Hamelacyum - thuiszorg. Chamelacium teelt, transplantatie en reproductie. Beschrijving, soorten. Foto

Chamelacium (Chamelaucium) is een struik bloeiende plant uit de mirtefamilie, afkomstig uit het Australische continent. In het wild groeit het op heuvels met rotsachtige grond, maar ook in zanderige gebieden en kan het een hoogte bereiken van maximaal 2-3 meter. Bloeit in kleine bloeiwijzen van verschillende tinten. Bij thuiskweek wordt de struik wel dertig tot zestig centimeter hoog.

In de familie van deze aantrekkelijke plant zijn er meer dan 14 verschillende soorten, die verschillen in vorm en grootte, evenals in een palet van tinten tijdens de bloei. Bloemisten en boeketten gebruiken chamelacium bloemen voor bloemstukken en kamerdecoratie. Om thuis te kweken, is het noodzakelijk om laaggroeiende variëteiten van struiken te kiezen (bijvoorbeeld “Kryuchkovatyi”, “Darwinia” of “Matilda” chamelacium).

Chamelacium verzorging aan huis

Chamelacium verzorging aan huis

Locatie en verlichting

Chamelacium is een lichtminnende plant en staat uitstekend in direct zonlicht. De bloembak met de plant moet op de lichtste vensterbank in het appartement aan de zonzijde worden geplaatst. Bij het kweken van chamelacium in een bloementuin in het land, is het ook de moeite waard om het lichtste perceel te kiezen, dat gedurende de dag maximaal onder zonlicht en warmte staat..

Om de volledige ontwikkeling van de plant tijdens een korte daglichturen te vergemakkelijken, is het de moeite waard om fluorescentielampen te gebruiken om extra verlichting te creëren..

Temperatuur

De ideale temperatuur voor het binnen kweken van chamelacium van maart tot oktober is 20-25 graden. De rest van de tijd (tijdens de rustperiode) – niet meer dan 15 graden. Op zeer hete zomerdagen, wanneer de thermometer de 30 graden nadert, is het noodzakelijk om de lucht in de kamer te koelen met behulp van ventilatie, omdat de struikplant de hitte mogelijk niet overleeft.

Lucht vochtigheid

de vochtigheidsgraad voor hem doet er niet echt toe, en water moet matig en niet overvloedig zijn

Omdat chamelacium afkomstig is uit gebieden met rotsachtige hellingen en een minimale hoeveelheid vocht, maakt het vochtgehalte ervoor niet veel uit, en moet de watergift matig en niet overvloedig zijn. Integendeel, wanneer de grond drassig is, begint het wortelgedeelte van de plant te rotten en zullen de bloemen verwelken.

Water geven

In de lente-zomerperiode moet chamelacium regelmatig worden bewaterd, vooral tijdens actieve bloei. Water voor irrigatie mag niet koud zijn, eerder 2-3 dagen bezonken en met een kleine toevoeging van citroensap of citroenzuur (2-3 keer per maand).

In de winter, wanneer de plant in rust is, wordt de watergift tot een minimum beperkt, maar de grond in de pot moet altijd licht vochtig zijn. Laat de aarde in de bloembak niet uitdrogen.

De grond

Het grondmengsel voor het kweken van chamelacium moet humus, turf, mos en zand bevatten.

Het grondmengsel voor het kweken van chamelacium moet humus, turf, mos en zand bevatten. Met dergelijke componenten zal de grond licht zijn, het zal gemakkelijk zijn om hem los te maken, wat erg belangrijk is voor de ontwikkeling van de plant. Het losmaken van de grond moet regelmatig worden uitgevoerd..

Topdressing en meststoffen

U kunt meststoffen voor chamelacium slechts twee keer toepassen: in de actieve groeifase en tijdens de bloei. Topdressing moet kalium en fosfor bevatten en is specifiek bedoeld voor bloeiende kamerplanten. De rest van de tijd is bemesting niet nodig voor de plant..

Overdracht

Het wortelsysteem van de binnenlandse chamelaciumstruik is erg kwetsbaar, dus de transplantatie wordt uitgevoerd door de overslagmethode.

Het wortelsysteem van de binnenlandse chamelaciumstruik is erg kwetsbaar, dus de transplantatie wordt uitgevoerd door overslag zonder het aarden coma te beschadigen.

Snoeien

De meeste chamelacium-variëteiten zijn snelgroeiende planten en vereisen regelmatig snoeien van weelderige scheuten. Snoeien wordt pas aanbevolen na het einde van de bloei met ongeveer dertig procent van de lengte van de scheut. De vorm van de struik kan niet alleen worden gevormd door te snoeien, maar ook door de bovenste bladeren te knijpen.

