Immortelle

De immortelle (Helichrysum) is een kruidachtige vaste plant die behoort tot de familie Asteraceae. Naast de hoofdnaam hoor je het plantadres cmin, zheltyanka of helihrizum. Scheuten vertakken zich naar de zijkanten en zijn versierd met bloeiwijzen van verschillende kleuren. De knoppen zijn moeilijk aan te raken. Hun schoonheid duurt lang. Als ze drogen, lijken de bloembladen te bevriezen en zien ze er nog steeds helder en aantrekkelijk uit..

De oorsprong van de bloem begon in Afrika, daarna werd de immortelle naar Australië en de landen van Klein-Azië gebracht. Het immortelle-kruid is populair bij de organisatie van landschapsontwerp, heeft geneeskrachtige eigenschappen, wordt gebruikt in de geneeskunde en als element van bloemisterij. Er zijn veel ondersoorten in het geslacht, waardoor immortelle-composities een uitstekende basis zullen zijn voor elk boeket. Om een ​​​​mooie en gezonde bloementuin te krijgen, moet u zich houden aan de aanbevelingen voor het kweken van immortelle van bekwame tuiniers..

Beschrijving van de plant

Immortelle planten

Wilde en culturele immortelle-aanplantingen verwijzen naar zowel meerjarige als jaarlijkse vormen. Uiterlijk lijkt de plant op een laagblijvende struik met een rijk spreidende kroon van scheuten. De wortelstok gaat iets de grond in en heeft slechts enkele takken. De lengte van de scheuten varieert van 30-120 cm, de scheuten staan ​​rechtop. Smalle bladeren zijn er in de volgende volgorde op gerangschikt. Dichter bij het oppervlak van de grond neemt de grootte van de bladeren toe. De platen zijn geschilderd in een donkergroene tint en hebben een wollige coating die vocht vasthoudt en snelle verdamping voorkomt.

Helichrysum bloeiwijzen bloeien in juli. De toppen van de stengels zijn versierd met heldere bloemmanden met een diameter tot 7 cm.De bloeiwijzen bestaan ​​​​uit biseksuele, kleine, buisvormige, draadachtige knoppen omgeven door bloembladen. In de eerste stadia van de ontluiking zien de bloemen er dicht uit, maar tegen het einde van het seizoen worden ze los. De kleur van de bloemen is volledig gevarieerd, bijvoorbeeld roze, geel, paars, rood of zilver. Kleine manden zijn geweven tot paraplu-bloeiwijzen.

Het bestuivingsproces gaat ten koste van insecten. In plaats van de bloeiwijzen, als ze rijpen, worden ovale zaaddozen met een ruw oppervlak gevormd, zoals prisma’s. De bovenkant van de doos is versierd met een enkele rij tuft.

Gelikhrizum – groeiend. Pretentieloze gedroogde bloemen, aangenaam met bloei voor de vorstGelikhrizum - groeiend. Pretentieloze gedroogde bloemen, aangenaam met bloei voor de vorst

Groeiende immortelle

Het immortelle-kruid wordt gekweekt uit zaden of vegetatieve delen. Sommige rassen zijn eenjarig, daarom moeten ze elk jaar op een nieuwe manier worden gezaaid. Zaden worden gekocht in winkels of zelf geoogst, maar in het laatste geval is er geen honderd procent zekerheid dat de nieuwe planten hun moederlijke kenmerken behouden. Eenjarige immortelle kweken is niet moeilijk.

Ten eerste zijn ze bezig met het kweken van zaailingen van immortelle. De dozen zijn gevuld met een vochtige ondergrond. Een mengsel van turf en zand is geschikt. De zaden worden op het oppervlak van de grond gegoten en licht geperst. Groene scheuten beginnen op de vierde of zesde dag te verschijnen. Na een paar weken kunnen de zaailingen in verschillende containers worden gedoken. De immortelle wordt aan het einde van de lente in de volle grond geplant, wanneer de dreiging van vorst voorbij is. Het interval tussen zaailingen moet minimaal 20 cm zijn.Planten worden zorgvuldig geplukt, waarbij wordt geprobeerd de jonge wortels niet te verstoren en de aarden klomp te behouden. Voor het plukken worden turfpotten gebruikt..

