03 = 135 810 rubel. Ez az ábra a villamos szén -dioxid használatáért fizetett villamos energia költségeit mutatja egy szezonban. Érdemes ehhez hozzáadni a berendezések költségét: konvektoros fűtéshez 300-400 USD lesz. A vízrendszer esetében ez az összeg 8-10 ezer USD-ra nő egy JI projekt létrehozásához, a berendezések beszerzéséhez, valamint a telepítés és az üzembe helyezés költségeihez..

Például a gáz halmazállapotú szén -dioxid a következő költségekkel jár:

 • A szükséges berendezések beszerzése, tervezése, szerelése és üzembe helyezése 10-13 ezer cu..
 • 90%-os kazánüzemi hatékonyság mellett az eredeti vidéki ház átlagos gázfogyasztása 3,5-4 ezer m3 lesz szezononként. Moszkvában az 1 m3 gáz ára 6 rubel között változik, és szezononként 24 ezer rubelt költenek..
 • A gázvezetékhez való csatlakozás költsége – több mint fél millió rubel.

Anélkül, hogy részletekbe bocsátkoznánk, látható a működési költségek különbsége, amely alapján azt a következtetést vonhatjuk le: a gázfűtés olcsóbb, eltekintve a nagyszabású kezdeti beruházástól.

Miért válassza az elektromos fűtést??

Általánosan elfogadott, hogy a ház fűtése elektromos árammal működő rendszerekkel túl drága. Ezért előnyeiket valahogy nem veszik figyelembe..

Elektromos fűtés egy magánházban

Az elektromos fűtési rendszerek a legkörnyezetbarátabbak közé tartoznak. Nem bocsátanak ki kibocsátást a légkörbe.

Ez alapvetően helytelen, mivel az elektromos rendszereknek számos jelentős előnye van, amelyek kedvezően megkülönböztetik őket a többi fűtési módtól:

 • Biztonság. A berendezés nem működik nyílt lánggal és robbanásveszélyes anyagokkal, mint más fűtőberendezések. Jól elrendezett vezetékek – megbízható védelem az esetleges tűz ellen.
 • Könnyen kezelhető és karbantartható. Az automatikus rendszerek szabályozzák a berendezés működését, ami minimális emberi beavatkozást igényel. Nincs olyan elem, amely rendszeres cserét vagy tisztítást igényel.
 • Teljes körű környezeti biztonság. Működés közben a rendszer nem bocsát ki mérgező anyagokat, ezért bármilyen helyiségbe telepíthető.
 • Nincs szükség üzemanyag -készlet tárolására. Ezért nincs szükség különleges helyiségre az éghető anyagok tárolására..
 • Kompakt. A berendezés nagy része kicsi. Az eszközök változatos kialakítása megkönnyíti a modell kiválasztását bármilyen belső stílushoz.
 • Alacsony költségű. Más típusú fűtőberendezésekkel összehasonlítva az ilyen berendezések ára sokkal alacsonyabb.

Az elektromos rendszerek jelentős hátrányai közül a meglehetősen magas villamosenergia -költségek mellett, az igazságosság kedvéért meg kell jegyezni, hogy a berendezés teljesen illékony..

Ez azt jelenti, hogy áramkimaradás esetén minden eszköz leáll, ami különösen észrevehető lesz a gyakori áramkimaradással rendelkező területeken. Ezenkívül a berendezés zavartalan működéséhez nagy teljesítményű elektromos hálózatra lesz szüksége, amely nem mindenhol áll rendelkezésre..

Egy magánház elektromos fűtése

A vízmelegítés elektromos kazánnal történő felszereléséhez csak zárt rendszert válasszon membránnal ellátott tágulási tartállyal, amellyel a rendszerben uralkodó nyomás szabályozható

Elektromos fűtés “a régi módon”

Csak néhány szó azokról az elektromos fűtőberendezésekről, amelyek mindenki számára ismertek, valószínűleg gyermekkoruktól:

Elektromos fűtő reflektor

 • Fűtési reflektorok, általában egy vagy több tekerccsel, átlátszó kvarcüvegcsövekben. Az ilyen eszközök irányított hőenergia -áramlást hoznak létre, de csak nagyon kis helyiségek vagy a helyiség nagyon korlátozott területének fűtésére képesek. Ugyanakkor semmilyen módon nem nevezhető gazdaságosnak – általában nem írnak elő automatikus beállításokat, kivéve a spirál beállított fűtési szintjének megváltoztatását..

Ventilátoros fűtés – még fűtésnek sem tekinthető

 • Hőventilátorok – a levegő áramlását egy hőcserélőn keresztül hajtják végre (leggyakrabban egy nyitott nikrómspirál működik). A fűtött légáram csak egy bizonyos területen és nagyon rövid ideig növelheti a kényelmet. Ami nagyon jó lehet egy kis irodának, az nem ad hatást egy lakóházban. Ezenkívül egy ilyen eszköz hosszú távú működése meglehetősen erősen kiég, szárítja a levegőt egy zárt helyiségben. Egyes modern modellek azon az elven működnek, hogy kívülről keverik a levegőt, de mindazonáltal lehetetlen olyan eszközöket tekinteni, mint az otthoni fűtés.

Olajradiátor – csak kiegészítő helyi fűtésre alkalmas

 • Az olajradiátorok nagy súlyú melegítők, kifejezett bordázott formával, hasonlóan a klasszikus öntöttvas akkumulátorokhoz. Lehetnek mobilok (sokuknak van még kerékmenetük is, hogy megkönnyítsék a helyiségben való mozgást), vagy véglegesen felszerelhetők.

Az ilyen radiátorok nagyon magas hőmérsékletre képesek felmelegedni, és energiát adnak le közvetlen hősugárzás és konvekciós áramlások formájában. Bordás alakjuk jelentősen megnöveli az aktív hőátadás területét.

Az olajradiátorok általában fokozatosan vagy egyenletesen szabályozzák a fűtőközeg fűtési hőmérsékletét, jó hőtehetetlenséggel rendelkeznek – kikapcsolás után is meglehetősen hosszú ideig képesek melegen tartani. Hatékonyságuk azonban alacsony, és az ilyen eszközöket általában kiegészítő fűtésként használják, hogy szükség esetén segítsék a főt. Egyszerűen veszteséges lesz a teljes fűtési rendszer kiépítése olajradiátorokra támaszkodva..

A magánház elektromos fűtési lehetőségeinek áttekintése

Mielőtt folytatnánk a fűtési típusok tárgyalását, el kell mondani, hogy a fűtési rendszert a ház építése előtt kell megtervezni és kiszámítani, hogy később ne kerüljön sor változtatásokra..

Készítse elő az elektromos vezetékeket

Különös figyelmet kell fordítani az elektromos vezetékekre..

Az elektromos fűtés elrendezésének kapcsolási rajza

Annak érdekében, hogy a vezetékek ne melegedjenek fel, be kell tartani a szabályt: a huzal keresztmetszetének 1 mm²-e megfelel 8 A áramerősségnek.

És ami a legfontosabb: ha a házat vagy a lakást nem elektromos árammal való fűtésre szánták, akkor meg kell változtatnia a vezetékeket, vagy telepítenie kell egy elektromos kazánt, és külön bemenetet kell biztosítania.

Az elrendezés során fontos, hogy előzetesen előkészítse a villanyszerelővel való együttműködéshez szükséges összes eszközt.

Vízmelegítés elektromos kazánnal

Ez egy szabványos rendszer, amelynek fűtőfolyadéka kering a fűtőkörben. A fő különbség az, hogy a fűtőközeget csak elektromos kazán használatával melegítik fel..

Emiatt egy ilyen rendszernek lesz néhány sajátossága. Először is csak zárt típusú lehet, és membrán tágulási tartállyal kell felszerelni..

Ellenkező esetben nem lehet elkerülni a helyiségek egyenetlen fűtését, a sebesség és a hőcsere teljesítményének elvesztését, ami túlzott villamosenergia -fogyasztáshoz és ennek megfelelően indokolatlan költségekhez vezet. Ugyanezen okok miatt nem ajánlott természetes cirkulációs rendszert telepíteni..

Az Elektromos fűtés lehetőség fotója minimális beruházást igényel a szervezésben és a telepítésben Az elektromos fűtés készülékéhez nem szükséges kazánházat építeni, nincs szüksége az üzemanyag tárolására. Az elektromos kazánokat egy- és kétkörös változatban gyártják. Ha a ház kiszolgálásához nem elegendő egy kétkörös kazán, akkor külön egykörös egységeket kell felszerelni a melegvízellátáshoz és a fűtéshez Az egykörös elektromos kazánok csak a fűtési vezetéket szolgálják. A víz melegítésére ebben az esetben gáz- vagy elektromos átfolyós vízmelegítőt használnak. Az elektromos kazánok vonzzák a legegyszerűbb és leghatékonyabb telepítést. Telepítésükhöz csak engedélyt kell szerezni ahhoz, hogy csatlakozzon a szükséges teljesítményű elektromos vezetékhez Elektromos kazánok egy vidéki házban Elektromos berendezések fűtéshez és melegvízellátáshoz Elektromos kazán gázvízmelegítővel Egyszerű telepítés és csatlakoztatás

A legjobb megoldás a hűtőfolyadék kényszerkeringtetése, amely lehetővé teszi a lehető legnagyobb energiamegtakarítást. Egy ilyen fűtési rendszerrel való munkavégzéshez háromféle elektromos kazánt használhat. Elemezzük mindegyikük előnyeit és hátrányait..

Kazánok TEN típusú fűtőberendezésekkel

Ezen eszközök mindegyikébe fűtőelemek vannak felszerelve. Ezek olyan fűtőelemek, amelyek a vezető ellenállásos fűtésének elvén működnek, amelyen keresztül elektromos áram folyik..

Annak a ténynek köszönhetően, hogy folyadékban kell dolgozniuk, az eszközöket ezenkívül vízálló tok és megbízható szigetelés formájában is védik. Ezért a fűtőelemek teljesítménye némileg csökken.

Egy magánház elektromos fűtési rendszere

Az ábra egy fűtőelem -fűtőberendezéssel ellátott elektromos kazán kialakítását mutatja

Ennek eredményeként minden ilyen fűtőberendezés hatékonysága nem haladja meg a 80. Ezért ahhoz, hogy az ilyen típusú kazánok fel tudják melegíteni a hűtőfolyadékot a kívánt hőmérsékletre, vagy növelni kell a fűtőelemek számát, vagy fűtőberendezéseket kell biztosítani. nagyobb teljesítményű.

Mindenesetre az energiaveszteség elkerülhetetlen, ami negatívan befolyásolja az ilyen típusú eszközök hatékonyságát. Leggyakrabban a gyártók 3-4 fűtőelemet telepítenek egy kazánba. Az eszköz különféle működési módjai állnak rendelkezésre. Ettől függően minden fűtőelem bekapcsolható, csak az egyik vagy az elemcsoportok.

A fűtőelem típusú elektromos kazánok teljesítménye 3 és 50 kW között változik. A legerősebb modelleket háromfázisú hálózathoz való csatlakoztatásra tervezték, a kevésbé hatékonyak egyfázisúak.

A fűtőelemek elrendezése a készülékben eltérő lehet, ami befolyásolja megjelenésüket. Készíthetők hengerek formájában, amelyekben “rejtett” fűtőelemek vannak, és a vezérlőegység külön házban helyezkedik el, vagy a szokásos téglalap alakúak, és a vezérlőelemeket a házba kell kihelyezni.

Az ilyen típusú kazánok költsége nagyon alacsony, gazdaságtalan hatékonyságuk miatt..

Elektromos fűtés egy magánházban

Működés közben a fűtőelem felületét vízkő és só lerakódások borítják, ezért rendszeresen cserélni kell

A fűtőelemeknek hátrányai is vannak. Először is a fűtőelem rövid élettartama. A készülék működése során sólerakódások borítják, és meghibásodik..

Ezért a fűtőelemek rendszeres cseréje szükséges egy ilyen eszköznél. Egy másik “mínusz” az, hogy amikor a berendezést kis mennyiségű hűtőfolyadékkal indítják el, vagy annak hiányában a fűtőberendezések meghibásodnak..

Elektródás kazánok

A készülék működési elve alapvetően különbözik a fűtőelem modellektől. A hő eléréséhez frekvencia -oszcillációkat alkalmaznak a változó hálózatban, amelyek viszont az elektrolitban lévő ionok rezgését okozzák, ami gyors felmelegedéshez vezet..

Maga a kazán olyan test, amelyben két elektróda van hűtőfolyadékba merítve, amelyek szerepét vezető folyadék vagy elektrolit játssza. Leggyakrabban egy adott márka fagyállóját használják ezekre a célokra..

Az elektródaberendezések előnyösen kompaktak és könnyűek, miközben nagy a fűtőteljesítményük. Az ilyen kazánokat csoportosan lehet telepíteni, szükség szerint egy vagy több készüléket indítani. Az elektródaberendezés másik előnye, hogy szinte teljesen érzéketlen a hálózati feszültségcsökkenésekre..

Egy magánház elektromos fűtési rendszerei

Az elektródás kazánok nagyon kompaktak, ami kedvezően megkülönbözteti őket a fűtőelem típusú analógoktól

A számukra biztonságos cseppek tartománya 15-20%, ami elég sok. Az AC frekvencia stabilitása azonban nagyon fontos az eszközök számára. Az elektródakazánok teljesen tűzbiztosak, mivel egy ilyen eszköz nem melegedhet túl, és hűtőfolyadék hiányában egyszerűen nem kapcsol be.

A készülék nagyon gyorsan felmelegszik. Hatékonysága szempontjából 20%-kal haladja meg a fűtőelem analógját, azaz hatékonysága körülbelül 98%. Ugyanakkor a teljesítménye növelhető.

Ezt úgy érik el, hogy a készüléket fémcsövekkel kötik össze. Így a hűtőfolyadék ionizációs zónája jelentősen kitágul, ami növeli a termelékenységet. Az elektródás kazánok költsége alacsony. Ezért az ilyen berendezések első megjelenésekor szinte ideális fűtőberendezésnek tekintették..

A művelet során azonban néhány hátrány is kiderült. Először is, ez nem a készülék stabil teljesítménye..

Ez nagymértékben függ a vezető folyadék kémiai összetételétől és hőmérsékletétől, mivel még kis eltérések esetén is változik az oldat elektromos vezetőképessége, ami a fűtési intenzitás változásához vezet. Ezenkívül az elektródarendszert nagyon nehéz automatikusan szabályozni és beállítani..

Egy magánház elektromos fűtési rendszerei

Az elektródás kazánok csoportosan telepíthetők, ami jelentősen megkönnyíti a használatot

Az ilyen típusú kazánok esetében rendkívül fontos a hűtőfolyadék összetétele és tisztasága. Az oldat arányainak be nem tartása vagy szennyeződése esetén az ilyen rendszer minden előnye elveszik. Ezért évente legalább egyszer ki kell javítani az elektrolit kémiai összetételét..

Ugyanezzel a gyakorisággal meg kell tisztítani a hőcserélőt és az egész fűtési rendszert a sólerakódásoktól, amelyek elég gyorsan felhalmozódnak. Az elektród típusú ház elektromos fűtési rendszerének csatlakoztatásához előfeltétel a földhurok jelenléte.

Így annak ellenére, hogy az ilyen fűtőberendezések gazdaságosabbak, mint a fűtőelemeik, nem különösebben igényesek. A kellően nagy számú hátrány miatt a magánház fűtése nem túl kényelmes..

Indukciós fűtőkazánok

Ezek az elektromos fűtési rendszerek legfejlettebb képviselői. Ezek az eszközök az elektromágneses indukció elvén alapulnak. Minden a következő módon történik. A készülék magjában található primer tekercsen elektromos áramot vezetnek át.

Feszültséget indukál a szekunder tekercsben, amely közelebb van a készülék házához. Ez egy labirintusos csőrendszer, amelyen keresztül a hűtőfolyadék áthalad.

Egy magánház elektromos fűtése

Az ábra sematikusan egy indukciós kazánt és annak működési elvét mutatja.

Amikor a szekunder kör zárva van, a vezető ellenállásos felmelegedése következik be, és ennek megfelelően a hűtőfolyadék. Ebben az esetben nincs energiaveszteség, így egy ilyen rendszer hatékonysága közel 100%.

