Az “akkumulátor kábelköteg” kifejezés meghatározása

Egy szerelvénykészlet a radiátor csatlakoztatásához a hálózathoz – van egy akkumulátorpánt

A fűtőradiátorok csővezetéke alatt a csővezeték elemek és szerelvények összességét értjük, amelyek a radiátorokat a hálózathoz csatlakoztatják. A heveder a kommunikáció legsebezhetőbb területe a leszerelhető csatlakozások, az alacsony minőségű szerelvények használatának valószínűsége és az áramkör mechanikai igénybevétele elleni védelem hiánya miatt.

Az akkumulátor csővezetékhez való csatlakoztatásának elve nem fontos, a hatékonyság és a megbízhatóság a választott sémától függ. A legegyszerűbb vízszintes technológia stabil, az oldalsó módszer használatakor ki kell számítani a pénzügyi költségeket.

A rendszer padlóról történő felemeléséhez speciális fémcsöveket használnak – ezek növelik a heveder megbízhatóságát.

Fűtési csövek csövezésének szükségessége

Fűtőradiátor csövek: feladatok, alkatrészek kiválasztása, alapvető diagramok

A fűtőberendezések működésének beállítására vonatkozó részletek

A fűtőelemek csővezetéke biztosítja a fűtővezeték minden elemének helyes működését, azok időszerűségét. A munkák megoldják a problémákat is:

 • a rendszer vezérlési módjának megválasztása – kézi vagy automatikus;
 • a fűtési kommunikáció funkcióinak normalizálása – a hűtőfolyadék áramlása egy külön szakaszban korlátozott;
 • a közüzemi számlák fizetési költségeinek csökkentése;
 • a teljes rendszer biztonsága, amely nem tömődött el lerakódásokkal és törmelékkel;
 • a normál hőmérséklet és a nyomásingadozások elleni védelem biztosítása;
 • légdugók eltávolítása a kommunikációból;
 • a fűtőberendezések fűtési sebességének beállítása;
 • különböző kontúrok, beállításaik rögzítésének lehetősége;
 • a hőforrások elosztásának minősége az akkumulátorok között.

A pántolás célja

A csővezeték elsődleges feladata a kazán túlmelegedésének megakadályozása. Ennek megfelelően az elektromos fűtőkazán megfelelően végrehajtott csővezetési rendszere jelentősen megtakaríthat a hőveszteség szintjének csökkentésével. Ezenkívül a megfelelően végrehajtott heveder lehetővé teszi, hogy ne használjon kiváló minőségű és drága berendezéseket, ami lehetővé teszi a rendszer működésének nyomon követését. Csak eltűnik..

Fűtőradiátor csövek: feladatok, alkatrészek kiválasztása, alapvető diagramok

Elektromos kazán behelyezése a meglévő fűtési rendszerbe

Ha az elektromos fűtőkazán nincs felszerelve automatikus vezérlőegységgel, akkor rendkívül fontos a megfelelően kialakított csővezeték. Végül is lehetővé teszi a maximális hatékonyság elérését még a legerősebb kazán munkájából sem..

Milyen csöveket érdemes használni?

Napjainkban az építőiparban különösen népszerű a fűtőtestek polipropilénnel történő rögzítése. Az ilyen anyagból készült csövek meglehetősen alacsony áron különböznek a többitől. További előnye, hogy telepítésük általában nem jár a fémre jellemző problémákkal. Az ilyen csövek legfontosabb előnye, hogy képes kezelni az agresszív környezet rossz hatásait, és ennek eredményeként megszabadulni az eltömődéstől és eltömődéstől. Mindezek összessége alapján, annak érdekében, hogy a csövek még jobban felmelegítsék a helyiséget, polipropilénnel kell kötni őket.

Csatlakozási rajzok

A kapcsolási rajzok jól ismertek. A legjobb az átlós, ezzel feltételesen akár 100% -ban is megvalósítható az eszköz által kifejleszthető teljesítmény.

Fordított (oldalsó) áramlás csak 1,0 méternél nem hosszabb eszköz esetén megengedett, ebben az esetben a hatékonyság legfeljebb 10%-kal csökken. Más rendszerek nem kívánatosak, – például a hatékonyság jelentős csökkenése az alsó csatlakozásnál

Radiátor csatlakozási rajzok

Az egyhurkos áramkör hátránya:

 1. Komplex hidraulikus és termikus számítások;
 2. A nyomás és a hőelvezetés külön radiátoron állítható. Ugyanakkor a hőátadás változásai hatással vannak más fűtőberendezésekre..
 3. Nagy nyomás létrehozásának szükségessége a csövekben – természetes vagy kényszerített.

Fontos: Ha egykörös rendszerrel dolgozik, néha nehézségek merülnek fel a forró víz vagy fagyálló szabad áramlásával kapcsolatban, amelyek teljesen feloldódnak a hűtőfolyadék kényszerkeringtetéséhez szükséges szivattyúkörhöz való hozzáadással..

Az elemek két csövön keresztül történő csatlakoztatása a házban a házban lévő összes akkumulátor párhuzamos csatlakoztatásának elvén alapul. Így a tápvezeték szerkezetileg nincs összekötve a hűtővíz -visszatérő vezetékkel a rendszerrel, és a vezetékek csak a végponton kapcsolódnak egymáshoz..

Normák és korlátozások

Meleg vizes padló, alacsony hőmérsékletű fűtési rendszer. A meglévő szabványok szerint a maximális

a hűtőfolyadék hőmérsékletének +55 foknak kell lennie. Nál nél

működés, a normál fűtés általában +35 és +45 között van, a padló pedig +26 -ig melegszik

+31. A különböző helyiségekre vonatkozó normák eltérőek:

 • hálószoba, konyha, nappali – +26;
 • fürdő, WC, folyosó – +31.

A folyadék szivattyú segítségével kering a padlóvezetékeken. Ezenkívül lehetővé teszi a beállításokat

fűtési szint a szobában. A sebesség alapján kell felvenni

víz mozgása. A hidraulikus padlóknál megengedett maximális érték 0,6 m / s.

Mit kell telepíteni

Mindegyik radiátor dugóval van ellátva a szakaszok átmérőjéről a csővezeték átmérőjére való átmenethez. A legtöbb radiátor 1/2 hüvelykes menettel van összekötve, ami 16 mm-es fém-műanyag csöveknek és 20 mm-es (külső) polipropilén csöveknek felel meg. De 3/4 hüvelykesre is csatlakoztathatók.

A radiátorhoz megfelelő dugókészletet vásárolnak, minden végükre gumitömítésre vannak szerelve, egy puha csavarkulccsal a meghúzáshoz, hogy ne rontsák el a zománcot.

Radiátor kupakok

Csövek padlófűtéshez és radiátorcsatlakozásokhoz

Vízfűtéses padlóhoz jobb XLPE csöveket választani. A könnyű szállítás érdekében öblökben értékesítik. Könnyen felszerelhetők, erősek és tartósak. Az XLPE csövek esztrichelhetők. Ezeket nem kell szigorúan egyenes vonalban elhelyezni, mivel a termékek rugalmasak.

A radiátorok csatlakoztatására szolgáló polipropilén csövek előnyei az alacsony költség és a könnyű telepítés. A telepítéshez speciális fúvókákra, letörésre, foglalatos hegesztőgépre lesz szüksége. Ha alumínium megerősítésű csöveket választanak, akkor borotvára is szükség van. A rendszer elrendezéséhez elzáró szelepekre is szükség van..

A polipropilén csövek telepítésekor fontos a csövek és szerelvények megfelelő felmelegítése. Túlmelegedés esetén az anyag deformálódhat és elveszítheti tulajdonságait. Vannak speciális táblázatok, amelyek segítségével meghatározhatja a csövek optimális fűtési idejét.

Sürgősségi heveder

Függetlenül attól, hogy a kétkörös áramkör csővezetékeit hogyan valósítják meg, mindenképpen tartalmaznia kell a rendszer felügyeletére és ellenőrzésére szolgáló módszereket előre nem látható vészhelyzetek esetén. Leggyakrabban ez hirtelen áramkimaradás..

Ha azonban az akkumulátorokat ritkán használják, rendszeresen ellenőrizni kell őket, és szükség esetén fel kell tölteni..

Ha az elektromos fűtőkazán működési elve feltételezi, hogy csak csapvíz vesz részt a rendszerben (ami ritka), akkor fontos figyelembe venni, hogy gyakran, amikor az áramszünet megszűnik, a vízellátás is leáll. És a segédakkumulátorok nem segítenek visszaállítani a hűtőfolyadék mennyiségét

Néha vészhelyzetek esetén egy segédkör jön létre a hűtőfolyadék természetes keringésével. Általában sokkal kisebb, és csak a helyiségek egy részét fedi le..

Mayevsky légkakasa

Minden radiátor Mayevsky légszeleppel van ellátva, amely a felső szabad dugóba van szerelve. A tartókra szerelt radiátort vízszintesen vagy a Mayevsky daru felé enyhe emelkedéssel szerelik fel.

radiátor beállítása

Kötelező leállítás – a legegyszerűbb heveder

A radiátorok legegyszerűbb csővezetéke az elzáró golyóscsapok felszerelése. Nem megengedett velük az áramlás szabályozása (hiányos nyílás), tekintettel arra, hogy gyorsan meghibásodnak.

Két csap az alsó csatlakozásnál

Miért kerülő

Csak egycsöves fűtőkör esetén, a radiátorok egymás utáni bekapcsolásakor szükséges a megkerülés a be- és visszatérés között. Például lakóépületekben a radiátorokat szükségszerűen megkerülővel kell csatlakoztatni a felszállóhoz, így az egyik radiátor kikapcsolása kevés hatással van az egész rendszerre, és nem állítja le a hűtőközeg keringését a rendszeren keresztül.

Fűtés bypass

Hogyan lehet tömíteni a menetes csatlakozásokat

Radiátorok csatlakoztatásakor erősen nem ajánlott fém menetes kötéseket fum szalaggal lezárni. A csatlakozás bármilyen csavarásával szivárog. Mindent el kell csavarni a megbízhatóság 100% -os garanciájával.

Ezt lenvászon vagy vízvezeték szál biztosítja. A szálat nem túl vékony réteggel csomagolják, a tekercset vízvezeték -zsírral kenik (növényi olaj megengedett), a meghúzást mérsékelten szoros kulcsokkal kell elvégezni.

vászon tekercses radiátor

Tipikus radiátor burkolat szabályozott rendszerben

A gömbcsapokkal történő csatlakoztatás ott történik, ahol a radiátornak csak két üzemmódja szükséges – “ki -be”.

 • De néhány radiátorhoz az egész rendszer kiegyensúlyozásához áramlásszabályozás szükséges. Például zsákutca esetén az első radiátoron csökken az áramlás, ha a zsákutcában lévő eszközök száma 5 db. és több. Ezért az ilyen radiátorokon egy kiegyenlítő szelep van felszerelve a visszatérő vezetékre a hagyományos golyós szelep helyett..

A radiátor bekötési rajza

 • Egyes helyiségekben előfordulhat, hogy az energiatakarékosság érdekében a radiátorokat rendszeresen ki kell kapcsolni vagy csökkenteni kell. Az ilyen eszközöket, amelyek teljesítményét szabályozzák, a tápegységhez egy beállító csavaros szeleppel szállítjuk, amellyel simán megváltoztathatja a hűtőfolyadék áramlási sebességét.

radiátor beállító csappal

A radiátorcsövek közé tartoznak a sarkok, pólók is … a csöveknek például a falhoz való irányításához … Az ilyen szerelvények jelenlétét és elhelyezkedését eseti alapon határozzák meg.

A kiegyenlítő szelepek és áramláscsapok jelenlétét az egyes radiátorokon a fűtési terv összeállításakor határozzák meg

Automatizált radiátor vezérlés

A radiátor automatikusan szabályozható, és fenntartja a beállított hőmérsékletet a helyiségben. Ebben segít a hőfej, amely a szelepet úgy szabályozza, hogy a beállított levegő hőmérséklet megmaradjon.

Hőfej a radiátoron

A radiátorok hőátadása időben programozható a megfelelő számítógépes hőfej használatával. Ez akkor hasznos, ha az egyes szobák leállítását időre állítja be, például éjszaka és a nap első felében, amikor mindenki dolgozik … Nálunk azonban, a nyugati országokkal ellentétben, az ilyen eszközök már nem kifizetni …

Automatikus fej a radiátoron

Az összes radiátoron lévő hőfejek csak automatikus kazánnal használhatók, amely kikapcsol, ha a rendszerben lévő összes radiátor vagy a legtöbb radiátor le van zárva. Az ilyen eszközök hagyományos kazánnal történő részleges használatának lehetőségét minden projektnél figyelembe veszik …

A hűtőfolyadék hőmérsékletének ellenőrzése

Az akkumulátor fűtési hőmérséklete ritkán állandó. Ezenkívül meglehetősen nehéz mindenkit boldoggá tenni: van, akinek a házban éppen megfelelő a hőmérséklet, de van, akinek hideg. És a közművek figyelembe veszik a pénzt: a legkisebb felmelegedésnél csökkentik a fűtést. A termosztát szabályozza az elemek hőmérsékletét. Minden helyiségbe külön készülék telepíthető.

Nem kell pénzt megtakarítani a radiátorok további biztonságos működését biztosító hordozható eszközök telepítésekor: csapok, elzárószelepek, zárószelepek. Segítenek a radiátorok gyors kikapcsolásában kritikus helyzetekben. Ezek pótolhatatlanok az egyes elemek javításakor is, hogy ne kelljen megszakítani a hőellátást az egész házban..

Amikor eldönti, hogyan kell megfelelően csatlakoztatni a fűtőelemet, kövesse az alábbi utasításokat:

 1. A konzolok rögzítése előtt először elkészítik a szükséges jelöléseket, majd a falra szerelik.
 2. Az akkumulátorok Mayevsky csapokkal vannak felszerelve, speciális eszközökkel, amelyek segítenek az elemek leeresztésében, ha levegő felhalmozódik.
 3. Szereljen be dugókat és hőellátó szabályozókat, szerelvényeket és egyéb mechanizmusokat.
 4. Helyezze a hűtőt a konzolokra, és vízszintesen állítsa be a padlóval.
 5. Csatlakoztassa az akkumulátort az általános fűtési rendszerhez adapterekkel.
 6. A hűtőfolyadék indításakor a megbízhatóság ellenőrzésére előzetes akkumulátorvizsgálatot végeznek.

Tudnod kell! Ennek eredményeképpen a fűtőtestek jogosulatlan átadása, telepítése és csatlakoztatása sok problémát okozhat mind a lakás tulajdonosának, amelyben ezeket az intézkedéseket meghozták, mind a szomszédoknak, akik megsértik a helyiség hőmérsékleti rendszerét. Ezt a munkát csak az alapkezelő társaság beleegyezésével és szakmai vizsga után végzik..

A heveder típusának kiválasztása

A fűtési rendszer radiátorainak csőrendszerét a következő tényezők alapján választják ki:

 • a rendszer típusa, amely hőt szállít a helyiségbe;
 • módszer a radiátor és a központi autópályák összekapcsolására.

A rendszer típusának meghatározása

Mielőtt folytatná a fűtőberendezés csővezetékeinek kiválasztását, meg kell határoznia a helyiségfűtési rendszer típusát. Jelenleg a következő típusokat használják:

 • egycsöves rendszerek;
 • kétcsöves rendszerek.

Az egycsöves fűtés olyan rendszer, amelyben minden fűtőberendezés egy csővel van összekötve. A hűtőfolyadék egymás után belép minden radiátorba, és egy zárt hurok mentén visszatér a kazánba.

Fűtési rendszer egy zárt körrel

Fűtési rendszer egy zárt körrel

Az egycsöves fűtési rendszer előnyei:

 • a rendszer egyensúlya, amely lehetővé teszi az összes csatlakoztatott radiátor egyenletes fűtését;
 • megnövekedett fűtési sebesség;
 • esztétikus megjelenés és minimális elfoglalt hely;
 • könnyű telepítés;
 • anyagokon takarékoskodni.

A hátrányok közé tartozik:

 • a rendszer összes elemének összekapcsolása, ami ahhoz vezet, hogy lehetetlen elvégezni az egyiken javítási munkákat anélkül, hogy leválasztanák a másikat;
 • a hűtőfolyadék hőmérsékletének szabályozásának összetettsége;
 • nagy teljesítményű szivattyú telepítésének szükségessége.

A kétcsöves fűtés két fővezetéket tartalmaz. Az egyik szállítja a hűtőfolyadékot a radiátorokhoz, a másik pedig a fűtőberendezéshez.

Fűtési hálózat két fővezetékkel

Fűtési hálózat két fővezetékkel

Egy ilyen rendszer előnyei a következők:

 • az összes radiátor azonos hőmérséklete, mivel a hűtőfolyadékot közvetlenül a fűtőtestből egy külön akkumulátorhoz szállítják;
 • az alacsonyabb belső nyomású rendszer kialakításának lehetősége, amely lehetővé teszi a kisebb teljesítményű berendezések telepítését.

A legnagyobb hátrány a rendszer költsége. Általánosan elfogadott, hogy az anyagok beszerzési költsége kétszeresére nő. Valójában ez az állítás helytelen, mivel egycsöves rendszer esetén kevesebb csőre van szükség, de nagyobb átmérővel, és kétcsöves rendszer esetén fordítva..

Szinte minden régi lakóházban egycsöves fűtési rendszert szerveznek. Célszerű telepíteni akár 150 m² -es vidéki házakba is. Kétcsöves rendszert építenek be új házakba és vidéki házakba.

Csatlakozási lehetőségek

A radiátorok csatlakoztatásának módszerei a magán- vagy bérház csöveinek helyétől is függenek. Kioszt:

 • oldalsó csatlakozás, amelyben a be- és kimeneti csövek a radiátor ugyanazon oldalán találhatók. Ezt a típust a csatlakozás elrendezésének minimális költségei (soros csatlakozás), az esztétika és a minimális hőenergia -veszteség jellemzi. Jellemzően a legtöbb lakóépületben használatos;

Radiátor oldali csatlakozás

Radiátor oldali csatlakozás

 • átlós csatlakozás. Az előző esettől eltérően a bemenet és a kimenet a fűtőelemek ellentétes oldalán található. A fő előny a radiátorok egyenletes fűtésének lehetősége nagy számú szakaszból (12 darabból);

Átlós akkumulátor csatlakozás

Átlós akkumulátor csatlakozás

 • alsó csatlakozás – a bemeneti és kimeneti csöveket alulról szállítják. Ennek a módszernek az előnyei az esztétika és az autópályák padlóra vagy falra szerelésének képessége. A hátrányok közé tartozik a jelentős hőenergia -veszteség, amely 1% és 15% között van.

Alsó fűtés csatlakozó

A hevederrendszerek változatai

A fűtőberendezéseket kétféle módon lehet csatlakoztatni-egykörös és kétkörös.

Kettős áramkörű huzalozás

Fűtőradiátor csövek: feladatok, alkatrészek kiválasztása, alapvető diagramok

Kettős áramkörű rendszer esetén a hevederrészek a tápellátásban és a visszatérésben vannak felszerelve

A kétcsöves bekötési módszer 2 típusú szerelvény használatát írja elő – ellátás és visszatérés esetén. Az első esetben a fűtött hűtőfolyadék belép a radiátorokba, a másodikban a hűtött víz visszatér a tartályba. A helyiség egyenletes felmelegedése érhető el, mivel a hűtőfolyadék az egyes akkumulátorokba szinte azonos hőmérsékleten áramlik.

A kettős áramkörű csövek előnyei a következők:

 • az egyes körök hőmérséklet -szabályozása;
 • a hatékonyság fenntartása a ház padlójától függetlenül;
 • a helyszín gyors leállítása javítási vagy karbantartási munkák során.

A kétcsöves rendszer hátrányai – nagyszámú fogyóeszköz költsége, nagyobb számú forrasztási pont.

A kétkörös rendszer magánházban történő megfelelő telepítésével annak költsége valamivel drágább lesz, mint az egycsöves rendszer.

profik

Az ilyen csatlakozási séma előnyei a következők:

 • minden fűtőberendezés ugyanúgy melegszik;
 • a radiátorok előtt szelepek felszerelhetők a szállított hőhordozó mennyiségének szabályozására.

A rendszernek csak két hátránya van: több csőre van szükség a felszállók és csövek beszereléséhez, és ennek megfelelően a rendszer telepítésének munkaköltsége magasabb.

Egykörös vezetékek

Fűtőradiátor csövek: feladatok, alkatrészek kiválasztása, alapvető diagramok

Az egykörös rendszerhez kevesebb radiátorpántra van szükség

Az egycsöves csatlakozás egy módja annak, hogy az összes elemet egyetlen vonalba hozza. A víz felmelegszik és lehűl, egy csatorna mentén mozog, és sorra kerül az eszközökhöz. Vagyis a fűtött állapotban lévő hűtőfolyadékot felfelé irányítják a fő felszálló mentén, és elosztják az egyes emeletek eszközei között, felülről kezdve..

Az egykörös vezetékeknek számos előnye van:

 • pénzt takarít meg, ha magánházba telepíti;
 • a víz áthaladó vagy zsákutcás mozgásának használata;
 • az anyagok számának csökkentése 2-5 emeleten;
 • lehetőség az elrendezésre a vezeték teljes hosszával 30 m -ig.

Az egycsöves vezetékek hátrányai – a hőmérséklet csökkentése az alsó emeleteken, minimális radiátorral, bypassok nélkül.

Egykörös rendszer 4-5 fűtőberendezés csatlakoztatására alkalmas.

