Gasteria-plant

De Gasteria-plant is een vetplant uit de Asphodelic-familie. In de natuur leven vertegenwoordigers van dit geslacht in zuidelijk Afrika. De naam van de bloem wordt geassocieerd met een lichte zwelling op de buis van het bloemdek – het werd vergeleken met een “dikbuikvat”.

Vanwege het unieke vermogen om gemakkelijk honderden planten in zijn soort te kruisen, wordt de flora van Afrika dagelijks aangevuld met tientallen hybriden, waarvan de zaden gemakkelijk groeien op de rotsachtige oppervlakken van de savanne en rivieroevers.

Door zijn weerstand tegen extreme temperaturen en pretentie is Gasteria een vrij veel voorkomende kamerplant geworden die thuis goed wortel heeft geschoten. In appartementen worden drie soorten gasteria het vaakst gekweekt: gevlekt, gekield en wrattig. Al deze soorten lijken erg op elkaar, er zijn slechts kleine verschillen in de structuur en vorm van de bladeren. Hoewel het erg langzaam groeit, is deze vetplant behoorlijk populair bij bloemenliefhebbers..

Beschrijving van gastria

Beschrijving van gastria

Gasteria zijn vetplanten met taai blad in twee of meer rijen en een korte steel. De vorm van de bladeren kan variëren, maar ze zijn allemaal diepgroen en hebben stippen of strepen. Het bladoppervlak is glad (minder vaak ruw). Soms is het blad plat en soms hol. De lengte van de borden is van 3 tot 25 cm.

Gastria-bloemen zijn behoorlijk decoratief, terwijl de grootte van de steel de compacte rozet aanzienlijk kan overschrijden. De lengte is 40-70 cm, volwassen exemplaren vormen het op elke bladrij. Bloeiwijzen van gastria lijken op borstels, bestaande uit heldere bloemen met een ongewone amfora-achtige vorm. Ze kunnen rood, geel, oranje of zelfs groen gekleurd zijn. De knoppen bloeien één voor één, waardoor de bloei ongeveer een maand duurt..

Het is door de vorm van de bloem dat Gasteria kan worden onderscheiden van een verwant die erop lijkt – Haworthia. Gasteria-bloemblaadjes groeien volledig samen, niet de helft..

Weinig mensen kennen de unieke eigenschappen van gastria, maar deze plant is in staat om ‘s nachts een kamer te verrijken met een grote hoeveelheid zuurstof. Dat is de reden waarom de vetplant meestal in de woonkamer of slaapkamer wordt geplaatst. Zelfs met minimale zorg zal Gasteria genieten van een waaier van prachtige bladeren, die comfort en schoonheid in huis brengen..

Gasteria goede verzorging en water geven.Gasteria goede verzorging en water geven.

Korte regels voor het kweken van Gasteria

De tabel toont korte regels voor het thuis verzorgen van gastria..

Verlichtingsniveau Gasteria ontwikkelt zich goed in halfschaduw, maar in de zomer zijn lichte plaatsen er meer geschikt voor..
Inhoud temperatuur De meest comfortabele groeiomstandigheden worden in de zomer als 20-25 graden beschouwd. In de winter moet de temperatuur 10-15 graden zijn.
Bewateringsmodus Van het begin van de lente tot de herfst wordt Gasteria systematisch, maar met mate bewaterd. In de herfst en winter, tijdens de rustperiode, wordt de watergift geminimaliseerd.
Lucht vochtigheid Vetplant verdraagt ​​​​rustig droge lucht en hoeft niet te worden gespoten of het gebladerte af te vegen.
De grond Het kweken van gastteria vereist een bodem die goed doorlaatbaar is voor vocht en lucht. De reactie moet neutraal of licht zuur zijn..
Topdressing Topdressing wordt ongeveer eens in de paar weken uitgevoerd. Vóór het begin van de koude overwintering wordt het voeren geleidelijk stopgezet tot het volgende seizoen..
Overdracht Gasteria moet om de 1-2 jaar in een nieuwe container worden getransplanteerd. Dit gebeurt in het voorjaar of de zomer..
Bloeien Als Gasteria goed wordt verzorgd en er voldoende licht in de uitlaat komt, vormen zich er in de lente of zomer steeltjes op.
Slapende periode De rustperiode vindt meestal plaats in de winter..
Reproductie Zaden, baby’s.
Ongedierte Wolluis, bladluis, schildluis.
Ziekten Schimmel- en bacteriële infecties als gevolg van onjuiste zorg.

