Echeveria

De Echeveria-plant is een siervetplant uit de Tolstyankov-familie. Dit geslacht omvat ongeveer 1,5 honderd verschillende soorten die groeien in de regio’s Zuid- en Midden-Amerika. De bloem is vernoemd naar een Mexicaanse kunstenaar die botanische boeken illustreerde..

Thuis voelt Echeveria goed aan en ziet er geweldig uit, en met de juiste zorg bevalt ze zelfs met bloemen. Soms wordt Echeveria verward met de verjongde plant, beide soorten worden in de volksmond de “steenroos” genoemd. Ondanks de uiterlijke gelijkenis zijn deze planten compleet anders. Echeveria is een kamerplant die een hoge luchttemperatuur en een bepaalde luchtvochtigheid nodig heeft.

Beschrijving van echeveria

Beschrijving van echeveria

Echeveria wordt ook wel steenroos genoemd vanwege de mooie opstelling van de dikke bladeren van de plant. De diameter van de sappige rozet kan oplopen tot 40 cm, maar ontwikkelt zich zeer langzaam. Een jaar lang verschijnen er slechts een paar verse bladeren en babyrozetten aan de struik. De lengte van het ovale blad met een scherpe punt varieert van 3 tot 20 cm De breedte varieert van 1 tot 15 cm De kleur van de bladbladen kan grijsblauw, groen, rood, bordeaux of roze-paars zijn. Bij verschillende soorten Echeveria kunnen de bladeren glad zijn of licht behaard. Vlezige sappige bladeren zijn vrij kwetsbaar.

Zoals de meeste vetplanten heeft Echeveria geen speciale aandacht nodig. Een van de belangrijkste voorwaarden voor het houden van haar struiken is een warme en zonnige plaats. Echeveria bloeit in de lente of zomer, hoewel sommige soorten van de plant in de winter kunnen bloeien. Tijdens deze periode verschijnen lange steeltjes met bloeiwijzen van klokbloemen op de struiken. Bloei kan tot 3 weken duren..

De plant is zeer winterhard. Als de eigenaren van echeveria moeten vertrekken, bij fel licht en na matig water geven, zal de bloem ongeveer 3 weken rustig staan ​​zonder extra zorg.

EKHEVERIA – geheimen in zorg, water geven, detentievoorwaarden. ECHEVERIAEKHEVERIA - geheimen in zorg, water geven, detentievoorwaarden. ECHEVERIA

Korte regels voor het kweken van echeveria

De tabel toont korte regels voor het thuis verzorgen van echeveria..

Verlichtingsniveau Het heldere licht van het zuidelijke (of zuidoostelijke) raam heeft de voorkeur..
Inhoud temperatuur In de zomer kan de optimale temperatuur kamertemperatuur zijn – ongeveer 20-28 graden, in de winter ongeveer 10-15 graden.
Bewateringsmodus In de zomer wordt wekelijks water gegeven, in de winter – niet meer dan één keer per maand..
Lucht vochtigheid De plant heeft geen hoge luchtvochtigheid nodig.
De grond Lichte gronden zijn geschikt, evenals speciale substraten voor vetplanten.
Topdressing Tijdens de groei, maandelijks, kunt u formuleringen voor cactussen gebruiken.
Overdracht Jonge struiken worden elk voorjaar getransplanteerd, volwassenen – 3-4 keer minder vaak.
Snoeien De structuur van de plant hoeft niet gesnoeid te worden.
Bloeien Thuis bloeien kan een paar weken tot een maand duren..
Slapende periode De rustperiode begint in de winter.
Reproductie Babyrozetten, bladstekken, minder vaak zaden.
Ongedierte Bladluizen, spintmijten en wolluizen.
Ziekten Kan worden aangetast door schimmelziekten als gevolg van onjuiste zorg.

Echeveria zorg aan huis

Echeveria zorg aan huis

De verzorging van Echeveria bestaat uit het volgen van eenvoudige procedures en het zorgvuldig omgaan met de kwetsbare rozet van de plant. Het blad van de bloem heeft een zeer dunne en gemakkelijk te beschadigen beschermende film, dus het is beter om de bladbladen van de vetplant niet zonder noodzaak aan te raken.

Verlichting

De natuurlijke habitat van Echeveria zijn zwoele woestijnen, dus de bloem mag niet worden beschermd tegen fel licht. Struiken groeien het best op zuidelijke of zuidoostelijke vensterbanken. Een kleine schaduw van Echeveria kan ook worden overgedragen, maar de uitlaat kan zich in dergelijke omstandigheden uitstrekken..

In de zomer mag de succulente pot in de lucht. Voor een bloem moet je een plek kiezen die beschut is tegen regen en wind..

