Plantaardige pastinaak - planten en verzorgen in het open veld. Pastinaken kweken uit zaden. Beschrijving, soorten. Foto

Het zaaien van pastinaak, of weide, of gewoon (Pastinaca sativa) is een overblijvend kruid, een soort van het geslacht Pastinaak van de Paraplu-familie. Pastinaak is een bijzondere vaste plant met een geurig en smaakvol wit fruit, vergelijkbaar met gewone wortelen. Het thuisland van deze ongewone groente wordt beschouwd als de Middellandse Zee..

Pastinaak is erg nuttig, het bevat veel nuttige stoffen, vitamines, macro- en micro-elementen. mineralen die nodig zijn voor de normale ontwikkeling van het menselijk lichaam. Het gaat over deze groente die in dit artikel in meer detail zal worden besproken. Over de regels voor het kweken en verzorgen van pastinaken. Hoe en wanneer te oogsten, het gewas op te slaan en waarvoor het kan worden gebruikt?.

Beschrijving van de groente pastinaak

Pastinaakstengels kunnen anderhalve meter hoog worden. Ze voelen ruw aan, zijn gefacetteerd en gegroefd van vorm, en doen enigszins denken aan worteltoppen. Pastinaakbladeren zijn oneven geveerd, ovaal van vorm. Wortelgewassen lijken qua uiterlijk sterk op wortelen, langwerpig en soms meer afgerond. De kleur van de vrucht kan wit, geelwit en zelfs bleek crème zijn. De plant zal bloeien in het tweede jaar na het planten. Bloemen groeien in trossen van vijf of meer bloemen, hebben een gele kleur.

Pastinaak kweken uit zaden

Pastinaak kweken uit zaden

Zaaien

Het is het beste om zaden eerst in zaailingen te planten, in plaats van direct in de volle grond. Hoewel pastinaken een uitstekende koudebestendigheid hebben, door het hoge gehalte aan essentiële oliën in de zaden, ontkiemen ze zeer slecht en duren ze lang. Voor het planten moeten de zaden een dag in warm water worden geweekt, het belangrijkste is om ervoor te zorgen dat het water altijd warm blijft, hiervoor is het noodzakelijk om het op tijd te veranderen. Vervolgens moeten de zaden worden behandeld met speciale middelen om de groei te stimuleren. Om pastinaak te planten, moet je de grond voorbereiden met de toevoeging van turf. U kunt ook grond gebruiken die speciaal is ontworpen voor het zaaien van zaden..

Het is niet de moeite waard om de zaden tijdens het planten veel te verdiepen, het is voldoende om ze erop te strooien met een dunne laag aarde. Na het planten de aarde overvloedig water geven en de potten goed afdekken met plasticfolie om een ​​broeikaseffect te creëren..

Zaailing pastinaak

Tijdens de periode van het kweken van zaailingen is het noodzakelijk om de potten dagelijks ongeveer 10-15 minuten te luchten, waarbij de plasticfolie wordt verwijderd. Pastinaakzaden ontkiemen slecht, dus de eerste scheuten zijn pas na twee weken of zelfs meer te zien. Zodra er scheuten verschijnen, moet de film worden verwijderd en moeten de potten dichter bij zonlicht worden geplaatst. Pastinaken zijn erg lichtminnend, dus je zult extra verlichting voor zaailingen moeten organiseren, zodat de daglichturen minstens 14 uur duren. Water moet overvloedig en regelmatig zijn, zodat de bovengrond niet uitdroogt. Maar het is niet de moeite waard om wateroverlast van de grond en stilstaand water toe te staan, omdat dit kan leiden tot rotting van de wortels en de dood van de hele plant..

Zaailingen plukken

Om sterke en sterke zaailingen in de volle grond te planten, is het noodzakelijk om te plukken. Om dit te doen, moet je de zwakkere zaailingen voorzichtig bijna bij de wortel knijpen en de sterkste achterlaten. Twee weken voordat u zaailingen in de volle grond plant, moet u geleidelijk beginnen met niet voorbereiden. Om dit te doen, neemt u de zaailingpotten dagelijks naar buiten en verlengt u geleidelijk de tijd die u in de frisse lucht doorbrengt..