Thuis Gasteria Zorg

Thuis Gasteria Zorg

Verlichting

Vanwege zijn pretentie kan deze vetplant onder bijna alle omstandigheden groeien. En hoewel Gasteria zich goed ontwikkelt in halfschaduw, zijn lichte plaatsen er in de zomer meer geschikt voor. Maar de plant mag niet worden blootgesteld aan direct zonlicht. In deze periode kun je een bloempot aan de oost- of westkant van het huis houden. Aan de noordkant kan Gasteria alleen gebladerte ontwikkelen, maar steeltjes in dergelijke omstandigheden zullen er niet op verschijnen.

In het warme seizoen kunnen planten de lucht in. Het belangrijkste is om een ​​plek voor ze te vinden, beschut tegen de koude tocht, de brandende zon of hevige regenval. Als de pot thuis wordt gelaten, wordt de ruimte waar hij staat vaak geventileerd..

Vanaf de herfst kan Gasteria niet langer worden beschermd tegen fel licht. Als de pot bij haar al in de halfschaduw stond, kun je extra verlichting voor de bloem regelen. In dit geval moeten de lampen ongeveer 30-50 cm van de plant worden geplaatst. De struiken zijn voldoende voor ongeveer 8 uur normale verlichting of 16 uur kunstmatig.

Temperatuur

Groeiende gastria

Voor gastria is een matig hoge temperatuur geschikt – 20-25 graden. In de winter, wanneer de uitlaat rust, kan de temperatuur nog meer worden verlaagd – tot 10-15 graden. Door dergelijke omstandigheden kunnen gastria bloemstengels leggen en dan langer bloeien. Zonder de aanwezigheid van een temperatuurverschil zullen er hoogstwaarschijnlijk geen bloemen verschijnen. Als Gasteria in een warme kamer (boven de 15 graden) overwintert, kunnen de bloeiwijzen erop beginnen uit te drogen..

Tijdens de overwinteringsperiode moet de bloempot uit de buurt van de batterijen worden gehouden. Hij kan bij een koud raam staan, maar je moet Gasteria niet blootstellen aan ijzige tocht.

Water geven

Gasteria water geven

Van het begin van de lente tot de herfst wordt Gasteria systematisch bewaterd, maar met mate, en dit pas nadat de grond in de pot de tijd heeft gehad om uit te drogen. Overmatig bodemvocht en stilstaande vloeistof kunnen een slecht effect hebben op de gezondheid van een bloem – het slaat immers de nodige waterreserves op in zijn bladeren.

In de herfst en winter, tijdens de rustperiode, wordt de watergift geminimaliseerd. Het is vooral belangrijk om deze toestand te bewaken als de struik koel wordt gehouden (onder de 12 graden). Als Gasteria op een warme plek overwintert, kun je hem ongeveer één keer per maand water geven..

Vochtigheidsniveau

Zoals de meeste vetplanten, verdraagt ​​Gasteria rustig de droge lucht die typisch is voor appartementen en hoeft het gebladerte niet te worden besproeid of afgeveegd. Van tijd tot tijd kunt u het stof er gewoon voorzichtig van afvegen..

De grond

Grond voor het planten van gastria

Voor het planten van gastteria is grond nodig die goed doorlaatbaar is voor vocht en lucht. De reactie moet neutraal of licht zuur zijn. U kunt een universeel substraat voor vetplanten of cactussen gebruiken, of bladaarde mengen met turf en zand (4: 2: 1) door baksteenresten aan het mengsel toe te voegen.

Topdressing

Van de late lente tot de herfst, wanneer Gasteria zich het snelst ontwikkelt, heeft het periodieke voeding nodig. Ze worden ongeveer eens in de twee weken gehouden. U kunt speciale formuleringen voor vetplanten of cactussen gebruiken, in een iets lagere dosering. U kunt andere meststoffen gebruiken die een minimum aan stikstof bevatten. Een teveel aan dit element kan leiden tot ziekten van het wortelstelsel. Vóór het begin van de koude overwintering wordt het voeren geleidelijk stopgezet tot het volgende seizoen..