Pántolási módszerek

Az akkumulátor kábelkötegének magánházban vagy városi lakásban történő felszereléséhez szüksége lesz:

 • elzáró szelepek, amelyekben leggyakrabban a legegyszerűbb golyóscsapokat használják;
 • dugók a fennmaradó csatornák lefedésére;
 • Mayevsky csapok, amelyek lehetővé teszik a levegő kiszivárgását a rendszerből a berendezések szezonális indításakor;

Eszköz a levegő eltávolítására a fűtési rendszerből

Eszköz a levegő eltávolítására a fűtési rendszerből

 • tömítőanyag.

Ezenkívül bármilyen fűtőtestre felszerelheti:

 • nyomásmérő, amely meghatározza a rendszer nyomását (leggyakrabban akkor használják, amikor önálló vidéki házakba szerelnek berendezéseket);
 • termosztát kézi vagy automatikus üzemmódban. Ezzel a berendezéssel beállíthatja az egyes radiátorok meghatározott hőmérsékletét..

Eszköz az akkumulátor működésének meghatározott módjának beállításához

Eszköz az akkumulátor működésének meghatározott módjának beállításához

Ha a kötést polipropilénnel végzik, akkor további hegesztőberendezésekre van szükség.

Eszköz polipropilén csövek hegesztésére

Eszköz polipropilén csövek hegesztésére

Tehát a fent bemutatott tényezőktől függően a fűtőtest csövezése a következő sémák szerint végezhető el:

 • oldalsó csatlakozáshoz;
 • átlós csatlakozáshoz;
 • alsó csatlakozáshoz.

Oldalsó kötéspánt

Oldalsó csatlakozási módszerrel és egycsöves rendszerrel a csöveket az alábbiak szerint kell felszerelni:

 1. golyóscsapokat szerelnek a be- és kimeneti fúvókákra, amelyek lehetővé teszik a hűtőfolyadék -ellátás leállítását javítási vagy karbantartási munkákhoz;
 2. a csapok pólókhoz vannak csatlakoztatva;
 3. egy csődarabot helyeznek a pólók fennmaradó ágaiba, amely bypassként működik.

Megkerülésre van szükség egy külön radiátor autonóm leállításához, például javításhoz, anélkül, hogy le kellene állítani a teljes fűtési rendszert.

Kétcsöves rendszerhez való oldalsó csatlakozás esetén a munka hasonló módon történik. Ebben a helyzetben azonban nincs szükség megkerülésre..

Pántolási diagramok az oldalsó akkumulátorcsatlakozási módszer kiválasztásakor

Átlós csatlakozópánt

A radiátor csatlakozása a csövekhez átlós csatlakozással a következő:

 1. a bemeneti cső egy 10–15 cm -nél nem hosszabb csővágáshoz van csatlakoztatva;
 2. ezután egy golyóscsapot és egy pólót szerelnek fel az elkerülő út csatlakoztatására;
 3. a kimeneti cső a könyökhöz van csatlakoztatva, és csak ezt követően csatlakozik a hűtőfolyadékot eltávolító csővezetékhez;
 4. a központi autópályához való csatlakozás előtt darut szerelnek be.

Kétcsöves rendszerhez csatlakoztatva a művelet ugyanaz, mint a bypass.

Akkumulátorpánt diagram az átlós csatlakozási módszer kiválasztásakor

Akkumulátorpánt diagram az átlós csatlakozási módszer kiválasztásakor

Alsó csatlakozópánt

Az alsó csatlakozási módszer hevedere egyszerűbb, mint a többi:

 1. az elzárószelepek a radiátor be- és kimenetéhez vannak csatlakoztatva;
 2. csőhajlatokat vezetnek be a középvonalakba. Ha szükséges, speciális adaptereket kell felszerelni a hajlítási helyeken – sarkok vagy pólók.

Radiátor csővázlat diagram alsó csatlakozási módszerrel

Radiátor csővázlat diagram alsó csatlakozási módszerrel

Külön árnyalat van az alsó csatlakozás lekötésekor, ha egycsöves rendszerhez csatlakozik. A legtöbb esetben a csatlakozás az ábrán látható módon történik, azaz a fűtőelem autonóm leállítását lehetővé tevő bypass nélkül. De ha használni szeretné az eszközt, telepítheti azt. Ehhez egy további csődarabot kell felszerelni a be- és kimeneti fúvókák karimái közé..

Alsó csatlakozási csővezeték bypass segítségével

Alsó csatlakozási csővezeték bypass segítségével

Tartozékok az akkumulátor fűtéshez való felszereléséhez

Az akkumulátor beszereléséhez számos tartozékra van szükség.

Telepítő készlet

Két lábból áll, jobb menettel, két láb bal kézzel, dugókból, Mayevsky daruból, három konzolból és három tiplikből.

A szerelvényeket (1 – ½ “-os adapterek) a radiátor lyukaiba kell csavarozni, amelyekbe a közvetlen kimenet és a visszatérés tartozik. A radiátor jobb oldalán van egy jobb oldali menet (a tokot az óramutató járásával megegyező irányba csavarva), a bal oldalon-egy bal menet (az óramutató járásával ellentétes irányban). A jobb felső lyukba Mayevsky csaptelepet, a fennmaradó lyukba dugót helyeznek.

Len egészségügyi és paszta tömítőanyag

A len a cérna csomagolására szolgál. A víz hatására megduzzad, és tömíti a réseket a menetes csatlakozásokban.

Alsó szemceruza lehetőségek

Csak ketten vannak, ismerkedjünk meg mindegyikük jellemzőivel.

Asztal. Alacsonyabb csővezetési lehetőségek.

Név, rövid leírás
Egyoldalú Ebben az esetben mindkét cső ugyanazon az oldalon van csatlakoztatva. A forró hűtőfolyadék a felső dugón keresztül jut be, a kihűlt pedig az alsón keresztül.
Sokoldalú A be- és kijárat, ahogy a névből sejthető, különböző oldalakról származik. Ez a csatlakoztatási lehetőség ideális egyedi fűtési rendszerekhez. Az opció jó, mert a forró víz bármely irányba áramolhat, ráadásul itt kevesebb az ellátás és a “visszatérés”.

A szükséges szakaszszám kiszámítása

Táblázat az elemek számának kiszámításához.

Miután eldöntötte a radiátor kiválasztását, helyesen kell kiszámítania a méretét. Végül is még a leghatékonyabb radiátor sem nyújt meleget a helyiségben, ha méretei nem képesek felmelegíteni a helyiséget..

A radiátor méretének és a szakaszok számának kiszámításának alapértéke a helyiség területe. Egyszerűsített (háztartási) lehetőséget kínálunk a radiátor szakaszok számának kiszámításához.

Alapfelszerelésként a szükséges hő biztosításához a helyiségben 100 W elegendő 1 négyzetméterenként. Egyszerű matematikai módszerrel kiszámítjuk:

Q = S * 100, ahol:

Q a szükséges hőátadás a radiátorból.

S – szoba területe.

Ez a képlet megmondja, hogy a radiátor milyen teljesítményét vegye fel a helyiség fűtésére, ha a radiátor egy darabból álló, nem elválasztható szerkezet. Ha a séma további szakaszok felépítését foglalja magában, akkor adjon hozzá még egy paramétert ezekhez a számításokhoz:

N = Q / Qus

N – a szükséges számú radiátor szakasz.

Qs – egy szakasz fajlagos hőteljesítménye.

A számítások helyes elvégzéséhez nem szükséges magasabb műszaki végzettség. Elég, ha felvesz egy mérőszalagot, és megméri a szoba területét.

Vigyázzon, ez a képlet megfelel egy 2,7 ​​méteres mennyezeti standard lakáshoz, ha a mennyezet magassága jóval magasabb – javasoljuk a szükséges szakaszok duplázását!

Fűtési rendszer besorolása

A fűtési rendszerek felosztásának fő kritériuma az áramkörök száma. Ennek alapján minden fűtési rendszert két csoportra osztanak:

Az első lehetőség a legegyszerűbb és legolcsóbb. Ez valójában egy gyűrű kazánról kazánra, ahol fűtési radiátorok vannak felszerelve a résekben. Ha egy emeletes épületről van szó, akkor ez egy indokolt lehetőség, amelyben felhasználhatja a hűtőfolyadék természetes keringését. De ahhoz, hogy a hőmérséklet a ház minden helyiségében egyenletes legyen, bizonyos intézkedésekről gondoskodni kell. Például építsen fel szakaszokat a lánc szélső radiátorain.

A legjobb megoldás egy ilyen csőrendszerhez az akkumulátor csatlakoztatása a leningrádi módszerrel. Valójában kiderül, hogy egy közönséges cső fut végig a padló közelében lévő összes helyiségben, és a radiátor elemek vágnak bele. Ebben az esetben az úgynevezett alsó keretet használják. Vagyis a radiátor két alsó fúvókán keresztül csatlakozik a csőhöz – belép az egyik hűtőfolyadékba, és kilép a másikból.

Figyelem! A hőveszteség ilyen típusú akkumulátorcsatlakozással 12-13%. Ez a legnagyobb hőveszteség. Tehát mielőtt ilyen döntést hoz, mérlegelje az előnyöket és hátrányokat.

A kezdeti megtakarítások magas üzemeltetési költségekké válhatnak

Tehát mielőtt ilyen döntést hoz, mérlegelje az előnyöket és hátrányokat. A kezdeti megtakarítások magas üzemeltetési költségekké válhatnak.

A legfontosabb elem

Nyilvánvaló, hogy a rendszerben a hőátadás fő eleme a hőcserélő berendezés, mivel legfontosabb funkciója a hőenergia helyiségekbe történő továbbítása. Mivel ez az eszköz használható:

 • hagyományos radiátorok;
 • konvektorok;
 • csőhurkok.

Természetesen mindig a radiátorok voltak a legnépszerűbbek. A szakértők megjegyzik, hogy a fűtőrendszer radiátorainak helyes csatlakoztatása a hőcserélő berendezések csővezeték -rendszerének megvalósításához, amelynek telepítését professzionális szinten végezték, magas színvonalú munka és a maximális a működési időszak időtartama.

A Runet szabad terein sok információt tettek közzé a hőcserélő készülékek típusairól és kategóriáiról, azok működési és műszaki jellemzőiről, valamint az ebben a kategóriában található áruválasztás sajátosságairól. Ezenkívül ez a téma olyan cikkekben tárul fel, amelyek nemcsak az építőipar szakembereinek szólnak, hanem azoknak a kezdőknek is, akik úgy döntöttek, hogy saját maguk szervezik a fűtést otthonukban. Eközben nem sok szó esett a radiátor csővezeték -rendszereiről. Alapvetően a felajánlott tartalom olyan embereknek szól, akik gyakorlati tapasztalattal és némi ismerettel rendelkeznek az építési munkák elméletéről. A gyakorlat azt mutatja, hogy az összetett dolgokat gyakran egyszerűen meg lehet magyarázni. Ez igaz a hőcserélő berendezések csővezetékeire is..

Fűtőradiátor csövek: feladatok, alkatrészek kiválasztása, alapvető diagramok

A radiátor a rendszer egyik fő eleme

Fűtés a házban

Az első szakaszban el kell döntenie a radiátorok típusait és a csatlakoztatási lehetőségeket, mivel az épületeket előre fel kell készíteni a kiválasztott fűtési típusra. A modern helyiségfűtési rendszer több összetevőből áll.

Ezek tartalmazzák:

Fűtőradiátor csövek: feladatok, alkatrészek kiválasztása, alapvető diagramok

DIY polipropilén fűtővezetékek forrasztópáka nélkül

Különböző opcióikat nagy mennyiségben megtalálhatja piacainkon.

Az akkumulátorok behelyezésére vonatkozó általános utasítások így néznek ki:

 • először válassza ki a elhelyezés helyét;
 • hozzon csöveket hozzájuk;
 • kapcsolja össze őket;
 • végezzen próbaüzemet, és ha minden rendben van, kapcsolja be a fűtést teljes erővel.

Fűtőradiátor csövek: feladatok, alkatrészek kiválasztása, alapvető diagramok

Hogyan telepítsünk fűtőtesteket polipropilén csövekkel, jumperrel a gyors leállításhoz

A fűtőtestek rögzítése polipropilénnel egyszerű és megfizethető

Az elmúlt években a polipropilén csövek népszerűek voltak a fogyasztók körében, mivel olcsóak és jól működnek..

A polipropilén termékek különbözőek:

 • jelentős ellenállás az agresszív környezetekkel szemben;
 • a plakk belülről nem gyűlik össze a falakon, és szilárd részecskék nem telepednek rájuk;
 • a cső forrasztásához speciális felszerelés szükséges;
 • hosszú élettartamúak.

Fűtőradiátor csövek normái és követelményei, lépésről lépésre szóló utasítások, tippek

Így, ha a fűtőtesteket polipropilénnel rögzítik, akkor a hűtőfolyadék nem szivárog tovább. Az a tény, hogy ha a szerelvény helytelenül van felszerelve vagy nincs teljesen meghúzva, ha a fűtőelemek rögzítéséhez szokásos csöveket használnak, a szivárgások nem kerülhetők el.

Mint minden anyag, a fűtésre szolgáló polipropilén csövek számos tulajdonsággal rendelkeznek. Annak érdekében, hogy ne találkozzon problémákkal a telepítés során, előre tudnia kell róluk..

Mi lehet a polipropilén csövek hevedere

Az otthoni fűtési rendszer csövei nagyon eltérőek lehetnek. A helyzet az, hogy a fogyasztó mindig csökkenti a fogyóeszközök mennyiségét, miközben egyidejűleg minden fűthető helyiségben radiátorokat próbál felszerelni..

Fűtőradiátor csövek normái és követelményei, lépésről lépésre szóló utasítások, tippek

Azonnal meg kell mondani, hogy ezek a múlt emlékei. A drága fémcsövekkel ellentétben a polipropilén fogyóeszközök sokkal olcsóbbak és könnyebben telepíthetők. ezért nem érdemes spórolni a csővezeték hosszán. Válassza ki azt a hevedertípust, amely az Ön esetében a legtöbb hasznot hozza. Az egyetlen ok, amely befolyásolhatja a heveder típusának megválasztását, a következő tényezők:

 • milyen fűtőkört használnak (egycsöves vagy kétcsöves rendszer);
 • milyen típusú radiátor csatlakozást választott (átlós, oldalsó vagy alsó).

Általában bármilyen fűtési rendszer használatakor: egycsöves vagy kétcsöves, bármilyen típusú fűtőelemet csatlakoztathat..

Fűtőradiátor csövek normái és követelményei, lépésről lépésre szóló utasítások, tippek

szakértők szerint a csővezeték lefektetését minimalizálni kell a kanyarok számát. A sima vonal ellenáll a hidrodinamikai terheléseknek. A csővezetékben csökkenni fog azoknak a zónáknak a száma, amelyekben a levegő felhalmozódhat.

Vannak sajátosságai az egykörös és kétkörös fűtési rendszer csövezésének polipropilén csövekkel..

Fűtőradiátor csövek normái és követelményei, lépésről lépésre szóló utasítások, tippek

 • általában egy ilyen rendszerben a radiátorok soros csatlakoztatását használják;
 • az akkumulátor elé mindig kerülővezetéket kell felszerelni, amely összeköti a tápvezetéket és a visszatérőt. A fűtési rendszer normál működése során a bypass nem aktiválódik. Karbantartási munkák vagy vészhelyzet esetén a radiátor vízellátása leáll. A fűtőközeg szabadon kering a bypasson.
 • az akkumulátorok párhuzamos és soros csatlakoztatását is használják;
 • mindkét radiátorcső különböző csövekhez van csatlakoztatva. A felső csatlakozik a tápvezetékhez, az alsó elágazócső a visszatérő csőhöz. Jellemzően két csőrendszerben a radiátorok párhuzamosan vannak csatlakoztatva, így nincs szükség bypassra.

  Fűtőradiátor csövek normái és követelményei, lépésről lépésre szóló utasítások, tippek

A polipropilén csövek rögzítése radiátorok részvételével kétféle módon történik: forrasztással és szerelvények használatával. A radiátorok beszerelését és csatlakoztatását forrasztópáka és vízvezeték -kulcsok segítségével végezzük egy amerikai számára.

Pántolási módszerek

Fűtőradiátor csövek: feladatok, alkatrészek kiválasztása, alapvető diagramok

Fűtőradiátor csövek: feladatok, alkatrészek kiválasztása, alapvető diagramok

Fűtőradiátor csövek: feladatok, alkatrészek kiválasztása, alapvető diagramok

Fűtőradiátor csövek: feladatok, alkatrészek kiválasztása, alapvető diagramok

Ennek a fűtési rendszernek az előnyei

Az akkumulátorok polipropilén hevederének számos pozitív oldala van:

 • könnyű telepítés;
 • megbízhatóság a fűtésben;
 • a jó telepítés biztosítja az akkumulátor hosszú élettartamát – több mint 45 évet;
 • ellenáll a magas hőmérsékletnek;
 • nincs szivárgás;
 • alacsony ár a párosító fűtőtestekhez;
 • nagy teljesítmény, ami miatt a cső belső üregét nem fogja eltömíteni semmi.

Telepítési munka

Saját otthonának fűtésére a legjobb megoldás a hidraulikus rendszer, mert a víz a legjobb hőhordozó. A fűtőberendezés kiválasztásakor az alacsony üzemanyagköltségre kell támaszkodnia. Egy bizonyos időszakban a legjövedelmezőbb fűtőtestek a gázkazánok. Ha például elektromos kazánt választ, akkor annak költségei sokkal magasabbak lesznek..

 • Öntöttvas fűtőtestek: a legjobb modellek leírása, a radiátorok felszerelése és jellemzői (120 fotó)
 • Öblítő fűtőtestek: a fűtési rendszer tisztítása, tisztítása és karbantartása (115 fotó)
 • Gázkonvektorok – választás, használati jellemzők és tulajdonosok véleménye (videó + 105 fotó)

Ami az akkumulátorokat illeti, a tapasztalt építők azt tanácsolják, hogy válasszon alumíniumból készült modelleket. Előnyük a gyors felmelegedés és a magas hőátadás..

Meg kell említeni, hogy a csövezést csak a kapcsolódó berendezések telepítése után lehet elkezdeni, vagyis oszlopokat, radiátorokat stb..

Fűtőradiátor csövek: feladatok, alkatrészek kiválasztása, alapvető diagramok

Fűtőradiátor csövek: feladatok, alkatrészek kiválasztása, alapvető diagramok

Fűtőradiátor csövek: feladatok, alkatrészek kiválasztása, alapvető diagramok

Fűtőradiátor csövek: feladatok, alkatrészek kiválasztása, alapvető diagramok

Fűtőradiátor csövek: feladatok, alkatrészek kiválasztása, alapvető diagramok

Fűtőradiátor csövek: feladatok, alkatrészek kiválasztása, alapvető diagramok

Fűtőradiátor csövek: feladatok, alkatrészek kiválasztása, alapvető diagramok

Fűtőradiátor csövek: feladatok, alkatrészek kiválasztása, alapvető diagramok

Fűtőradiátor csövek: feladatok, alkatrészek kiválasztása, alapvető diagramok

Fűtőradiátor csövek: feladatok, alkatrészek kiválasztása, alapvető diagramok

Kötözés polipropilén csövekkel utasítás

A radiátorok csövezése sokféle cső segítségével elvégezhető, de a szakértők javasolják a polipropilén csövek használatát. A hevederes golyóscsapokat polipropilénből is vásárolják, lehetnek egyenesek és szögletesek, ez a lehetőség a legegyszerűbb és a legolcsóbb. A sárgaréz szerelvények drágábbak és nehezebben telepíthetők.

A polipropilén hevedert a következőképpen kell végrehajtani:

 • egy összekötő anyával ellátott hüvely van behelyezve egy multiflexbe, amely könnyen csatlakoztatható bármilyen kimenethez;
 • maguk a csövek kényelmes magasságban vannak rögzítve a falakhoz, nem illeszkedhetnek szorosan a felülethez, jobb 2-3 cm-es rést hagyni. A csöveket speciális konzolokkal rögzítik, amelyeket a falhoz rögzítenek szögek vagy önmetsző csavarok.

A radiátoroknál polipropilén pántolást lehet elvégezni, amikor csöveket helyeznek a falba, ilyenkor csak a csatlakozási helyeken kerülnek felszínre.

Fűtőradiátor csövek normái és követelményei, lépésről lépésre szóló utasítások, tippek

A radiátor pántolását sokféle cső segítségével lehet elvégezni, de a szakértők javasolják a polipropilén használatát.

Az akkumulátorok rögzítőelemei nagyon különbözőek lehetnek, leggyakrabban ez egy falcsatlakozó, amely a fal felületéhez van rögzítve. Sarokkonzolok is használhatók, amelyek lehetővé teszik a radiátorok felfüggesztését a kívánt magasságban. Panel elemekhez a rögzítőelemeket a készlet tartalmazza, szekcionált elemekhez külön kell megvásárolni. Általában két konzol vagy csap elegendő egy szakaszhoz..

A csapok csatlakoztatása a következőképpen történik:

 • a darut szétszerelik, egy szerelvényt és egy csavaranyát csavarnak a radiátorba;
 • az anyát egy speciális csavarkulccsal szorosan meghúzzuk.

Mint látható, ez a folyamat rendkívül egyszerű. Egy ilyen munka elvégzéséhez csak egy speciális vízvezeték -kulcsot kell vásárolnia az amerikai nők számára, amely nélkül nem valószínű, hogy egyszerűen telepíthet egy csapot..

Az elemek behelyezéséhez és rögzítéséhez a következő anyagok és eszközök szükségesek:

 • egy speciális kulcskészlet;
 • tömítések menetes csatlakozásokhoz;
 • vonó- és cérnapaszta;
 • szálak a faragáshoz.