Reproductie van chamelacium

Reproductie van chamelacium

Chamelacium plant zich voort door apicale scheuten. Ze moeten worden afgesneden en in grond of water worden geworteld. Aan het water kan een speciale biostimulant voor wortelvorming worden toegevoegd. Dit versnelt het proces en geeft je meer kans dat jonge wortels verschijnen. Bij het rooten in de grond is het wenselijk dat het zand en veen bevat. Na de vorming van het wortelgedeelte wordt de plant getransplanteerd naar een vaste plaats in gewone grond..

Ziekten en plagen

Meestal wordt chamelacium niet aangevallen door ongedierte en wordt het niet ziek, omdat het een helder en sterk aroma heeft waar insecten niet van houden. Deze struikplant is rijk aan essentiële oliën, die hem beschermen tegen allerlei problemen met groei en ontwikkeling, evenals met het optreden van andere problemen in de vorm van ziekten en schadelijke vertegenwoordigers van de fauna. Deze kostbare stof in de samenstelling van de plant is zijn betrouwbare bescherming..

Hamelacyum wordt alleen in uiterst zeldzame gevallen ziek of beschadigd. En de fout is bijna honderd procent van de verkeerde zorg en onderhoud. Een van de mogelijke ziekten kan Phytophthora zijn. Het komt voor op plaatsen met een teveel aan vocht in bodem en lucht, in ruimtes met een hoge luchtvochtigheid en door overvloedige watergift. De plant kan worden genezen door de hoeveelheid gietwater naar beneden te veranderen en de container met de plant naar een ruimte met droge lucht te verplaatsen. In de toekomst wordt aanbevolen om de normen en regelmaat van water geven strikt in acht te nemen en de luchtvochtigheid te regelen. Overmatig vocht en stagnatie van water in de bodem zijn niet toegestaan.

Moeilijkheden bij het kweken van chamelacium

Moeilijkheden bij het kweken van chamelacium

De Australische chamelaciumstruik wordt beschouwd als een zeer gevoelige en grillige vertegenwoordiger van de flora. Comfortabele groei- en bewaaromstandigheden zijn voor hem van levensbelang. Met de kleinste afwijkingen in het temperatuurregime, de vochtigheidsgraad en de mate van verlichting, zal het onmiddellijk reageren door het uiterlijk te veranderen, en niet ten goede. De regels voor het verzorgen van een struik moeten strikt worden nageleefd en de toestand ervan voortdurend worden gecontroleerd. Bij de minste externe veranderingen moet u de oorzaak bepalen en elimineren.

Het eerste teken van chamelacium malaise is het afstoten van gebladerte of bloemknoppen, verwelking van de hele plant of individuele scheuten en stopzetting van de bloei. Als dit het gevolg is van onjuist of ongelijk water geven, is het de moeite waard om de plant van alle kanten water te geven, zodat er vocht op de hele wortel van de bloem komt. Als de oorzaak van de ziekte van de plant slechte verlichting is, moet u deze overbrengen naar een meer verlichte plaats en de bloempot van tijd tot tijd in verschillende richtingen naar de zon draaien. Bij gebrek aan licht is het aan te raden de plant aan te vullen met fluorescentielampen..

Met de juiste zorg zal chamelacium je altijd verrassen met een aangenaam aroma en een prachtige bloei..

Populaire soorten chamelacium

Populaire soorten chamelacium

Chamelacium verslaafd (Chamelaucium uncinatum)

Het meest geschikte ras voor de binnenkweek. In het wild wordt dit type chamelacium meer dan twee meter hoog, omdat het een snelgroeiende plant is. Thuis is het formaat veel bescheidener, maar het groeit net zo snel als in zijn natuurlijke omgeving. Daarom moet de struik regelmatig worden gesnoeid en gesnoeid om een ​​decoratieve uitstraling en een aantrekkelijke vorm te geven..

De struik bloeit met geurige bloemen en onderscheidt zich door de verscheidenheid van hun tinten. Kleine enkele bloemen of bloeiwijzen zijn wit en geel, roze en lila, paars en scharlaken. Het lommerrijke deel van de plant wordt gepresenteerd in de vorm van smalle bladeren, vergelijkbaar met naalden..

Hamelaucium Darwinia

Een laagblijvende struik, niet meer dan 50 centimeter hoog, is handig voor het decoreren van een kamer of groeien op een loggia of balkon. De bloeiwijzen lijken erg op een bloeiende appel. De kleur van bloemen kan lichtroze, donkerrood en paars zijn. “Darwinia” wordt gebruikt in bloemstukken en bij de voorbereiding van feestelijke boeketten en past goed bij rozen en lelies.

Chamelacium Matilda (Chamelaucium Matilda)

Klein van formaat, compacte struik, bestand tegen veranderingen in luchttemperaturen en kleine vorst. Een onderscheidend kenmerk van deze soort is een aangenaam aroma en een ongewone kleur van bloeiwijzen. Ze veranderen van kleur van wit naar roze en lichtpaars als de bloemen opengaan..