Overdracht

Grind of turf? We transplanteren Gasteria en vergelijken het wortelstelsel ontwikkeld in verschillende substratenGrind of turf? We transplanteren Gasteria en vergelijken het wortelstelsel ontwikkeld in verschillende substraten

Gasteria moet om de 1-2 jaar in een nieuwe container worden getransplanteerd. Dit gebeurt in het voorjaar of de zomer. De stopcontacten die hun pot zijn overgroeid, worden overgebracht naar een grotere container en scheiden tegelijkertijd de kinderen die zijn verschenen. Ze kunnen worden gebruikt voor de fokkerij. Een te grote en ruime pot is niet nodig voor Gasteria – hij zal beter groeien in kleine krappe omstandigheden. Tegelijkertijd moet op de bodem een ​​drainagelaag worden gelegd..

Bloeien

Als Gasteria goed wordt verzorgd en er voldoende licht in de uitlaat komt, vormen zich er in het voorjaar of de zomer steeltjes op. De bloemen erop lijken op mooie bellen. Hun kleur is meestal roze of rood en de gemiddelde lengte is slechts enkele centimeters. In dit geval kan de grootte van de steel oplopen tot 1 meter. De bloeiwijze bevat tot vijftig bloemen, die er heel ongewoon en spectaculair uitzien.

Na de vorming van de steel wordt het niet aanbevolen om de pot met Gasteria te verstoren. Het is ook raadzaam om de bloem te beschermen tegen sterke temperatuurschommelingen..

Als het niet nodig is om zaden te verkrijgen, worden de steeltjes na het verwelken van de bloemen afgesneden zodat de rozet geen energie verbruikt voor de vorming van de eierstok.

Fokmethoden voor gastria

Kweekmethoden voor Gasteri

Groeien uit zaden

Gasteria kan zowel met de hulp van kinderen als door zaden worden vermeerderd. Om zeker zaden te krijgen, is het noodzakelijk om een ​​kunstmatige bestuivingsprocedure uit te voeren. Om dit te doen, schudt u de steel voorzichtig zodat het stuifmeel op de stigma’s valt. Als de struik tijdens de bloeiperiode op straat staat, kunnen insecten bijdragen aan het bestuivingsproces. Rijping van zaden vindt plaats dichter bij de tweede helft van de zomer – 2-3 maanden na bestuiving.

Interessant is dat Gasteria bestoven kan worden met sommige soorten aloë en haworthia. Deze planten worden als verwant beschouwd en kunnen interessante hybriden vormen..

Zaden worden gezaaid op vochtige grond en afgedekt met folie. Het wordt regelmatig verwijderd voor ventilatie en de grond wordt tijdens het drogen bevochtigd met een spuitpistool. Gasteria-zaadscheuten verschijnen slechts een paar maanden na het zaaien. Wanneer de spruiten sterker worden, duiken ze in permanente containers..

Het grootste nadeel van zaadreproductie is de lange ontwikkelingsperiode van zaailingen. De eenvoudigste manier om een ​​nieuw exemplaar van een vetplant te krijgen, is door de dochtervoeten ervan te scheiden. Deze procedure wordt gecombineerd met een transplantatie – in de lente en de zomer schieten kinderen veel beter wortel..

Reproductie met de hulp van kinderen

Gasteria met veel kinderenGasteria met veel kinderen

De gescheiden uitlaten moeten een beetje aan de lucht worden gedroogd en vervolgens in een voor de plant geschikte grond worden geplaatst. Wanneer een jonge rozet op een nieuwe plek wortel schiet, wordt deze iets vaker dan normaal bewaterd. Dergelijke planten hebben een langzame groeisnelheid, maar met de juiste zorg bloeien ze ongeveer 2-3 jaar cultivatie..

Naast dochterrozetten kunnen bladstekken ook gebruikt worden om nieuwe struiken te krijgen. Na het snijden worden ze ongeveer een paar dagen gedroogd en vervolgens zonder water in geschikte grond geplant. Water geven begint pas 3 of 4 weken na het planten..

