Birsfa. A birs gyümölcs leírása. Virágzó birsbokor a fotón

A birs (vagy Cydonia) a Rózsa család lombhullató vagy kézműves fa, gyümölcsöt hoz, és szintén díszkultúrából származik. Egyesek szerint ez a fa a Kaukázusból származik. De van egy vélemény, hogy a birs hazája Észak -Irán vagy Kis -Ázsia.

Ez a fa szereti a fényt. Ezért minél jobban elvakítják a növényt a napsugarak, annál több gyümölcsöt fog teremni. Megfelelően ellenáll az aszálynak, és ellenáll a bőséges, tartós nedvességnek is. Agyagos és homokos talajon is nő. A birsalma maximális magassága 7 méter. Egy ilyen fa 30-50 évig él. Számos lehetőség van egy ilyen fa ültetésére: dugványok, magvak, oltás, valamint gyökérhajtások..

A birsfa általános leírása

A birs egy rövid fa, vagy mondhatni cserje. A magasság általában 1,5 és 4 méter között van. A birs, amely elérte a 7 métert, ritka. A törzs átmérője körülbelül 50 cm, a cserje ágait kéreg borítja, amely folyamatosan leválik. A fiatalabb ágak barnásszürkék.

A birsfa általános leírása

Mivel a törzs általában szögben növekszik, fel kell kötni a cserjét, hogy ne essen a földre. A birsalma és más fák közötti különbség a törzs és a hajtások meglehetősen sűrű, sötétszürke szélén.

A birs nagyon érdekes levél alakú – ovális vagy tojásdad, a levelek teteje lehet hegyes vagy tompa, általában 12 cm hosszú, legfeljebb 7,5 cm széles. A levelek színe zöld, enyhén szürkés lent.

Hogyan virágzik és szagol a birsalma

A birs májustól júniusig virágzik. A virágzás általában körülbelül három hétig tart. A virágok meglehetősen nagyok, valamivel kevesebb, mint 6 cm átmérőjűek. A virágok a levelek megjelenése után virágoznak. A késői virágzásnak köszönhetően a birs nem fél a fagytól, és minden évben gyümölcsöt hoz. Bármilyen kertben a birs csodálatos díszítés lehet, mert a virágok teljesen eltakarják a fát, szinte tapadnak hozzá. Ennek köszönhetően a fa dekoratívnak nevezhető..

A birs szeptembertől októberig terem. A gyümölcs kerek, körtéhez vagy almához hasonló. Először, amikor a gyümölcs még nem teljesen érett, kissé serdülő, és az érett gyümölcs teljesen sima.

Hogyan virágzik és szagol a birsalma

A gyümölcs színe sárga, közelebb a citromhoz, egyes fajták enyhén elpirulnak. A birsalma pép meglehetősen kemény, egyáltalán nem lédús, fanyar, édes utóízzel. Egy gyümölcs tömege 100–400 gramm lehet; egy hektár termesztett fajtából akár 50 tonna termés is betakarítható. Ha a birs vad, akkor termése kicsi, súlya akár 100 gramm. Legfeljebb 10 gyümölcs egy fán.

A birsnek eredeti aromája van – ennek jellemzője az enantikus és pelargonium -etil -észterek jelenléte. Az érett birs illata hasonló a savanyú almához, a virágok, a fűszerek illata is felvillan.

A birsalma magjairól

Magának a gyümölcsnek a közepén úgynevezett “zsebek” vannak, csak öten vannak. Rétegük pergamen, belül barna csontok. A birsalma magjain egy fehér matt fóliával ellátott héj található, amely 20% -ban jól duzzadt nyálka. A jövőben ez a nyálka felhasználható a textíliákban és az orvostudományban. Az amigdalin glikozidjának köszönhetően a birsalma csontjai enyhén keserű mandula illatúak.

A birsalma magjairól

A birsnek meglehetősen széles gyökérrendszere van. A függőleges gyökerek legfeljebb 1 m mélyre nyúlnak a talajba, és vannak vízszintesen növekvő gyökerek is. A gyökerek nagy része elég közel van a talajfelszínhez, így a fát a károsodástól való félelem nélkül újratelepíthetjük. De ugyanakkor rendkívül óvatosnak kell lennie a talaj művelésében..

A birs körülbelül 3-5 éves korban kezd gyümölcsöt hozni, és a következő 20 évben is elég aktívan terem. Általában a fa 50 évig él..

A gyümölcs megjelenésének története

A birs meglehetősen ősi fa, az emberiség körülbelül 4000 éve tud róla. A fa a Kaukázusból származik. Később a birs Kis -Ázsiában, Rómában és az ókori Görögországban vált ismertté. Kicsit később a birsalma megjelent Kréta szigetén is, ahol a történészek szerint a fa megkapta a nevét. Az ókori görögök legendája szerint a birset összetévesztették egy aranyalmával, amelyet Párizs ajándékozott Aphrodité istennőnek. A fanyar és édes ízű gyümölcsöket a szerelem, a házasság és a házasság szimbólumának tartották..

Hol nő a birsfa, ha gyümölcsöt terem

Dinnye Kudaion – így nevezték az ókori görögök a birsalmát. Görögország után Olaszországban tanultak a birsről. A híres író, Plinius ennek a fának 6 fajtáját írja le. Leírásaiból kiderült, hogy a gyümölcsöt nemcsak emberek táplálékaként használják, hanem gyógyító tulajdonságokkal is rendelkeznek. A jól ismert Apicius a főzésről szóló könyvében egy olyan desszert receptjét írja le, amelyben birsalma van jelen.

Keleten a birsalmát az egészség és a tisztaság szimbólumának tekintik. Avicenna pedig azt írta műveiben, hogy a növény jótékony hatással van a szívre, valamint az emésztésre. Már a XIV. Században birs kezdett megjelenni Európában, majd ez a gyümölcs más országokban vált híressé. A vad cserjéket gyakrabban találhatjuk a Kaukázusban, valamint Kis -Ázsiában és Iránban. A növény a víztestek közelében, vagy a hegyek lábánál nő. Oroszországban a termékenyebb birs a Kaukázus, valamint a Krasznodar terület. Európában a birset dísznövénynek tekintik..

Hogyan növekszik és megbetegszik a birsalma

Nagyon jó birsalmára körtét ültetni. A jövőben az ilyen palánták meglehetősen ellenállnak az aszályoknak. A birs elég szerény. Hosszú ideig öntözés nélkül maradhat, és ellenáll a túlzott nedvességnek is. A közeljövőben az alma és a birsalma hibridjének létrehozását tervezik, amelynek köszönhetően az új kultúra ellenállóbb lesz a fagyokkal és a betegségekkel szemben..

Hogyan növekszik és megbetegszik a birsalma

A rothadást a birsalma legveszélyesebb betegségének tartják. Ennek a betegségnek a elkerülése érdekében általában metszéshez és égető ágakhoz folyamodnak. A tenyésztés megakadályozása érdekében leggyakrabban a törzset és a lombozatot fundozollal permetezik, és dipterexet is használnak. A fabetegségek megelőzésének másik módja a sebek fertőtlenítése, amelyekhez higany -klorid oldatot használnak. A veszélyes kártevőket ál-kéregbogárnak és csigás lepkének, levélbányász lepkének tekintik.