A folyadékot nagyon gyorsan és egyenletesen melegítik. Az indukciós kazánok nagyon gazdaságosak. Ez a mutató még tovább nő a rendszer önindukciója miatt, ami további meddőteljesítménnyel jár..

Másodlagos zárt hurkon áthaladó áramok generálják. Ebben az esetben a keletkező kiegészítő teljesítmény értékei meglehetősen nagyok. Egyfajta induktív kazán némileg másként működik – örvényindukciós fűtőelem vagy VIN.

Az elsődleges tekercsére feszültséget táplálnak, amelyet előre átalakítanak nagyfrekvenciássá. Így az elektromágneses mező erőssége meredeken nő.

Mi adja ugyanazt a gyors növekedést az áramban, amelyet ez a mező generál? A VIN kazán sajátossága, hogy nincs másodlagos tekercselése. Ehelyett a berendezés összes fémfelületét használják..

Kifejezetten kifejezett ferromágneses tulajdonságokkal rendelkező anyagokból készülnek. Az örvényáramok megjelenése mágnesezettség megfordulásához vezet, ami a ferromágneses ötvözetek erős és szinte azonnali felmelegedését okozza.

Egy magánház elektromos fűtése

Az indukciós kazánok kompaktok, ugyanakkor jelentős súlyúak

Következésképpen a hőcsere folyamatában az eset szinte minden masszív eleme érintett, ami lehetővé teszi a nagyon magas, 100%-ot megközelítő hatásfok elérését. Mindkét típusú indukciós kazánokat jelentős súlyuk és viszonylag kis méretük jellemzi. Telepíthetők egyenként vagy csoportosan, ez utóbbi jelentős előnyökkel jár az épület fűtésének megszervezésekor..

A nyaraló vagy egy kis magánház rendezésére szolgáló indukciós típusú kazán kézzel készíthető. Az általunk ajánlott cikkben található indukciós kazán összeszerelési útmutató segít kiválasztani a legjobb megoldást és helyesen felépíteni az egységet.

Az indukciós kazánok előnyei közé tartozik a gyors, szinte azonnali fűtés. A berendezés könnyen beállítható, ezért automatikus vezérlőegységek vannak felszerelve rá, pontos beállításokat biztosítva. Az elektromos és tűzbiztonsági szempontból ezek az eszközök a legkedvezőbbek, összehasonlítva más típusú analógokkal..

Az indukciós készülékek magas hatásfoka hosszú távú működés után sem csökken. Ez annak a ténynek köszönhető, hogy a só lerakódás vagy vízkő nem halmozódik fel a készülék belsejében. Ezeket a berendezés működését kísérő nagyfrekvenciás mikrorezgések távolítják el. Ugyanezen okból kifolyólag nincsenek különleges követelmények a hűtőfolyadék kémiai összetételére vonatkozóan. A kazánok érzéketlenek rá.

Egy magánház elektromos fűtése

Az indukciós kazánok használata mintegy 40% -os energiamegtakarítást eredményez a más típusú elektromos kazánokhoz képest

További előny az indukciós kazánok hosszú élettartama. Túlzás nélkül tíz év alatt kiszámítható. Ez annak a ténynek köszönhető, hogy a berendezés egyszerűen nincs sebezhető csomópont. Nincs érintkezés a készülék elektromos része és a hűtőfolyadék között..

Problémák csak hegesztéseknél merülhetnek fel, amelyek általában nagyon hosszú ideig tartanak. Az ilyen típusú berendezések fő előnye a költséghatékonyság..

A gyakorlat azt mutatja, hogy a fűtőelemekhez és az elektródatársakhoz képest akár 40% -os energiamegtakarítást tesz lehetővé. A hiányosságok közül érdemes megjegyezni egy kis vibrációs zajt, amelyet a kazánok működés közben bocsátanak ki..

Masszivitás, amely figyelmet igényel a telepítés során, különösen, ha a készüléket falra szerelik. Egy másik hátrány az indukciós eszközök meglehetősen magas költsége..

Infravörös fűtőberendezés

A vidéki ház elektromos árammal történő fűtéséhez modern infravörös fűtési rendszereket használhat. Működésükhöz a hullámenergia -átvitel elvét alkalmazzák egy bizonyos távolságon keresztül..

Minden a következő módon történik. Az emitter az elektromos energiát infravörös hullámhosszakká alakítja és továbbítja. A hullámok addig mozognak, amíg el nem érik az átlátszatlan felületet.

Egy magánház elektromos fűtése

Az infravörös fűtés használatakor a hőmérséklet -eloszlás sokkal kényelmesebb az emberek számára, mint a hagyományos fűtési módszerek használata esetén

Itt hőenergiává alakítják át, felmelegítve az útjuk során találkozó testet. Egy ilyen módon fűtött tárgy, legyen az nagy bútor, padló vagy fal, hőt bocsát ki a légkörbe, ezáltal felmelegítve a helyiség levegőjét..

Így a helyiséget a lehető legegyenletesebben fűtik, és a hőmérsékletet az ember számára a legkényelmesebb módon osztják el. Ugyanakkor gyakorlatilag nincs energiaveszteség, ami meghatározza az infravörös fűtők nagy hatékonyságát.

Különféle ízekben kaphatók. Különösen népszerű egy speciális infravörös film, amelyben szén -dioxid -kibocsátók vannak lezárva. Padlófűtési rendszer felszerelésére szolgál, használható a mennyezeten és a falakon. A fóliát bármilyen befejező anyaggal borítják, ami nem befolyásolja tulajdonságait.

Az infravörös film vastagsága kicsi, minden bevonat alatt láthatatlan. A rendszer nedvességálló, nem fél a dinamikus terheléstől. Szétszerelhető és újra felhasználható.

Az értékesítésben megtalálhatók az infravörös fűtők, vannak hagyományosak és különböző méretű lemezek formájában. Falra vagy mennyezetre is felszerelhetők. Igaz, ebben az esetben inkább a kiegészítő fűtésről beszélünk, mint a főről.

Hatékonyságát tekintve az infravörös berendezések felülmúlják az összes ismert elektromos fűtési rendszert. Ez annak a ténynek köszönhető, hogy nagyon gyorsan felmelegíti a helyiséget, majd az automatikus vezérlőegység rendszeresen be- / kikapcsolja a készüléket, fenntartva a kívánt hőmérsékletet..

Az infravörös rendszerek hátrányai közé tartozik a fűtés szigorú iránya. A készülék csak az előtte lévő területet fűti. Ezért például az infravörös fóliát a padló vagy a mennyezet teljes kerületére kell fektetni..

Egy másik hátrány az ilyen berendezések meglehetősen magas költsége, különösen akkor, ha anyagot kell vásárolnia a meleg padló vagy a mennyezet PLEN rendszerének elrendezéséhez. Azonban el kell ismerni, hogy az ilyen beruházások elég gyorsan megtérülnek.

Elektromos fűtés magánházhoz

A modern infravörös melegítők dekoratív panel formájában készülhetnek

Fűtéses elektromos konvektorok

Ezen eszközök működése hasonló a fűtőtestek működéséhez. Emellett felmelegszenek és hőt adnak át a körülöttük lévő levegőnek. A különbség abban rejlik, hogy a konvektorokban nincs hőhordozó. Ezért nincs szükség bemeneti / kimeneti csőrendszerre..

Ehelyett a fűtőelemek a készülék belsejében helyezkednek el, ami felmelegíti a felületét. A készülék alsó része hideg levegő beszívására szolgál..

Képgaléria Használatukkal nincs szükség kazánházi berendezésre. Más területekre és helyiségekbe történő vontatáshoz a mobil konvektor kerekekkel van felszerelve. A kerekeket elválasztja a mobileszköztől, és felakasztja a konzolokra, és a konvektorot helyhez kötött berendezésként használhatja. A lapos panelek formájában készült elektromos fűtőberendezések minimális helyet foglalnak el. Új modelleket gyártanak azzal a lehetőséggel, hogy saját hordozójukat az elülső felület alá telepíthetik, ami lehetővé teszi az eszközök szó szerinti összeolvadását a fallal.

Egy speciális hálón keresztül behatol a konvektorba. A fűtőelemből felmelegedve a levegő magasabbra emelkedik, és kimegy a felső rácson.

A fűtőberendezés működése során állandóan emelkedő meleg levegő áramlik fel, amely gyorsan felmelegíti a helyiséget. A fűtési hőmérséklet szabályozásához a berendezés termosztáttal van felszerelve, automatikus vezérlőegység telepíthető.

A gyártók különféle kapacitású és kivitelű készülékek széles skáláját gyártják. Magas páratartalmú helyiségekben speciális védelemmel ellátott eszközöket vásárolhat. A következő cikk megismeri az elektromos konvektor kiválasztásának kritériumait, amelyeket tanácsos elolvasni.

A konvektorok használata rendkívül egyszerű és biztonságos. A készülék fűtőeleme a tokjában található, míg a külső panel nagyon kevéssé melegszik fel, így lehetetlen megégni rajta.

Konvektor egy magánház elektromos fűtési rendszerében

Az ábra sematikusan mutatja az elektromos konvektor működési elvét: a hideg levegő tömegeit a készülék alulról szívja be, és feldolgozás után felülről eltávolítja.

A fűtőberendezések némák, ezért nem okoznak kellemetlenséget. A konvektorok különféle változatai készülnek, köztük mobil hordozható modellek. Vannak olyan eszközök, amelyeket padlóra szerelésre terveztek. Az ablakok alá, az ajtók elé és más hasonló helyekre vannak felszerelve, ahol az eszközök hatékony hőfüggönyt hoznak létre, amely megakadályozza a hideg bejutását a helyiségbe..

A konvektorok negatív jellemzői közé tartozik az alacsony teljesítmény. Ezért az épület fűtéséhez kellően nagy számra lesz szükség, ami komoly terhelést jelent a vezetékek számára. Ezenkívül az ilyen eszközök hatékonysága alacsony. Elég sok áramot fogyasztanak..

Egy magánház elektromos fűtése

Egyfajta elektromos konvektor, amelyet közvetlenül a padlóba építenek

profik

 • A kényszerített levegőfúvás hiánya. Még a legtisztább otthonban is vannak részecskék, amelyek a felületeken helyezkednek el. Amikor a meleg levegőt mesterségesen fújják ki a fűtőtestből, ez a por a belélegzett levegő részévé válik. A természetes légáramlás nem annyira aktív, ezért a por nem emelkedik a levegőbe..
 • Kis méret, elegendő erővel. A konvektorok fűtőelemei gyorsan felmelegszenek, és az áramot hővé alakítják, akár 80%-os hatékonysággal. Ezenkívül van egy működési rendszer különböző módokban, valamint termosztátok, amelyek lehetővé teszik, hogy ne folyamatosan dolgozzon, hanem csak akkor, ha a levegő hőmérséklete csökken..
 • Mobilitás, amely lehetővé teszi a konvektor áthelyezését a helyiségben, olyan helyekre, ahol a maximális hidegbevitel történik.
 • Lehetőség fűtési rendszer létrehozására kizárólag konvektorok használatával, vagy egy bonyolultabb fűtési rendszer részeként történő felhasználásra.
 • Az elektromos fűtőelem nem melegszik fel 100 foknál, és a test – 60 fokot. Fokozott védelemmel rendelkeznek a nedvesség ellen, ami lehetővé teszi a konvektor használatát a konyhában és a fürdőszobákban.

Mínuszok

 • Az elektromos konvektorok hátrányai a fűtőberendezések felszerelése a ház minden helyiségében..
 • Ezenkívül, ha egyszerre kapcsolja be őket, akkor fennáll a megengedett teljesítmény határainak túllépésének lehetősége..

A mínuszok azonban pluszokká alakíthatók, ha relét telepítenek a fűtőkészülékek váltakozó bekapcsolására. A relé lehetővé teszi, hogy stabil hőmérsékletet hozzon létre a házban, csökkentse az energiaköltségeket és a megengedett teljesítménytartományon belül maradjon. Van még egy érv a konvektorok rendszere mellett – ezek nem fognak egyszerre kudarcot vallani. Egy vagy két eszköz cseréje hőveszteség nélkül nem lesz nehéz.

Elektromos konvektorok

Padlófűtéses elektromos rendszerek

Működési elvük az ellenállásos vezetők használata, amelyek felmelegszenek, amikor elektromos áram halad át rajtuk. Valójában az elektromos padlófűtés olyan fűtőkábel, amely két- vagy egymagos lehet, és ez határozza meg a lefektetés módját..

Vannak félvezető mátrixszal felszerelt fajták. Ezek az úgynevezett önszabályozó kábelek, amelyek szabályozhatják a fűtést.

A meleg padló elrendezéséhez fűtőkábelt lehet venni, amelyet közvetlenül az esztrichbe kell fektetni. Nincs más rögzítési lehetőség hozzá. Ebben az esetben a cement esztrich egyfajta hőtárolóvá válik..

A lerakáshoz kényelmesebb megoldás az elektromos szőnyegek. Ugyanaz a fűtőkábel, amely az üvegszálas hálóhoz van rögzítve.

A szőnyegek előnye, hogy nemcsak esztrichbe fektethetők. Bizonyos esetekben, például kerámialapok alatt, egy ilyen rendszer közvetlenül a ragasztóba helyezhető, amelynek rétegét kissé növelni kell..

Mindkét kábelpadló opció fő hátránya, hogy ha a rendszer egyik szakasza megsérül, a szerkezet mögötti része meghibásodik..

Egy magánház elektromos fűtése

A telepítés során a fűtőkábelt úgy kell lefektetni, hogy annak részei ne érjenek hozzá

A rúdfűtő szőnyegek nélkülözik ezt a hátrányt. Ezek párhuzamos vezetők, amelyeket párhuzamos rudak kötnek össze..

A rendszer a fűtési fok önszabályozásának elvén működik. Bármilyen típusú meleg padló termosztáttal van felszerelve, amely szabályozza a készülék felmelegedését egy bizonyos hőmérsékletre, majd a berendezést kikapcsolja.

A rendszer időszakos automatikus bekapcsolása csak a beállított hőmérséklet fenntartása érdekében történik. Ez az üzemmód lehetővé teszi az energiatakarékosságot, de az ilyen fűtés még mindig meglehetősen energiaigényes..

Ezért gyakrabban használják kiegészítő fűtési rendszerként és különösen kényelmes meleg zónák rendezésére a helyiségekben. Ez lehet például a gyermekek játszására alkalmas terület vagy a fürdőszoba padlója..

Egy magánház elektromos fűtése

A rúdrendszerek akkor is működnek, ha az egyik elem meghibásodik.

Itt láthatók a mindennapi életben használt elektromos padlófűtés típusai. Azok számára, akik összehasonlítani szeretnék a rendszerek különböző verzióit, felmérni azok előnyeit és hátrányait, javasoljuk, hogy olvassa el a cikk tartalmát..

Cső alakú elektromos fűtőberendezések

A hő egy csőszerű elektromos fűtőberendezésből folyékony alapú hűtőfolyadékba kerül. Általában vizet és olajat használnak hőhordozóként, néha fagyállót. A fűtőkészülékek elve megegyezik az elektromos vízforralókéval, ezért fűtőberendezéseknek és olajradiátoroknak is nevezik őket. Valójában ez egy kazán, amelyet vízzel ellátott edénybe helyeznek. Az ilyen eszközök hatékonysága meglehetősen magas, és a fűtés hővesztesége minimális..

Indukciós kazán

Az indukciós kazán kétféle tekercselésű transzformátor. A keletkező örvényáramok a rövidzárlatú hurkot követik, amely a kazántest. Ebben az esetben a másodlagos tekercs energiát kap, amely hővé alakul, amely felmelegíti a hűtőfolyadékot.

Az indukciós kazánok gyorsan felmelegítik otthonát, alacsony feszültségen működhetnek, és nem tartalmaznak meghibásodott alkatrészeket. Az ilyen kazán hatékonysága közel 100%, és nem függ az élettartamtól.

indukciós kazán

Elektródás kazán

Az elektródakazán belsejében elektródák vannak, amelyek fűtőelemként szolgálnak. Hő keletkezik, amikor áram folyik a folyadékon. Ez azt jelenti, hogy az elektródakazánokban nincs olyan tényleges fűtőelem, amelyen vízkő képződhet. A vízkő hiánya nagyban megkönnyíti a működést.

