Körte ültetése ősszel. Hogyan ültessünk körtét ősszel

A körte csodálatos gyümölcsfa, ízletes és egészséges gyümölcsökkel, különböző ízjellemzőkkel. Megfelelő gondossággal és kedvező feltételek megteremtésével a körte gazdag termést hoz (körülbelül 100 kg egy felnőtt fáról) több mint egy tucat évig. A hideg téli és forró nyári éghajlatunkon ez a gyümölcsnövény remekül érzi magát..

Népszerű körtefajták

  • A “Samarskaya krasavitsa” fagyálló fajta édes és savanyú gyümölcsökkel.
  • A “Cathedral” szerény, korai érésű, hidegálló fajta, enyhe savassággal a gyümölcsökben.
  • A “Moskvichka” egy korai érésű fajta, aromás, édes és lágy gyümölcsökkel.
  • A “Lada” fagyálló fajta, nem érzékeny a betegségekre és kártevőkre.
  • “Gyengédség” – nagy hozamú és lédús illatos gyümölcsű fajta.
  • A “Nectarnaya” magas hozamú fajta, lédús édes-savanyú gyümölcsökkel.

Leszállási idő és dátumok

A körte ültetéséhez meleg és nem esős időjárást kell választania. A legkedvezőbb időszak szeptember-október (az őszi fagyok kezdete előtt), bár néhány kertész tavasszal körtét ültet.

Az őszi ültetésnek pozitív tulajdonságai vannak:

  • Ebben az időben az óvodákban óriási a választék és a palánták széles választéka;
  • Az óvodából vásárolt palánták a nyár folyamán már megerősödtek és megerősödtek;
  • A fiatal fák téli ideje a jó keményedés időszaka lesz, és ellenállóbbá teszi őket;
  • A tavaszi fagyok már nem lesznek veszélyesek az ilyen fákra..

A körtét szeszélyes fának tartják, és bizonyos készségek a gyümölcsnövényekkel való munkában és sok tapasztalat szükséges a termesztéséhez..

A helyszín kiválasztása és előkészítése

A helyszín kiválasztása és előkészítése

Egy hely

A körte ültetéséhez azonnal állandó helyet kell választania, mivel a fa nem reagál jól az átültetésre. Ennek nyílt területnek kell lennie, jó megvilágítással és elegendő hőtől a naptól. Tekintettel arra, hogy a fa a közeljövőben szétterülő és buja koronát kap (kb. 5 m átmérőjű), ügyelni kell arra, hogy a fiatal fa mellett ne legyenek más magas ültetvények vagy épületek..

Szomszédság más kultúrákkal

A körte tökéletesen együtt él a gyümölcstermő növényekkel, amelyek gondozásukban azonosak. Például almafát lehet ültetni a közelben, de jobb távol maradni a hegyi kőrtől, mert mindkét fa ugyanazokban a betegségekben szenved, és ugyanolyan kártevőkben szenved. Ha egy példány megbetegszik, akkor a “szomszéd” szenvedhet.

A talaj

A talajnak laza és könnyűnek kell lennie, elegendő nedvességgel és kiváló minőségű (termékeny) összetételűnek kell lennie. A túlzott agyagtartalom a talajban nem kívánatos, sőt veszélyes a csemete számára. A leszállási lyukak előkészítésekor erre különös figyelmet kell fordítani. Ha a felső agyagréteget kiváló minőségű talajkeverékkel (például tőzeg és komplex műtrágya keverékével) vagy termékeny talajjal helyettesíti, csak 2-3 évig késlelteti a fa halálát, mivel a gyökérzet növekedni fog. 40-50 cm mélységben még érintkezik az agyagréteggel.