In april worden de planten overgebracht naar het bloembed. Je moet niet verwachten dat de immortelle snel zal bloeien. Meestal treedt het pas na een jaar op. Het is belangrijk om verdikte beplanting op tijd uit te dunnen, tijd te besteden aan water geven en wieden.

Overwoekerde struiken moeten worden gescheiden. Met de komst van de lente worden ze voorzichtig uit de grond gehaald en met een schop in verschillende delen gesneden, zodat er in elke afdeling twee knoppen zijn..

Jonge scheuten die tijdens het seizoen zijn geoogst, worden als stekken gebruikt. Het bewortelen van de scheuten gaat sneller als de potten gevuld zijn met tuingrond en zand. Bij warm weer worden de potten in de frisse lucht gelaten. Als de kou komt, worden ze overgebracht naar een afgesloten ruimte. Het verplanten van zaailingen wordt in het voorjaar in een jaar uitgevoerd.

Immortelle zorg

Immortelle zorg

De zorg voor de immortelle is zelfs voor beginners niet moeilijk. Een belangrijk punt is een goed gekozen plek voor het planten van een immortelle. De bloem heeft zonlicht nodig. Er zijn echter ook soorten die zich beter ontwikkelen in de schaduw. Een los en voedzaam substraat zonder overtollig vocht met een neutrale omgeving is geschikt voor gras.

Voordat immortelle-zaailingen naar de volle grond worden gestuurd, wordt het bloembed grondig voorbereid, verrijkt met minerale meststoffen die worden gebruikt voor het kweken van bloeiende gewassen en compost. De bodem van het gat is bedekt met een laag drainage.

De immortelle is droogtebestendig. Op het hoogtepunt van de bloei moet u echter overvloedig water geven. Water voor irrigatie wordt verdedigd en verwarmd in de zon. De struiken worden ‘s avonds of vroeg in de ochtend bewaterd, dan hoeft u niet bang te zijn dat de bladeren zullen verbranden.

Vaste planten vergeten niet om periodiek te voeden. Organiseer meerdere biologische of minerale voedingen. Het bloembed wordt losgemaakt en onkruid wordt verwijderd. Verdorde knoppen, zoals droge stengels, moeten worden gesneden.

Ziekten en plagen

De immortelle-plant wordt slechts af en toe aangetast door schimmelinfecties. Nematoden vormen een bijzonder gevaar voor gras onder insecten. Insecticide preparaten zullen niet werken, omdat het ongedierte zich in de stengels verbergt en in de bladeren komt. Zieke scheuten moeten worden vernietigd.

Soorten en variëteiten van immortelle met een foto

Het geslacht omvat ongeveer 500 soorten, waarvan slechts 30 soorten immortelle als tuinbouwgewassen worden gekweekt.

Sandy immortelle

Sandy immortelle

Deze kruidachtige plant leeft het liefst op zoute, zandige leembodems of steenachtige gebieden in Euraziatische landen. De wortelstok is verkort, met rechtopstaande, laag vertakte scheuten tot 40 cm lang, de scheuten zijn bedekt met ovale bladeren, behaard met vilt. Bloeiwijzen beginnen begin juni te bloeien. De kleur van de soort wordt gepresenteerd in gele tinten. Bloeiende manden verzamelen zich in complexe grote schilden. De vegetatieve delen van het kruid worden gebruikt voor medicinale doeleinden..

Immortelle roze

Immortelle roze

De beschreven vaste plant is een netwerk van vertakte scheuten, waarvan de schaal is bedekt met vilt. De onderste laag blad ziet eruit als brede, klauwvormige bladeren. Kleinere bladeren bevinden zich in het midden van de stengel. Manden worden gevormd uit witgekleurde biseksuele bloemen. Het ontluikende proces wordt geactiveerd in mei of begin juni.