A radiátorok csatlakoztatásának jellemzői

A fűtőberendezésnek vannak sajátosságai:

 1. A radiátor és az ablakpárkány közötti távolságnak 100 mm -nek kell lennie. Ha az elemek és az ablakpárkány alja közötti rés eltér, akkor a hőáramlás zavart okoz, a fűtési rendszer hatása alacsony lesz.
 2. A padlófelület és az akkumulátor közötti távolságnak 120-150 mm-nek kell lennie, különben éles hőmérséklet-csökkenés következik be..
 3. Annak érdekében, hogy a berendezés hőelvezetése helyes legyen, a faltól való távolságnak legalább 20 mm -nek kell lennie.

Ugyanakkor figyelembe vesszük, hogy a telepítési módszer nagyban befolyásolja a fűtőtestek felszerelését és hatékonyságát: nyitott ablakpárkány alatt a fűtési rendszer hatékonysága maximális – 96-97%, rés nyitott formában – akár 93%, részben zárt formában – 88-93%, teljesen zárt – 75-80%.

A fűtőradiátor különféle módszerekkel szerelhető fel; fém, polietilén, polipropilén csövekkel van ellátva

A telepítés során fontos, hogy ne csak a csöveket, hanem magukat az akkumulátorokat is helyesen helyezze el, hogy a csatlakozást az összes ajánlással és normával összhangban végezze el. Ebben az esetben a fűtési rendszer nagyon hatékonyan fog működni, és nem igényel javítási munkákat.

Lehetőségek fűtési radiátorok csövezésére

A fűtőtestek felszerelése magában foglalja a csővezetékekhez való csatlakoztatást. A csatlakozásnak három fő módja van:

Fűtőradiátor csövek normái és követelményei, lépésről lépésre szóló utasítások, tippek

Ha a radiátorokat az alsó csatlakozóval szereli fel, nincs más választása. Minden gyártó mereven köti az ellátást és a visszatérést, és szigorúan be kell tartani az ajánlásait, különben egyszerűen nem kap hőt. Több lehetőség van az oldalsó csatlakozáshoz (bővebben itt olvashat róluk).

Pántolás egyirányú kötéssel

Az egyirányú kapcsolatot leggyakrabban lakásokban használják. Ez lehet kétcsöves vagy egycsöves (a leggyakoribb lehetőség). A lakásokban továbbra is fémcsöveket használnak, ezért fontolóra vesszük a radiátor acélcsövekkel történő lekötésének lehetőségét a gumibetéten. A megfelelő átmérőjű csöveken kívül két golyósszelepre, két pólóra és két lehúzóra van szükség – alkatrészek mindkét végén külső menettel.

Fűtőradiátor csövek normái és követelményei, lépésről lépésre szóló utasítások, tippek

Oldalsó csatlakozás bypass -al (egycsöves rendszer)

Mindez a képen látható módon kapcsolódik egymáshoz. Egycsöves rendszer esetén kötelező a bypass – ez lehetővé teszi a hűtő kikapcsolását a rendszer leállítása vagy leengedése nélkül. Nem tehet csapot az elkerülő útra – ezzel blokkolja a hűtőfolyadék mozgását a felszálló mentén, ami nem valószínű, hogy a szomszédok kedvében jár, és valószínűleg pénzbírságot kap.

Minden menetes csatlakozást fum szalaggal vagy vászonszalaggal lezárnak, amelyre csomagoló pasztát helyeznek. Amikor a csapot a radiátor elosztócsavarjába csavarja, nem szükséges nagy tekercselés. Túl sok belőle mikrorepedések megjelenéséhez és későbbi megsemmisüléséhez vezethet. Ez igaz szinte minden típusú fűtőberendezésre, kivéve az öntöttvasat. Mindenki más telepítésekor kérem, ne fanatizmus.

Fűtőradiátor csövek normái és követelményei, lépésről lépésre szóló utasítások, tippek

Ha rendelkezik a hegesztés használatához szükséges készségekkel / képességekkel, hegesztheti a bypass -t. Általában így néz ki a lakások radiátorainak csövezése..

Kétcsöves rendszer esetén nincs szükség bypassra. A tápegység a felső bemenethez van csatlakoztatva, a visszatérő az alsóhoz, természetesen csapokra van szükség.

Fűtőradiátor csövek normái és követelményei, lépésről lépésre szóló utasítások, tippek

Egyoldalas csövek kétcsöves rendszerrel

Alacsonyabb kábelezésnél (a csöveket a padlóra fektetik) ez a fajta csatlakozás nagyon ritkán történik – kényelmetlennek és csúnyának bizonyul, ebben az esetben sokkal jobb az átlós csatlakozás használata.

Pánt az átlós csatlakozáshoz

Az átlós csatlakozású fűtőtestek felszerelése a legjobb megoldás a hőátadás szempontjából. Ebben az esetben ez a legmagasabb. Alacsonyabb huzalozás esetén az ilyen típusú csatlakozás könnyen megvalósítható (példa a képen) – a táp innen felülről, alulról visszatér a másikról.

Fűtőradiátor csövek normái és követelményei, lépésről lépésre szóló utasítások, tippek

Egycsöves rendszerben függőleges felszállókkal (lakásokban) minden nem tűnik olyan jól, de az emberek a nagyobb hatékonyság miatt tűrik.

Fűtőradiátor csövek normái és követelményei, lépésről lépésre szóló utasítások, tippek

Felhívjuk figyelmét, hogy egycsöves rendszer esetén ismét megkerülésre van szükség.

Nyeregcsatlakozás

Alsó vezetékek vagy rejtett csővezetékek esetén a fűtőtestek ilyen módon történő felszerelése a legkényelmesebb és leglátványtalanabb.

Fűtőradiátor csövek normái és követelményei, lépésről lépésre szóló utasítások, tippek

Kétcsöves rendszerrel

Nyeregcsatlakozásokkal és alsó egycsöves kábelezéssel két lehetőség van – bypass -szal és anélkül. Kerülőút nélkül a csapok továbbra is telepítve vannak, ha szükséges, eltávolíthatja a radiátort, és ideiglenes jumpert telepíthet a csapok közé – összenyomódás (a szükséges hosszúságú csődarab menetes a végén).

Fűtőradiátor csövek normái és követelményei, lépésről lépésre szóló utasítások, tippek

Nyeregcsatlakozás egy csőrendszerhez

Függőleges huzalozással (emeletek épületekben) ez a fajta csatlakozás ritkán látható-túl nagy hőveszteség (12-15%).

Hogyan befolyásolja a radiátor bekötési sémája a hatékonyságát

Az építőiparban dolgozó háztartási dolgozók hosszú távú gyakorlata lehetővé tette a hőátadó eszközök többféle csőrendszerének megkülönböztetését. Ezeket a csatlakozási lehetőségek diktálják:

 • átlós kétoldalas felső előtolással;
 • egyoldalú a hűtőfolyadék felülről történő betáplálásakor;
 • egyoldalú vízellátással alulról;
 • kétoldalas mindkét csatlakozás alulról történő csatlakoztatásával;
 • átlós kétoldalas etetés alulról;

A szakértők sokkal eredetibb kötési lehetőségeket fejlesztettek ki, azonban messze nem olyan népszerűek..

Fűtőradiátor csövek normái és követelményei, lépésről lépésre szóló utasítások, tippek

Mindegyik megnevezett csatlakozási típusnak megvannak a sajátosságai, és különösen hátrányai. Ez utóbbiakat előzetesen fel kell mérni, és ki kell számítani, hogy melyik lehetőség működik a legnagyobb hatékonysággal:

 • Az egyirányú csatlakozásnak köszönhetően jelentősen növelhető a teljes rendszer és egy adott radiátor hatékonysága. Ez annak a ténynek köszönhető, hogy az objektum minden egyes szakaszának melegítése egyenletesen történik. Ez az opció optimális az egy emelet magasságú épületekhez, amelyekbe nagy számú szakaszos csatlakozóval ellátott egységek vannak felszerelve..
 • Az alsó csatlakozás közvetlenül a padlófelület alatt történik. Ez azonban nem túl hatékony analóg. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a radiátor fűtése teljesen egyenetlen..
 • Az átlós séma magában foglalja a Mayevsky daru és a speciális dugó felszerelését. A hűtőfolyadék irányát előre be kell állítani, ami miatt a tárgy hőátadásának szintje jelentősen megnő.

Bimetál akkumulátoros eszköz

Amint az elmúlt évek gyakorlata megmutatta, a felsorolt ​​radiátorok közül a bimetálos modellek a leghatékonyabbak és legmegbízhatóbbak. Egyértelmű előnyük van más anyagokkal szemben, beleértve:

 • magas korrózióállóság;
 • széles üzemi hőmérséklet és nyomás;
 • egyszerű lehetőség a készülék hőátadásának megváltoztatására a toborzott szakaszok számának megváltoztatásával;
 • alacsony tehetetlenség fűtés és hűtés közben;
 • a töltéshez szükséges kis mennyiségű hűtőfolyadék;
 • kis súly, megkönnyíti a telepítést;
 • a legtöbb ember számára megfizethető.

Azt is meg kell jegyezni, hogy a bimetál radiátorok könnyen felszerelhetők. A szabványos rögzítőelemek jelenléte miatt ez a folyamat nem jár szerkezeti sérülésekkel, és kiváló minőségű rögzítést biztosít a fűtőberendezésekhez.

A bimetál elemek kialakítása szakaszokból áll. Összeszereléskor egy ilyen csomag két vízszintes csőből áll, amelyeket függőleges üreges bordák kötnek össze, amelyeken keresztül a hűtőfolyadék kering.

A fűtőelem hőátadásának növelése érdekében a bordák és csövek külső felületét megnövelik a további síkok miatt. A szakaszok kétoldalas menetű üreges mellbimbókkal vannak összekötve egymással, feltéve, hogy tömítő tömítés van felszerelve.

Mag.

A korrózió elleni védelem érdekében a szakaszok belső felületét alumíniumötvözetből készült védőréteg borítja. A külső fémfelületet polimer porfestékek termikus felhordásának technológiájával festik. Ez gyönyörű megjelenést kölcsönöz a termékeknek és biztosítja azok tartósságát..

Mielőtt saját kezűleg telepítene egy bimetál fűtőtestet, meg kell vásárolnia egy 4 speciális dugóból álló készletet. Kettőnek ½ hüvelykes belső menete van, a harmadiknak lyuk nélkülinak kell lennie, az egyiknek pedig légtelenítő berendezéssel kell rendelkeznie

A készlet vásárlásakor figyelni kell a menet irányára – két jobb és két bal legyen

A radiátorok helye a fűtési rendszerben

A radiátorok használata a lakóterek fűtésében ma kulcsfontosságú. Nem minden lakóépület, különösen a többemeletes épületek lakása nem alakítható át padlófűtéssé. Ezért a belső lakóterek fűtésével kapcsolatos fő munkát radiátorok vagy jó öreg és számunkra ismerős akkumulátorok végzik.

A radiátorok hőenergiát szállítanak a hűtőfolyadékból a környező térbe. A hőátadás a fűtőberendezés nagy fűtőfelülete miatt történik. A modern modellek számos technikai fejlesztést tartalmaznak, amelyeknek köszönhetően lehetővé vált a lehetőségek széles választéka és bármilyen kapcsolási rajz csatlakoztatása.

a régi öntöttvas és acél akkumulátorokban csak egy felső és egy alsó elágazó cső volt, amelyeken keresztül forró vizet szolgáltatnak, és a visszatérő áramot kibocsátják.

A modern modellekben a fő be- és kimeneti fúvókák mellett beépített szellőzőnyílások vannak. Az elemek ilyen kialakítása gyökeresen megváltoztatta a fűtési rendszer funkcionalitásának minőségét. Ha a fűtőberendezésekben légzsilipek vannak, akkor elegendő kinyitni a leeresztő szelepet és leengedni a levegőt

Fűtőradiátor csövek normái és követelményei, lépésről lépésre szóló utasítások, tippek

A fűtőelemek modern modelljeinek köszönhetően sok szempontból lehetővé vált a legkényelmesebb csatlakozási séma kiválasztása, fűtőberendezések telepítése a lakóhelyiségek azon helyeire, ahol a leghatékonyabbak. A fűtővízkör minősége a megfelelő csővezetéktől függ. A folyamat akkor szükséges, ha polipropilén csövekből készült csöveket használ..

Fontos! Fém felszállók jelenlétében a heveder más fogyóeszközökből készül. Ez lehet fém rézcső vagy fém-műanyag

Anyagválasztás

A polipropilén csövek népszerűsége. számos pozitív tulajdonságukhoz kapcsolódnak:

 • Az ár számukra sokkal alacsonyabb, mint a fém társaiké..
 • Nagy tartósság, mivel a műanyag nem rozsdásodik, ráadásul gyakorlatilag nem rakódik le üledék.
 • Nem kell festeni.

Mindazonáltal szem előtt kell tartani, hogy nem minden típusú polipropilén cső alkalmas fűtési rendszerekre. Az a tény, hogy szükségszerűen erősítő réteggel kell rendelkezniük, amely megakadályozza a csővezeték jelentős hőtágulását..

Fűtőradiátor csövek normái és követelményei, lépésről lépésre szóló utasítások, tippek

Ezenkívül kívánatos, hogy az erősítő réteg alumínium legyen, mivel az üvegszálas megerősítés a hűtőfolyadék oxigénnel való telítettségéhez vezet. Ez pedig a kazánok és egyéb fűtőelemek fémfelületeinek rozsdásodását okozza. Az alumínium megerősítésű és fűtési rendszerekhez alkalmas csöveket PN25 jelöléssel látják el.

A fűtési rendszer elrendezési rajza

Minden fűtési rendszer fő eleme a fűtőkazán. Sok szempontból a fűtőtestek fűtési csőrendszerei ettől függenek. Ha padlón álló fűtőberendezést választanak, azt nem szabad a fűtőszerkezet felső részébe szerelni, mivel ez az elrendezés csökkenti a rendszer hatékonyságát, vagy akár meghibásodáshoz is vezethet..

Általában az ilyen kazánok nem rendelkeznek levegő elszívó berendezésekkel, és ez gyakran légzsilipek megjelenéséhez vezet. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy légkimenet hiányában a vezeték ellátó szakaszának csöveit szigorúan függőlegesen kell felszerelni..

Nem nehéz kideríteni, hogy a kazán rendelkezik -e szellőzőnyílással – meg kell nézni, hogy az alsó részében vannak -e fúvókák, amelyek a fűtőberendezést a fűtési rendszerhez csatlakoztatják. Ebben az esetben a tápvezetéket egy speciális kollektor segítségével csatlakoztatják a visszatérő csövekhez. Jellemzően fúvókák állnak rendelkezésre a falra szerelt gáz- és elektromos fűtőkazánokhoz..

Fűtőradiátor csövek normái és követelményei, lépésről lépésre szóló utasítások, tippekA fűtőegységek egyes modelljeiben nincs keringető szivattyú, tágulási tartály és nyomásszabályozó. Mindezek az alkatrészek szükség esetén megvásárolhatók és telepíthetők, figyelembe véve helyüket. Ezért a legésszerűbb a körpumpát a visszatérő csövekre helyezni.

Ami a biztonsági csoportot illeti, mind az áramkör tápszakaszára, mind az ellenkezőjére telepíthető (olvassa el: “Biztonsági csoport a fűtéshez – megbízhatóvá tesszük a rendszert”).

Amikor a fűtőelemeket polipropilénnel rögzíti, figyelembe kell vennie a rendszer típusát, amelyre további alkatrészeket kell felszerelni. Ha a kialakítás biztosítja a hűtőfolyadék természetes keringését, akkor valószínűtlen, hogy szükség lesz rájuk. Abban az esetben, ha a radiátor polipropilén pántja kényszerkeringtetésű szerkezetben készül, szükség van továbbá körpumpa és egyéb elemek használatára. Ezt követően a rendszer minőségének ellenőrzéséhez a fűtőtestek nyomás alatt vannak.

Ma már megszokott a bimetál radiátorok beépítése a központi fűtésű lakásokba, a magánlakásépítésben pedig gyakrabban rögzítik az alumínium radiátort vagy az acél fűtőelemet..

Az alsó csatlakozás sajátosságai

A sémát, amelyben az alsó csatlakozást használják, leggyakrabban a tervezési problémák megoldására használják. Amikor el kell rejtenie a csöveket úgy, hogy falba vagy padlóba szereli őket.

A fűtőberendezések gyártói különféle modelleket és változatokat kínálnak az alsó csatlakozó radiátorokhoz. A termékútlevél jelzi, hogyan kell helyesen csatlakoztatni a fűtőelem adott modelljét.

A radiátor csatlakozóegység belsejében a gyártó által beépített golyósszelepek találhatók, amelyek szükség esetén szétszerelhetők. Az ilyen információk lehetővé teszik az eszközök telepítését a rendszerbe saját kezével..

Alsó akkumulátor csatlakozó

Sok modern akkumulátormodellben az alsó csatlakozás feltételezi a víz keringését, mint az átlós csatlakozásnál. Ehhez egy speciális akadályt helyeznek el a radiátor belsejében, amely garantálja a víz teljes mozgását az egész készülékben. Csak ezután kerül a hűtőfolyadék a visszatérő vezetékbe

Az alsó csatlakozás nem ajánlott a víz természetes keringéséhez. Az alsó csatlakozásból származó nagy hőveszteséget a radiátorok nagyobb teljesítménye kompenzálja.

A víz természetes vagy kényszerített mozgása?

Az akkumulátor csatlakoztatási lehetősége attól függ, hogy milyen típusú víz vagy fagyálló szerkezetet kell használni a rendszer működéséhez. Csak 2 lehetőség van: természetes keringés és kényszer.

Az első lehetőség a fizikai törvények alkalmazása további eszközök vásárlása és telepítése nélkül. Alkalmas, ha a víz hűtőfolyadékként működik. Minden fagyálló rosszabbul kering a rendszeren..

A rendszer egy vízmelegítő kazánból, tágulási tartályból, ellátó- és visszatérő csővezetékekből, elemekből áll. Ahogy a víz felmelegszik, kitágul és elkezd mozogni a felszálló mentén, sorra látogatva a telepített radiátorokat. A rendszerből kihűlt víz gravitáció hatására visszamegy a kazánba..

Ennél a keringetési módnál a vízszintes csővezetéket enyhe lejtéssel kell felszerelni a hűtőfolyadék mozgási iránya felé. Ez a rendszer önszabályozó, mert a víz hőmérsékletétől függően mennyisége is változik. A keringető fej növekszik, lehetővé téve a víz egyenletes felmelegítését.

A természetes keringés mellett kétcsöves és egycsöves sémákat használnak, felső vezetékekkel, kétcsöveseket az alsó vezetékekkel. A radiátorok fűtési rendszerhez való csatlakoztatásának ilyen módszerei előnyösek kis helyiségekben..

Fontos, hogy az akkumulátorokat légtelenítőkkel kell felszerelni a felesleges levegő eltávolítása érdekében, vagy automatikus szellőzőnyílásokat kell felszerelni a felszállókra. A kazánt a legjobban az alagsorban lehet elhelyezni, így alacsonyabb, mint a fűtött helyiség..

A hűtőfolyadék természetes keringésével rendelkező radiátorok csatlakozási rajzának biztosítania kell egy kis lejtést a víz mozgásának irányában

A 100 m2 -es vagy annál nagyobb területű házaknál a hűtőfolyadék -keringtető rendszert ki kell cserélni. Ebben az esetben szüksége lesz egy speciális eszközre, amely stimulálja a víz vagy fagyálló mozgását a csöveken keresztül. A keringető szivattyú beszereléséről van szó. Kapacitása a fűtött helyiség területétől függ..

A szivattyút az ellátó vagy visszatérő csővezetékre szerelik fel. A felesleges levegő eltávolításához a rendszerből automatikus lefolyókat kell felszerelni a csővezeték legmagasabb pontjára, vagy Mayevsky csapokkal ellátott elemeket kell használni a kézi légtelenítéshez..

Kényszerített keringés

A kényszerkeringtetésű szivattyú használata lehetővé teszi a fagyálló használatát hőhordozóként. Ebben az esetben zárt típusú tágulási tartályt kell felszerelnie, hogy a füst ne károsítsa a ház lakóinak egészségét.

A keringető szivattyút két- és egycsöves rendszerekben használják vízszintes és függőleges rendszerrel a fűtőberendezések csatlakoztatásához.

A radiátoros fűtési rendszerek működésének elve

fűtési radiátor csatlakozási rajzok

Mi lehet egyszerűbb, mint a fűtőtestek kapcsolási rajzai? Van egy kazán: szilárd tüzelőanyag, dízel, gáz stb. A kazán felmelegíti a hűtőfolyadékot, amely a szivattyú hatására oda kerül. A fűtött hűtőfolyadék a radiátoros fűtési rendszerbe kerül, a radiátorokban a hő a környezeti levegőbe kerül. A hűtőfolyadék lehűl, és a már kihűlt ismét visszatér a kazánba, ahol ismét felmelegszik, és így a kör bezárul. Minden nagyon -nagyon egyszerű, de ennek ellenére a valóságban a sémák sokkal bonyolultabbak. Nézzük meg, melyek ezek a rendszerek, és miben különböznek egymástól, elemezzük előnyeiket és hátrányaikat.

Hogyan működik a radiátor

Szerkezetileg minden radiátor fűtőszakaszokból álló egység, amelyet egy egység (1. és 2. tétel az alábbi ábrán) egyesít egy osztócső. Ennyi ilyen szakasz lehet egy radiátorban, de általában a maximális szám 10-12 darab. A szakaszok hozzáadhatók vagy eltávolíthatók, ha össze vannak fűzve. A radiátorok egyes modelljei nem választhatók szét, ami megnehezíti karbantartásmentes működésüket.

