Actinidia-plant

De plant actinidia (Actinidia) is een vertegenwoordiger van de familie met dezelfde naam. Dit geslacht omvat lianen met houtachtige scheuten die groeien in schaarse bossen in het Verre Oosten (er wordt aangenomen dat vertegenwoordigers van dit geslacht in die delen van verre tijden hebben overleefd, toen het klimaat daar nog subtropisch was), evenals in veel landen van Zuidoost-Azië … Volgens verschillende classificaties worden ongeveer 70 soorten naar actinidia verwezen, waaronder de gastronomische actinidia en de Chinese actinidia, die iedereen de bekende vruchten van kiwi geven. De naam van de plant komt van het woord “straal” en wordt geassocieerd met de vorm van zijn eierstokken.

De verbazingwekkende wijnstok kwam pas in het midden van de 20e eeuw naar Europese landen. Tegenwoordig kunnen verschillende soorten actinidia worden gekweekt in gematigde klimaten. In vergelijking met kiwi zijn de vruchten van dergelijke wijnstokken kleiner en donziger, maar kunnen ze nog waardevollere stoffen bevatten. De populariteit van actinidia groeit voortdurend en liaan wordt steeds vaker gevonden in tuinen, samen met andere fruit- en bessengewassen. Dus het type kolomikt trekt tuinders aan met zijn vorstbestendigheid. Een andere recordhouder is een soort argut, waarvan de hoogte van de scheuten 30 m . bereikt.

Beschrijving van actinidia

Beschrijving van actinidia

Actinidia is een bossige meerjarige liaan die bladeren afwerpt voor de winter. Het heeft leerachtig (minder vaak dun) blad met tandjes langs de randen, die soms een spectaculaire bonte kleur kunnen hebben, die gedurende de zomer verandert. Voor een normale ontwikkeling heeft de wijnstok een steun nodig waarop zijn scheuten kunnen vasthouden. Bloemen worden gevormd op de stelen van het huidige seizoen, gelegen in de bladoksels van 1-3 stuks. Interessant is dat bij actinidia slechts een deel van de nieren tegelijk opengaat, wat een “verzekering” biedt in geval van terugkerende vorst. De meest voorkomende bloemkroonkleur is wit, hoewel er soorten zijn met goudgele of oranje bloemen. Bij sommige soorten kunnen bloemen een aangenaam zoet jasmijnaroma uitstralen. Bloei duurt ongeveer 10 dagen en komt meestal voor in de zomermaanden..

Na het einde van de bloei worden fruitbessen gebonden aan vrouwelijke planten, die een geelgroene of lichtoranje kleur hebben. Ze zijn rijk aan nuttige stoffen (vooral ascorbinezuur) en bij sommige soorten kunnen ze als voedsel worden gebruikt. Van actinidia-bessen worden verschillende soorten jam en dranken bereid, gedroogd of vers geconsumeerd. Gedroogde actinidia lijkt op een zeer grote rozijn.

Verschillen tussen vrouwelijke actinidia en mannelijke

Verschillen tussen vrouwelijke actinidia en mannelijke

Actinidia is tweehuizig en de mannelijke exemplaren verschillen van de vrouwelijke. Er bestaan ​​zelfbestuivende rassen, maar die komen niet zo vaak voor en geven niet altijd de gewenste opbrengst. Het geslacht van een plant bepalen kan waarschijnlijk alleen tijdens de bloei. Mannelijke bloemen bloeien een paar dagen eerder, hebben geen stamper, maar hebben meer meeldraden. Bij vrouwelijke bloemen zijn de meeldraden rond de stamper steriel of volledig afwezig. Ze worden alleen bestoven door het stuifmeel van mannelijke exemplaren, gedragen door insecten of door de wind, dus om een ​​gewas in de tuin te krijgen, is het noodzakelijk om op zijn minst een paar verschillende wijnstokken te hebben. De meest optimale verhouding is de aanwezigheid van 2 mannelijke struiken voor 8-10 vrouwelijke. Tegelijkertijd kunnen verschillende soorten actinidia niet worden bestoven. De uitzonderingen zijn verwante lianen: paars, arguta en Giraldi. Soms worden stekken van mannelijke planten op vrouwelijke planten geënt..

Om er zeker van te zijn dat u een plant van het gewenste geslacht koopt, dient u contact op te nemen met kwekerijen en vertrouwde verkooppunten. Actinidia-zaailingen kunnen elk geslacht hebben, wat alleen wordt bepaald bij de eerste bloei, daarom wordt het kopen van geroote stekken als betrouwbaarder beschouwd. Dergelijke zaailingen kunnen worden onderscheiden door de aanwezigheid van een mini-hennep (het snijden zelf zonder top), waaruit laterale scheuten ontstaan. De zaailing zal een ontwikkelde hoofdscheut hebben.

Bessenwijnstok Actinidia kolomikta. Voortplanting en verzorging. Doktersadvies b.n. Fursova N. P.Bessenwijnstok Actinidia kolomikta. Voortplanting en verzorging. Doktersadvies b.n. Fursova NP

Korte regels voor het kweken van actinidia

De tabel toont korte regels voor het kweken van actinidia in het open veld..

Landen Actinidia wordt meestal buiten geplant in de herfst of lente..
Verlichtingsniveau Liana geeft de voorkeur aan halfschaduwrijke plaatsen en houdt niet van brandende stralen, maar zonder voldoende zonlicht kunnen de vruchten niet rijpen. Voor beplanting is een warme hoek het meest geschikt, alleen verlicht tot de lunch..
Bewateringsmodus Bij warm en droog weer wordt aanbevolen om de wijnstok ‘s morgens of’ s avonds te besproeien, waarbij de beregeningsprocedure wordt uitgevoerd.
De grond Om actinidia te planten, heb je vochtige, zure of neutrale grond nodig met een goede drainagelaag..
Topdressing Voor volledige ontwikkeling kun je actinidia slechts twee keer voeren: begin april en na de bloei.
Bloeien Bloei duurt ongeveer 10 dagen en komt meestal voor in de zomermaanden..
Snoeien Het is belangrijk om te onthouden dat het snoeien niet in het vroege voorjaar en de herfst wordt uitgevoerd..
Reproductie Zaden, laagjes, stekken.
Ongedierte Bladkevers, rupsen, gaasvliegen en schorskevers, katten.
Ziekten Echte meeldauw, phyllosticosis, grijze en groene schimmel, vruchtrot.