Temperatuur

Echeveria

Echeveria houdt van een vrij hoge temperatuur. In de zomer kan het oplopen tot 20-28 graden. In de winter is het aan te raden de vetplant koel te houden. Op dit moment mag de kamer niet meer dan 10-15 graden zijn. De ondergrens voor het kweken van echeveria wordt beschouwd als 6 graden Celsius. Bij het kweken van winterbloeiende soorten moet voor hen een temperatuur van ongeveer 18-20 graden worden gecreëerd..

De delicate bladeren van Echeveria reageren scherp op een sterke koudegolf, dus de ijzige lucht kan het decoratieve effect van de plant aanzienlijk beïnvloeden. Daarom moet de bloem in de winter worden beschermd tegen tocht tijdens het luchten van de kamer..

Water geven

Overvloedig water geven is niet vereist voor de struiken, integendeel, Echeveria geeft de voorkeur aan zeldzaam en schaars vocht. Gebruik hiervoor bezonken of regenwater, opgewarmd tot kamertemperatuur. In de zomer kunt u de aanplant ongeveer een keer per week water geven, omdat de bovengrond uitdroogt. Het moet de tijd hebben om ongeveer 3-4 cm uit te drogen.In de winter wordt het aantal gietbeurten teruggebracht tot maandelijks.

Bij het besproeien van echeveria is het belangrijk om ervoor te zorgen dat er geen druppels op het gebladerte vallen, maar ook in de uitlaat zelf. Stilstaand vocht in deze gebieden kan leiden tot rotting van de struik. Om dit te voorkomen, kunt u bodembewatering gebruiken. Overtollig water uit de opvangbak moet worden afgevoerd: dergelijke planten nemen droogte beter waar dan overlopen.

Vochtigheidsniveau

Echeveria succulent

De plant verdraagt ​​een lage luchtvochtigheid en kan zelfs in de buurt van batterijen goed groeien. Dit elimineert de noodzaak om uitlaten te spuiten.

Capaciteit selectie

Het wortelsysteem van Echeveria bevindt zich dicht bij het oppervlak van de grond, dus de struik heeft een ondiepe, maar voldoende brede capaciteit nodig. De grootte moet ongeveer 2 cm groter zijn dan de diameter van de uitlaat zelf. Het is belangrijk dat er drainagegaten in de pot zijn, anders kunnen de wortels van de bloem bij stilstaand vocht gaan rotten.

De grond

Om echeveria te kweken is een vrij arme zandgrond nodig. Zijn reactie moet neutraal zijn. U kunt kant-en-klare succulente substraten gebruiken of de grond zelf voorbereiden. Meng hiervoor zand met graszoden en bladaarde (2: 1: 1) of zand met turf en leem (in dezelfde verhoudingen). Om de ontwikkeling van rot te voorkomen, kan houtskool aan de grond worden toegevoegd. De drainage moet op de bodem van de tank worden gelegd. De hoogte van de laag moet ongeveer een derde van de totale grootte van de pot zijn. Hiervoor zijn kleine kiezels, baksteenpuin, kleischerven of geëxpandeerde klei geschikt..

Topdressing

Echeveria bemesting

Echeveria vereist geen frequente voeding. Tijdens de periode van actieve ontwikkeling (lente-zomer) wordt de bloem maandelijks bemest met composities voor cactussen of vetplanten, met slechts de helft van de aanbevolen dosis. De plant te veel voeren is het niet waard – overmatige voeding heeft een slecht effect op gevoelige wortels.

Overdracht

Echeveria wordt meestal in de lente getransplanteerd, tijdens deze periode beginnen de struiken te groeien en tolereren ze gemakkelijker beweging. Jonge planten moeten elk jaar hun capaciteit veranderen, volwassenen 3-4 keer minder vaak. Bij het ontbreken van transplantaties kunt u eenvoudig de bovenste laag aarde in potten vervangen.

Hoe Echeveria te laten zinken. Een vetplant planten "stenen roos" in een pot met een afvoergat.Hoe Echeveria te laten zinken. Een vetplant planten

Het transplantatieproces moet zeer zorgvuldig worden uitgevoerd. Een paar dagen voor de procedure wordt de plant niet bewaterd om hem uit droge grond te transplanteren. De bloem wordt samen met een kluit aarde uit de pot getrokken, waarbij de oude aarde lichtjes wordt afgeschud. In dit geval moeten de wortels van de plant worden onderzocht, waarbij de aangetaste of beschadigde delen worden verwijderd. Alle secties worden behandeld met een fungicide en vervolgens besprenkeld met gemalen steenkool. Bij het verplanten worden de wortels rechtgetrokken. Ze moeten allemaal naar beneden gericht zijn en niet buigen. Van bovenaf is de bloem bedekt met verse aarde en wordt deze slechts licht aangedrukt. Na het verplanten wordt de struik in de schaduw gehouden en gedurende ten minste een week niet bewaterd..

