Cereus cactus

Cereus is een echt gigantische cactus. Onder natuurlijke omstandigheden kunnen sommige soorten tot 20 meter hoog worden. De gemiddelde plantgrootte is ongeveer 10 m. Cereus kan deze groei bereiken door een zeer lange levensduur. De naam van de soort in het Latijn betekent “kaars”.

Je kunt dergelijke ongewone planten ontmoeten in Zuid-Amerika, maar ook in sommige regio’s van India. Je kunt een levensgrote cactus alleen in botanische tuinen of individuele winkels bewonderen. Miniatuurvariëteiten van deze stekelige “kaars” zijn meer geschikt voor thuisveredeling..

Bloeiende cereus

Bloeiende cereus

Natuurlijk groeiende cactussen beginnen te bloeien in de late lente – van mei tot juni. De meeste soorten cereus openen hun bloemen alleen ‘s nachts. Ze bevinden zich aan de zijkanten van de stengels, en niet op hun toppen. Bijna alle Cereus-bloemen zijn groot en wit. Het gele centrum dient als lichtpunt. Aan de uiterlijke schoonheid wordt een aangenaam, maar soms zeer rijk aroma toegevoegd. Bij sommige soorten lijkt de geur van bloemen op vanille..

Cereus-bloemen worden slechts 24 uur open gehouden. In de natuur wordt hun korte bloeiperiode gecompenseerd door het feit dat meerdere knoppen op de ene plant tegelijk of na elkaar kunnen bloeien. Maar het is bijna onmogelijk om thuis zo’n overvloedige bloei te bereiken. Soms weigeren zelfgemaakte cereus helemaal te bloeien. Dit wordt meestal veroorzaakt door onjuiste insluitingsomstandigheden. De plant heeft veel daglicht nodig, waardoor ze in binnenomstandigheden vaak last heeft van een gebrek aan zonlicht. Hierdoor kunnen bloemen erop zeer zelden of helemaal niet verschijnen..

Andere redenen voor het ontbreken van bloemen zijn onjuiste verzorging tijdens de rustperiode, fouten bij het bewateren, gebrek aan ventilatie en de te kleine leeftijd van het exemplaar. Als aan alle bovenstaande voorwaarden is voldaan, moet de cactus op de gebruikelijke tijd bloeien – tegen het begin van de zomer. Maar sommige soorten beginnen dichter bij de herfst knoppen te vormen..

Cereus zorg thuis

Cereus zorg thuis

Over het algemeen is de Cereus-cactus niet al te wispelturig en groeit hij goed thuis. Door het bijzondere uithoudingsvermogen van deze plant wordt hij gebruikt als onderstam voor de meer veeleisende en grillige cactusplanten. Dergelijke vaccinaties hebben bijgedragen aan de productie van nieuwe rassen die schoonheid combineren met een grotere duurzaamheid..

Locatie en verlichting

Cereus is fotofiel, het heeft voldoende verlichting nodig, zowel in de zomer als tijdens rust. Een raam op het zuiden of zuidoosten is geschikt voor een bloem. Maar het raken van rechte lijnen met de beste tijdens sterke zonneactiviteit laat vaak brandwonden op het oppervlak van de stengels achter. Dit kan worden voorkomen door de cactus geleidelijk aan aan te passen aan fel direct licht..

Temperatuur

In het voorjaar en de zomer geeft Cereus de voorkeur aan warmte, maar hij is niet bang voor extreme hitte of temperatuurschommelingen. Met het begin van geschikt weer, wordt het aanbevolen om het naar de lucht te brengen, het tot het begin van de herfst in een loggia of op een veranda te plaatsen. Cereus rust in de winter. Gedurende deze periode moet het in een ruimte worden bewaard waar de temperatuur niet hoger is dan +12 graden..

Besproeiingsschema

Cereus

Voor cereus is alleen zacht water geschikt. Het moet matig warm zijn en zeker niet ijzig. Wateroverlast leidt tot plantenziekten. Bovendien moet je proberen om het niet rechtstreeks op de stengel te gieten en plaatsen dichter bij de rand van de pot te kiezen. Je kunt de cactus water geven via de opvangbak, waardoor overtollig water tijdig wordt afgevoerd.

In de lente en de zomer moet de hoeveelheid water matig zijn, in de winter – heel klein. Hoe lager de temperatuur in de kamer, hoe minder vaak de plant water moet krijgen..

Lucht vochtigheid

Cereus verdraagt ​​​​gemakkelijk droogte en droge lucht is niet bang voor hem. Maar in het voorjaar en de zomer kun je de lucht rond de cactus lichtjes bevochtigen door deze af en toe te besproeien met lauw water.