Az ültetési lyukak előkészítése és a palánták ültetésének módjai

Az ültetési lyukak előkészítése és a palánták ültetésének módjai

Ha agyagréteg van a kiválasztott területen, akkor ajánlott lyukat ásni sekélyen, nem elérve az agyag alját. Annak érdekében, hogy a csemete gyökerei jól illeszkedjenek a talajba, és ne érintkezzenek az agyaggal, az ültetési lyuktól mind a négy irányba azonos mélységű és körülbelül 1 m hosszú barázdákat kell készíteni. a hornyokat meg kell tölteni minden szerves hulladékkal (például ételmaradék, fűrészpor, forgács, gyom vagy tű), amelyet folyékony műtrágyával előzetesen átitattak. Ültetéskor a csemete gyökerei egyenletesen oszlanak el különböző irányokban, elérve a szerves anyagokat. Ilyen körülmények között a körte gyökérrésze nem az agyagrétegig fog mélyülni, hanem szélességben, és emellett több évre előre táplálékot kap..

Ha a talajvíz gyakran előfordul egy olyan helyen vagy egy olyan alföldön, ahol a magas páratartalom továbbra is fennáll, és különösen a tavaszi hóolvadás idején, nehéz talajú területeken, használhat egy másik módszert a palánta ültetéséhez. Ajánlott fiatal fát ültetni egy körülbelül ötven centiméter magas földdombra (termékeny talajból). Minden évben talajt kell hozzáadnia a halomhoz, mivel a növekvő fa igényei növekedni fognak.

Egy szabványos földterületen, ahol minden szükséges (élelmiszer, nedvesség, hő és fény) van a fiatal körte ültetéséhez és termesztéséhez, a szokásos módszert alkalmazzák. Az ültetési lyukakat ősz elején, körülbelül 15-20 nappal az ültetés előtt kezdik előkészíteni. Először is, a földet felszabadítják a gyomoktól és ássák. Ezután a lyukakat 45-50 cm -rel mélyítik, válogatva a talajt – a talaj felső rétege az egyik irányba hajlik, az alsó pedig a másikba. Minden lyuk átmérője körülbelül 1 m. A lyukak alját alaposan meg kell lazítani. Az ültetőgödörből ásott felső talajréteget több összetevővel – durva folyami homokkal, tőzeggel, szuperfoszfáttal, rothadt trágyával, valamint foszfort és káliumot tartalmazó összetett műtrágyával kell összekeverni. Magas savasságú talaj esetén ajánlott mész hozzáadása (morzsák formájában) és kréta (por formájában), de friss trágya nem használható. Képes súlyos égési sérüléseket okozni a gyökérzetben, ami a növény halálához vezet..

Körte ültetése és gondozása

Körte ültetése és gondozása

A palánták kiválasztása és előkészítése

A tapasztalt kertészek azt tanácsolják, hogy egy vagy két éves korban vásároljanak palántákat. Vásárláskor gondosan meg kell vizsgálnia a fa gyökerét és légi részeit. Nem lehet sérülésektől, szárító vagy hervadó részektől, betegségek és kártevők jeleitől. A törzsnek erősnek, rugalmasnak kell lennie, különböző foltok és rothadásnyomok nélkül.

Ha szállítás közben az egyes gyökerek vagy gallyak megsérülnek, akkor azokat le kell vágni. Egy nappal a fa ültetését megelőzően víz-méz oldatba vagy övirágos infúzióba kell mártani.

A palánták ültetésének folyamata

A palántát egy előkészített földdombra kell ültetni, óvatosan kiegyenesítve a gyökérrészt. A halom közepén, a lyuk alján egy kalapált facsap található, amely megvédi a palánta kérgét a sérülésektől.

Egy fiatal körte szorosan és szilárdan üljön a talajban, és a gyökérrészben ne legyen légüreg. Nagyon fontos, hogy a gyökérnyak legalább 1-2 cm-rel a talajszint felett legyen. A fatörzs közelében lévő talaj jól tömörödik, így lyukat hagy az öntözővízhez. Az öntözést azonnal elvégezzük 2-3 vödör mennyiségben minden csemete számára. A gyümölcsfa törzse melletti mélyítés hozzájárul a föld fokozatos süllyedéséhez a gyökérrész melletti lyukban. Minden fa egy fa tartóhoz van kötve, és a törzs közelében lévő talajt talajtakaró réteggel borítják (például lehullott levelek vagy tőzeg).