Snoeien

Echeveria snoeien

De structuur van echeveria vereist geen snoei. De enige hygiënische procedure is het verwijderen van de drogende bodemplaten. Hierdoor behoudt u een aantrekkelijk uiterlijk van de stopcontacten..

Snoeien kan alleen als de scheuten van de bloem in de winter te langwerpig zijn. Op dit moment wordt de bovenkant van de rozet afgesneden, waardoor er slechts 3-4 cm van het grondniveau overblijft. Deze procedure verjongt de plant en stimuleert de groei van verse scheuten. Het afgesneden deel wordt meestal gebruikt voor de fokkerij..

Bloeien

Meestal bloeit Echeveria in de lente of zomer. Bloei kan van een paar weken tot een maand duren. Tijdens deze periode verschijnt er een verticale of laterale bloempijl op de plant, waarop kleine klokvormige bloemen bloeien. Ze bevinden zich in bloeiwijzen. In dit geval hangt de intensiteit en gelijkmatige toon van de kleur van bloemen rechtstreeks af van de overvloed aan verlichting. Als de plant slecht verlicht is, zijn de bloemen geel en bij fel licht wordt hun kleur rood of oranje. Soms, na het verwelken van de bloeiwijze, verschijnen er kinderen aan de uiteinden van de steeltjes.

Echeveria begint pas te bloeien in het 2e of 3e teeltjaar. Om het te stimuleren, is het noodzakelijk om de juiste omstandigheden voor de bloem te creëren. Onder hen – een vrij lange daglichturen (vanaf 12 uur) en een lage temperatuur (niet meer dan 18 graden). Na een paar maanden in dergelijke omstandigheden te hebben gehouden, zou een steel op de echeveria moeten verschijnen. Wanneer dit gebeurt, moet de watergift iets worden verhoogd en moet de plant ook worden gevoed met een gespecialiseerde meststof voor bloeiende soorten..

Slapende periode

De overgrote meerderheid van Echeveria rust in de winter. Op dit moment hebben aanplantingen fel licht en een lage temperatuur van ongeveer 10-15 graden nodig. Water geven wordt eenmaal per maand uitgevoerd..

Echeveria kweekmethoden

Echeveria kweekmethoden

Echeveria-bloemen geven alleen zaden met kunstmatige bestuiving. Hun teelt is niet erg moeilijk, maar toch worden binnensoorten meestal vermeerderd met dochterrozetten of bladeren..

Groeien uit zaden

Het kweken van echeveria uit zaden wordt beschouwd als de moeilijkste manier om zich voort te planten. Tijdens de bloei van de plant moet de bloemist de bloemen onafhankelijk bestuiven, vervolgens zorgvuldig de rijping van de zaden observeren en ze op tijd verzamelen. Zure grond is geschikt voor het zaaien van zaden. De zaden liggen op het oppervlak van het aarden coma en zijn nergens mee bedekt. Vervolgens moet de container met zaden op een warme zonnige plaats worden geplaatst (luchttemperatuur 25-30 graden), de luchtvochtigheid moet ook hoog zijn. Het is beter om echeveria-zaden te ontkiemen in een container met een transparant deksel en ook uitgerust met goede drainage. Het is nogal moeilijk om op deze manier een plant te vermeerderen, bovendien is het resultaat vaak niet gelukkig, maar als alle aanbevelingen correct worden opgevolgd, kun je veel spruiten tegelijkertijd kweken.

bladvoortplanting

Het onderste blad van de plant wordt zorgvuldig gescheiden van de uitlaat en de snede wordt ongeveer 2,5 uur aan de lucht gedroogd. Daarna wordt het blad direct in een voor echeveria geschikte ondergrond geplaatst en lichtjes in de grond gedrukt. De grond wordt licht besproeid met een spuitfles en vervolgens wordt het snijden bedekt met een pot of glas en op een warme plaats geplaatst. De beplanting wordt elke dag gelucht en wanneer de grond opdroogt, wordt deze bevochtigd. Over een paar weken zouden zich baby’s moeten vormen aan de basis van het blad – van één tot meerdere stukken. Jonge planten worden in hun eigen potten geplant nadat het stekblad volledig is opgedroogd.

Echeveria – vermeerdering door bladerenEcheveria - vermeerdering door bladeren

Reproductie door rozetten

Een van de echeveria-rozetten (wortel of apicaal) wordt met een scherp instrument van de plant gescheiden. Het onderste blad wordt verwijderd en de snede wordt aan de lucht gedroogd. Daarna wordt de rozet geplant in een substraat dat geschikt is voor de bloem. Bij een temperatuur van ongeveer +24 zou het binnen ongeveer een maand wortel moeten schieten..

