Anthurium

Anthurium is een heldere huisbloem uit de Aroid-familie. Zijn decorativiteit is bijna niet afhankelijk van het seizoen, daarom zal het, met de juiste zorg, eigenaren zelfs bij koud en bewolkt weer verrukken. Door de overvloed aan variëteiten kun je ook een plant met mooie bladeren oppikken. Ze hebben verschillende vormen en verschillen ook in de mate van glans. Anthuriumbladeren zijn gevoelig voor de zon en gaan er in natuurlijke omstandigheden achteraan. Het geboorteland van de plant wordt beschouwd als de tropen van Midden- en Zuid-Amerika..

De anthuriumbloem is altijd bewonderenswaardig. Het heeft een prachtige bloemvorm en bladkleur. In bloemisten vind je vaak bloeiende anthurium dan decoratief blad, dat ook kan behagen met zijn prachtige ornamenten op de bladeren..

Er wordt aangenomen dat de bloem geluk en geld brengt, helpt om moeilijkheden in het leven te overwinnen. Volgens populaire overtuigingen is de plant in staat om de mannelijke kracht te vergroten, daarom wordt anthurium ook wel “mannelijk geluk” genoemd. Laten we eens nader bekijken hoe we thuis goed voor een bloem kunnen zorgen, de kenmerken van de inhoud ervan.

Anthurium verzorging aan huis

Anthurium verzorging aan huis

Locatie en verlichting

De bloem houdt niet van directe stralen en geeft de voorkeur aan helder, maar diffuus licht. Met voldoende schaduwtolerantie kan anthurium groeien op een donker noordelijk raam, maar het constante gebrek aan licht kan de groei en overvloed aan bloei nadelig beïnvloeden. Windows van een andere richting zal optimaal zijn. Als er een gebrek aan natuurlijk licht is om het hele jaar door decoratief te zijn, kan extra verlichting worden gebruikt..

Temperatuur

De plant doet het goed bij kamertemperatuur. Inheems in tropische breedtegraden, geeft Anthurium de voorkeur aan warmte. In de zomer is +25 graden optimaal voor hem, en in de winter – niet kouder dan +16 graden. Bewaar een bloempot niet in de buurt van hete batterijen. Hij zal ook niet van koude tocht en plotselinge temperatuurveranderingen houden..

Vochtigheidsniveau

Anthurium heeft vochtige lucht nodig, dus een luchtbevochtiger. U kunt spuiten of de container met de plant op een pallet met natte geëxpandeerde klei plaatsen. Maar de grond in de pot moet worden beschermd tegen overtollig vocht. Wanneer u een spuitfles gebruikt, hoeft u deze niet op de bladeren te richten, en nog meer op de bloeiwijzen – het water kan plaquevlekken achterlaten.

Bewateringsmodus

Anthurium-bewateringsmodus

De plant heeft veel vocht nodig, maar het is belangrijk om deze te beschermen tegen overlopen. Het overtollige water dat in de opvangbak is opgevangen, moet regelmatig worden weggegooid. Anthurium moet worden bewaterd nadat de bovenste laag van de grond is opgedroogd: overdrogen van het aardse coma is ook niet goed voor de bloem.

Voor anthurium wordt alleen zachte regen of bezonken, licht warm water gebruikt. Kalksteen kan leiden tot vergeling van de bladeren. De overvloed aan water is afhankelijk van de externe omstandigheden. In de hitte wordt de snelheid verhoogd en in koele periodes verlaagd. In de zomer wordt anthurium om de 2-3 dagen bewaterd. In de zomer is het raadzaam om de plant te sproeien en ervoor te zorgen dat er zich geen stof op de bladeren ophoopt, deze moet worden afgewassen. In de winter is één keer per week voldoende.

Het is beter om de wortels die op het oppervlak verschijnen te bedekken met mos, dat moet worden bevochtigd bij het water geven.

De grond

De ideale grond moet licht zuur zijn en lichtheid en voedingswaarde combineren. Vaak worden er gebroken baksteen, kegels of houtskool aan toegevoegd. Hierdoor wordt de bodem beter ademend. Gespecialiseerde formuleringen voor aroid of orchideeën zijn ook geschikt..

Bevruchting

Anthurium wordt twee keer per maand bemest, maar alleen tijdens de groeiperiode: in het voorjaar en de zomer. Om dit te doen, kunt u topdressing gebruiken voor orchideeën of aroid.

Transplantatiefuncties

Kenmerken van anthuriumtransplantatie

Voor een gezonde groei en overvloedige bloei heeft anthurium regelmatige transplantaties nodig. Jonge planten moeten jaarlijks opnieuw worden geplant, volwassenen – half zo vaak. Dit wordt gedaan om de samenstelling van de bodem te vernieuwen..

De vorm van de pot wordt gekozen afhankelijk van het doel van het kweken van de anthurium. Een compacte smalle container bevordert de bloei, en in een grote en brede zal de plant beter “kinderen” vormen. Tijdens transplantaties zitten ze in aparte potten..

Snoeien

Naarmate de anthurium rijpt, beginnen de onderste bladeren te verwelken en wordt de stam zichtbaar. Van bovenaf geeft de plant nieuw blad af, maar het wordt kleiner en na verloop van tijd verliest de bloem nog steeds zijn uiterlijke schoonheid. Het verjongen van de plant zal de situatie helpen corrigeren: je moet de bovenkant afsnijden en rooten.

Bloeien

Om anthurium te laten bloeien, is het noodzakelijk om thuis een goede bloemverzorging te observeren. Bovendien is het noodzakelijk om de plant te voorzien van constante voeding en meststoffen..