Az elektródás kazánok rendkívül megbízhatóak és sokkal hosszabb élettartamúak, mint a csőszerű fűtők. Ezenkívül kis méretűek, ami nagyon kényelmes egy kis lakóépület számára. A hátrányok közé tartoznak a hőhordozóként használt folyadékkal szemben támasztott magas követelmények. A vizet külön kell kezelni. Gyakran előfordul, hogy a fagyállónak kizárólagosnak kell lennie – az eszközfejlesztőtől.

elektróda kazán

Vortex indukciós kazánok

Az ilyen kazánok különféle indukciós kazánok elemei.

Elektromos fűtési lehetőség - örvényindukciós kazánok

Az elektromos energiát emiatt nagyfrekvenciás energiává alakítják, és a feszültség gyors növekedése következik be. Nincs másodlagos tekercselés. Szerepét a tok játssza, amely ferromágneses tulajdonságú ötvözetből készül..

A Foucault -örvényáramok hatására a mágnesezés megfordul, ami minden ferromágneses felület felmelegedését okozza. A hatékonyság körülbelül 99%. Az ilyen típusú kazánok nagyon nehézek. Modellek széles választékában kapható.

Előnyök indukciós kazánok használatakor

Munkafolyadékként vizet és alacsony hőmérsékletű folyadékokat is használhat. Az élettartam több mint 10 év. A hűtőfolyadék gyorsan felmelegszik, és a vezérlőegység lehetővé teszi az egész rendszer lehető legpontosabb beállítását.

Nincs vízkőlerakódás. Az ilyen típusú kazánok hatásfoka 20-30% -kal magasabb, mint a hasonló típusú kazánoké.

hátrányai

Nagy súly, amely a telepítés során különös figyelmet igényel. Panaszok vannak a készülék működése közben fellépő enyhe rezgésekre. Magas költség, minimális költség 30 000 rubel.

Vortex kazán költsége

Légkondíciónálás

Más néven házak és lakások elektromos fűtésére.

Szakértők szerint az energiaköltségek jelentéktelenek a légkondicionáló működése során, de maga a berendezés beszerelése, karbantartása és beszerzése költséges. A beállítás meglehetősen egyszerű és kényelmes. A kényelmes hőmérséklet fenntartására szolgál egy külön helyiségben.

A fő hátrány az, hogy állandó szakmai szolgáltatást igényel..

Az IR panelek kiválasztása

Amikor eldönti, hogyan lehet gazdaságosan fűteni a házat villamos energiával, fontolja meg az infravörös szerkezetek telepítésének lehetőségét. Az ilyen termékek nem a helyiségek belsejében lévő levegőt, hanem különféle tárgyakat melegítenek. Ha a kazános változatban a légtömegek felfelé mozognak, majd lehűlnek, akkor ebben az esetben a forró áramok a padlóra irányulnak.

Elektromos fűtés telepítése magánházban

Az infravörös kialakítás nem foglal sok helyet

Ha termosztátokat ad hozzá az infravörös eszközökhöz, akkor azok hatékonyabban működnek. Egy szabályozó elegendő három fűtőberendezés vezérléséhez. Ez a berendezés gazdaságos, de a telepítési és építési költségek szempontjából drága. Az infravörös eszközök kis mennyiségű áramot fogyasztanak. Ezenkívül hatékonyan osztják el a hőt. Használhatók spot és zóna fűtésre. Még a szerkezet kikapcsolása után is a tárgyak hosszú ideig hőt termelnek.

Elektromos fűtés telepítése magánházbanAz ilyen berendezések telepítése önállóan is elvégezhető. Az infravörös rendszert fő üzemanyagként és kiegészítőként is használják. Ennek az opciónak az előnyei közé tartozik a hosszú élettartam, akár 80 év..

A ház elektromos árammal történő fűtését infravörös padlófűtéssel is végezzük. Gazdaságos és hatékony megoldás. Ez a kialakítás nem fél a váratlan áramszünetektől, és nem szakad meg kisebb sérülésekkel. Egy ilyen eszköz a parketta kivételével különféle padlóburkolatok alá szerelhető. Az infravörös sugarak csak szilárd tárgyakat melegítenek, ezért a padló felmelegítésekor maguk az elemek nem melegszenek fel.

Elektromos fűtés telepítése magánházban

Elektromos fűtés telepítése magánházban

Olajradiátorok

Ez a radiátor a helyiségfűtés leggyakoribb módja. Régóta széles körben használják az egyes helyiségek fűtésére..

Elektromos fűtési lehetőség - olaj radiátorok

Egy ilyen eszköz hatékonysága 100%. Nagyon mobil, görgők minden modellhez tartoznak. Öntöttvas akkumulátor alakú, a bordázás miatt megnő a hőcserélő terület.

Az olajhűtő még leállítás után is hosszú ideig ad hőt.

Hőventilátorok

Fűtőelemként nikróm spirált használnak.

Elektromos fűtési lehetőség - Ventilátoros fűtés

A levegő áramlása a forró spirálon átmelegszik, és képes felmelegíteni egy kis teret, egy kis helyiséget. Nem ajánlott ezt az eszközt hosszú ideig használni, mivel szárítja a levegőt.

Vidéki ház fűtésére nem használható, csak helyben és nem sokáig.

Fényvisszaverők

Az ilyen típusú fűtőberendezéseket ritkán használják hatástalanságuk miatt..

A kialakítás egyszerű: több spirál van kvarccsövekben. Ez irányított hőáramot és fűtést hoz létre a helyiség kis területén..

Elektromos fűtési lehetőség - elektromos reflektor

A konvektor előnyei

A kazán nélküli leggazdaságosabb elektromos fűtés kiválasztásakor érdemes feltárni a konvektorok lehetőségeit. A gyártók szerint a hálózatról táplált konvektor kiváló minőségben fűti a teret, és ugyanakkor kis mennyiségű áramot is elkölt. A készülék fő előnye, hogy egyszerű a telepítése..

Elektromos fűtés telepítése magánházban

A fűtőelem felmelegítése körülbelül két percet vesz igénybe, ami sokkal gyorsabb, mint vízberendezéssel történő fűtés esetén. Az ilyen tervek előnyei a következők:

 • a berendezések alacsony költsége;
 • tűzbiztonság;
 • a fűtési rendszert nem lehet azonnal befejezni, szükség szerint további radiátorokat vásárolni;
 • modern design;
 • megszakítás nélküli működés még hirtelen feszültségváltozások esetén is;
 • kis méret.

Ez a módszer fenntartja a kívánt páratartalmat a helyiségben, és nem pusztítja el az oxigént. A kiváló műszaki tulajdonságok és a kiváló teljesítményjelzők lehetővé teszik elektromos konvektorok használatát nagy és kis magánházak fűtésére..

Elektromos fűtés telepítése magánházban

A tervezés fő eleme a fűtőelem, amely az elektromos energiát hőenergiává alakítja. Működési elve a légkonvekció. Ebben az esetben a lehűlt áramok behatolnak a ház alsó részének réseibe, majd a felső nyílásokon keresztül távoznak. A konvektor működtethető külön -külön vagy egy hőmérséklet -szabályozó által vezérelt rendszerben.

Elektromos fűtés telepítése magánházban

Elektromos konvektorok és fajtáik

Elektromos fűtés telepítése magánházban

Nem kevésbé népszerű egy magánház elektromos fűtési egységei a konvektorok sokféle módosítással hőfüggönyök, “pisztolyok” és ventilátoros fűtőberendezések formájában.

Hőfüggönyöket nem használnak lakóépületekben. Általában az ajtók fölé helyezik őket. Az ajtó kinyitásának pillanatában a függöny automatikusan bekapcsol, és nem engedi be a hideg levegőt a szobába.

A telepítéshez elegendő az eszközt az ajtó fölé rögzíteni, és csatlakoztatni a hálózathoz. Egy adott kialakítás jellemzőitől függően a csatlakozás sorrendje egyedi jellemzőkkel rendelkezhet. Ezért feltétlenül tanulmányozza részletesen a megvásárolt függönyre vonatkozó utasításokat..

A magánházak hőfegyvereit is nagyon ritkán használják, kivéve a pincék fűtését. Rendkívül egyszerű elv szerint működnek: az egység csatlakoztatva van a hálózathoz, a beépített ventilátor megkezdi a levegő szivattyúzását, amely áthalad a beépített fűtőelemen és egyenletesen felmelegíti a környező teret. Nincs szükség speciális telepítési intézkedésekre, minden a készülék hálózathoz való csatlakoztatásából áll.

Elektromos fűtés telepítése magánházban

Az elektromos ventilátoros fűtőberendezéseket általában kiegészítő hőforrásként használják. A kis területű szobákban egyedüli és fő fűtésként használhatók. A beépített szabályozó lehetővé teszi a ventilátor kívánt teljesítményének könnyű beállítását, és kényelmes beltéri klímát biztosít.

A modern modellek nélkülözik elődeik fő hátrányát – a ventilátoros fűtőberendezések már nem szárítják a levegőt. Az ilyen fűtőberendezések további előnye a könnyű csatlakoztatás és használat – a készüléket egyszerűen egy kényelmes helyre helyezik, csatlakoztatják a hálózathoz és beállítják a szükséges teljesítményre.

Az elektromos fűtőberendezés kiváló lehetősége az elektromos olajmelegítők használata. Vonzó dizájnnal rendelkeznek, és tökéletesen illeszkednek környezetükhöz. Általában az ilyen fűtőberendezéseket az ablaknyílás alá szerelik fel a standard akkumulátor helyett, vagy az ajtó oldalán helyezik el..

Elektromos fűtés telepítése magánházban

Első lépés. Jelölje be a rögzítőelemeket. Az olajmelegítő burkolatán speciális elemek találhatók, amelyekkel a rögzítőelemekre akasztható. Rögzítse a fűtőtestet a telepítési helyhez, és jelölje meg ezeket az előtetőket.

Második fázis. Fúrjon lyukakat a falba a jelölések szerint.

Harmadik szakasz. Rögzítse a rögzítőelemeket az előkészített lyukakba. A függesztett fűtőberendezések kampóit általában a gyár szállítja. Ellenkező esetben ezeket az elemeket egy hardverboltban kell megvásárolnia..

Negyedik szakasz. Csatlakoztassa az elektromos olajmelegítőt a hálózathoz, és állítsa be a kívánt üzemmódba. A modern modellek érzékelőkkel is felszerelhetők, amelyeknek köszönhetően a fűtési teljesítmény automatikusan beáll. Ha a modell ilyen érzékelőkkel együtt is működhet, telepítse azokat a gyártó utasításai szerint..

Kerámia fűtőpanelek

A kerámia fűtőberendezések sajátossága a fűtőberendezés és az előlap közötti szoros érintkezésben rejlik (termikus kerámia felhasználásával készült). Az ilyen eszközöket 80-90 Celsius fokig melegítik, majd a felhalmozott hőt a helyiség levegőjébe továbbítják. A spektrumát tekintve ez a hő közel áll a napelemes tárcsához..

A kerámia fűtőkészülékek kialakítása egyszerű. A polimer bevonatú fém tok belülről van felszerelve. Ezután jön a fényvisszaverő képernyő (a maximális hatékonyság érdekében). Ezt követően fűtőelemet szerelnek be, és kerámia alkatrészt rögzítenek az elülső részre. Ő adja ki a hőt a szobába..

40-750x649.jpg

A szükséges fűtőberendezések számának meghatározásakor a szoba 10 “négyzetméterére” 1 kW teljesítmény kerül. A kerámia típusú modellek használata lehetővé teszi a megadott paraméter felére csökkentését..

A fűtőberendezések gyakorlata csak megerősíti e megközelítés érvényességét. A maximális terhelés elkerülése érdekében jobb, ha nem 0,5 kW -ot, hanem 0,6 kW -ot használnak 10 négyzetméter alapterületen. Ha a lakásban vagy a házban a mennyezet magasabb, mint 2,5 m, az energiaigény is növekedni fog..

Az ilyen eszközök egyik példája a Venezia 120 * 60 kerámia panel. Ez egy robusztus modell, amely infravörös kerámia főzőlapból áll. Teljesítmény 750 W.

41-750x472.jpg

Előnyök – környezetbarát, megbízható, praktikus és a kívánt hőmérséklet beállítása. A fedett terület akár 22 négyzetméter. méter. A modell súlya – 4 kg. A felületi hőmérséklet eléri a 90 Celsius fokot. Méretek – 60 * 120 * 4 cm. A termosztát és a mechanikus vezérlés, fűtőelem – kerámia.

Hőfüggönyök

A hőfüggönyök sokoldalú eszközök, amelyek készek bármilyen környezetben kényelmes környezetet biztosítani egy lakásban vagy házban. Nyáron a termék véd a hőtől, télen pedig a hidegtől.

A hőfüggönyök kétféle – levegő vagy hő. Az előbbiek megvédik a helyiséget a meleg vagy hűvös légtömeg kiszivárgásától, az utóbbiak pedig lezárják a hideg levegő áramlását a helyiségbe. Az egyik fő jellemzője a költség.

54-750x486.jpg

A termikus függönyök fűtéssel és anélkül, valamint melegvíz -ellátással is kaphatók.

Ezenkívül a termékek a fűtőelem típusában különböznek:

 1. Kerámia – magas hőmérsékleten működik, nagyon megbízható.
 2. Tenova – hosszú ideig és alacsony hőmérsékleten melegszik.
 3. Spirál – magas fűtési hőmérsékletű elem.

A légfüggöny feladata a különböző hőmérsékleti zónák elkülönítése, például a fagyasztó és a szoba között, az ablak vagy ajtó közelében..

A telepítés függőlegesen vagy vízszintesen történik, a típustól függően. A függőleges opció kiválasztásakor figyelembe kell venni az ajtók paramétereit. Fontos, hogy a függöny 15-20 cm-rel meghaladja őket..

55-750x600.jpg

Erősebb ipari modellek állnak rendelkezésre, amelyek alkalmasak kávézókba, éttermekbe, irodákba, garázsokba vagy más helyiségekbe történő telepítésre. Típustól függően a légfüggönyök különböző funkciókkal rendelkeznek. De általában praktikusak, multifunkcionálisak és tartósak..

Vegyük például a Ballu BHC-L10-S06 hőfüggönyt-egy olyan eszközt, amely erőteljes légáramot hoz létre, amely elválasztja a különböző zónákat (például az utcát és a helyiséget).

56-750x320.jpg

A modell üzletekbe, irodákba, előszobákba, lakóhelyiségekbe, kávézókba és más helyekre történő beépítésre szolgál.

A Ballu BHC-L10-S06 előnyei-alacsony zajszint, gyors levegőmelegítés, egyszerű csatlakoztatás, a tok korróziógátló kezelése és beépített termosztát (szabályozza a fűtést). Hideg üzemmód áll rendelkezésre (hővédelemhez).

Opcionálisan a két üzemmód egyike van beállítva. A készülék modern és könnyen használható távirányítóval van felszerelve.

57-750x411.jpg

Elektromos hőpisztolyok

Az elektromos hőpisztolyok speciális elemek segítségével biztosítják a levegő melegítését:

 1. Szabályos spirál, maximális értékre hevítve.
 2. Fűtőelem nagy hatékonysággal (a jellemző a maximális hatékonyság).
 3. A kerámiaelemek olyan elemek, amelyek biztonságosak az egészségre, megkülönböztetik megbízhatóságukat és környezetbarátságukat. Ma ezeket tartják a legjobb megoldásnak a fenti elemek közül a fűtéshez..

58-750x422.jpg

A légáramlás az erőteljes ventilátoroknak köszönhetően biztosított, amely lehetővé teszi, hogy néhány perc alatt felmelegítse a helyiséget. Egyes modellek speciális kerekekkel vagy csúszkákkal vannak felszerelve, amelyek garantálják a hőpisztolyok könnyű mozgatását vagy felszerelését.

59-750x843.jpg

A népszerűség biztosított az égéstér hiánya, a zajtalanság, a karbantartás és a telepítés lehetősége nélkül, anélkül, hogy a fegyvert beszerelné egy kormányhivatallal.

Érdekes lehetőség a Ballu BHP-PE-3. Ez egy kompakt és könnyű hőpisztoly, amelyet irányított fűtés jellemez, és kerek testben helyezkedik el.

60-750x563.jpg

A készülék rozsdamentes acél burkolatban készül, döntési lehetőséggel. A maximális teljesítmény 3 kW, az üzemmódok száma kettő. Súly – 3,7 kg. A Ballu BHP -PE -3 modell kisméretű – 31,5 * 24Yu5 * 25 cm. További jellemzők – fűtőelem, sokoldalúság, forgókapcsoló jelenléte, túlmelegedés elleni védelem. A készüléket legfeljebb 35 “négyzetméteres” helyiségekben használják.