Actinidia planten in de volle grond

Actinidia planten in de volle grond

De beste tijd en plaats om te landen

Actinidia wordt in de herfst of lente in de grond geplant. Meestal worden hiervoor gekochte zaailingen van 2-3 jaar oud (tot 70 cm hoog) met een gesloten wortelstelsel gebruikt – dergelijke struiken zullen sneller wortel schieten. Om een ​​overwoekerde liaan niet te transplanteren, proberen ze er meteen een vaste plek voor te vinden. Met de juiste zorg kan actinidia meer dan 30-40 jaar groeien en gewassen produceren..

Liana geeft de voorkeur aan halfschaduwrijke plaatsen en houdt niet van brandende stralen, maar zonder voldoende zonlicht kunnen de vruchten niet rijpen. Voor beplanting is een warme hoek, die alleen tot lunchtijd verlicht is, het meest geschikt. Er moet ook aandacht worden besteed aan de buurt: actinidia groeit niet goed in de buurt van appelbomen en andere grote bomen – de wijnstok zal met hen in conflict komen voor voedingsstoffen. Maar het kan naast bessenstruiken en andere tuinbessen worden geplant. Maar het is niet de moeite waard om jonge bomen te gebruiken als directe ondersteuning voor de wijnstokken – de groeiende actinidia zullen snel zo’n aanplant gaan persen. Plant ook geen nabijgelegen gewassen die diep losgemaakt moeten worden..

Om actinidia te planten, heb je vochtige, zure of neutrale grond nodig met een goede drainagelaag. Zware klei of alkalische actinidia-grond zal niet werken. Verhoogde plaatsen van de tuin of hellingen hebben de voorkeur: daar zal het vocht zeker niet stagneren in de grond. Als het grondwaterpeil in het gebied te hoog is, kan de zaailing op een heuvel worden geplant, waardoor er een heuvel van de gewenste grootte ontstaat.

Actinidia is een wijnstok, dus het heeft goede ondersteuning nodig, anders zinken de scheuten van de struik naar de grond en verliezen ze hun nette uiterlijk. Zijn rol kan worden gespeeld door een hek of een speciaal ontworpen latwerk. Hiermee kunt u de plant de gewenste vorm geven, wat het verzamelen van fruit dichter bij de top van de wijnstok zal vergemakkelijken. Als actinidia in de buurt van het huis groeit, moet je de vruchten van het dak of de zolder verwijderen.

Hoe actinidia correct te planten. Actinidia zorgHoe actinidia correct te planten. Actinidia zorg

Lente planten

Als de lente is gekozen voor het planten van actinidia, begint de procedure begin maart, vóór het begin van de actieve sapstroom. Bij het planten van meerdere planten tussen de struiken moet u een bepaalde afstand aanhouden. Het hangt af van de grootte van de variëteit: voor een groot type argut tussen de wijnstokken kunnen ze tot 2 m staan, voor een type kolomikta – ongeveer een meter. Als actinidia wordt gekweekt voor decoratieve doeleinden voor verticaal tuinieren, worden de struiken 70 cm uit elkaar geplaatst en wordt organisch materiaal in de gaten gebracht. Vaker planten zal leiden tot verstrengeling van de stengels van aangrenzende planten en moeilijkheden bij het verzorgen ervan. Bij massabeplanting blijft 3-4 m over in de gangpaden, waarbij de rijen van noord naar zuid worden geplaatst. In dit geval blijven sneeuw en vocht langer aan de struiken hangen en in de zomer wordt een meer uniforme verlichting en schaduw van de wortels gecreëerd..

Voor het planten hebben zaailingen voorbereiding nodig. Droge of gebroken scheuten en wortels worden eruit gehaald en de wortels worden ondergedompeld in een beslag gemaakt van klei vermengd met vruchtbare grond..

De landingsplaats is van tevoren voorbereid – ongeveer een paar weken voor de dag van ontscheping. De afmetingen moeten ongeveer 50×50 cm zijn op dezelfde diepte, maar in de eerste plaats moet men uitgaan van de grootte van de wortels van de zaailing met een toename van de drainagelaag. Op de bodem van de put moeten kiezelstenen, steenpuin of andere geschikte stenen worden gelegd. Het belangrijkste is om materialen die kalk bevatten te vermijden, bijvoorbeeld gemalen kalksteen. Vervolgens wordt het plantgat gevuld met voedzame grond, waar turf, compost of humus in is gebracht. Bovendien worden superfosfaat (250 g), kaliumsulfaat (35 g) of houtas, evenals ammoniumnitraat (120 g) aan het mengsel toegevoegd. De uitzondering zijn additieven die chloor bevatten – dit element kan zaailingen vernietigen..

Een paar weken, vlak voor het planten, wanneer de grond in het gat een beetje bezinkt, wordt er een kleine heuvel in gegoten uit gewone tuingrond – dergelijke maatregelen zullen voorkomen dat de wortels met meststoffen worden verbrand. De zaailing wordt er samen met de grondkluit bovenop gelegd. Om de plant gemakkelijker uit de draagbare container te kunnen trekken, wordt deze overvloedig bewaterd. Na installatie in het gat moet de wortelhals van de zaailing gelijk liggen met de grond. De holtes zijn gevuld met aarde, zoals het zou moeten worden verdicht. Na het planten wordt de zaailing goed bewaterd en verbruikt ongeveer 25 liter water per struik. Het bijna-stamgebied wordt gemulleerd met een laag compost van ongeveer 4-5 cm dik. Een paar weken voor de volledige beworteling wordt de wijnstok in de schaduw geplaatst met een papieren of stoffen beschutting tegen de zon. Snoeien na het planten mag niet gebeuren.

