Een aardappelras upgraden: 5 manieren

Aardappelrassen moeten om de 5-6 jaar worden vernieuwd. Inderdaad, van jaar tot jaar neemt de aardappelopbrengst af, worden de knollen slecht bewaard, neemt de vatbaarheid voor ziekten af ​​en veranderen de kwaliteitskenmerken niet ten goede. De update kan zelfstandig worden uitgevoerd zonder veel geld uit te geven aan de aanschaf van nieuw pootgoed..

Er zijn vijf beproefde methoden, die u elk kunt toepassen in uw zomerhuisje of tuin.

Methode 1. Aardappelen poten uit zaden

Aardappelen poten uit zaden

De zaadmethode voor het telen van aardappelen wordt zelden door iemand gebruikt. Sommigen zijn vergeten dat deze groente zaden heeft. Maar na de bloei worden op veel aardappelstruiken kleine groene bolletjes gevormd, vergelijkbaar met onrijpe tomaten. Ze bevatten aardappelzaden. Ze kunnen worden gebruikt om pootaardappelen te telen..

Eerst moeten de vruchten in een stoffen zak worden verzameld en in een goed verlichte en warme kamer worden gehangen totdat ze volledig rijp zijn. Als de vruchten lichtgroen en zachter zijn, kun je er zaadjes uit halen, goed afspoelen en laten drogen. Trouwens, je kunt zonder onnodig gedoe alle zaden in gespecialiseerde winkels kopen, alleen een pure variëteit, en geen hybride, is verplicht..

Deze methode heeft veel voordelen:

  • Voordelige zaadprijs.
  • Zaadkieming houdt lang aan (ongeveer 10 jaar) en vereist geen speciale bewaarcondities.
  • Pootaardappelen zijn resistent tegen verschillende ziekten.

Natuurlijk kost het kweken van miniknollen veel moeite en geduld, maar het resultaat is het waard. Dit uitdagende aardappelteeltproces zal u de komende seizoenen belonen met een uitstekende plantvoorraad..

Methode 2. Mini-aardappelknollen kweken uit een grote knol

Mini-aardappelknollen kweken uit grote knollen

Deze methode is gebaseerd op het klonen van aardappelknollen. De cellen van de gekweekte aardappelen worden gebruikt om een ​​nieuwe plant te vormen. Dit “wetenschappelijke experiment” vereist grote aardappelknollen, waarvan we kleine zullen kweken. Ze moeten in het voorjaar worden geselecteerd en de hele zomer in een koele kelder of kelder worden neergelaten..

Gedurende het zomerseizoen hebben knollen een hoge luchtvochtigheid, bespuiting en lage binnentemperaturen nodig. Rond oktober-november zal zich op de aardappelknollen een sterk wortelgestel met kleine aardappelen vormen. Dit is een uitstekend plantmateriaal dat beschermd is tegen alle ziekten..

Alle miniknollen moeten geoogst, goed gedroogd en bewaard worden tot het volgende plantseizoen. Volgend jaar krijg je een geweldige oogst van de super super elite.

Methode 3. Mini-aardappelknollen kweken uit stekken

Mini-aardappelknollen kweken uit stekken

Je kunt proberen de rassen te updaten door stekken. Om dit te doen, moet je de sterkste en gezondste aardappelstruik kiezen tijdens zijn actieve groei en ontwikkeling in de zomer, deze in de tuin markeren en wachten tot het einde van de bloei.

Daarna halen we het benodigde aantal takken uit de struik en snijden ze in kleine stekken (niet meer dan 4 centimeter lang). Op elk van deze stekken moet ten minste één blad blijven. Voor stekken worden alleen de middelste delen van de toppen gebruikt. Bereide stekken moeten worden geweekt in een zwakke mangaanoplossing (ongeveer 4 uur).

De plaats voor het planten van stekken moet op een schaduwrijke plaats worden geselecteerd, zonder direct zonlicht. Het wordt aanbevolen om aardappelstekken te planten op een sombere bewolkte dag of na zonsondergang. De grond in de bedden moet eerst worden opgeschud en bevochtigd. De afstand tussen de bedden moet minimaal 20 centimeter zijn en tussen de planten – ongeveer 3 centimeter.

