Radijs planten

De radijsplant (Raphanus sativus) is een radijssoort die behoort tot de familie van de kruisbloemigen. Zoals in het geval van de meeste radijs, komt de naam van het Latijnse “wortel”.

De radijsgroente wordt beschouwd als de snelstgroeiende van alle snelstgroeiende gewassen en is in veel landen erg populair. Dit wordt ook mogelijk gemaakt door zowel de pikante smaak als het hoge gehalte aan voedingsstoffen. Snelgroeiende radijs, die gemiddeld in slechts één maand groei oplevert, kan het gebrek aan vitamines snel opvullen en wordt als bijzonder nuttig beschouwd na een lange winter..

Beschrijving van radijs

Beschrijving van radijs

Radijs is een klein rond of langwerpig wortelgewas met een grootte van 2,5 cm, de schil is rood, roze of roze-wit, minder vaak geel of paars van kleur. Deze groente dankt zijn scherpe of bittere smaak aan de mosterdolie die in zijn samenstelling zit. Tegelijkertijd kan niet alleen fruit, maar ook het gebladerte van struiken worden gegeten. De meeste radijssoorten die bij tuinders bekend zijn, zijn eenjarigen, maar er is ook een tweejarige radijs die pas in het tweede teeltjaar bloeit..

Door de korte groeicyclus kunnen meerdere gewassen in één seizoen van een radijsbed worden geoogst, indien nodig letterlijk wekelijks of eens in de paar weken nieuwe planten zaaien.

In het open veld worden de lekkerste radijsvruchten meestal in het voorjaar of tegen het einde van de zomer verkregen, met een combinatie van matig lange daglichturen (tot 13 uur) en warm weer. Zomerhitte en te felle zon (of volle schaduw) zorgen er vaak voor dat planten eerder bloeien dan vrucht dragen. Het proces van het vormen van pijlen, die voedingsstoffen naar zich toe trekken, schaadt de kwaliteit van de vrucht enorm: ze worden taai en smaakloos. Meestal verschijnen bloemen in planten die te dichtbij zijn geplant, maar ook in kleine of oude zaden. Ziekten of zorgfouten kunnen ook bijdragen aan de ontwikkeling van de steel. Vaak bloeien variëteiten die niet geschikt zijn voor de regio – nieuwe omstandigheden zoals planten worden als stressvol beschouwd, daarom “schakelen” ze onmiddellijk alle middelen naar zaadvorming.

Als radijszaden nodig zijn voor de vermeerdering van een groente, zijn hiervoor een paar struiken van eenvoudige, niet-hybride variëteiten voldoende – alleen zij zullen de kwaliteiten van de moederstruik kunnen behouden. Het wordt niet aanbevolen om ze te verzamelen van planten die per ongeluk pijlen hebben gegeven – de radijs die daaruit wordt verkregen, loopt ook het risico om te bloeien, zonder een oogst te geven. Toekomstige testikels worden vóór de rest van de planten onder een film geplant om de struiken de tijd te geven om de zaden te rijpen. Wanneer de zaailingen opgroeien, worden ze opgegraven, worden exemplaren met de grootste wortelgewassen geselecteerd en wordt het gebladerte ervan afgesneden, waardoor een stronk van 3-5 cm overblijft.De op deze manier verwerkte radijzen worden geplant in een warme en gesloten plaats, ver van andere kruisbloemige planten, om toekomstige kruisbestuiving te voorkomen. In een paar weken vormen de struiken testisstelen, wanneer ze erg lang worden, worden ze vastgebonden aan een steun. De peulen van de teelballen worden na vergeling en opening afgesneden en vervolgens op een donkere plaats gedroogd. De resulterende zaden worden maximaal 6 jaar bewaard..

Radijs: hoe te groeien. Radijs planten in het voorjaar en de zomer. Radijs soorten. Geheimen van de oogst van grote radijsRadijs: hoe te groeien. Radijs planten in het voorjaar en de zomer. Radijs soorten. Geheimen van de oogst van grote radijs

Korte regels voor het kweken van radijs

De tabel toont korte regels voor het telen van radijs in het open veld..

