Celosia - planten en verzorgen in het open veld. Cellose kweken uit zaden. Beschrijving, typen met foto's

Celosia is een bloeiend kruid dat behoort tot de Amarant-familie. De oorsprong van de naam wordt geassocieerd met het woord “kelos”. In het Grieks betekent het “vlammend” of “brandend”. Een soortgelijk kenmerk is echt geschikt om celusie te beschrijven, omdat de bloeiwijzen tijdens de bloei lijken op heldere en bonte vlamtongen..

Onder natuurlijke omstandigheden is de plant te zien op warme klimatologische breedtegraden in Afrika, Amerika en Azië. In totaal zijn er ongeveer 60 tuinvariaties van cellose: kam, geveerd, aartje en vele anderen. De meeste gekweekte rassen zijn afkomstig van de eerste drie soorten..

Beschrijving van de celosia-plant

Tegenwoordig zijn veredelaars erin geslaagd om eenjarige en meerjarige bloemvariëteiten te kweken. Sommige zijn struikvormig en kunnen wel een meter hoog worden. In regio’s waar strenge winters heersen, zijn alleen eenjarige planten geschikt om te telen. De stengels zijn vertakt en rechtopstaand. De bladbladen zijn afwisselend, ovaal. Bloeiwijzen worden verzameld in aartjes, geverfd in verschillende tinten. Bloei eindigt met de vorming van polysperme bolletjes.

Cellose kweken uit zaden

Cellose kweken uit zaden

Zaaien

Veredeling van cellose wordt uitgevoerd door zaadteelt. Voor het zaaien wordt het materiaal geweekt in water met toevoeging van Epin en Zirkoon en enkele uren gelaten om de zaadhuid te verzachten. Een gunstige tijd voor het zaaien van zaden wordt beschouwd als begin april of maart. De grond voor het planten moet half humus en half vermiculiet zijn. Zaden worden in een matige hoeveelheid op de voorbereide grond gegoten en licht tegen de grond gedrukt, waarbij het oppervlak van bovenaf wordt besproeid met water. Voor deze doeleinden wordt het gebruik van een spuitfles aanbevolen. De zaaibakken zijn afgedekt met plasticfolie en opgeslagen op vensterbanken, die aan de zonzijde van het gebouw zijn gelegen. Het is beter om directe stralen van de containers te vermijden, gewassen periodiek te ventileren en vocht vast te houden. Om de stap van het plukken over te slaan, kun je de zaden in eerste instantie in verschillende potten planten. Een week na het zaaien verschijnen de eerste scheuten.

Zaailingen van celosia

Voor een betere ontwikkeling en groei van zaailingen is het noodzakelijk om extra verlichting in de buurt van de containers te installeren. Een korte daglichtuur is niet genoeg voor jonge zaailingen. Als de zaden in groepen zijn geplant, zal het nodig zijn om vervolgens dubbel te plukken. Zaailingen, die 2-3 bladeren hebben, worden in aparte containers geplant, met een onderlinge afstand van minimaal 5 cm.Om de planten na het plukken te laten herstellen, wordt een bepaalde hoeveelheid minerale meststoffen voor decoratieve bloemen toegevoegd aan de water voor irrigatie. Nadat de zaailingen een beetje zijn gegroeid, worden ze overgebracht naar individuele bloempotten gevuld met veen- en humusgrond. Daarna wordt er opnieuw gevoed.

Cellose planten in de volle grond

Cellose planten in de volle grond

Versterkte zaailingen kunnen in het late voorjaar opnieuw worden geplant. Haast je niet, het is beter om de nachtvorst af te wachten. Een verlichte plek in de tuin, ver van de tocht, wordt gekozen als groeiplaats. Zure grond moet eerst worden verdund met kalk. Celosia verdraagt ​​geen verse organische meststoffen.

De plant wordt volgens hetzelfde principe verplant als veel andere tuinvormen. Breekbare zaailingen worden voorzichtig verwijderd samen met een aarden kluit, in een poging het wortelstelsel niet te verstoren. Exemplaren van een bloem die eerder in potten is gedoken, mogen ermee in de grond worden overgebracht. Lage variëteiten van celosia moeten op een afstand van 15 tot 20 cm van elkaar worden geplaatst, laat voor grotere soorten openingen tussen de struiken van ongeveer 25-30 cm.

Een plant in de tuin verzorgen

Het is vrij eenvoudig om voor de plant te zorgen terwijl hij groeit. Er zijn echter een paar belangrijke punten om in gedachten te houden. Ten eerste kan een bloem die met een zaadmethode is gekweekt en lange tijd in comfortabele huisomstandigheden is geweest, sterven als zelfs een lichte nachtvorst voorbijgaat. Ten tweede wordt de ontwikkeling van cellosia geremd door overmatig bodemvocht. Water geven wordt uitgevoerd tijdens de droogteperiode, wanneer de bloemstelen ophouden te vormen. Elke maand is het noodzakelijk om extra voeding uit te voeren. Bij het omgaan met stikstofmeststoffen moet men de maatregel in acht nemen, omdat overmatige voeding een oproer van gebladerte en, omgekeerd, onderdrukking van de bloei kan veroorzaken. Het gebied waar de bloem groeit wordt regelmatig losgemaakt en er wordt onkruid verwijderd.

