Füge vagy fügefa. Növekvő, hasznos tulajdonságok

Nehéz megtalálni azokat a gyümölcsöket vagy zöldségeket, amelyekkel egy hivatásos kertész nem rendelkezik. Kertjében mindig sok egzotikus gyümölcs és bogyó található, köztük a régóta ismert citrom, pálmafák, babér és a kevésbé ismert – feijoa és muraya. És persze találsz ott fügefát, nálunk inkább füge néven ismert..

Általános szabály, hogy hazánkban nehezebb fügefát találni, mint olyan növényeket, mint a citrom, a gránátalma és a mandarin. De ha a fa gyökeret ver, akkor nagyon jól terem. Van egyfajta fügefa – házi füge, megjelenésében nagyon hasonlít a fikuszhoz, ugyanaz a buja fa, amely akár 2 méterig is megnőhet. Annak érdekében, hogy a fa koronája egészséges állapotban legyen, rendszeresen kell önteni..

Hogyan termesztünk füge – fügefa

A fügefa beltéri fajtáiban is sok különbség és fajta van, közülük a leghíresebbek az Oglobsha, Kedota és Violet Sukhumi. Mindezek a fajták képesek nagy méretű (kissé nagyobb, mint a dió), mérsékelten édes gyümölcsök termesztésére. Ha egyszer elfogyasztotta ennek a fának a gyümölcseit, nehéz lesz elfelejteni az ízüket..

Hogyan termesztünk füge - fügefa

A füge otthoni termesztése nem igényel túl sok erőfeszítést. Ez a növény meglehetősen szerény. Növekedésük során a füge szívesebben meleg, de ugyanakkor nyugodtan tolerálja a hűvös hőmérsékletet. Lakásainkban, ahol általában elég száraz a levegő, gond nélkül kijönnek egymással. Télen a legjobb, ha egy edény fügét teszünk a lakás déli ablakaira, de nyáron érdemes előnyben részesíteni a keleti oldalt..

Gyümölcsözés. Átlagosan körülbelül hat hónapba telik, amíg az első gyümölcsök megjelennek. Kezdetben lombozat jelenik meg a növényen, majd a gyümölcs megköt és megérik, miután a gyümölcsöket eltávolították a fáról, leveti a lombozatot és pihenőidő kezdődik (ez az időszak körülbelül 3 hónap). A megfelelő világítás megteremtésekor a növény egész évben képes gyümölcsöt teremni, csak néha dobja ki a lombozatot és pihen.

Locsolás. Ami az öntözést illeti, itt a legfontosabb, hogy ne vigyük túlzásba: elegendő víznek kell lennie, a túlzott öntözés ugyanolyan káros erre a növényre, mint az elégtelen mennyiség. Az év téli hónapjaiban az öntözést speciális tálca segítségével lehet elvégezni. Amikor egy fa vagy gyümölcstelep aktív csírázása következik be, érdemes komplex ásványi műtrágyák segítségével trágyázni a talajt. De ha nem lehetett megtermékenyíteni a földet, akkor ne aggódjon – a fügefa nélküle is nagyon jól fog menni..

A talaj. A fügefa termesztésére szolgáló talaj kiválasztásakor ajánlott figyelni egy könnyebb és táplálóbbra. Ha nem járatos a talajban, akkor konzultáljon a virágüzletek eladóival, szívesen segítenek.

Hogyan kell megfelelően ültetni és termeszteni a fügefát otthon

Reprodukció. Ha vágysz a füge szaporítására, akkor ezt nagyon könnyű megtenni. Szükséges a fügefa 3-4 rügyekkel rendelkező dugványainak felvétele. Ezután ezeket a dugványokat óvatosan le kell vágni, és az alsó oldalukkal be kell mártani a korábban vásárolt gyökérképző stimulátorba, majd ezeket a dugványokat nedves homokban vagy vízben gyökerezik. Lehetőség van a füge szaporítására is magvak segítségével, de ez a szaporítási módszer nem népszerű, mivel a növény csak 4-5 évvel az ültetés után kezd gyümölcsöt teremni. Ha dugványokat használ, akkor az első gyümölcsök 6 hónapon belül megjelennek..

Öntvény. A növény figyelemre méltóan reagál a vágásra, így bármilyen formává alakítható, amennyiben van vágy és fantázia..

Füge: hasznos tulajdonságok

Érdemes megjegyezni, hogy a füge gyümölcsei nemcsak kiváló ízűek, hanem nagyon hasznosak is. Ezenkívül, ha a fát saját kezével termesztik, akkor nem is kételkedhet a gyümölcs előnyeiben. A füge gyümölcseinek összetétele nagy mennyiségű káliumot tartalmaz, így ha a nap folyamán ennek a fának több gyümölcsét eszik, javíthatja az erek állapotát..

Ezenkívül a növény képes hígítani a vért, ezért a vérrögökben szenvedő betegeknél ez a növény szükségszerűen jelen van az étrendben. Ajánlott fügét enni azoknak az embereknek, akik vérszegénységben szenvednek, vagy a húgyúti rendszerrel vagy a vesével kapcsolatos betegségekben szenvednek. Egyes orvosok azt állítják, hogy a füge gyümölcsök még a rákot is meg tudják gyógyítani (természetesen, ha a betegség korai stádiumban van).

Füge: hasznos tulajdonságok

Ez a növény azoknak is alkalmas, akiknek problémái vannak a felső légutakban. A fa gyümölcsét tejben kell forralni, és naponta háromszor meg kell inni ezt az italt, az italnak forrónak kell lennie, és az adag 100 gramm. Ezenkívül, ha problémái vannak az emésztéssel vagy az anyagcserével, akkor ajánlott fügelekvárt enni. Ha a kisgyermekeknek székrekedésük van, akkor a fügelekvárt vízzel kell hígítani és a gyermeknek adni, ez csodálatos hashajtó hatást biztosít..

Nem csak a füge segíthet az embereknek a betegségek kezelésében: ennek a fának a nedvét is használják. A fügefa lé szükséges a pattanások, a sebek, a pustulák és még a bőrrák kezelésére is.

A füge olyan növény, amely nemcsak kiváló gyógymód a betegségek kezelésére, hanem az otthoni kényelem csodálatos megteremtője is..