Zaaien Het zaaien wordt uitgevoerd in het voorjaar (eind maart – tweede helft april), aan het einde van de zomer of vóór het begin van de vorst.
Verlichting Je moet radijs kweken op een goed verlichte plaats..
Bewateringsmodus Regelmatig water geven is noodzakelijk, met systematische neerslag, worden de struiken elke 1-2 dagen, vroeg in de ochtend of’ s avonds, na 17 uur bewaterd. In de hitte wordt twee keer per dag water gegeven om te voorkomen dat de grond uitdroogt.
De grond Een losse en vrij lichte grond met een pH van 5,5 tot 7 is geschikt..
voorgangers Radijs groeit met succes in bedden na komkommers, peulvruchten en aardappelen, maar na Cruciferous is het beter om het niet te planten. Dan kun je tomaten op het tuinbed planten.
Topdressing Op verarmde grond – 2 keer tijdens de ontwikkeling, op voedzame grond – één keer. U kunt humus- of minerale composities gebruiken.
Reproductie zaden.
Ongedierte In de vroege stadia van groei – een kruisbloemige vlo, wanneer gekweekt in een kas – een beer.
Ziekten Schimmelinfecties – zwarte poot, keela, bacteriose.

Radijs planten in de volle grond

Radijs planten in de volle grond

Landingstijd en plaats

Radijs begint al te ontkiemen bij minimale positieve temperaturen – 1-2 graden, het is niet bang voor kleine (tot -4 graden) vorst, maar in dergelijke omstandigheden wordt de ontwikkeling van gewassen aanzienlijk vertraagd. Voor normale groei hebben de struiken matige warmte nodig: ongeveer 15-18 graden. De kwaliteit van wortelgewassen wordt ook sterk beïnvloed door belichting. Lange daglichturen in combinatie met warmte leiden tot de groei van groen ten koste van de grootte en sappigheid van het wortelgewas..

Het zaaien van vroege soorten radijs wordt gestart nadat de sneeuw is gesmolten en de grond is opgewarmd tot minimaal 3 graden. In de zuidelijke regio’s kan dit al eind maart gebeuren, maar in de rest zul je rond half april moeten wachten. Late variëteiten worden niet eerder dan augustus gezaaid, maar om tijd te hebben om te oogsten voor de vorst.

Grondbewerking

Hoe radijs goed te planten met zaden? Radijs kweken en verzorgen.Hoe radijs goed te planten met zaden? Het kweken en verzorgen van radijs.

Voordat u radijs zaait, moet u er een geschikte plaats voor kiezen en de grond zorgvuldig voorbereiden. Een lichte plaats is geschikt voor een groente, de zonnestralen moeten daar minstens voor de lunch vallen. Het tuinbed moet ook worden beschermd tegen harde wind. Voor een optimale ontwikkeling hebben de struiken een losse, voedzame en lichte grond nodig met een neutrale of lichtzure reactie. Als de grond te zuur is, worden er kalk of andere soortgelijke verbindingen aan toegevoegd. Te zware of arme grond wordt aangevuld met zand (1 emmer per 1 vierkante meter) of humus (ongeveer 2,5 kg per vierkante meter). Maar verse mest en andere stikstofadditieven zijn gecontra-indiceerd voor radijs..

Voor het zaaien in de lente begint het tuinbed in de herfst te worden voorbereid. Het wordt opgegraven op een bajonet van een schop en verrijkt de grond onmiddellijk met humus of compost. In het voorjaar wordt opnieuw gegraven – tot een ondiepere (niet meer dan 20 cm) diepte, waarbij minerale samenstellingen met kalium en fosfor aan de grond worden toegevoegd.

Het is bekend dat tomaten goed groeien op radijsbedden, dus hier kan van tevoren rekening mee worden gehouden om gedurende één seizoen tijd te hebben om van gewas te wisselen. In dit geval wordt de radijs wekelijks gezaaid tot mei. Tegen die tijd zal hij tijd hebben om een ​​goede oogst te geven en tegen het begin van de zomer kunnen tomatenzaailingen naar de lege tuin worden overgebracht. De radijzen zelf worden meestal geplant op plaatsen waar komkommers, tomaten of aardappelen, evenals peulvruchten, groeiden. Uien en wortelen worden voor haar als goede buren beschouwd. Andere kruisbloemige planten zijn een slechte voorloper van dit gewas, daarom is het aan te raden om het af te wisselen met vertegenwoordigers van andere families.