Ziekten en plagen

Ziekten en plagen van gastria

Gasteria, die goed wordt verzorgd, levert meestal geen problemen op voor de eigenaar. Moeilijkheden met een bloem beginnen alleen in de verkeerde omstandigheden..

  • Als de bloem te vaak wordt bewaterd, begint de grond in de pot zuur te worden. Dit leidt tot wortelziekten en de ontwikkeling van schimmel- of bacteriële infecties. Bovendien kan overtollig vocht verlies van kleur en elasticiteit van de bladplaten veroorzaken..
  • Onvoldoende water geven tijdens het warme seizoen beïnvloedt ook de kleur van de bladeren – ze worden bleek, worden bedekt met droge plekken en worden minder aantrekkelijk.
  • Bij te felle zon kunnen bladbladen verbranden of bruin worden. Gebrek aan licht zorgt ervoor dat het stopcontact wordt uitgetrokken.
  • Het drogen van knoppen kan worden veroorzaakt door een overtreding van het bewateringsschema..
  • Gebladerte kan geel worden door overtollige voedingsstoffen.
  • Als de bladeren bedekt zijn met zachte bruine vlekken, kan een bacteriële infectie de oorzaak zijn..

Verzwakte gastria kan worden aangetast door wolluizen, bladluizen, schaalinsecten en enkele andere soortgelijke plagen. Ze worden bestreden met behulp van folkremedies (zeep of alcoholoplossing), maar grote laesies vereisen het gebruik van insecticiden.

Als het bovengrondse deel van de gastria om welke reden dan ook is gestorven, moet u de bloem niet meteen weggooien. Het wortelstelsel kan nog leven. Droge bladeren worden verwijderd en de verzorging van de plant wordt geprobeerd te normaliseren. Misschien vormt het daarna vers blad..

Soorten gastria met foto’s en namen

Gasteria verrucosa

Gasteria wrattig

Een vaste plant zonder stengel, die met veel kinderen een basale rozet vormt. Het langwerpige linguale blad van Gasteria verrucosa bereikt een lengte van 20 cm. De platen hebben een harde scherpe punt en zijn bedekt met kleine lichte uitgroeiingen.

In de oksel van het bovenste blad van de rozet wordt een trosvormige bloeiwijze gevormd. De hoogte is 40-80 cm, de grootte van licht hangende bloemen bereikt 2,5 cm, hun bloemdek heeft de vorm van een cilinder met een lichte zwelling nabij de bevestiging aan het steeltje. De kleuring omvat tinten rood en roze, terwijl de randen van de gefuseerde lobben een groene tint hebben.

Gasteria gespot (Gasteria maculata)

Gasteria gespot

De soort heeft een korte steel waarop driehoekige bladeren zitten. Bij Gasteria maculata zijn ze ongeveer 18 cm groot en 4-5 cm breed en aan de bovenkant van elk blad zit een doorn. Het oppervlak van de bladmessen is bedekt met vage vlekken van verschillende groottes, er zitten geen wratten op. Het blad is in 2 rijen in een spiraal gerangschikt. Elk blad is vrij dicht en licht convex. Trechtervormige rode bloemen vormen kleine trossen. Elke bloem heeft een groene rand rond de randen..

Gasteria carinata

Gasteria gekield

Stemloze soorten. Gasteria carinata onderscheidt zich door gebladerte, aan de zelfkant waarvan er een afgeschuinde en vrij scherpe kiel is. Aan hem dankt de soort zijn naam. De lengte van het blad is ongeveer 14 cm en de breedte is ongeveer 6 cm De bladeren in de rozet zijn in een spiraal gerangschikt. Hun kleur omvat een bruingroene achtergrond en lichte vlekken. Kiel en bladrand bedekt met grove wratten.

Gasteria klein (Gasteria liliputana)

Gasteria is klein

De rozetten van deze compacte stengelloze soort zijn slechts 10 cm in doorsnee. Gasteria liliputana vormt een reeks scheuten die zich direct vanaf de wortel uitstrekken. Het blad heeft een lancetvormige vorm, de lengte bereikt 6 cm, de glanzende bladeren zijn geverfd in een diepgroene kleur en zijn versierd met lichte stippen. De grootte van de steel bereikt 30 cm, de bloemen zijn miniatuur – slechts tot 1,5 cm lang. Hun bovenste deel is groen gekleurd en het onderste deel is roze..

