Schisandra chinensis - planten en verzorgen in het open veld. Citroengras kweken, kweekmethoden. Beschrijving, soorten. Foto

Citroengras (Schisandra) is een liaanplant uit de citroengrasfamilie, die wijdverbreid is geworden in China, Japan, Korea en in veel regio’s en regio’s van Rusland, waaronder de regio Moskou. Er zijn ongeveer twee dozijn verschillende soorten in het geslacht van deze bladverliezende gewassen, maar de meest populaire is de citroenboom..

Onderscheidende kenmerken van citroengras zijn de lange wevende stengel, die 15 m lang wordt, met een afbladderend oppervlak met een donkerbruine tint, dichte geurige bladeren met een donkergroene kleur, witroze bloemen en rode sappige bessen – vruchten met zaden erin. De bloeiperiode duurt maximaal twee weken en begint eind mei of begin juni. De oogst vindt plaats in het vroege najaar. Het wordt aanbevolen om jonge gewassen te beschermen tegen de winterkou met een laag afgevallen bladeren en vuren takken, volwassen struiken hebben dit niet nodig. De bessen, het sap, de bladeren en de bast van citroengras hebben heilzame en helende eigenschappen. Ze worden gebruikt in de volksgeneeskunde, bij de bereiding van dranken, desserts, in de zoetwarenindustrie..

Schisandra chinensis is de enige gekweekte soort die bekend staat om zijn variëteiten Pervenets en Sadovy 1. Beide variëteiten zijn vorstbestendig en snelgroeiend. “Pervenets” onderscheidt zich door een hoge kwaliteit van fruit, gemiddelde rijpingstijd en goede weerstand tegen ziekten en plagen, “Sadovy 1” brengt overvloedige oogsten van sappig en aromatisch zoetzuur fruit.

Citroengras planten in de volle grond

Citroengras planten in de volle grond

Datums, plaats en schema van landing

De optimale tijd voor het planten van citroengras in warme streken is september-oktober, in andere gebieden zal de lenteperiode gunstiger zijn – eind april – begin mei. De gekozen plaats voor het kweken van het gewas moet worden beschermd tegen sterke windstoten en koude tocht, met goed zonlicht. Deze plaats kan zich op ongeveer anderhalve meter van het gebouw bevinden. Afstand tussen aanplant – 80-100 cm.

Grondbewerking, selectie en planten van zaailingen

Twee weken voor het planten is het noodzakelijk om plantkuilen te maken met een diameter van ongeveer 70 cm en een diepte van ongeveer 40 cm.Een drainagelaag wordt op de bodem gelegd van gebroken rode baksteen of kleine steenslag, de dikte van dat is ongeveer 10 cm. De rest van de ruimte in de put is gevuld met een speciaal grondmengsel, bestaande uit gelijke delen verrotte humus en compost, blad- en graszoden, superfosfaat (200 gr) en houtas (500 gr). Tot de dag van planten zal de grond iets bezinken en dichter worden..

Bij het kiezen van zaailingen moet u letten op de nodige uiterlijke kenmerken:

 • Leeftijd – 2-3 jaar;
 • Hoogte – 10-15 cm;
 • Het wortelgedeelte is gezond en goed ontwikkeld.

De zaailing wordt in het midden van de put geplaatst, de wortels worden uitgespreid over het grondoppervlak en bestrooid met aarde zodat de wortelhals gelijk blijft met de grond. Direct na het planten wordt overvloedig water gegeven in een geconstrueerde cirkel met bijna stengels met een kleine aarden rol langs de rand (ongeveer 10 cm). Na het opnemen van het gietwater wordt de grond bedekt met humus of compostmulch..

Citroengras verzorgen in de tuin

Citroengras verzorgen in de tuin

Water geven en sproeien

Het wordt aanbevolen om in de bijna-stamcirkel te irrigeren, het volume van het gietwater is matig. Op warme zomerdagen is extra vocht nodig in de vorm van het besproeien van de bladmassa. Deze waterbehandeling wordt aanbevolen voor jonge en volwassen culturen. Het water moet warm en bezonken zijn; het is mogelijk om containers met gietwater in de open zon te laten staan ​​voor verwarming. Een volwassen plant heeft ongeveer 5-6 emmers vloeistof nodig.

Bodemverzorging

De grond vereist regelmatig wieden en ondiep losmaken. Om een ​​matige luchtvochtigheid te behouden en als extra voedsel, kunt u een mulchlaag van humus of rotte compost gebruiken..

Bevruchting

In de eerste twee jaar na het planten is er geen extra voeding nodig voor citroengras. Meststoffen worden pas in het derde levensjaar aangebracht. Het wordt aanbevolen om tijdens het seizoen drie verschillende verbanden te gebruiken – in de lente, zomer en herfst. Na elk van hen moet de grond worden bevochtigd met warm irrigatiewater..