Ziekten en plagen

Echeveria wordt zelden aangetast door plagen of ziekten, meestal beginnen problemen als gevolg van fouten in het onderhoud van de bloem.

  • Het stopcontact begint uit te rekken door gebrek aan licht.
  • Echeveria bladeren verdorren door te weinig water geven.
  • Er verschijnen gele vlekken op het gebladerte als gevolg van stilstaande vloeistof aan de wortels of schimmelziekten.
  • Bruine vlekken op gebladerte worden veroorzaakt door schimmelziekten.
  • De rozet rot aan de basis door overtollig vocht in de grond.
  • Verduistering van stengels en gebladerte – een gevolg van te koude lucht of drassige grond.

Tot de plagen van echeveria behoren bladluizen, spintmijten en wolluizen.

Soorten en variëteiten van echeveria met foto’s en namen

Echeveria laui

Echeveria Lau

De meest onderscheidende van alle soorten. Onder natuurlijke omstandigheden is deze soort te vinden in de uitgestrektheid van Mexico, waar hij bij hoge temperaturen groeit in rotsachtige kloven. De bladeren zijn verzameld in een rozet, de stengel is kort of praktisch afwezig. De bladeren zelf zijn breed en ovaal, tot 6 centimeter lang en 3 cm breed. De bladeren zijn bedekt met een wasachtige film, net als de bloemstelen. Bloemen zijn klein, donkerroze van kleur.

Echeveria sierlijk (Echeveria elegans)

Echeveria sierlijk

Een lage (tot 5 cm) plant met een dikke stengel. Echeveria elegans vormt laterale babyrozetten. Het blad is lichtgroen en heeft een blauwachtige bloei. De lengte van het blad bereikt 6 cm en de breedte is ongeveer 1 cm. De bloemen zijn roodoranje gekleurd en hebben een gele bovenkant.

Echeveria carnicolor

Echeveria vleeskleurig

De soort onderscheidt zich door kleine langwerpige bladeren. Echeveria carnicolor dankt zijn naam aan hun licht roze tint. De bloemen van zo’n plant zijn rood.

Echeveria glauca

Echeveria grijs

Met was bedekte lepelvormige bladeren van deze soort hebben een grijsblauwe kleur en worden aangevuld met een roze rand. Echeveria glauca produceert fel geeloranje bloemen.

Echeveria Black Prince

Echeveria Black Prince

Hybride vorm, gekenmerkt door een roodbruin blad. Echeveria Black Prince vormt rozetten van ongeveer 15 cm breed. De bloemen zijn donkerrood of oranje gekleurd.

Echeveria witharig (Echeveria leucotricha)

Echeveria witachtig

De rozet bevindt zich op een korte steel. De diameter in Echeveria leucotricha is maximaal 15 cm.Het blad van binnenuit heeft een uitstulping. Haar kleur combineert een groene achtergrond met bruine randen. Aan alle kanten zijn de bladeren bedekt met een dikke lichte pluis. De lengte van de bladplaten bereikt 10 cm en de breedte – tot 3 cm.De steel kan een halve meter hoog worden, daarop zijn bloeiwijzen van roodbruine bloemen.

Echeveria briljant (Echeveria fulgens Lera)

Echeveria briljant

Deze soort struikt goed. Echeveria fulgens Lera vormt scheuten met babyrozetten op de toppen. De lengte van het blad is ongeveer 10 cm en de breedte bereikt 4 cm.De kleur van de bladeren is groenachtig bordeauxrood, met een glanzend wasachtig oppervlak.

Echeveria Derenbergii

Echeveria Derenberg

De soort vormt dichte rozetten van ongeveer 6 cm doorsnede. Echeveria Derenbergii produceert een grijsgroen blad met een roze tint aan de uiteinden. De lengte van de bladeren is ongeveer 4 cm en de breedte is ongeveer 2 cm.De grootte van de steeltjes bereikt slechts 6 cm, geeloranje bloemen bloeien erop in de bladoksels.

Nuttige eigenschappen van echeveria

Nuttige eigenschappen van echeveria

Echeveria brengt niet alleen schoonheid in huis: deze plant heeft een goed effect op de samenstelling van de lucht in de kamer en draagt ​​bij aan de verrijking met ozon, zuurstof en luchtionen, hoewel veel van dergelijke planten nodig zullen zijn om het effect te voelen. Er wordt aangenomen dat Echeveria helpt om een ​​sfeer van rust en harmonie in huis te creëren..

Echeveria-blad heeft een desinfecterende werking en kan nuttig zijn bij ettering, brandwonden of schrammen. Het sap en delen van de plant worden gebruikt in de volksgeneeskunde.

Adblock
detector