61-750x503.jpg

Légkonvektorok

Légkonvektorok vásárlásakor fontos figyelni a rögzítés módjára. Ma már kapható modellek falra vagy mennyezetre való rögzítéshez, padlóra szereléshez, süllyesztett vagy szegélyléces modellekhez.

43-750x497.jpg

Általánosságban elmondható, hogy a légkonvektorok (típustól függetlenül) azonos szerkezetűek. A készítmény tartalmaz egy fűtőberendezést (TEN) speciális bordákkal (javítja a hőátadást). A hőmérsékletet a szabályozó szabályozza, amely be- és kikapcsolja a készüléket.

Kívülről nyílások vannak a meleg levegő jobb behatolása érdekében a fűtött helyiségbe. Ebben az esetben a hőkibocsátás a felső nyílásokon keresztül történik, a bejárat pedig az alul.

44-750x469.jpg

Ennek a kialakításnak köszönhetően a levegő természetesen működik, de maga a légáramlás lassú. Sok gyártó ventilátorokat épít be a hatékonyság javítása érdekében. Feladatuk a légáramlás felgyorsítása és a fűtési sebesség növelése..

A legegyszerűbb konvektorokat a falra, a mennyezetre és a padlóra kell felszerelni. Az első esetben elegendő egy pár horgot telepíteni a kiválasztott modell telepítéséhez.

Ami a mennyezeti termékeket illeti, azokat tiplikkel vagy önmetsző csavarokkal rögzítik a felülethez..

45-750x608.jpg

A padlólevegő -konvektorok rögzítéséhez ugyanazokra a rögzítőelemekre lesz szükség, de a rögzítést már a padlóburkolatra kell elvégezni.

További problémák merülnek fel a nemi szerveken vagy szegélyléceken alapuló modellek rögzítésekor.

Tekintsük részletesebben őket:

 • A szegélyléc légkonvektorok a szabványos szegélylécek helyett vannak felszerelve, és ugyanolyan megjelenésűek. A sajátosság az, hogy a fűtött levegő kilép a falból, felmelegíti és a helyiséget egészében. A kívánt hőmérséklet elérése után a termék nagyméretű radiátorrá változik, amely hőt bocsát ki és fenntartja a kívánt hőmérsékletet. A kikapcsolás után is a légkonvektor tovább melegíti a helyiséget.A hátránya a tehetetlenség. A falak felmelegedése bizonyos időt vesz igénybe, majd a hő a helyiség levegőjébe kerül. Ez a fűtési módszer alkalmas állandó lakóhellyel rendelkező házak és lakások számára..

46-750x498.jpg

 • A beépített konvektorok padlóra szerelhetők, és a hagyományos modellekhez hasonlóan működnek. A hely mélysége eléri a 100 mm -t vagy annál többet. Ezért az eszközök telepítését csak a javítási munkák szakaszában végzik. A telepítési folyamat során fel kell emelnie a padlót. A plusz az ilyen fűtőkészülékek titkosságában rejlik – a szem számára láthatatlanok, de a szoba meleg. Ezt az opciót akkor használják, ha francia ablakot vagy nagy üvegfelületet kell felmelegíteni..

47-750x497.jpg

Az egyik példa az STN NEB-M-NS 0.5 (B) modell. Ez egy 500 W-os falra szerelhető készülék. A fűtési teljesítmény 2 kW, a fedett terület 10 négyzetméter. Tápfeszültség – 220 V.

48-750x441.jpg

A modell sajátossága az elektronikus vezérlés, a hőmérséklet -szabályozás és a programok telepítésének képessége. A fűtőelem zárt típusú, hálózatra képes. Vannak védelmi lehetőségek (fagyvédelem, túlmelegedés leállítása és nedvességvédelem). A készülék méretei – 75 * 45 * 9,8 cm.

49-750x548.jpg

Amikor az elektromos kazán a legjobb megoldás

A gáz nem mindenki számára elérhető: egyes települések túl messze helyezkednek el a fővonaltól, és néha egyáltalán nem tanácsos gázkazánt telepíteni. Például egy olyan vidéki ház esetében, amelyet télen többször fűtenek, nincs értelme drága gázberendezés -készletet vásárolni..

A szilárd tüzelésű kazánoknak számos hátránya is van: szükség van az üzemanyag beszerzésére és tárolására, és a legtöbb szilárd tüzelőanyag-egység nem tud hosszú ideig, 4-5 óránál tovább működni egy töltet üzemanyaggal. Ezenkívül inerciálisak, és nem teszik lehetővé a pontos hőmérséklet -szabályozást. Ebben az esetben az elektromos kazán gyorsan, megbízhatóan és többletköltség nélkül képes megoldani a fűtési problémát..

Vélemények a magánházak fűtésére szolgáló elektromos kazánokról

Az elektromos kazánok előnyei magánházhoz:

 • könnyen telepíthető, csatlakoztatható és karbantartható;
 • magas szintű automatizálással rendelkezik;
 • lehetővé teszi a kívánt hőmérséklet pontos beállítását;
 • csendben dolgozni;
 • nincs szükség kéménycsatlakozásra;
 • nem igényel külön szobát, a legtöbb háztartási modellt saját kezűleg szerelik fel a falra.

Hátrányok:

 • külön kábellel kell csatlakoztatni a panelhez;
 • a 9 kW-nál nagyobb teljesítményű kazánokat csak 380 V háromfázisú feszültségre gyártják;
 • a fűtés többszörösébe kerül a magas villamosenergia -tarifák miatt.

Kontúrok száma

Fűtőkazán telepítésekor zavartalan melegvízellátást biztosíthat a háznak, de az ehhez szükséges berendezéseket különösen óvatosan kell kiválasztani. Ebben az esetben választani kell az egy vagy két áramkörrel rendelkező eszközök között. Az egykörös eszközök lehetővé teszik, hogy csak a fűtési rendszert szervezzék, mivel nem arra szolgálnak, hogy felmelegítsék a vizet, amelyet a felhasználó a konyhában vagy a fürdőszobában lévő csapokon keresztül szolgáltat. Ha erre szükség van, akkor kétkörös gázkazánokat kell választania. Itt van egy külön osztályozás: falra szerelt, padlón álló, átfolyó és nagy tárolótartályú gázkazánokat gyártanak..

Melyik kazánt érdemes választani? Először el kell döntenie, hogy milyen funkciókat igényel a berendezés. Például az egykörös eszközök hőhordozót képesek ellátni a meleg padlóhoz..

Az átfolyó berendezéseket akkor használják, amikor szinte azonnali vízmelegítésre van szükség, miközben egy perc alatt 10-15 litert szivattyúznak át magukon, felmelegítve ezt a térfogatot a beállított hőmérsékletre.

A kétkörös fűtésű kazánok további tartályokkal rendelkeznek, bizonyos kapacitással. Térfogatukban már forró víz van, de ha szállítják, nem mindig lehet azonnal forró, és ez folyadékfogyasztáshoz vezet. Ezért a választást annak alapján kell meghozni, hogy mennyire gazdaságos és hatékony a berendezés, teljes mértékben megfelel -e az összes működési követelménynek..

Az automatizálás elérhetősége

A magánház fűtésére szolgáló kazánnak összetettebb automatizálással kell rendelkeznie.

A kazánok kiválasztása felelősségteljes üzlet, figyelni kell az automatizálás rendelkezésre állására. Meg kell jegyezni, hogy bármilyen típusú berendezést bizonyos számú feladat megoldására terveztek, funkcionalitása is eltérő lesz

Egy városi lakáshoz elegendő a vizet a kívánt hőmérsékletre felmelegíteni, egyes modellek hűtőfolyadékot is biztosíthatnak a radiátorokhoz. Itt egyszerűen nincs szükség komplex automatizálásra, mivel a kazán funkciói meglehetősen korlátozottak. Az ilyen falra szerelt kazánokhoz elegendő öngyújtó és huzatérzékelő. Egy vidéki ház számára ez nem elegendő; a magas funkcionalitás és biztonság érdekében fejlettebb automatizálásra van szükség.

Az első helyen vannak az automatizált kazánok, amelyek az időjárási körülményektől függően lehetővé teszik a fűtési szint beállítását. Itt vannak telepítve külső hőmérséklet -érzékelők, hőmérséklet -jelzők a házban. Egy ilyen rendszer lehetővé teszi a gáz gazdaságos felhasználását, mivel amikor a hőmérséklet emelkedik az utcán és a házban, annak ellátása egyszerűen csökken vagy leáll. A kazán csak akkor kapcsol be, ha szükséges, és ez nagyon hatékonyvá teszi a munkáját..

Gyakran tavasszal és ősszel adódik olyan helyzet, amikor a helyiségek túlmelegedése jelentkezik. Ez annak köszönhető, hogy a hűtőfolyadékot állandó hőmérsékleten szállítják a fűtési rendszerbe, és ez nem mindig szükséges

Ezért figyelni kell a gázkazánokra, amelyek speciális programozható eszközökkel rendelkeznek, amelyek lehetővé teszik a fűtés ütemezés szerinti szabályozását. Az automatizálás különféle felügyeleti érzékelőket tartalmaz, amelyek az előre meghatározott adatok szerint biztosítják az irányítást

Célszerű ilyen gázkazánokat használni nemcsak egy vidéki házhoz, hanem egy városi lakáshoz is. A kazánok minősítésének összeállításakor olyan kazánokat kell az első helyre küldeni, amelyek a leghatékonyabbak és képesek a legkényelmesebb életkörülmények megteremtésére. De az ilyen eszközök sokkal drágábbak, mint mások, és ezt is figyelembe kell venni..

A fűtési kazánok közötti választáskor figyelembe kell venni az ilyen automatizálás jelenlétét is, amely lehetővé teszi az óránkénti programozást. Az ilyen automatizálás valódi lehetőséget kínál a beállítások elvégzésére a hét minden egyes napjára külön -külön. Ezzel párhuzamosan éjszaka csökkenni fog, nappal pedig növekedni fog. Ez lehetővé teszi a jelentős gázmegtakarítást

Az ilyen gázkazánok nemcsak hatékonyak, hanem gazdaságosak is, és ez ma nagyon fontos. Kazán vásárlásakor az összes beállítást egyszerűen manuálisan kell megadni egyszerre, vagy kiválasztani a már telepített listából

Nincs szükség a hőmérséklet szabályozására, a gázkazánok egymástól függetlenül szabályozzák a gázellátást és a hűtőfolyadék hőmérsékletét. Az ilyen berendezések gyakran meghaladják a kazánok speciális besorolását, nemcsak gazdaságilag jövedelmezőek, hanem előnyösek az egészségre is, mivel az éjszakai levegő hőmérséklete, egy bizonyos értékre kissé csökkentve, pozitív hatással van az emberi egészség általános állapotára..

A gázkazánok minősítése valódi lehetőség arra, hogy pontosan és gyorsan válassza ki az adott körülményekhez optimális berendezést. A megadott adatok szerint meg lehet határozni, hogy milyen teljesítményre van szükség és milyen feltételek mellett, milyen követelményeket támasztanak magával a berendezéssel szemben, hogy az automatizálás annyira fontos -e, és milyen körülmények között egyszerűen lehetetlen nélküle. Ezek a tippek segítenek olyan berendezések kiválasztásában, amelyek hosszú évekig hatékonyan működnek, kényelmet és hangulatot biztosítva otthonában..

Hogyan lehet optimalizálni az elektromos fűtést

A fűtőberendezések hozzáértő választása mellett hatékony és optimális (költség szempontjából) elektromos fűtési rendszer csak átfogó házszigeteléssel lehetséges – az alagsortól a tetőig. Ellenkező esetben a kifújt ház fűtésének költségei sokkal magasabbak lesznek, még akkor is, ha maga a fűtőberendezés magas hatékonysága van, és a ház elektromos árammal történő fűtése nem valószínű, hogy olcsón fog működni..

Lehetséges lehetőségek

Mielőtt folytatná a megfelelő fűtőberendezés kiválasztását, el kell döntenie a fűtési rendszer elemeinek konfigurációjáról és kölcsönös elrendezéséről. A kívánt eredményt különböző módon érheti el. Egy vidéki ház elektromos árammal történő fűtéséhez használható

 • közbenső hőhordozó. Az opció magában foglal egy fűtőkört, amelyen belül a hűtőfolyadék folyamatosan kering. Melegítéskor a cső hőt bocsát ki a környező térbe, fokozatosan felmelegítve a levegőt az optimális szintre. Egy ilyen rendszer megvalósításához először egy projektet dolgoznak ki. Kiszámítják a jövő rendszer elemeinek jellemzőit, egymáshoz viszonyított térbeli elrendezését. Az elhelyezés optimális helyét választják ki;
 • közvetlen hőátadással rendelkező eszközök. Az ilyen berendezések lehetővé teszik a fűtési kör telepítésének megtagadását. A hő közvetlenül a forrásból kerül át a környező területre. Ezek kevésbé tehetetlenek, mint az előző verzió.

közvetlen hőelvezető eszközök

Közbenső hűtőfolyadék használatakor különös figyelmet fordítanak a csővezetés sorrendjére. Ő lehet:

 • egy- és kétcsöves. Az utolsó lehetőség lehetővé teszi, hogy kényelmes körülményeket teremtsen minden szobában egyszerre. A fűtött hűtőfolyadékot az egyik csövön keresztül szállítják, a lehűtött pedig a másikon keresztül a kazánba kerül;
 • vízszintes vagy függőleges.

Különös figyelmet fordítanak a radiátorok felszerelési helyére. Teljes mértékben ki kell adniuk a hőt, biztosítva a hő egyenletes eloszlását az egész belső térben. A leghatékonyabb és ésszerűbb az elrendezés, amely magában foglalja a radiátorok elhelyezését a szoba teljes kerületén..

radiátorok elhelyezése a szoba teljes kerületén

Milyen fajtát válasszon

Az otthoni fűtés megszervezéséhez figyelembe kell vennie pénzügyi lehetőségeit, az általános teret és az egyes szobák területét. Ajánlott választani:

 • Vízrendszer, ha a lakóterület meghaladja a 100 négyzetmétert. Ez a legjobb lehetőség egy vidéki ház számára;
 • Levegőrendszer a lakás elektromos fűtésének megszervezésére. Ez a legkényelmesebb és leggazdaságosabb lehetőség a lakóépületek számára;
 • Padlófűtési rendszer, ha kényelmes körülményeket kell teremtenie egy 10-15 négyzetméteres szobában.

ház séma

Bizonyos esetekben több rendszert is használnak egyszerre. Az egyik lehetővé teszi a fő fűtés megszervezését, a második további hőforrásként szolgál. Annak érdekében, hogy a fűtési rendszer későbbi üzemeltetési költségei a lehető legalacsonyabbak maradjanak, és olcsó legyen az áram, tegye a következőket:

 • Óvatosan számítsa ki a telepített berendezés teljesítményét. Teljes mértékben kompenzálnia kell a készülék hőveszteségét;
 • Előnyben részesítse a beépített keringető szivattyúval rendelkező kazánokat. Ha az egyik nem áll rendelkezésre, akkor érdemes megvásárolni a szükséges eszközt, majd a fűtőelem előtti visszatérő vezetékbe telepíteni;
 • Ne használja a 32 mm -nél nagyobb keresztirányú csöveket;
 • Válasszon öntöttvas radiátorokat. Az ilyen akkumulátorok felmelegedése hosszabb időt vesz igénybe, és lassan le is hűl;
 • A lakóépületek falainak, mennyezetének és padlójának kiváló minőségű szigetelése.

a falak, a mennyezet és a padló szigetelése

A megfelelő rendszer kiválasztása

A lakótér területétől és a falszigetelés minőségétől függően a lakás autonóm elektromos fűtésének megfelelő lehetőségét választják ki. Ha Ön egy- vagy kétszobás Hruscsov tulajdonosa, akkor a meleg padlórendszer elektromos konvektorokkal vagy infravörös panelekkel kombinálva képes ezt kezelni. Az infravörös fűtőberendezésekkel kombinált jövedelmezőbb és hatékonyabb, mert a hősugárzás felülről lefelé irányul, és minden hő kering a szoba alján. Lakás fűtése elektromos konvektorokkal csak azért jobb, mert az eszközök nem szárítják a levegőt, és nincsenek negatív hatással az emberi közérzetre. Sok vélemény van arról, hogy az állandó sugárzással rendelkező infravörös fűtők negatívan befolyásolják az egészséget, ami hátrányuk..