Planten in de herfst

Actinidia planten in de herfst

In de herfst wordt actinidia uiterlijk 3 weken voor het begin van de vorst geplant. Voor een dergelijke aanplant zijn alleen jonge planten van 2-3 jaar geschikt, andere struiken hebben geen tijd om lang voor het begin van koud weer wortel te schieten. Anders wordt de procedure op dezelfde manier uitgevoerd als in het voorjaar..

Ondersteuning selectie:

Actinidia vormen geen luchtwortels en vormen daarom geen bedreiging voor gebouwen. Wetende dat de wijnstok zich niet vastklampt aan scheuren in de muren of het hek, wordt deze veilig naast de tuinstructuren geplant. Het belangrijkste is om ervoor te zorgen dat druppels van de daken de struiken niet beschadigen. Je kunt tuinhuisjes of andere decoratieve structuren versieren met actinidia: bogen, pergola’s.

Zonder ondersteuning zullen de scheuten van de klimplant in de war raken. Dit bemoeilijkt de zorgprocedures enorm en kan de overvloed aan vruchtvorming nadelig beïnvloeden. De steunen kunnen van metaal, hout of beton zijn. Een andere manier is om draad te gebruiken. Het is gespannen tussen twee sterke palen van gemiddelde hoogte in 3-4 rijen, zoals op een druivenlatwerk. Dus de wijnstok zal zich horizontaal ontwikkelen. Naarmate de scheuten zich ontwikkelen, worden ze vastgebonden aan de gidsen..

Voor regio’s met ijzige winters wordt het aanbevolen om verwijderbare hekjes te gebruiken die worden vastgehouden op buizen die in de grond zijn gegraven. Voor het begin van de vorst wordt de structuur gedemonteerd, waarbij de hekjes op de grond worden gelegd, samen met de wijnstokken die eraan vasthouden. Voor de winter is de plant goed bedekt en in het voorjaar wordt hij teruggebracht naar zijn oorspronkelijke plaats..

Actinidia zorg

Actinidia zorg

Tijdens de groeiperiode wordt actinidia periodiek bewaterd, gewied en gevoerd, en ook gesnoeid. Het is noodzakelijk om de verspreiding van ziekten of schadelijke insecten te monitoren en tijdig te voorkomen. Ondanks de uiterlijke verschillen in de soort actinidia, zal de zorg voor hen hetzelfde zijn.

Water geven

Bij warm en droog weer wordt aanbevolen om de wijnstok ‘s morgens of’ s avonds te besproeien, waarbij de beregeningsprocedure wordt uitgevoerd. Overdag wordt een dergelijke procedure niet uitgevoerd om brandwonden aan het gebladerte te voorkomen. Het is ook de moeite waard om tijdens de bloei een pauze te nemen – water kan een slecht effect hebben op het bestuivingsproces..

Actinidia tolereert geen lange droge perioden en begint bladeren af ​​te werpen. Verse scheuten die na hun val verschijnen, hebben geen tijd om zich voldoende te ontwikkelen voor de vorst en kunnen bevriezen. Dit wordt voorkomen door wekelijks overvloedig water te geven (ongeveer 2-3 emmers water per plant, afhankelijk van de grootte). Na het water geven wordt het losmaken uitgevoerd tot een ondiepe diepte (de wortels van actinidia liggen ondiep), en ook het wortelgebied onkruid en de grond mulchen met zaagsel of spaanders.

Topdressing

Topdressing actinidia

Bemesting zal bijdragen aan de snelle ontwikkeling, verhoogde vorstbestendigheid en overvloedige vruchtvorming van actinidia. Voor volledige ontwikkeling kan actinidia slechts twee keer worden gevoerd: begin april en na de bloei. Op arme gronden worden extra meststoffen toegepast. Het wordt niet aanbevolen om verse mest te gebruiken, maar u kunt de struiken bemesten met bladhumus en compost (1 emmer per 1 vierkante meter) of een oplossing van toorts of kippenmest gebruiken.

Minerale additieven kunnen samen met organisch materiaal worden toegevoegd. Aan het begin van de lente worden bijvoorbeeld kalium-fosfor (ongeveer 20 g) en stikstof (35 g) samenstellingen toegevoegd aan 1 vierkante meter grond. De volgende voeding wordt uitgevoerd met de vorming van eierstokken, met 10-12 g kaliumfosfor en ongeveer 15-20 g stikstofsupplementen. Na het oogsten van de vruchten, in het midden van de herfst, wordt actinidia opnieuw gevoed, met alleen kalium-fosforsamenstellingen (elk 20 g). Er kunnen korrelige meststoffen worden gebruikt, ze worden tot een diepte van ongeveer 10-12 cm in de grond gegraven en vervolgens worden de struiken overvloedig gedrenkt.

Snoeien

Actinidia snoeien

Een goede verzorging van actinidia stimuleert de groei van de scheuten, waardoor de kroon van de wijnstok geleidelijk dikker begint te worden. Als je het groeiproces van de struik niet onder controle hebt, wordt deze minder vorstbestendig en begint hij ook minder vrucht te dragen. Vanaf 3-4 jaar ontwikkeling moet de wijnstok worden gevormd. Het is belangrijk om te onthouden dat er in het vroege voorjaar en de herfst niet wordt gesnoeid. Tijdens deze periode heeft actinidia een bijzonder sterke sapstroom, dus snoeiwonden kunnen leiden tot de dood van de struiken. In de winter bevroren scheuten worden pas verwijderd nadat het gebladerte heeft gebloeid, en verdikkende takken worden verwijderd na de oogst, in de herfst of heel vroege lente voordat de knoppen beginnen te openen. Lange stelen kunnen indien nodig worden gehalveerd. De resterende scheuten worden op het latwerk in de vereiste richting versterkt. Sommige tuinders snoeien gedeeltelijk in de zomer..