  1. Water geven wordt alleen uitgevoerd met bezonken en bij voorkeur gefilterd water. Het is belangrijk om ophoping van stof op het wateroppervlak te voorkomen..
  2. U kunt veenmos toevoegen aan het oppervlak van de grond. Zo blijft er in de zomer vocht in de pot..
  3. Anthurium is gecontra-indiceerd in direct zonlicht, dus het is noodzakelijk om een ​​schaduwrijke plek te kiezen of het glas te verduisteren als de bloem zich op het zuidelijke raam bevindt.
  4. In de winter heeft de plant extra verlichting nodig. Om dit te doen, kunt u een gewone tafellamp gebruiken..
  5. De bloem kan niet vaak worden verplaatst naar een andere plek, dit heeft een negatief effect op de groei en bloei van anthurium.
  6. Tijdens de bloei is het raadzaam om de plant schaduw te geven en direct zonlicht te vermijden..
  7. Wanneer de anthurium heeft gebloeid, is het noodzakelijk om de mate van watergift te verhogen en de bladeren periodiek te besproeien..

Als hij na al onze tips voor de verzorging van de anthurium nog steeds niet heeft gebloeid, dan raden we aan een apart artikel te lezen: waarom de anthurium niet bloeit?

Reproductie van anthurium

Reproductie van anthurium

Meestal worden voor de reproductie van de plant scheuten gebruikt – “kinderen” of deling van de struik. De gemakkelijkste manier om dit te doen is tijdens voorjaarstransplantaties. Maar bij het werken met anthurium moet je voorzichtig zijn: het sap van de plant is giftig en kan irritatie veroorzaken..

Een grote struik wordt verdeeld met een scherp mes. Om de ontwikkeling van ziekten te voorkomen, zijn alle resulterende secties bedekt met steenkool. Elk deel wordt in een aparte pot geplant. In het begin zal zo’n plant matig water nodig hebben: in drassige grond zal het erger wortel schieten..

De tweede veel voorkomende kweekmethode is door een deel van de stengel te bewortelen met een blad en een luchtwortel. Zo’n stengel begint heel snel te groeien op een nieuwe plek..

De moeilijkste methode is zaadreproductie. Om plantmateriaal te krijgen, moet de anthuriumbloem in de eerste dagen van zijn verschijning worden bestoven. Dit kan door het wattenstaafje over het oppervlak van de kolf te rollen. Als er meerdere anthuriums tegelijk in een pot groeien, kun je kruisbestuiving proberen. De procedure wordt gedurende meerdere dagen tot 3 keer herhaald. Na enige tijd moeten bessen op de kolf worden vastgebonden. Maar het rijpen van zijn vruchten gebeurt niet snel en kan een heel jaar duren..

Rijpe zaden worden ontdaan van pulp, gewassen en een beetje bewaard in een oplossing van kaliumpermanganaat. Daarna worden ze onmiddellijk geplant en lichtjes op de grond gedrukt. Anders verliezen ze snel hun kiemkracht. Na het planten wordt de grond met zaden bevochtigd met een sproeier en vervolgens in een geïmproviseerde kas geplaatst. De spruiten kunnen binnen een paar weken verschijnen. Wanneer ze verschillende echte bladeren vormen, worden ze opengesneden en wordt de procedure na een paar maanden herhaald. Volwassen anthuriums met 5-6 echte bladeren kunnen in individuele potten worden geplant. Jonge planten beginnen pas in het 3e levensjaar te bloeien..

Soorten anthurium met foto’s en beschrijvingen

Anthurium heeft een groot aantal verschillende soorten – hun aantal bereikt enkele honderden. Onder hen zijn er zowel de gebruikelijke kruidachtige bloemen als lianen, epifyten die op bomen leven en lithofyten die zich op stenen nestelen..

Het is niet moeilijk om anthurium thuis te kweken, hiervoor worden in de regel hybride variëteiten geselecteerd..

Anthurium Andre (Anthurium andreanum)

Anthurium André

Anthurium Andre is de meest voorkomende soort, aantrekkelijk vanwege zijn pretentie en bloeitijd: hij duurt bijna een heel jaar. De heldere bloemen kunnen in verschillende kleuren worden geverfd: rood, wit, roze, bordeauxrood of paars. Er zijn zelfs zwarte varianten. Hoewel in botanische zin, is het pakkende “bloemblad” van anthurium een ​​omslag van een echte bloeiwijze, een kolf. Wanneer de bloeiperiode eindigt, kan het groen beginnen te worden..

Anthurium Scherzerianum

Scherzer Anthurium

Dit type wordt ook als vrij algemeen beschouwd. Het onderscheidende kenmerk is een afgeronde sprei. Anthurium Scherzer kan rood, oranje, wit of zelfs gespikkeld zijn. Het oor zelf kan ook helder zijn. Het onderscheidt zich door een licht gedraaide vorm..

Anthurium Crystallinum

Anthurium Kristal

Een grote variëteit, opvallender door zijn bladeren. Ze hebben een rijke donkergroene of zelfs paarse kleur en hebben de vorm van een hart. Het beeld wordt gecomplementeerd door lichte nerven, die de bladeren een gelijkenis geven met kristallen voorwerpen met patronen. Het oor heeft een paarse tint.

Anthurium polyschistum

Anthurium Multi-cut

In tegenstelling tot zijn tegenhangers is de meervoudig ontlede anthurium een ​​liaan. De bladeren zijn met de vinger ontleed en lijken op een kleine waaier. De sprei van de bloem heeft een lichtgroene of crème tint.

Anthurium Magnificum

Anthurium de Magnifieke

Een zeldzame grote soort met spectaculair fluweelachtig blad met witte nerven. Zo’n plant is meer geschikt om in een kas te kweken..