 • 1 – felső kollektor;
 • 2 – gyűjtő alulról;
 • 3 – függőleges metszeti csatornák a radiátorban;
 • 4 – radiátorház, amely hőcserélőként működik.

A függőleges csatornák össze vannak kötve egymással (4. pozíció), és forró víz folyik át rajtuk. Mindkét kollektor rendelkezik bemenettel és kimenettel (a fenti kollektor diagramján B1 és B2, az alatta lévő kollektornál B3 és B4).

A radiátor sematikus csatlakoztatása

A radiátor sematikus csatlakoztatása

A hőgenerátorból származó fűtött vízellátás a bemenethez, a visszatérő cső (“visszatérő”) a kimenethez van csatlakoztatva. A szükségtelen lyukakat menetes dugókkal kell lezárni. Új radiátor vásárlásakor az összeszereléshez szükséges összes alkatrész, beleértve a dugókat is, megtalálható az alapkonfigurációban. A fűtési radiátorok helyes felszerelése és a kollektorok kapcsolási rajza határozza meg a fűtési rendszer hatékonyságát. A Mayevsky darut általában egy szabad kijáratra szerelik fel, amely szintén a készlet részét képezi. A fűtőelemek hatékony telepítése két fő sémát foglal magában-1 csöves és 2 csöves módszerek a fűtőtestek csatlakoztatására. A rendszer megválasztása attól függ, hogy az ellátás és a “visszatérés” hogyan lesz csatlakoztatva a rendszerhez. A kiválasztott séma keretein belül a csövek hűtőfolyadékkal történő csatlakoztatása lehet felső, alsó, átlós vagy oldalsó.

Megjegyzés: Az ábra a hűtőborda kialakításának egyszerűsített diagramját mutatja. Az adott modell tervezési jellemzői eltérnek egymástól..

A radiátor hatékonyságát befolyásoló tényezők

A fűtési rendszer fő követelményei természetesen a hatékonyság és a gazdaságosság. Ezért a kialakítását megfontoltan kell megközelíteni, hogy ne hagyja ki az adott lakótér mindenféle finomságát és jellemzőit. Ha nincs elegendő készsége egy hozzáértő projekt létrehozásához, akkor jobb, ha ezt a munkát olyan szakemberekre bízza, akik már bizonyítottak, és pozitív visszajelzéseket kapnak az ügyfelektől. Ne hagyatkozzon barátai tanácsaira, akik a radiátorok csatlakoztatásának bizonyos módszereit javasolják, mivel a kezdeti feltételek minden esetben eltérőek lesznek. Egyszerűen fogalmazva – ami az egyik embernek megfelel, nem feltétlenül illik a másikhoz..

Mindazonáltal, ha továbbra is önállóan szeretne foglalkozni a fűtőtestek csövezésével, ügyeljen a következő tényezőkre:

 • a radiátorok mérete és hőteljesítményük;
 • fűtőberendezések elhelyezése a házban;
 • kapcsolási rajz.

  csatlakozó fűtőtestek típusai

A modern fogyasztó a fűtőberendezések sokféle modellje közül választhat – ezek különféle anyagokból szerelt radiátorok, valamint alaplapos vagy padlókonvektorok. A különbség köztük nemcsak a méretben és a megjelenésben, hanem az ellátási módszerekben, valamint a hőátadás mértékében is. Mindezek a tényezők befolyásolják a fűtési radiátorok csatlakoztatására vonatkozó lehetőségek kiválasztását..

A fűtött helyiség méretétől, a szigetelő réteg jelenlététől vagy hiányától az épület külső falain, a teljesítménytől, valamint a radiátorok gyártója által javasolt csatlakozás típusától függően az ilyen eszközök száma és méretei eltérőek lehetnek ..

A radiátorokat általában az ablakok alá vagy a köztük lévő falakba kell helyezni, ha az ablakok nagy távolságra vannak egymástól, valamint a sarkokban vagy a szoba üres falán, a fürdőszobában, a folyosón, a kamrában. , gyakran a lakóépületek lépcsőházain.

Ahhoz, hogy a hőenergiát a radiátorból a helyiségbe irányítsa, célszerű egy speciális fényvisszaverő képernyőt rögzíteni a készülék és a fal közé. Az ilyen paraván bármilyen hővisszaverő fóliaanyagból készülhet – például penofol, izoszpan vagy bármely más.

diagramok a fűtési radiátorok csatlakoztatására egy lakóházban

Mielőtt a fűtőelemet a fűtési rendszerhez csatlakoztatná, vegye figyelembe annak telepítésének néhány jellemzőjét:

 • ugyanabban a lakásban az összes elem elhelyezésének szintjének azonosnak kell lennie;
 • a konvektorokon lévő bordákat függőlegesen kell irányítani;
 • a radiátor közepének egybe kell esnie az ablak középpontjával, vagy 2 cm -rel el lehet tolni jobbra vagy balra;
 • az akkumulátor teljes hosszának az ablaknyílás szélességének 75% -ának kell lennie;
 • az ablakpárkány és a radiátor közötti távolságnak legalább 5 cm -nek kell lennie, és legalább 6 cm távolságnak kell lennie a készülék és a padló között. A legjobb 10-12 cm-t hagyni.

Kérjük, vegye figyelembe, hogy nemcsak az akkumulátor hőátadása, hanem a hőveszteség szintje is függ a lakóház fűtési radiátorainak csatlakoztatási módszereinek helyes megválasztásától..

Nem ritka, hogy a lakástulajdonosok összeszerelik és csatlakoztatják a fűtési rendszert, ismerőseik ajánlásait követve. Ebben az esetben az eredmény a vártnál sokkal rosszabb. Ez azt jelenti, hogy hibákat követtek el a telepítési folyamat során, az eszközök teljesítménye nem elegendő egy adott helyiség fűtéséhez, vagy a fűtési csövek akkumulátorokhoz való csatlakoztatásának sémája nem megfelelő ehhez a házhoz.

A kétcsöves rendszer legjobb és legrosszabb tulajdonságai

A partnertől eltérően előre- és visszatérő csővel rendelkezik, amelyek rendeltetése: forró víz ellátása, hűtött víz visszaadása. A rendszer minden akkumulátora párhuzamosan van csatlakoztatva. Ez növeli a lánc távoli szakaszainak fűtését. Két cső lehetővé teszi a szabályozók felszerelését minden radiátor elé, amelyek segítségével beállítják a kívánt hőmérsékletet.

A fűtési rendszer célja

Fűtőradiátorok csatlakoztatása, csővezetékek, elemek beszerelése

Magánházban vagy lakásban mindig az optimális hőmérsékletet kell beállítani. amely 18-25 fok között mozog. Télen ez a mutató csak kiváló minőségű fűtési rendszerrel érhető el. Hatékonyságának meg kell felelnie az épület területének, és a radiátor csatlakozási rajzát is helyesen kell kiválasztani.

A fűtőberendezések kompenzálják a hőveszteségeket, amelyek minden szobában kötelezőek, mivel a hő kimegy az ablakokon, ajtókon és még a kommunikációs elemeken is.

Különösen figyelni kell arra, hogy milyen rendszerek vannak a fűtőtestek csatlakoztatására, és válassza ki a legjobb lehetőséget. Célszerű még a ház vagy lakás építésének szakaszában is választani, azonban gyakran szükség van egy gyenge minőségű rendszer megváltoztatására, így már kész magánházban vagy lakásban is dolgozhat. De ebben az esetben a telepítés bonyolultabb és specifikusabb lesz..

A legoptimálisabb a fűtőtestek csatlakoztatása a központi fűtési rendszerhez, mivel ebben az esetben hatékony és megbízható rendszert kapunk, amely télen egyenletes és állandó fűtést biztosít. Sok magánház azonban a várostól bizonyos távolságra található, ezért nem mindig lehetséges a központi fűtéshez való csatlakozás használata..

Ezért saját magánházban kell létrehoznia saját autonóm rendszereit. melyik:

 • magas hatékonysággal kell rendelkeznie;
 • ha mindent egyedül szeretne csinálni, a hibák elkerülése érdekében megnézheti az oktatóvideót;
 • számos csomópontot kell megfelelően kialakítani és beállítani;
 • a telepítést minden követelménynek és feltételnek megfelelően kell elvégezni;
 • megbízható és korrekt csővezetéknek kell lennie a rendszerben.

Milyen tényezők befolyásolják a fűtési rendszer hatékonyságát?

A ház helyiségeinek egyenletes és minőségi fűtésének biztosítása érdekében fontos tudni, hogy mely elemek befolyásolják azt. Ezek tartalmazzák:

 • a hálózat helyes bekötése, amely befolyásolja a fűtés hatékonyságát és azt, hogy a helyiségek mennyire egyenletesen melegszenek fel, és a fűtés költsége ettől függ;
 • a rendszer kompetensen kiválasztott berendezései, amelyekhez bizonyos számításokat kell végezni, amelyek meghatározzák, hogy a fő elemeknek milyen hatékonysággal, teljesítménygel és egyéb paraméterekkel kell rendelkezniük, sőt az üzemanyag -fogyasztás is ettől függ;
 • a fűtési rendszer fő alkotóelemeinek és elemeinek helyes telepítése, beleértve a csővezetéket, a radiátorokat, a szerelvényeket és még a szivattyús kazánt is, mert ha bármilyen műveletet helytelenül hajtanak végre, akkor a fűtés vagy egyáltalán nem fog működni, vagy rosszul működik, ezért ajánlatos a képzést előre megnézni.

Ezért az összes fűtőelem beszerelése előtt koncentrálnia kell a fűtőtestek csatlakozási diagramjának számításaira és kiválasztására. Magukat az elemeket kell kiválasztani, amelyek a kívánt hatékonysággal és egyéb jellemzőkkel rendelkeznek. Más típusú telepítendő termékeket meg kell vásárolni, és kiváló minőségűnek kell lenniük. Magát a munkát csak kézzel kell elvégezni, miután alaposan tanulmányozta az utasításokat és a videót, egymást követő műveletekkel.

Pókradiátor csatlakozási rajz

pauks fűtés radiátor bekötési rajz

Képletesen képzeljünk el egy kazánt, amelyből csővezetéket veszünk, és valahova a ház közepére visszük. Ezt a rendszert általában póknak nevezik. Leeresztjük az emelkedőket, és összegyűjtjük, elküldjük az összeset a visszatérő vonalra. Radiátorokat csatlakoztatunk a csövekhez. A hűtőfolyadék természetes fizikai törvényei szerint emelkedik fel. Vagyis a forró hűtőfolyadék felmegy, és a középen lévő második csövön távozik és leesik. Átmegy a radiátoron, lehűl és belép a visszatérőbe.

Kérjük, vegye figyelembe, hogy az alsó csövek lejtősek. Ez az egyetlen probléma tehát, hogy meg kell tennie a lejtőket. De a mai időben sokan újra átállnak ezekre a régi rendszerekre, mivel a problémák az energiahordozókkal kezdődnek. Például gyakran megszakad az áram, és a szivattyú nem fog működni. A rendszer csak feláll. De egy ilyen rendszer mindig működik. A kazán lehet bármilyen: gáz, szén, dízel és akár elektromos. Ez az egész rendszer működni fog.

Ez a rendszer nagyon nehézkes. Gyakorlatilag ki kell hozni a tetőre és a padlásra. Ezért nem mindenkinek adatik meg, hogy elsajátítsa..

Egycsöves kényszeráramkör

egycsöves fűtési rendszer

A fűtési radiátorok csatlakoztatásának legegyszerűbb rendszere a gyakorlatban használt egycsöves rendszerből. Ez jó, mert egyszerű, és kevesebb cső megy a pályákra. Emiatt gyakran használták még a szovjet időkben, éppen az anyagtakarékosság érdekében..

Az “egycsöves” ezen előnye azonban megkérdőjelezhetőnek tűnik a hátrányai mellett. A fő a párhuzamos áramlatok. A hűtőfolyadék belép a radiátorba, hőt ad a környező levegőnek, majd visszatér a saját áramlásába. De mivel a hűtőfolyadék a hűtőben kissé lehűlt, az előremenő hőmérséklet kissé csökken. Vagyis a hűtőfolyadék hidegebben érkezik a második radiátorhoz, mint az elsőhöz. A második radiátor ismét hőt bocsát ki, a hűtőfolyadék ismét lehűlt, és ismét a kazánból és az első radiátorból származó hűtőfolyadékba keveredik. Még a harmadik radiátorhoz is hidegebben érkezik, mint a másodikhoz. Ha a rendszer elég hosszú, akkor az utolsó radiátor hőmérséklet -változása észrevehető lesz..

Hogyan lehet kijavítani azt a helyzetet, amikor a különböző radiátorok különbözőképpen melegítenek? Az egyetlen kiút az utolsó hűtőbordák méretének növelése. És a legegyszerűbb módja, ha nem egycsöves sémát használ, hanem mást választ. Melyik? Ezt még megfontoljuk..

Tichelman sémája: minden radiátor azonos körülmények között

a Tihelman fűtőtestek kapcsolási rajza

Ahogy a neve is sugallja, ez a fűtési radiátorok csatlakoztatásának sémája meglehetősen egyszerű, de ugyanakkor trükkös. Az első radiátor a szivattyúhoz legközelebb, de a visszatérő csőtől a legtávolabb, az utolsó pedig a szivattyútól a legtávolabb van, de a “visszatérőhöz”. Kiderült, hogy az egyes radiátorok ellenállása vagy az egyes radiátorok nyomása azonos. Az összes radiátoron lévő csatornák azonosak. Ha bármelyik radiátort elvesszük és blokkoljuk, akkor a többi ugyanúgy fog működni, a rendszer kiegyensúlyozza magát. Úgy tűnik, hogy itt több cső van, de valójában, ha ezek a radiátorok az épület körül helyezkednek el, akkor a rendszer sokkal könnyebb, egyszerűbb és elegánsabb, mint az előzőek. A Tichelman hurok két vagy akár három emelet összekapcsolására használható. Sőt, ha az összes radiátor le van zárva az egyik emeleten, a másikon továbbra is normálisan melegítenek..

Radiális diagram a fűtőtestek csatlakoztatásához

sugár diagram a fűtőtestek csatlakoztatásához

Tekintsünk egy olyan áramkört, amely kollektorokat használ. A kazánból származó hűtőfolyadék alkalmas a kollektorra, és már a kollektorból az egyes radiátorokhoz van egy pár cső: közvetlen és fordított. Ha ezeket a csöveket a padlóba rejtik, például a padlófűtéses esztrich szigetelésébe, vagy akár a “fekete” padló és a kész padló közé helyezik, akkor a csövek nélküli hely nagyon esztétikus lesz. A mennyezeten egy másik emeletre csöveket lehet vezetni. Ezzel a sémával a radiátorok mindegyike ki is kapcsolható, de a többi tovább működik..

Radiátorok oldalsó csatlakoztatása

fűtési radiátorok oldalsó kapcsolási rajza

A radiátorok oldalsó csatlakoztatása esetén a be- és kimeneti csövek ugyanazon az oldalon vannak. Leggyakrabban a forró hűtőfolyadék belép az akkumulátor felső részén lévő belépési ponton, a lemerült pedig az alsó csatlakozási ponton keresztül. De vannak kivételek, amikor a kapcsolat fordítva jön létre. Feltételezzük, hogy a hűtőfolyadék egyenletesen áramlik a radiátor teljes hosszában, majd le és ki. De valójában ez nem így van, a hűtőfolyadék sokkal gyorsabban halad át a kijárathoz legközelebbi szakaszokon, mint a távoli.

fűtési radiátorok oldalsó bekötési rajza

Ennek oka az út hossza, ha a közeli szakasz esetében a szakasz szélességének 8-10 cm-e, a függőleges csővezeték és 8-10 cm a kijáratig, akkor a távoli szakasz esetében ez az út többszörösen hosszabb. Az idő alatt, amíg a hűtőfolyadék el nem éri a távolabbi részt, majd vissza nem tér, kétszer -háromszor több térfogat juthat át a közeli szakaszon. Emiatt az akkumulátor fűtési folyamata egyenetlen, a távoli részek enyhén melegek lehetnek, míg a bemenethez és a kimenethez legközelebb esőek forróak lehetnek.

Van egy diagram a fűtőtestek oldalsó csatlakoztatására is, csak alulról. Ennél a sémánál a forró hűtőfolyadék alulról érkezik, és elméletileg egyenletesen emelkedik felfelé. De a valóságban ugyanaz van, mint a felső csatlakozásnál: az első szakaszok tökéletesen felmelegednek. A többi egyre kevesebb.

Speciális radiátoros modellek

Lakóházakban a fűtéselosztást gyakran úgy végzik el, hogy csak a fűtőelemek oldalsó vagy alsó csatlakozása lehetséges. A projekten csak a bizottsággal való megállapodással lehet változtatni, és ez hosszú és fárasztó üzlet. De sok radiátor akkumulátor gyártó ilyen problémát jelent, és átlós kollektoros kábelezésű rendszereket gyárt:

 • A radiátorok oldalsó csatlakoztatásához áramlás-felszálló hosszabbítót használnak. Ez egy csőre szerelt konzol, amely az alsó vagy felső bemenetbe csavarozható. A konzol miatt a hűtőfolyadék beszívása vagy felszabadulása a radiátor távoli sarkában történik, és az áramlás átlósan halad át a teljes akkumulátoron.
 • A radiátorok alsó csatlakoztatásához leggyakrabban a legkülső szakasz szigetelését használják. Ehhez a gyárban dugót helyeznek el az utolsó és az utolsó előtti szakasz alsó kollektorának találkozásánál. Blokkolja a közvetlen, majd a hűtőfolyadékot, és a maradék akkumulátort átlós csatlakozóval radiátorrá alakítja.radiátoros fűtőkör

Az ilyen frissítéseket a már telepített akkumulátorokkal is el lehet végezni. Az áramláskiterjesztéssel ellátott konzolok könnyen beszerezhetők a vízvezeték -áruházakban. A telepítéshez tapasztalt vízvezeték -szerelőre lesz szükség, mivel le kell választani a radiátorokat a hálózatról, szétszerelni a megközelítési vagy kimeneti csővezetéket, és le kell zárni a szerelvényt..

Hasonló megoldások léteznek a legkülső szakasz átfedésére is. Leggyakrabban ez egy hüvely, amely a kilépési ponton csavarodik, és van egy távolsági dugója. Bezárja a radiátor utolsó előtti és utolsó szakasza közötti lyukat, és áthidalja a hűtőfolyadék fő áramlását az elkerülő út mentén.

És végül néhány hasznos tipp:

 • ne készítsen túl hosszú ágakat, különösen más emeletekre. A hűtőfolyadéknak szükségszerűen el kell érnie a radiátort;
 • amikor a gyűjtőt egy helyiségbe helyezi, ne tegye a végére. Az ágak hossza a radiátorokhoz megközelítőleg azonos legyen. Ellenkező esetben a hűtőfolyadék hőmérséklete a különböző radiátorokban jelentősen eltérhet;
 • amikor a csöveket a padlóba vagy a mennyezetbe szereli, vezesse azokat a radiátorokhoz, a csatlakozók megszakítása nélkül. Ellenkező esetben, ha egyszer egy ilyen cső folyik, nagyon nagy probléma lesz..

Amint láthatja, a tipikus fűtési rendszerek fűtőtestek csatlakoztatásának sémáiban nincs semmi bonyolult. Bárki, aki általános középfokú végzettséggel rendelkezik, megértheti őket, hogy saját rendszert tervezzen és építsen. Természetesen a fűtési rendszerek létrehozásakor számos árnyalatot figyelembe kell venni, de ez egy külön beszélgetés témája..

Közvetlen munkafolyamat

Hogyan kell helyesen csatlakoztatni a radiátort? Fontos, hogy megnézze az oktatóvideót, és ismerje a munka fő szakaszait. Ehhez a következő szekvenciális műveleteket kell végrehajtani:

 • azon a helyen, ahol a termék telepítését elvégezni kell, jelölést kell alkalmazni, amely jelzi a zárójel jövőbeni szakaszát;
 • a konzolok a szoba falához vannak rögzítve;
 • a csövezést magukon a radiátorokon végzik, ami magában foglalja az elzáró és szabályozó szelepek felszerelését, és általában Mayevsky darukat használnak erre;
 • egyéb kiegészítő egységek és elemek vannak felszerelve, beleértve a dugókat vagy szelepeket;
 • maga a radiátor van felszerelve, amelyhez a konzolokhoz van rögzítve, és fontos a készülék helyes beállítása, hogy ne legyenek torzulások vagy egyéb problémák;
 • az akkumulátort a csővezetékhez az alábbi módok egyikével csatlakoztatják: lehet átlós, alsó vagy egyoldalas;
 • a szerkezet nyomáspróbáját végzik, ezt követően vizet engedhetnek be, hogy ellenőrizzék a berendezés tömítettségét és helyes működését;
 • fűtés közvetlen használata.

Így ha tudja, hogyan kell megfelelően csatlakoztatni az akkumulátort, melyik csatlakozási módot válassza ehhez, akkor az összes komplex munkát egyedül elvégezheti..

Különféle típusú telepítés jellemzői

Az anyag, amelyből egy adott fűtőelem készül, bizonyos követelményeket támaszt a telepítésével kapcsolatban. Ha az öntöttvas nem fél a komoly mechanikai igénybevételtől, akkor mások különleges gondosságot igényelnek.

Öntöttvas klasszikus

továbbra is relevánsak. A gyártás során felhasznált anyag különleges tulajdonságai lehetővé teszik, hogy a lassú hűtés miatt bármilyen terület helyiségét hatékonyan felmelegítse.

