régi újévi hagyományok és szokások

Az oroszok legkedveltebb ünnepe az újév! Mindenki arra vár. Általában vidáman és buzgón ünneplik. De tudtad, hogy ez a mulatság pár hét múlva megismételhető? Ha igen, akkor valószínűleg ismeri az olyan ünnepeket, mint a régi újév. A múlt században kezdték ünnepelni a régi új évet. Korábban érdekes hagyományok is léteztek, amelyek bizonyos értelemben a mai napig fennmaradtak. Ebben a cikkben arról fogunk beszélni, hogy mikor ünneplik a régi újévet, és milyen hagyományok léteznek..

Mi az ünnep története

A régi újév annak a ténynek köszönhető, hogy Oroszország 1918 -ban áttért a Gergely -naptárra. Jelenleg január 14 -én éjjel ünneplik a régi újévet. Idővel azonban ezt a dátumot elhalasztják..

Az ortodox egyházban az ünnepeket ugyanazon időpontokban tartják, mint korábban. De hazánkban az új naptár elfogadásával minden összekeveredett. Ezért emlékeztetni kell hazánk lakóit az ünnepek időpontjára és az őket kísérő szokásokra..

A régi új évet ma január 13 -tól 14 -ig ünneplik. Ugyanakkor ezen az ünnepen még két egyházi ünnep került egymásra. Tehát ezek: Nagy Bazil tiszteletének ünnepe és Melánia emléknapja. Néhány ortodox családban ezt az éjszakát Vaszilij és Melánia találkozásának nevezik..

Mely országok ünneplik a régi új évet?

Más országok is ünneplik a régi új évet. Például ez lehet:

 • Tunézia és Algéria,
 • Románia és Görögország,
 • Montenegró és Szerbia,
 • Marokkó és Svájc.

Minden országnak különleges szabályai vannak, amelyek szerint ezt az ünnepet ünneplik. Például ezen a napon tilos veszekedni és hangot emelni Görögországban. Továbbá ezen a napon nem törhet edényeket. Ennek eredményeként a finom konyhai eszközöket nagyon óvatosan kezelik. És ha valakit meghívnak, hogy megünnepeljék ezt az ünnepet, akkor ajánlott magával vinni egy követ, amely a ház tulajdonosainak gazdagságát szimbolizálja..

A romániai ünnepi asztalnak pitét kell tartalmaznia. A háziasszonyok azonban megsütik őket, és érdekes tölteléket adnak hozzá..

Svájcban az újévet Szent Sylvester tiszteletére szentelik. Nagyon szórakoztatónak tűnik. A város lakói vicces jelmezeket viselnek házak vagy botanikus kertek formájában. Általában tréfásan Sylvester Clausnak nevezik magukat..

Montenegróban ez az ünnep nem képzelhető el nemzeti étel – egy pár – nélkül. A kukoricatésztát főzéshez használják..

A régi újév ünneplésének szokásai Oroszországban hasonlóak Ukrajna és Fehéroroszország szokásaihoz. Ennek eredményeként gyakorinak tekintik őket.

régi újévi hagyományok és szokások

A régi újév orosz szokásai

Tehát milyen hagyományai vannak a régi újévnek? Hogyan kell helyesen megjelölni? Ha érdekli ez a téma, akkor figyelmesen olvassa el az alábbi információkat. Korábban Oroszországban a január 1 -i újévi asztal egyszerűen tele volt mindenféle étellel. A régi újév sem volt kivétel. A háziasszonyok sokféle ételt készítettek, többek között:

 • Sült fiatal disznó.
 • Finom kutia, ami a böjt végét jelentette.
 • Varenki érdekes töltelékkel.
 • Sütemények és palacsinta, amit kiosztottak mindenkinek, aki énekekkel érkezett.

Korábban Oroszországban az egész család részt vett az ünnepi asztal ételeinek elkészítésében. A gombóc készítésekor érdekes tölteléket használtak. Egy ilyen pillanat a jövendőmondást szimbolizálta arról, hogy mi vár az emberre a következő évben..

Ennek az ünnepnek a legszembetűnőbb díszei az énekek. De csak este 12 -ig énekelnek énekeket. Azt hitték, hogy éjfél után sötét erő kóborol. Volt még egy érdekes hagyomány a fiatalok körében. Például egy srác női ruhába volt öltözve. Melanie szimbólumának tartották. Más fiatal lányok és fiúk pedig maszkot viselnek.

Az újévi lakoma alkalmából a kutia reggel főtt. De ha kellemetlen előjelek voltak, akkor ezt az ételt az edénnyel együtt közvetlenül a lyukba dobták. Ennek az ünnepnek egy másik érdekes hagyománya a Didukhi felégetése. Ehhez a következő manipulációkat hajtották végre:

Előre elkészített egy köteg sertészsírt.

Régi újévkor, este 12 óra körül, amikor véget értek az énekek, az emberek ezzel a kézzel mentek ki a kereszteződésbe, és egyszerűen elégették.

És amikor a tűz lángja csökkent, akkor minden ember átugrani kezdte a tüzet. Ez a sötét hatalomtól való búcsút jelképezte..

Ugyanakkor ezt az órát táncok, dalok és dittik kísérték. Az emberek más játékokat is játszottak..

