Saintpaulia (Usambara violet)

Saintpaulia, of het Usambar-viooltje, is een van de vele vertegenwoordigers van de familie Gesneriev. Vanaf het einde van de 19e eeuw begonnen ze Saintpaulia te verbouwen. De bloemen kwamen vanuit het oosten van Afrika naar Europese landen. Toen de compacte struiken werden gepresenteerd op de Belgische bloemenshow, wonnen ze meteen de harten van bloemisten..

Tegenwoordig is de Saintpaulia-bloem een ​​veel voorkomende kamerplant en staat ook bekend als het Usambara-viooltje. Deze naam wordt geassocieerd met de habitat van de meeste van deze bloemen – het Usambara-gebergte. Het woord “saintpaulia” komt tegelijkertijd van de achternaam van Baron Saint-Paul, de Duitse commandant, die als eerste een prachtige bloem in de Afrikaanse uitgestrektheid opmerkte en er zaden van verzamelde.

Saintpaulia wordt beschouwd als een zeer pretentieloze huisbloem en zou zelfs voor onervaren kwekers geen problemen mogen veroorzaken. Het belangrijkste is om de basisvoorwaarden voor het kweken van een compacte bloem te onthouden..

Beschrijving van Saintpaulia

Beschrijving van Saintpaulia

Saintpaulia’s zijn kleine kruidachtige vaste planten. In de hoogte zijn hun struiken niet meer dan 20 cm en de diameter van de rozet bereikt 40 cm.Het blad heeft een leerachtig oppervlak en fijn behaard. De vorm van de platen aan de basis is enigszins asymmetrisch en lijkt op een afgeschuind hart. De kleur van het blad kan ofwel monochromatisch zijn (meestal donkergroen) of aangevuld met spikkels.

De Saintpaulia-struik behoudt zijn decoratieve effect ongeveer 3-4 jaar. Daarna moet het viooltje verjongd worden door het bovenste deel opnieuw te wortelen. Struiken onderscheiden zich door snelle groeisnelheden en kunnen het hele jaar door genieten van hun delicate bloemen. De zorg voor Saintpaulia is niet bijzonder moeilijk, maar heeft nog steeds enkele subtiliteiten..

Stoffen waaruit viooltjes bestaan, worden vaak opgenomen in cosmetische preparaten om huidirritatie te verlichten en kleine scheurtjes te genezen. Het blad van de bloem wordt gebruikt om acne te bestrijden. Afkooksels op basis van de plant kunnen helpen bij keelaandoeningen – keelpijn en verkoudheid, en worden ook beschouwd als een remedie voor atherosclerose. Essentiële oliën worden veel gebruikt in de parfumerie.

Hoe weelderige bloemen te krijgen. Viooltjes (Saintpaulia). Thuis voor viooltjes zorgenHoe weelderige bloemen te krijgen. Viooltjes (Saintpaulia). Thuis voor viooltjes zorgen

Korte regels voor het kweken van Saintpaulia

De tabel toont korte regels voor de verzorging van senpolia thuis..

Verlichtingsniveau De bloem heeft een matig heldere, diffuse kleur nodig, zelfs noordelijke ramen zijn voldoende.
Inhoud temperatuur Minimaal 19-20 graden in de winter, zo’n 23-25 ​​graden in de zomer.
Bewateringsmodus In de zomerse hitte wordt dagelijks water gegeven, in de winter – ongeveer twee keer per week..
Lucht vochtigheid Gemiddelde luchtvochtigheid heeft de voorkeur – ongeveer 60%, maar je kunt de donzige bladeren van Saintpaulia niet besproeien, een pallet met natte kiezelstenen zal de luchtvochtigheid helpen verhogen.
De grond Doorlatende grond wordt als optimaal beschouwd; gespecialiseerde substraten voor viooltjes kunnen worden gebruikt.
Topdressing Topdressing wordt alleen in het warme seizoen uitgevoerd, eens in de paar weken.
Overdracht De transplantatie wordt elk jaar uitgevoerd, met een verandering van substraat.
Snoeien Violet hoeft niet te worden gesnoeid – het wordt alleen uitgevoerd voor reproductie of als het bovengrondse deel van de struik is beschadigd. Zieke of verzwakte bladeren kunnen ook worden verwijderd..
Bloeien Bloeiende struiken kunnen het hele jaar meegaan met korte pauzes..
Slapende periode Saintpaulia heeft geen uitgesproken rustperiode.
Reproductie Stekken, laagjes, delen van de stengel met knoppen, minder vaak met zaden.
Ongedierte Wolluis, cyclamenmijt, trips.
Ziekten Echte meeldauw, schimmelziekten, Phytophthora, grijsrot.

