Kandyk (erythronium): planten en verzorgen in de volle grond, teelt, foto's en soorten

Kandyk, of erythronium (Erythronium) behoort tot het geslacht van vaste planten die behoren tot de familie Liliaceae. In het wild wordt deze bloem gevonden in de hooglanden in de landen van Noord-Amerika, Europa en op de Japanse eilanden. De geslachtsnaam heeft Griekse wortels. De definitie “kandyk” in vertaling uit het Grieks betekent “hondentand”. Tegenwoordig worden veel soorten bedreigd en zijn ze opgenomen in de lijst van zeldzame plantenvertegenwoordigers van de flora. Het geslacht heeft ongeveer 29 namen. Fokkers slaagden erin om slechts enkele exemplaren aan te passen voor de teelt..

Beschrijving van de kandykbloem

De hoogte van erythroniumstengels kan oplopen tot 30 cm, af en toe groeien er langere bloemstempels. De vorm van de bollen is cilindrisch. Bladeren zijn tegenoverstaand met gesteelde basis. Bij sommige soorten zijn de bladbladen geverfd in een effen groene kleur, in andere zijn ze bedekt met donkere vlekken. Ze bevinden zich in de buurt van de steel, waar een groot bloemdek wordt gevormd, dat bestaat uit zes veelkleurige bloembladen. Het gebeurt dat er meerdere bloemen op de pijl worden gevormd. De bloeiperiode is halverwege de lente. Nadat de bloemen vallen, verschijnt een langwerpige zaadcapsule.

Erythronium planten in de volle grond

Erythronium planten in de volle grond

Wanneer is de beste tijd om te planten?

Erythroniums, die worden gekenmerkt door vroege voorjaarsbloei, worden aanbevolen om te worden geplant op een perceel in het noordelijke deel van de tuin. Hier worden ze beschermd door de schaduw van de kruin van bomen en struiken. Dit matige licht is voldoende voor de groei en vorming van bloemen. Latere soorten geven de voorkeur aan open en verlichte gebieden. Als u zich aan deze aanbevelingen houdt, kunt u het bloeimoment van vroege variëteiten enigszins vertragen of de snelheid van eierstokvorming bij late vertegenwoordigers van de kandyk verhogen.

De plant ontwikkelt zich snel op veenachtige en natte grondsoorten met een zuur milieu met een mengsel van bladgrond, humus en zand. Voordat een bloem op een site wordt geplant, wordt deze verrijkt met minerale meststoffen, gemalen krijt en beendermeel..

Voor de opkweek van kandyk worden zaden of bollen gebruikt. Soorten van Amerikaanse oorsprong kunnen zich uitsluitend door zaad voortplanten. Zaadverzameling wordt uitgevoerd aan het begin van de zomer.

Na het rijpen barsten de zaaddozen snel, dus je moet de opening goed in de gaten houden en voorkomen dat de zaden op de grond vallen. De dozen worden licht onrijp verwijderd en vervolgens gedroogd in een droge en geventileerde ruimte. De beste tijd voor het planten van bollen en zaden is augustus..

Hoe correct te planten?

Kandyk-zaden worden in ondiepe groeven geplaatst, met een interval van ten minste 5 cm van elk plantmateriaal. Daarna worden de groeven bedekt met een dunne laag aarde en bewaterd. In regio’s waar vaak koude en ijzige winters worden waargenomen, wordt aanbevolen om de bedden met gewassen te bedekken. De opkomst van zaailingen wordt in het voorjaar verwacht. Na een maand bereiken de scheuten een lengte van ongeveer 4 cm.Als gedurende deze tijd de zaailingen achterblijven in groei, is het de moeite waard om extra aandacht te besteden aan water geven en voeren. In het eerste levensjaar worden bollen met een diameter van 4 mm gevormd, het volgende jaar – 7 mm. Na drie jaar nemen ze de vorm van een cilinder aan en nemen ze aanzienlijk in omvang toe. De bloei van erythroniums, die uit zaden werden gekweekt, begint pas 4-5 jaar na de vorming van de eerste scheuten. Voor het zaaien in de lente is het noodzakelijk om zaden gedurende 2 maanden in de koelkast te stratificeren en ze in een plastic zak met turf en nat zand te wikkelen.

Aan de bolbloementeelt worden bijzondere voorwaarden gesteld, aangezien bepaalde soorten kandyk hun eigen voorkeuren hebben. Bollen van Amerikaanse variëteiten moeten dieper in de grond worden begraven dan andere soorten. Aan het einde van het planten is het beter om het gebied met gewassen met organisch materiaal en water grondig te mulchen.

Kandyk verzorging in de tuin

Kandyk verzorging in de tuin

Water geven

Het verzorgen van een kandyk is heel eenvoudig. De bloem kan weinig of geen water geven. Dankzij mulchen is het mogelijk om veelvuldig losraken en het verschijnen van onkruid te voorkomen.

Omdat erythronium tot de vroege voorjaarsbloeiende vormen behoort, is er voldoende natuurlijk vocht. Alleen bij langdurig droog weer wordt de site extra bevochtigd.

De grond

Het losmaken van de grond in de buurt van de aanplant wordt periodiek uitgevoerd. Het is onpraktisch om de grond het eerste jaar te voeden, omdat er nog voldoende voedingsstoffen in het substraat zitten. Mulchen van het gebied met turf of humus helpt om vocht vast te houden. Erythronium moet ook worden bemest met minerale meststoffen die worden gebruikt voor decoratieve bloemen..

