A fokhagyma tárolása: 10 bevált módszer

Szinte mindenki, akinek saját földje van, fokhagymát termeszt. Ez egy nagyon hasznos és pótolhatatlan zöldség. Nemcsak a főzésben, hanem a népi gyógyászatban is használják. Ezért, miután jó termésű fokhagymát termesztett, továbbra is meg kell próbálnia megőrizni. Nagyon gyakran, ha nem megfelelően tárolják, a fokhagyma csírázni kezd, vagy éppen ellenkezőleg, szinte teljesen kiszárad. És szeretném megtanulni, hogyan kell tárolni egy közönséges lakásban, hogy mindig kéznél legyen.

A betakarítással kell kezdeni. A fokhagymát időben be kell gyűjteni, egy ideig hagyni száradni, majd megfelelően elő kell készíteni a tárolásra.

A fokhagyma betakarítása

Ásd fel a fokhagymát, rázd le a fejét szárral a földről, és fektesd ki a helyszínre szárításra.

A télen (télen) ültetett fokhagymát augusztus első napjaiban vagy július végén kell betakarítani. Ha a fokhagymát tavasszal (tavasszal) ültették, akkor a gyűjtés legmegfelelőbb ideje a nyár vége..

Válasszon száraz és napsütéses napot ehhez a folyamathoz, és a kancsó lesz a legalkalmasabb kerti eszköz. Ásd fel a fokhagymát, rázd le a fejét szárral a földről, és fektesd ki a helyszínre szárításra. Napos helyen vagy jól szellőző helyen kell szárítani öt napig..

A szárítási folyamat befejeződik a felesleges szár és gyökerek levágásával metsző vagy nagy olló segítségével. A szárot legfeljebb tíz centiméterre kell hagyni, és a gyökereknek körülbelül három milliméternek kell lenniük..

A fokhagyma előkészítése a hosszú távú tároláshoz

A fokhagyma előkészítése a hosszú távú tároláshoz

A fokhagyma tárolásának számos módja van. A legfontosabb dolog a zöldség megfelelő előkészítése. Ez tovább feldolgozható, vagy feldolgozás nélkül is. De a feldolgozott fokhagymafejek tovább tartanak..

A fokhagyma feldolgozása kötelező, ha a szükséges ideig nem lehetett szárítani, vagy ha a fokhagymát szárítás közben túlexponálták a napon. És akkor is, ha esős és hideg időben ásták. Ha helyesen követte a tisztítás és szárítás összes lépését, akkor feldolgozás nélkül folytathatja a következő lépést..

A fokhagyma feldolgozása három részből áll:

  • A fokhagymafejeken megmaradt gyökereket meg kell perzselni a tűzön – ez megakadályozza további csírázásukat.
  • Mártsunk minden fej fokhagymát egy speciálisan előkészített oldatba (négy -ötszáz gramm bármilyen növényi olajat két órán át tűzön kalcinálunk, keverjünk össze tíz csepp jóddal) – ez segít elkerülni a különböző betegségeket, és megelőző szer lesz a penész ellen.
  • Szárítsa meg alaposan a fokhagyma fejét (napon vagy levegőn).

A fokhagyma tárolása: bevált módszerek

A szárított fokhagyma szárakat fejükkel együtt szoros fonatba fonják, és a mennyezetre akasztják

A tavasszal ültetett fokhagyma meleg szobában (akár húsz Celsius fokig) jól megmarad. Az ősszel ültetett téli fokhagymát hideg helyiségben (legfeljebb 1-3 Celsius fok) kell tárolni.

Gyakran a nyári lakosok és kertészek tárolási helyet választanak, a betakarítás mennyiségére összpontosítva. Egy kis termés tárolható egy lakásban. Általában nem sokra van szükség, csak ételek adalékanyagaként vagy fűszerként. Ha nagy családja van, és mindenki szereti a fokhagymát, és a termés meghaladja az egy dobozt, akkor a pincét vagy az erkélyt kell használnia.

A tárolás helye nem kis jelentőségű a fokhagyma számára. A helyiségnek hűvösnek kell lennie (három Celsius -foktól három fokig nulla fok alatt) és párásnak (akár nyolcvan százalékig). Rendezzen nagy mennyiségű fokhagymát kartonpapírba, fából készült, fonott tartályokba.

