Peren planten in de herfst. Hoe plant je een peer in de herfst?

Peer is een prachtige fruitboom met lekkere en gezonde vruchten met verschillende smaakkenmerken. Met de juiste zorg en het creëren van gunstige omstandigheden, zal een peer meer dan een dozijn jaar rijke opbrengsten opleveren (ongeveer 100 kg van één volwassen boom). In ons klimaat met koude winters en hete zomers voelt deze fruitplant heerlijk aan..

Populaire perenrassen

  • “Samarskaya krasavitsa” is een vorstbestendige variëteit met zoetzure vruchten.
  • “Cathedral” is een pretentieloze vroegrijpe koudebestendige variëteit met een lichte zuurgraad in de vruchten.
  • “Moskvichka” is een vroegrijpe variëteit met aromatisch, zoet en zacht fruit.
  • “Lada” is een kouderesistente variëteit, niet vatbaar voor ziekten en plagen.
  • “Tederheid” – een variëteit met een hoge opbrengst en sappige geurige vruchten.
  • “Nectarnaya” is een hoogproductieve variëteit met sappig zoetzuur fruit.

Landingstijd en datums

Voor het planten van peren moet je warm en niet regenachtig weer kiezen. De gunstigste tijd is september-oktober (vóór het begin van de herfstvorst), hoewel sommige tuinders in de lente peren planten.

De herfstbeplanting heeft zijn positieve aspecten:

  • Op dit moment is er in kwekerijen een enorme selectie en een grote verscheidenheid aan zaailingen;
  • De aangekochte zaailingen van de kwekerij zijn in de zomer al sterker geworden en sterker geworden;
  • De wintertijd voor jonge bomen zal een periode van goede afharding zijn en ze weerbaarder maken;
  • Voorjaarsvorst zal niet langer gevaarlijk zijn voor dergelijke bomen..

Een peer wordt beschouwd als een grillige boom en er zijn bepaalde vaardigheden in het werken met fruitgewassen en veel ervaring vereist om hem te laten groeien..

Locatieselectie en voorbereiding

Locatieselectie en voorbereiding

Een plek

Om een ​​peer te planten, moet je onmiddellijk een vaste plaats kiezen, omdat de boom niet goed reageert op transplantatie. Dit moet een open ruimte zijn met goede verlichting en voldoende warmte van de zon. Aangezien de boom in de nabije toekomst een spreidende en weelderige kroon zal krijgen (ongeveer 5 m in diameter), moet ervoor worden gezorgd dat er geen andere hoge aanplant of gebouwen naast de jonge boom zijn.

Buurt met andere culturen

De peer gaat perfect samen met fruitgewassen, die in de zorg hetzelfde zijn. Zo kan er vlakbij een appelboom geplant worden, maar een lijsterbes kun je beter uit de buurt blijven, omdat deze beide bomen dezelfde ziektes hebben en last hebben van hetzelfde ongedierte. Als een exemplaar ziek wordt, kan de “naburige” lijden.

De grond

De grond op de standplaats moet los en licht zijn, met voldoende vocht en een hoogwaardige (vruchtbare) samenstelling. Een te hoog kleigehalte in de bodem is ongewenst en zelfs gevaarlijk voor de zaailing. Bij het voorbereiden van de landingsgaten moet u hier speciale aandacht aan besteden. Het vervangen van de bovenste kleilaag door een hoogwaardig grondmengsel (bijvoorbeeld een mengsel van turf met complexe meststoffen) of vruchtbare grond zal de dood van de boom slechts 2-3 jaar vertragen, omdat het wortelstelsel zal groeien en bij een diepte van 40-50 cm zal het nog steeds in contact komen met de kleilaag.