Celosia na de bloei

Celosia na de bloei

Zaad collectie

Wanneer de bloemen beginnen te bloeien, worden ze afgesneden en in een lege vaas in een kamer zonder licht geplaatst. Zo droogt het boeket sneller uit. Vervolgens worden de zaden op papier geschud, gezeefd en in een doos gegoten. Een gemakkelijkere manier is om verse plukjes cellose rechtop over een vel krantenpapier te knippen. Als de steeltjes droog zijn, gaan de dozen open en komen er rijpe zaden uit..

Een plant voorbereiden op overwintering

Omdat op onze klimatologische breedtegraden alleen eenjarige variëteiten overleven, worden de struiken na de bloei uitgegraven. In het voorjaar wordt het planten hervat met de zaden die in de herfst zijn verzameld. Gedroogde aartjes van de plant passen goed bij andere boeketten. Kies hiervoor de meest weelderige en heldere bloemstelen, maak de stelen schoon van overtollige bladeren en verzamel een bos. De gesneden takken van celosia worden bewaard in een donkere, geventileerde ruimte en vervolgens overgebracht naar een vaas. In de winter zullen dergelijke veelkleurige boeketten een uitstekende decoratie voor uw huis zijn..

Ziekten en plagen

Jonge zaailingen van celosia zijn vatbaar voor blackleg-ziekte, die wordt veroorzaakt door verhoogd bodemvocht. Tekenen van de ziekte zijn het zwart worden van de stengel aan de basis. Om infectie van de hele struik te voorkomen, wordt het gebied eromheen voorzichtig losgemaakt en bestrooid met houtas. De watergift wordt tijdelijk stopgezet. Om de plant tegen bladluizen te behandelen, wordt een speciale oplossing gebruikt, die bestaat uit 2 theelepels. vloeibare zeep, 1 glas plantaardige olie en 2 glazen water. Het spuiten wordt ‘s avonds meerdere dagen herhaald. Celosia is resistent tegen de effecten van andere insecten..

Soorten en variëteiten van cellosi

Soorten en variëteiten van cellosi

Overweeg verschillende soorten celosia die als de meest voorkomende onder tuinders worden beschouwd. Zilvercelosia wordt de leider in de tuinbouw genoemd. Het heeft twee varianten:

Celosia zilverachtige kam – een hoge bloeiende struik met een hoogte van ongeveer 45 cm, bladeren zijn anders gekleurd. De bloemen vormen grote bloeiwijzen. Hun vorm lijkt op een scharlaken of feloranje hanekam. De bloei begint in juli en duurt tot halverwege de herfst. Dit type omvat variëteiten:

  • Maak indruk – met bordeauxrode bloemen en bruine bladeren;
  • Atropurpurea – met een karakteristieke roze stengel, lichtgroene bladeren en felroze bloemen;
  • Imperialis is een laagblijvende variëteit van celosia met rijke bordeauxrode stengels. De bladbladen zijn uitgesneden met aderen van rood.

Celosia zilver geveerd – ook wel paniculata genoemd. De toppen van de struiken kunnen wel een meter lang zijn. Sommige vertegenwoordigers van de variëteit zijn echter niet zo hoog. De pluimen van de plant zijn oranje of geel gekleurd. Alle rassenvariaties hebben verschillende bladkleuren. De bloemstengels beginnen in juli te openen en versieren de tuin gedurende drie maanden. Celosia paniculaire variëteiten:

  • Goldfeder – valt op met bloeiwijzen die lijken op vonken van een vlam;
  • Thomsoni Magnifica-stelen – kan tot 80 cm groot worden.De struiken verrukken met de schoonheid van kastanjebruine pluimen omgeven door een achtergrond van lichtgroene vegetatie;
  • Fakelshine is een van de hoogste variëteiten van deze soort;
  • Nieuwe ui – verschilt in lila bladeren en heldere zonnige aartjes.

Spikelet celosia – het ras is nog niet erg bekend in onze streken, maar de populariteit en de teelt op het platteland neemt elk jaar toe. De stengels worden 20-120 cm lang en de bloeiwijzen zijn iets kleiner in vergelijking met andere soorten cellosia. Samen met veelkleurige exemplaren zijn er absoluut sneeuwwitte pluimen. Af en toe zie je struiken met ongewone koraalaartjes. Zo’n heerlijk gezicht zal lang in het geheugen blijven..

Een keizerlijke bloem op uw site. Celosia: groeien en verzorgenEen keizerlijke bloem op uw site. Celosia: groeien en verzorgen