Aronia

Aronia is een fruitboom of struik uit de rozenfamilie. Het groeit in grote gebieden in Noord-Amerika. In onze regio’s is de naam van de beschreven struik “appelbes”. Ondanks dat de bessentrossen op lijsterbes lijken, is appelbes een heel ander soort plant. Appelbesstruiken zijn in dezelfde vraag bij tuinders als appelbes.

De plant ziet eruit als een struik of boom met een weelderige spreidende kroon. Het zal een uitstekende decoratie zijn voor uw persoonlijke perceel en zal zich onderscheiden van de rest van de vegetatie met zijn fel rood-gele bladeren. De waarde van de plant is bij veel tuinders al lang bekend, appelbes heeft een aantal geneeskrachtige eigenschappen.

Aronia beschrijving

Aronia beschrijving

Deze vaste plant heeft een oppervlakkige wortelstok en bladverliezende structuur. De kroon van een boom of struik bereikt een hoogte van ongeveer 3 m.Het oppervlak van de stam en takken is bedekt met gladde schors, geschilderd in een roodbruine tint, die, naarmate de plant rijpt, een donkergrijze kleur krijgt.

Op de takken zitten ovale bladsteelplaten met scherpe randen. Hun grootte is niet groter dan 8 cm Leerachtige bladeren hebben een gaas van doorschijnende aderen in het midden. De binnenkant van de plaat is bedekt met een delicaat zilverachtig haar. Het blad is overwegend rijkgroen. Wanneer de omgevingstemperatuur in de herfst begint te dalen, kleurt de struik paarsrood, wat hem bijzonder aantrekkelijk maakt..

Het ontluikende stadium opent in het late voorjaar, onmiddellijk nadat het gebladerte groeit. De bloeiwijzen lijken op appelkronen en zijn gecombineerd tot dichte schubben met een diameter van ongeveer 6 cm Alle bloemen zijn biseksueel en bevatten 5 bloembladen en veel lange meeldraden met verdikte helmknoppen. De meeldraden bevinden zich iets onder de stigma-ovarium. De bloeiperiode is 1,5 tot 2 weken. Dichter bij augustus rijpen appelbesvruchten. Dit zijn bolvormige, enigszins afgeplatte bessen, bedekt met een zwarte of rode schil. De diameter van de vrucht is ongeveer 6-8 cm.De schil van de bessen bevat een witachtige bloei..

De vruchten zijn klaar om geoogst te worden in oktober, wanneer de eerste nachtvorst begint. Appelbessen worden als eetbaar beschouwd. Zoetzure smaak met scherpe tonen.

Appelbes planten en verzorgenAppelbes planten en verzorgen

Reproductie van appelbes

Reproductie van appelbes

Appelbes kweken uit zaden

Aronia laat zich uitstekend vermeerderen door zaad of stekken. Voor de zaadmethode voor het kweken van appelbes worden rijpe gezonde zaden bereid. Ze worden grondig gewassen en door een zeef geveegd. Appelbessenzaden moeten worden gestratificeerd voordat ze worden gezaaid. Eerst wordt het materiaal besprenkeld met verhard rivierzand, licht bevochtigd en overgebracht naar een zak, die in de koelkast in groentecontainers wordt bewaard. Het volgende jaar, na het opwarmen van de grond, worden de voorbereide zaden naar de grond gestuurd. Putten voor toekomstige planten worden gegraven tot een diepte van 8 cm. Ontkiemde appelbeszaden worden zorgvuldig over de gaten verspreid.

Wanneer er twee sterke bladeren verschijnen, worden de zaailingen uitgedund, met een afstand van 3 cm tussen hen.Een andere verdunning moet worden uitgevoerd nadat er nog een paar bladeren zijn gevormd. Het interval wordt verdubbeld. Gedurende het jaar blijven jonge appelbeszaailingen op dezelfde plaats groeien, waarbij ze de tijd nemen om water te geven en los te maken. De volgende uitdunning wordt pas volgend jaar in het voorjaar uitgevoerd.

Voortplanting door stekken

Als stekken zijn groene scheuten met een lengte van maximaal 15 cm afgesneden, de bladeren van de onderste laag worden verwijderd. Slechts een derde van de bladeren mag in het bovenste deel van de scheut blijven. In de schors worden inkepingen gemaakt bij de knoppen en aan de onderkant van de stek. De op deze manier bereide scheuten worden gedurende twee uur in een pot met Kornevin-oplossing vrijgegeven. Vervolgens brengen ze de stekken over naar een kas, waar ze schuin worden geplant. De potgrond wordt bereid uit tuingrond en zand. De stekken worden omwikkeld met een stukje folie zodat ze sneller wortel schieten. De optimale temperatuur voor het kweken van appelbes ligt in het bereik van + 20 … + 25 ° C. In de regel worden jonge zaailingen in minder dan een maand sterker en zijn ze klaar voor onafhankelijke ontwikkeling zonder film..