Az ilyen fűtőelem helyes beszereléséhez a csatlakoztatás előtt:

 • bontsa szét a készterméket szakaszokra;
 • kinyújtva az összes mellbimbót, fordított sorrendben szerelje össze a terméket.

A telepítési munkák elvégzésekor érdemes figyelembe venni a termék súlyát és az anyag összetételét, amelyből a ház épült. A fűtőelem felszerelése csak tégla és beton falakon végezhető el. a gipszkarton fal közelében padlóállványon készül.

Modern modellek

Az ilyen termékek könnyűek és törékenyek. Számukra feltétlenül biztosítaniuk kell egy Mayevsky darut.

A szerelési munkák során ne távolítsa el a csomagolást, hogy elkerülje a felület deformálódását.

Acél radiátorok

Acélból készült fűtőberendezéseket ajánlott alacsony emelkedésű lakóépületekbe telepíteni, ahol az üzemi nyomás nem haladja meg a 13 atm-ot, és a hűtőfolyadék hőmérséklete nem több, mint 110 ° С.

Acél radiátor szerkezetek:

 • a 11-es típus a legegyszerűbb modell, amely 2 lapból áll, amelyek pecsétes mélyedésekkel vannak összehegesztve, és egy U-alakú lenyomatokkal összekötő lemezből;
 • 12. vagy 21. típus – az eszközök 1 konvekciós sort és 2 sugárzó elemet tartalmaznak;
 • 22. és 33. típus – 2 vagy 3 panelből álló bonyolultabb kialakítások az eszköz teljesítményének növelése érdekében.

  Csatlakozási rajzok radiátorok fűtésére magánházban: az egy- és kétcsöves csatlakozás jellemzői

A fémfal vastagsága 1,2-2 mm. A panel magassága 200-900 mm, szélessége 300-4000 mm, mélysége 60-170 mm. Az acél radiátorok dizájnja diszkrét, ami lehetővé teszi radiátorok felszerelését bármilyen stílusú helyiségbe. A fehér és szürke mellett színes vagy mintás paneleket is gyártanak..

Az acél radiátorok előnyei:

 • gyors melegítés;
 • kis mennyiségű hűtőfolyadék;
 • nagy hőátadás, a hatékonyság eléri a 75%-ot;
 • a hőmérséklet -szabályozás lehetősége;
 • modern design;
 • szakaszos szivárgásnak kitett szakaszos csatlakozások hiánya;
 • megfizethető áron.

Hátrányok – instabilitás a kalapáccsal szemben, korlátozott üzemi nyomás, korrózióállóság. Javasoljuk, hogy fagyállót használjon hőhordozóként, hogy megakadályozza az acél oxidációját. Ha a rendszer vízzel van feltöltve, akkor ne hagyja folyadék nélkül évente több mint 2 hétig.

Alumínium radiátorok

A fűtőberendezések duraluminból vagy sziluminötvözetekből készülnek. Ezek szekcionált szerkezetek, alacsonyabb levegőbeszívással, ahol a “tengelyen” áthaladó levegő felmelegszik és felfelé mozog. Minden szakaszban alulról lehet szemetes tálcákat felszerelni, ahol a hűtőfolyadékból származó üledék kicsapódik..

Csatlakozási rajzok radiátorok fűtésére magánházban: az egy- és kétcsöves csatlakozás jellemzői

Az alumínium radiátorok ellenállnak a rövid távú nyomásnövekedésnek akár 18 atm-ig. Tartósak, kevésbé hajlamosak a korrózióra, mint az acél. Az egyik rész súlya nem lehet kevesebb, mint 1,3 kg. A túl könnyű és olcsó nem tart sokáig, mivel a vékony fém gyorsan megsemmisül.

Leggyakrabban, amikor fűtőelemeket telepítenek egy házba, 80 vagy 100 mm mélységű eszközöket használnak. A szakaszok száma eltérő lehet, és a szükséges teljesítmény szerinti számítással határozzák meg.

Az alumínium elemek előnyei:

 • nagy hőátadás;
 • könnyedség;
 • gyors melegítés;
 • gazdaságos ár.

Hátrányok – a varratok korróziója a kezeletlen víz vagy kóbor áramok agresszív hatása következtében, a hidrogén felhalmozódása a fém és a víz reakciójának eredményeként.

Bimetál radiátorok

Külső hasonlóságukkal az alumínium bimetál eszközökhöz többszörösen ellenállnak a nyomás és a hőmérséklet növekedésének. Felépítésükben acélgyűjtőt tartalmaznak, amely erőt ad és megakadályozza az alumínium érintkezését a hűtőfolyadékkal. A két fémből készült fűtőelemek beszerelése különösen fontos egy központosított rendszerben, ahol akár 30-40 atm üzemi nyomásnövekedés is lehetséges..

A bimetál radiátorok ára magasabb, mint az alumíniumé. A minőségi anyagból készült szakaszok tömege nem lehet kevesebb, mint 1,8 kg. A túl könnyű súly azt jelzi, hogy a készüléket a technológia megsértésével gyártották, és nem tart sokáig..

A fűtőtestek felszerelése tiplik-konzolok vagy sarokrögzítők segítségével történik. Két szinten vannak felszerelve – felső és alsó. Ez biztosítja a tartó szilárdságát és stabilitását.

Előnyök:

 • alacsony hőtehetetlenség;
 • könnyű súly;
 • tartósság;
 • nagy hőátadás;
 • ellenállás a kritikus terhelésekkel szemben.

A bimetál radiátorok nemcsak szekcionáltak, hanem nem szétválasztható panelek is lehetnek. A kialakításukban nincs szivárgó csatlakozás..

Fűtőelemek csatlakoztatása egy magánházban

Bármely fűtési rendszer fő funkciója a szoba felmelegedése. Egy ilyen rendszer minden elemét, a kazántól kezdve, és a legtávolabbi helyiségben lévő elemekkel befejezve, úgy kell csatlakoztatni és elhelyezni, hogy hőátadásuk szintje a maximum közelében legyen. A radiátorcsatlakozási rendszerben figyelembe kell venni az egyes helyiségek olyan jellemzőit, mint a csövek elhelyezkedése, hosszuk, valamint a fűtőberendezések teljes száma

Miért fontos a fűtőtestek helyes csatlakoztatása?

Bármelyik csatlakozási módot és radiátortípust is választja, nagyon fontos, hogy elvégezze a megfelelő számításokat és helyesen szerelje fel a berendezést. Ugyanakkor fontos figyelembe venni egy adott szoba jellemzőit a legjobb megoldás kiválasztása érdekében. Ekkor a rendszer a lehető leghatékonyabb lesz, és a jövőben elkerülheti a jelentős hőveszteségeket..

Ha fűtési rendszert szeretne összeszerelni egy nagy, drága kastélyban, akkor jobb, ha a tervezést szakemberekre bízza..

Egy kis területű házak esetén maga is megbirkózhat a kapcsolási rajz kiválasztásával és az elemek behelyezésével. Csak figyelembe kell vennie egy adott csatlakozási séma minőségét, és tanulmányoznia kell a telepítési munka jellemzőit.

Kérjük, vegye figyelembe, hogy a csöveknek és a radiátoroknak ugyanabból az anyagból kell készülniük. Például műanyag csöveket nem szabad öntöttvas elemekhez csatlakoztatni, mivel ez gondokkal jár..

Így feltéve, hogy egy adott ház jellemzőit figyelembe veszik, a fűtőtestek csatlakoztatása önállóan is elvégezhető. A csövek radiátorokhoz való csatlakoztatásának jól megválasztott rendszere lehetővé teszi a hőveszteség minimalizálását, hogy a fűtőberendezések maximális hatékonysággal működjenek.

Elektromos kazánok

Azt kell mondanom, hogy az elektromos fűtés a leghatékonyabb az összes létező közül. A kazánok hatékonysága nem csak körülbelül 99%, de emellett nem igényelnek kéményeket és szellőzést. Az egységeket gyakorlatilag nem karbantartják, kivéve, hogy 2-3 évente egyszer tisztítják. És ami a legfontosabb: a berendezés és a telepítés nagyon olcsó, míg az automatizálás mértéke bármi lehet. A kazán nem igényel figyelmet.

Bármilyen kellemesek is az elektromos kazán előnyei, a fő hátrány ugyanolyan jelentős – az áram ára. Még akkor sem, ha több tarifás villamosenergia-fogyasztót használ, nem tudja megkerülni a fatüzelésű hőgenerátort ezzel a mutatóval. Ez az ára a kényelemnek, a megbízhatóságnak és a magas hatékonyságnak. Nos, a második mínusz a szükséges elektromos energia hiánya az ellátó hálózatokon. Egy ilyen bosszantó kellemetlenség egyszerre kitörhet minden gondolatot az elektromos fűtésről..

Hogyan válasszuk ki a megfelelő helyet

A ház fűtése egyszerre két irányban működik:

 • A szoba felmelegedése,
 • A hideg levegő mozgásának blokkolása.

Ezért a fűtési radiátorok csatlakoztatása egy magánházban meglehetősen bonyolult folyamat, amelynek helyességétől függ a szoba kényelme..

Leggyakrabban az elemek az ablakpárkány alatt találhatók, ehhez bizonyos távolságot kell tartani:

 • A fal és az akkumulátor között – három -öt centiméter.
 • A padló és a radiátor között – legalább 10 centiméter.

Ezenkívül az akkumulátort nem szabad teljesen az ablakpárkány alá helyezni – ha túl széles, akkor a fűtőberendezést speciális rögzítőelemekkel előre kell tolni..

Abban az esetben, ha a hőség nagyon erős, ajánlott egy melegítő levegőt elosztó képernyő felszerelése.

A nyaralókban vagy házakban az elemeket leggyakrabban két változatban helyezik el-ez egycsöves és kétcsöves csatlakozási módszer. Érdemes mindegyiket részletesebben megvizsgálni, hogy kiválassza a legoptimálisabbat..

Elhelyezés

A radiátor szakaszok pontos számát a hőtechnikai számítás során határozzák meg. A helyesen elvégzett számítás lehetővé teszi a hőveszteségek pótlását és az energiahatékonyság növelését. A számítás fő adatai az egyes helyiségek hőveszteségének értéke és az akkumulátor rész hőátadó képessége.

Fűtőradiátor bekötési rajzok

Az akkumulátorok teljes hőleadásának kompenzálnia kell a hőveszteséget. Ezenkívül a számítás során a rendszer minden szakaszához meghatározzák a szükséges csőszakaszt. Vannak tipikus lehetőségek a fűtőberendezések elhelyezésére.

A szállás elvei

Helyes lesz további elemeket elhelyezni a sarokszobákban és a szélső emeleteken: ezekben a helyiségekben a hőveszteség sokkal nagyobb, mint az épület közepén. Ennek oka a külső környezettel érintkező felületek jelenléte: a sarokszobák hideg falai, az extrém padlók padlója és mennyezete.

A radiátorok hagyományos elrendezése az ablakok alatt van, amelyek a hőveszteség fő forrásai. Ez lehetővé teszi pajzs (pajzs) létrehozását a hideg levegőtől..

A légcsere következtében a tetőablakokon keresztül távozó hő azonnal feltöltődik, ezáltal megelőzve a huzatot és a jelentős hőmérsékletváltozásokat.

A fűtési rendszer típusai nem befolyásolják az elemek elhelyezését: az építési előírások szerint vannak felszerelve. A legfontosabb az, hogy biztosítsa a hatékony légáramlást az akkumulátor körül. Ez több hőt szállít a hűtőfolyadékból a helyiségbe..

Fűtőradiátor bekötési rajzok

A radiátorok elhelyezésének paraméterei a fülkében, biztosítva a normál légáramlást:

 • 10 cm -re az ablakpárkány aljától;
 • 12 cm a padló szintjétől;
 • 5 cm – az egység és a fal vagy a hőszigetelő réteg közötti rés.

A radiátorok telepítési helyének meghatározása

Annak érdekében, hogy a fűtési radiátorokat a lehető leghatékonyabban csatlakoztassa egy magánházhoz, először meg kell találnia a telepítés helyét. Leggyakrabban ablakok alá vannak telepítve. Ez azért történik, hogy a felszálló fűtött légáramok elzárják az ablakokból érkező hidegeket. Ezenkívül a fűtött levegő felmelegíti az üveget, megvédi őket a páralecsapódástól. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a radiátornak el kell érnie az ablak szélességének legalább 70% -át. Ezt vegye figyelembe a radiátorok teljesítményének meghatározásakor.

Fűtőradiátorok csatlakoztatása, csővezetékek, elemek beszerelése

Ezután el kell döntenünk a radiátor magasságáról és az ablak alatti elhelyezkedéséről. Olyan magasságban kell felszerelni, hogy alsó része 8-12 cm-rel ne érje el a padlót.Az alacsonyabb helyzet megnehezíti a tisztítást, a magasabb pedig megfagyasztja a lábát. Ezenkívül vannak normák a radiátor behúzására az ablakpárkányról – 10-12 cm legyen. Ez lehetővé teszi, hogy a meleg levegő áramlása könnyen meghajoljon az ablakpárkány körül, és emelkedjen az ablak mentén.

Jelzés

5. fotó

Az akkumulátor helyes behelyezéséhez be kell tartania bizonyos szabályokat és előírásokat..

A munka során nem mindig lehet emlékezni rájuk..

Ezért először a falra kell helyezni a megfelelő jelöléseket, amelyek szerint a műveleteket végre kell hajtani..

Ebben a tekintetben a szakértők a következő három fontos pontot azonosítják:

 1. Az ablakpárkány aljától az akkumulátor felső széléig terjedő távolságnak 5-10 centiméternek kell lennie. Erre azért van szükség, hogy a fűtött levegő normálisan keringhessen a helyiségben. A radiátor ilyen elhelyezése befolyásolja a hőátadás szintjét..
 2. A padlóburkolat és az akkumulátor alja között legalább 8-12 centiméter legyen. Ez az állapot összefügg a fűtött levegő konvekciós áramával..
 3. Az utolsó szabály a radiátor szakaszok és maga a fal közötti rést érinti. Általában 2 és 5 centiméter között kell lennie..

Figyelem! A fenti normák mindegyikével összhangban a falra jegyzeteket kell tenni egy közönséges ceruza segítségével. Ez nagyban elősegíti a munka egyszerűsítését és megelőzi az esetleges hibák kockázatát..

Hőteljesítmény kiválasztása

Fűtőradiátor csövek: feladatok, alkatrészek kiválasztása, alapvető diagramok

Elhatároztuk az anyag típusát, most kitaláljuk, hogyan kell kiszámítani a teljesítményt.

Az energiafogyasztás négy tényezőtől függ:

 • a szoba mérete;
 • a külső falak és ablakok száma;
 • ház típusa (tégla, panel);
 • ablak típusa (fa, műanyag).

A legegyszerűbb módja a fűtőtest kiválasztása, a hőteljesítményre összpontosítva:

Fűtőradiátor csövek: feladatok, alkatrészek kiválasztása, alapvető diagramok

A hőátadás ilyen számítása releváns egy olyan helyiségben, amelynek mennyezete nem haladja meg a 3 métert, és az ablakok mérete legfeljebb 1,5×1,8 m..

A radiátor teljesítményét a műszaki adatok tartalmazzák, ezeket az akkumulátor csomagolásán találja. Kérjük, vegye figyelembe, hogy a beállított teljesítményérték releváns körülbelül 70 ° C -os hűtőfolyadék -hőmérséklet esetén, ez optimálisnak tekinthető.

A szakaszok számításakor figyelembe kell venni a hőveszteséget, a következő sémára összpontosítva:

Két hasznos tipp a fűtőtestek teljesítményének és számának kiszámításához:

 1. Ha műanyag, energiatakarékos dupla üvegezésű ablakokat építenek be a helyiségbe, akkor a radiátorok teljesítményét 10-20%-kal lehet csökkenteni, mivel az ablakok csökkentik a hőveszteséget;
 2. Ha oldalsó egyoldalas csöve van, akkor nincs értelme 10 szakasznál hosszabb radiátorokat telepíteni, az utolsó szegmensek gyakorlatilag hidegek maradnak.

Példa: Ön úgy dönt, hogy bimetál elemeket vesz a saját Equation márkájából. A szoba mérete 18 nm, sarok, két ablak, két fal kifelé néz. Két akkumulátor lesz, mindkettőt fülkékbe telepítjük. Figyelembe vesszük: 130 W + 15% = 143 W szükséges 1 négyzetméter területhez. 18 négyzetméterünk van, ami azt jelenti, hogy a két akkumulátor teljes teljesítménye 2574 watt lesz. Megnézzük a Leroy Merlin katalógusát. Két egyforma radiátort vásárolhat: hét szakasz plusz hét szakasz, vagy nyolc szakasz plusz nyolc szakasz. Vehet egy nagy és egy kicsi, mondjuk 12 és négy -öt részt.

Hasznos tipp: ha fényvisszaverő képernyőt ragaszt a falra a radiátor mögé, az akkumulátor hőleadása 10-15% -kal nő.

Az orosz házakban és lakásokban az elemeket általában ablakok alá helyezik. A fal hőmérséklete alacsonyabb, mint a radiátor hőmérséklete. A közvetlenül az akkumulátor mögötti felület 35-40 ° C-ra felmelegszik, majd ez a hő a fal külső részére megy. A feladat az, hogy visszahozza a szobába. A reflektor képernyő felelős ezért..

Fűtőradiátor csövek: feladatok, alkatrészek kiválasztása, alapvető diagramok

A képernyőt a legegyszerűbb habosított polietilénből készíteni, az egyik oldalon fóliával van bevonva, a másik oldalon – ragasztóanyaggal. Vágjon le egy darabot a kívánt méretre, szakítsa le a védőfóliát, és ragassza fel a lapot az akkumulátor mögötti falra.

A hővisszaverő réteg telepítésének alapvető szabályai:

 1. A képernyő és az akkumulátor közötti távolságnak legalább három cm -nek kell lennie;
 2. A fényvisszaverő rétegnek nagyobbnak kell lennie, mint az akkumulátor, jó, ha mindkét oldalán öt -hat cm -rel nyúlik ki;
 3. az anyag fényvisszaverő oldalát az akkumulátor felé kell irányítani.

Ne feledje, hogy a hibák elkerülése érdekében jobb a fűtési rendszer tervezését és telepítését szakemberekre bízni..

Az “amerikai nők” telepítése

Feltétlenül speciális fémcsatlakozókat kell rögzíteni az elágazó csövekhez, amelyekhez a vízellátó és elvezető csővezetékek csatlakoznak. Leggyakrabban “amerikai nőknek” nevezik őket.

A telepítéshez speciális kulcsot kell használnia. Behelyezik a Mayevsky daru lumenébe, majd az “amerikai” tetejére kerül. A legfontosabb dolog a megfelelő kulcs kiválasztása, mivel különböző átmérőjű és konfigurációjú lehet. Bizonyos esetekben hagyományos állítható csavarkulcsok és fogók is használhatók..

A szelepek csavarozása

7. fotó

Ennek eredményeként elzáró szelepek vannak rögzítve az “amerikai nők” forrasztásához. Minden elágazó csőre egy elemet kell felszerelni.

Ez ebben az esetben lehetővé teszi, hogy levágjon egy adott radiátort az általános fűtési rendszerből. Ugyanakkor a helyiség teljes fűtési hálózata a megszokott módon működik..

A szelepek csavarozással is felszerelhetők. A radiátor és egy speciális jumper között készül, amely elzárja a vizet az alsó csőről a felsőre, ha a csap el van zárva..

Komplex vásárlás

Fűtőradiátor csövek: feladatok, alkatrészek kiválasztása, alapvető diagramok

Annak érdekében, hogy ne menjen kétszer a boltba, javasoljuk, hogy vásároljon kiegészítőket, fogyóeszközöket és szerszámokat a fűtőtestek mellett..

Szükséged lesz:

 1. golyóscsapok, pólók, jumper (bypass), hosszabbító csövek, dugók, szerelvények;
 2. tömítőanyagok: szilikon, vászon / cérna;
 3. Radiátor tartókészletek.

Alapvető hibák a munka során

Ha a fűtőegységek telepítését egymástól függetlenül végzik, néha bosszantó hibák vannak:

Fűtőradiátorok csatlakoztatása, csővezetékek, elemek beszerelése

 1. Fordított séma, amikor az ellátást a víz visszatérése váltja fel. A probléma teszteléssel azonosítható és kijavítható.
 2. A termosztáthoz való hozzáférést akadályozó dekoratív képernyők felszerelése. Ennek eredményeként a szelep kikapcsolja a fűtést, ha az elemek nem elég melegek. Ez az eszköz hatékonyságának általános csökkenéséhez vezet, akár 20%-kal. Ebben az esetben célszerű az üres panelt rácsos termékre cserélni..
 3. A légszelepek hiánya azt eredményezi, hogy az akkumulátor egyenetlenül melegszik, valamint korróziót okoz.
 4. A termosztátfej függőleges helyzete tele van az eszköz instabil működésével. Ebben az esetben meg kell változtatnia a termoelem tájolását..

Összefoglalva, meg kell mondani, hogy a szakértők figyelembe veszik az optimális sémát a magánház radiátorainak átlós csatlakoztatásához.

Csak ritka helyzetekben maradhat több szakasz hideg. Ez azt jelzi, hogy nincs elegendő áramlási kapacitás vagy fej..

Fűtőradiátorok csatlakoztatása, csővezetékek, elemek beszerelése

Az oldalirányú egyirányú csatlakozás a leghatékonyabb, mivel a forró hűtőfolyadék ebben az esetben a felső ponton behatol az akkumulátorba, és nem mozog az összes szakaszon. Ezért a csatlakozási ponttól távol eső szakaszok nem tudnak felmelegedni..