Om het hout in de winter beter te laten rijpen, wordt aanbevolen om de uiteinden van de takken te knijpen – dit vertraagt ​​​​de ontwikkeling van scheuten. Als actinidia op een horizontaal latwerk groeit, kun je van zijn takken een tweearmig cordon vormen. In dit geval worden 2 stengels op de plant geselecteerd, op dezelfde lijn geplaatst en horizontaal in tegengestelde richtingen gericht. De rest van de stelen op dit niveau worden verwijderd. Tegen het volgende jaar vormen de verlaten takken een nieuwe groei van de tweede orde, die vruchten zal afwerpen. Deze scheuten zijn verstevigd op een verticale steun.

Het is noodzakelijk om anti-aging snoeien uit te voeren bij planten ouder dan 8-10 jaar. In dit geval worden de skeletachtige takken afgesneden, waardoor er alleen een stronk overblijft tot 40 cm hoog.

oogsten

Actinidia oogsten

Actinidia begint te bloeien en vrucht te dragen gedurende ongeveer 3-4 jaar teelt, maar alleen wijnstokken van 7 jaar en ouder brengen een volledige oogst. Met de juiste zorg kan de plant 40 jaar of langer gewassen produceren, soms tot 60 kg fruit per seizoen van 1 struik. Gemiddeld is de opbrengst maximaal 20 kg. Actinidia-vruchten rijpen ongelijkmatig. In een aantal variëteiten blijven ze lang op de takken, zelfs na het rijpen, maar in andere planten beginnen rijpe vruchten af ​​te vallen, daarom wordt de verzameling 1-2 weken vóór deze fase uitgevoerd. Bessen rijpen goed, zelfs bij voortijdige oogst, en kunnen alleen in onrijpe vorm worden vervoerd. Gemiddeld vindt de inzameling plaats van de tweede helft van augustus tot half of eind september. Wanneer alle vruchten van de takken zijn verwijderd, wordt de liaan gevoed met kalium-fosforverbindingen of houtas – een dergelijke maatregel zal bijdragen aan een succesvolle overwintering.

Voorbereiden op de winter

Volwassen actinidia-struiken worden eind september gesnoeid, waarbij ze de helft tot een derde van de lengte van hun stengels verwijderen. Takken die de struik verdikken, worden ook gesnoeid. Dergelijke wijnstokken hebben geen beschutting nodig.

Jonge actinidia, die niet langer dan 2-3 jaar in de tuin groeien, worden in de herfst van de steunen verwijderd en bedekt met gebladerte, vuren takken of een laag turf. De dikte van een dergelijke schuilplaats moet 20 cm zijn, er wordt voorlopig een gif vastgelegd, wat het verschijnen van knaagdieren zal voorkomen. De muizen beschadigen actinidia zelf niet, maar ze regelen nesten in de scheuten. De deklaag van jonge wijnstokken wordt in april verwijderd.

Reproductie van actinidia

Reproductie van actinidia

Actinidia kan worden vermeerderd door zaden en vegetatieve methoden. In het eerste geval is de overdracht van raskenmerken niet gegarandeerd; bovendien kan de zaailing van elk geslacht zijn. Maar dergelijke wijnstokken worden als persistenter beschouwd, hoewel ze pas in het 7e teeltjaar vruchten beginnen af ​​​​te werpen..

De struiken verkregen uit stekken of gelaagdheid erven het geslacht en alle kenmerken van de variëteit, en de vruchten verschijnen erop in het 3-4e teeltjaar, daarom wordt deze voortplantingsmethode als populairder beschouwd.

Reproductie door booglagen

De methode van het vormen van gelaagdheid trekt aan door zijn eenvoud. In de lente, wanneer het blad van de actinidia eindelijk bloeit, wordt er een grote en lange stengel op gevonden, op de grond gebogen en vastgezet. Op het punt van contact met de grond wordt het besprenkeld met aarde tot een diepte van 10-15 cm, de resulterende heuvel wordt bewaterd en gemulleerd met een laag humus of zaagsel. In dit geval moet de kruin van de scheut boven de grond blijven..

De stekken worden systematisch bewaterd en beschermd tegen onkruid, en de kroon en verse groei worden regelmatig besproeid. Tegen de herfst zou zo’n plant zijn eigen wortels moeten vormen, waarna hij naar de gekozen plaats kan worden getransplanteerd. Indien gewenst kan volgend voorjaar een transplantatie worden uitgevoerd, waarbij een nieuwe struik wordt gescheiden na het begin van de bloei van het gebladerte. Als de uit de snede verkregen liaan er te zwak uitziet, kun je hem nog een jaar op zijn oude plaats laten. Dit wordt het vaakst waargenomen in meer noordelijke regio’s..

Stekken

Stekken van actinidia

Voor de vermeerdering van actinidia worden ook groene stekken gebruikt. Met deze methode kun je veel planten tegelijk krijgen. Stekken worden aan het begin van de zomer geoogst, wanneer er zich vruchten op de liaan ontwikkelen en de stengels stijf beginnen te worden. ‘S Morgens worden sterke jaarlijkse scheuten van een halve meter tot een meter lang uit de struik gesneden. Om te voorkomen dat ze vervagen, wordt de onderste snede onmiddellijk ondergedompeld in water. Stekken worden gesneden uit deze scheuten met een lengte van 10-15 cm en niet minder dan een potlood dik. Elk moet een paar internodiën en 3 knoppen hebben. De bovenste snede wordt 4-5 cm boven de dichtstbijzijnde nier in een rechte lijn gemaakt en de onderste snede wordt schuin onder de onderste nier gemaakt. De bovenste bladeren worden 2 keer ingekort om verdamping te verminderen, en de rest wordt zorgvuldig samen met de bladsteel gesneden.