Voorbereiding van plantgaten en methoden voor het planten van zaailingen

Voorbereiding van plantgaten en methoden voor het planten van zaailingen

Als er een kleilaag in het geselecteerde gebied is, wordt aanbevolen om een ​​​​gat ondiep te graven en de kleibodem niet te bereiken. Om ervoor te zorgen dat de wortels van de zaailing goed in de grond zitten en niet in contact komen met de klei, is het noodzakelijk om vanaf het plantgat in alle vier de richtingen kleine groeven van dezelfde diepte en lengte van ongeveer 1 m te maken. groeven moeten worden gevuld met organisch afval (bijvoorbeeld voedselresten, zaagsel, spaanders, onkruid of naalden), die vooraf zijn gedrenkt in vloeibare mest. Bij het planten worden de wortels van de zaailing gelijkmatig in verschillende richtingen verdeeld en bereiken ze organisch materiaal. In dergelijke omstandigheden zal het wortelgedeelte van de peer niet dieper naar de kleilaag groeien, maar in de breedte, en bovendien zal het enkele jaren van tevoren van voedsel worden voorzien..

Bij een nauwe aanwezigheid van grondwater op een locatie of de locatie ervan in een laagland waar een hoge luchtvochtigheid aanhoudt, en vooral tijdens de lentedooi van sneeuw, in gebieden met zware grond, kunt u een andere methode gebruiken om een ​​​​zaailing te planten. Het wordt aanbevolen om een ​​jonge boom op een aarden heuvel (van vruchtbare grond) van ongeveer vijftig centimeter hoog te planten. Elk jaar moet je aarde aan de heuvel toevoegen, omdat de behoeften van de groeiende boom zullen toenemen.

Op een standaard stuk grond met al het nodige (voedsel, vocht, warmte en licht) voor het planten en kweken van jonge peren wordt de gebruikelijke methode gebruikt. Plantgaten beginnen in het vroege najaar te worden voorbereid, ongeveer 15-20 dagen voor het planten. Eerst wordt het land ontdaan van onkruid en opgegraven. Vervolgens worden de gaten 45-50 cm verdiept, waarbij de grond wordt gesorteerd – de bovenste laag grond wordt in de ene richting gevouwen en de onderste in de andere. De diameter van elk gat is ongeveer 1 m. De onderkant van de gaten moet grondig worden losgemaakt. De bovenste laag grond die uit de plantkuil is gegraven, moet worden gemengd met verschillende componenten – grof rivierzand, turf, superfosfaat, rotte mest en complexe meststoffen die fosfor en kalium bevatten. Voor grond met een hoge zuurgraad wordt aanbevolen om kalk (in de vorm van kruimels) en krijt (in de vorm van poeder) toe te voegen, maar verse mest kan niet worden gebruikt. Het kan ernstige brandwonden aan het wortelstelsel veroorzaken, wat zal leiden tot de dood van de plant..

Een peer planten en verzorgen

Een peer planten en verzorgen

Selectie en voorbereiding van zaailingen

Ervaren tuinders adviseren om zaailingen te kopen op de leeftijd van één of twee jaar. Bij het kopen moet u de wortel- en bovengrondse delen van de boom zorgvuldig onderzoeken. Het moet vrij zijn van beschadigingen, uitdrogende of verwelkende delen, tekenen van ziekten en plagen. De stam moet sterk, elastisch zijn, zonder verschillende plekken of sporen van rot.

Als individuele wortels of twijgen tijdens het transport worden beschadigd, moeten deze worden afgesneden. Een dag voordat een boom wordt geplant, moet deze worden gedompeld in een water-honingoplossing of in een toortsinfusie.

Het proces van het planten van zaailingen

De zaailing moet op een voorbereide aarden heuvel worden geplant, waarbij het wortelgedeelte zorgvuldig wordt rechtgetrokken. In het midden van de heuvel aan de onderkant van het gat bevindt zich een gehamerde houten pen, die de bast van de zaailing zal beschermen tegen beschadiging.

Een jonge peer moet stevig en stevig in de grond zitten en er mogen geen luchtbellen in het wortelgedeelte zijn. Het is erg belangrijk dat de wortelhals minimaal 1-2 cm boven het maaiveld hangt. De grond bij de boomstam is goed verdicht, waardoor er een gat overblijft om het irrigatiewater vast te houden. Watergift wordt onmiddellijk uitgevoerd in een hoeveelheid van 2-3 emmers voor elke zaailing. De verdieping nabij de stam van de fruitboom zal bijdragen aan de geleidelijke verzakking van de aarde in het gat nabij het worteldeel. Elke boom is vastgebonden aan een houten steun en de grond bij de stam is bedekt met een mulchlaag (bijvoorbeeld gevallen bladeren of turf).