Saintpaulia zorg aan huis

Saintpaulia zorg aan huis

Een breed scala aan kleuren en vormen van Saintpaulias-bloemen stelt u in staat om een ​​uitgebreide collectie van vergelijkbare planten te creëren. Om viooltjes gezond en mooi te laten blijven en regelmatig te bloeien, hebben ze passende zorg nodig. In tegenstelling tot vetplanten en andere planten die geen constante zorg nodig hebben, mogen Saintpaulia’s niet langer dan een paar dagen onbeheerd worden achtergelaten. Als de eigenaar van viooltjes voor een langere periode moet vertrekken, moet u iemand vragen om voor de bloemen te zorgen tijdens de afwezigheid, of voor automatische bewatering zorgen.

Verlichting

In tegenstelling tot veel huisbloemen, mag saintpaulia niet op zuidelijke ramen worden bewaard. De plant zal er te licht en te warm op staan. Violette bladeren kunnen in dergelijke omstandigheden buigen of krullen. Voor Saintpaulia’s hebben matig lichte westelijke of oostelijke ramen de voorkeur, waar het ongeveer 12 uur per dag licht is. Vanwege hun relatieve schaduwtolerantie kunnen viooltjes zelfs aan de noordkant worden gehouden. Als daar te weinig knoppen op de struiken worden gevormd, kan extra verlichting worden gebruikt. Onder de lampen kan Saintpaulia zich normaal in elke hoek van het appartement ontwikkelen..

Of een struik voldoende licht heeft, kun je beoordelen aan de stand van het blad. Als de bladstelen te langwerpig worden en de bladeren omhoog komen, mist het viooltje zonlicht..

Temperatuur

Saintpaulia-inhoud

Saintpaulia is een thermofiele bloem. In de zomer kan de kamer waar de plant staat ongeveer 23-25 ​​graden zijn, en in de winter ongeveer 19-20 graden. Maar het viooltje houdt niet van een te hoge temperatuur – bij extreme hitte stopt het met bloeien. De bloem verdraagt ​​koelte beter, maar houdt niet van sterke contrasten. In de winter proberen ze de Saintpaulia’s op de ramen te plaatsen, zodat de bloemen geen directe warmte van de batterijen krijgen en het gebladerte het koude glas niet raakt.

Het delicate violet moet worden beschermd tegen tocht, daarom mag het in de zomer niet naar de open lucht worden overgebracht. Op het glazen balkon kun je alleen bloempotten zetten..

Besproeiingsschema

Het water geven van saintpaulias wordt gedurende meerdere dagen uitgevoerd met zacht en bezonken water. Het moet op kamertemperatuur zijn. Je kunt ook gesmolten of gefilterd water gebruiken. In de zomer wordt bijna elke dag water gegeven, in de winter – een paar keer per week..

De behoefte aan water moet worden beoordeeld aan de hand van de mate van droging van de bovenste laag van de grond. Om te voorkomen dat er waterdruppels op de bladeren vallen, wordt een gieter met een smalle tuit of bodembewatering gebruikt – de pot wordt ongeveer 20 minuten in een bak met water geplaatst. Stilstaand water in de grond kan leiden tot de ontwikkeling van ziekten.

Vochtigheidsniveau

Vochtigheidsniveau voor saintpaulia

Het Uzambara-viooltje geeft de voorkeur aan een hoge luchtvochtigheid, maar de behaarde bladeren kunnen niet worden geïrrigeerd – water dat erop komt, kan leiden tot de ontwikkeling van rot.

Om te voorkomen dat de luchtvochtigheid onder de 55% zakt, worden potten met Saintpaulia’s op pallets geplaatst die gevuld zijn met natte kiezels of mos. De bodem van de containers mag het water niet raken. Voor bevochtiging kunt u speciale apparaten gebruiken of nevelig sproeien van vocht. Stof van pluizige bladeren kan worden verwijderd met een zachte borstel.

De grond

Om Saintpaulia’s te laten groeien, is een geschikte grond vereist – universele mengsels werken in dit geval mogelijk niet, dus u moet een compositie kiezen die speciaal is ontworpen voor viooltjes. Een geschikt mengsel moet los en ademend, matig voedzaam en licht zuur zijn.