Topdressing

Cereus groeit snel genoeg en heeft regelmatige bemesting nodig. Topdressing wordt alleen uitgevoerd tijdens de actieve ontwikkeling van de plant: van ongeveer april tot juli. Het is het beste om de benodigde stoffen te verdunnen in water voor irrigatie. Voor topdressing zijn universele meststoffen voor cactussen geschikt, waaronder kalium, dat hun stelen versterkt en de instelling van knoppen bevordert. De fosfor in deze formuleringen helpt bij wortelgroei en bloei. Calcium is nodig voor de sterkte van de naalden, bovendien worden de stelen zonder dit brozer..

Als de cactus in verse grond is getransplanteerd, mag deze een tijdje niet worden gevoerd. Meststof wordt na een paar weken ingenomen, wanneer de voedingsstoffen in de grond beginnen op te raken..

Bodemselectie

Cereus bodem

Cereus is geschikt voor neutrale of zure grond. Je kunt een plant niet planten in een alkalische omgeving. Schadelijk voor cactussen en humusrijke grond.

Om voor extra drainage te zorgen, worden kleine steenpuin en rivierzand aan de grond toegevoegd voor aanplant..

Overdracht

De plant wordt om de paar jaar getransplanteerd als de oude pot voor hem krap wordt. De nieuwe container moet zowel hoog als breed zijn. De optimale tijd voor de procedure is halverwege de lente, wanneer de cereus uit de winterslaap begint te komen, maar u kunt transplantaties doen tot het einde van de actieve fase. Als de cactus niet krap is in zijn capaciteit, maar te langzaam groeit, kun je proberen de pot niet te veranderen, maar de grond erin te vervangen.

Wanneer je een cactus uit een oude pot haalt, is het de moeite waard om de wortels te onderzoeken en droge of rotte te verwijderen. Het is belangrijk om enkele dagen te staan ​​​​zonder water te geven voordat u gaat verplanten. Hoe droger het land, hoe gemakkelijker het proces zal verlopen. Om zichzelf niet op de doornen op de stengel te prikken, kunt u de cereus in meerdere lagen papier wikkelen of speciale transplantatietools gebruiken.

Slapende periode

Cereus zou de winter op een zeer lichte en enigszins koele plaats moeten doorbrengen. Nadat de pot op de gekozen plaats is geplaatst, is het beter om de plant niet te storen en de container niet te draaien. Tijdens deze periode wordt geen topdressing aangebracht en wordt water geven tot een minimum beperkt.

Reproductie van cereus

Reproductie van cereus

In de natuurlijke omgeving reproduceert de cereus met behulp van zaden. Soms schieten de afgebroken delen van de stengel wortel en schieten ze wortel. Hierdoor kun je nieuwe planten krijgen door stekken: in potomstandigheden planten rotsachtige soorten van deze cactus zich alleen op deze manier voort.

Zaden moeten vanaf het midden van de lente worden geplant. De te planten grond mag niet te vochtig zijn. Totdat er scheuten verschijnen, kan de container met zaden worden bedekt met een film en in een schaduwrijke hoek worden geplaatst, waarbij de film regelmatig wordt verwijderd om te luchten. Zodra de scheuten verschijnen, wordt deze overgebracht naar een lichte plaats waar geen direct zonlicht valt. Er kunnen aanvullende lampen worden gebruikt. De optimale temperatuur voor het houden van kleine cactussen is ongeveer +25.

Een maand later verschijnen de eerste stekels op de scheuten. Tijdens deze periode moet je de zaailingen verdelen. De laatste transplantatie in individuele containers kan iets later worden uitgevoerd..

Om de cereus door stekken te vermeerderen, worden scheuten uit de moederplant gesneden. Het is het beste om te snijden tijdens de groei van de cactus, van het late voorjaar tot het midden van de zomer. De stekken worden enkele dagen aan de lucht gedroogd. Daarna worden ze geplant in een lage pot met vochtige grond. In de regel heeft de stek de tijd om binnen een maand in te trekken. Na het rooten kun je de nieuwe cactus overplanten in een permanente container. De zorg voor zo’n transplantaat verschilt niet van de zorg voor de Cereus van een moeder..

Ziekten en plagen

Het grootste risico zijn schimmelziekten. Door overloop ontstaan ​​op de scheuten zachte bruinachtige rotvlekken. Meestal zien ze er depressief uit. Een klein rot gebied kan voorzichtig worden uitgesneden met een scherp mes. Daarna wordt de plek behandeld met een ontsmettingsmiddel: je kunt alcohol gebruiken. Verdere zorg zal bestaan ​​uit het nivelleren van het irrigatieregime. De eerste keer na de procedure voor het verwijderen van het getroffen gebied, wordt de cereus veel minder vaak bewaterd. Als de wortels beginnen te rotten, moeten de ontbrekende worden verwijderd. In vergevorderde gevallen kun je proberen het bovenste deel van de stengel te redden door het als een stekje te rooten.

