Nemesia - planten en verzorgen in het open veld. Nemesia kweken uit zaden, reproductiemethoden. Beschrijving, soorten. Foto

Nemesia (Nemesia) is een bloeiend kruid dat behoort tot de Norichnikov-familie en verenigt in zijn soort ongeveer 50 verschillende soorten (eenjarigen en vaste planten).

De gemiddelde planthoogte is 30-60 cm.De cultuur bestaat uit vertakte licht behaarde stengels, lineaire of lancetvormige bladeren met een getande rand, apicale bloeiwijzen van verschillende tinten en vruchten – capsules met langwerpige zwarte zaden die alleen in de eerste twee hoge kiemkracht behouden jaar na verzameling. In gematigde klimaten wordt buitennemesia als eenjarige plant gekweekt. Thuis kan het groeien als een meerjarige bloem binnenshuis. Nemesia reproduceert met behulp van zaden, stekken en worteldeling.

Nemesia kweken uit zaden

Nemesia kweken uit zaden

Nemesia zaaien voor zaailingen

Een gunstige tijd voor het planten van zaden voor zaailingen is de laatste week van maart. Zaailingcontainers worden gevuld met een grondmengsel voor bloeiende planten (vochtopnemend en los, veenzand), er wordt indien mogelijk een laag sneeuw op aangebracht en zaden worden erover verdeeld. De containers worden afgedekt met glas en staan ​​in een lichte ruimte met een temperatuur van ongeveer 20 graden Celsius. De belangrijkste zorg voor gewassen is regelmatig bodemvocht en dagelijkse ventilatie. De eerste scheuten verschijnen in ongeveer 10-14 dagen.

Nemesia zaailing verzorging

Na het massale verschijnen van zaailingen, wordt het deksel verwijderd, worden de containers herschikt naar helderdere verlichting en een temperatuur van 8-10 graden Celsius. In dergelijke omstandigheden zullen jonge planten niet naar het licht worden getrokken, zal de ontwikkeling gelijkmatig plaatsvinden.

Complexe minerale verbanden worden voor de eerste keer per week na ontkieming aangebracht. Laaggeconcentreerde meststoffen worden samen met gietwater aan de bodem toegevoegd. Water geven moet met mate worden gedaan. Het wordt aanbevolen om de grond constant los te maken. Het is noodzakelijk om de planten in ongeveer een maand te duiken, wanneer 3-4 echte bladeren op elke jonge plant verschijnen. Zaailingen worden getransplanteerd in individuele kopjes of potten en bewaard op een temperatuur van ongeveer 13 graden Celsius. Het is erg belangrijk dat de grond in de zaailingbakken altijd licht vochtig is. Droogte voor dergelijke planten zal rampzalig zijn. Vijftien dagen voor het verplanten van zaailingen naar open bedden, beginnen de verhardingsprocedures.

Als nemesia-zaailingen worden gekweekt voor het modelleren van een veranda of balkon, kunnen de zaden half februari worden gezaaid en wordt de pluk onmiddellijk uitgevoerd in gewone bloempotten en met de komst van de lentehitte worden ze overgebracht naar een vaste plaats.

Nemesia planten in de volle grond

Nemesia planten in de volle grond

Wanneer nemesia planten?

Voordat zaailingen worden geplant, moet de grond op de site voldoende opwarmen en zal er geen nachtvorst zijn. Tegen die tijd zou er warm lenteweer moeten zijn. Dergelijke omstandigheden zijn mogelijk rond de laatste week van mei of de eerste week van juni..

Locatie- en bodemselectie

Nemesia groeit het liefst in goed gedraineerde gebieden met vruchtbare grond, neutraal in reactie, met voldoende zonlicht en ventilatie. Als zo’n plaats niet bestaat, zijn halfschaduwrijke groeiomstandigheden op lichtzure grond met een gemiddelde beschikbaarheid van voedingsstoffen ook geschikt..

Zaailing plantschema

De diepte en diameter van het plantgat moet overeenkomen met de grootte van het wortelgedeelte van de zaailing samen met de aardachtige kluit. Het interval tussen aanplant is 20-30 cm De zaailingen worden in een gat geplaatst, besprenkeld met aarde, overvloedig bewaterd en na het absorberen van vocht wordt een mulchlaag op de grond aangebracht. Met de juiste verzorging begint de bloeiperiode vroeg in de tweede zomermaand..

Nemesia zorg

Nemesia zorg

Water geven

Water geven wordt regelmatig in gematigde hoeveelheden uitgevoerd met gewoon water, minstens twee keer per week. Op bijzonder warme dagen en als er lange tijd geen regen valt, moet u de bloemen vaker en overvloediger water geven..

De grond

Bodemonderhoud op bloembedden bestaat uit wieden en losmaken. Het is noodzakelijk om de plaats van onkruid tijdig en zeer zorgvuldig rond de nemesia-struiken te verwijderen.