Mint látható, a régi újév sok hagyomány. És még egy gyönyörű hagyomány, amely Oroszországban létezik, a mai napig fennmaradt. Különösen kora reggel a falusiak rokonaik házába mentek, és boldogságot, egészséget és jólétet kívántak nekik. Ugyanakkor “elvetették” a gabonát. Ma nincsenek források, ahonnan ez a szokás származik. De ennek ellenére van néhány szabálya..

 • Csak férfiak, fiúk és fiúk vethetnek. Általában minden férfi. Oroszországban azt hitték, hogy a női nem nem hoz boldogságot.
 • Először is a keresztszülők házaihoz mentünk..
 • Az emberek által elvetett szemeket pedig összegyűjtötték és a tavasz kezdetéig tárolták, tavasszal keverték össze.

régi újévi hagyomány

Ezen a napon különleges zabkását főztek. Az öregasszony pedig kiöntötte a gabonapelyhet a főzéshez. Ugyanakkor a család legidősebb embere vizet hozott a kútból. Hajnali két órakor szükség volt gabona szállítására az istállóból. Annak érdekében, hogy ne változtassanak jövőjükön, a gabonafélékhez nem lehetett hozzányúlni. Először is, a sütőt felmelegítik, majd csak elkezdenek foglalkozni a gabonafélékkel. A család minden tagja az asztal körül ült, ahol a kását készítették. A gabonapelyhet kavaró asszonynak ugyanakkor különleges szavakat kellett kiejtenie. Ezt követően a zabkását a sütőbe küldték, és várták, mi fog történni ezután. Például:

Ha a zabkása kijött az edényből, ez azt jelentette, hogy hamarosan ez a ház bajba kerül. Ennek eredményeként lehetetlen volt enni egy ilyen ételt..

 • Ha az edény felrobban, akkor nincs senki, aki merte kását enni. Egy ilyen jel ígérte a betegség családját.
 • A zabkása, amelynek tetején hab volt, szükségtelen házimunkát jelentett, ami haszontalan volt.
 • És amikor a zabkása gazdagnak és ízletesnek bizonyult, boldogságot ígért az egész családnak..

Késő este az egész család leült az asztalhoz. És egy ilyen vacsora nem maradhatott el. Ez az ünnep a karácsonyi ünnepekre esett. Ezért népszerű volt a régi újévi jóslás. Leginkább lányok tűnődtek. A hagyományok nagyban különbözhettek lakóhelytől és a szentek tiszteletétől. Különösen egyes falvakban szentjeiket különösen tisztelték. Ők kaptak további figyelmet..

amikor találkoznak a régi új évvel

Mennyire ünneplik ma az új évet

Hazánkban a régi új évet nagyszabásúan ünneplik. Sokan úgy vélik, hogy a régi újévben fel kell fogni valamit, amit január 1 -jén, szilveszterkor nem lehetett megtenni. Különösen érdemes a következőket tenni:

Érdemes kívánságot tenni, és utána szalvétára írni. Miután elégették, a hamu magukat a pezsgőbe dobják.

A régi újévben minden olyan koncertet és szórakoztató tévéműsort meg kell néznie, amelyet január 1 -jén nem tudott megnézni.

Régi újévkor szokás ismét gratulálni a rokonoknak és a barátoknak. Ugyanakkor ismét boldogságot és egészséget kívánnak..

Azoknak az embereknek is érdemes ajándékokat tenni a karácsonyfa alá, akikről január 1 -jén valamilyen oknál fogva megfeledkeztek.

Oroszországban a déli régiókban élő emberek sertés ételeket készítenek. Úgy gondolják, hogy ebben az esetben jó híreket vonzhat magához az új évben. Ma néhány faluban is énekeket tartanak, de más formátumban. Sajnos az emberek elvesztették valódi értelmüket..

amikor találkoznak a régi új évvel

Jelzések január 14 -re

Így cikkünk segítségével megtudhatta, hogy milyen hagyományai és szokásai vannak a régi újévnek. És végül érdemes megemlíteni néhány jelet, amelyeket nagyon óvatosan kellett kezelni..

Ha január 14 -én reggel egy lány jött be a házba, az bajt jelentett..

Ha február 14 -e meleg volt, akkor a nyárnak jónak kell lennie..

Ha reggel fagy volt a fákon, akkor az év gazdag lesz a termésben..

Annak érdekében, hogy ne sírjon az új évben, nem szabad pénzzel számolni Basil napján. Továbbá ezen a napon nem vehet fel hitelt vagy kölcsön. És ha éjszaka hóvihar vagy hóvihar volt, akkor ez a jel azt jelezte, hogy az év nem lesz nyugodt..

Reggel szokatlan csengést hallva azt lehetett gondolni, hogy hamarosan jön a készpénz -utánpótlás.

A régi újév napján az állatok csábítását kötelező eseménynek tekintették. Ha ezt megteszi, akkor az állatok éve termékeny és nyugodt lesz..

Végül

Az újévi hangulat könnyedén javítható, ha visszaadjuk valóságunknak azokat a hagyományokat és szokásokat, amelyek korábban léteztek. Egyetértek – jó lesz.