Na deze voorbereiding worden de stekken geplant in een vooraf voorbereid bed. Gebruik voor het planten een voorbewaterd land met toevoeging van humus en zand (2: 2: 1). Minerale meststoffen (100 g per 1 vierkante meter), die geen chloor bevatten, worden ook op de grond aangebracht. Stekken worden schuin in de grond geplaatst, verdiepen ze tot de middelste knop en houden 5 cm tussen zaailingen en 10 cm tussen rijen. Het land bij de aanplant wordt aangestampt en bewaterd. Bogen worden over de cuticula geplaatst en bedekt met witte ademende agrofibre. Tussen de toppen van de zaailingen en de beschutting moet minimaal 15 cm blijven.De hele zomer worden de planten tot 3 keer per week bewaterd (in de hitte – dagelijks). Bij regenachtig of bewolkt weer kan de beschutting worden verwijderd. Stekken overwinteren onder een laag droog blad. In het voorjaar worden de geroote zaailingen opgegraven en overgebracht naar een vaste teeltplaats, of ze worden nog een jaar op de oude plaats gekweekt..

Voortplanting door houtachtige stekken

Aan het einde van de herfst worden stekken geoogst. De segmenten worden in bundels gebonden en verticaal in een zandbak geplaatst. In deze vorm wordt het plantmateriaal tot de lente bewaard bij een temperatuur van 1-5 graden. Je kunt de stekken helemaal aan het einde van de winter afsnijden, voordat de sapstroom begint. Voor het planten worden ze in zand of nat mos bewaard en vlak voor de procedure worden de secties behandeld met een wortelstimulator. Het planten wordt uitgevoerd in een kas of kas, waarbij de zaailingen om de paar dagen worden bewaterd. Anders verschilt de zorg niet van het rooten van groene stekken.

Je kunt ook nieuwe struiken krijgen van gecombineerde stekken. Helemaal aan het begin van de zomer wordt een jonge scheut uit de struik gesneden samen met de “hiel” – een deel van de tak van het afgelopen jaar. Dergelijke segmenten worden geplant in een tuinbed of in een kas, beschermen ze tegen de brandende zon en geven ze regelmatig water. Dergelijke stekken schieten snel wortel en worden volgend seizoen naar een vaste plaats getransplanteerd..

Groeien uit zaden

Actinidia uit zaden. Zaailingen.Actinidia uit zaden. Schiet.

Vanwege de onvoorspelbaarheid van het resultaat en de lange wachttijd voor vruchten, wordt zaadvermeerdering vaak gebruikt om te experimenteren. Om zaden te verzamelen, worden rijpe en onbeschadigde vruchten geselecteerd. Ze worden nog een week bewaard voor volledige rijping, totdat ze zacht en transparant worden op de snede. Vervolgens worden ze in een glas gelegd, voorzichtig gekneed en gevuld met water. Levensvatbare zaden moeten op de bodem blijven. Nadat het water is afgetapt, worden dergelijke zaden op papier overgebracht en op een donkere plaats gedroogd en vervolgens in een papieren zak gedaan. Je moet niet aarzelen met zaaien – zaadkieming duurt niet langer dan een jaar.

Zaden kunnen direct in de volle grond worden gezaaid of worden voorbereid voor zaaien in de lente. In het eerste geval wordt het zaaien medio oktober uitgevoerd, waarbij zaden in groeven op een bed worden gezaaid, eerder bemest met bladhumus. Laat 10-15 cm tussen de rijen.Zaden mogen niet te diep worden begraven. Zaailingen moeten begin volgende zomer verschijnen. De zorg voor hen omvat zorgvuldig en regelmatig wieden. Indien nodig worden de zaailingen uitgedund, waarbij er minimaal 10 cm tussen de struiken blijft.De spruiten moeten worden beschut tegen de zon. Water geven wordt minimaal 2 keer per week uitgevoerd. In het 3e groeijaar kunnen de planten worden overgezet naar een vaste plek.

In het tweede geval beginnen de zaden zich begin december voor te bereiden op het zaaien. Ze worden in een kleine bak met water gelegd, zodat de zaden ongeveer 2 cm onder water staan, in deze vorm worden ze maximaal 4 dagen bewaard, waarbij het water periodiek wordt ververst. Daarna worden de zaden in een nylon zak gedaan (je kunt een sok of kous gebruiken) en opgeborgen in een doos met nat zand. Het moet warm worden gehouden (ongeveer 18-20 graden). Een keer per week wordt de zak ongeveer een paar minuten uit de luchtbox gehaald, onder water gewassen en terug in het zand gelegd, zodat de zaden niet uitdrogen. In januari wordt de doos in een doek gewikkeld en 8 weken begraven in een grote sneeuwbank. Als er buiten niet genoeg sneeuw ligt of als er geen mogelijkheid is om de zaden naar een sneeuwbank te brengen, wordt de doos in het groentevak van de koelkast bewaard. Na de voorgeschreven periode van stratificatie wordt de doos verplaatst naar matige koelte (ongeveer 10-12 graden). Een scherpe overdracht naar warmte na koude opslag kan leiden tot onderdompeling van zaden in een staat van rust. Na de koelkast of sneeuwverstuiving worden de zaden nog steeds uit de ventilatiebox verwijderd en wekelijks gewassen. Als ze beginnen te pikken, worden ze gezaaid in een bak met zanderige grond en op kamertemperatuur bewaard. Vanwege hun kleine formaat worden de zaden bij het zaaien slechts 0,5 cm . begraven.

Wanneer spruiten in de container verschijnen, moeten ze regelmatig worden besproeid en beschut tegen de felle zon. Tegen de tweede helft van juni, wanneer de zaailingen 3-4 echte bladeren hebben, worden ze naar de volle grond verplaatst en worden ze enige tijd in een kas bewaard. Dergelijke actinidia beginnen te bloeien op de leeftijd van 3-5 jaar. Nadat het geslacht van de planten is bepaald, kunnen ze worden overgeplant naar een permanente groeiplaats..

Ziekten en plagen van actinidia

Ziekten en plagen van actinidia

Ziekten

Actinidia is resoluut bestand tegen verschillende ziekten en veroorzaakt, met inachtneming van alle zorgregels, geen problemen voor tuiniers.