Zaaien

Radijs zaaien

Voor het planten kunnen de zaden worden voorgekiemd in een vochtige doek, waar ze ongeveer 2-3 dagen blijven. Bereide radijs wordt gezaaid tot een diepte van ongeveer 2 cm.Voor het gemak worden de zaden in groeven geplaatst die zijn gemorst met water, met een tussenruimte van ongeveer 15-20 cm. Van bovenaf zijn de groeven bedekt met losse grond en licht aangedrukt. Tegelijkertijd wordt er geen water gegeven, waarbij het bed onmiddellijk wordt gemulleerd met turf of humus van 2 cm dik.

Tot het verschijnen van spruiten, vanaf de avond (ongeveer 17 uur) tot de ochtend, is het bed bedekt met een film. De kiemperiode is afhankelijk van de externe omstandigheden: bij droog en helder weer verschijnen de spruiten al na 2-4 dagen. Als het buiten koel is, zullen zich binnen een paar weken zaailingen vormen..

Wanneer de zaailingen het eerste echte blad vormen, kunnen ze indien nodig worden uitgedund. De afstand tussen de struiken moet minimaal 5 cm zijn, de exacte afstand wordt bepaald op basis van de grootte van het toekomstige wortelgewas. Maar de uitdunningsprocedure kan nabijgelegen zaailingen verwonden, waardoor ze langzamer groeien of pijlen vormen. De eerste zaai op de vereiste afstand helpt dit te voorkomen..

Met de juiste zorg duurt het ongeveer 3-4 weken vanaf het verschijnen van een spruit tot een kant-en-klaar wortelgewas. Om zo min mogelijk planten in de pijl te laten gaan, proberen ze de grootste zaden te selecteren om te zaaien met een grootte van minimaal 2,5 mm.

Radijs planten voor de winter

Radijs planten voor de winter

Zaden kunnen voor de winter worden gezaaid. Met dergelijke maatregelen kunt u de eerste oogst een paar weken eerder krijgen dan bij conventioneel zaaien in de lente. Zaden worden helemaal aan het einde van de herfst in de grond geplaatst, vóór het begin van de vorst (rond half november). Hiervoor zijn alleen winterharde groentesoorten geschikt die bij minimumtemperaturen kunnen ontkiemen – bijvoorbeeld Carmen, Spartak of Yubileiny.

De tuin voor winterradijs wordt aan het einde van de zomer voorbereid. De grond wordt erop gegraven en voegt daar humus toe of de compost die tijd heeft gehad om te oververhitten (0,5 emmers per 1 vierkante meter), evenals kaliumsulfaat en dubbel superfosfaat (elk 1 eetlepel). Daarna wordt het bed bedekt met een film en drukt het met een lading langs de randen..

Bij het zaaien in de herfst worden de zaden in droge grond geplaatst en, na ze te hebben afgedicht, het bed met droge grond of een laag turf te mulchen en het oppervlak goed te verdichten. Als er tegen die tijd al sneeuw op de site ligt, bedekken ze ook het tuinbed.

Radijs verzorging

Radijs verzorging

Groeiende struiken hebben regelmatig water nodig, wieden en losmaken tussen rijen van 3-5 cm diep. Om het aantal van deze procedures te verminderen, worden de bedden onmiddellijk na het zaaien gemulleerd.

Wanneer de struiken wortelgewassen beginnen te vormen, worden de daglichturen voor hen soms kunstmatig verminderd. Na 18.00 uur wordt het zaaibed afgedekt met een afdekmateriaal dat geen licht doorlaat. Dus de vruchten zullen gladder en groter zijn..

Water geven

Radijs houdt van vocht, alleen in dergelijke omstandigheden kunnen de struiken het ondergrondse deel volledig ontwikkelen. Het vochtgehalte van de grond daarvoor moet ongeveer 80% zijn. Het is vooral belangrijk om de planten in het beginstadium van ontwikkeling water te geven, anders zullen de wortels door een gebrek aan vocht bitter gaan smaken en zal het vruchtvlees zijn elasticiteit verliezen. Permanente droogte leidt tot stopzetting van de ontwikkeling van het ondergrondse deel – in dergelijke omstandigheden beginnen radijzen pijlen te vormen. Het bevochtigen van alleen de bovenste laag van de grond kan met hetzelfde resultaat eindigen. De wortels van de plant gaan tot een diepte van ongeveer 15-30 cm, en het water moet dit niveau bereiken. Maar te vaak en overvloedig water geven voor de groente is ook niet wenselijk – het kan beginnen te barsten..

