Aardappelen voorbereiden voor het planten

Bijna alle zomerbewoners bereiden op zeer verantwoorde wijze groentezaden voordat ze op de site worden geplant. Evenzo hebben aardappelen, die vaak uit knollen groeien, een voorbereidingsproces nodig voordat ze worden geplant. Er zijn een aantal eenvoudige procedures die van invloed zijn op de vroege opkomst van aardappelen en hun opbrengst, en die ook kunnen worden beschermd tegen bepaalde ziekten. Laten we het voorbereidingsproces van aardappelen voor het planten analyseren.

Knollen vergroenen

De voor opplant geselecteerde aardappelknollen worden zoals gebruikelijk na de oogst in het najaar vergroend. Om dit te doen, moet je aardappelen in 2-3 lagen op een lichte plaats zetten, maar zonder direct zonlicht. Na 10 dagen wordt corned beef gevormd in de aardappel – het biedt bescherming tegen ziekten, knaagdieren en verschillende plagen, en geneest ook wonden op de knollen. Maar als je het landschap in de winter nog niet hebt voltooid, maak je dan geen zorgen en doe het gewoon in de lente..

Knollen sorteren

Ervaren tuinders adviseren om de aardappelen te sorteren en laagwaardige en ongezonde knollen weg te gooien. Het is beter om dit een week voor ontscheping te doen. Hoe herken je aardappelen die geen oogst opleveren? Hiervoor heeft u een ureumoplossing nodig: 1,5 kg per 10 liter water. Je moet er aardappelen in doen. Opbrengst en goede aardappelen zullen op de bodem bezinken, terwijl zieke en onrijpe aan de oppervlakte zullen zijn. Vervolgens worden de bezonken knollen zorgvuldig gedroogd en verdeeld in gewichtsgroepen (groep 1 – 80-100 g, groep 2 – 50-80 g, groep 3 – 25-50 g).

de grootte van de aardappel beïnvloedt het tijdstip van opkomst

Waarom is deze scheiding nuttig? En je hebt het nodig voor het gemak van het planten van aardappelen op een tuinbed, rekening houdend met de grootte – een bepaalde maat voor een bepaalde plaats. Onthoud dat de grootte van de aardappel van invloed is op het tijdstip van opkomst, en in een tuin met dezelfde grootte aardappelen zullen ze allemaal bijna gelijktijdig ontkiemen. Het is ook vermeldenswaard dat struiken met dezelfde lengte gemakkelijker te volgen zijn en dienovereenkomstig te spuden.

Behandeling van knollen met fungiciden

Niet een klein aantal pathogenen van de volgende ziekten kan op het oppervlak van de aardappel leven: korst, Phytophthora, alternaria, rhizoctonia, formosis. Ter bescherming tegen de ontwikkeling van ziekten is behandeling met een biofungicide toegestaan.

Een week voor het planten van aardappelen Planriz gebruiken, vlak voor het planten Baksis, Alirin of Fitosporin, en Binoram en Agat 25K worden twee keer gebruikt: 5 dagen voor het planten en direct op de dag van ontscheping.

Knollen verwarmen en drogen

Kort voor het planten van aardappelen (10-15 dagen), moet je ze uit de winteropslag halen en ze op een plaats met een temperatuur van 18-20 ° C plaatsen (een kas is geschikt), gewoon besprenkelen. Bedek de knollen met doeken of folie als de temperatuur daalt. Tijdens de halve maan zullen de aardappelen verdorren, opwarmen en overtollig vocht verliezen. Deze methode bewaart de knollen perfect tijdens het planten en verhoogt de kiemkracht..

Aardappelknollen kiemen

Deze methode zal helpen bij het verkrijgen van een grote oogst aardappelen, van ontkieming tot het verschijnen van echte scheuten. Eigenaren van uiterwaarden en leembodems, of een met een overmaat aan veen, kunnen er helemaal niet zonder. Voor ontkieming moet je ze 1 maand voor het planten van de knollen naar een warme en vochtige plaats overbrengen. Hiervoor is een kas het meest geschikt. Het is nodig om de aardappelen wekelijks voorzichtig om te draaien zonder de spruiten af ​​te breken.

Aardappelknollen kiemen

Wat zijn de belangrijkste punten tijdens het ontkiemen? Om te beginnen is dit het aanhouden van verschillende temperaturen gedurende de dag (12-18°C) en ‘s nachts (rond de 6°C). Indien mogelijk moet het een week binnenshuis op 20-22 ° worden gehouden en de rest van de tijd worden verlaagd tot 7-8 ° . Dit helpt veel knoppen om te ontwaken en voorkomt dat de spruiten uitrekken. De verhoogde luchtvochtigheid van de plaats waar aardappelen worden bewaard voor het planten is ook belangrijk, de meest optimale is 85-95%. Vaak is het bij afwezigheid van vocht nodig om de aardappelen met water te irrigeren..

Tegen de tijd dat de aardappelen worden geplant, verschijnen er al centimeterscheuten en wortelbeginselen op hun onderste deel. Dit verhoogt de kiemkracht met ongeveer 10-12 dagen, in tegenstelling tot aardappelen die niet zijn ontkiemd..

Knollen afstoffen met as

De meeste tuinders zijn dol op as vanwege het goede effect op het zetmeelgehalte van aardappelen, daarom is het een veel voorkomende tuinmeststof. Aardappelen gedrenkt in water moeten vlak voor het planten in as worden gedompeld – dit zal de opbrengst verhogen en toekomstige wimpers sterker maken.

Alle bovenstaande bereidingsmethoden voor het zaaien van aardappelen kunnen worden gebruikt, maar ze zijn niet allemaal vereist. Het volstaat dat u er een paar toepast – bepaal welke omstandigheden u heeft om aardappelen te telen en hoeveel tijd u op warme dagen aan de tuin kunt besteden..