A fa vörös. Fotó, leírás és alkalmazás

A vörös voszkovnik (Myrica rubra) egy kétlaki gyümölcsfa a Voskovnicev családból, a Voskovnitsa nemzetségből. A gyümölcs szokatlan színe miatt kínai epernek, yamberinek, yamamomónak és viaszos bogyónak is nevezik. A vörös bogyók fehér, áttetsző árnyalattal rendelkeznek, mintha viaszos borítással rendelkeznének, vagy viaszból készülnének. A fa fénykedvelő, szereti a bőséges öntözést, de egyáltalán nem igényes a talaj minőségére. A meleg éghajlatot kedveli, de ellenáll a -5 ° C -os fagyoknak. Magvakkal, dugványokkal szaporítják.

Terjedés

A vörös viaszrózsa Kelet- és Délkelet -Ázsiában nő. Kína és Japán lakói több mint száz éve termesztik ezt a fát, művelik és új fajtákat fejlesztenek. A Jangce -folyótól délre fekvő kínai régiók számára a yamberi termés az egyik fő bevételi forrás..

Hol nő a rózsafa?

A fa trópusi és szubtrópusi éghajlatú országokban nőhet. A gyümölcsök eltarthatósága rövid, ezért a termőterületeken kívül ritkák..

Leírás

10-20 m magas fa, sima szürke kéreggel és sima, tiszta félgömb koronával. A fényes zöld, kék-zöld vagy mocsárzöld hosszúkás levelek egyenletes alakúak, egyenes, nem faragott élekkel. A levél szélessége egyenletesen növekszik az alaptól a végéig. A virágok kicsik, kétszikűek, az ágak végén helyezkednek el.

Hogyan termesszünk favért a kertben

A vörös gumibogyó érett gyümölcsei vörös és lila bogyók, amelyek viaszos szerkezetű vizuális hatással bírnak. Kerek alakúak és 2-2,5 cm átmérőjűek. A finom édes pépet sűrű héj borítja, durva felülettel, hasonlóan a sok apró szemcséhez. A bogyó közepén egy nagy mag található..

A gyümölcs íze édes, enyhén fanyar, eper, cseresznye és szeder ízek kombinációjával.

Alkalmazás

A vörös gumibogyó bogyóit frissen fogyasztják. Szárítják, konzerválják, gyümölcsleveket, kompótokat és alkoholos italokat készítenek. A festékeket, gyógyszereket egy növény kéregéből készítik.

A gyümölcsök hasznos mikro- és makroelemekben gazdagok. Vasat, káliumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort, mangánt, cinket, A-, B-, C-, E-, PP -vitamint, cserzőanyagokat tartalmaz. Antimikrobiális, gyulladáscsökkentő, tónusos, szklerotikus hatásuk bizonyított..

A vörös szál bogyói

A bogyók növelik az immunitást, eltávolítják a méreganyagokat, javítják az anyagcserét és megakadályozzák a rák kialakulását. A magas vastartalom segít növelni a hemoglobin szintjét, ezért vérszegénység esetén ajánlott a posztoperatív időszakban. A gyümölcsöket izomdisztrófiás betegeknek írják fel..

A magas savtartalom miatt a vörös ínybetegség negatívan befolyásolja a fogzománcot, nem ajánlott akut gyomor -bélrendszeri betegségekben és cukorbetegségben szenvedőknek.

A fa dekorativitása tagadhatatlan. Parkokban és erdei parkokban termesztik a terület díszítésére..