Soms kan liaan worden aangetast door schimmelinfecties (echte meeldauw, phyllosticosis, enz.), Wanneer ze zich ontwikkelen, vormen zich vlekken op de bladeren van de struik. De argut-soort wordt beschouwd als meer vatbaar voor grijze en groene schimmel, evenals voor vruchtrot. Alle aangetaste delen van de struik moeten worden verwijderd. Ter preventie moet de struik zelf met het verschijnen van knoppen worden besproeid met Bordeaux-vloeistof (1% -oplossing) en na een paar weken de behandeling herhalen. Spuiten met natriumcarbonaat (0,5% oplossing) helpt tegen echte meeldauw, herhaal de procedure na 10 dagen.

Als in het voorjaar het jonge blad en de knoppen zwart werden, was de oorzaak terugkerende vorst. Hierna zou nieuw gebladerte zich moeten beginnen te ontwikkelen uit de slapende knoppen. Om kans op bevriezing te voorkomen, moeten planten aan de zuid- of westkant van de gebouwen worden geplant. Jonge struiken staan ​​beschut bij vorstgevaar, maar bloeiende planten moeten overdag worden losgelaten voor bestuiving..

De aanwezigheid van witte of roze vlekken op het gebladerte is geen symptoom van de ziekte, maar de natuurlijke kleur van sommige soorten actinidia.

Ongedierte

Actinidia-plagen

In het voorjaar kunnen de knoppen van actinidia de larven van bladkevers eten. In dit geval blijven alleen nerven van de bladeren over. Soms nestelen zich op de struiken rupsen van de rozijnenmot, waardoor er grote gaten op de bladbladen verschijnen. Gaasvliegen en schorskevers kunnen ook planten schaden. Om te voorkomen dat ongenode insecten op de liaan verschijnen, worden in het voorjaar de struik en het aangrenzende gebied behandeld met een oplossing van Bordeaux-vloeistof. Een dergelijke behandeling helpt bij het verwijderen van ongedierte en schadelijke bacteriën die naast de plant overwinterden. In de herfst wordt de behandeling herhaald, zodat insecten of ziekteverwekkers zich niet op de struiken nestelen voor het koude weer.

Actinidia heeft andere, zeer ongebruikelijke plagen. Het is bewezen dat de geur van planten katten op dezelfde manier aantrekt als valeriaan. De reden hiervoor zijn de stoffen die in actinidiumsap zitten. Vooral katten zijn dol op de polygame soorten. Soms vernietigen dieren jonge groei volledig, knagen aan fragiele stengels en wortels omwille van het sap dat ze bevatten. Volwassen struiken met stijve scheuten hebben veel minder kans op dergelijke aanvallen. Om ervoor te zorgen dat dieren de jonge liaan niet beschadigen, wordt deze de eerste jaren na het planten omgeven door een metalen gaas met een hoogte van minimaal een halve meter en graaft het in tot een diepte van 5 centimeter. Hetzelfde geldt voor het bewortelen van stekken en zaailingen. Het is mogelijk om direct een loopbescherming te maken van slangen die over de lengte zijn afgesneden, vastgemaakt met een draad of een ander soortgelijk obstakel. Het creëren van “verdedigingslinies” helpt ook: planten of uitzetten in een bijna-stamcirkel of in de buurt van richels met jonge planten van geurige kruiden of doornige takken.

Actinidia-variëteiten met foto’s en beschrijvingen

Veel soorten zijn opgenomen in het geslacht actinidia, maar in de tuinbouw worden er drie het vaakst gevonden: arguta, colomicta en actinidia purpurea. Het is opmerkelijk dat het de actinidia-bessen zijn die de inwoners van het Verre Oosten het woord “kishmish” noemen. Interspecifieke planten zijn ook populair: polygaam, hybride en Giralda, evenals hun talrijke variëteiten. Chinese actinidia, waarvan de gecultiveerde vormen kiwi’s opleveren met een gewicht van 70 g of meer, wordt als meer thermofiel beschouwd en wordt meestal gekweekt in de subtropen.

Actinidia arguta

Actinidia argument

De grootste van de gecultiveerde actinidia. Actinidia arguta leeft in het Verre Oosten en groeit tot 25-30 m hoog. Tegelijkertijd bereikt de dikte van de stam 18 cm, het eivormige blad heeft een spitse punt en de lengte is ongeveer 15 cm Er zijn kleine tandjes langs de rand van de bladplaat. Bloemen zijn afzonderlijk gerangschikt of groeien in kwasten. Ze zijn wit en ongeveer 2 cm groot.De bolvormige vruchten zijn donkergroen van kleur. Ze zijn eetbaar, kunnen van smaak verschillen en lijken vaak op vijgen, maar kunnen een licht laxerend effect hebben. Elke vrucht heeft een diameter van ongeveer 3 cm en een gewicht van 6 g, geoogst eind september. Onder de belangrijkste variëteiten:

 • zelfvruchtbaar – een vorstbestendig laatrijp ras dat in de tweede helft van september oogst. De geurige vruchten die op een langwerpige cilinder lijken, hebben een felgroene kleur en een gewicht van ongeveer 18 g. Van één struik kan tot 12 kg worden geoogst..
 • Primorskaja – dit ras heeft een mannelijke bestuiver nodig. Het heeft een gemiddelde vorstbestendigheid, maar is tegelijkertijd bestand tegen plagen en ziekten. Het blad is middelgroot en voelt glad aan. De bessen zijn olijfkleurig, wegen ongeveer 7 g en hebben een heerlijk delicaat vruchtvlees met een appelsmaak.
 • Grootbloemig – het ras is bestand tegen vorst en droogte. Vruchten met een gewicht tot 18 g hebben een groenachtig-rode kleur en een lengte tot 2 cm en rijpen in het midden. Het vruchtvlees heeft een honingsmaak en een zwak aroma.
 • Gouden vlecht – vruchten hebben een appelaroma en zijn gekleurd in een amber-groene kleur.
 • Ilona – heeft middelgrote cilindrische vruchten met een aangenaam fruitig aroma.
 • Maan – het ras valt op door zijn hoge winterhardheid, rijpt in september.
 • Mikhnevskaja – vruchten rijpen eind september en onderscheiden zich door hoge smaakkenmerken.
 • Estafette – zelfvruchtbare winterharde variëteit, opbrengst half september, grote vruchten, vergelijkbaar met kiwi.