Bij het planten van stekken is het erg belangrijk om deze met aarde te bestrooien zodat het aardappelblad ook bedekt is met aarde (ongeveer 60-70 procent). Het moet rechtop staan.

Direct na het planten wordt een mulchlaag op de bedden gelegd en wordt overvloedig water gegeven. Na 15-20 dagen worden de toppen geel en droog en begint de vorming van een miniknol in de grond. De knol krijgt alle noodzakelijke voedingsstoffen voor zijn ontwikkeling uit de bladeren. Er gaan nog twee weken voorbij en het is mogelijk om de stekken met volwassen knollen uit te graven..

Op deze manier gekweekte miniknollen moeten worden gedesinfecteerd (in een zwakke mangaanoplossing), grondig in de zon worden gedroogd en worden opgevouwen voor opslag in natuurlijke stoffen zakken. Ze blijven perfect bewaard tot het volgende plantseizoen..

Methode 4. Pootaardappelen telen van de toppen van knollen

Pootaardappelen telen van knoltoppen

Deze methode is net zo eenvoudig als de vorige. De toppen van de aardappelknollen worden nu gebruikt. De grootste aardappelen van de beste variëteiten worden tijdens de oogst (nazomer – vroege herfst) geselecteerd en apart van anderen bewaard voor opslag en ontkieming tot de lente.

In het voorjaar worden al deze knollen gesnoeid – de toppen, samen met de spruiten, worden met ongeveer een derde afgesneden. Al deze bijgesneden delen worden in zaagsel gelegd, overvloedig met water besproeid en tot ontkieming gelaten. De overige delen van de knollen kunnen op de standaard manier in de volle grond worden geplant..

Na ongeveer drie weken zullen de aardappeltoppen ontkiemen en wortel schieten. Dit betekent dat ze klaar zijn om in open bedden te worden geplant. Knollen worden geplant op een afstand van minimaal dertig centimeter van elkaar op een diepte van ongeveer vijf centimeter.

Methode 5. Pootaardappelen telen van spruiten

Pootaardappelen kweken van spruiten

Als je het ras heel snel, in een korte tijd, wilt vernieuwen, dan is deze methode het meest geschikt. Op deze manier kunnen meer dan veertig struiken uit één aardappelknol worden gekweekt..

Bekijk de gekiemde aardappelknollen van dichtbij. Ze verschillen van elkaar door spruiten. Sommige spruiten zijn sterk en sappig (groen), andere zijn bleek en half verdord. En dit komt omdat de eerste groeide in het licht (licht), en de laatste in de schaduw (schaduw). Beide soorten spruiten kunnen worden gebruikt voor het planten. Ze worden ofwel direct in de grond in de bedden of in individuele potten geplant..

In het licht gekweekte scheuten moeten samen met de rudimentaire wortels worden geplant en slechts één tegelijk. De in de schaduw gevormde scheuten moeten in kleine stukjes worden gesneden, die elk een knop moeten hebben. Beide soorten spruiten zijn voor ongeveer tweederde bedekt met aarde.

Voor het op deze manier kweken van planten is een hoogwaardige bodem van groot belang. Het moet alle benodigde hoeveelheid voedingsstoffen bevatten, dus je kunt niet zonder voeding. Meststoffen worden eenmaal per week aangebracht. Het is raadzaam om de aardappelen één voor één te voeren: één week – met kruiden- of asinfusie en de andere – met vermicompostinfusie.

Kies bij het oogsten van spruitaardappelen de beste knollen en bewaar ze voor de volgende aanplant.

Het wordt aanbevolen om de selectie van plantmateriaal voor het volgende jaar zorgvuldig uit te voeren. Zoek en markeer de sterkste, gezondste aardappelstruiken gedurende het zomerseizoen. Bij het oogsten is het noodzakelijk om niet alleen grote exemplaren van dergelijke struiken achter te laten, maar zelfs de kleinste aardappelen. Dan is het nodig om de rassen pas na 6-7 jaar bij te werken. Weg met de traditie om alleen de kleinste aardappelknollen te planten. Met dergelijk plantmateriaal is het nodig om de aardappelrassen om de 2-3 jaar bij te werken..