Elektromos fűtés telepítése magánházban

A megfelelő cikkben megismerkedhet az infravörös melegítők többi előnyével és hátrányával. Ennek ellenére, amint a statisztikák azt mutatják, 2017 -ben az ilyen eszközöket aktívan vásárolják háztartási használatra.!

Ami az elektromos padlófűtést illeti, ez valóban nagyon népszerű és hatékony. Bárki fektethet padlófűtést laminált lemez alá, még vízforralót is villanyszerelőben. Ezenkívül a lakásban csak fűtött utak készíthetők az anyagból, és nem fektethetők a fólia a teljes alapterületre. Ez a fűtési lehetőség pozitív hatással lesz az energiamegtakarításra, és ugyanakkor hatékonyan felmelegíti a helyiséget..

Elektromos fűtés telepítése magánházban

Ha három- vagy négyszobás lakásban él, akkor ésszerűbb lenne az elektromos vízmelegítés csatlakoztatását használni a lakásban. Ennek oka a szobák nagy összterülete, amely teljes körű, nagy teljesítményű fűtési rendszert igényel. Például, ha a terület 130 négyzetméter M., 1 kW / 10 négyzetméter M. számítással telepítenie kell legalább egy 13 kilowattos köteg elektromos fűtőtestet. Természetesen télen sok pénzt költ egy egyedi elektromos fűtési rendszer működtetésére. Ezenkívül ennek az opciónak a használatához a vezetékeknek erőseknek kell lenniük, és képesek ellenállni a nagy áramterhelésnek. Ebben az esetben nem nélkülözheti a lakás elektromos vezetékeinek cseréjét, ami megint eléri a költségvetést. Ugyanakkor, ha elektromos kazánról működtetett vízradiátorokat használ, a fűtés autonóm és olcsóbb lesz, ami lehetővé teszi, hogy “két legyet egy csapásra megöljön”..

Melyik opciót jobb megkerülni

Beszéltünk olcsó és hatékony rendszerekről a magánház gazdaságos fűtéséhez, de szeretnék rámutatni a legköltségesebb lehetőségekre is, amelyeket meg kell kerülni. A minősítés csúcsát az olajhűtők foglalják el. Mindannyian nagy teljesítményükről ismertek, így téli munkavégzés esetén észrevehető növekedést tapasztalhat az áramfogyasztásban..

Elektromos fűtés telepítése magánházban

Ezek a termékek nemcsak nagy teljesítményűek, hanem fűtési hatásfokuk is nagyon gyenge. Például az azonos méretű és azonos teljesítményű IR panel gyorsabban felmelegíti a házat, ezért előnyben kell részesítenie..

Ezenkívül az infravörös fűtőtestet a mennyezetre vagy a falra szerelik, így nem foglal el szabad helyet, ami nem mondható el az elektromos radiátorokról..

Egy másik nem ajánlott lehetőség a ventilátoros fűtés. Ezek az eszközök nemcsak az oxigént égetik, hanem a port is meghajtják, emellett zajosak. Használatuk hatékonysága nem túl magas, mert a mennyezet és a padló között a hőmérséklet több fokkal eltérhet, annak ellenére, hogy a termékek teljesítménye magas (1,5 kW -tól)

Elektromos fűtés telepítése magánházban

Az áramkör kétcsöves huzalozásának jellemzői

A kétcsöves rendszert többféle változatban mutatják be. Van egy másik sémájuk a fűtőelemek csatlakoztatására egy magánházban, valamint a hűtőfolyadék mozgásának vektora.

Kis magánházakban a következő típusú kétcsöves fűtési rendszereket használják:

Elektromos fűtés telepítése magánházban

A kétcsöves rendszerek rövid jellemzői

Zsákutca rendszer – a teljes csővezeték -hálózat két karból (ágból) áll, az egyiket szállítják, a másik kar pedig a hűtőfolyadék visszatérése. A víz mozgása ellentétes irányban történik.

Elektromos fűtés telepítése magánházban

Elhaladó kétcsöves rendszer – a hátrameneti kar az ellátó kar (ág) folytatásaként szolgál, vagyis a rendszer hurkolt. Egy ilyen rendszer a fűtés csatlakoztatásához egy magánházban méltán népszerű..

Gyűjtő – a legdrágább bekötési rajz egy magánház fűtéséhez, mivel csöveket kell elhelyezni az egyes akkumulátorokhoz, és lerakásukat rejtve teszik.

Nyitott “gravitációs” kétcsöves rendszer

Elektromos fűtés telepítése magánházban

Tekintsük a magánházban saját kezűleg bevezetett fűtést, kétcsöves nyitott áramkört választunk, és egy nyitott tartályt telepítünk az áramkör felső pontjára. A fej, amely meghatározza a folyadék mozgásának sebességét a “gravitációs” rendszerben, függ a tartály emelkedésének magasságától. A kétcsöves rendszer fő előnye, hogy a víz ugyanazon a hőmérsékleten jut be a radiátorokba, és a csővezetékek világos szétválasztása a be- és visszatérő vezetékekre megkönnyíti a vezérlés automatizálását.

A “gravitációs” rendszer sikeres működéséhez a telepítés során 3-5 mm / m lejtést biztosítanak. A gravitáció miatt bármilyen típusú fűtési rendszer működhet, ha a szükséges feltételek megteremtődnek – a természetes keringésű hűtőfolyadék -vezetékek lejtése. Ezt szem előtt kell tartani – a “gravitációs” rendszer csak nyitott tágulási tartállyal képes működni.

Zárt kétcsöves rendszer

A gőzfűtést egy magánházba telepítik, a rendszert zártnak választják, és típusa az épület emeleteinek számától függ. Ha a ház egyszintes, akkor a csővezeték két ágát fektetik le – az ellátást és a “visszatérést”, és párhuzamosan csatlakoztatják hozzájuk a fűtőberendezéseket..

És annak érdekében, hogy kétemeletes magánház fűtését saját kezével szerelje fel, a kapcsolási rajzoknak tartalmazniuk kell a szükséges számú folyadékellátó ágat. A kollektor egyik ágának a felső emelet, a második ágnak az alsó emelet elemeit kell ellátnia. A vizet, amely feladta a hőt, a “visszatérésen” keresztül visszajuttatja a kazánba. A zárt rendszerben cirkulációs szivattyúval kell rendelkezni a nyomás létrehozásához.

Megfelelő berendezés az adott körülményekhez

Először is meg kell mondani, hogy minden egyes konkrét esetben ki kell választania a megfelelő elektromos fűtési rendszert a nyaralóhoz. Minden attól függ, hogy milyen gyakran látogatja a vidéki házat, és milyen célokra építette. Tekintsük részletesebben a meglévő helyzeteket..

Ritka látogatás

Ha nagyon ritkán látogat nyaralót, különösen télen, akkor természetesen nincs értelme saját kezűleg elvégezni a főváros fűtési rendszerének telepítését az országban. Itt ajánlott elektromos konvektorok, ventilátoros fűtőberendezések vagy olajradiátorok csatlakoztatását használni. A konvektorok falra, padlóra vagy görgőkre szerelhetők. Minden típusú konstrukciónak megvannak a maga előnyei és hátrányai. Javasoljuk, hogy azonnal ismerkedjen meg az elektromos konvektor kiválasztásával kapcsolatos tippekkel annak érdekében, hogy megvásárolja a nyaraló fűtésére legmegfelelőbb modellt..

Elektromos fűtés telepítése magánházban

Ami a ventilátoros fűtőberendezéseket és az olajmelegítőket illeti, ezek lehetővé teszik, hogy a lehető legrövidebb idő alatt felmelegedjen a helyiségben, ami pontosan az, amire szüksége van egy ritka országlátogatással..

Hétvégi kiruccanás

Ha a tájházat egy szigetelt tőkeépület képviseli, akkor már van értelme a vidéki ház jobb elektromos fűtésére. A legjobb az egészben, hogy ebben az esetben meleg padló ajánlott, amely lehetővé teszi a szoba rövid időn belüli felmelegítését és a ház bizonyos hőmérsékletének fenntartását, amennyire szüksége van.

Elektromos fűtés telepítése magánházban

A padlófűtés önmagában nem elegendő, ha úgy dönt, hogy elektromos fűtést készít egy 100 négyzetméteres vagy annál nagyobb területű vidéki házban. Ebben az esetben javasolt a rendszer kiegészítése nagy hatékonyságú és viszonylag alacsony energiafogyasztású infravörös fűtőberendezések csatlakoztatásával. A padlófűtés és az infravörös panelek kombinációja, amint az a fenti szerkezeti ábrán látható, lehetővé teszi, hogy gyorsan és olcsón felmelegítse vidéki házát egy téli hétvégi kiruccanáshoz..

Gyakori látogatás

Nos, az utolsó lehetőség, amely a legkevésbé gyakori, egy vidéki ház, amelyben a tulajdonosok idejük jelentős részét töltik. Ilyen körülmények között gondoskodni kell a kiváló minőségű fűtésről, és ha nincs gáz az országban, mindenképpen végezzen elektromos fűtést saját kezével..

Elektromos fűtés telepítése magánházban

Már nem racionális a magas energiafogyasztású berendezések – ventilátoros fűtőberendezések és olajmelegítők – használata. Illetékesebb megoldás az lenne, ha a vízradiátorokkal együtt működő elektromos kazánt csatlakoztatnánk.

Elektromos fűtés telepítése magánházban

Ezenkívül ajánlatos elektromos padlófűtést csatlakoztatni a helyiségekbe, és szükség esetén hőmérsékletszabályozók által vezérelt infravörös mennyezeti paneleket felszerelni. Egy ilyen fűtési rendszer egy nyári lakáshoz nem igényel kémény telepítését, különféle engedélyek beszerzését és a mester hívását a szerelési munkákhoz, ami a legjobb a gáz hiányában a helyszínen.

Azonnal javasoljuk, hogy nézzen meg egy videót a modern elektromos fűtési rendszer áttekintésével, amely rövid idő alatt sok pozitív véleményt szerzett az interneten:

Videó áttekintés egy nagy vidéki ház gazdaságos fűtési rendszeréről

Konvektoros rendszer eszköze

A magánház fűtésének elektromos árammal való ellátásának egyik népszerű módja a konvektorok, a légkonvekciót alkalmazó eszközök használata..

A konvektor berendezése és működési elve

A fűtőtest fém testébe termosztáttal vezérelt fűtőelemek vannak beépítve. Mindegyik nagy ellenállású vezető, amely kerámiahüvelybe van helyezve, légmentesen lezárva alumínium vagy acél tokban. Az eszköz ilyen kialakítása lehetővé teszi a levegővel való kölcsönhatás területének növelését és hatékony fűtését. A fűtőelemek üzemi hőmérséklete 100 és 60 ° C között változik.

A konvektorok az áramellátástól függenek, ami arra készteti tulajdonosaikat, hogy baleset esetén alternatív fűtési rendszert kapjanak.

A konvektor bekapcsolása után a fűtőelemek elindulnak. A fizikai törvények szerint a lehűlt levegő lefelé ereszkedik. Itt az alsó rácson keresztül belép a szerkezet belsejébe, és átmegy a fűtőelemeken, fokozatosan felmelegedve és felemelkedve. Ott fokozatosan lehűl és újra lemegy. Az eljárást többször megismétlik, így kényelmes szobahőmérsékletet hozhat létre. Szükség esetén ventilátorokkal lehet felgyorsítani a természetes konvekciót..

A konvektorok tervezési jellemzői határozzák meg fő hátrányaikat, beleértve a levegő egyenetlen felmelegedését. Maga a padló hőmérséklete alacsonyabb marad, mint a mennyezet alatt, ami azonban a vízmelegítésre is jellemző. Egy másik “mínusz” – a keringő áramok port emelnek, ami elkerülhetetlenül minden otthonban jelen van. Ma olyan modelleket gyártanak, amelyek gyakorlatilag nélkülözik ezt a hátrányt..

A fűtéshez szükséges konvektorok számának kiszámítása

A vidéki ház fűtésének villamos energiával való ellátásához szükséges eszközök számát és teljesítményét a helyiség térfogata alapján számítják ki, amelybe telepítik őket..

Először az 1 köbméter fűtéséhez szükséges teljesítmény átlagos értékét választjuk ki. A helyiségek átlagos értékei:

 • jó hőszigeteléssel, megfelel a skandináv országok energiatakarékossági előírásainak – 20 W köbméterenként. m;
 • szigetelt mennyezettel, falakkal és dupla üvegezésű ablakokkal az ablakokon – 30 W köbméterenként m;
 • elégtelen szigetelés esetén – 40 W cu. m;
 • rossz szigeteléssel – 50 W cu. m.

Ezen értékek alapján határozzák meg a helyiség fűtéséhez szükséges teljesítményt, és kiválasztják a fűtéshez szükséges készülékek számát.

Nagyon fontos a számítások helyes elvégzése. A gyakorlat azt mutatja, hogy még egy faház elektromos fűtése is teljesen biztonságos, feltéve, hogy a berendezést helyesen választották ki, és felszerelése kiváló minőségű.

A konvektorok hatékonyak, de messze nem az egyetlen lehetőség az elektromos árammal működő helyiségfűtő készülékekhez. Az otthoni elektromos fűtési rendszerek sokfélesége lehetővé teszi a legmegfelelőbb megoldás kiválasztását, amely biztosítja otthona hatékony és biztonságos fűtését..

Fűtési rendszer telepítése

Elektromos fűtés telepítése magánházban

Lehetséges pozitívan megoldani a problémát – hogyan lehet fűtést készíteni egy magánházban, a séma a fentiekben van megadva, ha betart bizonyos szabályokat és a munkák sorrendjét. A szerelési munka a kazán beszerelésével és azt követő csövezésével kezdődik. A konyhában legfeljebb 60 kW teljesítményű gázkazánok vannak felszerelve. A kazánok beszerelésére vonatkozó összes szabályt a rájuk vonatkozó utasítások részletezik..

Fűtési kazán csővezetéke – a szükséges berendezések csatlakoztatásának folyamata.

Elektromos fűtés telepítése magánházban

A fűtőkör gáz -víz (fém) csövekből kétféle módon szerelhető fel – hegesztéssel és menetes csatlakozással. Természetesen a hegesztési módszer gyorsan létrehozhat egy rendszert, de nem lesz elválasztható. Ha a rendszer csöveit menetes csatlakozásokkal köti össze, akkor bármikor könnyen megváltoztathatja a konfigurációt, vagy kicserélheti a vonal bármely szakaszát. Különös figyelmet kell fordítani minden beépítési módszerre a magánház fűtési radiátorainak csatlakoztatási rajzához, amelyet előre meg kell rajzolni és kiszámítani..

Telepítési szabályok és követelmények

Elektromos kazán a házban

Az elektromos kazánok kompakt méretűek, minimális csővezetéket igényelnek, és modern kialakításuknak köszönhetően bárhová felszerelhetők.

Az általános követelményeket a PUE (7. kiadás) írja le. A legfeljebb 10 kW teljesítményű elektromos kazánokhoz nincs szükség az Energonadzor szerviz jóváhagyására. Ha azonban olyan mérőt szeretne felszerelni, amely megkülönbözteti a villamosenergia -fogyasztást a nap zónái szerint, és ezt javasoljuk a pénztakarékosság érdekében, akkor is össze kell hangolnia a telepítést. A 6 kW-nál nagyobb teljesítményű kazánok esetében háromfázisú tápegységre (380 V) van szükség, a 8-12 kW-os modellek működhetnek egyfázisú (220 V) hálózatról, de ez nem biztosítja a teljes működést. erő.

Az elektromos kazán telepítési helyének választéka szélesebb, mint a gáz vagy szilárd tüzelőanyagé. Elektromos kazánokat lehet telepíteni lakóövezetbe, például folyosóra, folyosóra vagy konyhába, de ne feledje, hogy minden esetben csővezetékeket, vezetékeket, földeléseket és egyéb kommunikációkat kell húzni hozzá. Tilos elektromos kazán felszerelése a fürdőszobában és a WC -ben..