Veel ongedierte kan zich vestigen op een cactus. Roodachtige stippen op het oppervlak van de stengel en een coating van spinnenwebben duiden op de aanwezigheid van spintmijten. Als je ze niet weghaalt, zal de cactus bedekt zijn met droge gele vlekken. Als de vlekken op de stengel witachtig zijn en bedekt met pluisjes, dan is de wolluis de boosdoener. Kleine ronde of ovale kevers, die moeiteloos opvallen, zijn schaalinsecten of valse schubben die het sap van de plant drinken. Een geschikt insecticide helpt bij het verwijderen van ongedierte. Maar om hun uiterlijk te voorkomen, kunt u de plant periodiek als preventieve maatregel verwerken..

Een zorgvuldig onderzoek van de cereus zal ook belangrijk zijn. Het is de moeite waard om alle plooien en het onderste deel van de stengel van de plant goed te bekijken. Dit zal helpen om de aanval van insecten of fouten in de verzorging van de cactus tijdig op te merken..

Mogelijke moeilijkheden

Cereus is in staat om de teler lastig te vallen met zijn snelle groei. Voor een klein appartement is deze cactus misschien te groot..

Zet een bloeiende volwassen plant niet in je slaapkamer: de rijke geur van bloemen kan slaapproblemen veroorzaken..

De belangrijkste soorten cereus met een foto

Cereus Peruviaans (Cereus peruvianus)

Cereus Peruviaans

De stengel van de peruvianuscactus heeft een cilindrische vorm met duidelijke ribben. Als potcultuur kan de Peruaanse soort een halve meter of zelfs een meter hoog worden. Het onthult zijn geurige sneeuwwitte bloemen alleen ‘s nachts. De vrucht is eetbaar, uiterlijk lijkt het op een roodoranje bes.

De rotsachtige cereus heeft een bizarre variëteit die de monsterlijke wordt genoemd. De stengels zijn zo gebogen dat ze verbazingwekkende contouren vormen. Bloemisten waarderen dit ras erg vanwege zijn uiterlijke originaliteit..

Cereus repandus

Cereus repandus

De repanduscactus wordt niet altijd als een aparte soort beschouwd. Meestal wordt het beschouwd als een variant van de rotsachtige cereus..

Cereus jamacaru

Cereus Yamakaru

De jamacaru-soort heeft slanke stengels. Ze zijn ook cilindrisch van vorm. De ribben van de cactus zijn bedekt met kleine lichte stekels. Je kunt Yamakaru-bloemen ook alleen ‘s nachts zien. Ze hebben indrukwekkende afmetingen: tot 20 cm.

Cereus gigantische woestijnreus (Cereus giganteus)

Cereus gigantische woestijnreus

De grootste soort is te zien in de Amerikaanse staten Californië en Texas. Het wordt ook gevonden in Arizona: bovendien wordt de bloem van de plant als zijn symbool beschouwd. Vanwege zijn enorme omvang (25 m hoog) is deze soort opgenomen in het Guinness Book of Records..

Een onderscheidend kenmerk van de gigantische cereus is de groeisnelheid. Tot het 30-jarig jubileum ontwikkelt het zich heel langzaam, maar dan begint het tempo op te voeren. Bij een cactus verandert de vorm van de stam, waaruit een hele reeks zijstelen begint te verschijnen.

Het gigantische formaat weerhoudt deze cactus er niet van om te bloeien en vrucht te dragen. De rode bessen worden gegeten en zijn erg lekker..

Cereus validus

Cereus validus

Jonge stengels van deze cactus zijn blauwachtig van kleur en kunnen vertakken. Gewoonlijk zijn er tot 8 ribben op elke stengel. Validus bloemen zijn ook wit..

Cereus uruguayanus (Cereus uruguayanus)

Cereus uruguayaan

Deze soort heeft blauwgroene stengels. Ze hebben meer dan 5 ribben met scherpe en vrij lange (tot 2 cm) stekels.

Cereus azuurblauw (Cereus azureus)

Cereus azuurblauw

De naam van het ras is te danken aan de rokerige blauwe kleur van de stelen. Er worden veel scheuten op gevormd. Tegelijkertijd worden de ribben erop niet duidelijk uitgedrukt. De bloemen zijn wit en hebben een sterke geur..