A nyereg és az alsó csatlakozás egyre népszerűbb, mivel egyenletesen melegíti a szakaszokat. Ezenkívül a lakástulajdonosoknak tetszik, hogy az ilyen rendszerek lehetővé teszik a csövek elrejtését a falban, ami esztétikus megjelenésű..

Meg kell említeni, hogy mielőtt fűtőradiátort telepítene egy magánházba a választott séma szerint, figyelembe kell vennie az anyagot, amelyből a készülék készült. Acélból és öntöttvasból készült termékek esetében az alsó csatlakozás alkalmasabb, bimetál és alumínium esetén – átlós vagy alsó.

Elvileg teljesen lehetséges, hogy önállóan megbirkózzon a kapcsolási rajz megválasztásával és az elemek beszerelésével, ha követi a fenti ajánlásokat. És akkor a ház mindig meleg lesz, még a legsúlyosabb fagyban is..

Javaslatok a berendezések felszerelésére és a radiátorok csatlakoztatására

Amikor fűtővezetéket telepít saját kezével, a tulajdonosnak meg kell oldania a radiátorok megfelelő csatlakoztatásának problémáját, és a következő ajánlások segíthetnek ebben:

 • Ha a ház nagy, és akkumulátoros és kollektoros fűtést biztosít padlófűtéssel, akkor jobb, ha kapcsolatba lép egy szakemberrel, hogy készítse el a fűtővezeték elrendezését, számítsa ki a fűtőtesteket. Az egyszerű gravitációs rendszereket könnyű önállóan megtervezni, különös figyelmet fordítva a lejtőkre, a radiátoros kényszerfűtés padlófűtés nélkül szintén nem igényel bonyolult számításokat.
 • A légtelenítéshez minden egyes radiátorba Mayevsky darut helyeznek, amely lehetővé teszi a levegő felszabadulását, biztosítva, hogy a belső tér teljesen megtelik folyadékkal

  Példák az akkumulátor elhelyezésére

  A modern alumínium vagy acél hőcserélőkkel való használatra tervezett műanyag csővezeték nincs csatlakoztatva erkölcsileg elavult öntöttvas akkumulátorokhoz.

 • A cirkulációs elektromos szivattyú karbantartásának és javításának egyszerűsítése érdekében a fűtési rendszerbe párhuzamosan egy bypass jumpert kell felszerelni..
 • A fűtőtestek beépítésének szokásos helye az ablakok alatt van, ajánlott hosszuk az ablaknyílás szélességének körülbelül 70% -a; a hőveszteség csökkentése érdekében az infravörös sugárzást fóliavisszaverőt helyeznek a fűtőberendezés mögé..
 • Amikor az elemeket az ablakpárkány alatti térhez képest helyezi el, a következő szabályokat kell betartani: távolság a faltól – 30 – 50 mm, távolság a padlótól és az ablakpárkánytól – 100 – 120 mm.

  Radiátorok felszerelése

A radiátorok átlós csatlakozását magánházak két- és egycsöves fűtési rendszereiben használják, míg a hűtőfolyadék keringése a csöveken keresztül lehet gravitációs vagy kényszerített. A radiátorok hatékony csatlakoztatásához a legoptimálisabb lehetőség, amely nem igényel termosztátok használatát az egyes fűtőberendezéseken, a Tichelman kétcsöves kapcsolódó áramkör, amelyben a radiátorokhoz vezető átlós csővezeték a leghatékonyabb a hő szempontjából átruházás.

A fűtőtestek átlós csatlakoztatásának előnyei és hátrányai

Az átlós rendszer megkülönböztető jellemzője a csővezeték ellátása a radiátorokkal. Annak érdekében, hogy a fűtés a lehető leghatékonyabb legyen, meg kell ismernie az ilyen kapcsolat pozitív és negatív aspektusait..

Fűtőradiátorok egy- és kétcsöves csatlakozása

Az átlós sémát a radiátorok speciális csővezeték -ellátása különbözteti meg

Előnyök:

 1. A rendszer rendkívül hatékony, a legjobb választás a magánház számára. A fűtési hatásfok meghaladja a 90% -ot.
 2. Az átlós csatlakozási módszerrel nagy számú szakaszt lehet telepíteni egy fűtőberendezésre – optimálisan akár 24 darabot.
 3. A hűtőfolyadék keringése során a szakaszokon gradiens kontúr keletkezik.

Mínuszok:

 1. A fűtési hatékonyság akkor érhető el, ha az átlós csatlakozás kétcsöves rendszerben történik. Egycsöves rendszer esetén ez az opció rosszul alkalmas.
 2. A fűtőberendezéshez két cső különböző oldalakról történő ellátása nem tűnik esztétikusnak a helyiségben.
 3. Átlós sémával a fúvókákat mindkét oldalról szállítják a fűtőberendezéshez. A jövőben, ha szükséges a szakaszok hozzáadása vagy csökkentése, a csővezetéket le kell vágni.
 4. Lakások esetében az átlós sémát ritkán használják, és bizonyos esetekben egyáltalán nem állnak rendelkezésre..
 5. A fűtőkör átlós telepítése költséges, mivel több anyagot és munkát igényel.

Ahhoz, hogy világos képet kapjon az átlós csatlakozási módszerről, meg kell értenie annak jellemzőit és árnyalatait..

Az alapvető akkumulátorcsatlakozások közötti különbségek

A fűtőtestek minden lehetséges csatlakoztatási típusa eltér a csővezetés típusától. Egy vagy két csőből állhat. Viszont mindegyik opció feltételezi a függőleges felszálló vagy vízszintes autópályákkal rendelkező rendszerekre való felosztást. A lakóház fűtési rendszerének vízszintes vezetékezését gyakran használják, és ez jól bevált.

Attól függően, hogy a radiátorokhoz tartozó csővezetékek melyik verzióját választották, a csatlakozásuk diagramja közvetlenül függ. Az egy- és kétcsöves áramkörű fűtési rendszerekben a radiátorok csatlakoztatásának alsó, oldalsó és átlós módszerét alkalmazzák. Bármelyik opciót is választja, a lényeg az, hogy elegendő hő kerüljön a helyiségbe a kiváló minőségű fűtéshez..

A leírt csővezetési típusokat pólócsatlakozási rendszernek nevezzük. Van azonban egy másik változat is – ez egy kollektor áramkör vagy sugárvezeték. Használatakor a fűtőkört minden radiátorhoz külön kell elhelyezni. Ebben a tekintetben a kollektor típusú akkumulátorcsatlakozásoknak magasabb költségei vannak, mivel sok csőre lesz szükség az ilyen kapcsolat megvalósításához. Ezenkívül áthaladnak az egész szobán. Ennek ellenére általában ilyen esetekben a fűtőkört a padlóba fektetik, és nem rontja el a helyiség belsejét..

Annak ellenére, hogy a leírt kollektorcsatlakozási séma nagyszámú cső jelenlétét feltételezi, egyre inkább használják a fűtési rendszerek tervezése során. Különösen az ilyen típusú radiátorcsatlakozást használják víz “meleg padló” létrehozására. Ezt kiegészítő hőforrásként vagy főként használják – minden a projekttől függ.

Az előremenő fűtés típusai

A fűtési rendszer kiválasztásának egyik legfontosabb lépése a típusa. A hűtőfolyadék mozgását gravitáció (gravitációs) vagy szivattyúberendezések (kényszerített) segítségével lehet elvégezni. Ez befolyásolja a ház vagy lakás fűtési rendszerének működési és minőségi jellemzőit. Tekintsük az egyes rendszerek jellemzőit

Gravitációs fűtés

A legegyszerűbb átfolyó rendszer gravitációs. Szervezetéhez átfolyó fűtőkazánokra, nyitott típusú tágulási tartályra vagy membránra van szükség. A hűtőfolyadék szállítóvezetéke egy csővezeték, amely vizet szállít a radiátorokhoz és a kazánhoz az újrafűtéshez..

A fő elem egy átfolyó kazán a fűtéshez. Biztosítania kell a hőmérséklet optimális szintjét. Tőle függ, hogy a jövőben a csövek vízkeringésének mértéke attól függ. Amikor a hűtőfolyadékot felmelegítik, kitágul, aminek következtében elkezd mozogni az autópálya mentén. Ahogy áthalad a radiátor csövein, a víz hőmérséklete csökkenni kezd. A lehűlt folyadék a kazánba a visszatérő áramláson keresztül jut a fűtéshez.

A gravitációs átfolyó fűtési rendszer jellemzői a következők:

 • A csővezeték rövid hossza – akár 30 m. Ennek oka az alacsony keringési nyomás;
 • Ehhez a rendszerhez ritkán használnak átfolyó elektromos kazánt fűtésre. Leggyakrabban a szilárd tüzelőanyag -modelleket részesítik előnyben;
 • Nagyfokú tehetetlenség. A forró víz csöveken való áthaladásának sebessége közvetlenül függ a kazán paramétereitől, a forgó csomópontok és ágak jelenlététől az áramkörben. Ezért a kazántól távolabbi helyiségekben a radiátorok fűtése viszonylag lassú lesz..

Leggyakrabban a gravitációs áramlású fűtési sémát kis házakhoz vagy lakásokhoz használják. A pozitív tulajdonságok közé tartozik a viszonylag alacsony költség, valamint a kicsi áramlású fűtőberendezés beépítésének lehetősége a ház fűtéséhez.

A következő típusú kazánok vannak:

 • gáz;
 • elektromos;
 • szilárd tüzelőanyag;
 • folyékony üzemanyag;
 • kombinált.

A szilárd tüzelésű kazánok működtetéséhez szén, tűzifa, ritkábban tőzeg és egyéb szilárd éghető anyagok használhatók. A megfelelő típusú kazánoknál dízel- vagy fáradt olajokat használnak folyékony tüzelőanyagként..

A vidéki nyaralók többségét gázkazánok fűtik. A nem gázosított területeken gyakran használnak elektromos fűtést. A szilárd tüzelőanyaggal és folyékony tüzelőanyaggal működő kazánok teljesen függetlenek a kommunikációs hálózatoktól. Az első lehetőség vonzóbb, mivel hagyományos tűzifát és szenet igényel, és nem veszélyes gyúlékony folyadékokat..

A legokosabb lakástulajdonosok olyan kombinált kazánokat telepítenek otthonaikba, amelyeket különböző típusú üzemanyagokkal való használatra terveztek. Például telepíthet egy elektromos kazánt, amelyet szilárd tüzelőanyagok égéskamrájával egészítenek ki, hogy áramkimaradás esetén fafűtésre váltson..

Gázfűtés otthon

Gázfűtés otthon

Dízel fűtés

Dízel fűtés

Fűtési rendszer

Fűtési rendszer

Szilárd tüzelésű fűtés

Szilárd tüzelésű fűtés

A kettős áramkörű kazánok, amelyek meleget és meleg vizet biztosítanak otthonnak, elsősorban gázkészülékek. Sokoldalúak, mivel megkímélik a lakástulajdonosokat attól, hogy külön vízmelegítő kazánt kell vásárolniuk és telepíteniük..

A radiátorok csatlakoztatásának módjai

A fűtőtestek fűtési rendszerhez történő csatlakoztatásának több módja is van..

Alul: csatlakozási csomópontok

Nehéz elrejteni a radiátor oldaláról húzódó csöveket. Annak érdekében, hogy ne rontsák el a helyiség kialakítását vízvezeték -kommunikációval, alacsonyabb csatlakozást használnak, amelyet szépen alulról a termék egyik oldalán lévő két pontra kell hozni.

Előnyök:

 • Könnyű álcázás. Az alsó két csövet egyszerűen le lehet fedni egy panellel.
 • Az ilyen típusú csatlakozással a készülék könnyen leválasztható a rendszerről anélkül, hogy a hűtőfolyadékot le kellene ereszteni a megmaradt elemekből..
 • A radiátor panel gyorsan felmelegszik, és a víz gyorsabban áramlik át rajta, mint egy szabványos oldalsó csatlakozásnál.
 • Lehetőség van egy- és kétcsöves rendszerek alkalmazására, valamint függőleges és vízszintes tájolásra.

Hátrányok:

A padlótól a fűtőelemig kis távolságban telepítési nehézségek merülnek fel, különösen akkor, ha szükségessé válik termosztát hozzáadása az áramkörhöz.

Fontos! Az alsó típusú csatlakozások használatának hatékonysága növekszik, ha függőleges radiátorokat szerelnek fel a segítségével – keskeny, de magas (kb. 1,5-2 méter) termékek, amelyek hőhullámot hoznak létre a hideg levegő behatolásának gócainak kiküszöbölésére. Alsó csatlakozási csomópontok: elzárószelepek két áramkörön a tápvezetékről, termosztát, Mayevsky szelep (ha szükséges) és alsó csatlakozószelepek. Alsó csatlakozási csomópontok: elzárószelepek két áramkörön, amelyek a tápvezetékből, a termosztátból, a Mayevsky szelepből (ha szükséges) és az alsó csatlakozószelepekből származnak

Alsó csatlakozási csomópontok: elzárószelepek két áramkörön, amelyek a tápvezetékből, a termosztátból, a Mayevsky szelepből (ha szükséges) és az alsó csatlakozószelepekből származnak.

Séma: Két áramkör távozik a tápvezetékből, amelyen keresztül a hűtőfolyadék be- és kilép a radiátorból, és az alsó csatlakozás szelepei segítségével csatlakozik a fűtőberendezéshez.

Előnyök

Fűtőradiátor csövek: feladatok, alkatrészek kiválasztása, alapvető diagramok

Áramlásirányú adapter

 • Lehetőség az áramlásirányú adapter felszerelésére.
 • Mindkét cső egyenesen az akkumulátorról a padlóra vagy a falra megy (vagy a cső a padló felett található).
 • Alsó csatlakozóval rendelkező radiátorok vásárlásakor nem kell aggódnia a megfelelő termosztát megvásárlása miatt, mivel az már telepítve van..

hátrányai

Fűtőradiátor csövek: feladatok, alkatrészek kiválasztása, alapvető diagramok

Le kell engedni a levegőt az akkumulátorból

 • Minden akkumulátorra szellőzőnyílást kell felszerelni.
 • A bemelegítés kevésbé egyenletes és kevésbé hatékony.
 • Nem használható gravitációs fűtési rendszerhez.
 • Folyamatosan használnia kell a keringető szivattyút

Oldal, az utolsó szakaszok fűtésének jellemzői

Ez egy általános típusú csatlakozás a kommunális lakásokban, mivel a cső kontúrjának függőleges tájolásával használják. Mindkét cső (be- és kimenet) a radiátor oldalán található.

Ebben az esetben a tápcső lehet az egyik végéből, a kimeneti cső pedig a másik végéből, vagy a mester választása szerint mindkettő az egyik végéről van felszerelve..

Előnyök:

 • Egyszerű telepítési módszer.
 • A radiátor gyors felmelegedése.
 • Hatékony használat a fűtési rendszer függőleges tájolásával.

Hátrányok:

 • Nem használható hosszú elemekkel: az utolsó részek hidegek maradnak.
 • Az álcázás nehézsége.

Oldalsó kapcsolási rajz: a fűtési rendszer tápköre a kazánból vagy a tágulási tartályból oldalról belép a fűtőberendezésbe.

Kimenő-akár az egyik oldalról (kétcsöves függőleges tájolással), akár az ellenkezőről (egycsöves).

Kapcsolat:

 1. A táp- és visszatérő áramköröket nem szabad megzavarni: az első mindig magasabb, mint a második.
 2. A csöveken elzáró szelepek, Mayevsky szelep és termosztát van felszerelve..

Egyéb opciók

Elméletileg lehetőség van arra is, hogy átlós csatlakozást használjunk alsó előtolással, vagy kétoldalas csatlakozást felső előtolással. Ez a két lehetőség is működik, ha helyesen hajtják végre. A rendszer működését azonban nagymértékben akadályozni fogja a patakok kereszteződése. Ezért jobb, ha nem kísérletezünk, és átlós felső csatlakozást vagy kétirányú alsó csatlakozást veszünk alapul.

Keringés

A fűtési rendszer hőhordozója – a víz – természetes vagy erőszakos keringéssel járhat. A természetes keringés a hideg hűtőfolyadék meleg vízoszlop által történő kiszorítása miatt következik be – ez a fizika törvényei szerint történik.

Fűtőradiátor bekötési rajzok

Ez a helyes megoldás ott, ahol gyakoriak az áramkimaradások, mivel nem illékony. A természetes keringési rendszer ágainak hossza korlátozott. A kényszerfűtési rendszer működéséhez szivattyút kell felszerelni a fűtőkazán közelében, vagy szivattyú jelenlétében a szerkezetében.

Kényszerített keringési technikák

A fűtőtestek csatlakoztatása a fűtővezeték hosszától és áthaladásának jellemzőitől függ. Keringtető szivattyú jelenlétében a következő sémák alkalmazhatók:

Fűtőradiátor bekötési rajzok

Első típus

Az oldalsó vagy egyoldalú csatlakozás feltételezi, hogy a tápcső (tápellátás) és a kimenet (visszatérő) a radiátor egyik oldalára van felszerelve (ugyanabba a szakaszba). Az oldalirányú csatlakozás akkor hatékony, ha a szakaszok száma nem haladja meg a 15. A hátrány a gyenge keringés a távoli szakaszokban, valamint a gyors eltömődés, ami tovább súlyosbítja a helyzetet.

Fűtőradiátor bekötési rajzok

Átlósan

A fűtőtestek átlós csatlakoztatása képes hőt szolgáltatni az elemeknek, amelyek nagy számú szakaszból állnak. Az etetés felülről, a visszahúzás alulról átlósan történik. Ez a rendszer biztosítja a hűtőfolyadék egyenletes eloszlását a radiátoron belül és a maximális hőátadást. Dugó van felszerelve annak a szakasznak az alsó ágába, amelybe a vizet vezetik, és átlósan – a Mayevsky csap.

Fűtőradiátor bekötési rajzok

A hőveszteség átlós csatlakozással nem haladja meg a 2%-ot. Az akkumulátor töltöttségének jelzésekor az ilyen típusú csatlakozást kell érteni. Az átlós csatlakozás egyetlen hátránya a megjelenés: a csövek mindkét oldalon illeszkednek, és nehéz elrejteni őket.

A fűtőelemek oldalsó csatlakoztatását olyan esetekben kell elvégezni, amikor a fűtővezeték a padló alá van rejtve. A be- és visszatérő csövek különböző oldalakról csatlakoznak a szakaszok alsó elágazó csöveihez. Ennek a lehetőségnek a hátránya a hűtőfolyadék egyenetlen eloszlása, és ennek következtében alacsony hőátadás.

Fűtőradiátor bekötési rajzok

A jelentős hőveszteségek ellenére – 10-15% – az ilyen kapcsolatot gyakran használják, mivel szinte minden csövet elrejthetnek. Az alsó csatlakozás hasonló az üléshez, de a be- és visszatérő csövek egymás mellett, a radiátor alján találhatók. Egy ilyen rendszer hatékonysága még az előzőnél is alacsonyabb..

Fűtőradiátor bekötési rajzok

Alkalmazás

A fenti rendszerek mindegyike magánházban alkalmazható. Kívánt esetben két fűtési forrást is használhat: a sütőbe szerelt kazánt és a párhuzamosan csatlakoztatott gáz- vagy elektromos kazánt..

Vegye figyelembe a magánházban lévő egycsöves fűtési rendszer helyes telepítési sorrendjét:

 • fűtőkazán telepítése;
 • fal dekoráció az akkumulátor behelyezésének helyén, szükség esetén hőszigetelés;
 • telepítés a radiátorok falára;
 • a cső rögzítési pontjainak és bekötési kanyarulatainak meghatározása;
 • a rendszer feltöltése vízzel és próbaüzem végrehajtása.

A fűtő radiátorok csatlakoztatása lehet átfolyó és záró szakaszokkal. Az első módszer egyszerűbb, kevesebb anyagot és munkát igényel, és kis rendszerekhez használatos. A második módszer lehetővé teszi az egyes radiátorok hűtőfolyadék -ellátásának szabályozását, de további elkerülő szakaszok – bypassok – telepítését igényli. Itt további elzárószelepekre is szükség van..

Lehetséges radiátorcsatlakozási rajzok

A leghatékonyabb akkumulátorcsatlakozás meglehetősen egyszerű – mind a csomópontok számát, mind a telepítési technológiát tekintve.

Tesztelés

Ha eddig mindent kézzel végeztek, akkor ebben a szakaszban jobb meghívni egy lakatost a lakásosztályról. Az “amerikai” csapok elzárásával kinyithatja a csatlakozócsapot. Jobb, ha a visszatérő cső nyitását lakatosra bízza..

Ha nincs szivárgás az ízületeken, akkor lehetőség nyílik az elemek csapjának kinyitására és az elkerülő csap elzárására. A hűtőfolyadék elkezd áramlani a fűtési rendszerbe. A levegő légtelenítéséhez használja a Mayevsky darut.

Amint a fűtőkör minden szobában felmelegszik, a lakatos egyenes csövet nyit. Ez visszaállítja a rendszer nyomását. A bizonyítási teszt befejezettnek tekinthető. Ha a telepítést helyesen végezték, a lakás kényelmes lesz minimális költséggel..

Kétcsöves klasszikus huzalozás

Fűtőradiátorok csatlakoztatása, csővezetékek, elemek beszerelése

Klasszikus kétcsöves fűtési rendszer.

A klasszikus séma szerint a hűtőfolyadék mozgási iránya a tápvezetékben ellentétes a visszatérő csővezeték irányával. Ez a rendszer a leggyakoribb a modern fűtési rendszerekben, mind a sokemeletes épületekben, mind a magánszemélyekben. A kétcsöves rendszer lehetővé teszi a hűtőfolyadék egyenletes elosztását a radiátorok között hőmérsékletvesztés nélkül, és hatékonyan szabályozza a hőátadást minden helyiségben, beleértve automatikusan a beépített hőfejű termosztatikus szelepeket is.