A szerelési felületre vonatkozó követelmények is minimálisak, lehet egy fa fal is, de ebben az esetben el kell szigetelni a szerelési helyet egy nem éghető anyagréteggel (bazaltkarton, xilollap).

Tűzálló mineralit lemez kazánhoz

Tűzálló védőlemez elektromos kazán fa felületre történő felszerelésekor.

Ezenkívül a gyártók követelményeket támasztanak az elektromos kazán körüli térrel, ami a karbantartás és javítás biztosításához szükséges. Az értékek típusonként eltérőek, ezért a telepítés helyének és a csővezetékek megtervezése előtt meg kell találni azokat a kezelési útmutatóban. Általában ezt:

 • 0,7 m -től a kazán felett;
 • 0,5 m -től az oldalakon (beleértve a csővezetéket is) és alatta;
 • 0,7 m -től a kazán előtt;
 • legalább 3 cm a fal és a kazán között.

Például a jól ismert Bosch Tronic Heat 3500 csak 0,6 m-re van alulról és 0,2 m-re a többi oldaltól. A beszerelésre vonatkozó további követelményeket mindig a kezelési utasítás írja le, szinte minden esetben megtalálható elektronikus formában.

Fűtési rendszerek magánházhoz elektromos kazánnal

Fűtőkör fűtőelem elektromos kazánnal

A legegyszerűbb fűtési rendszer egy magánházban, fűtőelem kényszerkeringtetésével, monoblokk elektromos kazánnal, amely már rendelkezik tágulási tartállyal, keringtető szivattyúval, biztonsági szeleppel és légtelenítővel.Fűtési kör elektromos kazánnal

Egy magánház fűtési rendszere egyszerű elektromos kazánnal tágulási tartály és keringető szivattyú nélkül.Elektromos kazán puffer tartállyal együtt

Egyszerűsített diagram az elektromos kazán tartalékfűtőberendezésként történő használatáról a fő kazánnal és egy puffertartállyal együtt. Az elektromos kazán a nap éjszakai zónájában, kedvezményes tarifákkal használható, a nap folyamán pedig a puffertartály sokáig leadja a felhalmozott hőt..Fűtési rendszer kétkörös elektromos kazánnal

Kettős áramkörű elektromos kazán bekötési rajza.A meleg padló elektromos kazánhoz való csatlakoztatásának diagramja

Fűtési rendszer elektromos kazánnal és padlófűtéssel. A hidraulikus kollektorokat a meleg padlók több körre történő szétválasztására használják..

Csatlakozás más kazánokhoz és hőtárolóhoz

Az elektromos hőgenerátor és a szilárd tüzelésű kazán összekapcsolásához használjon két visszacsapó szeleppel, egy felső termosztáttal és egy szobahőmérséklet -szabályozóval ellátott áramkört. Ez a csatlakozási lehetőség biztosítja a hűtőrendszer automatikus “felvételét” az elektromos kazán által, miután a tűzifa kiégett.

A hőgenerátor csatlakoztatása egy másik kazánhoz

A visszacsapó szelepek megakadályozzák, hogy a hűtőfolyadék beáramoljon a szomszédos körbe, és az ellenkező irányba mozogjon

Az áramkör algoritmusa így néz ki:

 1. A TT-kazán főként működik, az elektromos készülék készenléti állapotban van.
 2. Amikor a tűzifa vagy a szén egy része kiég, az épület levegőjének hőmérséklete csökkenni kezd. Amikor a felhasználó által beállított küszöbértékre lehűti, a szobatermosztát bekapcsolja az elektromos fűtőtestet.
 3. A felső termosztát érzékeli a hőmérséklet -csökkenést a szilárd tüzelésű kazán visszatérő áramlásában, és kikapcsolja a szivattyút.
 4. Miután a tűzifát a kandallóba töltötte, a fűtés folytatódik, a termosztát kényszerkeringést kezd. Az elektromos kazán saját érzékelője segítségével „látja” a felmelegített hűtőfolyadékot, és nem kapcsol be a termosztát következő parancsáig. További részleteket a munka elvéről egy szakértő ír le az alábbi videóban:

Jegyzet. A csővezeték módszer más típusú kazánokhoz is alkalmas – gáz, dízel stb. Vegyünk egy árnyalatot: az elektromos fűtőtestet itt tartalék hőforrásként használják.

A puffertartályhoz való csatlakozás, amely a következő ábrán látható, lehetővé teszi több hőforrás kombinálását és elegendő mennyiségű energia felhalmozását a tartályban. A hőakkumulátor nagyon hasznos olyan helyzetben, amikor az elektromos fűtés éjszaka működik, olcsó tarifával. Napközben a készülék inaktív, és az épületet a puffertartály hője fűti.

Egy elektromos kazán dokkolása hőakkumulátorral

Ebben a sémában az elektromos fűtőberendezés működését ütemezés szerint megszervezheti egy időzítő segítségével

A háromutas szeleppel ellátott keverőegység feladata a radiátorok ellátása a kívánt hőmérsékletű vízzel, mert a hőakkumulátor 80-90 ° C-ra van „feltöltve”. Ha a helyiségek padlófűtéses vízkörrel rendelkeznek, akkor egy második keverőegységet készítenek nekik, amely 35-45 ° C (maximum – 50 ° C) hőmérsékletű hűtőfolyadékot készít elő..

Melegvíz -rendszerek

Kétféle módon juthat melegvízhez az elektromos kazánból a háztartási szükségletekhez:

 • vásároljon és szállítson kettős körű fűtőegységet;
 • csatlakoztasson egy közvetett fűtési kazánt egykörös kazánhoz.

Az első esetben a készülék a képen látható tipikus séma szerint van csatlakoztatva. Itt minimális nehézségek merülnek fel, a legfontosabb az elzárószelepek megfelelő felszerelése.

Kettős áramkörű elektromos fűtőcső

A könnyű tisztítás érdekében az iszapgyűjtőknek vízszintes helyzetben kell lenniük.

A közvetett fűtésű kazánhoz való csövezés háromirányú mágnesszelepen keresztül történik. A tárolótartályba épített termosztát parancsára az elem átkapcsolja a hűtőfolyadékot melegvízellátásra vagy radiátorok fűtésére. A kazán betöltése prioritás: amíg a tartály fel nem melegszik a beállított hőmérsékletre, a radiátorhálózat nem kap hőt.

Közvetett fűtőtartály csatlakozás

Indukciós vagy elektródaegység esetén merülő termosztát csatlakozik a termosztát érintkezőihez

Fontos pont. Emiatt fontos szerepet játszik a hőgenerátor teljesítményének kiválasztása. Ha ez nem elég, akkor a tartály felmelegedése sokáig tart, a szoba levegőjének lesz ideje lehűlni. A rendszer működéséről további információt az oktatóvideóban talál.

Bár a cselekmény egy tároló vízmelegítő dokkolásával foglalkozik, falra szerelt gázkazánnal, a lényeg nem változik – az elektromos fűtés ugyanúgy van csatlakoztatva.

Elektromos kapcsolat

A tápáramkörök minden elektromos kazán esetében azonosak, a különbség csak a fázisok számában van. A legfeljebb 12 kW kapacitású készülékek egyfázisú 220 V-os hálózathoz csatlakoznak, több mint 12 kW-háromfázisú (380 V) hálózathoz. Amire szüksége van a telepítéshez:

 • tápkábel rézvezetékekkel;
 • differenciális megszakító vagy RCD köteg + hagyományos megszakító;
 • földi hurok.

A készülék áramellátása 220 volt feszültséggel

Tápvezetékként bármilyen típusú VVG kábelt használnak, a magok száma a fázisok számától függ – 3 vagy 5. Válassza ki az áramvezető rész szakaszát a hőgenerátor teljesítményének megfelelően, általában ez a paraméter a termék használati utasításában fel van tüntetve. A feladat egyszerűsítése érdekében táblázat formájában mutatjuk be a különböző kazánok adatait..

A tápkábel keresztmetszetének kiválasztása - táblázat

A differenciálgép teljesítménye a fűtőberendezés energiafogyasztásától is függ, az üzemi áram 30 mA. Például egy 3 kW -os (220 voltos) egység tápvezetékének védelme érdekében szüksége lesz egy 16 A -ra tervezett készülékre, 16 kW -os (380 V) teljesítményre 32 A -os difavomatára. A pontos értékek a következők: a termékútlevélben fel van tüntetve..

A falra szerelt mini-kazánház önálló csatlakoztatásához el kell távolítani az előlapot, be kell vezetni a tápkábelt, és a megfelelő színű vezetékeket a sorkapocs csatlakozóival kell csatlakoztatni. Általában a semleges vezetéket kék színnel jelölik, a földelő vezetéket sárga-zöld. Az indukciós és elektródás kazán vezérlő doboza ugyanúgy csatlakozik..

A készülék áramellátása 380 V feszültséggel

A vezérlőszekrény és az elektróda vagy indukciós kazán fűtőblokkja közötti elektromos csatlakozásokat az utasításokban bemutatott egyedi diagram szerint kell elvégezni. Példaként bemutatjuk a népszerű “Galan” elektromos kazán csatlakozási rajzát.

Elektromos fűtés automatizálási sémája

Egyfázisú 220 V-os hálózat automatizálási sémája

A hűtőfolyadék hőmérsékletét itt az előremenő és visszatérő csővezetékek fémszakaszaira szerelt felső érzékelők figyelik. Az eszközök sorba vannak kötve a mágneses indítót vezérlő termikus relé érintkezőivel. Amikor eléri a felső hőmérsékleti küszöböt, az áramkör megszakad, és az indító kikapcsolja a fűtést.

Hogyan táplálja az elektromos fűtőtestet 380 voltos hálózatról

Csatlakozási rajz a kazán háromfázisú 380 V-os hálózathoz való csatlakoztatásához

Hogyan készítsünk földelést

A földhurok lefektetése egy magánház közelében egyszerű és nagyon hasznos vállalkozás az elektromos biztonság szempontjából. A szereléshez keressen 3 Ø16 mm -es, 2 m hosszú acélrudat és egy 40 x 5 mm -es szalagot.

Miután 3 m-re visszavonult az épület falától, gondoskodjon a földelésről a lépésenkénti utasítások szerint:

 1. Jelöljön a talajra egy 2 m oldalas háromszöget, és 50 cm mélyre ásson egy gödröt.
 2. Élesítse meg a rudak végeit csiszolóval vagy darálóval, állítsa a háromszög csúcsaira, és vezesse a talajba teljes hosszúságban.

  Földelővezetékek felszerelése magánház közelében

  Egy csomó földelő vezeték (a képen bal oldalon) és a busz behelyezése a házba (jobb oldalon)

 3. A gödörben a rudak kiálló végei hegesztéssel biztonságosan össze vannak kötve egy szalaggal.
 4. Készítsen előtolót a szalagból úgy, hogy hegeszti a kontúrhoz és rögzíti az alaphoz. Fogjon hozzá egy csavart, csavarja fel a réz buszt, és vezesse a földelő kapcsolót a házon belül, és csatlakoztassa az elektromos panel fémházához.

A végén kezelje a hegesztési varratokat és a szalag föld feletti részét bitumennel, temesse be a lyukat. Az elektromos kazánok és háztartási készülékek földelőberendezésével kapcsolatos további információkért tekintse meg a videót:

Kazán telepítése

Ha egy faházban elektromos kazánt használnak elektromos fűtésre, először el kell döntenie a telepítés helyét. A hely megválasztása a kiválasztott fűtőberendezés -modelltől és annak jellemzőitől függ. A kettős áramkörű modellek nemcsak a lakótér fűtését, hanem a melegvíz-ellátás megszervezését is lehetővé teszik. Telepítésüket úgy hajtják végre, hogy ne legyen nehézség a vízhez való csatlakozáskor. Leggyakrabban fürdőszobát vagy konyhát választanak erre a célra..

A fűtőberendezés telepítési helyének kiválasztása után részletes diagramot készítenek, amelyben meghatározzák a rendszer egyes elemeinek helyzetét. Ezt követően telepítik a pajzsokat, amelyek a gépek elhelyezésére szolgálnak. Minden helyiségnek saját automatával kell rendelkeznie, hogy megvédje a rendszert a negatív tényezőktől. A huzalozást a kazán és más eszközök elhelyezésének figyelembevételével kell elvégezni. A fűtéshez használt berendezések telepítése folyamatban van. A rendszer minden eleme össze van kötve. Térbeli elhelyezkedésüket és teljesítményüket figyelemmel kísérik.

Kazán telepítése

A próbaüzem folyamatban van. Szükség esetén megszüntetik a meglévő hiányosságokat, és beállítják az optimális üzemmódokat, hogy kényelmes körülményeket teremtsenek a helyiségben. Ha mindent helyesen csináltak, akkor a helyiségnek elég gyorsan fel kell melegednie. A maximális üzemmódban az optimális hőmérsékletre történő felmelegedés végezhető. Ekkor a hőáram intenzitása kissé csökkenthető.

Az elektromos kazán falra szerelése

 1. Tisztítsa meg a falat a portól és a szennyeződéstől.
 2. Szerelőkészlet: csuklós rögzítőlemez, tiplik és csavarok, általában a kazánhoz mellékelve. A tiplik csavarásának algoritmusa
 3. Jelölje ki a falra a rögzítőcsíknak megfelelően, és fúrjon lyukakat a tiplik átmérőjének megfelelően (általában Ø 10 mm), és illessze be a dübeleket a lyukakba.
 4. Akassza fel a kazánt a menetes horgokra, majd húzza meg a csavarokat.

Típustól függően a rögzítők kissé eltérhetnek. A Protherm Skat modellek telepítésekor rögzíteni kell a szerelőlemezt, majd egyszerűen fel kell függeszteni a kazánt.

A pántolás megszervezése

Elektromos kazán a házban

A fűtőelemek elektromos kazánjai monoblokkos házban, amelyek már rendelkeznek az összes szükséges rendszerelemmel, elegendő az ellátó és visszatérő vezetékeket a megfelelő elágazó csövekhez vezetni. A pótvízvezetékhez a pótcsapon keresztül be kell vezetni a vizet a rendszerbe.

Keringtető szivattyú és tágulási tartály nélküli egyszerű fűtőelemes kazánoknál az összes elemet a fenti diagramok egyikének megfelelően kell csatlakoztatni..

 1. Először egy hidraulikus elosztót és egy tágulási tartályt szerelnek fel speciális tartókra..
 2. Ezenkívül a diagramnak megfelelően a csővezetékeket keringető szivattyúval, szűrővel és biztonsági csoporttal kell felszerelni.

Nem minden elzárószelep látható az elektromos kazán csővezeték-diagramjain, amelyeket célszerű minden csőelem előtt és után felszerelni, hogy meghibásodás esetén ki lehessen cserélni anélkül, hogy a teljes fűtési rendszerből kifolyna a víz. A szerkezeti megbízhatóság érdekében rögzítse a lengő részeket a falhoz hevederekkel. Minden menetes csatlakozást ajánlott tömítőszalaggal elvégezni..

Elektromos vezetékek szállítása és elektromos kazán csatlakoztatása

Az elektromos kazánok nagy teljesítményűek, és csak kis teljesítményű, legfeljebb 3,5 kW-os, általában lakásokban használt modelleket szabad csatlakoztatni a konnektorhoz. Más esetekben a csatlakozás kizárólag közvetlenül történik.

A kazán differenciális megszakítón vagy RCD + megszakítón keresztül csatlakozik az elektromos hálózathoz (1 kapcsoló minden fázishoz). A tápkábelnek megfelelő keresztmetszetűnek kell lennie, amelyet például az elektromos kazán teljesítménye alapján lehet kiszámítani.

Kábelrész, mm2

Rézvezetők, kW Alumínium vezetékek, kW
220 V 380 V 220 V 380 V
1.5 3.3 5.7
2.0 4.1 7.2 3.0 5.3
2.5 4.6 7.9 3.5 6.0
4.0 5.9 tíz 4.6 7.9
6.0 7.4 12 5.7 9.8
10.0 tizenegy 19 8.3 14,0
16.0 17 harminc 12 20,0

Tehát egy 18 kW teljesítményű (háromfázisú hálózat) elektromos kazánnal és rézvezetékkel ellátott kábelt használva keresztmetszetének 10 mm2-nek kell lennie (a PUE szerint a megengedett terhelés legfeljebb 19 kW). Általában a kábel keresztmetszetének pontos értékeit és a névleges értékeket az elektromos kazán útlevelében tüntetik fel.