Aronia kan worden vermeerderd met behulp van lagen, delen, enten en wortelscheuten. De lente wordt beschouwd als een gunstige tijd voor dergelijke evenementen..

Appelbes planten in het open veld

Appelbes planten

Het plannen van het buiten planten van appelbes kan het beste in de herfst worden gedaan. Kies bewolkt weer of avondtijd. Aronia vereist geen speciale voorwaarden voor de fokkerij. De plant ontwikkelt zich normaal zowel in zonnige gebieden als in halfschaduw. Wortelstok groeit goed op zandige leem en leemachtige grondsoorten. Zelfs schaarse laagvruchtbare substraten, gekenmerkt door een zwak zuur of neutraal milieu, zullen de situatie niet verergeren. De nabijheid van grondwater aan het oppervlak heeft geen invloed op de plantengroei. Kwelders hebben echter een negatief effect op de ontwikkeling van zaailingen..

De site wordt opgegraven en gaten worden gemaakt tot een diepte van 0,5 m. De bodem is gevuld met drainage en het resterende volume is bedekt met een mengsel van grond met humus, as en superfosfaatmineralen. Als overmatige uitdroging van de wortels wordt waargenomen, worden ze enige tijd in water gedrenkt en met klei verwerkt..

De wortelhals moet bij het planten minimaal 1,5 cm boven de grond uitsteken. Wanneer de zaailingen in de grond zijn versterkt, worden ze bewaterd en wordt het gebied eromheen verdicht en gemout met stro of turf. De breedte van de mulchlaag is van 5 tot 10 cm De afstanden tussen individuele struiken worden minimaal 2 meter gehouden, omdat de takken vatbaar zijn voor overgroei. Aan het einde van het planten van appelbes worden de scheuten een paar centimeter afgesneden, waardoor er 4-5 knoppen op elke tak achterblijven.

Appelbesverzorging in de tuin

Choke zorg

Aronia is wispelturig in het vertrekken, dus het is belangrijk om bepaalde regels te volgen. De struik is gevoelig voor bodemvocht en reageert scherp op gebrek aan water. Het is belangrijk om meer aandacht te besteden aan water geven tijdens het ontluiken en de vorming van de eierstok van bessentrossen. Als de natuurlijke neerslag onvoldoende wordt, worden dagelijks 2-3 emmers water onder de struiken toegevoegd. Crohn heeft ook periodiek sproeien nodig..

Wanneer de struik op voedzame grond groeit, is een eenmalige voeding gedurende het jaar voldoende. Voor deze doeleinden wordt ammoniumnitraatpoeder gebruikt. Meststof wordt gelijkmatig over het gebied verdeeld totdat de grond is bevochtigd. Bovendien kunt u de appelbes voeren met rotte mest, superfosfaat-minerale meststoffen, houtas of compost. Van tijd tot tijd wordt het gebied met zaailingen losgemaakt en gewied, zodat er ruimte ontstaat in de buurt van de wortelcirkel.

Voorjaarssnoei en verwijdering van droge scheuten zijn belangrijke maatregelen voor de verzorging van appelbes zodat de kroon zich goed kan vormen. Ook worden te lange wortelscheuten afgesneden, waardoor verdikking van de takken wordt voorkomen. In september-oktober wordt verjongend struikgewas gedaan. Houd er rekening mee dat de takken die de leeftijd van acht hebben bereikt, geen gewassen opleveren. Ze worden onder de basis gekapt om plaats te maken voor nieuwe wortelscheuten..

Het vat wordt ingewreven met een kalkmortel. Het is belangrijk om de ontwikkeling van de struik te volgen en plagen op tijd te voorkomen. Aanvankelijk wordt profylaxe in de vorm van sproeien uitgevoerd in de lente, wanneer de bladeren nog niet zijn begonnen te verschijnen. Breng Bordeaux-vloeistof aan. De volgende verwerking wordt uitgevoerd als het gebladerte valt. Als insecten de struiken van aangrenzende aanplant raken, worden de geïnfecteerde zaailingen onmiddellijk besproeid met een insectendodend preparaat. Appelbes wordt vaak aangevallen door bladluizen, motten en teken..

Ziekten achtervolgen appelbes als de aanplant sterk verdikt is. Als gevolg hiervan worden de bladeren en vruchten van de plant aangetast door bacteriële necrose, virale vlekken en roest. Als het mogelijk was om sporen van de ziekte te vinden, is het noodzakelijk om de zaailingen in korte tijd met “Gaupsin” of “Gamair” te besproeien.

