Háromlevelű poncirus - kültéri ápolás. Poncirus termesztése a kertben, tenyésztési módszerek. Leírás. Fénykép

“Vad citrom”, “tövis citrom”, tripoliata – ez a neve az illatos citrusfa ponzírusnak. Ez a kicsi, de meglehetősen látványos növény gyönyörű és egyedi megjelenésével az év bármely szakában meglep. Kora tavasszal csupasz ágait illatos nagy virágok díszítik. A forró nyári szezonban ehetetlen, de nagyon szép élénk narancssárga gyümölcsök pompáznak a sűrű és élénk zöld háttérben. Az őszi hónapokban a lombozat napos sárga árnyalatú. És a hideg téli hidegben a fa havas háttér előtt kiemelkedik kellemes világoszöld kérgével és nagy tüskéivel a szokatlanul ívelt ágakon.

A Poncirus fagyálló növény, amely szinte bármilyen éghajlaton a szabadban nő. A növény dekoratív tulajdonságai megkülönböztetik a növényvilág többi képviselőjétől. A poncirus szellős koronája évszaktól függetlenül nagyon szépnek tűnik. Ez a kecses és illatos fa jól néz ki a különböző méretű kerti parcellákon és különböző összetételű ültetvényekben..

A Tripoliata úgy néz ki, mint egy kicsi, több szárú cserje, sátor alakú koronával és lapított ágakkal, nagy tövisekkel.

A Tripoliata úgy néz ki, mint egy kicsi, több szárú cserje, sátor alakú koronával és lapított ágakkal, nagy tövisekkel. Természetes körülmények között a növény magassága elérheti a hat métert, és kerti parcellákon ez a szám kétszer alacsonyabb. A növény lombja és kérge világoszöld vagy világos, gazdag zöld árnyalatú. Úgy tűnik, hogy a nagy, hosszú (körülbelül 5 cm hosszú) tüskék a fényes sárga-zöld levelek hónaljában rejtőznek. A levéltömeg színe az ősz beköszöntével megváltozik, és kellemes citromsárga árnyalatot ölt. A poncirus levelei háromlapúak, átlagos hossza 8-10 cm.

A hófehér virágok édes illata áprilisi és májusi 1,5-2 hónapig árad a cserjéből, amikor a poncirus aktívan virágozni kezd. Nagy (körülbelül 5 cm átmérőjű) virágok jelennek meg a csupasz ágakon, amikor a levelek még nem virágoztak, és egy tavaszi fa igazi díszítésévé válnak. A közeljövőben megkezdődik a gyümölcsök képződése, és az ősz elejére világos sárga dekoratív narancsok – narancsok – jelennek meg. A gyümölcsöket szőrös kéreg borítja, a pép keserű – vajas ízű. Héjuk nagyszámú hasznos anyagot tartalmaz, amelyek közül az egyik illóolaj. Ezt az értékes komponenst aromaterápiás foglalkozásokra, egy szoba aromatizálására, valamint az illatszer- és kozmetikai iparban használják..

Az első 3-4 évben a fiatal poncirus nagyon lassan nő, nem virágzik és nem hoz gyümölcsöt. E kor elérésekor megkezdődik a cserje aktív fejlődése és felgyorsult növekedése (kb. 50 cm évente), valamint a virágzás és a gyümölcsképződés. A fa képes ellenállni mindenféle gombás betegségnek.

A poncirus termesztésének és gondozásának szabályai

A poncirus termesztésének és gondozásának szabályai

A helyszín kiválasztása és a megvilágítás követelményei

A termőhelynek nyitottnak, naposnak kell lennie, hirtelen széllökések nélkül. A fotofil cserje teljes kifejlődése és buja virágzása a kapott fényes fény mennyiségétől függ..

Talaj és gondozás

Szinte bármilyen talajon nőhet, de előnyben részesíti a laza és közepesen nedves talajt. A törzskör közelében lévő talaj meglazítását nem hajtják végre.

Metszés

A formáló és egészségügyi metszés jól tolerálja. Kora tavasszal le kell vágni a sérült és szárított hajtásokat. A korona magasságának kialakításához harmadik részét metszeni kell..

Menedék a télre

Amikor a vad citromot zord téli éghajlaton termesztik, elengedhetetlen a menedék.

Amikor a vad citromot zord téli éghajlaton termesztik, elengedhetetlen a menedék. Fedőanyagként nem szőtt anyagot és lucfenyőágakat ajánlott használni..

Átruházás

A tapasztalt kertészek nem tanácsolják a tripolitok gyökérzetének megzavarását transzplantációval, mivel a gyökerek legkisebb traumája negatívan befolyásolja a kultúra fejlődését. Csemete ültetésekor ajánlott mély ültetési lyukat ásni.

Műtrágyák és etetés

A szerves trágyázás csak érett növényekre és csak tavasszal szükséges. Öntözéssel együtt kerülnek a talajba..

Locsolás

A növénynek nincs szüksége rendszeres öntözésre, elegendő tápanyaggal és nedvességgel rendelkezik a talajban és a csapadékban. Hosszú, száraz és forró nyári időjárás esetén, eső nélkül, öntözésre továbbra is szükség lesz – 7-10 naponként egyszer.

Hőmérséklet rezsim

A növény bármilyen éghajlaton és bármilyen hőmérsékleten termeszthető. Még a súlyos fagyok sem félnek tőle. Például a poncirus 20-25 fokos fagyra is leesik további menedék nélkül..

A poncirus reprodukciója

A poncirus reprodukciója

Magvak szaporítása

A vetőmag -szaporítási módszert a magvak alacsony csírázása miatt hatástalannak tartják. Fontos figyelembe venni, hogy a szárított ültetési anyag nem használható ültetésre..

Szaporítás dugványokkal

A vágás a legmegbízhatóbb módszer, mivel a dugványok gyorsan gyökereznek és jól gyökereznek egy új helyen..

Poncirus a tájtervezésben

A ponciruszt sövényként és dekoratív díszként is ültetik. A vastag tövises kerítés megvédi Önt a hívatlan vendégektől (például a kóbor kutyáktól), és csodálatos dekoráció lesz a kertjében és a kertjében.

A citrusfélék kombinálhatók különféle fákkal és cserjékkel. Szomszédai különféle tűlevelűek és gyümölcsnövények lehetnek, amelyek árnyalatokban és formákban ellentétben állnak egymással..

Tripoliata – vad citrom (videó)

Tripoliata – vad, vad, vad citrom.Tripoliata - vad, vad, vad citrom.