 • In het voorjaar (rond begin april) – 20-30 g salpeter.
 • In de zomer (met een interval van 15-20 dagen) – een oplossing van vogelpoep (voor 20 liter water – 1 kg) of toortsoplossing (voor 10 liter water – 1 kg).
 • In de herfst – een mengsel van superfosfaat (20 g) en houtas (100 g) wordt in de stamcirkel van elke struik gebracht tot een diepte van ongeveer tien centimeter.

Installatie van steunen

Trellis en zelfgemaakte ladders worden aanbevolen om noodzakelijkerwijs te worden gebruikt voor het kweken van citroengras

Trellis en zelfgemaakte ladders worden aanbevolen om zonder mankeren te worden gebruikt voor het kweken van citroengras, omdat een dergelijke plaatsing bijdraagt ​​​​aan het aanleren van een grote hoeveelheid zonlicht en warmte door de plant en een gunstig effect heeft op de kwaliteit en overvloed aan fruit. Citroengras zonder ondersteuning groeit als een gewone kleine struik en mist vaak vruchtvorming. Zo’n nuttige structuur moet al in het eerste seizoen van het kweken van een geurig en nuttig gewas worden geïnstalleerd..

Om een ​​latwerk te maken, heb je hoge pilaren (van 2,5 tot 3 m hoog) en metaaldraad nodig. Elke pilaar wordt in de grond gegraven tot een diepte van ongeveer 60 cm, met een tussenruimte van 2,5-3 m van elkaar. De draad wordt in even rijen aan de palen bevestigd op een hoogte van 50 cm, 1,5 m en 2,5 m van de grond. De volwassen zaailingen worden eerst aan de dichtstbijzijnde draad gebonden en vervolgens, naarmate ze groeien, aan elke volgende.

Als citroengras in de buurt van de muur van een huis of ander gebouw groeit, kun je in plaats van een latwerk houten ladders bouwen en deze in een schuine vorm in de buurt van het gebouw installeren. Een dergelijke ondersteuning ondersteunt ook perfect de groeiende scheuten van citroengras..

Snoeien

In de eerste twee jaar na het planten van de zaailingen vindt de vorming en toename van de groei van het wortelgedeelte plaats en daarom is snoeien in deze periode niet nodig. Vanaf het derde levensjaar groeien grondscheuten met hoge snelheid en wordt de snoeiprocedure erg belangrijk. Bij een sterke verdikking van de cultuur kunnen scheuten midden in het zomerseizoen worden afgesneden, maar het is het beste om dit in het najaar te doen. Op elke struik is het noodzakelijk om 3 tot 6 jonge scheuten achter te laten en de rest wordt volledig naar de grond verwijderd. Het verwijderen van citroengrasscheuten in de winter en de lente (de tijd van actieve sapstroom) is gecontra-indiceerd, omdat de plant kan afsterven.

Verjongend snoeien wordt aanbevolen voor volwassen citroengras, waarvan de takken 15-18 jaar oud zijn. Sanitair snoeien kan gedurende het hele warme seizoen. Culturen moeten worden bevrijd van beschadigde en gedroogde takken, van kleine en zieke scheuten, evenals van constant verschijnende wortelscheuten. Een spoedprocedure is nodig wanneer plagen of ziekten verschijnen.

Overdracht

Een transplantatie voor citroengras is teveel stress en hij pakt het zwaar. Bloemisten en tuinders raden verplanten niet aan zonder speciale behoefte. Zelfs een dergelijke reproductiemethode als worteldeling wordt in dit geval niet gebruikt, zodat de wortels van de plant niet uitdrogen wanneer ze uit de grond worden gehaald. Als de situatie is dat de plant naar een andere plaats moet worden getransplanteerd, probeer dan zo snel mogelijk te transplanteren, omdat citroengras lijdt aan blootstelling van het wortelgedeelte. Het is noodzakelijk om het plantgat en het grondmengsel van tevoren voor te bereiden en pas daarna de plant uit te graven.

Kweekmethoden voor citroengras

Kweekmethoden voor citroengras

Zaadvoortplanting

De zaden kunnen in de herfst en het voorjaar worden geplant. In het najaar worden vers geoogste vruchten in de grond gezaaid. Na overwintering in de grond zullen ze in het voorjaar minnelijke scheuten geven. Bij het planten in de lente worden de voorbereide zaden, gestratificeerd gedurende zestig dagen, geplant in plantdozen met een speciaal grondmengsel tot een diepte van ongeveer 5 mm, bedekt met papier en wordt dagelijks water gegeven totdat er scheuten verschijnen. Zaailingen verschijnen binnen 10-15 dagen. Jonge tedere zaailingen mogen niet worden blootgesteld aan direct zonlicht. Als profylaxe en voor desinfectie worden zaailingen geïrrigeerd met een zwakke mangaanoplossing. Na het verschijnen van 3-4 volwaardige bladeren, worden de zaailingen overgebracht naar ruimere containers en op een afstand van 5-6 cm van elkaar geplant.