Het aantal en het volume van de irrigaties worden berekend op basis van de weersomstandigheden. Als de lente matig regenachtig is, wordt een keer per paar dagen of een keer per dag, ‘s morgens of’ s avonds na 17.00 uur water gegeven.In bijzonder droge en warme periodes moet de radijs zowel ‘s ochtends als s avonds. Het meest nauwlettend gecontroleerde bodemvocht is tijdens de vorming van het eerste echte blad. Voor de sappigheid van het toekomstige gewas en de hoge smaak ervan, is het noodzakelijk om het oppervlak van de grond in een enigszins vochtige staat te houden..

GROEI REIS ALLEEN DIT! HOE EEN GROTE REDIS TE KWEKEN!!!GROEI REIS ALLEEN DIT! HOE EEN GROTE REDIS TE KWEKEN !!!

Topdressing

Vanwege het korte groeiseizoen moeten planten worden gevoed met vloeibare formuleringen of moeten voedingsstoffen al voor het planten aan de grond worden toegevoegd, bij voorkeur vanaf de herfst. Als de radijs op arme grond groeit, wordt hij tijdens zijn groei twee keer gevoed. Als de grond op zichzelf al vruchtbaar genoeg is, wordt slechts één keer kunstmest aangebracht..

Om sterke, gezonde en nuttige wortelgewassen te verkrijgen, moeten bemestingsformuleringen zorgvuldig worden gekozen. Voor bemesting is compost of humus optimaal. De hoeveelheid wordt berekend op basis van de kwaliteit van de grond. Je kunt ook salpeter (ongeveer 12 g per vierkante meter), superfosfaat (10 g), kaliumverbindingen (10 g) en houtas (0,5 l) aan de grond toevoegen. Als het land vruchtbaar genoeg is, kun je je beperken tot alleen minerale kalium-fosforadditieven, soms worden ze geïntroduceerd door de bladmethode. Maar je moet voorzichtig zijn met stikstofmeststoffen. Een overmatige hoeveelheid van dit element zal de ontwikkeling van de struiken nadelig beïnvloeden. Ze zullen actief groen gaan groeien, terwijl de wortels zich uitstrekken, holtes vormen en er te veel nitraten in hun samenstelling verschijnen. Om dezelfde reden kunnen radijzen niet worden bemest met verse mest – het kan zelfs de meest resistente variëteiten tot bloei brengen..

Ziekten en plagen van radijs

Ongedierte

Radijs ongedierte

Door de korte groeicyclus hebben de meeste insecten geen grote invloed op de gezondheid van de struiken, maar radijzen hebben ook hun eigen plagen. De gevaarlijkste zijn beren en kruisbloemige vlooien..

In de volle grond beschadigt de beer bijna geen aanplant, maar hij beschadigt vaak de vroegste soorten planten die in een kas worden gehouden. Insecten komen daar, aangetrokken door comfortabelere omstandigheden, en het kan moeilijk zijn om van zo’n plaag af te komen. De geur van espen, els, knoflook of dennennaalden zal helpen om de beer weg te jagen, en vallen kunnen worden gebruikt om hem te vangen – flessen bier met een smalle lange nek.

De kruisbloemige vlo is het meest schadelijk voor jonge aanplant. Het is in staat om onvolgroeide planten in slechts een paar dagen te vernietigen, maar oudere zaailingen zijn behoorlijk resistent tegen de effecten ervan. Om de jonge groei van radijs te beschermen, worden de struiken soms behandeld met een zeep-as-oplossing. Voor 1 emmer water is 50 g huishoudelijke mil en 2 glazen houtas nodig. Verse as kan ook gebruikt worden als dressing voor de tuin zelf. Met dergelijke methoden kun je een vlo afschrikken, maar ze kunnen er zeker niet tegen beschermen. Het gebruik van aangezuurd water voor irrigatie, evenals het besproeien van het gebladerte met water, zal helpen de struiken onaantrekkelijk te maken voor het ongedierte – de vlo geeft de voorkeur aan droge toppen.

