Phacelia: planten en verzorgen in het open veld, groeien uit zaden, foto's en soorten

Phacelia (Phacelia) is een meerjarig en eenjarig kruidachtig gewas uit de Borage-familie, dat het meest voorkomt op het Amerikaanse continent en meer dan 100 verschillende soorten heeft. Elk type heeft zijn eigen kenmerken en voordelen, begiftigd met bepaalde positieve eigenschappen. Phacelia is niet alleen een prachtige honingplant en een originele tuinplant, het is ook een groenbemester, die de samenstelling van de bodem verbetert en verrijkt.

Beschrijving van phacelia groenbemester

De phacelia-plant bestaat uit een rechtopstaande stengel tot 1 m hoog met talrijke zijscheuten, langwerpige basale bladplaten en talrijke schermbloemige bloeiwijzen van een lila tint, die op kleine trossen lijken. In vertaling uit de Griekse taal wordt phacelia juist vanwege deze vorm vertaald als “bundel”. Na het einde van de bloei rijpen kleine vruchten aan de planten – dozen van ongeveer een halve centimeter lang met een paar donkerbruine zaden.

Kruidachtige eenjarige of vaste planten hebben een hoge decoratieve en winterhardheid, zijn bestand tegen alle plagen en ziekten, kunnen goed samengaan met verschillende gewassen en hun gunstige ontwikkeling en groei zijn niet afhankelijk van hun voorgangers. De groenbemester verbetert de structuur van de bodem, beschermt deze tegen onkruid, verlaagt de zuurgraad, verzadigt de bodem met kalium en stikstof en bouwt zeer snel groenmassa op. Een universele cultuur is niet alleen zelf bestand tegen ziekten en plagen, maar beschermt ook alle nabijgelegen planten tegen hen. Ervaren tuinders en tuinders adviseren het planten van phacelia in gemengde aanplant met groentebeplanting. Ze zal niet alleen fungeren als een betrouwbare beschermer, maar ook bijen en vele andere insecten aantrekken – bestuivers naar de site..

Phcelia kweken uit zaden

Phcelia kweken uit zaden

Zaaien

Zaaien wordt aanbevolen in het vroege voorjaar, de zomer, het vroege en het late najaar. Het hangt allemaal af van hoe de toekomstige oogst zal worden gebruikt en met welk doel de aanplant wordt gedaan.

Zaaien in de vroege dagen van maart wordt meestal gebruikt om humus of mulch te verkrijgen. Zaden kunnen in de grond worden gezaaid zodra de laatste sneeuw is gesmolten. Met deze methode kun je de eerste scheuten in ongeveer vijftien dagen zien. De groene massa groeit in korte tijd. Om humus van hoge kwaliteit te verkrijgen, wordt het gemaaide gras op geringe diepte in de grond ingebed en voor gebruik als mulch in de bedden gelaten.

Als de phacelia nodig is in een tuinperceel of moestuin als honingplant, dan kan het zaaien gedurende het hele warme seizoen in verschillende fasen worden gedaan. De zaden worden verspreid in vochtige gangpaden in groentebedden en gekweekt tot de oogst rijp is. Verdorde planten worden gemaaid en er wordt nieuw zaad voor in de plaats gezaaid. Het verzamelde gras zal nuttig zijn voor het maken van kunstmest of zal worden gebruikt als een mulchlaag.

Om de structuur van de grond op het perceel of in de tuin te vernieuwen en te verbeteren, en om deze te verzadigen met de nodige voedingsstoffen, moet het zaaien worden uitgevoerd van half augustus tot half oktober. Het gras dat na het rijpen wordt gemaaid, blijft tot de lente op het aardoppervlak. Een dergelijke mulch in de herfst helpt de integriteit van de bodem te behouden en beschermt deze tegen erosie en erosie door overvloedige herfstneerslag. Voor meerjarige gewassen is dit een betrouwbare bescherming van het wortelstelsel tegen strenge vorst en langdurige sneeuwloze winters..

Het wordt aanbevolen om in de late herfst (subwinter) veel dichter te zaaien, omdat niet alle zaden de strenge winter kunnen overleven. Deze methode wordt toegepast op een gebied met vroegrijpe variëteiten van groentegewassen, voordat geplant wordt welke groenbemesters zullen rijpen en worden gesneden. Zaaien in de winter maakt het mogelijk om zeer vroege scheuten te krijgen.

Hoe zaden op de juiste manier te bereiden?

Hoe zaden op de juiste manier te bereiden?

Phacelia-zaden zijn erg donker van kleur en zijn praktisch onzichtbaar op het grondoppervlak, wat het zaaien bemoeilijkt en het risico laat dat het hele gebied niet wordt gezaaid. Daarom is het aan te raden de zaden voor het zaaien te mengen met fijn gedroogd rivierzand. Stratificatie van dit zaadmateriaal is niet vereist, omdat het een hoge kiemkracht heeft en geen extra voorbereiding voor het zaaien vereist..

Phcelia planten in de volle grond

Voor het zaaien moet het land op de site worden bevochtigd en losgemaakt met een hark en vervolgens willekeurig de zaden verspreiden.

Als de phacelia tussen de hoofdgewassen wordt geplant, wordt het aanbevolen om voor het zaaien van zaden kleine groeven te gebruiken die niet meer dan 2-3 cm diep zijn. Ze moeten eerst met water worden gevuld en in de grond worden geweekt. De zaden worden gelijkmatig over de hele groef verdeeld en met aarde bestrooid. Bij matig weer worden gewassen niet direct geïrrigeerd.