Vezeték keresztmetszete és minősítése a Protherm Skat számára

Példa egy táblázatra a Protherm Skat 9KR 13 használati utasításából.

Maga az elektromos kapcsolási rajz minden elektromos kazán esetében azonos, a különbség csak a fázisok számában van.

Egyfázisú tápegységhez csatlakoztatva elegendő a fázist bármelyik érintkezőhöz (U, V vagy W) csatlakoztatni. Amikor az elektromos kazánt háromfázisú (380 V) tápegységhez csatlakoztatja, távolítsa el az áthidalót (lásd az ábrát), és csatlakoztasson egy fázist a 3 érintkező mindegyikéhez. A nulla és a föld (N, illetve PE) minden esetben ugyanúgy kapcsolódnak.

Háromfázisú elektromos kazán elektromos csatlakoztatása

Példa a Protherm Skat érintkezőblokkra, a csatlakozás egy háromfázisú elektromos hálózathoz megy.

Javasoljuk továbbá az elektromos kazán csatlakoztatását feszültségstabilizátoron keresztül, mivel gyakori probléma az automatizálás meghibásodása a feszültség túlfeszültsége miatt..

Elektromos kazán csatlakozási rajza mágneses indítón keresztül

Az elektromos kazán automatizálásának csatlakoztatása mágneses indítón keresztül.

Földelés

A nagy teljesítményű elektromos berendezések, beleértve a háztartási elektromos kazánokat is, magas színvonalú földelést igényelnek, minden normának és követelménynek megfelelően. A szükséges keresztmetszetű huzalnak a kazántesttől a belső földelő kapcsolószekrényig kell eljutnia, ha azt már megszervezték, vagy közvetlenül a talajba ásott elektródákhoz, ha nincs földelés egy vidéki házban.

A védelem külső részét olyan helyen kell elhelyezni, ahol garantált, hogy senki nem tartózkodik az elektromos hálózat meghibásodásának időpontjában, de lehetőleg ne legyen több mint 1 méterre a ház alapjától.

Az elektromos kazán földelésének követelményei

Munkarend:

 1. Ásni egy háromszöget egy lapáttal és annak megközelítésével 0,5-0,7 m mélységben, a háromszög oldalainak hossza 1,2 m. Földelés egy magánházban

  A képen egy árok és egy kész földelő szerkezet példája látható.

 2. Csiszológéppel élezni, és függőleges földelő elektródákat a háromszög csúcsai mentén a földbe hajtani – 50 * 50 2,1-2,2 méter hosszú fém sarkok. Csak kissé kell kilógniuk a talajból, hogy a jövőben vízszintes talajlemezeket lehessen hegeszteni hozzájuk..
 3. A háromszög oldalait formázva hegesszen 3 darab 1,2 m hosszú, 4 cm széles és legalább 4 cm vastag fémcsíkot a függőleges elektródákhoz.
 4. Hegesztjük a háromszög legközelebbi csúcsára, és húzzunk egy rozsdamentes acélszalagot az árok mentén a ház alapjához 4) * 4 mm.
 5. Csatlakoztassa a kapcsolószekrényből érkező földelővezetéket vagy az elektromos kazán házát csavaros csatlakozással.
 6. Fedje le a szerkezetet földdel.

Kazán próbaüzem

 1. Ellenőrizze az összes vezeték szigetelését, a csatlakozók, csapok és csőcsatlakozások megbízhatóságát.
 2. Futtassa a vizet a fűtési rendszerbe a pótcsapon keresztül, ne nyissa ki teljesen a szelepet, így a víz alacsonyabb nyomáson kerül felszívásra.
 3. Légtelenítse a levegőt a szellőzőnyíláson keresztül, egyes modellek automatikus légtelenítővel rendelkeznek.
 4. Nyomásmérővel ellenőrizze a rendszer nyomását, a pontos névleges értékeket az elektromos kazán útlevelében tüntették fel, általában 1,3-2,0 bar üzemmódban és 1,0-1,3 bar kikapcsolt kazán mellett.

Ne felejtse el, hogy a legtöbb gyártó utasításai szerint a csatlakoztatást és az üzembe helyezést csak minősített szakemberek végezhetik, ellenkező esetben a garancia nem teljes.

Munkacsomópontok

Egy vidéki ház vagy nyaraló fűtési rendszerének befejezéséhez fűtőberendezésekre lesz szükség. Típusokra vannak osztva méret, kialakítás, telepítési hely, kivitelezési anyag szerint. A fűtőberendezések fő típusai:

 • Radiátorok acél, alumínium, öntöttvas és bimetál modellekben. Általában minden helyiségben ablakok alatt telepítik.
 • Padlókonvektorok. Ha a ház nagy panorámaablakkal rendelkezik, ezeket az eszközöket közvetlenül a padlóba kell felszerelni. Segítségükkel kényelmes hőmérsékletet tarthat fenn a házban, függetlenül az ablakon kívüli időjárástól..
 • Lábszegély konvektorok. Alkalmas kis terek fűtésére, ahol a falra szerelt radiátor túl sok helyet foglal el.

Annak érdekében, hogy a hő egyenletesen oszlik el a csöveken, cirkulációs szivattyúra van szükség. Enélkül az elektromos fűtés egyszerűen nem működik..

A szivattyút teljesítmény alapján választják ki, figyelembe véve:

 • a hűtőfolyadék térfogata a rendszerben;
 • a radiátorok száma;
 • csővezetési diagramok.

Eladó szivattyúk, amelyek funkciója a hűtőfolyadék mozgási sebességének megváltoztatása. A fűtési rendszer alapvető eleme a tágulási tartály. Funkciói közé tartozik a felesleges hűtőfolyadék ideiglenes eltávolítása és a csövekben lévő nyomás kiegyenlítése. Kétféle tágulási tartály létezik: nyitott és zárt.

Nyissa ki a tágulási tartályokat

A nyitott tartályok egyszerű kialakításúak. Ez egy nyitott felső fémtartály a rendszerben. A nyitott típusú tartályoknak jelentős hátránya van: a tartályból származó folyadék elpárolog a levegőbe, ellenőrizni kell annak szintjét, és rendszeresen pótolni kell a hiányt. A zárt típusú tágulási tartályokat kényelmesebbnek tekintik..

Zárt tágulási tartályok

Lezárt testük van, amelyet egy rugalmas membrán két részre oszt. A tartály felső részében alacsony nyomású gáz van. Amikor a víz kitágul a melegítésből, belép a tartályba. Amint a rendszerben a nyomás normalizálódik, a folyadék visszatér.

A csövek a fűtés egyik legfontosabb eleme. Rendelkezniük kell a kívánt szakasszal, amelyet a fűtőberendezések típusa és száma, a ház területe és emeleteinek száma alapján kell kiszámítani..

Az építőipar háromféle csövet kínál:

Fémes

Ezek vasból, rézből, ötvözetből és rozsdamentes acélból készült csövek. Általában gőzfűtő rendszerekben használják.

Polimer

Ebbe a kategóriába tartoznak a műanyag és polipropilén termékek. A könnyű és tartós anyagból készült csövek a legjobb megoldás a melegvíz -fűtés elosztására.

Összetett

A fűtőberendezések kollektorból történő csatlakoztatásához fém-műanyag csöveket használnak.

A csövek összekapcsolásának anyagától függően hegesztési, menetes, csavaros és karimás csatlakozásokat használnak. Ezért a fűtés telepítésére szolgáló csöveken kívül különböző típusú és méretű szerelvényekre lesz szükség..

Az eljárás a fűtőelemekkel ellátott kazán összeszereléséhez saját kezével

Mielőtt elektromos kazánt készítene saját kezével, gondoskodnia kell egy megbízható elektromos vezeték rendelkezésre állásáról. Kizárólag 6 kW teljesítményű berendezések csatlakoztathatók a 220 V feszültségű és 50 Hz frekvenciájú közönséges hálózatokhoz. Ha erősebb kazánra van szükség, háromfázisú kábelezést és külön bemenetet kell készíteni hozzá..

Tehát elkezdjük összeszerelni a házi elektromos fűtőkazánt egy 159 mm keresztmetszetű csőből, 10 mm falvastagsággal. Ez a cső szolgál a kazán dobjaként. Ehhez vagy gyárilag gyártott félgömbre lesz szüksége, amelynek átmérője 159 mm és vastagsága 10 mm, vagy hasonló lemez 8 mm vastagságú lemezére..

A kazán teteje, amelybe a fűtőelemeket később beépítik, 8 mm vastagságú csatornából készülhet.

Egy ¾ hüvelykes hüvelyet vágunk a kazán kupolájába. Ebbe a hüvelybe csavarjuk be a leeresztő szelepet. Ezenkívül 2 1 hüvelykes csőre lesz szüksége a be- és visszatéréshez. Az elágazó csövek menetei belső és külső kivitelben is elkészíthetők. Minden attól függ, hogy melyikkel kényelmesebb dolgozni..

A túlnyomás csökkentése érdekében elágazócsövet kell előkészíteni az elkerülő csatorna bekötésére. Szüksége lesz 3 adapterre is, amelyek mindegyikébe egy elektromos kazán fűtőelemét kell csavarni. Még egy adapterre lesz szükség a hőérzékelőhöz. Ezenkívül tartókra lesz szüksége az automatizáláshoz..

Kérjük, vegye figyelembe, hogy célszerű azonnal elvágni a fúvókák és adapterek menetét.

Az előkészített menetes csöveket, ugyanúgy, mint a fűtőelemeken, azonnal be kell csavarni az adapterekbe. Erre azért van szükség, hogy a menet ne sérüljön a tetőre hegesztés közben. A fűtőelemek behelyezési pontjainak jelöléséhez a cső külső átmérőjét a sugár méretének megfelelően 6 egyenlő szektorra kell osztani. Ezután három azonos szektort rajzolunk szigorúan 120 ° -os szögben.

A következő lépés a vágás megkezdése. Miután befejezte a jelöléseket, plazmavágóval vágja ki a fűtőelemek csöveinek lyukait. Ezeket csak a külső kontúr mentén szabad vágni. Minden más csőnél ez nem számít..

Elkezdjük a hegesztést. Először a csöveket több ponton elfogjuk, hogy ne vezessük őket. Ezután ellenőrizzük a helymeghatározás pontosságát, ha szükséges, kalapáccsal enyhén megérintjük, majd folyamatos varrást készítünk. Fontos, hogy az elektromos kazánban lévő fűtőelemek adapterei saját kezű fűtésre 1 cm -rel nyúljanak ki a kazánív felszíne felett.

Ezután meg kell győződnie arról, hogy a fűtőelemek teljesen illeszkednek az elektromos kazán testébe. Ezért a folyamatos varrás felvitele után a fűtőelemeket be kell csavarni az adapterekbe.

Folytatjuk az ív levágását a csatornából. Középen lyukat készítünk a légszelep elágazócsöve számára, majd hegesztjük magát az elágazócsövet. Az oldalon lyukat készítünk a hőmérséklet -érzékelő számára, és a csövet is hegesztjük alatta.

A hegesztési munkák összes kiemelkedését, sorját és maradványát óvatosan meg kell tisztítani darálóval. A boltíves platform belső felületének tökéletesen síknak kell lennie. A fűtőelemek beszerelésére szolgáló csövek csak kívülről 1 cm -rel nyúlnak ki.

Kaptunk egy meglehetősen erős elektromos kazánt saját kezűleg, 3 fűtőelemmel. Ha egyszerűbb egységre van szüksége, akkor ugyanezen elv szerint 1 vagy 2 fűtőelemre szerelhető.

A fűtőelem kazán működési elve

Az összes háztartási készülék, amelyben fűtőelemek (fűtőelemek) vannak felszerelve, ugyanaz. A tápfeszültség bekapcsolásakor a feszültséget a fűtőelemre vezetik, amely fokozatosan felmelegszik és hőenergiát továbbít a körülötte lévő folyadékhoz.

Az ilyen eszközök előnyei:

 • különféle formájú és teljesítményű fűtőelemek széles választéka;
 • bármely folyékony hőhordozóval ellátott fűtési rendszerben való használat lehetősége;
 • a szigetelés a kazántestre van felszerelve, így a feszültséget kizárólag a fűtőelem táplálja;
 • nem igényel komplex karbantartást;
 • a fűtési szint nagyon egyszerűen szabályozható, még minimális automatikus vezérléssel is.

Az ilyen típusú házi elektromos kazán hátrányai közé tartozik:

 • “Falánk” az áramfogyasztásban, mivel 1 kW teljesítmény szükséges a terület 10 m² -es fűtéséhez;
 • a hűtőfolyadékban lévő szennyeződések vízkő formájában halmozódnak fel a fűtőelemre, ezért körülbelül évente egyszer meg kell tisztítani;
 • A fűtőelem csak folyadék jelenlétében működhet, ajánlott vele alapjárat -fordulatszám -érzékelőt felszerelni.

Elektromos fűtés magánházban: a legjobb rendszerek áttekintése

Elektromos fűtés magánházban: a legjobb rendszerek áttekintése

Elektromos fűtés magánházban: a legjobb rendszerek áttekintése

Elektromos fűtés magánházban: a legjobb rendszerek áttekintése

Elektromos fűtés magánházban: a legjobb rendszerek áttekintése

Elektromos fűtés magánházban: a legjobb rendszerek áttekintése

Elektromos fűtés magánházban: a legjobb rendszerek áttekintése

Fűtőkazán összeszerelése elektródákra

Az ilyen típusú eszközöket csak az elmúlt 10-15 évben kezdték aktívan használni. Ezek inkább technológiai eszközök a fűtőelemekkel összehasonlítva..

3-utas keverőszeleppel

Ebben a kombinált radiátoros rendszerben a folyadék 80 fokra melegszik fel, padlófűtéshez pedig 40 fokra van szükség.

A fő feladat a radiátorokból érkező víz hőmérsékletének csökkentése a padlófűtéshez szükséges mértékben. A 3 utas termosztátfej pontosan ezt a problémát oldja meg..

A rendszer működési elve az, hogy a fűtővizet ezen a készüléken keresztül egy hőforrásból egy kollektorba szállítják, ahol a kívánt mértékben hígítják a TP visszatérő csőből származó hűtött hőhordozóval. Ebben az állapotban a folyadék a padló kontúrjaihoz kerül..

Ennek a kombinált áramkörnek van egy hátránya – nincs mód a hűtött víz visszatérő áramlásának beállítására és korlátozására. Ebben a tekintetben mind a túlzottan lehűtött, mind a forró víz beáramlik a vezetékbe, és ez a padló túlmelegedéséhez vagy elégtelen fűtéshez vezethet..

De ezek a hőmérséklet -csökkenések észrevétlenül elmúlhatnak, mivel beton esztrich kompenzálja őket..

A háromutas szelepkör könnyen felszerelhető és alacsony költségű. Különösen alkalmas egyszintes magánházhoz, vagy kis területű szobákhoz..

Ha háromutas szelepet használnak megkerülővel, akkor a fűtött és hűtött fűtőközeg keverése a készülék belsejében történik..

Fotó - Séma 3 -utas szeleppel

A telepítés egyszerű:

 • egy póló van felszerelve az ellátáshoz;
 • ezt követően a keringető szivattyú csatlakoztatva van.

2-utas keverőszeleppel

Kétutas szelep – termosztatikus feje szabályozza a hőmérsékletet a padlócső bejáratánál.

Fotó - Séma 2 utas szeleppel

A sémát nagyméretű, de legfeljebb 200 négyzetméteres helyiségekben ajánlott használni. A kiegyenlítő szelep lehetővé teszi a padlófűtési körök folyadék keverési fokának szabályozását. Képes elzárni vagy megnyitni a forró víz áramlását.

A hűtőfolyadék keringési folyamatát úgy alakították ki, hogy a folyadék körben mozogjon, és a hőmérséklet csökkenésekor melegített víz adagolása következik be. Mivel a készülék teljesítménye kicsi, a beállítás simán, ugrások nélkül történik..

Választási kritériumok

A berendezés kiválasztása több tényezőtől is függ, de az alapvető az objektum hőteljesítménye. Pontos számítást csak speciális szervezet végezhet. De durva számításhoz a központi régiókban, például Moszkvában egyszerű teljesítmény- és fűtési terület arányt használnak: 10 m2 esetén – a szükséges teljesítmény 1 kW.