De meest betrouwbare manier is om een ​​schuilplaats te bouwen. Het radijsbed is verborgen onder bogen bedekt met niet-geweven materiaal. Spunbond blokkeert bijvoorbeeld niet alleen het pad van een vlo, maar laat planten ook ademen en verbergt ze voor de felle zon. Wanneer de struiken sterker worden en hun bladeren ruwer worden, worden de bogen verwijderd.

Ziekten

Radijs ziekten

Jonge zaailingen kunnen worden beschadigd door een zwarte poot. In dit geval krullen de bladeren en worden geel, en de onderkant van de stelen wordt zwart. Radijs kan ook worden aangetast door bacteriose. Het gebladerte van zieke planten wordt geel en de vruchten rotten en worden bedekt met slijm. Vergeeld gebladerte kan ook wijzen op een kielblessure. De wortels zelf zijn bedekt met gezwellen..

Naleving van landbouwpraktijken, evenals de keuze van rassen die resistent zijn tegen de vermelde ziekten, zullen de ontwikkeling van ziekten helpen voorkomen. Aangetaste planten moeten meteen uit de tuin worden verwijderd, maar soms kunnen radijsjes nog worden genezen. Wanneer een zwarte poot verschijnt, worden de zaailingen 2-3 keer besproeid met uieninfusie (20 g uienschillen wordt toegevoegd aan 1 liter water en een dag aangedrukt), met wekelijkse pauzes tussen de behandelingen. Kalkmelk helpt tegen de kiel (2 glazen pluizige kalk worden toegevoegd aan 1 emmer water), tijdens de behandeling wordt 1 liter oplossing per 1 struik gebruikt en op de grond bij de plant gegoten.

Kruisbloemige vlo: 3 effectieve manieren om te beschermen en te bestrijdenKruisbloemige vlo: 3 effectieve manieren om te beschermen en te bestrijden

Chemische behandeling van radijs

De snelle ontwikkeling van radijs draagt ​​bij aan de ophoping van schadelijke stoffen in de wortels, dus wordt geprobeerd dergelijke planten niet te behandelen met sterke chemicaliën. De beste preventie van de ontwikkeling van ziekten wordt beschouwd als naleving van de voorwaarden voor het verbouwen van een groente, evenals frequente sanitaire inspecties om aanzienlijke schade aan de struiken te voorkomen..

Indien nodig wordt de zieke radijs nog verwerkt. Een oplossing van kopersulfaat helpt tegen de zwarte poot (1 el. Een lepel vitriool en 50 g waszeep worden opgelost in 1 emmer water). Bordeaux-mengsel (1%) helpt bij bacteriose. Maar het is de moeite waard eraan te denken dat dergelijke behandelingen zeker de kwaliteit van wortelgewassen zullen beïnvloeden..

Oogsten en bewaren van radijs

Oogsten en bewaren van radijs

Radijs rijpt op verschillende tijdstippen, dus het oogsten wordt uitgevoerd zodra de struiken klaar zijn. De vruchten van vroege variëteiten mogen niet te lang in de grond blijven – ze zullen snel bederven. Late radijs, hoewel het langer duurt om zich te ontwikkelen, is meestal langer houdbaar..

De grootte van het rijpe wortelgewas moet minimaal 2,5 cm in diameter zijn. Om er zeker van te zijn dat je een plant herkent die al uit de grond kan worden getrokken, moet je de bovenkant van de radijs iets opgraven. Als het de vereiste grootte niet heeft bereikt, wordt het terug begraven. De ochtend is het beste om te oogsten: om deze procedure te vergemakkelijken, worden de struiken ‘s avonds goed bewaterd. Wortelgewassen worden uit de grond getrokken en ontdaan van de restanten van de aarde. De toppen worden afgesneden, waardoor een stronk van 2-3 cm overblijft, maar de kleine wortels van de radijs raken elkaar niet.