Fűtőradiátorok csatlakoztatása, csővezetékek, elemek beszerelése

Elhaladó séma vagy “Tichelman -hurok”

Fűtőradiátorok csatlakoztatása, csővezetékek, elemek beszerelése

Az áthaladási séma a klasszikus séma változata, azzal a különbséggel, hogy a hűtőfolyadék mozgásának iránya a be- és visszatérésben azonos. Ezt a sémát hosszú és távoli ágakkal rendelkező fűtési rendszerekben használják. Az elhaladó áramkör használata lehetővé teszi az ág hidraulikus ellenállásának csökkentését és a hűtőfolyadék egyenletes elosztását az összes radiátoron.

Ventilátor (gerenda)

Ventilátort vagy gerendát alkalmaznak a többszintes épületekben a lakásfűtéshez azzal a lehetőséggel, hogy minden lakásba hőmérőt (hőmennyiségmérőt) szerelnek fel, és a magánlakásokban a padlóról-csővezetékekkel rendelkező rendszerekben. A többszintes épületben lévő ventilátor mintával minden emeleten kollektor van felszerelve, külön csővezeték-kijáratokkal minden lakásba és beépített hőmérővel. Ez lehetővé teszi, hogy minden lakástulajdonos figyelembe vegye és csak az elfogyasztott hőért fizessen..

Fűtőradiátorok csatlakoztatása, csővezetékek, elemek beszerelése

Egy magánházban ventilátor áramkört használnak a csővezetékek emeletes elosztására és minden radiátor sugárirányú csatlakoztatására egy közös kollektorhoz, vagyis a kollektorból származó külön be- és visszatérő cső hasonló minden radiátorhoz. Ez a csatlakoztatási módszer lehetővé teszi a hűtőfolyadék lehető legegyenletesebb elosztását a radiátorokon, és csökkenti a fűtési rendszer összes elemének hidraulikus veszteségeit..

Zsákutca rendszer

Ebben a kiviteli alakban a hálózat mindkét áramköre ellentétes irányú, és az elemek azonos számú szegmenssel rendelkeznek. A kikapcsoláshoz az első radiátor szelepét a lehető legjobban meg kell húzni.

A fűtési rendszer elosztóköre

Csatlakozási rajzok radiátorok fűtésére magánházban

Kollektoros fűtőkörrel a kazánból származó hűtőfolyadék először az elosztócsatornába kerül, majd onnan a radiátorokba. Ugyanakkor egy fűtőberendezés és egy visszatérő cső megy minden fűtőberendezéshez..

Az ilyen fűtési rendszer hatékony működéséhez fontos feltétel az egyes radiátorok egyenlő csőhossza. Ez csak akkor érhető el, ha a kollektor a fűtött ház közepén található, ami nem mindig lehetséges..

Ha nem tud mindegyik fűtőberendezéshez azonos csőhosszú fűtési rendszert létrehozni, akkor egyensúlyba kell hoznia a rendszert. mesterséges akadályok létrehozása a hűtőfolyadék mozgása előtt (az elzárószelepek kinyitása és lenyomása), ami erősebb keringető szivattyú használatához vezet, és egyenetlen fűtést okozhat a helyiségben.

Mi szükséges a telepítéshez

Bármilyen típusú fűtőtestek telepítéséhez eszközökre és fogyóeszközökre van szükség. A szükséges anyagok készlete majdnem ugyanaz, de például öntöttvas akkumulátorok esetén a dugók nagyok, és a Mayevsky daru nincs felszerelve, de valahol a rendszer legmagasabb pontján automatikus légtelenítő van felszerelve . De az alumínium és bimetál fűtőtestek felszerelése teljesen ugyanaz..

Az acél paneleknek is vannak bizonyos különbségeik, de csak a lógás tekintetében – konzolokat mellékelnek hozzájuk, a hátsó panelen pedig speciális fémből készült íjak vannak, amelyekkel a fűtőelem a konzolok kampóira tapad..

Fűtőradiátor csövek normái és követelményei, lépésről lépésre szóló utasítások, tippek

Mayevsky daru vagy automatikus légtelenítő

Ez egy kis szellőzőberendezés a hűtőbe gyűlő levegő számára. Szabad felső kimenetre (kollektor) helyezve. Alumínium és bimetál radiátorok telepítésekor minden fűtőberendezésen fel kell tüntetni. Ennek az eszköznek a mérete sokkal kisebb, mint a kollektor átmérője, ezért adapterre is szükség van, de a Mayevsky csapok általában adapterekkel vannak ellátva, csak ismerni kell a kollektor átmérőjét (csatlakozási méretek).

Fűtőradiátor csövek normái és követelményei, lépésről lépésre szóló utasítások, tippek

Mayevsky daruja és telepítése

A Mayevsky daru mellett automatikus szellőzőnyílások is vannak. Radiátorokra is helyezhetők, de valamivel nagyobbak, és valamilyen okból csak sárgaréz vagy nikkelezett tokban kaphatók. Nem fehér zománcban. Általában a kép nem vonzó, és bár automatikusan leereszkednek, ritkán kerülnek elhelyezésre..

Fűtőradiátor csövek normái és követelményei, lépésről lépésre szóló utasítások, tippek

Így néz ki egy kompakt automata szellőzőnyílás (vannak terjedelmesebb modellek)

A radiátor négy kimenettel rendelkezik, oldalsó csatlakozással. Közülük kettőt az ellátó és visszatérő csővezetékek foglalnak el, a harmadiknál ​​egy Mayevsky darut szerelnek fel. A negyedik bejárat dugóval van lezárva. Ő, mint a legtöbb modern akkumulátor, leggyakrabban fehér zománccal festett, és egyáltalán nem rontja a megjelenést..

Fűtőradiátor csövek normái és követelményei, lépésről lépésre szóló utasítások, tippek

Hová tegye a dugót és a Mayevsky csapot különböző csatlakozási módszerekkel

Elzáró szelepek

Szüksége lesz még két gömbcsapra vagy elzárószelepre, amelyek képesek beállítani. Mindegyik bemeneti és kimeneti elemre vannak elhelyezve. Ha ezek közönséges gömbcsapok, akkor szükség van rájuk, hogy szükség esetén kikapcsolhassa a radiátort és eltávolíthassa (vészjavítás, csere a fűtési szezonban). Ebben az esetben, még akkor is, ha valami történt a radiátorral, levágja, és a rendszer többi része működni fog. Ennek a megoldásnak az előnye a golyóscsapok alacsony ára, hátránya a hőátadás beállításának lehetetlensége.

Fűtőradiátor csövek normái és követelményei, lépésről lépésre szóló utasítások, tippek

Majdnem ugyanazokat a feladatokat, de a hűtőfolyadék intenzitásának megváltoztatásával képesek elzáró szabályozószelepek elvégezni. Ezek drágábbak, de lehetővé teszik a hőátadás beállítását is (kevesebb legyen), és kívülről jobban néznek ki, egyenes és szögletes kivitelben kaphatók, így a heveder pontosabb.

Ha szükséges, termosztátot helyezhet a hűtőfolyadék -ellátásra a golyóscsap után. Ez egy viszonylag kicsi eszköz, amely lehetővé teszi a fűtőelem hőátadásának megváltoztatását. Ha a radiátor nem melegszik jól, akkor nem teheti fel őket – ez még rosszabb lesz, mivel csak kevesebb áramlást képesek biztosítani. Különböző termosztátok vannak az akkumulátorokhoz – automatikus elektronikus, de gyakrabban használják a legegyszerűbbet – mechanikus.

Dugó

A dugó reteszelő funkcióval rendelkezik. Zsákutcába van szerelve, és gátolja a hűtőfolyadék mozgását.

Minden radiátorhoz egy dugó szükséges, amely a csatlakozási menet függvényében jobb vagy bal lehet. A gumi vagy szilikon tömítés biztosítja a szoros illeszkedést.

A szerelés során a dugót be kell csavarni a radiátor menetébe, és óvatosan meg kell húzni kulccsal. Leggyakrabban a felület színére van festve, és nem rontja a fűtőberendezés megjelenését..

Kapcsolódó anyagok és eszközök

Szüksége lesz horgokra vagy konzolokra is a falra akasztáshoz. Számuk az akkumulátorok méretétől függ:

 • ha a szakaszok nem haladják meg a 8 -at, vagy a radiátor hossza nem haladja meg az 1,2 m -t, akkor két rögzítési pont felül és egy alul elegendő;
 • minden következő 50 cm-re vagy 5-6 szakaszra tegyen fel egy rögzítőt felül és alul.

Tehát fum szalagra vagy vászontekercsre, vízvezeték pasztára van szüksége az ízületek tömítéséhez. Szükséged lesz egy fúróval is, fúrókkal, szinttel (egy szint jobb, de a szokásos buborékszint is megfelelő), bizonyos számú dübellel. Szüksége lesz a csövek és szerelvények csatlakoztatására szolgáló berendezésekre is, de ez a csövek típusától függ. Ez minden.

Előkészítő munka

Csatlakozási rajzok radiátorok fűtésére magánházban: az egy- és kétcsöves csatlakozás jellemzői

Mielőtt folytatná az akkumulátor behelyezési folyamatát, fontos előkészíteni a csatlakoztatni kívánt szerszámokat és berendezéseket. A helyiség fűtési kábelezési rendszerétől függően olyan alkatrészeket választanak ki, amelyek kompatibilisek vele.

A felületet, amelyre az öntöttvas radiátorokat szerelik, meg kell tisztítani és elő kell készíteni a szereléshez. Ha a falak egyenetlenek vagy nem merőlegesek a talajra, akkor azokat a szintnek megfelelően kell kiegyenlíteni. Az elemekkel végzett munka előtt le kell engedni a fűtési rendszerből származó vizet.

A szerkezet összeszerelése

Először is meg kell határozni az egyes helyiségek fűtéséhez szükséges szakaszok számát. A metszeteket egyedileg számítják ki, a szoba területétől és az ablakok méretétől függően. A szakaszok csoportosításához több radiátorkulcsra lesz szüksége. A radiátor egyes részei biztonságosan rögzítve vannak a géphez vagy bármely más eszközhöz, amely megakadályozza a szakaszok elfordulását a mellbimbó elfordításakor.

Sajátosság! A mellbimbókat lenolajjal kell kenni, és tömítéseket kell felhelyezni rájuk.

A kulcsokat a menet menetével ellentétes irányba forgatják, míg a mellbimbókat 1-2 fordulattal csavarják. A radiátor összeszerelése után ellenőrizni kell a szivárgást, és hidraulikus vizsgálatokat is végeznek. A vizsgálathoz általában hidraulikus próbapadot és nyomásmérőt használnak. A radiátor nem veszíthet nyomást. Abban az esetben, ha ez még mindig megtörténik, húzza meg a mellbimbókat, és ellenőrizze, hogy nincsenek -e hibás részek..

Festési szabályok

Csatlakozási rajzok radiátorok fűtésére magánházban: az egy- és kétcsöves csatlakozás jellemzői

A festés után fontos a radiátorok teljes szárítása

A megfelelő szárítás megakadályozza a festék repedését és elszíneződését a fűtési rendszer működése közben.

A radiátorok festésére használt festékekre számos követelmény vonatkozik:

 • Hőállóság 80 fokig.
 • Ártalmatlanság a fűtési rendszer működése közben.
 • A festék nem lehet puha.

Az elemek festésére szolgáló legnépszerűbb készítmények az alkid- és akrilfestékek. Az alkid zománc környezetbarát és olcsó. Az akril a legtartósabb és nem foltos.

Hogyan lehet meghatározni a telepítés helyét?

A radiátorokat függőlegesen, a faltól 3-5 cm távolságra kell felszerelni. Az öntöttvas akkumulátor és a padló közötti távolságnak legalább 6 cm-nek, az ablakpárkány aljától a radiátornak pedig 5-10 cm-nek kell lennie a legjobb szellőzés és levegőfűtés érdekében. A fűtési rendszer csövei enyhe lejtőn lehetnek a folyadék áramlási irányában, hogy megakadályozzák a rendszer szellőztetését.

Csatlakozási rajzok radiátorok fűtésére magánházban: az egy- és kétcsöves csatlakozás jellemzői

Fontos az öntöttvas radiátorok torzulásának elkerülése is, hogy biztosítsuk a legjobb hűtőfolyadékot az akkumulátorban. A fűtőberendezések középpontjának egybe kell esnie az ablaknyílás közepével, 2 centiméteres pontossággal

Rendszer technológia

Az egycsöves rendszerek jellegzetes tulajdonságai a gyűrűs mintázatukból és a hűtőfolyadék egymást követő áthaladásából erednek a radiátorokon. Először is elkerülhetetlen tény, hogy az utolsó fűtőberendezés és a visszatérő hőmérséklet mindig sokkal alacsonyabb lesz, mint az első radiátorban..

Más jellemzők a legnyilvánvalóbban a gravitációs szerkezetekben nyilvánulnak meg..

 1. A tágulási tartályt nem a visszatérő vezetékre kell felszerelni, hanem a kazán után a függőleges oszlop legmagasabb pontjára. Ebben az esetben a tartály nyitott típusú lehet.
 2. A kazán bemenetének a lehető legalacsonyabbnak kell lennie. Ideális esetben a padlószint alatt.
 3. A függőleges oszlop utáni teljes vonalnak folyamatos lejtéssel kell rendelkeznie. A csővezeték megemelt szakasza leállíthatja a rendszer működését a felgyülemlett levegő és a gravitáció miatti vízáramlás miatt..

Ezért még a tervezési szakaszban is figyelembe kell venni ezeket a jellemzőket..

A radiátorok fűtési körhöz való csatlakoztatásának diagramjai

Mivel a fűtőtestek hálózatra történő csatlakoztatása eltérő lehet, a hőcsere hatékonysága a sémától függ.

Fontos kiválasztani a hőhordozó optimális mozgási irányát a készüléken keresztül. Áramlása a folyékony közeg dinamikus nyomásától és a radiátorüreg hőmérsékletkülönbségétől függ

Átlós csatlakozás

Csatlakozási rajzok radiátorok fűtésére magánházban: az egy- és kétcsöves csatlakozás jellemzői

A leghatékonyabbnak az átlós csatlakozóval és felső táppal ellátott fűtőtestek telepítését tekintik, mivel a készülékek maximális hőátadással rendelkeznek. Ennek oka az a tény, hogy ilyen csatlakozás esetén a hűtőfolyadék nem ütközik akadályba az útjában. A folyadék teljesen kitölti a felső kollektorot, és a függőleges csatornákon átfolyva belép az alsó kollektorba. Ez hozzájárul a készülék teljes területének egyenletes fűtéséhez, így az akkumulátor hőátadása maximális.

Fűtőradiátorok átlós csatlakoztatását alsó ellátással ritkán használják. A nagy számú elemmel rendelkező akkumulátorokban stagnáló terület alakul ki, a hűtőfolyadék hőmérséklete a normál alatt van azon elágazó cső területén, amelybe a visszatérő áramlik. Ebben az esetben a hőátadás hatékonyságának csökkenése elérheti a 20%-ot..

Függőleges elrendezés

Fűtőradiátorok csatlakoztatása, csővezetékek, elemek beszerelése

Jellemzője a függőleges felszállók használata és a többszintes épületekbe történő beépítés lehetősége. Ebben az esetben a fűtő hőcserélők sorba vannak kötve, kezdve a felső emelettől. Ezenkívül a függőleges felszállószerkezet lehetővé teszi a gravitációs szerelés megszervezését, amely nem igényel cirkulációs szivattyút..

A hűtőfolyadék itt mozgásba lép, és a gravitáció hatására lefolyik a csövek vízszintes szakaszai mentén, bizonyos lejtéssel. Ezenkívül a hűtőfolyadék tovább mozgatja a függőleges felszállókban fellépő erőt a különböző hőmérsékletű hűtőfolyadék sűrűségének különbsége miatt.

Vízszintes

Csak egyemeletes házakban használják. Ez lehet gravitáció és kényszerkeringés is. A vízszintes rendszerek összes fűtőtestét párhuzamosan csatlakoztatják. Lehetőség van áramkörök létrehozására több hurokkal a kollektoron keresztül.

Ezenkívül létezik az egycsöves fűtés egyik változata, amelyben a hűtőfolyadék nemcsak a radiátoron, hanem párhuzamosan egy kis átmérőjű csövön is áthalad..

Ez lehetővé teszi hosszabb hurkok létrehozását a hatékonyabb hőelosztásnak köszönhetően a fűtővezeték teljes hosszában. Az ilyen rendszert “Leningrádnak” hívják.

Egyoldalas felső és alsó előtolással

A készülékek felső egyirányú tápvezetékhez való csatlakoztatásának lehetőségét általában felsővezetékű sokemeletes épületek egycsöves vezetékezésében vagy lefelé irányuló függőleges hálózatban használják, alacsonyabb vezetékekkel.

Ez a séma jobban megfelel a rövid hosszúságú radiátorokhoz. De nagy számú szakasz esetén előfordulhat, hogy a hőhordozó mozgási energiája nem elegendő a kollektoron átáramló áramlás teljes áramlásához. Ha egyoldalú felső tápegységgel ellátott fűtőelemeket használ, akkor be kell tűrnie a hőteljesítmény legfeljebb 5% -os csökkenését.

Csatlakozási rajzok radiátorok fűtésére magánházban: az egy- és kétcsöves csatlakozás jellemzői

Az egyirányú alsó csatlakozást nem lehet hatékonynak nevezni, de gyakran használják egycsöves kábelezésű sokemeletes épületekben. Hátránya, hogy stagnáló zóna képződik a készülék bemenettől távoli részén. Ezáltal az akkumulátor legtávolabbi széle hidegebb lesz. Ebben az esetben a hőátadás hatékonyságának csökkenése elérheti a 22%-ot..

Kétoldalas felső és alsó adagolással

Az elemek kétirányú alsó csatlakozóval történő felszerelése lehetővé teszi, hogy a tápcsöveket a lehető legnagyobb mértékben elrejtse a belső térben. Mivel a hűtőfolyadék a behűtött folyadék ellenáramai miatt alig hatol be a készülék felső részébe, a radiátor teteje lassabban és rosszabbul felmelegszik. Ebben az esetben a hőátadás hatékonyságának csökkenése eléri a 15%-ot. De ha szükséges, ez a rendszer optimalizálható.

A fűtőtestek helyes csatlakoztatása kizárja a kétirányú csatlakozás lehetőségét a felülről érkező tápellátással. Csak írástudatlan fűtéstechnikusok alkalmazhatnak ilyen rendszert a gyakorlatban. Mivel a felső elosztócsatorna átjárója nyitott a folyadék számára, nem hajlik az alsó csőhöz, így csak a készülék felső része melegszik fel.

Az egycsöves és kétcsöves rendszer jellemzői

A fűtési rendszert, ahol az összes fűtőberendezést egy csővezeték egyesíti, egycsöves hőellátó rendszernek nevezik. A felmelegített és lehűtött munkafolyadék egy körön keresztül kering, egymás után belépve minden eszközbe. A fűtési rendszer helyes működésének fontos feltétele a csővezeték helyesen kiválasztott szakasza, különben nyomásveszteségek léphetnek fel, és nem lesz megfelelő eredmény a fűtésből.

Az egycsöves rendszert leginkább a lakóépületekben használják. Ennek megvannak a maga előnyei és hátrányai. Az egycsöves fűtési rendszer kiválasztásával jelentősen csökkentheti a szerelési munkák költségeit. Ennek a rendszernek a hátrányai a következők:

Egycsöves fűtési rendszer

komponensek kölcsönös függősége – az egyik elem meghibásodása a teljes rendszer működésének megszakításához vezethet;

 • jelentős hőveszteség;
 • az egyes eszközök fűtésszabályozásának hiánya;
 • korlátozott fűtési hely (legfeljebb 150 m2).

De ennek ellenére egy egyemeletes házban, kis felvételekkel, célszerűbb ezt a fajta fűtést választani. A hőellátó rendszer jól megvalósított projektje segít megszabadulni a legtöbb nehézségtől a kezdeti szakaszban..

Két áramkör előnyei

A kétcsöves fűtési rendszer megvalósítása valamivel bonyolultabb, mint az egycsöves, és az összeszereléshez szükséges anyagok mennyisége lényegesen nagyobb. Ugyanakkor a kétcsöves hőellátó rendszert tartják előnyösebbnek..

Az áramkör két csőből áll – ellátó és visszatérő vezetékekből. A felmelegített munkafolyadékot a tápcsövön keresztül juttatják a fűtőberendezésekhez, a visszatérő csövön keresztül pedig a már lehűltet a kazánba. A kétcsöves vezeték hátrányai közé tartozik a magas költség..

Két áramkör előnyei

Hibás a vélemény, hogy a második vonal jelenléte a csövek kétszeres fogyasztását vonja maga után, és egy ilyen projekt megvalósításának költsége megduplázódik. Valójában az egycsöves szerkezet felszereléséhez nagy keresztmetszetű csövekre van szükség. Így biztosított a forró víz normál keringése a rendszerben, és ezáltal a működésének hatékonysága..

Kétcsöves áramkör telepítéséhez kisebb keresztmetszetű csöveket használnak, amelyek költsége sokkal alacsonyabb. A kétcsöves rendszereket kollektor vagy gerenda kapcsolási rajza jellemzi. Egy ilyen rendszerben a tápellátást és a visszatérést párhuzamosan kell csatlakoztatni minden fűtőelemhez..