Soorten en variëteiten appelbes met een foto

Een paar decennia geleden omvatte het geslacht van appelbesstruik slechts twee soortenvormen, maar tegenwoordig zijn fokkers er ook in geslaagd om een ​​paar hybriden te kweken.

Zwarte appelbes (Aronia melanocarpa)

Zwarte appelbes

De oorsprong van de plant begon in het oosten van Noord-Amerika, waar de struik buiten de stad als erg populair wordt beschouwd. Het is een onvolgroeide boom met vertakte stammen en donkergroene eivormige bladeren. In het voorjaar zijn nieuwe scheuten bedekt met bloeiende schilden met een aangenaam aroma. Wanneer de bestuiving eindigt, rijpen zwarte trossen bessen in plaats van de bloeiwijzen, waarvan het gewicht tot 1 kg kan oplopen. Ze bevatten nuttige componenten en hebben een gunstig effect op de menselijke gezondheid..

Onder de variëteiten van appelbes zijn er:

  • Viking is een rechtopstaande struik met hangende scheuten, bezaaid met getande bladbladen en zwarte afgeplatte vruchten;
  • Nero – een variëteit die het liefst in de schaduw staat, bestand is tegen strenge winters en wordt gekenmerkt door donkere verkleuring van de bladeren en grote bessen die rijk zijn aan vitamines en andere actieve stoffen;
  • Hugin is een middellange struik. De verandering van het seizoen wordt weerspiegeld in de verandering in de kleur van het gebladerte. De vruchten zijn zwart en hebben een glanzend oppervlak.

Aronia rood (Aronia arbutifolia)

Aronia rood

De hoogte van de struik reikt van 2 tot 4 meter. De bladeren zijn ovaal van vorm met lange, scherpe uiteinden. De grootte van de plaat is niet meer dan 5-8 cm Begin mei worden schilden gevormd, bestaande uit kleine roze of witte knoppen. In de herfst vindt het rijpingsproces van vlezige rode vruchten plaats. De diameter van de bessen varieert van 0,4-1 cm. Ze hechten zich betrouwbaar aan de takken en blijven tot diep in de winter aan de struiken.

Aronia Michurina (Aronia mitschurinii)

Aronia Michurina

Het werd gefokt door de beroemde wetenschapper Michurin. Hij was het die erin slaagde een hybride zwarte appelbesvariëteit te krijgen, gekenmerkt door een rijke bloei en een overvloedige oogst. Er zit veel nectar in de bloemen, dus de cultuur is een uitstekende honingplant. Bessen zijn erg nuttig vanwege het gehalte aan vitamines en mineralen. Het ontluikende proces blijft iets achter bij andere plantensoorten. De bessen rijpen in september voordat de vorst komt..

Het voordeel van de variëteit Michurin appelbes is overvloedige vruchtvorming. Eén struik geeft tot 10 kg rijpe heerlijke bessen, die zowel vers kunnen worden gegeten als voor de oogst kunnen worden gebruikt. Het is beter om een ​​​​site te kiezen voor het kweken van appelbes in open gebieden. Het substraat moet gedraineerd en voedzaam zijn.

Eigenschappen en gebruik van appelbes

Appelbes eigenschappen

Genezende eigenschappen

Appelbes fruit is rijk aan voedingsstoffen. Deze omvatten verbindingen zoals catechines, flavonoïden, pectines en sucrose. Bovendien bevatten de weefsels van bessen veel sporenelementen en vitamines..

Het verzamelen van fruit gebeurt met de hand. Appelbessen worden ontdaan van bladeren en takken, gedroogd en gebruikt als blanco voor conservering, bevriezing of bereiding van alcoholische tincturen. Genezende drankjes worden gekookt van de vruchten van appelbes, sappen worden eruit geperst en wijn wordt gemaakt. Het is bekend dat het gebruik van producten die sporen van appelbes bevatten, helpt bij de bestrijding van een aantal ernstige ziekten: atherosclerose, roodvonk, eczeem, mazelen, diabetes mellitus, hoge bloeddruk.

Appelbessen hebben een diuretisch, choleretisch en tonisch effect, stimuleren de immuniteit, verwijderen gifstoffen, zware metalen en ziekteverwekkers die de normale werking van het lichaam verstoren. Bessensap geneest effectief open wonden en brandwonden.

Contra-indicaties

Aronia is gecontra-indiceerd bij mensen die lijden aan hart- en vaatziekten zoals angina pectoris en hypertensie. Niet aanbevolen voor gebruik bij darm- en darmaandoeningen. Vanwege het hoge vitamine C-gehalte moet appelbes met de nodige voorzichtigheid worden gegeten, zelfs door gezonde mensen..