Pastinaken buiten planten

Pastinaken buiten planten

Het is noodzakelijk om zaailingen half mei in de volle grond te planten, wanneer de zaailingen een maand oud zijn. In mei is er in de regel al geen nachtvorst en is de grond voldoende opgewarmd.

Voordat u pastinaken plant, moet u een geschikte plaats voor hen vinden. Het is het beste om de plant in een zonnig deel van de tuin te planten. Wat de grond betreft, pastinaak tolereert absoluut geen zure grond! Het planten van pastinaak na wortelen, selderij en peterselie is het niet waard, omdat dit kan leiden tot infectie met veel voorkomende ziekten en insectenaanvallen. Meest geschikte voorlopers voor pastinaak: aardappelen, uien, glazen, kool.

Voordat u zaailingen plant, is het noodzakelijk om kunstmest aan de grond toe te voegen. Rotte mest en compost zijn uitstekende organische meststoffen. Na het aanbrengen van topdressing, moet u de grond grondig pompen en gaten graven op een afstand van 15 cm van elkaar. Het is noodzakelijk om zaailingen samen met de veengrond waarin het groeide te planten. Na het planten de grond overvloedig water geven.

Pastinaak planten in de winter. De meest geschikte tijd voor het planten van zaden in de winter is september-oktober. De grond moet van tevoren worden voorbereid, bij voorkeur in het voorjaar. Deze aanplant is goed omdat de pastinaak met deze methode veel beter opkomt. In het voorjaar, wanneer scheuten verschijnen, is het noodzakelijk om te knijpen, wat hierboven werd vermeld.

Zorg voor pastinaak

Zorg voor pastinaak

Pastinaken hebben geen speciale zorg nodig en zijn bijzonder pretentieloos. De zorg voor hem omvat: tijdig water geven, de grond losmaken, bemesten en onkruid verwijderen.

Water geven

Pastinaak is een vochtminnende plant. Hij heeft regelmatig en overvloedig water nodig, maar het is niet nodig om de grond te vochtig te laten worden, en nog meer de stagnatie van vocht, dit kan leiden tot de dood van de plant. Door het gebrek aan vocht zullen de vruchten klein, minder lekker en niet sappig zijn. Zorg ervoor dat u na elke watergift de grond voorzichtig losmaakt om het wortelstelsel van de plant niet te beschadigen. Onkruid moet indien nodig worden verwijderd. Maar er moet aan worden herinnerd dat pastinaak in de hitte een giftige stof afgeeft, het contact met de huid kan brandwonden veroorzaken, dus je moet met de bloem werken bij bewolkt weer of na zonsondergang, en zorg ervoor dat je handschoenen gebruikt.

Topdressing en meststoffen

Tijdens het seizoen is het noodzakelijk om ten minste drie keer topdressing aan te brengen. Gerotte mest, compostoplossing en houtas kunnen als organische mest worden gebruikt. Speciale uitgebalanceerde minerale meststoffen zijn ook uitstekend. Tijdens de periode van actieve groei is het noodzakelijk om kunstmest met een hoog stikstofgehalte toe te passen. Midden in de zomer is het noodzakelijk om meststoffen toe te passen die kalium en fosfor bevatten. Alle verbanden mogen uitsluitend in vloeibare vorm en strikt onder de wortel worden aangebracht, zonder op de bladeren te komen.

Pastinaak oogsten en bewaren

Pastinaak oogsten en bewaren

Het is noodzakelijk om pastinaken in de herfst te oogsten, wanneer de bladeren van de plant beginnen uit te drogen. Houd er rekening mee dat het contact van pastinaakbladeren met de huid brandwonden kan veroorzaken, dus het schoonmaken moet met handschoenen gebeuren. Je moet de pastinaken met een hooivork en met uiterste zorg ingraven om het wortelgewas niet te beschadigen. Je moet pastinaak bewaren in een bak met zand bij een temperatuur van 0 tot 2 graden met een relatief hoge luchtvochtigheid.