Nyitott és zárt típus

Zárt rendszerekben membrán tágulási tartályokat használnak, amelyek lehetővé teszik a normál működést túlnyomás alatt. A sima víz helyettesíthető egy dihidrikus alkohol alapú hőátadó folyadékkal, amely nem fagy meg alacsony hőmérsékleten. A zárt kör a következő elemeket tartalmazza:

 • hőgenerátor;

  Zárt fűtési típus

  levegő szelep;

 • termikus szelep;
 • fűtőelemek;
 • csövek;
 • zárt tágulási tartály;
 • kiegyenlítő szelep;
 • elzáró szelepek;
 • keringető szivattyú;
 • szűrő;
 • szelep;
 • nyomásmérő;
 • csőszerelvény.

A nyitott típusú fűtési rendszer vonzó a legtöbb fejlesztő számára. Ez annak köszönhető, hogy az ilyen típusú munka elvégzésének költsége minimálisra csökken. A karbantartás és a telepítés ebben a szakaszban általában egyszerű..

A fűtési rendszerek típusai

Jelenleg egy ilyen fűtési rendszer bizonyos változtatásokon ment keresztül, amelyek lehetővé teszik a települések kellően távoli területein történő használatát. Telepítésének legfontosabb követelménye egy gázvezeték jelenléte. Ez a típus alkalmas kis helyiségek fűtésére.

A lakás hőellátásának hatékonysága közvetlenül függ a kiválasztott radiátor csőrendszerétől. A helyesen kiválasztott projekt opció segít minimalizálni a hőveszteséget. A radiátorok telepítésekor emlékeztetni kell arra, hogy a legtöbb gyártó csak akkor vállal garanciát, ha a radiátorokat az ilyen munkák elvégzésére engedéllyel rendelkező vállalatok képviselői szerelték fel..

A radiátorok csatlakoztatásának oldalsó módja

Hőellátó radiátor készülék

Hogyan cserélje ki az elemeket saját maga

Röviden, a radiátorok cseréjének menete a következő:

 • Ürítse le a rendszert.
 • Régi radiátorok szétszerelése és régi tartók eltávolítása, nyomok lezárása róluk.
 • Új kötőelemek jelölése.
 • A konzolok összeszerelése.
 • A szerelvények felszerelése a radiátorra.
 • Szerelje be a hűtőt.
 • Csatlakozó vezeték.
 • Tesztelés (préselés).

Ürítse le a rendszert

Többszintes épületekben ezt a vállalati szervezet alkalmazottai végzik az Ön írásbeli kérelme alapján. Egy magánházban ki kell nyitni a leeresztő szelepet, cserélni kell a tartályt, vagy be kell vezetni a tömlőt a csatornába, és meg kell tölteni vízzel.

Bizonyos esetekben lehetséges elárasztott rendszeren dolgozni: ha elzárószelepek vannak a hűtő bemenetén, akkor az újak csatlakoztatása ugyanaz, a fúvókák cseréjét nem tervezik. Ezenkívül a csatlakozást nem szabad hegeszteni és nem menetes. Ezután csak húzza ki a gömbcsapokat és kezdje el a cserét.

A fűtési rendszer megfelelő szervezésével bármikor cserélheti vagy javíthatja a fűtőberendezéseket, még a fűtési szezonban is.

A fűtőtestek beépítési diagramjai és a telepítés finomságai A fűtőtestek beépítési diagramjai és a beépítés finomságai

A radiátorok cseréjének első lépése a víz elvezetése a rendszerből..

Függőleges egycsöves elosztáshoz a szelepeket elkerülővel is el kell látni. A hűtőfolyadék elfolyik, amikor leválasztja vagy eltávolítja a hűtőt. A cső ezen szakasza nélkül az egész felszálló felmelegszik: a hűtőfolyadék nem mozog. Ezért egycsöves rendszerben a legjobb kapcsolat az elkerülő és elzáró szelepek. Ha ez nem így van, akkor a fűtőtestek cseréje a lakásban csak a fűtési időszak vége után lehetséges..

Radiátor csatlakozó vezeték

Gyakran felmerül a kérdés, hogyan kell megfelelően telepíteni a fűtőelemet. Számos oldalsó horogrendszer létezik, de a leghatékonyabb és leggyakoribb csak három:

A fűtőtestek nem megfelelő hőátadása esetén először növelni kell a szakaszok számát. Egy ilyen intézkedés azonban nem javulhat, csak ronthat a helyzeten. Segít abban is, hogy a csatlakozástípust hatékonyabb (átlós) vagy (könnyebben megvalósítható) telepítéssel helyettesítsék..

Ez egy hosszú cső, vállával, amely az ellátócsatornába megy. Irányítja a hűtőfolyadékot, ami azt jelenti, hogy egyenletesebben oszlik el. A cső hossza a radiátor szélességéig vagy az utolsó szakasz közepéig terjed. A különböző lehetőségek jobban működnek különböző helyzetekben. Először tegye fel az utolsó részt, ha az eredmény “nem nagyon”, vágjon le egy csődarabot. Ez egy nagyon hatékony módszer a hőelvezetés növelésére, ha a radiátor rosszul melegszik. A kapcsolat átlósra való módosítása csak jobban működik, de technikailag nehezebb megvalósítani – bánni kell a csövekkel.

A fűtő radiátor beépítésének szakaszai egy lakásban saját kezűleg

A telepítés a következő lépésekből áll.

Telepítés lépésről lépésre

 1. Készítse elő az összes szükséges jelölést a konzolok felszereléséhez;
 2. Erősítse ezeket az eszközöket a falakhoz.
 3. Telepítse a Mayevsky darukat az akkumulátorokra.
 4. Szereljen be dugókat és hőszabályozókat, csapokat és szelepeket.
 5. Igazítsa vízszintesen az akkumulátort a konzolokra.
 6. Csatlakoztassa az akkumulátort a közös vezetékhez adapterek segítségével.
 7. Nyomás alá helyezze a fűtési rendszert, és indítsa el a folyadékot.

Így a fűtőtestek helyes beszerelése egyszerű kérdés: az öntelepítés során nem lehet probléma..

A műszer előkészítése

Szükséged lesz:

 • jelölő ceruza;
 • mérőszalag;
 • az épület szintje a készülék vízszintes vízszintes vonalhoz viszonyított kiegyenlítéséhez;
 • fogó;
 • fúró cserélhető fúrókkal;
 • csavarhúzó;
 • kulcskészlet;
 • meghajtók;
 • mellbimbók, menetes csövek, sarkok;
 • Mayevsky daru, a levegő felszabadításához szükséges;
 • elzáró szelepek, lehetővé teszik az akkumulátor leválasztását a fűtési rendszerből.

A megfelelő hely kiválasztása

A radiátor helyének kiválasztásakor kövesse a szakemberek ajánlásait:

a fűtőberendezés helyét az ablaknyílás közepén választják ki;

Fontos! Az akkumulátornak a nyílás legalább 70% -át le kell fednie. A közepét jelölik, és onnan a hosszúságokat jobbra és balra fektetik, és jelöléseket készítenek a rögzítőelemekhez

 • a rés a padlótól legalább 8 cm és legfeljebb 14 cm;
 • a hőteljesítmény -jelző elsüllyedésének kizárása érdekében az akkumulátort az ablakpárkánytól körülbelül 11 cm távolságra kell elhelyezni;
 • a radiátor hátsó falától a falig legalább 5 cm, ez a távolság jó hőkonvekciót biztosít.

A pontosabb margókat egy adott típusú akkumulátor tökéletes megválasztásával és a szakaszok számításával számítják ki.

A csőátmérő kiválasztása

Egy másik fontos kérdés, amelyet előzetesen el kell dönteni, hogy hogyan kell elvégezni a fűtést és milyen csövekkel. A csőátmérőket attól függően kell kiválasztani, hogy milyen hőátadást terveznek a fűtési kör egy szakaszában. Például a huzalozáson ez az érték a kazán teljesítményének felel meg, a radiátorokhoz való csatlakozásoknak elegendő hűtőfolyadékot kell továbbítaniuk ahhoz, hogy maguk a radiátorok felmelegedjenek, és a felszálló áteresztőképességnek biztosítania kell a hálózathoz csatlakoztatott összes fűtőberendezés normális hőátadását. őket.

Elvileg, ha lehetséges a hűtőfolyadék keringési sebességének növelése (a szivattyú teljesítményének növelésével), a csövek átmérője csökkenthető

De ebben a pillanatban fontos, hogy ne vigyük túlzásba – a hűtőfolyadék gyorsulása növeli a rendszer zaját. A szabványos sebesség körülbelül 0,4-0,6 m / s

Fűtőradiátor csatlakoztatása polipropilén csövekhez lépésről lépésre

Gravitációs fűtési rendszer használatakor az elosztócsövek átmérőjét legalább egy lépéssel meg kell növelni. Ez a hűtőfolyadék természetes keringésével rendelkező rendszerekre jellemző nagyon alacsony nyomásról szól. A túl széles csövek csökkentik az áramkör hidraulikus ellenállását, néha a rendszer teljesítményének teljes elvesztéséig. Az ilyen pillanatok ismerete már a válaszok nagy része a kérdésekre adott válaszokban, amelyek arról szólnak, hogyan lehet hatékony fűtést végezni egy magánházban..

A csatlakozás előkészítése

Először a hűtőfolyadékot leeresztik. Ezt követően speciális konzolokat rögzítenek a falhoz, vagy ellenőrzik a meglévő rögzítőelemeket.

Vizsgálja meg a falakat az esetleges hibák szempontjából. Ha vannak rések és rések, cementhabarccsal fektetik őket. Szárítás után rögzítse a fólia szigetelését.

Folyamatleírás

Részsorozat:

 • szerelje szét a régi radiátort;
 • egy szellőzőnyílás van felszerelve, a csatlakozókat a kollektorok nyitott lyukaiba csavarják. Különböző csőátmérőkhöz adaptereket használnak.
 • az elzáró- és szabályozószelepek beszereléséhez a golyóscsapokat kezdetben a bemenetekhez és kimenetekhez rögzítik;

Referencia! Ebben a szakaszban termosztátok telepíthetők kiegészítő elemként a hűtőfolyadék áramlásának szabályozására..

A panel radiátorok típusai

Ilyen akkumulátorok:

 • higiénikus;
 • sima;
 • profil.

Az első két fajtát kórházaknak, iskoláknak és óvodáknak szánják. Ezen modellek legnépszerűbb gyártói a Purmo és a Kermi..

Ami a profil akkumulátorokat illeti, acéllemezből készülnek, és kívülről speciális porbevonattal vannak bevonva. Ezenkívül semleges korróziógátló lakkal vannak bevonva, ezért hosszú évekig szolgálhatnak. Vegye figyelembe, hogy az ilyen radiátorok bármilyen színűek lehetnek..

A cső alakú acél akkumulátorok jobbak, mint a panelelemek, mert mindkét oldalukon megfordíthatók (míg a panelmodelleket speciális csatlakozóval vásárolják meg). A csöves modellek hűtőfolyadékát közvetlenül a végrészhez szállítják, ami nagyon jó, ha a régi elemeket újakra kell cserélni.

Telepítési útmutató

Az akkumulátor felakasztásához és csatlakoztatásához a fűtőcsövekhez készítse elő a következő alkatrészeket és anyagokat:

 • horgok műanyag tiplikkel a radiátor falhoz rögzítéséhez – legalább 3 db;
 • 2 láb (oldalsó dugók) jobb oldali csőmenettel, latin D betűvel jelölve;
 • 2 láb bal menettel, jelölés – S;
 • 1 kézi légtelenítő (Mayevsky szelep) kulccsal;
 • 1 dugó;
 • tömítő szilikon szál vagy len;
 • csap, kiegyensúlyozó szelep, termosztatikus szelep, headset – az ábra szerint;
 • polipropilén, fém-műanyag vagy polietilén csövek 10-15 mm belső átmérővel a bélésekhez.

A rögzítések száma a fűtőtest méretétől függ. Egy legfeljebb 10 részből álló alumínium akkumulátort 3 horogra vagy speciális konzolra kell rögzíteni – 2 felül, 1 alul. Más esetekben 4 tartót használnak.

Az acél paneleket összeszerelve, függesztett konzolokkal együtt értékesítik. Padlóra szerelt nehéz öntöttvas radiátorok lábakkal.

Fűtőberendezések szerelvényei

Az elemek felszerelésére használt fal- és padlókonzolok típusai

A szükséges eszközök közül:

 • elektromos fúró és a fal keménységének megfelelő fúró;
 • csavarhúzó vagy csavarhúzó;
 • építési szint;
 • gázkulcs;
 • mérőszalag, ceruza.

Előszerelés

A radiátorrészeket mellbimbók – fém lehúzók – húzzák össze, amelyeken a bal és a jobb menetet vágják (a hossz fele). A csatlakozáshoz hosszú csavarkulcsra van szüksége egy fúvókával a mellbimbóhoz, a háztartásban ezt nem fogja megtalálni. Ezért a tanács: kérje meg, hogy csavarja a részeket közvetlenül a boltban.

Az akkumulátor részek szétszerelése

Szerelje össze a szekcionált akkumulátort a következő sorrendben:

 1. Tisztítsa meg az oldalsó lyukak környékét.
 2. Csavarja fel a 4 lábat a végektől, és óvatosan húzza meg őket gázkulccsal. Kérjük, vegye figyelembe: a normál menetű dugókat a radiátor jobb végébe, a bal menettel pedig a bal oldalba kell csavarni (amikor a termék elülső oldalát nézi).
 3. Zárja el a nem használt alsó kimenetet a mellékelt dugóval.
 4. Tömítőanyaggal csomagolja be és csavarja be a Mayevsky csapot a felső csatornába.
 5. A fennmaradó 2 lyukba szerelje be az amerikai nők párosodó részét, elzárva a csapoktól.

Fontos pont. Az amerikai nő elemét, amelyen csavaros anya van, nem kell a tokba tekerni, amíg meg nem áll. Ellenkező esetben az anya nem mozdul el a széltől, és nem teszi lehetővé a szelep rögzítését. A csavarozáshoz speciális belső kulcsra van szükség, de ha szeretné, megteheti erős fogóval is.

Az amerikai nők telepítése után csavarja fel a szelepeket és húzza meg (egyelőre kézzel). A panelmelegítők nem igényelnek összeszerelést, kivéve, ha szellőzőnyílást kell felszerelni. Ne távolítsa el a fóliát a tokból – ez megvédi a bevonatot a véletlen sérülésektől.

Szekcionált radiátor szerelvény

A szekcionált radiátor szerelvény kapcsolási rajza

Hogyan kell megjelölni a radiátor tartóját

Az előkészítéssel kezdjük – eltávolítjuk a zavaró tárgyakat, letépjük a régi tapétát (a helyükre fényvisszaverő fóliaernyőt lehet ragasztani), csere esetén szétszereljük a régi elemet. Ügyeljen arra, hogy ne vágja le az acélcsövek menetét darálóval. Jobb fémkefével tisztítani, és az anya csavarásával kicsomagolni a csatlakozócsuklót.

Referencia. Ha különféle okok miatt a menet menetképtelenné vált, akkor meg kell keresnie egy csővágó készletet, és újakat kell vágnia. Nyílt fűtési rendszerekben, amelyek légköri nyomás alatt működnek, megengedett a GEBO típusú kompressziós csatolók használata.

Az akkumulátor megfelelő jelölésének elkészítése:

 1. Határozza meg az ablaknyílás közepét, és függőleges vonallal jelölje meg a falon.
 2. Miután 7-10 cm-rel visszalépett az ablakpárkányról, rajzoljon vízszintes vonalat egy szint segítségével. Ez a vonal jelzi a radiátor felső végének helyzetét.
 3. Mérje meg az összeszerelt akkumulátor közepe és a felfüggesztési pontok közötti távolságot, fektesse vízszintesen a függőleges vonal mindkét oldalára. A szekcionált fűtőelem a falhoz rögzíthető, és jelöléseket tehet a két szélső kötéssel szemben.
 4. Ismerje meg a méretet a felső paneltől a radiátor rögzítési pontjáig, állítsa le ezt a távolságot az előző jelölésekhez képest. Szerezzen legjobb fúrási pontokat.
 5. Az alsó függesztők pontjai könnyen meghatározhatók: lépjen hátra még 50 cm-rel-ez a fűtőberendezések középtávolsága. Vannak más méretek is – 300, 600 mm és így tovább..

Az elemtartók jelölési sémája

A jelölési munka után érdemes ellenőrizni a rögzítési pontok és a padló közötti távolságot, a legjobb módja az összeszerelt akkumulátor falra rögzítése.

A jelölés előtt ellenőrizze az ablakpárkány vízszintességét. Ha egyenetlenül áll, és egy szintre akasztja az akkumulátort, akkor oldalról úgy tűnik, hogy a radiátor van görbén rögzítve. Ezután meg kell vezetnie az ablakpárkány lejtését.

A második pillanat: annak érdekében, hogy a levegő elhagyja a Mayevsky csapot, a fűtőtestet enyhe lejtéssel kell felszerelni. A készülék oldala, ahol a szellőzőnyílás található, szó szerint 1-2 mm -rel emelkedik, vizuálisan az ilyen ferdeség láthatatlan marad.

Amikor a radiátort kicseréli a meglévő csövekhez való csatlakozással, meg kell mérnie a helyzetüket az ablakpárkányhoz képest, majd megkötni a magasságot. Hogyan történik ez, a varázsló megmutatja a videóban:

Az utolsó szakasz

A fűtőtestek végső telepítését egyszerű szabályok szerint hajtják végre:

 1. Fúrjon lyukakat, kalapáljon a dübelekbe és rögzítse a fogasokat. A szekcionált eszközök horgai a legkisebb 25 mm -es behúzás figyelembevételével csavarozhatók be.
 2. Akassza az akkumulátort a konzolokra, és próbálja meg a béléseket. A kényelem érdekében rajzoljon vonalakat a falra..Hogyan kell helyesen akasztani a fűtőtestet
 3. Távolítsa el a radiátort, és végezze el az előkészítő munkát – barázdálja ki a rejtett fektetéshez, csatlakoztassa a csöveket az autópályákhoz, ragassza fel a fényvisszaverő képernyőt.
 4. Végül szerelje be a fűtőtestet, csatlakoztassa a csöveket és húzza meg az amerikait.

  Melegvíz -melegítő oldalsó és alsó csatlakozása

  A bal oldali képen – az oldalsó csatlakozóegység megkerülővel, a jobb oldalon – az alsó csatlakozás rejtett csatlakozásokkal

Hagyja nyitva az elzárócsapokat és a szelepeket a rendszer hűtőfolyadékkal való sikeres feltöltéséhez. A kézi szellőzőnyílásnak zárva kell maradnia, víz vagy fagyálló szivattyúzásakor használják.

Ha a főszezonban központi fűtéses radiátort cserél, a teljes felszállót le kell kapcsolni. A telepítés végén zárja el az akkumulátor bemenetén lévő csapokat, majd adjon vizet a felszállóhoz. Amikor a hűtőfolyadék zaja elhalkul, először lassan nyissa ki a felső, majd az alsó csapot. Légtelenítse a levegőt az akkumulátorból.

Hogyan akasszuk fel az akkumulátort a szigetelt falra

Néha a háztulajdonosok a külső falakat belülről szigetelik egy réteg habbal vagy 50 mm -es extrudált polisztirolhabbal. A radiátor akkumulátor telepítésekor probléma merül fel – a standard horgok túl rövidek, és a hosszabbak konzolos terhelést és hajlítást tapasztalnak. Világos, hogy irreális a habhoz rögzíteni, csak a falhoz.

Egy egyszerű megoldást kínál szakértőnk, Vitalij Dashko videójában. Az akkumulátor rögzítési technológiája a következő:

 1. A rögzítési pontokat a fenti utasítások szerint jelöljük.
 2. Vegyünk egy 5 x 5 cm -es (vagy a szigetelés vastagságának megfelelően) 600 mm hosszú, vagy acél radiátor konzol méretének megfelelő fa rudat.
 3. Függőleges mélyedést vágunk ki a habból, helyezzünk be egy rudat, és rögzítsük a falhoz bármilyen rögzítőelemmel – dübelek, horgonyok, dübelek.
 4. A fűtőtestet a rudakhoz rögzített szabványos felfüggesztésekre helyezzük.

Egy videót nézünk a radiátor szigetelt falra történő felszereléséről:

A berendezés ára

A 100 m2 -es ház fűtési rendszeréhez szükséges berendezések hozzávetőleges számítása.

Név szám Költség (rubel)
Kazán 1 40.000
Kémény 2 m 3.000
Elzáró és csatlakozó szerelvények 1 2.000
Kazánház csővezeték -berendezése 1 2.000
Radiátor 10 szakasz 6 36.000
Radiátor rögzítő készlet 6 1.800
Tartószerkezet 24 1.000
Cső (polipropilén) 60 m 10.000
Szerelvények (készlet) 1 5.000
Teljes: 100.800

A mester által végzett telepítési költségek körülbelül 50 000 – 60 000 rubelbe kerülnek.

Szakmai tanácsok

Számos hasznos javaslat segít pontosabban meghatározni a rendszer választását:

 • lakásoknál az átlós csatlakozás előnyös, ha a fűtőberendezés 12 vagy több szakaszból áll;
 • optimális az átló előnyben részesítése, ha a vezeték kétcsöves;
 • mindig próbálja meg ellátni a tápellátást a felső kollektorral, a visszatérést pedig az alsó kollektorral.

Kényszerkeringtetésű fűtésnél az egycsöves rendszerrel előnyben részesítheti az átlót, és a tápvezetéket az alsó kollektorhoz kell vezetni. A fűtési hatásfok azonban csökken.

iphonevideorecorder.com
mgcool.cc
deadmansbones.net
fearlesslycreativemammas.com
thefunky-monkey.com
openssi.org