Hogyan készítsünk komposztot otthon

Sok kertész önállóan foglalkozik otthon komposztkészítéssel, mert minden élelmiszerhulladék jó szerves trágya lehet. Komposztáláskor nincs szükség speciális gépekre vagy berendezésekre. A bioélelmiszereket élelmiszerhulladékból nyerik – ez a leggazdaságosabb módja a műtrágya beszerzésének. A komposzt készítésekor tudnia kell, hogy mely hulladék használható fel és melyik nem. Annak érdekében, hogy ne felejtsük el az ilyen termékeket, a listát jól látható helyre akaszthatja..

Alkalmas és nem megfelelő hulladék komposztálásra

Alkalmas és nem megfelelő hulladék komposztálásra

A komposztáláshoz használt hulladékok: tisztítás zöldségekből és gyümölcsökből, romlott zöldség- és gyümölcselemekből, különböző növények sárga és száraz levelei, héj tojásból, héj magvakból, teahulladék, hulladékpapír, előre aprítva, élelmiszermaradványok , kenyér, tészta és mások.

Komposztálásra nem használható hulladékok: hús- és halételek csontjai vagy maradványai, állati ürülék, azaz macska vagy kutya, sütőolaj, magvak, feldolgozott fűrészpor, szintetikus eredetű háztartási hulladék, azaz zsákok, palackok, poharak és mások.

Otthoni komposztáló eszközök

A komposzt elkészítéséhez előzetesen elő kell készítenie az összes eszközt:

  • Műanyag vödör.
  • Műanyag palackok.
  • Szemetes zsák.
  • EM folyadék, lehet Bajkál EM-1, Tamair vagy Urgas.
  • Permet.
  • Csomag földdel, megvásárolható vagy elvihető a helyszínről.
  • Polietilén tasak.

Hogyan készítsünk komposztot otthon

Hogyan készítsünk komposztot otthon

A műanyag palackokban a felső és az alsó részt kivágják, így azonos méretű hengeres elemeket kapnak, szorosan a vödör alján helyezkednek el. Az ilyen elemek vízelvezetésként szolgálnak, és megakadályozzák, hogy a hulladékzsák hozzáérjen a vödör aljához..

A szemeteszsák alján számos lyuk van kialakítva, hogy a felesleges folyadék kiszivároghasson. Ezt követően a zsákot előkészített tartályba, azaz vödörbe helyezzük. Ezután a zsákot 3 centiméterrel megtöltik tisztítószerekkel és hulladékkal, ezután az EM folyadékot hígítják, az utasításokat követve általában 5 milliliter gyógyszert adnak 0,5 liter vízhez. Az elkészített folyadékot szórófejes palackba öntik, és a hulladékot permetezik, a levegőt a lehető legnagyobb mértékben kiengedik a zsákból, lekötik, és a tetejére terhelést helyeznek, ehhez használhat téglát vagy nagy üveg vizet.

Az egész idő alatt a felesleges folyadék a vödör aljába folyik, néhány naponta egyszer eltávolítják. De nem érdemes csak úgy kiönteni, EM -folyadékkal tisztíthatja a lefolyócsöveket és csatornákat, vagy moshat állati vécét. Ezenkívül a komposzt után megmaradt készítmény vízzel 1-10 -ig hígítható, és beltéri növények önteteként használható..

Ezt az eljárást addig kell elvégezni, amíg a szemeteszsák megtelik, a felhalmozódott hulladéktól függően. Ezután meleg helyre tesszük, és hét napig hagyjuk. Egy hét múlva a nedves komposztot összekeverjük az előkészített talajjal, és egy nagy polietilén zsákba öntjük.

Ezt követően a komposztot főttnek tekintik, el lehet helyezni a szabadban vagy az erkélyen, ha lakásról van szó, majd rendszeresen hozzá kell adni szerves trágyát egy új tételhez..

A komposzt készítésekor a különleges EM-anyagnak köszönhetően nincs szúrós rothadó szag. Ez a probléma akkor merül fel, amikor különféle pácokat használnak a komposztban; fehér virágzás vagy penész is megjelenhet a tetején..

Tavasszal a beltéri növényeket vagy palántákat etetheti előkészített komposzttal, nyaralókban műtrágyaként is használják. A téli időszakban önálló komposzt-előkészítéssel foglalkoznak, tavasszal pedig különféle növények önteteként használják..

A komposzt önálló előkészítéséhez nincs szükség speciális szerszámokra, használhatja a gazdaságban használt kényelmes tartályokat. Az élelmiszerhulladékból kiváló minőségű szerves trágya nyerhető, amelyet palánták, beltéri és kerti növények etetésére használnak. Az önkomposztálás nem igényel sok munkát vagy speciális készségeket.

Hogyan kell komposztálni otthon (videó)

Hogyan kell komposztálni otthon. Webhely "Kerti világ"Hogyan kell komposztálni otthon. Webhely