Jong citroengras kan begin juni naar de volle grond worden overgebracht, nadat de planten geleidelijk aan de open lucht en uitharding zijn gewend. Open bedden moeten in halfschaduw zijn, het interval tussen aanplant is 10 cm of meer.In de eerste twee jaar wordt aanbevolen om extra beschutting te gebruiken voor jonge gewassen voor de winter. Als afdekmateriaal kunt u gevallen bladeren en vuren takken nemen. Als de planten de leeftijd van drie jaar hebben bereikt, kunnen ze op een vaste plek geplant worden..

Voortplanting door stekken

Voor het snijden van stekken moet je de toppen van jonge scheuten nemen. Een gunstige tijd voor enten is midden in de zomer. Het onderste deel van de stekken wordt een dag ondergedompeld in de Kornevin-oplossing en vervolgens geplant in bevochtigd rivierzand. Geplante stekken moeten worden afgedekt met een glazen pot of een afgesneden plastic fles.

Voortplanting door gelaagdheid

Onder de gekiemde jaarlijkse scheuten aan de basis van de wortel, wordt aanbevolen om de sterkste exemplaren te kiezen, ze naar het oppervlak van de losgemaakte aarde te kantelen, ze met een draad te fixeren en te bestrooien met humus of veengrond met een laag van ongeveer 15 cm dik .De eerste wortels op de lagen zullen binnen ongeveer 4 maanden verschijnen en het systeem zal pas over 1,5-2 jaar volledig worden gevormd. Dan is het mogelijk om de lagen te scheiden en te transplanteren naar een permanente locatie voor onafhankelijke verdere ontwikkeling..

Voortplanting door worteluitlopers

Het wordt aanbevolen om in de tweede helft van de lente worteluitlopers op te graven en te planten. Het is raadzaam om meerdere nakomelingen te kiezen die zich verder van de volwassen struik bevinden. Het is noodzakelijk om de landingsplaats van tevoren voor te bereiden en onmiddellijk nadat ze van de grond zijn verwijderd, op een nieuwe site te planten. Het wortelgedeelte mag niet uitdrogen in de lucht, zelfs niet voor korte tijd. In de eerste maanden moeten zaailingen worden beschermd tegen direct zonlicht en moet er overvloedig bodemvocht worden uitgevoerd..

Grote plagen en ziekten

Schisandra is resistent tegen plagen en verschillende ziekten, ook vanwege het heldere aroma

Schisandra is resistent tegen plagen en verschillende ziekten, ook vanwege het heldere aroma, maar soms kan de ziekte beginnen door contact met een zieke plant of de nabijheid van de locatie op de site. Om de ware ziekte te bepalen en dringende maatregelen te nemen om culturen te redden, moet u de belangrijkste symptomen kennen..

 • Bruine vlekken met zwarte gestippelde vlekken op de achterkant van de bladplaat duiden op een schimmel- of bacteriële infectie – bladvlek. Het is noodzakelijk om planten te behandelen met preparaten die koper bevatten
 • Grote vlekken van een donkere, bijna zwarte tint op de bladeren, die uiteindelijk in gaten veranderen, duiden op phyllostictosis. Oplossingen met kopergehalte vereist.
 • Bruine vlekken tot twee centimeter in diameter zijn ascochitis. Bordeaux-vloeistof (1% oplossing) is nodig om de bladeren te verwerken.
 • Bruine vlekken met een roze bloei zijn een schimmelziekte van ramulariasis. Speciale fungiciden vereist.
 • Een losse bloei met een witte tint op het oppervlak van bladplaten en stengels, die uiteindelijk bruin van kleur wordt, is echte meeldauw. In het beginstadium van de ziekte wordt een soda-oplossing gebruikt om, en in gevorderde omstandigheden, oplossingen en preparaten met koper te bestrijden.
 • Verval van de wortelhals, een deel van de stengel – een schimmelziekte Fusarium. De zieke plant moet volledig worden verwijderd en de grond moet worden bewaterd met een desinfecterende oplossing..

Nuttige eigenschappen en contra-indicaties

De bladeren, vruchten en zaden van Schisandra bevatten een enorme hoeveelheid nuttige stoffen: organische zuren, vitamines, vette olie, veel sporenelementen en biologisch actieve componenten die nodig zijn voor het menselijk lichaam bij de complexe behandeling van ziekten van het hart en de bloedvaten , lever en pancreas, zenuwstelsel en organen spijsvertering. Schizandra-bessen en zaden worden gebruikt om afkooksels en tincturen te maken, die nodig zijn voor de genezing van bloedarmoede en tuberculose, ziekten van het urogenitale systeem en hypertensie. De stoffen in citroengras worden door de Chinese geneeskunde gebruikt om de bloedsuikerspiegel te normaliseren en de hartspieren te versterken. In ons land is citroengras populair in volksrecepten (als preventieve maatregel tegen griep en verkoudheid), evenals bij de productie van cosmetica (voor de bereiding van crèmes en maskers).

Wanneer u citroengras kiest als therapeutisch of cosmetisch product, moet u een specialist raadplegen, aangezien de plant enkele contra-indicaties heeft.

Hoe citroengras te kweken (video)

Citroengras. Hoe citroengras te kweken. website "Tuinwereld"Citroengras. Hoe citroengras te kweken. website