Topdressing en meststoffen

Organische of minerale verbanden worden 2-3 keer per zomer op de grond op bloembedden aangebracht. Het mineralencomplex “Kemira Lux” of verschillende kruideninfusies zijn hier perfect voor..

Topping

Het knijpen van de nemesia-toppen bevordert een weelderigere vertakking en bloei. Deze procedure moet regelmatig worden uitgevoerd..

Na-bloeiende nemesia

Na het einde van de eerste bloeiperiode raden tuinders aan om alle verwelkte en vervaagde bloeiwijzen samen met scheuten te verwijderen. Met de juiste verdere zorg zullen zich nieuwe scheuten vormen en een nieuwe bloeiperiode beginnen..

Ziekten en plagen

Vochtminnende nemesia is vaak onderhevig aan schimmelziekten. Ze ontstaan ​​​​in de meeste gevallen als gevolg van overmatig en overvloedig water geven, waardoor stilstaand water en rotting van het wortelgedeelte ontstaan. Het wordt aanbevolen om de grond regelmatig, maar met mate, te bevochtigen. De volgende watergift kan het beste pas worden gedaan nadat de bovenste laag van de grond is opgedroogd. Bij de eerste tekenen van de ziekte is het noodzakelijk om de planten te behandelen met speciale fungicidepreparaten..

De belangrijkste mogelijke plaag van nemesia is de spint. Tekenen van zijn verschijning op bloemen zijn een dun spinnenweb dat aan de handen kleeft, uitdrogende en vallende bladplaten. In dergelijke gevallen moeten dringende maatregelen worden genomen om bloemgewassen te redden. Het wordt aanbevolen om de grond op de site en alle bloemplantages te behandelen met een van de effectieve oplossingen – Karate, Actellik of Akarin.

Populaire soorten en variëteiten

Populaire soorten en variëteiten

Onder enkele tientallen soorten nemesia zijn er exemplaren voor het decoreren van een tuin of persoonlijk perceel, maar ook voor landschapsarchitectuur en het creëren van comfort in open ruimtes (bijvoorbeeld op een terras, op een balkon of loggia). Sommigen van hen zijn het populairst bij tuinders en bloemisten..

Weelderige nemesia (Nemesia floribunda) – een soort die voor veel professionals en amateurs in de sierteelt interessant is, maar in de cultuur nog niet veel voorkomt. Het is een bloeiende struik met een hoogte van 30-40 cm met sterke heldergroene scheuten en delicate blauwe bloemen van een zeer klein formaat..

Struma nemesia (Nemesia strumosa) – een eenjarige soort, bekend in de cultuur sinds het einde van de negentiende eeuw. De struik bestaat uit sterk vertakte scheuten, met heldergroene ovale bladeren, onregelmatige bloemen van ongeveer 30 mm in diameter, geel, oranje, rood en roze. Gemiddelde gewashoogte – 30-40 cm.

De plant staat bekend om verschillende variëteiten waar veel vraag naar is in de cultuur, die verschillen in tinten van bloemen. Sparklers heeft tweekleurige en driekleurige bloemen, Nashinal Ensyn bloeit in wit en rood en Fanfair in geel en crème. De struiken van Aurora en Fire King bereiken een hoogte van 30 cm en vallen op met grote witte en felrode bloemen.

Nemesia veelkleurig (Nemesia versicolor) – een soort bloemen – eenjarigen, die van Zuid-Afrikaanse oorsprong is. De plant onderscheidt zich door de aanwezigheid van verschillende hybriden met originele kleuren. Dit type nemesia bestaat uit sterk vertakte scheuten, dun in diameter en middelgroot. De gemiddelde lengte van elke scheut is van 15 tot 25 cm. De struik bloeit met kleine roze bloemen.

Populaire soorten zijn Blue Bird en Edelbdau. Elk van hen heeft ongewone bloemen. Blue Bird trekt de aandacht met felblauwe bloemen met kleine spikkels wit of geel, en Edelblau is eenkleurige (alle tinten blauw en blauw), tweekleurige en zelfs driekleurige exemplaren. Eén bloem combineert – blauw en wit, roze en oranje, wit, geel en lila en nog een paar verschillende opties.

Nemesia hybride (Nemesia hybrida) – een jaarlijkse soort met grote bloemen met een onregelmatige vorm, verzameld in bloeiwijzen – borstels. De gemiddelde hoogte van de struik is 30-60 cm De beste soorten: Triumph en Carnival, populair vanwege de vele kleuren en schakeringen tijdens de bloei; Tumbelina en Mantel van de Koning, gekenmerkt door overvloedige bloemen van blauw, turkoois, lavendel en blauw.

Nemesia ampelous – een hybride bestaande uit acht variëteiten, waarvan de namen afkomstig zijn van de kleur van het exotische fruit en de overeenkomstige tint van de nemesia-bloem – dit zijn perzik, citroen, cranberry, braambes, banaan, ananas, mango, kokosnoot.

Nemesia kweken uit zaden (video)

Nemesia zaaien + vragen beantwoorden.Nemesia zaaien + vragen beantwoorden.