Ziekten en plagen

Pastinaak wordt door dezelfde ziekten aangetast als andere gewassen uit de selderijfamilie. Zwartrot, wit- en grijsrot, septoria, cercosporosis en nat bacterieel rot. Om ziekten niet te bestrijden, is het het beste om hun uiterlijk te voorkomen. Alle regels voor de verzorging en teelt van pastinaken moeten worden gevolgd. Watergift controleren, op tijd onkruid verwijderen, mest toedienen. Als de plant ziek wordt, is het noodzakelijk om hem onmiddellijk te behandelen, hiervoor moet de zieke plant worden behandeld met een oplossing van speciale fungiciden die zullen helpen de ziekte kwijt te raken.

Wat betreft ongedierte, pastinaak wordt het vaakst aangevallen: bladluizen, karwijmotten, veldwantsen en gestreepte schildwantsen. Het is noodzakelijk en onmiddellijk om de invasie van insecten te bestrijden, ze zijn dragers van ziekten die gevaarlijk zijn voor de plant. Om van ongedierte af te komen, is het noodzakelijk om de plant grondig te besproeien met een speciale oplossing, die in elke winkel voor zomerbewoners wordt verkocht.

Pastinaak eigenschappen

Pastinaak eigenschappen

Pastinaak is erg nuttig; het bevat veel nuttige stoffen, vitamines, micro- en micro-elementen die nodig zijn voor het menselijk lichaam. De koolhydraten in pastinaak zijn goed verteerbaar. Een grote hoeveelheid kalium in wortelgewassen verbetert de bloedcirculatie aanzienlijk, verbetert de spijsvertering en heeft een positief effect op de toestand van het zenuwstelsel.

Pastinaak kan gegeten worden door mensen met diabetes. Ook verlichten de donkere vruchten van pastinaak perfect lever- en nierkoliek. Pastinaak versterkt de bloedvaten goed, hierdoor kun je hart- en vaatziekten bestrijden. De wortels van deze groente zijn uitstekend geschikt voor het verhogen van de eetlust en het stimuleren van seksuele activiteit..

Gehakte wortelgroenten van pastinaak worden toegevoegd aan preparaten voor mensen die lijden aan de ziekte van vitiligo, evenals aan vaatverwijders, medicijnen tegen slapeloosheid en stress.

Contra-indicaties

Preparaten die inhoud bevatten, mogen niet worden ingenomen door mensen met een intolerantie voor deze groente of allergieën. Het is ook gecontra-indiceerd voor mensen die last hebben van fotodermatose. Ook is deze groente gecontra-indiceerd voor kleine kinderen..

Soorten en variëteiten pastinaken

  • Ronde – Dit is een van de vroegrijpende variëteiten. De vruchten zijn rond en grijswit van kleur. De pulp heeft een sterke geur.
  • Chef – vroegrijpe variëteit. Vruchten zijn rond en afgeplat aan de basis, licht crème van kleur en middelgroot.
  • Witte ooievaar – een vroege variëteit van pastinaken. De vruchten zijn rond, wit van kleur met smakelijke en aromatische pulp. Verschilt in een hoog opslagniveau.
  • delicatesse – Wortelgewassen zijn rond, groot en vrij lang. Het vruchtvlees is erg lekker en aromatisch. Deze variëteit is goed houdbaar..

Er zijn meer dan 10 variëteiten en soorten pastinaken, die net als bovenstaande vaak door zomerbewoners worden geteeld en een hoog opbrengstniveau hebben, perfect bewaard zijn en niet minder lekker..

Pastinaak – groeien, verzorgen, voordelen (video)

PASTERNAK is een groente met een naam! Groeien, verzorgen, profiterenPASTERNAK is een groente met een naam! Groeien, verzorgen, profiteren