Phacelia zorg

Phacelia zorg

Water geven

Bij het zaaien van zaden in de herfst en de lente, wanneer de grond voldoende vocht bevat door smeltende sneeuw of herfstregens, is het niet nodig om kruidachtige planten water te geven. Met uniforme neerslag in het warme seizoen is het ook niet nodig om de phacelia water te geven. De enige reden voor extra vocht in de aanplant is een langdurige droogte en zeer warm weer..

De grond

Omdat geen enkel phacelia-onkruid eng is, is de enige zorgvereiste het oppervlakkig losmaken van de grond voor meer vrije luchtpenetratie in het wortelsysteem. Het moet periodiek worden uitgevoerd – een of twee keer per maand..

Bevruchting

Het wordt aanbevolen om organische meststoffen die micro-organismen bevatten die effectief zijn voor de bodem, toe te passen volgens de aanbevelingen op de verpakking. Preparaten als Shining-1, Bokashi, Optim-Humus en Baikal EM-1 dragen bij aan de snelle groei van groene massa, een rijke oogst en zijn ideaal voor phacelia..

Oogst

Optimale oogsttijd - fase van knopvorming

De duur van de ontbinding hangt af van de timing van het maaien van het gras. De optimale oogsttijd is de fase van knopvorming. Bij later maaien worden delen van de planten grof, wat het afbraakproces aanzienlijk vertraagt ​​en voorwaarden schept voor de verspreiding en ontwikkeling van schadelijke organismen die bodem en planten kunnen aantasten.

Voor het oogsten wordt aanbevolen om de bovenste laag van de aarde te behandelen met een speciaal preparaat dat het afbraakproces zal versnellen, vervolgens te oogsten en op te graven met de grond. Om humus van hoge kwaliteit te verkrijgen, heb je voldoende vocht nodig. Dit kan natuurlijke neerslag zijn of extra irrigatie met een slang met een diffuus mondstuk..

Opnieuw zaaien

Na het opgraven van een perceel met groenbemester, is het noodzakelijk om het oppervlak zorgvuldig te egaliseren met een hark en opnieuw phacelia-zaden te zaaien.

Gedurende het warme seizoen is het mogelijk om drie of zelfs vier gewassen te verbouwen en zelfs de bodemstructuur in dit gebied te vernieuwen. Voedzame en vruchtbare grond is ideaal voor het verbouwen van groenten in het komende voorjaar.

Soorten en variëteiten van phacelia

Soorten en variëteiten van phacelia

De meest populaire soorten phacelia zijn Boerenwormkruid, Zilverachtig, Lansvormig, Zijdeachtig, Gedraaid, Pursha, Klokvormig, Full-cluster, Bont, Layel en Bolander. Meestal worden deze kruidachtige gewassen gekweekt als decoratieve decoratie..

Phacelia zilverachtig (Phacelia argentea)

Phacelia zilverachtig (Phacelia argentea)

Een zeldzame soort afkomstig uit Noord-Californië. Groeit het liefst in kustgebieden met zandhellingen of duinen. Een kenmerk van deze soort zijn de hangende en opgaande stengels van een halve meter, behaarde bladplaten met een zilverachtige tint met een glanzend oppervlak en kleine bolvormige witte bloemen.

Phacelia zijdeachtig (Phacelia sericea)

Phacelia zijdeachtig (Phacelia sericea)

verschilt in meerdere behaarde vertakte stengels en diep ingesneden bladplaten. De gemiddelde hoogte van de stengel is 40 cm De bloeiwijzen bestaan ​​uit talrijke blauwe of paarse bloemen met langwerpige meeldraden. Rassen:

  • Verna – ongeveer 20 cm hoog met witte of blauwe bloemen in trossen
  • Ciliosa – ondermaatse vorm met paarse bloemen

Phacelia campanulate (Phacelia campanularia)

Phacelia campanulate (Phacelia campanularia)

Deze soort heeft ook namen als Californische phacelia of Californische bel – een eenjarige met fragiele rechtopstaande stengels met een roodachtige tint, blauwgroene bladeren van ongeveer 6 cm lang en bloemen – donkerblauwe bellen met een diameter van ongeveer 3 cm. Populaire variëteit:

  • Blue Bonnet – heeft een felblauwe kleur en een hoogte van ongeveer 40 cm

Phacelia purshii

Phacelia purshii

Een soort die de nieuwste ontdekking is van fokkers. De plant onderscheidt zich door stengels van een halve meter, dicht behaarde donkergroene bladeren, tweekleurige paarswitte bloemen van een zeer klein formaat (niet meer dan 3 mm in diameter).

Phacelia gedraaid (Phacelia congesta)

Phacelia gedraaid (Phacelia congesta)

Verschilt in scheuthoogte tot 50 cm, behaard met lichtgroene bladplaten en gedraaide bloeiwijzen van zeer kleine blauwe bloemen.

Phacelia speer (Phacelia hastata)

Phacelia speer (Phacelia hastata)

Een plant van een halve meter hoog met zeer kleine bloemen met een witte of paarse tint, gebruikelijk in Amerika. Het groeit het liefst in dicht struikgewas van alsem of in naaldbossen. Het oppervlak van de bladplaten is bedekt met dichte zilverachtige haren. Populaire variëteit:

  • Alpina – een kenmerk is het vermogen om te groeien op een hoogte van meer dan 3000 m boven zeeniveau.

Phacelia bolanderi

Phacelia bolanderi

Een soort met uitlopende stengels en bloeiwijzen van grote paarsblauwe bloemen – bellen. Meestal gevonden in “sequoia” bossen.

Phacelia als siderat: wanneer phacelia zaaien (video)

Phacelia als groenbemester Wanneer phacelia zaaienPhacelia als groenbemester Wanneer phacelia zaaien