Ha egy kis fokhagyma elegendő a család számára, akkor használja a fokhagyma többféle módjának egyikét a lakásban. Tárolásához mindennapi életünk tárgyait és anyagait használják..

A fokhagyma tárolása copfokban és fürtökben

A szárított fokhagyma szárakat a fejükkel együtt szoros fonatba fonják, és a szekrényben (vagy egy másik száraz, sötét és hűvös szobában) a mennyezetről felakasztják. Ez a tárolási módszer lehetővé teszi az otthoni hely gazdaságos kihasználását, de egy kis időbe telik a minőségi szövés elkészítése..

A fokhagyma tárolása rácsban

A fokhagymát nagy cellás nejlonhálókba öntik, és az előző módszerhez hasonlóan közelebb függesztik a mennyezethez

A fokhagymát nagy cellás nejlonhálókba öntik, és az előző módszerhez hasonlóan közelebb függesztik a mennyezethez.

E két módszer hátránya a fokhagyma növekedési és kiszáradási lehetősége. Ezért időnként rendeznie kell, és el kell távolítania az elrontottat..

A fokhagyma tárolása sóban

Tartályként vehet egy sterilizált üvegedényt (3 literes) vagy egy kis fadobozt kis lyukakkal a levegő cseréjéhez.

Az üveg aljára két centis sóréteget kell önteni, majd majdnem a tetejéig meg kell tölteni fokhagymával, és a fokhagymafejek közötti összes üreget meg kell tölteni sóval. A tetejére egy réteg só is kell, ugyanúgy, mint az üveg alján..

A fokhagymát rétegesen kell a dobozba tenni – egy réteg fokhagyma, majd egy réteg só, és így tovább a töltésig. Az ilyen fokhagymát egész télen tökéletesen tárolják..

A fokhagyma tárolása lisztben

Ez a módszer magában foglalja a fedéllel ellátott tartály használatát. Az aljára egy kis lisztréteget kell önteni, majd a fokhagyma fejét a lehető legszorosabbra kell helyezni, korábban lisztbe forgatva. Ezután ismét fedjük le egy lisztréteggel és fedjük le. A liszt jól felveszi a felesleges nedvességet, így a fokhagyma nyárig friss marad.

A fokhagyma tárolása steril üvegekben

A fokhagyma tárolása steril üvegekben

Készítsen elő 1 vagy 2 literes üvegedényeket, sterilizálja és jól szárítsa meg. Azt mondják, hogy az ilyen előkészített tartályokban a fokhagyma is hosszú ideig tárolható további töltőanyagok nélkül..

A fokhagyma hamuban való tárolása

A fokhagyma hamuban való tárolása hasonló a só és liszt módszerhez. Vegyünk egy kartondobozt, és feküdjünk le felváltva egy réteg hamuval és egy fokhagymával. A felső és az alsó réteg szükségszerűen hamu. A fiók akár a konyhában is tárolható.

A fokhagyma tárolása hagymahéjban

A fokhagyma jól megmarad a hagyma héjában. Tárolóedényként bármilyen doboz, doboz és akár kis táska is vihető. És jobb, ha mindent magasabb helyen tárol.

A fokhagyma tárolása fóliában

Ez a film megakadályozza a fokhagymafejek kiszáradását. Szorosan csomagolni kell őket fóliával, mindegyiket jobb kettős réteggel..

A fokhagyma tárolása paraffinban

Vegyünk rendszeres paraffinos gyertyákat, és vízfürdőben olvasszuk fel őket. Minden fokhagymafejet forró paraffinba kell mártani, és hagyja, hogy a felesleges folyadék lefolyjon. Amikor a paraffin megszilárdult, az összes fokhagymát kis kartondobozokba vagy kosarakba teheti..

Ez a tárolási módszer nem teszi lehetővé a nedvesség elpárolgását, mivel ezt a fokhagyma teljes felületét borító védőfólia akadályozza. Ezenkívül a fólia nem engedi be a patogén mikrobákat a zöldségbe..

Fokhagyma tárolása ruhás táskában

Fokhagyma tárolása ruhás táskában

A táskának bármilyen természetes anyagból kell készülnie. Pár percig áztassa nagyon telített sóoldatban. Szárítsa meg alaposan. Töltse meg fokhagymával, és ne kösse össze a tárolás során.

Az így feldolgozott zsák megvédi a fokhagymát a penésztől és a különböző betegségektől..