Ribizli metszés. Mikor és hogyan kell megfelelően vágni a ribizli bokrot

Egy gyönyörű, ápolt kert minden kertész álma. Kétszeresen kellemes, ha kedve tartja a bőséges termést. Ezt nem könnyű elérni. Folyamatosan dolgozni kell, figyelve minden növényre, fára és bokorra..

A kert minden növénye más megközelítést igényel. Ez vonatkozik a ribizlire is. Ennek a cserjéknek a gondozásában a legfontosabb a megfelelő metszés. Ez nemcsak segít a bokor megfelelő alakjának megadásában, hanem a terméshozam növelésében, a megvilágítás növelésében és a növény szellőzésében is..

Minden kertész arra törekszik, hogy magas hozamot érjen el webhelyéről. Annak érdekében, hogy a ribizli bokor jól termjen, rendszeresen vágni kell. Ellenkező esetben jobb, ha nem számít nagy termésre. Általában a bogyók többsége érett ágakra van kötve, amelyeket tavaly újítottak fel. Annak érdekében, hogy új hajtások képződjenek, meg kell szabadulni a régi, szárított és kártevőkkel érintett ágaktól. Ezután új ágak nőnek, amelyek jól meghozzák a gyümölcsüket. Ha időben elvégzi a fiatalító eljárást, a fekete ribizli 25 évig, a vörös pedig 15 évig terem..

Fekete ribizli metszése

Fekete ribizli metszése

Ezt a fajta ribizlit különösen kedvelik kiváló íze és gyógyító tulajdonságai miatt. A fekete ribizli nagyon hasznos bogyó, nagy mennyiségű foszforsavat, aszkorbinsavat tartalmaz, sok vitamint és egyéb hasznos anyagot tartalmaz. Megfázásra használják. Ez egy kiváló gyógyszer az immunrendszer erősítésére. Különösen hasznos a gyermekek számára..

A fekete ribizli egy terjedő bokor, amely nagyszámú ágból áll. Minden kertész feladata egy bokor kialakítása, amely 15-20 különböző korú ágból áll. Ebben az esetben legfeljebb 5 éves hajtásokat kell hagyni. A hatéves ágak nem hoznak gyümölcsöt, haszontalanok, meg kell szabadulni tőlük.

Ribizli palánták metszése ültetéskor

A ribizli gondozása az ültetésével kezdődik. Annak érdekében, hogy a bokor megfelelően formálódjon, azonnal el kell kezdeni a metszést. Ezt legjobb leszálláskor megtenni. A növény ültetése előtt le kell vágni az összes hajtás tetejét. Nem kell attól tartani, hogy minden ágon csak 2-3 rügy marad. Egy év múlva 5-6 új hajtás nő.

Második éves ribizli metszés

A második évben a metszés másképp történik. A nulla hajtásokat metszeni kell. A kertésznek helyesen kell kialakítania a bokor csontvázágait. Ehhez 3-5 jó hajtást kell hagynia. Egészségesnek és erősnek kell lenniük. Ne hagyjon gyenge hajtásokat. Azok a hajtások, amelyek akadályozzák mások fejlődését, nem lesznek előnyösek. Az oldalsó hajtások kialakítása érdekében a fiatal ágakat nyár közepén le kell rövidíteni. Két rügyre csípik a tetejét. Ez növeli azoknak az apró ágaknak a számát, amelyek jól teremnek..

A ribizli metszése a harmadik és a negyedik évben

A bokor megvastagodását el kell kerülni a bokor közepétől növő hajtások megsemmisítésével.

A ribizli bokrok metszését, amelyek elérték a 3-4 éves kort, ugyanazon elv szerint kell elvégezni, mint a második évben. Minden felesleges hajtást eltávolítanak, így a legfejlettebb hajtásokból 3-6 marad. A bokor megvastagodását el kell kerülni a bokor közepétől növő hajtások megsemmisítésével. Ellenkező esetben elzárják a termőágak fényét. A fény hiánya hátrányosan befolyásolja a bokor fejlődését. A tavaly elhagyott ágak teteje, mint mindig, lerövidül. Minden ágnak 2-4 rügynek kell lennie. 3-4 életév végére a bokor befejezi a formálódást, és megkapja a megfelelő formát.

