Vízelvezetés beltéri növények számára. Hogyan készítsünk jó vízelvezetést saját kezünkkel

A beltéri növények ültetésénél a felesleges víz eltávolításához a talajból vízelvezetést használnak. Ez azért történik, hogy a gyökérzet lélegezzen. A vízelvezetés a legtöbb beltéri növény esetében szükséges, kivéve a különösen nedvességet kedvelő fajokat..

Ha az öntözés túl intenzív, a légcsere megszakad, káros mikroorganizmusok jelennek meg a levegő nélküli környezetben, ami nagyon rossz hatással van az egész növény gyökereire és növekedésére. Ilyen körülmények között a növény gyorsan elhervad, és elpusztulhat. Ezért az edényekben speciális lyukakat készítenek a felesleges víz kiáramlására, és az alján vízelvezető réteget helyeznek el..

Vízelvezető lyukak

Vízelvezető lyukak

A vízelvezetés jelenléte segít optimális feltételeket teremteni a beltéri növények növekedéséhez és fejlődéséhez, szükségük van rá, mint a megfelelő megvilágítás, öntözés vagy trágyázás. A vízelvezetés minősége függ az edény méretétől, alakjától és anyagától, valamint a vízelvezető lyukak számától és méretétől. A kerámia edényekben gyakran csak egy nagy lyuk van, ami elég, a műanyag lyukak nélkül készülnek, és maga kell átszúrnia az alját a megfelelő mennyiségben.

Különbséget kell tenni a gyors és a mérsékelt vízelvezetés között. A kaktuszok, az orchideák és a pozsgás növények esetében a kicsi, többlyukú edény durva homokkal, zúzott téglával vagy mással megtöltve jobb választás a víz gyors leeresztéséhez..

A nedves talajt kedvelő növényeket kevesebb lyukú és sűrű aljzatú edénybe ültetik.

A vízelvezető lyukak méretétől és számától függetlenül ügyelni kell arra, hogy ne legyenek eltömődve talajjal vagy gyökércsípőkkel. Az eltömődés elkerülése érdekében nagy kavicsokat helyezhet el egy kis rétegben az alján. Ha a lyukak még mindig eltömődtek, ez közvetlenül az öntözés után látható az olajteknő víztartalmából. Ha nagyon kevés, vagy egyáltalán nem, akkor a leeresztő lyukak eltömődtek. Az edényt az oldalára kell helyezni, és egy bottal meg kell tisztítani. Ha a lyukak rendszeresen eltömődnek, akkor jobb, ha a növényt egy másik tartályba ültetik, hogy elkerüljék a gyökérrothadást.

Egyes növényfajok olyan fejlett gyökérrendszerrel rendelkeznek, hogy kitölti az edény teljes területét. Ebben az esetben a vízelvezető réteg egyáltalán nem szükséges, vagy nagyon vékonynak kell lennie. A vízelvezető lyukakon keresztül a gyökerek jól láthatók lesznek, és könnyen nyomon követheti állapotukat. A vízelvezetés helyett használhatja az edény serpenyőjébe öntött kavicsokat..

Vízelvezetés

Miután felvette a szükséges lyukakkal rendelkező edényt, el kell döntenie a vízelvezetés típusát.

Miután felvette a szükséges lyukakkal rendelkező edényt, el kell döntenie a vízelvezetés típusát. Ennek fő követelményei a víz és a levegő átadásának képessége, alacsony kémiai aktivitás. Ezenkívül nem penészedhet és rothadhat..

Az ilyen anyagok választéka meglehetősen széles: expandált agyag, zúzott kő, szén, kavics, szintetikus téliesítő, kerámiaszilánkok és polisztirol. Bármilyen vízelvezető réteg vastagsága 0,5-1 cm átmérőjű lyukak edényeihez, ha a lyukak kisebbek vagy nincsenek-3-5 cm. A talajt a tetejére adják, amelybe a növényt ültetik.