A következő kritérium a bekötési séma, amely attól függ, hogy az előfizető be tud -e lépni az elektromos hálózatba a házba, a feszültségtől és a fázisok számától. Egy 6 kW-os kisméretű kazán (legfeljebb 60 m2-es objektum) esetén egyfázisú 220 V-os hálózathoz lehet csatlakozni, és a nagyobb teljesítményű EK-khoz háromfázisú (380 V) hálózat szükséges. Sok gyártó olyan egységeket gyárt, amelyek képesek mind a háromfázisú, mind az egyfázisú hálózatokhoz csatlakozni.

Elektromos kazán szivattyúval

A szivattyús elektromos kazán kiválasztásakor figyelembe kell venni a hőteljesítményt

A következő tényező az, hogy a biztonsági rendszernek meg kell küzdenie az olyan veszélyekkel, mint a bejövő víz alacsony vagy magas nyomása, a fűtőelem túlmelegedése vagy a víz lefagyása. Az EC vezérlés három lehetőség közül választható: kézi, digitális vagy programozható. Célszerű teljesítményszabályozással rendelkező egységet választani. A költségvetési modellekben lépcsőzetes, a programozókkal rendelkező eszközökben pedig zökkenőmentes.

Ebben az esetben a nyomás- és hőmérséklet -érzékelők adatai alapján a szoftver lehetővé teszi az üzemmód automatikus beállítását. Több tarifás mérő használata esetén a kazán maximális terhelése 23:00 és 07:00 óra között működik. Ugyanilyen fontos a szivattyúval és tágulási tartállyal kiegészített segédeszközök elérhetősége: hőmérséklet- és nyomásérzékelők, szerelvények és manométerek.

Elektromos kazán nyaralók fűtésére

A nyaraló fűtésére szolgáló modern elektromos kazán az egyik leggyakoribb fűtőtípus. Teljes fűtést tud biztosítani egy olyan vidéki házban, amely nem csatlakozik a gázellátó rendszerhez. Ha kiválasztja a megfelelő elektromos kazánokat a ház fűtésére a teljesítmény szempontjából, akkor egy eszközzel hatékonyan melegítheti a ház teljes területét.

Például egy elektromos 6 kW -os kazán alkalmas egy körülbelül 60 négyzetméteres nyaraló fűtésére. A 85-90 négyzetmétert meghaladó nagy vidéki házak esetében ajánlatos egy 9 kW-os elektromos fűtőkazánt felszerelni, amely megbirkózik funkcióival, és nem fog csúcsteljesítményben működni..

A tervezési jellemzőktől függően számos kazánmodell létezik:

 • indukciós kazánok;
 • elektróda kazánok;
 • Fűtőelemek kazánok.

Miután felvett egy bizonyos kialakítást, megrendelhet egy elektromos kazánt a gyártó hivatalos weboldalán. Jelenleg az elektromos kazánok értékesítését számos hazai és külföldi márka végzi. Ezért, mielőtt véglegesen választana egy elektromos kazánt a városon kívüli ház fűtésére, érdemes megismerkednie a különböző gyártók készülékeinek sajátosságaival..

Elektromos kazán Proterm

Elektromos fűtés otthon

Egy szlovákiai márka már régóta szállítja a Proterm elektromos fűtőkazánokat a hazai piacokra. Minden berendezést megkülönböztet a jó építési minőség, a magas fokú automatizálás és a biztonság. Miután telepítette az országban a Proterm elektromos kazánt, amelynek ára körülbelül 400 dollár egy 6 kW-os egykörös modellnél, a tulajdonos sokáig megoldja a ház hideg téli fűtésének problémáját..

Elektromos fűtés otthon

Ha a házban van fürdőszoba vagy zuhanyzó, akkor meg kell vásárolnia egy kettős áramkörű elektromos kazánt, hogy a ház meleg vízzel legyen ellátva. A kétkörös Proterm kazán valamivel többe kerül, de a magas árat a készülék széles funkcionalitása és praktikussága indokolja.

A legjobb elektromos kazán-mini kazán EVAN Warmos QX-18

Vélemények a magánházak fűtésére szolgáló elektromos kazánokról

Értékelés: 9,8 a 10 -ből.

Átlagos ár: 31400 r.

A legjobb az erős orosz gyártmányú elektromos kazánok között. Nyugodtan nevezhető mini kazánháznak: fűtőelemeket (anyag – rozsdamentes acél), membrán tágulási tartályt, keringető szivattyút egy házba szerelnek össze – mindez lehetővé teszi a helytakarékos telepítést és az idő csökkentését. Az LCD a tok alján található. A kényelmes kezelőpanel egy speciális ajtó mögött van elrejtve. A mikroprocesszor szabályozza a munkát, a vezérlés teljesen automatikus, de a készüléket manuális üzemmódba kapcsolhatja, és minden paramétert tetszés szerint és igényei szerint állíthat be. Feszültségcsökkenéssel stabilan működik, de még mindig jobb a kazánt stabilizátoron keresztül csatlakoztatni. Sokoldalú. Alkalmas lakóépületek (házak, lakások) és ipari létesítmények (raktárak, üzletek stb.) Fűtésére

„Megvettem a Warmost, és a régi szilárd tüzelőanyaggal párhuzamosan tettem az országba. A telepítés elemi. 5 éve működik, nincs probléma “

 • csendesen dolgozik
 • beépített tágulási tartály 12 l
 • A teljesítményszabályozás 3 lépése
 • mikroprocesszoros vezérlés
 • sima teljesítményszabályozás
 • kezelőpanel a tok alján
 • termosztát (levegő hőmérséklet beállítás 7 napig)
 • manuális beállítási mód áll rendelkezésre
 • beépített szivattyú
 • túlmelegedés elleni védelem, rövidzárlatvédelem
 • hűtőfolyadék szint érzékelő
 • nyomásérzékelő
 • riasztási jelzés (fény, hang).

A modell hátrányai:

 • terjedelmes és nehéz
 • gyenge pont – kondenzátor
 • feltétlenül feszültségstabilizátort kell felszerelni

Jó olcsó RusNIT 209M elektromos kazán

Vélemények a magánházak fűtésére szolgáló elektromos kazánokról

Értékelés: 9,9 a 10 -ből.

Átlagos ár: 16279 r.

A hazai gyártású kompakt, könnyű elektromos kazán a legjobbnak nevezhető az olcsóak közül. A kazán teljes teljesítménye kicsi, 9 kW, de ez elegendő a 70-90 m2 összterületű helyiségek fűtéséhez (közepes méretű ház vagy nyaraló, vidéki ház lakóterülete). Ugyanakkor a minőség és a funkciókészlet nem rosszabb, mint a drága importált modelleké: a munka teljesen automatizált, beállíthatja az összes fő mutatót (teljesítmény három fokozatban, levegőhőmérséklet, hűtőfolyadék -hőmérséklet).

„Már 2 éve van elektromos RusNIT -m a házamban. Soha nem buktam meg. A ház még mindig tökéletesen melegszik. Jó, hogy amikor bekapcsolja, a rendszer nem tölt be azonnal, egyenletesen osztja el a terhelést az egyes fázisok között. Ez azt jelenti, hogy más eszközökkel együtt nem félhet attól, hogy kiégnek.

Csak az a fontos, hogy a kazánt szakemberek telepítsék, és a szervizt időben el kell végezni. “

 • alacsony ár
 • könnyű telepítés
 • sima teljesítményszabályozás
 • pontos hőmérséklet beállítás (+/- 0,5 ° С)
 • légfűtés 5-30 ° C-on belül
 • túlmelegedés elleni védelem
 • hűtőfolyadék jelenlét érzékelő
 • fröccsenésálló ház.

A modell hátrányai:

nem alkalmas nagy házhoz.

Orosz gyártmányú kazán Evan

Elektromos fűtés otthon

Az orosz Evan márka választékában egy nyári lakáshoz választhat egy elektromos kettős áramkörű falra szerelhető kazánt, amelynek ára körülbelül 800 dollár egy 12 kW teljesítményű modell esetében. Ennek a márkának a kazánjai beépített keringető szivattyúval, tágulási membránnal, nyomásmérővel, távoli szobatermosztáttal és bekapcsolásjelzővel rendelkeznek. A sikeres tervezésnek köszönhetően az Evan elektromos fűtőkazán semmiben sem rosszabb, mint az importált társai..

A kazán biztonsága érdekében a gyártók számos funkcióval látták el:

 1. túlmelegedés elleni védelem;
 2. légtelenítő;
 3. hőmérséklet szenzor;
 4. biztonsági szelep;
 5. automatikus hibaelhárító rendszer.

Az elektromos fűtőkazán csatlakoztatásának költsége

A csatlakozási árak az elvégzendő munka mennyiségétől, a régiótól és a vállalattól / mestertől függenek. Moszkvában és a moszkvai régióban a munka költsége átlagosan 4200-12 500 rubel, Szentpéterváron-3900-8000 rubel, és a régiókban-3500-7000 rubel. Az ár csak elektromos kazán, ritkábban elektromos kazán és 1 radiátor felszerelését és csatlakoztatását tartalmazza.

A fűtési rendszer egyéb elemeinek, például tágulási tartály, keringető szivattyú, közvetett fűtőkazán vagy padlófűtés csatlakoztatásának költségeit külön számítják ki, és további 2-5 ezer rubel lehet. A munka befejezési ideje átlagosan 2-4 nap

Gázzal vagy árammal olcsóbb?

Sok területen nagyon éles a gáz- és elektromos fűtés közötti választás kérdése. Mindkét lehetőség saját technikai árnyalatokkal rendelkezik, de általánosságban elmondhatjuk, hogy ezek a berendezések egyformán jól megbirkóznak a ház és lakói hőellátásával. Ha hibásak, akkor mindkét opció szakaszosan adagolódik, vagy helytelenül működik. Ezért csak a gazdasági összetevőnek (a kiadások összegének) van döntő jelentősége a választás során. Sajnos ebben az esetben a gazdaságossági szempontok nyilvánvalóan nem állnak az elektromos áram oldalán..

Elektromos fűtés magánházban: a legjobb rendszerek áttekintése

Elektromos fűtés magánházban: a legjobb rendszerek áttekintése

Vannak azonban más finomságok is, amelyeket nem szabad elfelejteni:

 • az autonóm gázfűtés jelentősebb kezdeti költségeket igényel;
 • a nyaralótelepeken lévő ingatlanok csatlakoztatott gázzal lényegesen drágábbak, mint nélküle (a fejlesztők így kompenzálják veszteségeiket);
 • az elektromos energia általában korábban kezd áramlani az új fejlesztésű területekre, mint a “kék üzemanyag”, és a csatlakozási sebesség észrevehetően nagyobb.

Elektromos fűtés magánházban: a legjobb rendszerek áttekintése

Tanács

A leggazdaságosabb kazán az, amely a legjobb automatizálással van felszerelve és jól megválasztott termosztátokkal van kiegészítve. Fontos megjegyezni, hogy a gyártók és eladók minden ígérete az “energiatakarékos” anyagokról, az eredeti tervekről vagy az alacsony teljesítményről nem más, mint marketingcsapda..

Ha az infravörös fűtést választja, minden fűtőelemhez egy vezérlőegységet kell felszerelni. A faházakat jobb konvektorokkal fűteni, ahol az alacsony tűzveszély döntő fontosságú. Nincs értelme vásárolni alkatrészeket meleg padlóhoz az automatizálás beállítása nélkül.

Elektromos fűtés magánházban: a legjobb rendszerek áttekintése

Elektromos fűtés magánházban: a legjobb rendszerek áttekintése

Annak érdekében, hogy egy házat vagy lakást kiváló minőségű elektromos árammal fűtsenek, érdemes gondoskodni az otthon alapos szigeteléséről és mindenféle hőszivárgás megelőzéséről. Külsőleg észrevehetetlen hiányosságok leértékelik még a viszonylag nagy teljesítményű fűtőberendezéseket is. Különösen fontos a komplex automatizálás alkalmazása a fűtési rendszerben, ha nappal nincs senki a házban. A vezérlők és időzítők, amelyek pontosan a megfelelő időben kezdik a fűtést, lehetővé teszik az energiamegtakarítás és a kényelem közötti “örök vita” megoldását.

Elektromos fűtés magánházban: a legjobb rendszerek áttekintése

Elektromos fűtés magánházban: a legjobb rendszerek áttekintése

Nem minden ember tudja jól kidolgozni a ház fűtési rendszerének tervét, válassza ki az áramkörök megfelelő teljesítményét és geometriáját. Ebben az esetben érdemes szakemberekkel konzultálni. Segítenek az akciós vásárlásban..

Az elektromos fűtésű házban, függetlenül a fűtőberendezés típusától, több tarifával rendelkező mérőórának kell lennie. Hála neki, az éjszaka elfogyasztott áramért fizetendő összeg lényegesen kisebb lesz. Ha 12 kW vagy annál nagyobb teljesítményű kazánt szeretne telepíteni, akkor újra fel kell szerelnie a belső elektromos hálózatot, és be kell szerelnie egy háromfázisú mérőt. Természetesen az ilyen jellegű munkát az energiaszolgáltató és a felügyeleti hatóságok jóváhagyása nélkül nem szabad elvégezni. A csővezetékek és a radiátorcsatlakozások alapelvei megegyeznek a “víz” rendszerekével.

Elektromos fűtés magánházban: a legjobb rendszerek áttekintése

Emlékeztetni kell arra, hogy az elektromos kazánok nem képesek egyszerre sok elemet felmelegíteni. Az infravörös fűtőberendezésnek 100 W / 1 m2 teljesítményűnek kell lennie, és ha több fűtőberendezésre van szükség, egy pirométer segít az összes számítás lehető legpontosabb elvégzésében. Ez a mechanizmus azonnal azonosítja a legmelegebb és legmelegebb zónákat. Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy az infravörös filmek és áramkörök megfelelő szintű biztonsága ellenére továbbra is elektromos készülékek maradnak..

Elektromos fűtés magánházban: a legjobb rendszerek áttekintése

Az alapvető szabályok a következők:

 • egy bizonyos távolság a könnyen meggyulladó tárgyaktól, a gázpalackoktól és mindentől, ami felrobbanhat;
 • kábelek elhelyezése speciális csatornákban vagy nem éghető alapokon;
 • a kötőelemek érintkezésének megengedhetetlensége olyan részekkel, amelyek közvetlenül fűtést biztosítanak;
 • mennyezeti panelek elhelyezése 250-350 cm magasságban;
 • az otthoni vagy lakáseszköz maximális teljesítménye 0,6 kW.

Elektromos fűtés magánházban: a legjobb rendszerek áttekintése

Elektromos fűtés magánházban: a legjobb rendszerek áttekintése

A mennyezetre szerelés sokkal hatékonyabb, mint a falra szerelés. De a panelek elhelyezkedése közvetlenül az ágy felett, az étkező felett vagy az iroda dolgozó része felett nem nevezhető kényelmesnek. A legjobb megoldás az, ha kissé oldalra tol. És ahhoz, hogy több egység szinkronban és világosan működjön, egyetlen termosztáthoz kell csatlakoztatni őket.

Bár az elektromos kazánok ismerősebbek, telepítésüknek több fontos pontja is van. A telepítés előtt ellenőrizze, hogy nincs -e feszültség a hálózatban. Elfogadhatatlan a vízvezeték, mosogató, egyéb vízforrások és tározók mellett elhelyezkedő terület kiválasztása. Minden elektromos kazánt és a hozzájuk kapcsolódó berendezéseket gondosan földelni kell. Bár hivatalos engedély nem szükséges, mégis jobb, ha professzionális otthoni felmérést rendel el, és szakemberek ellenőrzik a sémát..

Elektromos fűtés magánházban: a legjobb rendszerek áttekintése

Elektromos fűtés magánházban: a legjobb rendszerek áttekintése

Nem szabad megsérteni a kazántól a használati utasításban meghatározott tárgyaktól való megengedett távolságot. Ha falra akasztják, a felületnek teljesen éghetetlennek kell lennie. Ilyen fal hiányában, amelynek ugyanakkor elég erősnek kell lennie, padlóváltozatot kell választania.

   A hőteljesítmény kiszámításakor érdemes figyelembe venni az ablakok és a padlók helyzetét, az üvegezés szintjét, a helyiségek számát és szigetelésük minőségét. A tapasztalt tulajdonosok és professzionális szerelők mindig kiegészítik az elektromos kazánt a közeli RCD -vel.

   Elektromos fűtés magánházban: a legjobb rendszerek áttekintése