A ribizli metszése az ötödik-hatodik és az azt követő években

Az 5-6 éves kor elérésekor régi ágak képződnek a ribizli bokron. Ebben a szakaszban történik az első öregedésgátló metszés. A régi ágakat a tetejével együtt vágják le. Szükséges továbbá megszabadulni minden száraz, fagyott, törött és lelógó ágtól. Ne hagyja az ágakat a földön heverni. A beteg és fertőzött hajtások nem hoznak gyümölcsöt, ezért teljesen levágják őket.

A fiatalítás után a metszést a korábban használt séma szerint végezzük. A 2-4 éves kort elérő ágak lerövidülnek, legfeljebb 4 rügy marad. A tavalyi hajtások lerövidültek. Az új hajtások közül legfeljebb 5 legeredményesebb marad, a többit levágják.

Mikor kell vágni a ribizlit

A ribizli bokrokat fajtól függetlenül minden évben metszik. A legjobb, ha ezt az eljárást késő ősszel kezdjük, amikor a bokor lehullott leveleiről. A további metszést kora tavasszal végzik, amikor a rügyek még nem virágoztak. A tél után a fagyott és törött ágakat levágják. A száraz ágakat évente lehet eltávolítani. Július közepe jó alkalom a csúcsok csípésére..

A vörös és fehér ribizli metszésének jellemzői

Ezeknek a fajtáknak a metszése jelentősen eltér a fekete ribizli bokroktól. A fehér vagy vörös ribizli rendszeres bokra 20-25 ágból áll. A vörös és fehér ribizli metszésének legmegfelelőbb ideje a kora tavasz vagy a nyár közepe a betakarítás után. A bokrot ugyanúgy formázom, mint a fekete ribizliben. Ne csípje azonban a tavalyi hajtások tetejét. Szintén nincs szükség a 2-3 éves hajtások lerövidítésére. A 7-8 éves kort elérő ágak öregnek számítanak..

A vörös ribizli metszése magában foglalja a régi ágak eltávolítását, a felesleges fiatal hajtásokat. A beteg, törött ágakat nem szabad hátrahagyni. Az oldalhajtások növekedésének ösztönzése érdekében a régi ágakat oldalirányú elágazásra rövidítik. Ennek köszönhetően megnő a bokor élete, a bogyók nagyobbak lesznek..

Ha elkezdte a ribizli bokrokat, akkor fokozatosan le kell vágnia. Először eltávolítják az élettelen és beteg ágakat. Aztán a régi hajtásokkal foglalkoznak. Egy év után bokor képződik, 6-8 csontvázág marad.

Először eltávolítják az élettelen és beteg ágakat

A metszés a ribizli gondozásának része. Az ízletes és egészséges bogyók betakarításához időben meg kell öntözni a növényt, meg kell lazítani a talajt, el kell pusztítani a gyomokat és meg kell újítani a bokrokat. Annak érdekében, hogy megvédje a bokrot a kártevőktől, a tapasztalt szakértők azt javasolják, hogy hagymát és fokhagymát ültessenek a környéken, hogy elriasztják a rovarokat.

Ha a ribizli hosszú évekig jó termést adott, majd hirtelen megszűnt gyümölcsözni, sürgősségi intézkedéseket kell tenni. A drasztikus metszés megmenti a bokrot. Két év múlva kiváló termést hoz..

Ha nem tesz semmit a beteg bokorral, a fertőzés más növényekre is átterjed. Gyökeres metszést készítsen tavasszal vagy ősszel. Ezzel egyidejűleg abszolút minden ágat 3 cm magasságra vágunk, a vágások helyeit szurokkal kezeljük. A kender maradványait humusz és új talaj borítja..