Vízelvezető típusok

Vízelvezető típusok

Kiterjesztett agyag vízelvezetés

A virágtermesztők által használt egyik leggyakoribb anyag az expandált agyag. Megvásárolható egy szaküzletben, ahol növényeket és kapcsolódó termékeket árulnak. Az expandált agyag építőanyag, szigetelésként és hangelnyelőként szolgál. Agyagból készült, környezetbarát és jó nedvszívó képességgel rendelkezik..

Az értékesítés során különböző méretű granulátumú expandált agyagot talál – nagyok, közepesek és kicsik. A nagy méret csak nagy virágcserepekhez vagy edényekhez alkalmas, a kicsi beakadhat a vízelvezető lyukakba, ezért optimális közepes méretű, akár 20 mm átmérőjű granulátumot használni. Nagyon kicsi edényekhez vehet fel expandált agyag homokot, legfeljebb 5 mm átmérőjű granulátumot, talaj sütőporként is alkalmas.

A virágkertészetben az expandált agyag előnyei a könnyedség, a nedvesség felszívásának és szükség szerinti felszabadításának képessége a talaj kiszáradása nélkül. Egyes gyártók az expandált agyagot a növények számára hasznos mikroelemekkel impregnálják, annak tulajdonságait felhasználva. Az expandált agyag élettartama 5-6 év, utána összeomlik, és ki kell cserélni a vízelvezetőt.

Vízelvezető kerámia

A törött kerámiákat vízelvezetésként lehet használni, ha néhány szilánkot helyeznek az edény aljára, domború oldalukkal felfelé. Ezután egy kis homokréteget adnak hozzá, egy nagyobb edényhez akár 5 cm is lehet, majd öntik a talajt és elültetik a növényt. A töredékeket nem szabad túl nagynak venni, hogy homok ne essen alá, és ne tömje el az alján lévő lyukakat.

Hungarocell vízelvezetés

A hulladékhab -csomagolás vízelvezetőként is szolgálhat. Ez az anyag minden szükséges tulajdonsággal rendelkezik – könnyű, nedvességálló, nem hajlamos a penészre. De óvatosan kell használni, mivel növényi gyökerek nőhetnek bele, amelyek könnyen megsérülhetnek az átültetés során..

Kavics vagy zúzott kő

Minden tulajdonsággal rendelkeznek a jó talajelvezetéshez – szilárdság és higroszkóposság, de nem tartják jól a hőt, ezért ajánlott az edényeket a déli vagy keleti oldalon elhelyezni. Hátrányuk jelentős súlyuk, ami megnehezíti az amúgy is nehéz virágtartályokat..

Törött tégla

Használat előtt ajánlott őrölni, hogy az éles szélek ne károsítsák a gyökereket. Természetes anyag, hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, mint az expandált agyag.

Mi nem használható vízelvezetésként?

Szerves anyagok, például tojáshéj, fakéreg, dióhéj használata nem ajánlott.

Szerves anyagok, például tojáshéj, fakéreg, dióhéj használata nem ajánlott. Fogékonyak a penészedésre és a bomlásra, negatívan befolyásolják a talaj savösszetételét, és számos beltéri növénybetegséghez vagy akár halálhoz is vezethetnek..

Nem kívánatos homok vízelvezetésként való használata, finom és durva. Eltömíti a vízelvezető lyukakat, ami a gyökérzet rothadásához vezet. Folyó kavicsok használatakor le kell mosni róla a homokot.

Különösen alkalmatlan márványforgács, amikor vízzel kölcsönhatásba lép, a talaj nagymértékben megváltoztatja a savösszetételt és élesen lúgos lesz.

Vízelvezetés – tévhitek vagy alkalmazás (videó)

NÖVÉNYI ELSZÍVÁS: Előnyök és hátrányokNÖVÉNYI ELSZÍVÁS: Előnyök és hátrányok

iphonevideorecorder.com
mgcool.cc
deadmansbones.net
fearlesslycreativemammas.com
thefunky-monkey.com
openssi.org