Voor zelfbereiding van het substraat worden zand, turf en bladhumus gemengd (1: 3: 5). Drainage moet op de bodem van de pot worden gelegd. Het is belangrijk om alle grond voor gebruik te desinfecteren door deze te stomen of te morsen met kokend water. Dit zal de ontwikkeling van ziekten helpen voorkomen. Je kunt veenmos aan de grond toevoegen, wat een desinfecterend effect kan hebben, evenals houtskool – het zal de plant helpen beschermen tegen rot.

Topdressing

Saintpaulia voeren

In de natuur groeien viooltjes op vrij arme gronden, dus een teveel aan voedingsstoffen kan de plant schaden. Het voeren van Saintpaulia wordt alleen uitgevoerd bij warm weer, van half april tot de herfst, waarbij formuleringen met een laag stikstofgehalte of speciale mengsels voor viooltjes worden gekozen. Het wordt aanbevolen om de op de verpakking aangegeven dosis met de helft te verminderen, om de bloem niet te veel te voeren. Topdressing wordt ongeveer twee keer per maand uitgevoerd. In de winter hoeft u Saintpaulia niet te bemesten. Ook voor recent verplante of verzwakte planten wordt een uitzondering gemaakt..

Het is belangrijk om af te zien van het gebruik van “folk” -meststoffen en het viooltje niet water te geven met organisch materiaal, bijvoorbeeld theebladeren. Een dergelijke voeding leidt vaak tot het verschijnen van ongedierte..

Overdracht

Viooltjes voor beginners. Planten en verplantenViooltjes voor beginners. Planten en verplanten

Het wortelstelsel van Saintpaulias is klein. Jonge viooltjes worden bewaard in potten met een diameter tot 7 cm, volwassenen en grote – in containers met een diameter van 12 cm In te grote containers zullen de struiken wortels beginnen te groeien, wat een merkbare verslechtering van de bloei kan veroorzaken. Er wordt aangenomen dat de grootte van de pot een derde van de diameter van de rozet moet zijn..

Het wordt aanbevolen om Saintpaulia eens in de 1 of 2 jaar, in de lente, te transplanteren – op dit moment moet de uitgeputte en aangekoekte grond in de pot worden vernieuwd. De struiken worden samen met de grondkluit uitgetrokken en voorzichtig een deel van de oude grond verwijderd. Wortels die door rot zijn aangetast, moeten worden afgesneden. Het wordt aanbevolen om zo’n viooltje ongeveer 7 minuten in een oplossing van kaliumpermanganaat te houden en pas dan in verse grond te planten. Te veel verdiep de struik en verdicht de aarde niet. De onderste bladeren moeten net boven de grond komen. De gezondheid en sierlijkheid van de plant zijn afhankelijk van de juiste verdieping. Een viooltje in de grond kan gaan rotten, en te hoog geplant zal het zich minder goed ontwikkelen en er minder mooi uitzien..

Snoeien

Meestal wordt Saintpaulia alleen gesneden voor sanitaire doeleinden of voor plantenvermeerdering. Zieke of gebroken bladeren van de bloem kunnen worden verwijderd – ze worden afgesneden met een schoon en scherp instrument. In zeldzame gevallen verwijderen bloementelers platen die de symmetrie van de struik schenden..

Bloeien

Bloeiende sint-paulia

Saintpaulia-bloei kan het hele jaar duren met korte onderbrekingen. Tijdens deze periode verschijnen steeltjes met trosvormige bloeiwijzen vanuit het midden van de struik, die verschillende bloemen bevatten, variërend in grootte van 3 tot 8 cm.Vanwege het enorme aantal variëteiten zijn Saintpaulia-bloemen moeilijk te beschrijven. Ze kunnen een eenvoudige structuur hebben (5 bloembladen) of verschillende gradaties van badstof. De kleur van bloemen kan zowel monochromatisch als veelkleurig zijn, met tintenovergangen. Maar beginnende liefhebbers van viooltjes wordt geadviseerd om in de eerste plaats eenvoudigere en pretentieloze variëteiten te kopen..

De overvloed aan bloei hangt af van de verlichting van de hoek waarin de Saintpaulia-struik staat. In de zon zal het aantal knoppen groter zijn en zullen ze zich bijna zonder onderbreking vormen. Maar zo’n bloeigolf zal veel energie van de struik vergen en kan de plant aanzienlijk uitputten. Om dit te voorkomen, moet de bloem een ​​rustperiode krijgen. Een keer per jaar, ongeveer een paar maanden, moet de pot senpolia naar een schaduwrijke plek worden verplaatst..