Immortelle groot

Immortelle groot

Een van de hoogste soorten Astrov. De scheuten kunnen tot 80 cm groeien, de stengels van het gras voelen geribbeld aan, met smalle bladeren. Het oppervlak van de bladeren is glad. Bloemen lijken op het moment van volledige onthulling veel groter. De plant komt veel voor bij tuinders. In het midden zijn buisvormige manden omgeven door glanzende bloembladen. Hun kleuren kunnen geel, oranje, rood of wit zijn. De bloem bloeit midden in de zomer en siert de tuin tot laat in de herfst. Crested achenes groeien in plaats van bestoven bloeiwijzen. Onder de variëteiten van de grote immortelle moet worden opgemerkt:

  • Violet is een hoge struik, waarvan de scheuten een meter hoog worden, heeft brede paarse of donkerrode manden;
  • Fireball is een rechtopstaande struik met gelijkmatige bladbladen en bolle bloemmanden omlijst met bruin glanzende bloembladen;
  • Hot Bikini – lage sterk vertakte struik met kleine scharlakenrode bloeiwijzen.

Sollicitatie

Het gebruik van immortelle

Charmante immortelles, die opvallen met fel bloeiende manden en donkergroene bladeren, zullen geweldig staan ​​in elke tuin naast andere vaste planten in bloembedden, in de buurt van gebouwen of een border. Planten zijn versierd met rotstuinen, rotstuinen en andere landschapscomposities. Bloemisten gebruiken immortelle vaak bij het maken van boeketten, kransen en bloemenslingers..

Knoppen die nog niet volledig zijn geopend, worden in september of oktober gesneden, waarbij een deel van de stengel behouden blijft, maar de bladeren worden verwijderd. Snijbloemen worden gedroogd door ze in manden te hangen. Er is een mening dat “dode” bloemen niet thuis kunnen worden bewaard. Dergelijke vooroordelen zijn echter gemakkelijk te bestrijden. Gelikhrizum is een talisman van de jeugd. De plant helpt de slaap te beschermen, geeft moed, geeft vreugde en verlicht kwalen.

Immortelle verzamelen

De grondstoffen worden geoogst als de manden halfopen zijn. Snijd gelijktijdig met de bloeiwijze een deel van de steel af tot 1 cm lang.Na het verzamelen van de immortelle worden verse bloemen in een dunne laag op vellen papier of planken in een donkere, goed geventileerde ruimte gedroogd. Om het proces te versnellen, is het toegestaan ​​om ovens te gebruiken. De gedroogde grondstof heeft een licht waarneembare geur, aangenaam met een bittere smaak. Bewaar het kruid in stoffen of papieren zakken. De houdbaarheid mag niet langer zijn dan 3 jaar..

De helende eigenschappen van de immortelle

De helende eigenschappen van de immortelle

In de geneeskunde worden zand en weide immortelle het vaakst gebruikt, ze hebben geneeskrachtige eigenschappen. Bloeiwijzen bevatten flavonoïden, glycosiden, ascorbinezuur, etherische oliën, harsen, coumarines, veel sporenelementen.

Tincturen en afkooksels worden bereid op basis van cmin. Ze worden alleen of als een verzameling samen met andere kruiden gebruikt. Essentiële olie met gele olie wordt gebruikt tijdens aromatherapiesessies.

De plant wordt beschouwd als een uitstekend choleretisch, tonisch, krampstillend en hemostatisch middel. Het kruid wordt met succes gebruikt bij de behandeling van ziekten zoals diabetes mellitus, cholecystitis, gastritis, atherosclerose, jicht, evenals bij nierziekten..

Kruidenafkooksels worden voorgeschreven om te drinken aan patiënten die lijden aan pijn door de ophoping van nierstenen. De stoffen die in de weefsels van de bloem worden aangetroffen, hebben een gunstig effect op de activiteit van het maagdarmkanaal, het zenuwstelsel.

HEEFT LEVER, GALERIJ, GYNAECOLOGIE – SANDY ONSTERFELIJK. ETNOWETENSCHAP.HEEFT LEVER, GALERIJ, GYNAECOLOGIE - SANDY ONSTERFELIJK. ETNOWETENSCHAP.

Contra-indicaties

Het immortelle-kruid heeft praktisch geen contra-indicaties, maar mensen die lijden aan hypertensie, tromboflebitis, obstructieve geelzucht en verhoogde zuurgraad van de maag vallen onder de risicocategorie.