Bodemverzorging

Het wieden en losmaken van de grond in de wortelzone wordt regelmatig 3-4 keer per maand uitgevoerd, water geven - één keer per week.

Het wieden en losmaken van de grond in de wortelzone wordt regelmatig 3-4 keer per maand uitgevoerd, water geven – één keer per week.

Wanneer de aarde rond de peer bezinkt nadat neerslag in de vorm van regen of smeltende sneeuw valt, is het noodzakelijk om op tijd vruchtbare grond toe te voegen. Laat de plant niet bloot komen te staan, dit leidt tot uitdroging van het wortelstelsel en de dood van de boom. Het overschot aan land zal ook een negatieve invloed hebben op de ontwikkeling van de cultuur. Dit kan voorwaarden scheppen voor het optreden van sommige ziekten..

Bewateringsregels voor jonge en volwassen bomen

Een 3-5 jaar oude peer krijgt regelmatig een keer per week water. Oudere fruitbomen kunnen rondkomen met het vocht van natuurlijke neerslag. De enige uitzonderingen zijn bepaalde perioden die verplicht zijn voor extra watergift – dit is direct na het einde van de bloei, na het oogsten van de vruchten, aan het begin van het laten vallen van de bladeren. Na elke toediening van irrigatiewater wordt de grond nabij de boomstam bedekt met mulch..

Snoeien en vormgeven van de kroon

Het eerste snoeien van bomen wordt aanbevolen al in het tweede levensjaar van de peer, maar altijd voor het begin van de vorst. Alle takken, behalve skeletachtige, zijn onderworpen aan zo’n “knipbeurt”. Snijplekken op de takken moeten worden behandeld met tuinlak.

Dekking voor de winter

Het wordt aanbevolen om alleen jonge bomen in te pakken, omdat ze de winterkou nog steeds slecht kunnen verdragen. Jute wordt gebruikt om de kroon te bedekken, en vuren takken of enig synthetisch materiaal voor de stam.

Bevruchting

De peer begint pas in het derde levensjaar vrucht te dragen en het is tijdens deze periode dat hij extra voeding nodig heeft.

De peer begint pas in het derde levensjaar vrucht te dragen en het is tijdens deze periode dat hij extra voeding nodig heeft. Voor het bereiken van deze leeftijd heeft de peer geen meststoffen nodig, vooral niet wanneer ze in de plantgaten worden gebracht..

In het voorjaar worden stikstofhoudende meststoffen toegepast en in de zomer en herfst topdressing, die kalium en fosfor bevat. Eens in de 3 jaar volstaat het om organische stof in de bodem te brengen..

Ongediertebestrijding – Preventieve maatregelen

Preventieve maatregelen helpen fruitgewassen te beschermen tegen de invasie van plagen en het optreden van verschillende ziekten. Ervaren tuiniers raden aan om eenmaal per jaar (in de eerste weken van de lente of in de herfstperiode – in oktober-november) speciaal te spuiten, de stammen wit te wassen en in te pakken.

De spray-oplossing wordt bereid uit tien liter water en ongeveer 700 ml ureum.

Voor het witwassen wordt een oplossing bereid uit water, kopersulfaat (1%) en gebluste kalk.

Wraps worden uitgevoerd met een doek gedrenkt in een oplossing van knaagdieren.

Een overvloedige oogst van sappige en zoete, aromatische en smakelijke peren kan alleen worden verkregen met een sterk verlangen, hard werken, aandacht en doorzettingsvermogen..

Hoe een peer correct te planten (video)

Hoe een peer correct te planten. Hoe een perenzaailing te planten?Hoe een peer correct te planten. Hoe een perenzaailing te planten?