Slapende periode

Saintpaulia heeft geen uitgesproken rustperiode – het is een groenblijvende plant, maar tussen de golven van bloei rusten de struiken nog steeds. Op dit moment is het raadzaam om de pot naar een halfschaduwrijke plaats te verplaatsen en ook de watergift te verminderen. Dergelijke omstandigheden zullen bijdragen aan de vorming van nieuwe bloemknoppen..

Fokmethoden van Saintpaulia

De bloem vermenigvuldigt zich snel vegetatief en stelt je ook in staat om nieuwe hybriden te creëren door bestuiving van verschillende variëteiten. Voor reproductie van Saintpaulia kunt u zowel vegetatieve methoden als plantenzaden gebruiken..

Voortplanting door bladstekken

Voortplanting van Saintpaulia door bladstekken

De eenvoudigste methode. Het onderste blad van het viooltje wordt met een scherp instrument afgesneden met een steel van ongeveer 4 cm lang. De sneden worden diagonaal gemaakt en vervolgens besprenkeld met gemalen steenkool. Het wordt ook in een glas water gegoten, waar het blad zal staan ​​(1 gebroken kooltablet per glas). Het water moet periodiek worden ververst. Als het blad begint te rotten, wordt het aangetaste gebied afgesneden en wordt de stek terug in het water geplaatst. In 2-3 weken zal het blad wortels geven. Wanneer hun lengte 2 cm bereikt, worden de resulterende stekken in kleine potten geplant en een paar weken in kasomstandigheden bewaard – onder een zak of een transparante fles. Je kunt proberen het blad zonder water te rooten en het meteen in een turf-zandmengsel te planten.

EEN BLAD EN VELE SCHAAREN! Hoe haal je veel uit ÉÉN blad?…EEN BLAD EN VELE SCHAAREN! Hoe je veel uit ÉÉN blad kunt halen...

Groeien uit zaden

Verschillende gezond bloeiende Saintpaulia’s worden gekozen voor zaadvermeerdering. Met een zachte borstel wordt het stuifmeel van de bloem van de ene plant op de andere overgebracht. Het is raadzaam om dit in het voorjaar te doen, zo wordt het zaad sneller verkregen. Het duurt ongeveer zes maanden om de bollen te laten rijpen. Om te voorkomen dat de gerijpte zaden in de pot terechtkomen, moet je de bruine doos van de droge steel verwijderen zonder te wachten tot deze opengaat. Daarna wordt het maximaal 3 weken op een warme plaats gedroogd..

Na de oogst worden de rijpe zaden op het oppervlak van de vochtige aarde gezaaid. Voor het gemak kan het fijne zaad worden gemengd met zand. De container is bedekt met folie of glas en vervolgens op een warme plaats gezet. Bij een temperatuur van +25 zouden de spruiten binnen een paar weken moeten verschijnen. Je kunt zaailingen duiken als ze sterk genoeg zijn en de eerste echte bladeren vormen. De afstand tussen hen moet ongeveer 2 cm zijn.Wanneer de spruiten vol raken, worden ze verdeeld in afzonderlijke kopjes met een inhoud van 0,1 liter. Over het algemeen duurt de periode van het kweken van zaailingen ongeveer een jaar. In het tweede jaar bloeien de planten.

stappen

Om ervoor te zorgen dat de saintpaulia een dochterscheut vormt, kun je het groeipunt knijpen. De opkomende scheuten met meerdere bladparen kunnen worden gescheiden en beworteld. De resulterende sockets zitten in verschillende potten. Een struik die uit een dochteruitlaat is gegroeid, kan in ongeveer zes maanden bloeien.

Mogelijke groeiproblemen

Saintpaulia-plagen

Het Uzambara-viooltje kan niet bogen op een goede immuniteit, maar het beste van alles is dat de bloem zich met de juiste zorg kan beschermen tegen ziekten..

Ongedierte

De aanwezigheid van schadelijke insecten op een plant kan worden bepaald door symptomen:

 • Op de stekken verscheen een bloei die leek op watten – een teken van wolluis;
 • Jonge gebladerte krult en de villi op het gebladerte worden langer – cyclamenmijt;
 • De bloemen drogen snel uit en de bladeren bevatten geel stuifmeel – sporen van trips.