Overdracht

Volwassen kandykplanten die de leeftijd van vier of vijf hebben bereikt, worden getransplanteerd naar een nieuwe plek. Hiervoor worden de oude bollen opgegraven en in delen verdeeld. Transplantatie-activiteiten worden uitgevoerd in juli-augustus om de groei van de kandyk niet te verstoren. Op dit moment worden de bladeren van de bloem geel en worden de bollen juist sterker. Nadat de baby’s zijn losgekoppeld van de lamp van de moeder, wordt het oppervlak van de breuken besmeurd met kolenpoeder. Vervolgens wordt het resulterende materiaal in de groeven geplant. Bollen worden niet lang in de lucht bewaard. De schubben drogen snel uit en beginnen eraf te vallen. Bollen mogen worden bewaard in houten bakken gevuld met vochtig zand, mos of veen.

Erythronium in de winter

Kandyk toont weerstand tegen kou en vorst, dus het zal overleven zonder extra beschutting. Niettemin raden ervaren tuiniers aan om het gebied te bedekken met erythronium in gebieden waar strenge en sneeuwloze winters heersen..

Ziekten en plagen

De bloem is niet bang voor ziekten en insecten. De gewassen worden echter af en toe aangevallen door veldmuizen, mollen en beren. Voor preventieve doeleinden wordt er in verschillende delen van de tuin geplant. Vallen worden gebruikt om ongedierte te vangen. Mollen en muizen worden gelokt met giftig aas. Om een ​​beer te vangen, wordt verse mest in het gegraven gat gegoten, waar insecten snel eieren zullen leggen. Zelfgemaakte vallen zijn bedekt met planken of stukken leisteen. Al snel verzamelt zich daar ongedierte, waarna ze kunnen worden vernietigd..

Soorten en variëteiten van erythronium

Soorten en variëteiten van erythronium

Er is meer vraag naar bepaalde soorten erythronium dan naar andere soorten. Overweeg verschillende populaire soorten kandyk:

Erythronium Amerikaans – een bloeiende vaste plant die groeit op gematigde en subtropische breedtegraden in Canada en de Verenigde Staten. Sommige plantvormen kunnen zelfs klimmen tot een hoogte van 1500 m. De bollen zijn eivormig, langwerpig, het oppervlak van de schubben is vlekkerig. De lengte van de bladeren is ongeveer 20 cm en de steeltjes zijn 30 cm. De kleur van de bloemdekbladeren is diepgeel.

Erythronium witachtig – Gevonden in de Midden-Amerikaanse staten en Canada. Lobelloze bloemdekbladeren worden gepresenteerd in roze of blauw.

Erythronium meerstammig – kan worden gezien in warme streken in het zuidwesten van de Verenigde Staten. De plant heeft ovale bollen. Bladbladen zijn vlekkerig. Het bovenste deel van de bloemen is geel en het onderste deel is oranje. Steeltjes zijn lang.

Erythronium Henderson – een van de allereerste soorten die naar Europa kwamen. Hij groeit het liefst in droge en ruime bossen. De wortelstok is klein, de bollen zijn langwerpig. De bladeren zijn bedekt met donkere vlekken. De hoogte van de stengel varieert van 10-30 cm. De kleur van de bloemen is lichtpaars, de basis van de knoppen is zwart.

Erythronium berg – het groeigebied beïnvloedt het grondgebied van de alpenweiden van de Amerikaanse staten, gelegen in het noordwesten. Dit is de hoogste vertegenwoordiger van de kandyk met gesteelde eivormige bladeren en roze of sneeuwwitte bloemen. Schutbladen zijn fel oranje.

Nuttige eigenschappen van kandyk

Nuttige eigenschappen van kandyk

Erythronium is een verbazingwekkende kruidenhoningplant die suikers, vitamine E, zuren en veel voedingsstoffen bevat. De honing die wordt verzameld van kandykbloemen heeft een licht aangenaam aroma en heeft waardevolle geneeskrachtige eigenschappen. De weefsels van de bloem bevatten vitamines, enzymen en verschillende verzachtende middelen. Het wordt aanbevolen om honing te gebruiken bij ernstige hoest en koorts. Het wordt gebruikt in de cosmetische industrie voor de productie van antiseptisch honingwater, wat een gunstig effect heeft op de huid..

Erythroniumbollen worden vaak gebruikt in de traditionele geneeskunde. Ze bevatten sporen van antispasmodica en hogere alcoholen. Als een effectieve folk remedie worden vers geoogste bollen gebruikt om epileptische aanvallen te behandelen en aanvallen te voorkomen. De bladeren zijn eetbaar, ze worden vers of gepekeld gegeten. Spoel het haar goed uit met bladverliezende bouillon. Het versterkt en herstelt perfect de haarzakjes.

Contra-indicaties

De meeldraden van bloemen zijn tijdens de bloei bedekt met stuifmeel, waarvan de aanwezigheid allergische reacties kan veroorzaken bij mensen die gevoelig zijn voor dit soort irriterende stoffen. Tekenen van allergie zijn onder meer een loopneus, roodheid van de neuspunt en uitslag op de huid. In dit geval is het beter om onmiddellijk hulp te zoeken bij een arts..

De honing van de plant vormt ook enig gevaar, omdat na gebruik in het lichaam het suikergehalte aanzienlijk stijgt. Om deze reden moeten mensen met verschillende vormen van diabetes voorzichtig zijn bij het kiezen van een dergelijk product. Het wordt niet aanbevolen om honing samen met multivitaminetabletten en voedingssupplementen in te nemen, anders bestaat het risico op hypervitaminose..

Kandyk: plantkenmerken (video)

KANDYK (School voor Kruidenwetenschappen)KANDYK (School voor Kruidenwetenschappen)