Actinidia kolomikta (Actinidia kolomikta)

Actinidia kolomikta

De soort valt op door zijn vorstbestendigheid. De hoogte van Actinidia kolomikta bereikt 10 m en de dikte van de stam is maximaal 2-5 cm De eivormige bladeren zijn ongeveer 12 cm lang, ze hebben een gekartelde rand en roodachtig behaard op de aderen. Elk blad rust op een roodachtige bladsteel. Vertegenwoordigers van de soort onderscheiden zich door een bonte en variabele kleur: van brons worden hun bladeren groen, in het midden van de zomer worden de toppen wit, worden dan roze en krijgen later een karmozijnrode tint. In de herfst wordt het blad geel, roze of roodpaars. Dit effect is vooral uitgesproken bij wijnstokken die op een open plek groeien. Bloei vindt plaats in juni. Op mannelijke struiken groeien geurige bloemen in kwastjes en op vrouwelijke – één voor één. Eetbare vruchten rijpen in augustus. Ze zijn tot 2,5 cm lang en in de zon kunnen ze een roodachtige of bronzen tint krijgen. Belangrijkste variëteiten:

 • Ananas – een snelgroeiend ras, beschouwd als een van de meest productieve. Vruchten zijn ovaal, tot 3 cm lang. Hun kleur is roodgroen en ze smaken een beetje naar ananas..
 • Dr. Shimanovsky – bonte winterharde variëteit. De vruchten zijn groen van kleur, hun lengte bereikt 2,5 cm en het gewicht is ongeveer 3 g. De smaak van de vruchten is zuurzoet en hun aroma lijkt tegelijkertijd op ananas en appel.
 • Gastronomisch – een relatief jonge variëteit, middelmatig rijpend. Vormt grote vruchten van ongeveer 3 cm lang en met een gewicht tot 5,5 g. Hun smaak heeft ook tonen van ananas.
 • Wafel – de vruchten zijn gekleurd in olijftinten en vallen van de takken als ze overrijp zijn. De smaak heeft een bananensmaak.
 • mama – bruingroene vruchten hebben een zoete smaak en geur van ananas.
 • Feestelijk – zelfvruchtbare variëteit met middelgrote zoete vruchten.
 • achtertuin – donkere olijfvruchten hebben een evenwichtige zoetzure smaak. Het gewas wordt verwijderd in de late zomer – vroege herfst.
 • Lieve schat – de vruchten van deze variëteit lijken op kruisbessen, ze hebben een marmelade-aroma en een zoete smaak.

Actinidia polygama (Actinidia polygama)

Actinidia polygamie

Liaan tot 5 m hoog met een stamdikte van 2 centimeter. Actinidia polygama lijkt op kolomikt en wordt als zeer decoratief beschouwd. Het blad heeft een langwerpige vorm, een scherpe punt aan de bovenkant en een gekartelde rand. De bladeren hebben ook zilverachtige stippen. In de herfst verandert de groene kleur van de kroon in geel. Bloemen zijn afzonderlijk gerangschikt, ze zijn wit geverfd en kunnen tweehuizig of biseksueel zijn. Het gewicht van eetbare vruchten is ongeveer 3 g. Als ze rijp zijn, kunnen ze oranje worden gekleurd. Hun smaak is iets minder dan die van andere actinidia-bessen, ze bevatten ook minder vitamine C. In Japan (waar de plant bekend staat als “matatabi”) worden ze gebruikt als smaakmaker en bestanddeel van augurken en marinades. Kruidenthee wordt bereid uit gedroogd blad. De meest voorkomende soorten:

 • Abrikoos – een laat vruchtdragend ras met een gemiddelde vorstbestendigheid, maar goed bestand tegen ziekten en plagen. Deze planten hebben een mannelijke liaan nodig. De vruchten zijn aan de zijkanten afgeplat, hun lengte bereikt 3,5 cm en het gewicht is 6 g, ze smaken zoet en zuur en ruiken naar balsem.
 • Heerlijk – het ras valt op door zijn resistentie tegen ziekten en plagen en is ook niet bang voor vorst. Vruchten zijn geelgroen, geurig, tot 3,5 g in gewicht. Het vruchtvlees smaakt licht zuur.
 • patroon – laat oogstend ras, vormt oranjekleurige cilindrische vruchten met nauwelijks waarneembare lengtestrepen. Het fruit smaakt pittig en vijgen.

Actinidia giraldii (Actinidia giraldii)

Actinidia Giraldi

In sommige classificaties wordt dergelijke actinidia een argut genoemd, maar de vruchten zijn groter en worden als zoeter beschouwd. Actinidia giraldii komt bijna nooit voor in de natuur en wordt beschouwd als het Rode Boek, maar in de cultuur is het behoorlijk populair. Onder zijn variëteiten:

 • Alevtina – vormt fruit in de vorm van een vat, aan de zijkanten samengedrukt. Hun gewicht bereikt 15 g, ze smaken zoet en ruiken naar appel en ananas.
 • Juliana – een laat rijpende variëteit met vruchten van ongeveer 17 g. Het vruchtvlees heeft, naast ananas en appel, tonen van aardbei en een zoete smaak.
 • Oorspronkelijk – een ander laat ras met afgestompte tonvormige vruchten tot 10 g. Het vruchtvlees ruikt sterk naar ananas.