Dergelijke plagen moeten worden bestreden met insecticiden of acariciden..

Ziekten

Ziekten van Saintpaulia

De meeste ziekten van Saintpaulia worden geassocieerd met fouten in de bloemenverzorging. Onder hen:

 • Gebrek aan bloei – overtollige stikstofsupplementen of gebrek aan licht.
 • Ongebroken knoppen verwelken – onvoldoende hoge luchtvochtigheid.
 • Vlekjes op de bladeren – kan verschijnen als gevolg van water geven met ijswater, zonnebrand of na blootstelling aan tocht.
 • Bladeren in het midden van de rozet worden kleiner – het violet staat op een plek die te fel is of de lucht eromheen is te droog.
 • Bladranden drogen – gebrek aan voedingsstoffen.
 • Het blad begint te verwelken – door uitdroging of wateroverlast van de grond in de pot.
 • Bladeren worden rood of geel – het viooltje moet worden gevoed met complexe formuleringen.
 • Het blad en de stengels zijn bedekt met een lichte bloei – een teken van echte meeldauw, schimmelziekte. De struik moet worden behandeld met een geschikt fungicide.
 • Het blad begint te rotten – Phytophthora (meestal veroorzaakt door verontreinigde grond) of grijsrot. Het viooltje wordt uit de pot gehaald, de wortels worden onderzocht, behandeld met een koperhoudend preparaat en vervolgens geplant in verse grond, gesteriliseerd en gemorst met fytosporine. In gevorderde gevallen kunt u proberen een gezond bovengronds deel van de struik opnieuw te rooten..

Om de ontwikkeling van ziekten te voorkomen, is het noodzakelijk om de bloemen dagelijks te inspecteren. Hierdoor kunt u het probleem tijdig opmerken en snel oplossen..

Saintpaulia-variëteiten met foto’s en namen

In cultuur zijn er enkele duizenden variëteiten van Saintpaulia. De meeste moderne variëteiten zijn van hybride oorsprong. Enkele van de meest populaire kamerplanten zijn:

Blauwe draak

Saintpaulia blauwe draak

Een hybride soort met een grote bladrozet. Blue Dragon heeft een stevig, diepgroen blad, aangevuld met tandjes aan de randen. Van binnenuit zijn de bladeren roodachtig. De bloemen hebben een halfdubbele structuur en lilablauwe bloembladen met een golvende rand..

Middernacht Frolic

Saintpaulia Middernachtpret

Een variëteit met bont blad: langs de randen zijn er lichte vlekken op een groene achtergrond. Midnight Frolik vormt een weelderige rozet tot 40 cm in diameter. De bladeren zijn gerangschikt op lange bladstelen. Bloei vindt slechts 2 of 3 jaar van de levensduur van de struik plaats. Lila paarse bloemblaadjes met gegolfde randen.

Middernacht Twist

Saintpaulia Midnight Twist

De rozet van deze variëteit is klein, met dicht op elkaar geplaatst monochroom blad. Midnight Twist heeft witte halfgevulde bloemen versierd met een golvende paarse rand. Bloei onderscheidt zich door zijn overvloed en duur..

Kussende bandiet

Saintpaulia Bandit Kiss

Terry-bloemige hybride. Kissing Bandit heeft grote bloemen – tot 6 cm breed. Ze hebben een felblauwe kleur en een lila rand. Het blad is donkergroen gekleurd. De stopcontacten zijn ook groot van formaat..

Harry Potter

Saintpaulia Harry Potter

De cultivar heeft leerachtige groene bladeren die een kleine rozet vormen. Harry Potter Saintpaulia heeft paarse bloemblaadjes met een dunne lichte rand. Elke bloem blijft lang aan de plant – ongeveer een paar maanden.

Cupido

Saintpaulia Cupido

Deze vroegbloeiende variëteit valt op door zijn ongebruikelijke vorm en kleur van bloemen. De talrijke bloemblaadjes van Cupidon hebben golvende, schuimende randen en een witte (of lichtroze) kleur met een geelgroene rand. De uitlaat is groot, maar compact genoeg. Glanzend blad heeft ook een golvend randje.

Adem onweersbuien

Saintpaulia Storm Breath

Grootbloemige variëteit. Breath Thunderstorms hebben een bordeaux-paarse overgangskleur met een witte rand. De bloei van deze Saintpaulia is zeer weelderig, maar niet te lang. De randen van het blad zijn licht golvend.