De houdbaarheid van radijs is meestal kort. Na verloop van tijd verliest het zijn elasticiteit en smaak en begint het bitter te smaken. Vanwege deze eigenschap worden radijzen meestal alleen geplant voor directe consumptie en niet om grote voorraden te creëren. Eenmaal uit de grond gehaald, kunnen schone wortelgroenten in zakken een week tot een maand in de koelkast in een groentelade worden bewaard. Als radijs niet alleen in de lente of zomer op tafel moet staan, kun je een kas of zelfs een vensterbank thuis gebruiken om het te laten groeien..

Soorten en variëteiten van radijs

Buitengroenterassen zijn onderverdeeld in verschillende groepen op basis van de timing van de oogst. Bovendien heeft elke groep zijn eigen kenmerken en voordelen. Vroege en middenseizoen radijzen worden beschouwd als beter bestand tegen vorst en vorstvorming. Laatrijpe radijs wordt beter bewaard, geeft vaak een grote oogst en heeft tijd om meer bruikbare elementen te verzamelen.

Ultravroege of vroegrijpe radijssoorten

Vroegrijpe radijssoorten

Deze radijs geeft binnen 18-20 dagen na ontkieming een oogst. Een van de meest bekende variëteiten:

 • 18 dagen – de term voor de vorming van wortelgewassen wordt weerspiegeld in de naam van dit ras. Ze onderscheiden zich door hun tederheid en sappigheid, hebben de vorm van een cilinder en een felroze kleur..
 • Eerstgeborene – de minimale rijpingstijd voor dergelijke radijs is slechts 16-18 dagen. Het is een vruchtbare variëteit met grote, donkerrode, bolvormige wortels. Naast zijn grootte trekt deze radijs aan met zijn weerstand tegen barsten en pijlvorming. Het vruchtvlees van wortelgroenten is zoet en sappig.

Vroeg rijpe radijs

Vroeg rijpe radijs

Een veel voorkomende groep die een oogst oplevert in 20-30 dagen vanaf het moment van ontkiemen.

 • Warmte – een productieve variëteit, waarvan de vruchten in 21 dagen rijpen. Ze hebben een ronde vorm en een klein formaat met een gewicht van ongeveer 25 g. De kleur van de wortelgewassen is donkerrood met wit of licht roze vruchtvlees. Hun smaak is een beetje pittig. Het ras wordt als gevoelig voor extreme hitte beschouwd, bij dergelijk weer is het raadzaam dat planten voor schaduw zorgen..
 • Ilka – de variëteit geeft een uitstekende oogst van ronde, scharlakenrode vruchten met een gewicht van ongeveer 20 g. Dichte wortels zijn roze of wit van kleur, ze smaken een beetje scherp, maar niet bitter. De struiken zijn bestand tegen koud weer, ze laten bijna geen pijlen toe, bovendien verstijft hun vlees niet en wordt het niet poreus.
 • Sachs – het gewas kan 23-27 dagen na ontkieming worden geoogst. De vruchten zijn helderrood van kleur en hebben een ronde vorm en een zwak scherp wit vruchtvlees. Hun gewicht is iets meer dan 20 g, de variëteit is bestand tegen schieten en de vruchten blijven iets langer vers dan normaal..
 • Frans ontbijt – het ras onderscheidt zich door een hoge productiviteit. Cilindervormige wortels zijn donkerrood en hebben een afgeronde witte punt. Het gewicht van elke radijs is ongeveer 45 g. Het vruchtvlees is sappig, zonder bitterheid. Ondanks de weerstand tegen schieten, begint zo’n radijs nog steeds te bloeien in extreme hitte..

Middenseizoen radijs

Middenseizoen radijs

Deze radijs rijpt in 30-35 dagen. Belangrijkste variëteiten:

