Gesztenye vetése. A fa képe és leírása

Több neve is van: ehető, nemes (Castanea savita), más néven vetés – bármely alfaj szerepel a bükk családban.

A gesztenye meglehetősen nagy fa, hulló levelekkel. Egy ilyen fa magassága átlagosan eléri a 35-40 m magasságot. Erőteljes, szinte egyenes törzse van, körülbelül 2 méter átmérőjű. A fa kérge sötétbarna, amely mentén repedések találhatók. Az ágak szélesre vannak terítve, így a fa nagy és terjedelmes..

A gesztenye levelei hosszúkás alakúak, szaggatott szélekkel. A levél 25 cm hosszú és 10 cm széles. Sötétzöldre festett, áprilisra virágzik.

A gesztenye virágzó fa. A virágzás általában júniusban következik be. A virágok kicsik, tüskés alakúak.

A gesztenye gyümölcse dió, amelyet tüskés gömbhéjba helyeznek. Amikor az anya érése teljesen befejeződött, a héj (héj) megreped. A gesztenye krémszínű vagy fehér színű magvakat tartalmaz, édes ízű, laza és zsíros összetételű, ehető. A gesztenye októberben, vagy november elején kezd gyümölcsöt hozni, amikor a lombok elkezdenek lehullani a fáról.

Ahol a vetőgesztenye nő

Lehetőség van kultúra szaporítására vetőmagok, dugványok ültetésével. A kultúrát rovarok, méhek és a szél segítségével is beporozzák.

A fa 3-6 éves korban kezd gyümölcsöt teremni. Minél idősebb a gesztenye, annál több gyümölcsöt hoz. A 40 éves kor elérésekor a gesztenyéből körülbelül 70 kg termést lehet betakarítani..

A gesztenyefa sokáig él. Ritka kivételes esetekben akár 1000 évig is élhet. A Kaukázusban 500 évig élő gesztenyefák találhatók.

Európa (délkeleti része), Kis -Ázsia félszigete – a kultúra szülőhelyének tekinthető. Most a gesztenye Ukrajnában, Dagesztánban nő. A Kaukázus és Moldova is védte földjein a gesztenyét. A gesztenye a Krím déli részén is megtalálható..

Az ehető gesztenye jól nő a talajban, ahol nincs mész, szereti a meleget és a nedvességet. Nagyon nehéz elviselni a szárazságot.

A gesztenye dió felhasználása és összetétele

A gesztenye diót teljes lendületben használják élelmiszerként. Nyersen és főzve is fogyaszthatók bármilyen módon – sütve, sütve, forralva. Minden a szakács fantáziájának repülésétől függ. Dióféléket adnak a pékárukhoz és az édességekhez is. Száraz őrölt maggal kenyeret lehet sütni. Továbbá a magvakból kávé is készíthető, alkoholt is kaphat tőlük..

A gesztenye dió felhasználása és összetétele

A gesztenye gazdag vitaminokban, valamint makro- és mikroelemekben, például káliumban, magnéziumban, kalciumban, cinkben, mangánban, rézben, foszforban és vasban. A dió hamut, vizet, koleszterint is tartalmaz..

Adblock
detector