Talajápolás

A gyomirtást és a talajlazítást a gyökérzónában rendszeresen havonta 3-4 alkalommal, öntözést - hetente egyszer végezzük.

A gyomirtást és a talajlazítást a gyökérzónában rendszeresen havonta 3-4 alkalommal végezzük, öntözés – hetente egyszer.

Amikor a föld a körte körül leülepedik, miután csapadék esik eső vagy olvadó hó formájában, időben meg kell adni a termékeny talajt. Ne engedje ki a növényt, mert ez a gyökérzet kiszáradásához és a fa halálához vezet. A földtöbblet a kultúra fejlődését is negatívan befolyásolja. Ez feltételeket teremthet bizonyos betegségek megjelenéséhez..

Öntözési szabályok fiatal és felnőtt fák számára

A 3-5 éves körtét hetente egyszer rendszeresen öntözik. Az idősebb gyümölcsfák megúszhatják a természetes csapadék nedvességét. Az egyetlen kivétel bizonyos időszakok, amelyek kötelezőek a további öntözéshez – ez közvetlenül a virágzás befejezése után, a gyümölcs betakarítása után, a levelek ejtésének kezdetén történik. Az öntözővíz minden egyes alkalmazása után a fatörzs közelében lévő talajt talajtakaró borítja..

A korona metszése és formázása

A fák első metszése már a körte életének második évében ajánlott, de mindig a fagy kezdete előtt. A csontvázak kivételével minden ágra ilyen “hajvágás” vonatkozik. Az ágak vágási helyeit kerti lakkal kell kezelni.

Takarás a télre

Javasoljuk, hogy csak fiatal fákat csomagoljon, mivel még mindig rosszul bírják a téli hideget. A zsákvászon borítja a koronát, és a lucfenyő ágait vagy bármilyen szintetikus anyagot a törzs számára.

Trágyázás

A körte csak az élet harmadik évében kezd gyümölcsöt teremni, és ebben az időszakban lesz szüksége további etetésre.

A körte csak az élet harmadik évében kezd gyümölcsöt teremni, és ebben az időszakban lesz szüksége további etetésre. E kor elérése előtt a körtének nincs szüksége műtrágyára, különösen akkor, ha az ültetési lyukakba kerül..

Tavasszal nitrogéntartalmú műtrágyákat, nyáron és ősszel pedig káliumot és foszfort tartalmazó trágyázást alkalmaznak. Elég, ha 3 évente egyszer szerves anyagot juttatunk a talajba..

Kártevőirtás – megelőző intézkedések

A megelőző intézkedések segítenek megvédeni a gyümölcsnövényeket a kártevők inváziójától és a különböző betegségek megjelenésétől. A tapasztalt kertészek azt javasolják, hogy évente egyszer (a tavasz első heteiben vagy az őszi időszakban – október -novemberben) végezzen speciális permetezést, mossa le a törzseket és csomagolja be.

A permetoldatot tíz liter vízből és körülbelül 700 ml karbamidból készítik.

A meszeléshez oldatot készítünk vízből, réz -szulfátból (1%) és oltott mészből.

A pakolásokat rágcsálók oldatába áztatott ruhával kell elvégezni.

A lédús és édes, aromás és ízletes körte bőséges termését csak erős vágy, kemény munka, odafigyelés és kitartás érheti el..

Hogyan ültessünk helyesen körtét (videó)

Hogyan kell helyesen ültetni a körtét. Hogyan ültessünk körte palántátHogyan kell helyesen ültetni a körtét. Hogyan ültessünk körte palántát