Actinidia purpurea (Actinidia purpurea)

Actinidia purpurea

Grote Chinese weergave. Actinidia purpurea groeit het beste in de schaduw, bloeit weelderig en produceert hoge opbrengsten. De vruchten zijn groot en paars van kleur, wat de soort zijn naam geeft. Ze smaken erg zoet. Het grootste nadeel van dergelijke planten is een lage vorstbestendigheid. De belangrijkste variëteit van deze actinidia is Purple Sadovaya. Het heeft vruchten met een donkere bordeauxrode kleur van ongeveer 2,5 cm lang en een gewicht tot 5,5 g. Het vruchtvlees heeft de consistentie en het aroma van marmelade..

Actinidia hybride

Actinidia hybride

Hybride vormen van actinidia verschenen dankzij het selectiewerk van de wetenschappers Shaitan en Kolbasina, die de paarse soort kruisten met het soort argut. De resulterende variëteiten onderscheidden zich door een hoge vorstbestendigheid en grotere vruchten met een goede smaak. De opbrengst van de hybriden wordt ook geërfd van de actinidia purpurea. Onder deze variëteiten:

 • Kievskaya Grootbloemig – een laat geoogste variëteit, vormt grote ovale vruchten met een groene kleur en een gewicht tot 10 g. Ze hebben een delicaat en zoet vruchtvlees.
 • Snoep – een laat ras met ovale groene vruchten van een iets kleiner formaat (tot 8 g). Pulparoma – snoepfruitig.
 • Souvenir – roodgroene vruchten wegen tot 8 g. Hun aroma bevat tonen van karamel, fruit en vijgen.
 • Hybride Worst – vormt bijzonder grote vruchten tot 16 g, met een roodgroene kleur en een zoete snoepsmaak.
 • Kiev hybride-10 – grote ovale vruchten zijn groen van kleur, wegen tot 9-10 g en hebben een delicate zoetige smaak.

Eigenschappen en gebruik van actinidia

Eigenschappen en gebruik van actinidia

Rijpe actinidiavruchten bevatten een aantal nuttige elementen: vezels, caroteen, zetmeel en suikers, evenals vitamines, pectine, verschillende zuren, minerale zouten en vele andere verbindingen die nuttig zijn voor het lichaam. Wat het vitamine C-gehalte betreft, is actinidia vergelijkbaar met rozenbottels en overtreft het andere veel voorkomende soorten fruit en bessen, waaronder citroenen en zwarte bessen. Tegelijkertijd behouden actinidia-bessen hun voordelen, zelfs na verwerking. Hun zaden zijn rijk aan vette oliën, evenals vitamine A en P.

De vruchten van actinidia worden aanbevolen voor gebruik bij bepaalde gastro-intestinale aandoeningen en colitis, ze helpen bij het omgaan met longziekten, behandelen vitaminetekorten en cariës. Ook kan hun samenstelling helpen bij de behandeling van reuma en lumbago, scheurbuik en gonorroe..

Niet alleen de vruchten van actinidia zijn rijk aan nuttige elementen. De schors van de wijnstok bevat glycosiden, die belangrijk zijn voor de hartactiviteit, evenals tannines. Deze samenstelling geeft haar een kalmerend en versterkend effect. De schors wordt gebruikt in middelen voor slijm, bovendien worden op basis daarvan medicijnen bereid om het bloed te stoppen. Delen van de wijnstok kunnen worden gebruikt voor de behandeling van brandend maagzuur en boeren, voor laxeermiddelen en voor de algemene spijsvertering..

Actinidia is het hoofdbestanddeel van het Japanse kruidenpreparaat “Polygamol”. Het helpt het lichaam te versterken, de hartactiviteit te verbeteren en heeft een diuretisch effect. Actinidia tinctuur helpt bij angina pectoris. Een afkooksel en infusie van de wortels worden gebruikt als een uitwendige remedie tegen ischias en gewrichtspijn. Het sap en de schil van de vrucht wordt gebruikt als eetlustverhogend middel en helpt bij wondgenezing. Actinidia kan ook helpen bij het wegwerken van parasieten en kan worden gebruikt als genezend middel en massagezalf..

ACTINIDIA COLOMIKTA – bes met kiwi en ananassmaak in de tuin! Alles over het kweken van actinidiaACTINIDIA COLOMIKTA - bes met kiwi en ananassmaak in de tuin! Alles over het kweken van actinidia

Contra-indicaties

Actinidia heeft geen ernstige contra-indicaties, maar het mag niet te veel eten. Te veel eten kan leiden tot darmklachten. Bovendien moet je bij sommige ziekten met fruit voorzichtig zijn. Actinidia wordt niet aanbevolen voor mensen met een verhoogde bloedstolling, evenals spataderen en tromboflebitis.

Recepten

Er zijn veel recepten voor zowel actinidia-gerechten (compotes, jam, drankjes, enz.) Als nuttige remedies op basis van de vruchten:

 • Fruitinfusie. De gedroogde vruchten worden in water geplaatst en een uur op laag vuur gekookt. Na afkoeling wordt de infusie gefilterd. Zo’n middel helpt kanker te voorkomen, het moet in kleine doses na de maaltijd worden geconsumeerd..
 • Bessenzalf. Dit middel helpt goed bij het herstellen van breuken en wordt ook gebruikt voor massage. Vers fruit wordt gemalen, gemengd met gemalen mosterdzaad en er wordt een vette basis toegevoegd (reuzel is geschikt).
 • Afkooksel van schors. Bevordert het herstel van de stofwisseling. 20 g schors wordt goed gestampt, er wordt een glas kokend water in gegoten en een half uur in een waterbad gehouden. Na afkoeling wordt de infusie gefilterd en vervolgens geconsumeerd in 2-3 eetlepels. lepels per dag.
 • Infusie van bloemen en bladeren. Zo’n medicijn helpt bij reuma of angina pectoris. 20 g geplette bladeren en bloemen worden in een glas kokend water gegoten en gedurende 15 minuten in een waterbad gehouden. Het gekoelde mengsel wordt gefilterd, het moet drie keer per dag worden gedronken, 1/3 kopje.