 • witte slagtand – de radijs heeft een kegelvorm en is wit gekleurd. De grootte van wortelgewassen bereikt een lengte van 12 cm en weegt tot 60 g, ze zijn sappig en pikant van smaak. De oogst kan binnen ongeveer 30-40 dagen verschijnen.
 • vertrouwen – het ras wordt beschouwd als resistent tegen schieten en barsten van wortelgewassen. Ze verschillen ongeveer even groot en zijn felrood geschilderd..
 • Helios – radijs met een ongewone gele kleur, bekend om zijn hoge smaak.
 • Duro – een van de meest voorkomende soorten die een goede oogst geven. Ronde rode vruchten zijn erg groot (tot 10 cm in diameter) en wegen ongeveer 40 g. Vanwege deze eigenschap zullen de struiken een grotere afstand nodig hebben bij het zaaien – minimaal 10 cm.Deze radijs vormt geen steeltjes en is lange tijd bewaard, de vruchten verstijven niet en barsten niet.
 • Zlata – nog een geelvruchtige radijs, waarvan de oogst uit de struiken na 35 dagen wordt geoogst. Het gewicht van de vruchten is ongeveer 18 g, ze hebben een dicht, maar delicaat vruchtvlees.
 • Quantum – de oogst wordt binnen een maand van zo’n radijs verwijderd. Wortelgroenten zijn roze-frambooskleurig, hebben een delicate smaak en blijven lang elastisch.

Late variëteiten

Late soorten radijs

De oogst van dergelijke struiken kan in 36-45 dagen worden verkregen. Meestal worden ze begin augustus gezaaid. Een voorbeeld van vergelijkbare variëteiten:

 • Würzburg-59 – ronde karmozijnrode vruchten zijn groot van formaat. Het ras valt op door zijn lange bewaartijd, evenals de sappigheid en dichtheid van het fruit..
 • Dungan – een vorstbestendige variëteit, vormt langwerpige vruchten tot 15 cm lang met een gewicht van 45 tot 80 g. Het vruchtvlees heeft een witte kleur en een hoge smaak.
 • rode reus Is een plaagresistente variëteit die een goede oogst geeft. Wortelgewassen zijn felrood gekleurd, ze hebben een cilindrische vorm en hun lengte bereikt 14 cm, het vruchtvlees is witroze, sappig, met een scherpe nasmaak. Als je zo’n radijs in een bak met zand doet, is hij maximaal 4 maanden houdbaar..
 • IJspegel – de variëteit is in veel opzichten vergelijkbaar met degene die hierboven is beschreven, maar de kleur van de wortels is niet rood, maar wit.
 • Rampoush – het duurt ongeveer 40 dagen om de vrucht te rijpen. De vruchten zijn spoelvormig en wit. Het vruchtvlees is middelscherp, zonder bitterheid. De variëteit geeft bijna geen pijlen.
 • Kampioen – radijs rijpt in 40 dagen, de wortels zijn karmozijnrood, wegen ongeveer 20 g en hebben een enigszins langwerpige ronde vorm. Het vruchtvlees is witroze, vrij dicht, sappig en smakelijk. Dergelijke radijzen vormen geen interne holtes..

Radijs, je hebt deze methode nog niet geprobeerd. Overzicht van verschillende soorten radijs. Hoe groot te worden?!Radijs, je hebt deze methode nog niet geprobeerd. Overzicht van verschillende soorten radijs. Hoe groot te worden!

Nuttige eigenschappen van radijs

Nuttige eigenschappen van radijs

Radijs is een van de groenten die we graag eten na een lange winter. Ons lichaam krijgt de eerste vitamines en micro-elementen van dit wortelgewas. De gunstige eigenschappen van deze groente zijn onder meer:

 • Hoog gehalte aan vitamine B, zo noodzakelijk voor het zenuwstelsel.
 • Vitamine van de PP-groep, noodzakelijk voor de goede werking van het hart en het cardiovasculaire systeem.
 • Vitamine C – verhoogt de beschermende eigenschappen van onze immuniteit, die ons lichaam beschermt tegen verkoudheid en andere infectieziekten.
 • Calcium, dat het skelet van het lichaam versterkt.
 • IJzer, dat nodig is om het hemoglobinegehalte in het bloed te verhogen.

Radijs bevat praktisch geen calorieën die schadelijk zijn voor het lichaam, dus mensen die een gezonde levensstijl leiden, kunnen het veilig in hun dagelijkse voeding opnemen..

Radijs helpt het metabolisme van het lichaam te normaliseren en verwijdert ook cholesterol uit het lichaam en voorkomt de verdere vorming ervan. De knolgewas verbetert ook de spijsvertering. Radijsbladeren bevatten veel vitamines en kunnen worden gebruikt om verschillende gerechten te bereiden. Vers geperst radijsap kan met succes worden gebruikt om hoest te behandelen.