Gasteria sabel (Gasteria acinacifolia)

Gasteria sabel

Het blad van deze soort ontwikkelt zich direct vanuit de wortel en vormt een vrij grote rozet. De bladbladen van Gasteria acinacifolia bereiken een lengte van 30 cm en hun breedte bereikt 7 cm Er zijn grote lichte stippen op het glanzende oppervlak van het gebladerte, terwijl de achtergrond van het blad zelf groen is. De bladeren zijn op een lintachtige manier gerangschikt. Steeltjes van de soort bereiken een meter hoog, ze hebben felgekleurde scharlakenrode bloemen van ongeveer 5 cm lang.

Gasteria armstrongii

Gasteria Armstrong

Een originele look die een kleine rozet vormt. De bladeren van Gasteria armstrongii zijn slechts 3 cm lang. Hun vrij sterke en harde oppervlak is bedekt met kleine doffe rimpels en wratachtige gezwellen. Een ander kenmerk van dergelijke gastria is de verschillende opstelling van het gebladerte. Terwijl de rozet jong is, ontwikkelt deze zich verticaal, maar dan begint het gebladerte zijn positie te veranderen in horizontaal, waarbij verse bladbladen op de oude worden gelegd. De steel van deze soort is bedekt met zeldzame kleine bloemen, geschilderd in oranjeroze kleur. Bloei begint op een jongere leeftijd dan andere soorten.

Gasteria bicolor (Gasteria bicolor)

Gasteria bicolor

De rozethoogte van Gasteria bicolor bereikt 30 cm en wordt beschouwd als de meest ontwikkelde van alle soorten. De uitlaat omvat tongachtig gebladerte met ongelijke ribben. Elk blad kan tot 20 cm lang en ongeveer 4,5 cm breed worden, het blad staat onder een kleine hoek verticaal. De hoofdachtergrond van de bladplaten is groen; aan de bovenkant zijn ze bedekt met talloze lichtvlekken van verschillende groottes. Ze bevinden zich zowel aan de buitenkant van het laken als aan de zelfkant..

Zode Gasteria (Gasteria caespitosa)

Gasteria Soddy

Het blad van Gasteria caespitosa is gerangschikt in dwarsrijen. De lengte van de platen is ongeveer 12 cm, de breedte bereikt slechts 2 cm Deze soort is verstoken van een stengel. Het licht bolle blad heeft een donkergroene kleur en lichtgroene vlekken, die zich over het gehele oppervlak van de plaat bevinden. Tijdens de bloeiperiode worden op de rozetten steeltjes gevormd met bloemen tot 2 cm lang. Ze zijn rood of roze..

Witachtige Gasteria (Gasteria candicans)

Gasteria is witachtig

De bladplaten van dit type hebben de vorm van een zwaard en zijn samengevoegd tot een grote rozet. Bij Gasteria candicans is de lengte van de bladeren ongeveer 30 cm, de breedte is ongeveer 7 cm en de metershoge bloemstelen vertakken zich iets. Ze hebben dieprode bloemen..

Gasteria marmer (Gasteria marmorata)

Gasteria marmer

De wortelrozet van Gasteria marmorata bestaat uit lang en breed blad met een spectaculaire marmerkleur. Er zijn lichte zilverachtige vlekjes op de groene achtergrond van de bladbladen..

Gasteria driehoekig (Gasteria trigona)

Gasteria driehoekig

Het blad in de Gasteria trigona rozet is in twee rijen gerangschikt. De lengte van de platen bereikt 20 cm en de breedte bereikt 4 cm Op de toppen van de bladeren bevinden zich scherpe stekels tot 3 mm lang. Het oppervlak van de grijsgroene bladeren is bedekt met langwerpige lichtgroene stippen. De randen van de bladeren zijn aangevuld met kraakbeenachtige tandjes, die een lichtere kleur hebben.

iphonevideorecorder.com
mgcool.cc
deadmansbones.net
fearlesslycreativemammas.com
thefunky-monkey.com
openssi.org